la ce varsta ne pensionam?

munca e grea. oricine a muncit la viata lui, stie asta. sa muncesti 40 de ani e nasol, din cate am inteles. la un moment dat te saturi, te plictisesti, esti macinat psihic. apare pensionarea. iti faci calculele? sau astepti sa te pensionezi cum o fi, ca sa scapi?

in germania am cunoscut un domn care s-a pensionat la 50 de ani. a facut calculul cat cheltuie pe luna si cati bani ar primi din pensie, i-a iesit bine, si s-a pensionat. nevasta l-a urmat un an mai tarziu. acum se plimba prin lume, sta la soare, a invatat sa faca mititei, a venit de cateva ori in romania la niste prieteni, s-a distrat cu toaleta din fundul curtii…si asa mai departe.

ieri, la cora, am luat doua cosuri de chestii. la casa, 180 lei. nu e cam mult? eu fac socoteala in gand, casiera se uita si ea pe bon, ajungem la concluzia ca atata e. in timp ce se facea tranzactia, casiera imi spune: „ce mai sunt doua milioane? nu vedeti ca banii astia nu mai au nici o valoare? am ajuns sa muncim degeaba”.

intrebarea e simpla: muncim ca sa supravietuim mai mult sau ne coordonam cheltuielile in functie de cati bani avem? (cu subpunctele „cat e de ajuns”, „ne pensionam cand nu mai putem sau asteptam o suma care sa ne ajunga” si „pe la ce varsta incepem sa facem economii care sa ne asigure o batranete linistita”)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. omul de rind munceste ca sa supravietuiasca. nu ca sa supravietuiasca mai mult. se gindeste la ziua de miine. nu se gindeste la viitor acum, cind ziua de miine e lupta lui. abia se mai poate gindi la un gratar pe luna, dara minte la viitor. si pensia daca apuca sa vina si ea.. multam lui Dumnezeu.

    00
  2. Ma voi pensiona imediat ce suma pe care as avea-o pe luna mi-ar fi de ajuns. Adica fix cam cat castig acum muncind. :D Inca nu m-am ocupat de economii, desi e un pic cam tarziu, da’ zic eu ca si investitiile tot un fel de economii sunt.

    00
  3. Speranta de viata la barbati in Romania e de 69 ani.

    Daca e sa avem date concrete de la INS, am vedea ca se traieste chiar mai putin.
    Legea e ca ne primim drepturile (punctul de pensie la 100%), prin pensie doar la 65 ani.

    Muncim 40 ani pentru a primi pensie 3-4 ani… contributia la CAS-uri si pensii e de peste 30%…

    Cel mai rentabil e sa muncesti la Ministerul de Interne. In rest, suntem niste furnicute care muncesc toata viata pentru regina. Stiu, e puerila comparatia, dar asta e situatia.

    Eu sper ca la 45-50 ani sa fi muncit suficient pentru a ma relaxa si bucura de viata.

    Pensia nu mai e o baza. Daca as avea de ales, nici nu as contribui la fondul de pensii ci mi i-as investi pe undeva…

    00
  4. Asta in Germania, in Ro e altfel, aici varsta de pensionare creste de la an la an, poate mori inainte de pensie, ce conteaza ca muncesti o viata intreaga si platesti la stat impozite peste impozite, taxe, tva si alte alea, cand e sa-ti dea si tie statul ceva inapoi, nu se poate. Daca ai 50 ani si te duci si zici ca vrei pensie, iti rad aia de la ghiseu in nas si zic ” Pai, veniti dumneavoastra peste 20 ani, ca nu ati cotizat destul”.

    00
  5. In Romania cel putin 75% din oameni isi calculeaza cheltuielile pana la ultimul leut pentru a nu-si depasi bugetul disponibil. Salariul minim legiferat de mult iubitii nostri conducatori (care nu am inteles de ce difera intre sectorul bugetar si cel privat – pesemne ca bugetarii mananca mai mult…) abia ajunge pentru un trai de subzistenta, nicidecum pentru unul decent, din aceasta cauza multi pensionari (si nu ma refer doar la cei din administratie sau armata) prefera sa munceasca si dupa indeplinirea varstei de pensie, doar pentru a-si permite sa cumpere un chil de rosii primavara sau o pulpa de miel de Paste.

    00
  6. io mi-am propus ca de la 40 incolo sa ii pun pe latii sa munceasca pentru mine si inca sper sa-mi iasa …
    PS
    te-ai mutat iar sau s-a facut Cora in Brasov ?

    00
  7. Tanar fiind te ia cu tremurici gandul ca urmeaza vreo 40 de ani de munca, de program fix si subordonare. Pe urma o sa iesi la o pensie mizera asteptand viatza de dupa. Deocamdata stam rutinati in realitatea cenusie a muncii si traim doar pentru pauzele dintre lucru: week-enduri libere si concediile de odihna, asteptam salivand sarbatorile de iarna si de pasti si ne continuam linistiti lucrul anost, dintr-un reflex conditionat, asemeni cainelui pavlovian, asteptand dezideratul suprem al anului: concediul de vara :)

    00
    • @ap3x: eu vreau sa nu depind de pensia aia. de asta de la anul, cand fac 30, o sa incep sa pun bani intr-un cont, sa ii am pentru batranete. pentru ca ma enerveaza la culme ca am o bunica de gradul doi care nu poate sa isi cumpere o amarata de pilota noua si sta cu una din anii 70. normal, i-o cumpara neamurile (ma rog, asta i-am cumparat-o noi, neavand nici o obligatie fata de ea, dar chestii de genul oale, chiuveta, schimbat tevi din casa, asta ii cocoseaza pe copiii de gradul I), dar e o situatie nasoala.

  8. Complicat. 2 milioane de contribuabili la fondurile de pensie sunt plecati. 1 milion de pensionari ilegal cheltuiesc in mod parazit fondurile celor indreptatiti. In plus avem 2.5 pensionari la un salariat platitor de asigurari. Mai avem SRI, MAI, Justitia si MAN care paraziteaza fondurile de pensii (cu drepturi aberante: pensii umflate, pensionari privilegiate) si asa saracite.
    Acum solutiile nu sunt decat dure: fie muncim pana la 70 de ani (noi astia care mai muncim) fie asteptam un guvern britanic sa puna la punct economia. Altfel bani nu sunt.
    Raspunsul meu: sa ne ajustam cheltuielile acum ca sa putem s-o mai lungim un pic. Dar nu vad cum putem sa ne pensionam la cativa ani dupa ce vom muri. Suntem o generatie bolnava din cauza poluarii din regimul comunist. Si mai avem si o mare cantitate de „bolnavi inchipuiti” care vor forta sistemul in continuare. De supravietuit mai mult nu se pune problema. Iar fondurile private sunt o gluma amara: nu indexeaza incasarile nici macar cu inflatia darmite sa le mai ceara cineva sa faca performanta si sa „inmulteasca” banii virati de noi.

    00
  9. Un post in care nu ai zis nimic.

    00
  10. Mersi pentru votul de pe ftw. You know why ;)

    00
  11. eu sunt sigur ca nu o sa prind pensia. au urcat-o la 70 de ani.
    peste cativa ani o ridica la 80 ca sa le iasa calculele
    nu ma bazez pe statul asta obisnuit doar sa ia !

    iar cand dă, trebuie să faci nșpemii de foi ca să demonstrezi ca meriți
    mă piș pe România asta de rahat, de acum, ca la 80 de ani, daca-i prind, să n-am probleme cu prostata

    00
  12. E o carte bună: „Your money or Your life”. Strângi economii până la nivelul în care poţi trăi decent din dobândă. În acel moment ai atins libertatea financiară.

    Problema la contul ăla în care vrei să strângi de la 30 de ani pentru bătrâneţe e următoarea: mereu vei găsi motive să umbli la el.

    00
  13. In primul rand ca acolo este ALTA mentalitate, si banii au alta valoare. Omul munceste pentru 1500 euro pe luna, si va primii pensie tot cam atat. Noi muncim pentru 3-400 euro, si da, nu prea iti ajunge sa traiesti.

    Este cam greu sa iti faci planuri de pensie la noi in aceasta idee, dar oricum, de cele mai multe ori cheltuim MULT peste posibilitatile noastre reale. Merge sa cumperi si ulei fara reclama la tv, pentru gatit este cam acelasi lucru. La salata, ulei de masline, cumpara din cel de 23 de lei, nu de 35 de lei. Amandoua sunt la fel, ulei de masline extravirgin. Etc.

    00
    • @Cristian: pe mine asta ma omoara. de ce folosim ca scuza „acolo e alta mentalitate”? noi suntem tineri, n-ar trebui sa invatam de la aia care o duc mai bine ca noi? si sa discutam si cu parintii nostri asta?

  14. eu nu cred ca exista conceptul asta in RO. Romanul in general nu economiseste ca nu are de unde si nici nu e invatat sa o faca. Se pensioneaza „cand trebuie”

    00
  15. Cred ca mai importanta e intrebarea: „Cand te apuci de munca?”. Sunt multi care nici la 30 de ani nu contribuie la un fond de pensii. Acum….sa ne gandim la ce varsta sa ne pensionam eu cred ca nu are rost. Vine cometa si ne zdrobeste pe toti :) Nu apucam noi pensia.

    00
  16. Cred ca o solutie de succes ar fi asa: 1 contributie pensie de stat+ 1 contributie pensie privata + 1 contributie la o banca intr-un cont cu acumulare.
    Dar asta nu-i suficient. Ar trebui sa fortam sistemul, prin implicare directa, sa faca curatenie „pe bune”. Din pacate, cei valizi stau deoparte sau la TV. Este si cazul meu din pacate.

    00
  17. Nu au urcat pensia la 70 inca, poate iese PSD+PC, astia nu accepta.
    Daca ramane basescu o urca la 70, pacat.
    Taica-meu a muncit 35 ani, are 61 ani, se poate pensiona peste 3 luni, circa 1600 ron din cate am inteles. Putin, dar el cu economii s-ar descurca.
    In ultimii 20 ani a avut in jur de 1000 euro luna sau peste, pensie ia jumate din suma asta.
    Mama e pensionata deja, dupa 30 ani munca are 520 ron pensie. la mai mare, ii ajung banii 1 sapt.

    Si totusi, au reusit sa stranga ceva banuti de-al lungul vremii, mai ales dupa 90, din putinul ala.
    Excursii rare, mancare mai proastra, ca tot romanul, si au pus ceva deoparte.

    00
  18. definiti munca … asta pentru ca si dinu patriciu munceste si bill gates munceste … chiar si geoana, crin si basescu muncesc …. la mazare am o rezerva …

    00
  19. @zoso : Pai nu poti altfel, pentru ca nu te intelege lumea. Avem anul trecut salariul 40 mil, in mana. Plateam si eu si firma impozit inca pe atat. La sanatate dadeam vreo 3-4 milioane, si pentru ce? Cand am fost in spital, cu o prostie, am dat vreo 15 mil, sa fie bine… Da, eu am pensie privata, si asigurare, o sa pap pensie de la 55 de ani, ceea ce nu e rau, pentru ca de la stat, o sa primesc doar coliva, asa cum au ei de gand sa mi dea pensia, la 70 de ani. Dar, cu cine am mai discutat, s a uitat ca prostul la mine… cum sa nu munceasca? In primul rand NU II AJUNGE pensia de la stat, chiar daca a iesit mai devreme. Tatal meu are 12 mil pensie, lucreaza la aceeasi firma de acum 40 de ani, ia si de acolo vreo 15 mil, este ok. Dar daca era doar cu pensia? Mama are 4 mil pensie…

    00
  20. cum e, dupa 30 de ani de munca (minim 10 ore pe zi de stat pe scaun + multe sambete + caldura mare) + 2 copii + operatie de hernie de disc , sa iei 330 lei pensie pe luna ? E CORECT ?

    00
  21. Pe mine ma omoara cand aud atatia tineri ca mine, pe langa mine, care numai la „combinatii se gandesc”, numai cum sa faca bani din smecherii si sa nu lucreze nimic. Din pacate aceasta mentalitate este foarte des intalnita in orasele mici ale tarii. Am trait 4 ani in Cluj, si acolo toti studenti fiind abia asteptam sa prindem un job, sa intram „in pita”. Acum m-am mutat la Baia Mare si ma socheaza dezinteresul tinerilor fata de munca.
    Cat despre pensie, mai am 42 de ani pana la noua varsta de pensionare. Am contribuit un an la cea de stat si am renuntat. Acum imi fac PFA, o sa-mi platesc asigurarea de sanatate,o asigurare de viata si o pensie privata. Contributia e mult mai mica si varsta la care voi putea „pune armele jos” si sa ma bucur de viata e mult mai acceptabila, aproape de 50 de ani, din cate m-am interesat. Ati avut careva neplaceri cu pensiile private/asigurarile de viata?

    00
  22. @noe: si furatul este tot munca sa stii… chiar se transpira copios. Astia macar se chinuie sa faca ceva, stiu eu multi care asteapta sa se faca ora de plecat acasa :)

    00
  23. citind comentariile, am impresia ca exista o confuzie intre „pensionare” si „retirement”. nenea din exemplul lui zoso nu cred ca primeste pensie de la 50 de ani, chiar daca are dreptul la pensie -adica a contribuit minim X ani cu minim Y bani – fiindca peste tot e cam la fel: la pensie te califici dupa ce ai implinit 65.
    si totusi nenea s-a „retired” in mod cert, adica nu mai munceste si a inceput probabil sa traiasca din banii sau investitiile lui personale, cumpatat si asteptind virsta de pensie. super-misto sa fii in stare sa-ti faci sumele de asa maniera!!!

    pentru noi cei la care virsta pensionarii e inca la 30-40 de ani distanta , 2 probleme ne vor astepta:
    – domeniul in care sa investesti trebuie sa ff fost stabil si sa-ti fi adus si ceva profit, macar cit sa nu te sparga inflatia. (doamne fereste sa te loveasca o criza imobiliara fix cind vrei sa vinzi ca sa ai din ce trai, or sa patesti ca aia de aveau pensiile la enron…)
    – virsta pensionarii si inflatia: din evolutia demografiei in mod cert n-o sa mai fie la 65 de ani ci mai mult, si apoi valoarea pensiei s-ar putea sa fie fix praf in ochi!

    judecind la rece, aproape ca ajungi la concluzia ca cel mai bine e sa mori de tinar si inglodat in datorii… fumati, beti si distrati-va cit mai puteti! :-)

    00
  24. Eu cred ca in momentul asta in Romania, marea majoritate muncim ca sa subzistam. Si la un moment dat nu mai ai ce cheltuieli sa corelezi cu veniturile atata vreme cat preturile cresc mai repede decat veniturile.

    00
  25. Eu sunt absolut convinsă că nu am să ajung să mănânc o pâine din banii din pensie… Încă mă mai gândesc dacă are sens să fac copil, nu vreau ca la 20 de ani să se trezească singur pe lume

    00
  26. Tare mi-e teama ca o sa ajungem sa nu mai primim pensii de la stat (vezi China) …. asa ca raman doua-trei alternative : 1. pensii private (dar in ro nu stiu cati isi permit/nu stiu cat de sigur e) 2. bani pusi la banca daca iti mai raman 3. cazare si masa la pensiunea bosket cu iz de tomberon

    00
  27. 1. pensionarii straini (ex. germania) nu se plimba in jurul lumii cu pensia de la stat. garantat nu. ei sunt beneficiarii unui sistem de pensii private (nici nu conteaza prea mult de care), in cadrul caruia au contribuit (eventual alaturi de angajator) o viata intreaga. Da, ei au muncit vreo 30-40 de ani pentru a manca pensie 20 de ani.
    2. toti cei care aveti impresia ca nu prindeti pensia, think again: pregatiti-va (FINANCIAR!) pentru a trai 90 de ani. Sigur, e lejer sa te gandesti ca nu prinzi pensia, sa fii relaxat, sa nu pun nicio para chioara deoparte si apoi sa fii o povara pentru urmasi/familie timp de 20-30 de ani. Sau incepi de acum sa economisesti si, in cel mai rau caz, nu apuci sa mananci pensia privata, dar ti-o mosteneste familia (exact ca la asig de viata).
    3. acum, in timp ce vorbim, perioada medie de plata a pensiilor din sistemul public este de 14 ani. adica pentru romanul mediu care se pensioneaza acum, statul plateste cam 14 ani de pensie. e drept insa ca varsta medie de pensionare de undeva la 54 de ani. e drept si ca nu ne place sa muncim.
    4. cei care credeti ca veti prinde pensie 4 ani, pentru ca varsta legala este (de fapt VA FI) 65 de ani (ABIA in 2030 egala cu 65 la barbati si femei), think again: revedeti-va cunostintele de statistica. Speranta medie de viata (care include speranta de viata a tuturor locuitorilor, de toate varstele) este mult mai mica decat speranta de viata pe care o ai atunci cand atingi 65 de ani. Ganditi-va un pic, deschideti un anuar statistic, un manual de demografie si apoi mai discutam.
    5. in momentul asta, in Romania, exista doar 2 solutii certe pentru venituri de bun simt la pensionare: pensia privata obligatorie (pilonul II) si pensia privata facultativa (pilonul III). Pentru cei care spuneau mai sus afirmatia eronata ca fondurile nu „garanteaza inflatia”, va invit sa consultati rezultatele de pana acum ale fondurilor de pensii private din Romania: http://www.apapr.ro/rezultate-fonduri.html. E usor sa vorbesti din auzite, e mai greu sa pui mana pe mouse si sa te documentezi.
    6. si final: in 2050 o sa fim 16 milioane, fata de 23 de milioane in 1990. O sa fie 0,4 salariati la un pensionar, fata de 3,3 salariati la un pensionar in 1990 (si 0,9 deja azi, in 2009). Cu contributii sociale (CASS) de 31,3% azi (ca atata sunt pentru pensie), abia se poate sustine o pensie medie de 40% din salariul mediu brut pe economie, adica 730 de lei. Si asta cu subventii de 1,5 miliarde de euro de la FMI. Punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut e o gluma, o himera, si chiar de ar fi posibil oricum nu ar fi de ajuns si / sau sustenabil. In conditiile astea, cine mai asteapta sa traiasca „bine” din pensia de la stat ar face bine sa isi refaca modelul de calcul.
    PS: azi, in Romania, din sistemul public de pensii (in care suntem cu totii, daca nu cumva avem si pensionari „speciali” printre noi), doar 44.000 de persoane (da, doar 44 de mii, adica sub 1% din total) au pensii medii lunare nete mai mari de 2.000 RON. Succes cu matematica!

    00
  28. Deci (orice comentariu pertinent incepe cu deci):

    1) Muncim ca sa traim sau traim ca sa muncim?
    2) Avea Guess Who faza aia cu procentu’. Ia cauta si asculta prin melodiile lui. Ah, da, uite aici:
    3) De batranica asta ce zici?

    00
  29. La noi dai drepru la doctor si iesi la pensie la 40 de ani pe caz de boala si intri in partidul votantilor la mana politicienilor, vrei sa ramai pensionar ? votezi cu cel care promite mai mult.

    00
  30. M.
    Excelenta si bine documentata postarea ta.Tocmai ma pregateam sa le spun tinereilor de mai sus sa nu se mai vaicareasca si sa puna mina sa-si asigure inca de acum un trai bun la batrinete..Cred ca multi dintre ei lucreaza in mediu privat si ar trebui sa stie ca pensia de la Stat iti asigura supravietuirea sau un confort acceptabil, doar daca muncesti pina la virsta standard care este si va fi de 65 de ani..Dragilor,si eu si barbatul meu suntem pensionari ,de trei ani..Eu am muncit 36 de ani,sotul 44 de ani..Amindoi ,bugetari cu studii superioare..Atit eu cit si el am mai muncit si dupa virsta de pensionare inca trei ani…
    Acum un an mi-am petrecut vacanta in Creta,iar anul asta am facut investitii in val. de aprox.30.000 ron..
    In concluzie vreau sa va spun ca si astazi iti poti asigura un trai decent ca pensionar,dar sa indeplinest doua conditii..Sa ai salariu bunicel si sa muncesti pina la virsta standard de pensionare..Fiti optimisti, si lasati drobul de sare ! Viata e la fel de frumosa si la pensie !Hai pa !

    00
  31. Muncim ca sa avem bani. Clar! Nu cred ca munceste cineva ca ii place sa faca asta. Nimeni nu ma poate convinge. Si in privinta pensiei, cred ca trebuie sa ne luam adio de la ea. Cine stie daca peste 30 de ani, cand iesim noi la pensie, vor mai exista bani si pentru asta. Eu personal nu platesc darile catre stat pentru pensie. Prefer sa platesc pentru una privata.

    00
  32. @reeven: 1600 lei e pensie mica? in romania

  33. Ideea despre care vorbesti in post se reduce la un indicator economic PPP (Power Purchase Parity) El este cel mai bun indicator in ceea ce priveste nivelul de trai impreuna cu IDU (Indicele Dezvoltarii Umane). Daca la IDU suntem la un nivel mediu, adica avem scoli, spitale, teatre, etc. (studiul nu intra in amanunte gen calitatea serviciilor din institutiile respective) , la PPP suntem la nivel bananier. Iar din puterea de cumparare intelegem efectiv cat poate X om sa cumpere bunuri, date fiind preturile din piata respectiva. Nu poti sa ai preturi comparabile cu Germania , dar venituri un pic mai mari decat in nordul Africii. Traind si lucrand in alta tara (nu, nu capsunar) am descoperit ca e normal sa iti permiti un apartament decent , sa iesi in oras fara sa numeri cate pahare ai baut si ce fel de mancare comanzi, sa iti permiti cam ce haine/gadgeturi iti doreste inima (singura diferenta intre branduri sa fie data de preferinte personale) si desigur, sa iti permiti sa economisesti si cel putin 25% din salariu. E crunt sa stai cu grija zilei de maine. Nu e de mirare ca in Romania rata oamenilor care mor de boli de inima este mult mai mare decat in restul Europei. Viata trebuie sa fie decenta din toate punctele de vedere atata timp cat muncesti, sau ai muncit 40 ani. Stiu multi oameni in Romania cu o viata 10 clase peste media din tarile dezvoltate, dar din pacate stiu si cum au facut banii (in multe cazuri chestii caraghios de simple, dar pentru care iti trebuie un tupeu inconstient, sau o constiinta de criminal psihopat). Un nou ’89 e cam departe si nu mai ai servicii secrete care sa monteze poplatia. Poate cu putin noroc o sa avem o „revolutie de catifea” ca in Cehoslovacia…facuta treptat, o data cu plecarea batranilor activisti. Ideile ca or sa vina copiii activistilor la putere nu sunt ingrijoratoare, pentru ca in 90% din cazuri discutam de copii de bani gata, care vrand-nevrand or sa faca loc unei alte generatii serioase care sa schimbe lucrurile.

    00
  34. ca neamt te ajuta mult statul: o chirie, o mancare si astea te scote din toate problemele.
    cand o sa ajunga in romania sa plateasca vreodata statul chirie pt. tine ?!
    iar daca tu iei o pensie la 800-900 lunar scuza-ma dar traiesti boier,
    statul iti plateste o parte din chirie sau pe toata, mai iei un ajutor de bani nu stiu pt. ce si te-ai scos, ba mancare…. si te descurci, nu tu bani pt. medicamente, nu tu spaga….
    Deci diferenta dintre noi si nemti e astronomica si asta doar printr-un singur fapt. Statul te ajuta enorm de mult si iti ofera foarte multe posibilitati. Daca toata viata tu ai trait in concedii si un trai decent de viata serviciu, bani, masini, restaurante e si normal ca aspiri la un 90 ani dar in romania care muncesti de la 16 ani (vai de steaua ta) cum mai poti tu sa gandesti la fel ? Nu ai cum, pe tine te framanta mancarea, intretinerea, te framanta ziua de maine.
    deci romanul munceste pentru a supravietui, pentru mancare si uz necesar iar 70 % (parerea mea) din ei nici nu indraznesc sa se gandesca pana la pensie, putini sunt cei care platesc pensii private si alte asigurari de viata, pt. ca nu-si permit.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)