Când se termină joaca cu creditele?

Cică recuperatorii trec la masuri extreme. Vom lipi afişe la avizier! Aşa…şi? Ai CNPul lui, află unde lucrează şi opreşte-i din salariu, nene! N-a plătit 3 luni? Crezi că o să mai plătească? Mergi peste el, pune-i proptea pe casă, ia-i maşina, fă-l de râs la serviciu! Cu rugaminţi nu faci nimic.

Da, ştiu, nu îi poţi opri din salariu fără hotărâre judecătorească. Da, ştiu, unii au greşit. Greşelile se plătesc. Creditele au fost luate de adulţi, nu de copii de 14 ani. Adulţii au responsabilităţi, iar una dintre ele presupune că nu se comportă ca la clasa doua, ascunzându-se când doamna învăţătoare vrea să îl urecheze. Nop. Societatea se clădeşte pe responsabilităţi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. NOU
    #1

    Exact ce zice add.

    La creditele alea, dobânzile alea sunt nesimțit de mari pentru că au inclus acel comision de risc. Toți clienții plătesc acel comision de risc. Și cei buni platnici și cei rău platnici. Ar fi corect ca la sfârșitul perioadei de rambursare a creditului să primești înapoi acel comision de risc. :)

    Oricum, ideea este că acel comision există tocmai pentru a acoperi pierderile venite de la clienții rău platnici. :)

    Există persoane care au luat credit cu buletinul, au băgat ba o plasmă, ba o centrală termică, le-au amanetat și cu banii au plecat în Spania. Și duși au fost. :)

    Mie dacă mi-ar veni unii la ușă să propesc salariul angajaților, m-ar tenta să le rup puțin picioarele.

    00
  2. NOU
    #2

    Nu au nici o acoperire legală. Contractele au fost ambigue și sunt ambigue. Sau prea dificil de înțeles. Nu sunt clare, nu stipulează într-un mod simplu și ușor de înțeles drepturile și obligațiile.
    Începând cu un abonament de la Vodafone în care nu știi cât plătești și câte minute primești și în ce rețele și terminând cu un banal credit pentru o mașină de spălat la care nu e clar cât e dobânda și cât vei plăti lunar și cum se va modifica dobânda, toate poate fi contestate în instanță.

    00
  3. La creditele „cu buletinul” nu stiu ce acoperire legala au sa iti ia ceva. Erau credite cu risc ridicat si ar trebui ca bancilke sa si le asume acuma, sau sa le vanda lu Urban :)

    00
  4. Ce gandire puerila ai… Dar e de inteles, inca nu te-ai maturizat, si se vede din plin.

    00
  5. Pai joaca cu creditele s-a cam terminat de vreun an. Acum bancile isi iau jucariile si pleaca :)

    00
  6. Evident, daca ai credite neplatite o sa sari cu gura ca gandirea altora e gresita, cand tot ce trebuie sa faci e sa iti asumi faptul ca TREBUIE sa platesti ceea ce consumi. In momentul in care ai luat creditul ti-ai asumat niste riscuri…..nu banca, tu ti-ai asumat riscurile. Acum plateste!

    00
  7. si recuperatorii se chinuie la randul lor sa obtina plata datorii sau macar o promisiune de le sar capacele. Singurii oameni care sunt speriati de chestia cu judecata sunt oamenii de la tara in general si cei cu minim 8 clase sau care habar nu au sa citeasca un contract. Oricum ar fi daca nu se reuseste obtinerea banilor de la debitor firmele de colectare creante isi paseaza dosarele de la una la alta ca doar doar o reusi vreunu sa obtina vreun ban… Pana la urma pentru sumele mici renunta dar atentie, renuta sa te mai sune si te trezesti ca atunci cand se strage suma destul de maricica( se aduna penalizari etc) te suna iar..

    Zoso are dreptate, nu banca tre sa isi asume ca tu nu platesti, si poate eventual sa te si ierte ca le-ai dat teapa, ci tu trebuie sa platesti. Nu e o scuza ca vai are banca dobanzi mari, ascunse, comisoane de care nu stiai etc. Atata timp cat nu te duce capu’ sa citesti un contract nu iti face credit si gata daca nu intelegi la ce se refera clauzele alea si cu se pot interpreta. Un credit ti-l faci doar dupa ce evaluezi cum va merge piatabancara pana cand achiti tu, cum creste moneda in care ai facut imprumut, sau scade si alte chestii bancare pe care trebuie sa stii s le interpretezi tu sau altcineva in care ai incredere, nu consultantul care iti da creditul :)).

    PS: Bancile sunt masinarii de facut profit, ele nu pierd niciodata orice s-ar intampla, pierzi doar tu, si trebuie sa te gandesti cat esti dispus sa pierzi daca se intampla ceva .

    00
  8. creditele cu buletinul pentru diverse bunuri nu stiu daca au aigurare bancara. dar stiu ca mare lucru nu are ce sa iti faca banca dpdv legal. Trebuie sa te dea in judecata ca sa poata obtine ceva, si daca esti un paduchi rupt in cur, cu nici o proprietate pe numele tau si care mai si muncesti la negru (nici un venit declarat), recuperatorii au cam pus-o. Ca pe tine instanta te poate obliga sa platesti cat poti tu sa iti permiti, astfel ca sa iti achiti datoria. Daca tu declari ca mai mult de 1 leu/luna nu iti permiti, atunci se poate sa ramai sa platesti creditul cu aceasta suma. Din cauza asta si bancile/companiile de tel mobila prefera sa nu cheltuiasca bani pe procese, ci prefera sa vanda drepturile materiale catre companiile de recuperare, care la randul lor prefera sa te „forteze” sa platesti fara a fi dat in judecata. Este un cerc vicios din care nu pierde nimeni nimic, poate doar tu ca si client pt ca 5 ani trebuie sa te abtii de la serviciile unei banci.

    00
  9. @aspirina – daca in societatea noastra s-au luat credite cu nemiluita si puteai sa iti faci credite la 8-10 banci cu un salariu minim pe economie, tu crezi ca numai amaratul ala care are acele credite e de vina? bancile nu trebuiau sa isi asume nici o responsabilitate,nu? adica ala are trecut pe cartea de munca 600 ron si in mana ia in jur de 800-1000(cum fac angajatorii) si are rate in total de peste 1000 ron pe luna,acum a fost dat afara, nevasta nu munceste, a vandut lcd-ul probabil si restu’ ce si-a luat ca sa traiasca , dar dupa mintea ta numai amaratul ala e de vina, in nici un caz sistem nostru bancar care este de tot rahatu. ai du-te de aici!

    00
  10. NOU
    #11

    Mi se pare sau esti prea putin atins de situatie? Cred ca exagerezi.

    PS: cel mai bine ar fi ca baietii de la recuperari, sa ii scoata omului un rinichi si sa il vanda pe piata neagra. In mod cert isi vor recupera banii si vor face si un bine omului care primeste rinichiul. Poate asa omul nostru care a luat creditul si a ramas fara job si fara nici o sansa in tara lui Basescu se va invata minte sa nu uite sa plateasca ratele.

    Sunt de acord cu responsabilizarea, dar nu ai cum sa fi responsabil intr-o Romanie care nu iti ofera nici o sansa! E ca si la loterie, sau ca la cazino. Esti obligat sa iti joci toate sansele, chiar daca stii ca intr-un final vei pierde.

    00
  11. @Programare sociala

    Poprirea pe salar se face prin executor judecatoresc, in urma unei hotarari judecatoresti, si nu prea ai cum sa le rupi picioarele. Se poate lua max 30% din salar in acest fel. Insa pana acolo recuperatorii incearca si alte mijloace, pentru ca executorii sunt scumpi (si percep si niste bani in avans, pe langa comisionul de succes)

    00
  12. daca tu ii dai imprumut cuiva niste bani, cu martori, cu hartie la notariat, da’ fara garantie… daca ala nu mai poate sa-ti dea banii sau nu vrea nu poti sa-i faci nimic ? hai sa fim seriosi ! la fel si bancile… chiar daca nu ai o ipoteca sau alta garantie te pot da in judecata sa-si recupereze banii. si raspunzi cu toata averea ta. problema e alta… bancile nu sunt firme de retail de bunuri casnice si alte bazaconii. asa ca nu au niciun interes sa te dea in judecata, sa castige si sa se aleaga, in timp, cu mii de televizoare, frigidere si alte alea. lor le tre bani. pentru asta fac tot felu’ de reesalonari si pentru asta prefera sa te dea la recuperatori: primesc macar 40-50% din valoarea creditului si nu-si mai bat capul cu procese si cu valorificarea bunurilor tale. oricum, si daca ar face toata povestea asta, cam tot cu atata ar ramane.

    00
  13. „Mergi peste el, pune-i proptea pe casă, ia-i maşina, fă-l de râs la serviciu! Cu rugaminţi nu faci nimic. ” Mai zoso le incurci rau de tot :) depinde ce fel de credit a luat… Poate tu nu esti sau nu ai fost in situatia in care multe persoane au luat credite si nu mai au un loc de munca sau au diverse probleme legate de sanatate si nu mai pot sa plateasca… nu e corect ceea ce spui tu in acest caz…dar daca e vorba de frauda iti dau toata dreptatea din lume… si plus ca recupererea creantelor e facuta pe niste proceduri care trebuie sa respecte niste legi… ca doar nu ne-am imprumutat de la camatari sa vina peste tine in casa sa iti ia tot ca vor ei… e un subiect mai complex pe care l-ai tratat la misto :) poate suntem noi sclavii sistemului monetar dar nici chiar asa… bafta

    00
    • @Vsorin: aia sunt 10% care nu pot plati din cauze obiective (le-a murit sotul, au o boala, si-au rupt piciorul). restul sunt dobitoci care trebuie sa plateasca.

  14. problema este ca oamenii isi doresc sa isi achizitioneze diverse lucruri, iar bancile isi doresc sa te indatorezi la ei. sistemul de credite incearca si reuseste sa te de-responsabilizeze in momentul cumpararii creditului, iar oamenii nu sunt „pregatiti” sa spuna NU unei oferte tentante de creditare :
    „cumparati acum, platiti la anu'”
    „cumparati acum, platiti in trei / patru / etc… rate”

    sunt de acord ca oamenii ar trebui sa fie mai responsabili, dar bancile de ce nu ar trebui sa fie mai responsabile ? sau e prea greu sa verifici daca omul depaseste un anumit prag de indatorare ?

    00
  15. contractele la creditele doar cu buletinul au fost facute in asa fel incat bancile sa isi poata fura clientii, dar nu s-au gandit ca aceleasi contracte ii ajuta pe clienti sa nu le mai platesca ratele. iar banci e prea mult spus, cei care au dat credit doar cu buletinul au fost numai IFN-uri, societati facute sa dea tepe. numai ca nu prea le-au mers cu romanii caci le-a dat romanii lor teapa. iar cat de proste is facute contractele lor ar putea sa nu le mai platesca nimeni ca pur si simplu nu au ce sa le faca clientilor. un afis pus la avizier, un telefon la vecini este infim pe langa niste sume de 2000 – 3000 lei, sincer merita rusinea. si a auzit cineva ca un IFN sa isi dea clientii in judecata ca nu le-a platit rata la credit doar cu buletinul?

    00
  16. @Bogdan Parcalab: de ce tot timpul trebuie sa fie un retard care sa invoce chestii de genul „ce mane, nu iti mai poti plati creditele”? care e faza? te simti mai barbat daca ai o scuza?

  17. NOU
    #19

    Nu inteleg foarte bine ce vrei sa-mi spui… poate m-au „spalat” bine astia de la RDS, de la ei vin acum.

    PS: Sa nu ma intelegi gresit, chiar nu am nimic cu tine (vezi mini istoria noastra). Faci bine ceea ce faci, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fiu de acord cu tine in anumite directii, si sper ca nu te simti ofensat ca, comentez (iti raspund pe post-uri).

    Hai la mai mare.

    00
  18. nu e vorba de a avea ceva cu cineva, dar de ce mereu trebuie sa fim paranoici?

  19. NOU
    #21

    Suntem paranoici?

    Cred ca incep sa inteleg ceea ce ai vrut sa spui mai sus (se duce mireasma clipelor RDS si vad mai bine lucrurile), dar nu voi comenta… tin pentru mine. :)

    00
  20. am auzit comentarii de genu „iei sant de vina ca mi-au dat credit”

    00
  21. e cretin ala care si-a luat plasma de 30 de mil pe credit (cu dobanda de inca 30) cand avea salariu de 8 milioane si trebuie sa plateasca. Cum nu poate, banca isi asuma pierderea din dobanzile alorlalti care au platit.

    cum cretinului n-au ce sa-i ia ca n-a semnat ca le lasa casa, pot doar sa-l impiedice sa mai ia vreodata credit.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)