Aţi cumpăra aşa ceva?

branza_la_punga

În imaginea de mai sus aveţi ceea se numeşte în mod poplar “brânză”. Ea este cumpărată de la un nene care vine în faţa blocului cu maşina şi vinde lapte, brânza şi smântână.

Care e diferenţa dintre brânza din pungă şi cea de la supermarket, în accepţia românilor? Că ciobanul nu s-a spălat pe mâini înainte să pună mâna pe brânza. Am încercat să îi explic unei fete că brânza de la cioban are şanse să fie mai curată, că ăla îşi iubeşte oile mult (uneori prea mult, dacă ştiţi ce vreau să spun) şi că nu şi-ar bate joc de munca lui

În plus, la supermarket brânza e ambalată plăcut.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Am noroc sa iau branza si oua de tara si sa nu le cumpar din magazine. Si am observat ca multi tarani care vand branza au mai nou manusi deci nu pun mana direct.

    00
  2. la fel si cu ouale de la ciobani: ce daca nu se spala. de-aia sunt multe care le iau

    00
  3. Sunt distribuitorul matusamii de branza lapte si smantana. :D

    00
  4. clar aia de la taran e mai buna

    00
  5. cum sa nu se spele pe maini?? – se spala cu zarul de la branza :))

    00
  6. Da, chiar cumparam cand locuiam pe plaiuri mioritice. Si branza si lapte si cascaval si smantana direct de la cel care crestea vaca. Si sunt super bune.

    00
  7. Branza de casa are sanse mai mari sa fie de o calitate mai buna, chiar si daca nu e la fel de curata ca si cea de la supermarket.
    Sa nu uitam ca branza de supermarket se face din lapte din care s-a stors orice urma de alte materii care se pot valorifica (frisca, smantana etc.)

    00
  8. Nu faptul ca nu se spala ala pe maini e problema. Problema e la transport, la maniplare, la contaminare intre vaci/oi… E o poveste mult mai lunga. Scenariul cu ciobanul care isi iubeste oile si are grija de ele e doar marketing. Si-o iubi ala oile dar il doare in paispe’ de clienti. Si, daca nu pe el, atunci pe „lantul” lui de distributie. Sau chiar crezi ca nenea ala care vinde lapte din portbagaj a vazut si stana.

    Ce se vinde la noi in punga din poza nu este ceea ce intelege strainul prin „bio”. Exista un motiv pentru care la noi e ieftin si la aia e scump. De fapt, taranul roman si modul lui de producere a laptelui sunt motivele pentru care Romania nu produce decat lactate categoria a doua, cu cantitate peste limite de bacterii care nu origineaza din sfarcurile animalelor. (de fapt tot de la el se aprovizioneaza si fabricile de procesare a lactatelor, nu de la ferme zootehnice). Dupa aia ne miram de ce laptele din alimentare are proprietatile alea de plastic pe care le stim… Pai oamenii aia trebuie sa il faca apt pentru consumul public.

    10
  9. Pai in primul rand nu s-a spalat pe maini cand a muls oaia, nu s-a spalat pe maini cand a facut branza, laptele nu e nici macar strecurat, nu mai vb de alte tratamente antibacteriene
    Bonus. Daca e vara si stana e undeva la campie, drumul laptelui de la stana la procesare e facut adesea cu loganul prin 50 de grade+ nu cu o masina speciala.

    00
  10. Voi inca nu ati inteles, faptul ca ciobanul nu se spala pe maini da acea savoare branzei hehehe :D

    00
  11. de problema asta se lovea si Moromete…. Minus loganul…De aia ne povesteste autorul, ca baiatul din silistea a crapat impreuna cu familia lui de toxi-digesto-microbiano-capreasco- infectie

    00
  12. da, as cumpara. mananc branza din piata si nu am patit nimik rau de la ea, o cumpar de la aceiasi persoana si nu mi`am pus problema ca e murdara sau ca face chestii naspa cu ea inainte sa o vanda.

    00
  13. @serban: Ma bazez cu o discutie cu producatorii de acum un an. Daca intre timp s-au mai schimbat datele problemei, imi recunosc greseala. Dar sa imi zici cum se poate face la noi si lapte din prima categorie cand majoritatea producatorilor au o singura linie de productie si nu poti amesteca sursele de lapte. (Ca o curiozitate, Covalact importa lapte cu calitatea necesara din Ungaria la pret mai mic decat il ia de la producatorii locali).

    00
  14. daca se respecta conditiile elementare de igiena, branza de la ciobani e mai buna decat cea din supermarket. eu unul am crescut cu ea si n-am avut nimic

    00
  15. Da.
    In primii mei 10 ani de viata nu am mancat decat lapte si branza de la tarani si nu am avut nici pe dracu’. Si acum mananc de cate ori am ocazia.
    Cand ati auzit ultima oara de cineva care sa se fi imbolnavit de la branza de tara ?
    In schimb de tot felul de alimente cumparate din magazine cu soareci vii sau morti in ele tot auzim in fiecare an. ( chiar daca producatorii au ISO HACCP …)
    @Gabi, daca drumul e facut prin 50 de grade, atunci laptele ajunge la destinatie lapte prins :p

    00
  16. Lasa-i in pace pe idioti sa-si cumpere branza de market… n-au nici o treaba! Poate scapam mai repede de ei! :)

    00
  17. Se spala, nu se spala, ciobanii fac branza de sute de ani si n-am auzit pe nimeni sa se planga ca a luat nu stiu ce boala. Oricum branza de la un cioban/taran e mai buna decat cea din supermarket.

    00
  18. Pai chiar daca nu se spala cand mulge oile ciobanul nu baga mana in lapte … important este ca oaia sa se spele :))

    00
  19. Nu-i nimic dacă nu se spală pe mâini. Cantitatea de mizerie şi bacterii se împarte la o cantitate mare de brânză, deci e nesemnificativă, iar dacă nu se împarte uniform e şi mai bine pentru că io-s mai norocoasă de felul meu şi nimeresc din partea mai curată. :))
    Brânza de la supermarket ar trebui să fie mai curată, dar nu e tot timpul. Respectarea HACCP de către producători se face mai mult când au controale.

    00
  20. Astia care ambaleaza lapte gen mili, napolact, albalact, xxxlact cumpara laptele de la tarani cu 50 bani litrul, cel putin atata era vara trecuta cand am stat de vorba cu un unchi mare fermier. Laptele ala ajunge pe raft la peste 3 lei litrul si numa gust/aroma/miros de lapte nu are. Este justificat pretul ?
    Daca fierbi laptele de la tarani poti sa il bei linistit, garantat.

    00
  21. Acum 5 ani am fost de ziua mea pe munte. Si m-am oprit la stana [cea cum cobori de la Babele spre Pestera] sa fac ceva poze. Mi-au aratat ciobanii cum fac branza, cum strecoara laptele etc etc etc. A iesit o sedinta foto mishto. Apoi un cioban sa dus sa… mictioneze :D. Dupa care s-a intors si mi-a oferit o bucata de branza. Foarte simpatic omul. Doar ca nu aveau apa decat la pet, si aia o foloseau doar pentru baut. Ce sa zic. I-am daruit branza, la coborare, unui prieten :D, fara sa-i spun ce si cum :D
    De atunci sunt foooarte atent ce branza de la ce comercianti iau.
    Mai mult, prin ’93 cand aveam ceva businessuri prin piata am vazut cum frecvent se razuia branza de deasupra, se facea o gaura in calup, se baga si apoi se vindea. Dar alea erau alte vremuri, cu alti oameni…
    Acum e ok, chiar sambata am luat branza [2 feluri chiar] din piata. F. buna, f. curata – dar sunt atent totusi cand o tai… cine stie peste ce as putea da…

    00
  22. @nashu_mare nu e chiar asa, Romania nu produce lactate de categoria a doua, pe ce te bazezi? Si la noi nu e deloc ieftina productia ecologica, mai ales productia de lapte. Diferenta de pret se regaseste in nivelul subventiilor. E poveste lunga cu subventiile astea in Europa…

    @all Nu confundati produsele ecologice cu produsele traditionale.

    Iar in privinta normelor de siguranta alimentara, ele se refera la minimizarea riscului de infestare cu bacterii patogene. Pasteurizarea, fierberea si alte procedee de sterilizare distrug inclusiv bacteriile nepatogene si alte chestii invizibile folositoare, precum o parte din vitamine si anticorpii.

    Alegerea ramane la indemana fiecaruia. Beau lapte crud, imi asigur un procent mare de beneficii dar si un risc considerabil sa iau leptospiroza, de exemplu.

    00
  23. Da’ faţa de masă de unde o luaşi bre. Mai are?

    00
  24. In punga aia e branza care a fost deja mancata, nu :) ?

    Problema branzei de la supermarket este ca trece printr-un proces industrial prin care branza „dă ţăran” nu trece, deci se presupune ca a doua ar fi mai „neprocesata”. Si eu cumpar branza de la tara cand am ocazia, in principal pentru ca e mai ieftina.

    00
  25. Cosumam aproape exclusiv lapte de la „taran” de vreo 15 ani asa. Vreo 5 ani primeam de la o „sursa”, acum avem un tip care vine de 2 ori pe saptamana in curtea blocului si are abonati aproape toti vecinii. De fapt familia mea mai ia lapte de la unul, ca la noi nu sta laptele 3-4 zile. Consumam in medie 15 litri pe saptamana (bea toata familia, inclusiv potaile), doar eu „rad” macar o juma’ de litru pe zi, daca nu intru serios in litru.

    Am luat de multe ori branza de la ei, acum luam taitei de casa si oua. nu se compara oul de supermarket cu ce aduc astia in 20 de ani. Nu mai vorbesc de laptele de „carton” cum ii zic eu celui deja procesat pana l-a luat naiba. Inca n-am inteles cum poate ala de magazin sa aiba gust de lapte praf si apa chioara, dar ma gandesc ca este „subtiat” la disperare, pentru a se face si alte produse din sursa in cauza.

    Nu stiu sa fi avut careva din familia mea vreo „reactie” la produsele luate de la taran. laptele imi vine la 2 lei litrul, deci de aproape 2 ori mai ieftin. „Nesmantanit” vorba alor mei, deci nu beau apa cu gust de lapte. Chiar acum savurez un cappuccinno (adica o lingura de nescafe sau naiba stie) cu lapte. Nu beau cafea deloc, dar rad un sfert de litru in fiecare dimineata. Este lapte gras si satios, numai bun pentru o slabanoaga :D

  26. Pe la mine prin piață (pe undeva prin sectorul 3) e un nene cioban (de pe lângă Sibiu) cu magazin de brânzeturi.
    Branza aia face de rușine orice brânză luată de prin supermarketuri și cam toată lumea din zonă cumpără de acolo.

    00
  27. Eu n-aj lua. Probabil ca 90% din ciobani isi iubesc munca. Poate nu. Poate ca nimeni nu are cum sa-i verifice la stana ce/cum fac ei – daca chiar se spala pe maini dupa buda, daca au spalat bine recipientele si nu contin detergent, etc. Apoi, ei nu au un brand al lor („ciobanul Ion” – daca vrei) pe care sa il apere – prin munca curata: „daca te-ai imbolnavit sau nu ti-a placut branza, ia de la altu’ frate!”.

    O firma are tot interesul sa-si tina produsele ok – vezi cazul Danone – cineva de la concurenta a lansat un zvon ca iaurtul Danone are nu-stiu-ce-bacterie. Lucru care i-a lovit rau in vanzari.

    00
    • @miticosul: hai sa o luam muncitoreste.

      o firma gen brenac are 1.000.000 clienti. daca se imbolnaveste unul, cati nu vor mai cumpara produsele lor? hai sa zicem 100. aproape ca nu se simte, la cifra lor de afaceri.
      un cioban are 100 de clienti. daca nu mai cumpara unul, el va spune vecinilor de bloc. crezi ca pierderea a 5-10 clienti il afecteaza?

      brenac e un cioban care s-a extins si nu ii mai pasă.

  28. Ah, si sa nu uit – faptul ca le vinde pe strada – pe unde trec masini si pe unde se pune praful, unde poate cu 5 minute inainte sa se aseze ei tocmai a facut pipi un caine … ma face sa ma gandesc de 2 ori cand cumpar asa ceva.

    00
  29. Deci ai ales o branza ce arata oribil si acum generalizezi exagerat..branza de la producatorii autohtoni este, in mare parte, (sper k te uiti si tu la ea si nu o cumperi imputita) muult mai buna si mai sanatoasa (nu are atatea mutatii cum are branza ta preferata din supermarketuri). Eu cumpar de ani de zile de la astfel de producatori (care sunt autorizti, bineinteles) si sunt mai mult decat multumit de calitatea produselor lactate astfel achizitionate. In concluzie, pe viitor incearca si tu sa nu mai exagerezi cu unele posturi si gandeste-te de doua ori inainte sa scrii ceva. (ai lucruri interesante pe blog, dar uneori exagerezi in mod intentionat pt a atrage mai multe comenturi, banuiesc..)

    00
  30. Urata aia cu isi iubeste oile prea mult…ce naiba ma zoso cu insinuari de-astea umbli…?

    00
  31. Branza, laptele, smantana si alte lactate ORICUM au o groaza de microbi…unii sunt buni pentru flora din stomac, iar cei rai (de obicei) sunt distrusi de acidul gastric. Probleme pot aparea la cei care iau antiacide, de exemplu, pt. ca nivelul acidului gastric este mai scazut.
    Nu branza sau laptele sunt problema..dar ouale de taran pot fi! In primul rand, pentru ca nu sunt stampilate cu data expirarii..deci taranul le poate avea in galeata de o zi sau o saptamana..siii! mai ales, pentru ca de obicei ouale de taran sunt murdare (de gainat). Unii nu le spala si se pot trei cu o groaza de chestii dragute, microscopice, in omelta.
    Pana la urma, e o chestie de preferinta. Unii prefersa sa fie mai precauti, altii nu..Iar altii nu au timp sa mearga si la supermarket si in piata asa ca iau totul dintr-un loc.
    Don’t be haters…

    00
  32. Daaaaa, unei firme precum Brenac nu i-ar pasa daca 100 de oameni se imbolnavesc. De asta exista atatea campanii de „call-back” la o groaza de companii.
    Si, nuuu, nu le-ar afecta imaginea..cum sa spui asa ceva? Un singur zvon (zvon,deci nu caz real) poate da peste cap o companie intreaga.
    Vezi cazul Pepsi si mitul conform caruia ar fi existat o seringa in sticla, de au scos aia toate sticlele din magazine ca sa caute „seringi”.
    Nu mai abera, doar pentru ca o companie e mare nu inseamna ca they don’t give a crap about the customers.
    Plus caaaa, mai degraba afli de o infestare a produselor Brenac decat de cele ale taranului…sau ma rog, de Brenac citesti in ziar, de la taran te trezesti direct cu febra & stuff.

    00
  33. Eu salivez, deci exist. :) Da, evident că-i de preferat să cumperi de la ţăranul iubitor de bio şi oi.

    00
  34. Daca ar fi sa vedeti cum se fabrica toate produsele pe care le mancati, ati muri de foame. Stiati de exemplu ca unul din procesele realizarii vinului este calcarea (la propriu) a strugurilor in picioare Si n-am vazut pe nimeni sa se planga ca atunci cand bea vin, inghite tot jegul de pe picioarele alora.
    E adevarat, se pot depune multe „impuritati” pe branza pana sa ajunga in farfurie (praf, maini murdare etc). Dar tocmai de aceea e de bun simt sa spalati alimentele inainte sa le consumati.

    00
  35. Avea bunica-mea o gluma misto: „Ia mama, si mananca, e branza buna, de la cioban, nu de la spurcatele de oi”.

    00
  36. Pentru unele dudui e numai buna branza de la ciobeni

    00
  37. Nu e nici o diferenta

    00
  38. @Meneopol: Da, totul e o conspiratie mondiala, nu e paranoia.

    Apropo, domnul Ionescu de la ISO nu pune mana pe produse. De ce nu mananci ciuperci din padure? Sunt naturale…De ce se imbolnavesc totusi oamenii care stiu sa aleaga care ciuperci sunt otravitoare si care nu? De ce nu mananci mere padurete?

    Produsele bio sunt scumpe pentru ca, in afara de faptul ca sunt crescute fara chimicale, mai respecta si standardele de siguranta alimentara pe care le respecta si produsele ieftine. Imi pare rau, tu chiar nu te pricepi dar iti place sa vorbesti, ca romanul. Iti recomand sa citesti in continuare pps-uri primite prin mail. Iti fac bine la sanatate. Not!

    00
  39. @nashu_mare Nu îţi dau dreptate din foarte multe puncte de vedere. În primul rînd nu e nici o diferenţă între jegul dintre degetele lu’ Nea Vasile văcaru şi domnul Ionescu lăptăresul cu ISO, aşa că nici marketingu lu primu nu e mai coios decît marketingu lu Ionescu. Ce arată Zoso în poza aia nu este ceea ce vrea străinul să mănînce ci ceea ce-ar trebui să mîncăm noi, ăştia fiţoşii care nu mai putem de dorul unei brînze mucegăite (că aşa-i trendu acum). La străini e scump tot ce e „natural”. Nu ţi se pare puţin ciudat să fie un lucru natural scump? De exemplu nu ţi se pare ciudat să dai 5-10 mii pe o buruiană care creşte singură în grădină? Aia e naturală şi e scumpă aşa cum zici tu că trebuie să fie… E puţin anapoda dar să trecem peste. Eşti cel puţin kinky dacă ai ajuns să crezi că un plastic este comestibil dar asta explică de ce ţii partea unor muişti care ne otrăvesc cu lactatele lor de căcat. Uite, merită să-ţi pierzi cîteva minute şi să te documentezi, iar prietenilor tăi „producătorii” ştii ce să le transmiţi din partea mea, da? Respect!

    00
  40. @zoso – inteleg ce zici tu – poate ca da – procentual vorbind, pierderile sunt mai mari la cioban. Dar ce-l opreste pe el ca sa plece din Obor cand vede ca vanzarile din stocul de branza-etnobotanica i-au scazut si sa incerce sa-l vanda in Berceni, de exemplu?

    Apoi – iau branza de la el, ma infectez cu salmonela – sau alta minunatie. Dupa ce ies din spital, ce spun vecinilor: „Sa dea boala vacii nebune daca mai iau branza de la ciobanul #3 din colt care are o caciula neagra si un neg verde pe nas” sau „Sa dea boala vacii nebune daca mai iau branza de la ciobanii care vand pe trotuar”?

    IMO – e mult mai dificil sa ‘arat cu degetul’ catre un anume cioban care are branza proasta si cu posibile vietati naspa in ele, decat sa spun ca Brenac, Danone, Milli sau mai stiu eu ce brand sug-cu-ambele-orificii rau de tot, nu? :-)

    Si da, chiar cred ca dupa momentul ala cu Danone-alarma-falsa au avut vanzari slabe. Eu am facut parte din cei ce au preferat sa-i evite pana se ‘rezolva’ situatia. Si cei din cercul meu de cunostinte au facut acelasi lucru.

    00
  41. Am avut si oi. Bine sa nu crezi ca am umblat cu ele. Le-am primit si io mostenire (3 capete ) si erau date la ceva cioban. De pasti mergeam dupa miel si prin vara dupa cas.O vreme a fost ok pina sa prins ala ca nu ma pricep de fel la oi si mi-a spus ca au murit peste iarna .Cred ca ciobanul m-a tras in piept .

    00
  42. Cred ca nu ati vazut cate muste sunt pe toate vasele, ustensilele si strecuratorile de pe la stane. Sau cat de gros este stratul de jeg de pe galeti sau in ce conditii este pastrat cheagul de la miel pentru inchegare… Eu am vazut si m-am mai potolit cu atata Bio! Ca sa nu mai vorbesc ca pentru unii ciobani apa e interzisa prin lege.
    Nu contest ca un produs lactat neindustrializat nu este mai bun si mai gustos, dar asta daca si numai daca se respecta macar cateva reguli de igiena alimentara.

    00
  43. @zoso – Nu ma intelege gresit – nu sunt impotriva ciobanilor care-si vand marfa. Stiu ca e destul de greu pentru ei (si in general, pentru cei din agricultura) sa supravietuiasca in lumea asta industriala. Dar chiar nu cred ca vanzarea alimentelor pe marginea trotuarului e cea mai buna solutie. Daca vrei, e acelasi lucru cu scancetul producatorilor romani ca hipermarketurile le-o trag. De ce nu isi fac ei o asociatie – de 3-5-10 ciobani care sa faca si sa vanda branza civilizat, in pietele alimentare? La urma urmei, de’asta e diviziunea muncii in societate – eu stiu sa dau din taste, patronul vinde rezultatul muncii mele, eu primesc o cota parte, si toata lumea e fericita.

    00
  44. Eu am noroc sa am colega de banca rezidenta de Internat, si imi aduce saptamanal cand vine de acasa 2 litri. Desi 2 litri de lapte la 3 oameni su un caine tin 2 zile, cu indulgenta.
    Asa ca mai ebau si din comert, ca sunt moarta dupa lapte, desi as vrea sa evit cat mai mult posibil asta.
    Din piata de la tarani nu iau, ca s-au smecherit si il indoaie cu apa.

    00
  45. Cu branza nu prea ma omor eu, dar lapte nu cumpar din magazin. Cunosc pe cineva cu ferma, care este „furnizor” pe la scarile si blocurile vecine. Prefer sa-i cer lui decat sa beau apa cu miros de lapte.

    00
  46. Cu siguranta ca produsele lactate ale taranilor sunt mai bune! Daca ai si sansa sa cunosti persoana de la care cumperi, cum e in cazul meu, esti si linistit ca lucrurile sunt in regula si din punct de vedere al respectarii normelor de igiena.

    00
  47. Aia mi se pare ca e totusi branza de vaca, nu de oaie…Branza de oaie vine altfel, nu la punga. Cel putin la noi!

    00
  48. de parca toti vanzatorii au aceeasi marfa

    00
  49. Eu cumpar intotdeauna de la taranii aciuati pe langa piete. Produsele lor sunt naturale 100% si am increderea in ei. De zeci de ani am cumparat eu si familia mea de la ei si nu ne-am imbolnavit. Doar cand raman fara lapte si e aproape seara, doar atunci ma duc la Mega Image sa iau Zuzu. Altfel taranii ftw!

    00
  50. mai curata: NU, dar microbii respectivi sunt inofensivi, nu traim intr-un balon de plastic

    ce e adevarat: este mai sanatoasa (datorita hranei data animalelor), dar si cu mai multa grasime (in opinia romanului: ‘daca nu-i grasa nu-i buna’)

    exista instrumente moderne prin care se realizeaza diverse operatiune de spalare a ugerului, mulgere, s.a.m.d., instrumente care sunt oferite tutor, firmelor sau oamenilor obisnuiti, prin programe europene la preturi avantajoase

    din nou, dezinformezi

    PS: ‘brânza de la cioban are şanse să fie mai curată, că ăla îşi iubeşte oile mult’ -> motivatie puerila, neadevarata; daca tu crezi ca ciobanii romani sunt ca ratatii din american pie, atunci du-te in america si traieste acolo, nu se supara nimeni

    00
  51. @Meekuu: zi-mi si mie de unde iei, caci se pare ca stam prin aceeasi zona:) Eu prefer produsele de la stana decat pe cele de la magazin, numai ca e mai greu sa iti gasesti un furnizor in care sa ai incredere:(.

    00
  52. Pentru cei reticenti in alegerea lactatelor bio fata de cele neo, ar trebui sa vedeti filmul romanesc „De ce are vulpea coada” (in cazul in care nu l-ati vazut) si poate intelegeti ce inseamna o viata sanatoasa :-))

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)