Cum e cu şcoala

Daca tu ma platesti sa iti explic ceva, si nu intelegi, e raspunderea ta sa ma intrebi, sa ma pui la zid, sa ma bati la cap, si raspunderea mea sa te fac sa intelegi pana la urma. Pentru ca eu sunt direct interesat sa imi iau banii, si pentru asta trebuie sa te fac sa intelegi. Iar tu esti direct interesat sa intelegi, si de aceea trebuie ma intrebi sau macar sa imi arati clar ca n-ai inteles. Vina e a celui direct interesat.

De aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. NOU
    #1

    @acsel Prea multa informatie? Pe vremea mea era putina, asa de putina ca ne permiteam sa chiulim din greu si tot reuseam sa scoatem de un 7

    Ma uit la astia care dai BAC-ul anu asta. Au si mai putina materie.
    Ca 50% din ea era depasita si atunci si acum, e alta poveste.

    Si nu numai la I-XII si pe la facultati cam lafel. Te uiti la ei si iti vine sa plangi.
    Stau ca prostii si dupa se plang ca nu inteleg nimic din cursuri.

    00
  2. @Catalin Nicolescu acum nu se invaţă cum se invăţa acum 20 de ani.

    Mulţi profesori dacă văd că nu ştii, te trimit la loc şi îţi pişcă un 3 de toată frumuseţea. Şi dacătu nu ai inţeles, deşi te-ai străduit, şi profesoara îţi pune 3, iţi zic eu că nu-ţi mai vine chef de învăţat.

    00
  3. NOU
    #3

    @Fransic nu sunt chiar asa de batran, liceul l-am terminat acum 6 ani.
    Ba chair unul din cele mai slabe de prin Constanta, totusi noi saream la gatul profesorilor sa ne explice: „n-am inteles acolo”, „mai aratati odata cum se face aia”, nu ii prea lasam in pace.

    In 99% din cazuri nu ca ne interesa materia, ne interesa doar sa intelegem sa ne descurcam cand trebuia sa ne asculte ca sa trecem.

    Cum spune si in articol sus, vina e a celui direct interesat.
    Si acum la facultate, din pacate, sunt singurul care sare la gatul profesorilor cand explica prost sau nu inteleg.
    Ma rog, recompensa pe masura, sunt in an complementar.

    Dar cum e vorba aia … o sa moara cu mine de gat.

    00
  4. Cei mai prosti elevi/studenti ajung profesori! Nu ai ce pretentii sa ai si ce intrebari sa pui unui prost! Se vede ca n-ati mai trecut prin scoala de ceva vreme, dar lucrurile s-au schimbat fata de anii 90. Azi elevii ce abia au absolvit liceul cu 5-6 se fac profesori de matematica si inormatica sau limbi straine!
    99% din profesorii de azi nu-s in stare sa predea fara caiet in fata sau sa rezolve vreo problema fara sa o aiba rezolvata inainte-n agenda!

    00
  5. Stii ce inseamna sa explici la 30 de prosti? E greu, iat multi profesori nu inteleg nici ei ce spun.
    Stii ce inseamna sa fii prostu din aia 30? Te iau toti la chisca ca pui intrebari stupide si se pierde timp din ora.

    Scoala e prost gandita. Prea multa informatie, dar prea putin timp.

    00
  6. hai ca sunt si dobitoci care chiar nu vor sa inteleaga nimic

    00
  7. e greu sa ii faci pe toti dintr-o clasa sa inteleaga. Zic asta pentru ca m-am uitat la parintii mei care sunt profesori si am trecut si eu printr-un liceu. Multi din profesorii care i-am avut la liceu preferau sa lucreze cu cei buni si atat. E foarte adevarat ca trebuie sa intrebi tu daca nu stii ca altfel nu ai cum

    00
  8. Am scris eu despre o metoda de responzabilizare a elevilor

    p.s. am cochetat si cu predatul prin 2006.

    00
  9. Sa fim seriosi…. toti arunca kkt-ul pe celalalt. Elevi/studenti ca profesorii lor sunt prea prosti, profesorii ca elevii ar trebui sa ii invete.
    Adevarul este pe undeva pe la mijloc.

    Daca te duci ca student la un profesor universitar sa iti explice ceva ce nu ai inteles, ai 50% sanse sa te alegi cu buza umflata si tot felul de scuze penibile(nu are timp, nu are mapa cu el, nu i-a sunat ceasul de dimineata) – traite pe pielea mea. In alte cazuri, chiar mi-a fost dat sa stau si > 30 de minute si sa inteleg mult mai mult decat vroiam initial.

    Pe de alta parte, liceul si facultatea nu sunt obligatorii, asa ca unii(hah) elevi se simt foarte indreptatiti sa nu le pese de absolut nimic. Este imposibil ca daca macar stai si asculti ce zice omul ala in fata clasei sa nu stii macar ce sa intrebi. Dar hei, daca toti termina o facultate, cine ne mai toarna drumuri? cine astupa gaurile de canal cu o placa de beton? cine ne zugraveste o casa?

    00
  10. Scoala la noi e o bataie de cap.Si normal e super enervant ca tu sa dai banu si pe ala sa il doara in…

    00
  11. E o dilema acum prin minister. Sa bage salarii pe merit si sa aibe toti elevii numai 10 chiar daca nu sunt nici macar de 4 sau sa bage salarii indiferent de performante si sa vina lipste de chef toate cadrele didactice (cam cum a fost in liceul meu).

    00
  12. Din pacate, nu doar scoala educa mintile copiilor. Sunt zone unde profesorii, nici daca ar vrea, nu ar putea ajunge, iar atata timp cat parintii isi educa prost copiii in cei 7 ani pe care ii petrec acestia acasa, e greu sa vi sa pui ceva educatie peste un strat de cacat. Dar chiar si asa, au si profesorii partea lor de vina, probabil din cauza ca si eu au fost acelasi gen de copii ca cei pe care nu reusesc sa ii educe in scoala generala, cu atat mai greu la liceu si peste.

    00
  13. @Cosmin:
    10 clase sunt obligatorii (deci jumate din liceu)
    @zoso:
    Este imposibil pentru un profesor sa mentina o clasa la acelasi nivel. Intotdeauna cei care stiu mai multe vor dori sa invete si mai multe, deci vor pune intrebari; cei care stiu putine vor pune si ei intrebari pentru a ajunge la un nivel „de plutire”. Daca proful ar raspunde la toate aceste intrebari i-ar trebui minim 3 ore in loc de 1.

    00
  14. Ar trebui sa-i separe dupa nivelul IQ-ului.

    00
  15. Eu sunt cinstit si recunosc ca in liceu am invatat numai ce am vrut si unde am vazut ca se poate invata.
    Ca la unele ore profesorii au mofturi sa fii prezent, dar ei vin cu un laptop, un proiector si un powerpoint, profa stand la catedra si facand altceva, iar noi copiem degeaba powerpointul ala, atunci chiar ca nu inteleg pentru ce isi primeste salariu omu din fata mea.
    Ehh…romanu e descurcaret. Masini in Jermania tot o sa fie!

    00
  16. Eu cred ca trebuie facuta o diferenta mare intre liceu si facultate. La liceu te duci ca e obligatoriu (cel putin jumate’ din el) si nu stii exact ce vrei sa faci in viata. Iar daca stii, atunci clar nu te intereseaza si istoria si fizica la fel de mult. La liceu (si la generala) e rolul profesorului sa traga de elev, sa il atraga spre materia lui.
    In schimb la facultate se presupune ca stii ce vrei sa faci. Se presupune ca esti acolo ca sa acumulezi cat mai multe cunostinte intr-un domeniu in care o sa profesezi. Acolo studentul nu are voie sa nu intrebe atunci cand nu intelege. Sigur ca exista cazuri de profesori carora nu le pasa si care nu or sa raspunda sau chiar sa jigneasca. Dar eu in 3 ani de politehnica in Romania am intalnit doar 2 astfel de profesori (intamplator erau amandoi economisti, dar nu vreau sa generalizez). Am avut profi la care eram 2 studenti la curs si isi dadeau toata silinta sa iti raspunda la intrebari, sa te ajute. Eu sunt de acord ca sunt si profesori tampiti in Romania dar proportia astora e mult mai mica decat proportia studentilor idioti care vor doar o diploma.

    00
  17. Baiat destept cel care a scris postul… Ar trebui sa urmariti ce a enuntat, fiindca marea majoritate sunteti pe langa subiect, si discutati cazuri particulare.

    Ideea omului e simpla, si poate fi rezumata – pentru cei care nu se obosesc sa incerce – cam asa: mergi la carciuma, vine chelnerul, si te intreaba ce vrei sa mananci, iar tu cu nonshalanta ii raspunzi „n-are a face ca oricum maine dimineatza dupa cafea dau afara”. Nu e esentzial sa mergi la facultate, pe bune, in fond de asta e atat de greu sa gasesti un job decent si bine platit in Romania, fiindca toti aberantzii „fac” scoala. Fara ei, pleiada de universitati dubioase, de stat sau particulare, ar fi in mare dificultate.

    trist, din 16 comentarii mai mult de 10 sunt superflue, si ne mai miram ca se inchide cercul deschis de clickio. Deh, opposites attract ;)!

    00
  18. @vlad, da? habar nu aveam :) pe timpul meu nu era obligatoriu.

    @zoso, de acord cu procentajul de 90%, dar asta cred ca este totusi adevarat doar pentru liceele cu… „renume”, de exemplu liceul auto in craiova.

    00
  19. in scoala nu inveti sa folosesti materia cenusie la potential maxim, ci o folosesti ca sa depozitezi informatii si atat, nu stimulezi gandirea, ergo produci prosti pe banda rulanda. n-a observat nimeni asta?

    00
  20. @ antiorice: Folosesti materia cenusie la potential maxim cand trebuie sa primesti bani pentru ce gandesti sau cum? Unii sunt prosti gramada si la locul de munca. E tot vina institutiei de invatamant?

    00
  21. Io zic sa se introduca sistemul k in America: fiecare elev isi alege ce cursuri vrea sa faca. Aia care vor sa invete o sa ia cursuri mai avansate (grele), iar restu o sa ia mai multe cursuri introductive (usoare). Astfel se triaza elevii de la sine. Ce zici, ar functiona asa ceva in Romania?

    00
  22. da, e datoria elevului sa puna intrebari dar mai intai e datoria profului sa-si faca materia interesanta, sa o adapteze nivelului elevilor, sa se asigure ca au inteles, sa nu lucreze doar cu cei 3 cat de cat interesati, sa vina cu materiale care sa usureze intelegerea, sa-i faca sa gandeasca, sa stea langa cei lenesi si sa-i puna la treaba. si mai e datoria guvernului sa-l motiveze pe prof sa faca toate astea.

    00
  23. Din postura unui elev aflat in an terminal la liceu, post spune cu mana pe inima ca abia astept sa scap…sistemul educational de la noi e de tot cacatul…si spun asta dupa ce am vazut cum e si in afara…momentan inca ma intreb ce facultate sa urmez…am cateva optiuni pe care le iau in considerare, insa nu stiu ce voi face concret…voi ce-ati urmat? sau…ce ati face in locul meu?

    00
  24. @Anda, da sunt sigur ca ar functiona. am avea numai sportivi si actori. toti ar alege cursuri de genu: sport, muzica, desen, etc.

    casierii in state nu ar sti sa iti dea restul corect daca nu le-ar spune casa de marcat valoarea exacta, lasa-ma cu invatamantul american.

    00
  25. Cine pla mea initiaza actiunea?
    a) ala care transmite. Deci, responsabilitatea este 100% a lui sa reuseasca transmisia (asigurandu-se ca mesajul a fost receptionat corect).
    b) ala care recepteaza:
    b.1) te-ai dus la omul gresit pentru a recepta mesajul deci esti un bou.
    b.2) nu este un mesaj care iti este adresat tie, deci esti un bou.

    @zoso: orice pizda poate deveni interesanta, daca stie cum sa isi aleaga tinta. Problema este ca scoala trateaza toti labagii si ochelaristii ca fiind pe acelasi palier intelectual, dar maneaua nu merge mana in mana cu cartea de fizica. Eu consider ca se poate obtine un randament net superior la nivelul intregii societati daca se segmenteaza ca-n „Antz”. Bag pla in vise si in aspiratii, toti ne vedem superman.

    00
  26. ok…nu neaparat interesante…mai putin plictisitoare. ne place ceva daca avem un sentiment de satisfactie ca intelegem si putem sa si facem.

    eu am noroc sa predau engleza, mi-e mai usor sa-mi fac materia interesanta.

    dar, indiferent de materie, incearca sa compari un prof care nu se ridica de la catedra 50 de minute si de acolo isi mormaie lectia, si unul care e cu adevarat pasionat de ceea ce face. numai faptul ca te agiti ca un titirez prin clasa si nu-i lasi sa doarma in banci e o realizare, nu?

    00
  27. ce raspundere, neraspundere…eu in scoala eram direct interesat sa scap de ore. si na, sa iau note bune, atunci cand aveam nevoie. pana mea, facem pe seriosii pe aici…

    00
  28. @Alex: si cum se „segmenteaza” in Antz daca nu sunt indiscret?

    @oana:ai dreptate dar totusi depinde de materie

    @morbo:primul om realist! :)

    00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)