„Cine nu mai poate?” ori „cine nu mai ştie?”, două întrebări aparent normale pentru că, aparent, e simplu să faci o limonadă: apă, lămâie, zahăr, ţac-pac, te-ai răcorit. Poate aţi păţit şi voi să vă iasă limonada prea acră deşi aţi pus două linguri de zahăr la un pahar de apă. Ori poate aţi păţit, aşa ca mine, să cereţi o limonadă într-un bar ori pe o terasă şi să primiţi în loc o zeamă de făcut gura pungă, sau fara nici un gust.
Dacă în cazul limonadei de la bar nu prea aveţi ce face(deși avem și pentru asta o soluție la final), în privinţa limonadei pe care o faceţi acasă ar trebui ca voi să fiţi stăpânii iară nu limonada. Cum se face?
1. Mai întâi se toarnă apa în pahar (ori carafă), se adaugă zahărul (alb, brun, cubic, de trestie, după preferinţe ori posibilităţi) şi se amestecă până când se dizolvă tot zahărul.
2. Abia după ce zahărul s-a dizolvat se adaugă zeama de lămâie (ori limetă). De ce? Pentru că acidul citric nu-i permite zahărului să se dizolve în apă. Simplu, nu? Dacă vreţi să aveţi o limonadă mai acră (aţi constatat că aţi pus prea mult zahăr) mai adăugaţi zeamă de lămâie şi puţină apă.
3. O altă variantă e să folosiți sirop de zahăr sau zahăr lichid, fie preparat pe loc, fie pregătit din timp pentru mai multe serii de limonade. Se prepară simplu, puneți cantități egale de apă și zahăr într-o oală pe aragaz, și se amestecă pînă se dizolvă complet zahărul, după care se răcește și se pune la păstrat într-o sticlă. Pe acesta îl puteți amesteca direct cu zeama de lămîie proaspăt stoarsă,păstrînd proporțiile după gust.
4. Pentru răcoare suplimentară apelați la clasica gheață, iar dacă vreți răcoare instantanee, zgîlțîiți limonada într-un shaker cu câteva cuburi de gheață.
5. Desigur, gustul limonadei de mai sus poate fi îmbogăţit, după gust, adăugând diferite alte sucuri naturale. Unul din ele poate fi sucul de struguri sau de grepfruit.
6. Dacă vreţi să faceţi o limonadă trendy (în trei straturi), puteţi face o limonadă simplă, ca mai sus, după care să adăugaţi sirop de căpşuni sau zmeură, care va fi greu şi se va lăsa la fundul paharului. Peste el, turnaţi cu grijă sirop de struguri, fără să amestecaţi şi astfel cele 2 lichide vor rămâne practic separate. Ornaţi cu lămâie sau ananas şi adăugaţi un pai. Dacă aveți la îndemînă ingredientele, să-l faceți și să ne trimiteți o poză
7. Sucul de ananas împreună cu miezul dulce-aromat al ananasului poate fi folosit la prepararea unei limonade cu gust de tropice. Trebuie musai asezonat cu o umbreluţă colorată, mult soare şi nisip fin de plajă.
Update: Poți să îmbunătățești limonada de la bar purtând cu tine zahăr lichid într-o sticla de 500 ml(preparat la fel ca la punctul 3). Dacă limonada de la bar a venit acră, ai scos sticla de zahăr lichid și ai îndulcit rapid și ușor băutura.
O luptă cît mai plăcută împotriva caniculei vă dorim!
Mersi mult pentru reteta!
ms pentru reteta. a iesit chiar gustos.
eu fac altfel… si iese foarte bun:X
Curat 2 lamai bine de coaja si le bag in blender cu ~1 L apa si zahar dupa gust. Dupa care strecor sucul print-o strecuratoare (ca cea pentru spaghete). Si la sfarsit o beau :))
Pentru ca nu am un storcator (decat unul manual) imi e mai usor asa.
eu am facut limonada dar in loc de zahar am pus miere si tot buna e :d limonada e foarte buna pentru slabit .daca e ceva gresit sami zici:D
ms de reteta:*
Eu chear azi fac limonada cu lamai.
Obautura racoritoare. Ma-m luat dupa sfaturile tale .!!
MERSI foarte foarte mult pentru RETETA.!!!!
eu folosesc reteta acum!!!.