Avem oare nevoie de acte noi?

În imaginea de mai jos aveţi trei acte: cartea de identitate, permisul de conducere şi certificatul de înmatriculare auto.

Legea spune că trebuie să îl port pe primul cu mine oriunde şi oricând. Legea spune că trebuie să le am şi pe celelalte două la mine dacă sunt la volanul unei maşini.

Eu le port pe toate trei în portofel şi nu e deloc drăguţ. Am apreciat că au făcut permisul de conducere mai mic şi mai succint. Nume, data naşterii, categoriile, data obţinerii categoriei, data expirării. Simplu.

Cred că asta ar trebui să se întâmple cu toate actele.

Cartea de identitate. De ce e nevoie de secţia la care a fost eliberat CIul, din moment ce actul se identifică după o serie şi un număr? De ce e nevoie de numele părinţilor şi locul naşterii, din moment ce eu mă identific cu CNPul? De ce trebuie să fie al naibii de mare? Cui folosesc cifrele alea de sub poză? Aţi trecut vreodată secţia care l-a eliberat sau CNPul la mişto? Uitati-vă cum arată un asemenea document la alţii. Noi şi Albania le avem la fel. Deloc surprizător, nu?

Certificatul de înmatriculare auto. La ce îi foloseste cuiva să ştie câţi cai putere am eu pe maşină? Sau dacă merge cu gaz sau cu cafea (exceptând femeile, dar aici s-a rezolvat, pisi, pui de culoarea care e pe capacul de la rezervor, da?)? De ce trebuie să scrie adresa exactă a posesorului pe el, din moment ce la verificare ţi se cere şi CIul? Numărul de locuri? Şi bonus, de ce e nevoie ca talonul auto să fie cu 3 cm mai mare decât CIul? E cineva care face normele astea şi îşi bate joc în mod intenţionat de noi?

Atunci când ne întrebăm de ce nu vrem să plătim taxe, hai să ne uităm la hârţogăraia pe care trebuie să o completăm. Hai să ne uităm la cum se înregistrează un domeniu .ro, la cum se completează o factură fiscală sau orice alt tip de act oficial.  Aţi speriat vreodată un străin arătându-i cât de mare e CIul românesc? Eu da!

Poate odată cu informatizarea României (celebrul proiect de 500 milioane euro, care probabil că va costa în final 5 miliarde) vom renunţa la rahaturile astea. Şi la birocraţie. Şi la rahaturi de genul “CEC nu primeşte amenzi de circulaţie şi nu le puteţi plăti decât în oraşul de reşedinţă. Ah, le puteţi plăti oriunde, dar nu aveţi garanţia că ele vor fi trecute ca fiind plătite de adminstraţia financiară de care aparţineţi.”

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Nu e de mirare, la noi totul trebuie sa fie diferit. Nu s-a auzit de standardizare. In plus, de ce sa nu mai castige unii niste bani de fiecare data cand se hotarasc sa mai schimbe cate ceva la un act de identitate? Daca ar fi doar unul singur pentru toate, nu ar mai scoate trei „baieti destepti” bani de pe urma afacerilor astora…

    Oricum, suntem in urma tuturor tarilor la orice, mai putin la fite, unde-i intrecem la greu. In momentul in care „dincolo” vor fi CI-urile cat un timbru, la noi vor ajunge cat sunt la ei acum… importam tehnologia second hand ;)

    00
  2. 1) In tarile civilizate C.I.-ul are informatii pe ambele fetze. La noi e mai mare si e alb pe dos, unde se pun abtibilduri pentru care exista de fapt cartea de alegator (sau viza de flotant, care recunosc ca nu stiu unde se pune in Vest).
    2) Macar permisul de conducere are informatii si pe dos, desi acolo e mai mult o legenda. Si e mai mic decat C.I.-ul, cam cat permisul si cartea de identitate din civilizatie.
    3) Certificat de inmatriculare nu detin, dar am gasit asta pe net: https://en.wikipedia.org/wiki/Pink_slip_%28auto%29 . Pare ca si americanii au destul de multe date trecute in el.
    P.S: Permisul tau de conducere are o gaura mare in el?!?!

    00
  3. nu ai nevoie de nimic gen parinti, sectie sau p[lm. ca de aia e totul informatizat, ala ar trebui sa bage CNP-ul si sa ii apara toate datele astea instant,ba chiatr si printate daca vrea. dar e destul de greu sa faci trsaininguri, nu?

    00
  4. O idee buna ar fi sa se scrie data nasterii in CI, pentru ca doar noi romanii stim sa o citim din CNP. Se uita ca, mai nou, se poate calatori p-afara doar cu buletinul.

    00
  5. multumim pentru noutati :-))

    00
  6. Frumos ai spus,dar si mai frumos ar fi daca tara aceasta scumpa sa devina si ea aproape normala.Oare cand voi [vom] scapa de birocratie?

    00
  7. Vezi ca ala de Italia este din hartie si seamana cu cel vechi de la noi. Hartia este de o calitate foarte proasta si nu-ti serveste mai la nimic pentru ca orice ai face ai nevoie de un alt act cu nr. de „identificare” fara de care nu-ti poti face nici cardul medical. Practic iti trebuie doar cardul medical pentru orice. Nu stiu daca Romania este o tara normala sau nu dar nici prin alte parti nu e pe roze ( sa nu includem aici Germania sau alte tari care au inteles ce inseamna sa mergi inainte ). O seara buna.

    00
  8. pe CI astea noi nu mai e numele parintilor. (facut in noiembrie 2009)

    00
  9. NOU
    #10

    Eu unul inca ma bucur ca sunt fiul lui…si al…si nu un numar de genul 16711……….
    Asta e un argument emotional.
    Dar sunt argumente legislative care pledeaza in favoarea celor scrise in actele enumerate de tine mai sus. Trebuie numai sa gandesti putin, fara sa te arunci pe o tema oarecare can esti in pana de subiecte :)
    La orice proces te identifici cu actul de identitate, in speta C.I. iar instanta mentioneaza intotdeauna fiul/fiica lui…si al….
    Orice plangere pe care o faci contine si aceasta exprimare. Cum nu se merge pe incredere (sa declari tu numele parintilor) „”organul”” iti ia C.I. si verifica datele.
    De sectie este nevoie pt ca si deoarece orice act oficial este emis de o institutie. In speta sectia „x” este institutia care ti-a emis tie actul de identitate. Emitentul mai peromaneste trebuie cunoscut. Si nu poti scrie Politia Romana pe dreapta. Ca sa nu mai spunem de verificarea autenticitatii, nu? Asta apropo si de locul nasterii….doar C.I. se elibereaza in baza unui certificat de nastere emis de obicei in localitatea de nastere, etc.
    Nr. de locuri la masina? Hai ca asta e puerila. Iti spun eu de ce dandu-ti exemplu un caz concret. Eram la vama Ruse (pana in 2007, deci inca nu disparusera spagile) conducand un microbuz (8+1) si bulgarul cu ceafa lata imi zice ca trebuie sa platesc amarata de vigneta pt autocar :)) ca am 12 locuri. Asa a numarat ochiul lui ala de sticla. Fara talonul in care scria exact 8+1 si pe care i l-am bagat in ochi eram bun de plata, nu? Ca sa nu mai spun ca nr de locuri este in concordanta cu categoria permisului, nu?
    In concluzie, exista argumente pro. Probabil exista si contra. Legat de dimensiuni, hartia din care-s facute sau mai stiu eu ce altele nu am ce sa comentez.

    00
    • @Mihai – Grecia: hai sa o luam pe rand.

      – nu e nevoie sa mentionezi sectia, de aia e seria si numarul buletinului. buticul de la colt nu poate emite CIuri, nu? inseamna ca le-a emis Ministerul de Interne. simplu. deci irelevant.
      – nu e nevoie sa se mentioneze in CI parintii, cum spuneam, de aia ai CNPul. ca poate pe noi ne cheama mihai vali petcu si avem parintii ion si maria. inseamna ca suntem unul si acelasi om?

  10. @Andy: daca ar fi unu singur pt toate daca mi-ar lua permisul as ramane si fara CI , nu ? :)

    da.. si pe mine ma enerveaza toate hartiile astea.. nu stiu cum e in realitate… dar vad in filmele americane cum pleaca aia cu masina… au buletinul si keile…
    pai la noi nene ..cand mi-am cumparat portofel m-am dus cu toate actele in magazin sa probez portofelele.. sa vad in care incap toate actele sa nu mai umblu , cum faceam pana atunci , cu un port-acte separat de portofel…
    acum de curand mi-am skimbat blugii si au buzunarele din spate mai mici decat portofelul in care incap toate actele… la amanuntul asta nu ma mai gandisem cand am probat blugii … prea complicat :)

    00
  11. @maxp: nu esti singurul cu portofel burdusit de rahaturi. solutia pare sa fie man-purse.

  12. Ce ma scoate pe mine din sarite nu e ca sunt prea multe informatii, ci faptu’ ca sunt puse d-ampulea. Acelasi volum de informatii intra in jumate de spatiu, cu un design facut cu cap.

    Si mai mult – frate, car ditamai carnatu’ de talon dupa mine, chit ca e mai mare decat portofelu’, da? Si drept rasplata? Trebuie sa mai car SI rovigneta plus amaratul de BON DE CASA de cand am cumparat-o! Bon care, apropo, se sterge dupa 7-8 luni, asa ca ajungi sa cari un cacat de hartie inutila.

    00
  13. NOU
    #15

    @zoso: daca prima pare relativ valida din pacate pt a doua observatie revin si mentionez (poate nu ai inteles exemplul): Daca mergi la sectie si scrii ca te-a batut vecinul Costica plangerea incepe intotdeauna cu Subsemnatul cutare fiul/fiica lui si al….Ei bine nenea politistul iti ia C.I -ul si se uita daca ai scris corect numele parintilor, pentru ca din CNP nu cred ca isi da seama cum ii chema. Capisce?

    00
  14. vrei sa ramai roman, traieste romaneste! nu-ntelegi ca altfel nu se poate, n-am mai fi romani, ne e scris in sange, in gene, in astre, din timpuri ancestrale; incearca altceva; nu vei reusi decat abroad…daca te tine, du-te!

    00
  15. @Mihai – Grecia: Exact, numarul de locuri e bun. Cai putere nu mai prea are importanta.

    Din pacate (din fericire pentru altii) au scos din certificatul de inmatriculare dimensiunea admisa pentru anvelope. Deci asta nu se mai poate verifica. Pui ce te taie capul.

    00
  16. @maxp: Nu e nevoie sa-ti ia permisul fizic ca sa-l ai suspendat. Daca am avea acelasi „card” pentru toate serviciile ar fi de ajuns sa-ti dezactiveze serviciul numit „drept de conducere auto”.

    In momentul in care te opreste politia se scaneaza cardul si vad ca tu ai „permisul” suspendat. Si te baga la inchisoare. Simplu. :)

    Deci putem avea acelasi card pentru toate. Mai putin pentru auto, ca atunci e mai greu de instrainat. Dar se poate face si acolo ceva.

    00
  17. @zoso Ai uitat sa spui ca pe langa certificatul de inmatriculare mai trebuie sa ai dupa tine si RCA + chitanta + chitanta de la rovigneta.

    00
  18. @zoso: m-am uitat mai de aproape la poza. permisul tau arata destul de diferit fata de al meu. de cand il ai?

    00
  19. Parca au existat cazuri in care doi oameni aveau acelasi CNP.

    00
  20. La certificatul de inmatriculare nu ma bag, dar la CI poti sa spui ca e in cel mai bun caz incomplet.
    CNP-ul e valabil numai in Romania si numai un roman poate sa ii inteleaga semnificatia, dar CI-ul este un act care e valabil si recunoscut in toata europa. Ia sa incerci sa ii explici unui oficial neamt care te intreaba de ziua de nastere ca e codata in CNP si sa vezi ce dsistractiv e (eu am patit-o si stiu ca nu e distractiv). Ca sa nu mai spun ca nu are nicio sansa sa iti afle numele parintilor, locul nasterii si alte alea din CNP.
    Apoi sa discutam despre statul roman care mai greseste si cum spunea Vlad mai sus se intampla sa mai fie oameni cu acelasi CNP. Stiu de cel putin un caz in care un om avea acelasi CNP cu altul. Si absolut intamplator (:D) au iesit in acelasi an la pensie, asa ca omul cand si-a depus dosarul a aflat ca primea deja pensie, dar l-au salvat celelate detalii.
    Si odata cu eRomania nu vom scapa de astea. Odata ca nu ii va ajuta deloc pe straini, si a doua ca oricum la o banca privata nu poti efectua operatiuni decat la sucursala la care ai deschis contul initial, si astea nu au legatura cu eRomania.

    00
  21. Pai Vali, desi nu sunt sofer, presupun ca, mentalitatea cea mai putin rusinoasa pentru politie ar fi: cu cat mai multe date de identificare, cu atat mai putine sanse de falsificare…

    asa ma gandesc… Ca pana la urma, toate 3 actele tre sa corespunda intre ele..

    00
  22. eu am impaturit cacatu ala de certificat, si asa il dau daca mi-l cere. pis pe botu lor de cretini, cum s-au gandit ei sa-l faca si mai mare decat imensitatea de carte de identitate…

    00
  23. nu mai apare numele parintilor din 05.2009
    in schimb apare cetatenia

    00
  24. Pot sa spun ca motivul pentru care CI are dimensiunea pe care o are deoarece trebuie sa fie destul spatiu pt stampila la sectia de votare. Gandeste-te de cate ori trebuie sa votezi: alegeri locale, parlamentare, presedintie, europarlamentare, referendum pt parlament unicameral, referendum impotriva ungurilor, referendum ca orasele Buftea si Otopeni sa devina iar comune………

    00
  25. CI-ul romanesc e o mare tampenie. E mare si inutil daca trebuie sa dovedesti cuvia din afara tarii varsta ta. Astea noi nu mai au numele parintilor in schimb nu are nici data nasterii (cine dracu o fi avut ideea sa nu puna asta pe el e tampit) in schimb troneaza mare locul nasteri (de parca ii pasa cuiva asta) si cetaenia pe care au pus-o in locul numelor parintilor. Acum in Danemarca folosesc pasaportul la granita daca cumva prin control fiindca m-am chinuit 20minute sa il fac pe vames sa inteleaga ultima oara care e data nasterii si dece e acolo in CNP, iar daca sunt legitimat pe la baruri folosesc permisul de conducere care culmea are data nasterii pe el de parca poti sa ai permis mai devreme de 18 ani. Alte tari elibereaza carti provizorii de identificare sau carduri de sanatate care folosesc la identificare atata timp cat ai rezidenta la ei- Danemarca mi-a eliberat un CPR (Cnp-ul danez) plus Tourist Health Insurance Card pentru cei doi ani pe care ii petrec aici si peste tot unde am treaba cu autoritatile lor il folosesc ca act de identificare eventual insotit de pasaportul romanesc ca act suplimentar cu poza. La noi exista viza aia nenorocita de flotant completata cu pixul si lipita mare pe spate plus abtipildurile alea nenorocite cu stampile de vot care in mod normal isi au locul pe cartea de alegator – care e inutila se pare , bani publici cheltuiti inutil. De ce dracu o fi asa de greu sa folosim cartea de alegator la vot si sa ne micsoreze buletinele la formatul permisului – in varianta fata verso ar incapea toate informatiile de acum, plus altele , plus poza holograma si chip… dar de vorba altora – tre sa faca pestii aia mari afaceri…

    00
  26. apropo acum am realizat – voi pe permisul auto aveti prenumele intreg? eu am de exemplu doua prenume , primul e trecut intreg al doilea e doar initiala, era atat de greu sa il treaca intreg? spatiu exista garla… mai e si varianta noua europeana finisata cu informatii in stil romanesc – ca la noi la nimenea.

    00
  27. 1. In tari din Europa (ma refer la aia civilizata) numele parintilor nu apar pe actul de identitate. Asta pt ca europenii sunt niste pagini. Toata lumea stie ca CNP e semnul fiarei, care urmareste instaurarea noii ordini mondiale si a guvernului condus de satan.

    Si cum romanii sunt oameni evlaviosi (dovedit si prin faptul ca au incredere 99% in biserica), ei nu se folosesc de CNP si de spurcatele de baze de date pt identificare.

    Ca urmare in Ro secolului 21 nu esti Ion Creanga cu CNP XXXXXXXXXXXXX, ci Nica a lui Stefan a Petrei, ca pe vremea clanurilor. Simplu si eficient, si se evita unealta lui satan.

    2. In Europa adresa nu este trecuta pe actul de identitate. Eu cred ca asta e pt ca spre deosebire de omul de tip nou creat in epoca de aur in Ro, capitalistii aia imperialisti poate sa are mai mult de o casa, mosierii dracu’. Romanu se identifica cu clanul SI apartamentul. Si daca comunismul ar fi mers un pic mai bine in Ro incit sa aiba mai multi masini, probabil iti trecea si nr de la masina pe actul de identitate.

    3. Prin Europa actul de identitate e eliberat de primarie, nu de politie. Acolo mergi sa te inscrii ca rezident pe teritoriul care tine de respectiva primarie. Politia are acces la baza de date si afla toate datele de care are nevoie dupa nume si/sau CNP – asta daca vrea sa stie unde stai (ca sa-ti trimita o amenda sau sa te aresteze daca te cauta) sau daca vrea sa afle numele parintilor tai in caz ca vrea sa le ureze „La multi ani” de sf Arnold si sf Isaura (trebuie sa fie un copil in Romania cu parinti numiti Arnold si Isaura).

    4. Desi are o circa de informatii inutile trecute pe el, asa cum au zis si altii, actul de identitate romanesc nu are data nasterii – ce nu stiu ei e ca asta e special pt a destabiliza din interior politia statelor capitaliste imperialiste vest europene. Pt ca spre deosebire de la tine in sat unde toata lumea stie cind s-a nascut Mihai din Grecia, fiul lui Pafnutie si al Eufrosinei, politistul european habar nu are treaba asta. CI-ul romanesc fiind de altfel de uz local-satesc.

    PS: despre certificatul de inmatriculare insa iti pot garanta ca in alte parti din europa e GIGANT. un cearsaf de cel putin de 2 ori mai mare decit cel din ro. si din hirtie mai groasa.

    00
  28. Nu stiu daca s-a scris insa dupa ce platesti amenda daca dai fax la numarul de pe procesul verbal cu chitanta si confirmarea platirii amenzii nu iti mai vine la impozit cel putin teoretic , totusi traim in romania si pana murim trebuie sa pastram chitantele , mai ales in cazul amenzilor rutiere !

    00
  29. 1)c.i nu sunt eliberate de m.i
    2) @punkreas @ictin in partea de jos a c.i gasiti data de nastere trecuta conform standardelor ICAO
    3) c.i. noi nu contin numele parintilor

    00
  30. nu am avut timp sa citesc toate comentariile de mai sus insa pe ci-ul meu nu mai apar numele parintilor

    00
  31. cea mai buna solutie: cipul sub piele :P

    00
  32. Numele tatalui iti trebuia la scoala sau la alte institutii unde poti fi confundat cu un altul cu acelasi nume cum ar fi armata. Sectia de politie e necesara pt a putea verifica daca CI este valabila. In strainatate stiu cazuri in care romani au cumparat masini cu CI false. Cifrele si alte asemenea semne sunt pt siguranta cartii de identitate.
    Pe talon trebuie scrisa puterea motorului pt ca in strainatate sunt rca-uri care nu se nfac pe capacitate ci pe putere.Adresa posesorului trebuie la administratia financiara pt impozit.In cazul in care iti schimbi domiciliul trebuie sa iti reinmatriculezi masina daca vrei sa platesti la administratia financiara noua daca nu o platesti tot la vechea administratie.dacate muti din Bucuresti la Baia mare nu cred ca iti convine sa vii cu trenul sa platesti impozitul.
    P.S Talonul francez e dublu decat cel roman.

    00
  33. Poate un barcode 2D (QR) tatuat pe ceafa?
    Serios acum – modelul estonienilor (ID-card-uri cu chip) ar cam trebui studiat de ai nostri. Au pe el stocate nu doar datele personale ci si un certificat digital pentru semnatura digitala autorizata ce poate fi folosit incepand cu semnarea comentariior pe site-urile web publice, trecand prin plata utilitatilor publice (link cu carduri bancare) si pana la votarea pentru alegerile parlamentare (mda, au implementat si asta). E drept, tara mai mica, spagi mai putine…

    00
  34. ZOSO ! , intrebare cat se poate de serioasa!
    esti deacord cu RFID ?!?!

    00
  35. talonul de la masinile inmatriculate in RO e mare???inseamna ca n-ati vazut talon de Italia care desfacut e cat o coala A4…ala numesc eu talon mare…iar in alte tari europene au chiar 2 taloane,unul cu date de identificare ale proprietarului,date despre masina si altu’ doar pentru revizii…astea le gasesti in Spania,Belgia,Marea Britanie(unde de asemenea gasesti un talon imens cu informatii imprastiate pe 2 foi A4 plus inca o foaie A4 unde iti spune cand tre’ sa faci urmatoare revizie) si altele

    00
  36. NOU
    #43

    Zoso, te-ai documentat superficial. Ai dat link catre wikipedia si ai spus ca buletinele noastre sunt la fel cu cele ale albanezilor. Te-ai luat doar dupa poza si te-ai inselat.

    00
  37. CI din Albania pare mult mai mica si mai concisa ca informatii. Si in plus are si cip :P
    Cred ca a noastra aduce mai mult cu cea din Pakistan cu toate ca si asta pare un pic mai mica si cere doar numele tatalui nu si al mamei :)

    00
  38. Cine vrea sa evite burdusirea portofelului si necazurile cauzate de-o eventuala pierdere isi poate face copii autorizate dupa acte.

    00
  39. Eu nu am carte de alergator ca nu am ridicat-o. nu am ridicat-o ca m-am enervat. Au venit doi gabori grasi la mine la usa sa ma invite la sectie sa ridic cartea de alegator. pai de ce *** nu au adus-o ei daca tot s-au deranjat de drumu ala?
    Am fost de multe ori la politie, ba pt cazier, ba pt… si de fiecare data cand m-am legitimat acolo nu au sarit la mine cu cartea de votare. De parca pt mine e important votul… si pe ce votez

    00
  40. hehe. :) Te plingi de niste acte… dar stai sa vezi cum e cu codurile IBAN din Europa. :))
    A trebuit acum vreun an si ceva sa fac pentru un client un algoritm care sa diferentieze codul iban si banca emitenta la nivel european… mi-am pierdut vreo doua zile cu rahatul ala. Practic totul e varza. Fiecare tara are propriul ei sistem si rar gasesti doua sisteme asemanatoare. :D

    00
  41. nuuu … din pacate ,in curand , vom avea fiecare cate un CIP …

    00
  42. Facand abstractie de treaba ca pe noile CI nu mai scrie numele parintilor, nu pot sa-i inteleg pe cei care-i dau cu „subsemnatul”. Adica faptul ca dupa subsemnatul pui si tot clanul (cum bine sesiza cineva). Ei bine, de cate ori am facut o cerere cu un anumit scop bine stabilit am omis acea parte, si, guess what?, cererea si-a atins scopul. Treaba cu clanul cred ca o aveti intiparita de pe la scoala generala cand va cerea profesoara sa faceti o cerere de minim X randuri.

    00
  43. O problema mare pentru mine e ca in CI nu apare data nasterii. Adica romanii au uitat cred ca o treaca… iar in strainatate nu ai cum sa arati cuiva data nasterii folosind CNP ca rade de tine…

    00
  44. sper sa te auda cineva!

    hai, buletinul mai aluneca in portofel, dar talonu’ ala e ca un floc in calea pulii. dar bine zice add, il indoi pe jumate si-l bag tot in portofel, si ma fut in gura lor cand m-or opri sa prezint actele.

    ieri am depasit masina politiei pe linie continua si i-am aratat si muie, dupa ce am mers 4 km in spatele ei cu 20 km/h si poftim, si-a continuat croaziera fara sa-l deranjez cu nimic, nici macar o teapa aratata prin trapa.

    00
  45. Cum se face ca la mine talonul e mai mic ca buletinul? adica il tin in spatele buletinului in portofel

    masina din 2007 (tot megane, ca zoso :P )

    se schimba formatul actelor… cam des. :(

    00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile