Articolul ăsta e un pic diferit. Adică e un fel de contra-reclamă și nu un ”how-to…”. Hai, nu contra-reclamă ci, mai repede, un îndemn la cumpătare (cel puțin in aria asta, High-Tech).
Definiția mea pentru gadget e destul de încăpătoare. Să zicem că în aceasta categorie intre orice chestie care folosește curentul electric, are un display și măcar un control din partea ta, în afară de on / off. Includ aici chiar și frigidere sau mașini de spălat.
Pornim de la premisa că orice gadget va fi, fără îndoială, victimă a progresului tehnic. Ba mai mult! E o certitudine. Peste șase luni, chestia aia de care erai atât de mândru la achiziție, dincolo de faptul că acum valorează pe jumătate din prețul pe care l-ai plătit tu, își va găsi cu greu drum către rafturile din față ale magazinelor, sufocată fiind de noile produse. Dacă luam în calcul doar piața telefoanelor mobile, tendința e evidentă.
Și acum, să ne gândim mai bine la următoarele:
- Vrem sa ne luăm un televizor nou. Geme piața de ele, ai de unde alege. Până aici, nicio problemă. Dar, înainte de a-l alege, gândește-te dacă un LED, ultimul tip și o diagonală de 102 cm este ceea ce îți trebuie. Ai un decodor HD? Ai o cameră destul de mare în care să-l pui? Nu prea văd la ce te ajută un televizor HD când tu bagi direct cablul TV în el și nici un player BluRay la care să-l legi. Sau dai jos filme de pe net comprimate și mega-comprimate și le vezi de pe un stick USB. Și nici diagonala aia nu îți oferă vreo satisfacție când n-ai nici 3 metri până la ecran! Check again! Ai putea să salvezi bani buni…
- Vrei un telefon nou. Da, și eu mi-aș lua în fiecare zi unul. Dar între ”mi-ar plăcea să îl am” și până la a da banii pe el, e cale lungă. Ia-ți un smartphone dacă ai abonament de date, să nu pari penibil că ți-ai luat un Desire Z ca să tastezi SMS-urile mai ușor. Pentru așa ceva, merge și un Samsung Corby Txt. Ce să faci cu un BlackBerry dacă n-ai abonamentul special conceput pentru telefonul ăla? iPhone? Da, bineînțeles. Dacă nu lași tot salariul pe o luna la re-seller.
- Un frigider? O mașina de spălat vase? O mașină de spălat rufe? Cum să nu… Dar dacă mănânci în picioare în bucătărie pentru că ție ți-a trebuit un frigider cu două uși… Uită-te, mai bine, la clasa energetică, la consumul de apă și/sau detergent pe spălare, decât la nu știu ce senzor de haine sau display LCD, când tu îți speli doar blugi și lenjerie. Și nu are niciun farmec un frigider gol, urmare a faptului că ai dat mult prea mult pe el!
- Vrei să te joci pe calculator? Nu arunca banii pe laptop-uri! Alege un desktop care, la aceleași performanțe cu laptop-ul, te costă undeva la jumătate. Laptop-ul are cu totul altă utilitate! E mult mai ușor să schimbi o placă video pe un sistem de tip desktop decât pe un laptop. Și mai ieftin! La fel stă treaba când vine vorba de RAM, de un HDD nou. Dacă vrei doar net și media, un laptop de clasă medie e la fel de bun ca unul de top. În sensul că nu o să poți să le diferențiezi… Și ce faci cu un monitor de 24, dacă nu ești arhitect sau nu editezi video?
- Dacă îți place să fotografiezi (și dacă nu faci din asta o artă, că atunci am bunul simț să-mi țin sfaturile pentru mine), nu te arunca la DSLR-uri. Poți să-mi explici ce faci cu un aparat cu reglaje manuale când tu îl folosești doar pe setările automate? Eu aș merge către un stabilizator mai bun, către ușurință în utilizare, către o pornire mai rapidă pentru a surprinde instantaneele.
Peste toate acestea, o precizare finală: creditul de nevoi personale pentru electronice (nu includ aici electrocasnicele!) e o mare prostie. Vrei să îți cumperi un gadget, pune deoparte! Într-un an de zile, ar trebui să ai banii necesari să îți iei ce vrei tu. Dacă apelezi la bancă, riști sa plătești dublu. Lasă loc de credit la bancă pentru o casă, pentru utilarea ei cu cele trebuincioase, nu pentru chestii care nu-ți vor face viața mai bună. Ci doar te vor face să tânjești după altele, cu fiecare nouă apariție.
Fii realist! Dacă niciunul dintre aparatele pe care ți le cumperi nu îți vor aduce bani (nu sunt un mijloc prin care tu îți câștigi existența), n-are rost să iei ceva din clasele adresate profesioniștilor!
Sursa foto: aici.
Subscriu la tot mesajul!
1) E Blu-Ray. Fără e.
E foarte corect ce spui tu acolo, doar că uiți un lucru: gadget-urile nu se cumpără pentru utilitate. Televizor fullHD? Păi celelalte au calitate proastă (da, serios) și sunt la cam același preț.
Telefon nou? Sigur, toată lumea vrea smartphone-uri, și și pe mă amuză oameni care cumpără iPhone și îl folosesc cu cartelă. La fel și mașina: la ce naiba vă luați toți mașină? Pentru ce? ca să poluați pe drum spre muncă? M-am săturat să aud oameni cu mașina plîngîndu-se de cît costă. Dacă nu-și permit, să nu-și ia. Și la ce vă luați toți apartament? și de unde dați 80.000 € pe el???
Deci da, sunt de acord cu tine, în mare Cu o notă: cam orice fel de credit pe care nu poți să-l plătești în 6 luni e prea mult. În afară de cazul în care chiar faci o investiție.
BluRay… S**t! Thanks! Am corectat! Cred ca am mai scris pe undeva asa. Tre’ sa verific!
Din pacate la noi achizitiile aberante nu se fac din necesitate ci din dorinta de a demonstra un anumit statut social. Este o idiotenie? In Romania, da!
O astfel de persoana este cumnata-mea. Primavara trecuta inainte sa mergem impreuna la mare mi-am luat un Samsung la oferta, ceva 250 lei. Dap, o sapuniera, dar o sapuniera care imi acopera toate nevoiele de „fotat” ca sa zic asa. A doua zi si-a luat un DSLR Nikon, cred ca cea mai scumpa chestie de pe piata. Comentariu in masina: „uite draga, asta e aparat foto. E bun, e solid, nu se strica, etc. NOI cand ne luam ceva ne luam ceva bun, ca NOI (a se propunta apasat) nu ne mancam de sub ungii” (asta cu mancatul de sub ungii vine de la lista de cumparaturi). Am fost la mare impreuna: toate pozele s-au facut cu Samsungul meu, pentru ca minunatul DSLR nu putea fi folosit pentru ca: daca ni-l fura, daca se umple de nisip, etc. De fapt, aparatul ala a fost scos din cutie de doua ori, dintre cate o data ca sa mi-l arate mie. La nunta fratelui mai mare pozele s-au facut tot cu sapuniera. DSLR-ul nu se poate folosi pe motiv ca…nu erau clare pozele (nb: nu stia sa-l regleze).
Concluzia: o facem ca nu intelegem ca detinerea simbolurilor de statut nu iti si confera statutul respectiv! Iti dau cel mult statutul de dobitoc!
Filosofia asta mi-am impus-o si eu acum 1, 2 ani. De atunci, am reusit sa dau inapoi jumatate de masina (deh, masina a fost o nevoie si s-a dovedit azi, indispensabila). Sunt pe 0 la banca tu toate si de cateva luni pe plus cu economiile.
Si ma simt minunat. La ce sa-mi trebuiasca gadget-uri noi cand imi creste un cont pentru o casa noua? Casa aia e mai minunata ca orice gadget.
Salutare, Cosmin! N-am stiut ca te pricepi la alde d’astea…Bravo! Tare articolul! Succes!
Merci de comentariu si pentru apreciere! Ei, mai incerc si eu…
Maria, asta-i unul dintre cele mai nasoale efecte ale comunismului si ale saraciei: goana dupa statut. AM prieteni ce-si pun pe masini roti de 16 sau de 17 (anvelope de la 500 lei bucata) ei cassuedejd maxim 1000 de lei si eu care doar pe combustibil dau dublu intr-o luna nu ma deranjeaza sa mergu cu roti pe 14 sau 15 (anvelope de la 250 lei). Nu mai aduc in discutie lipsa de confort in masini cu rotile alea.
Cand eram in clasa a 12-a, toti colegii mei au facut scoala de soferi. Maica-mea n-avea bani de masina, asa ca n-am facut scoala de soferi nici pana in ziua de azi. Daca nu-mi permit o masina, cu toate taxele care trebuiesc platite, reviziile, asigurarile, vizitele la mecanic, pai de ce sa mi-o cumpar? Bani nu mi-ar aduce, pentru ca lucrez la birou, fac maxim 15 minute cu metroul pana la serviciu, iar parintii ii vizitez de 2 ori pe an si atunci merg cu trenul. Bineinteles, am fosti colegi care si-au facut credite la masina, telefoane, cuptoare cu microunde si bucatarii. Ca sa le plateasca dublu. Yay.
Intre laptop vs dektop, apare consumul. Aici aleg laptopul. Am avut desktop, dupa care am trecut la laptop. S a vazut in factura electrica instantaneu. Cei drept sunt mai scumpe piesele de schimbat la laptop, dar fata de un desktop cad mai greu…