Deloitte angajează retarzi. Azi Cristina Iancu.

Golden monkey by floridapfeBusiness Magazin publica un interviu cu o individa care a fost broker sau spalator de geamuri pe Wall-Street. Interviul e lung si plin de invataminte. Daca nu aveti chef sa il cititi pe tot, iata cateva fraze cheie, dimpreuna cu notele mele personale (as vrea sa tineti cont de faptul ca nu ma pricep la matematica si la economie dincolo de “nu cheltui decat banii pe care ii am si daca azi nu am ce manca, nu imprumut nimic de la nimeni”):

Incerc sa nu intru in panica prea mult. Am avut momente cand am intrat in panica. Pe plan personal, investitiile mele au luat lovituri destul de spectaculoase. Adica, toate castigurile din ultimii trei ani au fost practic sterse in cateva zile…

Deci fatuca asta era junior broker. Si ea a investit ce avea in …chestii. Retineti aspectul, ca e important.

BM: Ce ati terminat?
CI: Am terminat Finante si Investitii la CUNY Univeristy of New York, in 2004.

BM: Dar ati locuit chiar in New York?
CI: In New York City.

Ati prins-o? Nu a terminat Agronomia sau Finante-Banci la vreo facultate fantoma din Ploiesti. Plus ca locuia in NYC, deci da, nu in suburbii, nu in Jersey, IN ORAS, da-va dracu de saraci!

Compania mea a inceput ca un hedge fund, detinut de Bear Stearns si din hedge fund s-a imprastiat in mai multe directii. Aveam trei linii mari de business: bond insure, structure credit si CDO-urile, care sunt niste vehicule structurate pe baza de subprime mortgages. Acolo lucram eu. Si din cauza ca aceste trei linii de business au avut de suferit, compania mea a dat faliment in decembrie 2007 si in ianuarie ne-a dat pe toti afara si asa am ajuns eu in Romania.

Succesuri maxime! Dar asta nu e tot.

Banii veneau, stilul de viata era fabulos. Munceam foarte mult, dar nu ne pasa pentru ca faceam bani si aveam o viata… Aproape saptamanal incheiam tranzactii, se facea o petrecere. Cel mai mic deal pe care l-am facut vreodata a fost de 600 de milioane de dolari si cel mai mare de 1,2 miliarde de dolari. Si pentru ca era un volum mare de business, juniorilor ca mine li se dadea sansa sa se afirme. Aveai pe ce sa te afirmi.

Fata era junior. Adica atunci cand secretara era bolnava, ea se ocupa de cafele. Dar, cu toate aste, facea dealuri de 600 milioane de dolari! Stil de viata fabulos, cheltuitor si misto in NYC…Bani, nenica! Dar banii nu erau totul

Foarte motivat si nu numai financiar. Pe Wall Street se lucreaza pentru bonusuri, nu pentru salarii. Salariul oricum nu-mi convine sa fie prea mare pentru ca nu-mi convine sa platesc prea multe taxe, dar bonusul e baza. Si asa a fost si la noi. Dar am fost foarte motivata si intelectual. Eu am considerat ca a fost un privilegiu sa ma invart printre cele mai luminate minti, oameni pe care, in alte circumstante, nu i-as fi intalnit niciodata. A fost foarte stimulant din punct de vedere intelectual.

Io, daca as da faliment, n-as vorbi de intelect. E una din regulile oamenilor destepti, sa nu sublinieze ca sunt destepti cand au picat. Dar deh, pe secretara nu o duce prea mult capul. Si mirare continua…

A fost un soc pentru toti, pentru ca, imaginati-va, cum e sa te trezesti intr-o dimineata si sa nu mai fie cum a fost cu o zi in urma. Ti s-a luat tot: cariera, bani, viata sociala, tot. Sunt oameni care au avut caderi nervoase, eu am ales sa plec si sa vin in Romania pentru ca trebuia sa plec de acolo.

Ce cariera, fata, tu spalai geamuri pe acolo si faceati tranzactii imaginare pe banii prostilor si acuma plangi? Ziceai ca te-a stimulat intelectual si ca lucrai cu oameni foarte destepti. Nu v-ati gandit sa aveti un safety net ceva?

Dar sa ne intoarcem la micul ei esec personal, pierdut stilul de viata si intoarcerea la radacini si cules de cartofi.

BM: Ati gasit-o schimbata?
CI: Da, din pacate, da. Inainte sa vin in martie, eu nu mai fusesem in Romania din 2003 si in 2003 am venit doar pentru cateva zile. Dar, din pacate, eu am gasit-o schimbata si eu observ o degenerare din generatie in generatie. Parca am innebunit toti. Vad pe strada si in magazine niste comportamente care ma socheaza. Nu e pentru ca n-am mai vazut in viata mea, pentru ca de aici am plecat.

Astea din gura unei proaste care a participat la cei mai misto faliment din istoria recenta. Dar romanii e degenerati. Nu aia care cheltuie banii pe care nu ii au sau traiesc in case pe care nu si le permit si sunt traderi pe Wall Street. Nu, aia sunt ingerasi.

BM: La nivel de business, puteti face o comparatie?
CI: La nivel de business, piata romaneasca nu este nici pe departe, nici macar nu se apropie de nivelul de sofisticare al pietei din New York si din Londra.

Vai, ce esec personal pentru tine sa ajungi intr-o tara de cacat, cand acum 3 luni locuiai in NYC. Cat de prost sa fii sa ajungi asa? Mult? Putin?

Si noi, aici, la Deloitte, ne gandim cum sa securizam si sa ridicam un pic nivelul si sofisticarea produselor de pe piata. Din pacate, nu avem priza la public. Publicul investitor romanesc nu intelege produsele astea si eu consider ca datoria noastra este sa-i educam. De asta, pana la sfarsitul anului vrem sa organizam un work-shop in care sa explicam lucrurile astea.

Pe scurt, idioata vrea sa aduca si in Romania produsele care au ingenunchiat bancile americane. Nu-i asa ca nu e proasta mult? Adica…daca acolo nu a functionat, nu e un motiv ca aici sa nu o duca ea bine vreo 3 ani.

Ideea in sine de a pasa riscul de la unul la altul nu e rea. Cu cat imprastii riscul in mai multe directii, cu atat socul, daca e sa fie, e mai usor de absorbit. Daca tii riscul numai tu, cand o sa intre in default ipoteca aia, o sa ne afecteze rau de tot. Ideea in sine a fost foarte buna.

Retard alert!

Vedem din ce mai multi investitori straini pe piata asta si nu vorbesc de real estate, ca real estate-ul in Romania reprezinta un animal separat. Acolo nu vad bine lucrurile. Nu se poate sa ramana asa. Orice piata se corecteaza singura dupa un anumit timp.

<p>Nu se poate ca pe tine sa te coste 600 de euro pe mp sa construiesti un apartament si sa mi-l vinzi cu 1.600 euro. Nu se poate pentru ca in nicio piata nu exista un asemenea profit pentru mult timp. Eu nu am niciun dubiu ca bubble-ul asta imobiliar se va sparge. </p> </blockquote>

Aici vorbeste din experienta. Nu se poate sa speculezi nene, piata se va duce in jos. Nu e rau, trebuia sa te gandesti la asta dinainte de a crapa firma la care lucrai! Geez…

Unul dintre simptomele pe care le-am vazut pe piata americana in sistemul imobiliar le vad acum, aici. Eu consider ca este cel mai prost moment acum sa-ti cumperi un apartament in Romania. Nu numai din cazua situatiei creditelor, ci din cauza ca apartamentele clar vor scadea si atunci o sa te trezestti cu o ipoteca de 200 de mii euro pe un apartament care in doi ani iti garantez ca o sa scada la 120 de mii. Deci, tre’ sa fii prost sa platesti 200 de mii pe ceva ce valoreaza 120.

Cu ce ziceai ca te ocupi?

BM: Aveti investitii facute in Romania?
CI: Nu, toate investitiile mele sunt, din pacate, … acasa.

Ii vand eu un apartament misto la 200.000 €, mobilat modern. Sa aiba si o investitie in Romania, ca tot o sa falimenteze.

Nu stiu daca vreau sa ma stabilesc pentru ca nu stiu daca vreau sa o iau de la inceput. Am 30 de ani si simt ca nu mai pot. Casa mea e in New York, familia, prietenii. Aici nu am pe nimeni. Am o singura prietena cu care am fost la scoala, in clasele I-IV. In plus, nu stiu daca voi putea sa traiesc in societatea asta care e asa de abuziva. Nu stiu daca as putea sa ma duc la banca si sa cer un imprumut pentru un apartament si sa-mi puna niste clauze absolut abuzive. Eu am citit contracte de ipoteca si mi-am facut cruce. Nu se poate sa i se permita unei banci sa abuzeze de clientul ei in felul acesta, dar clientul nu are ce sa faca si saracul om da si 2% comision de acordare, da si nu stiu cate comisioane, dobanda variabila de la o luna la alta, nu ai absolut niciun fel de control, esti la discretia bancii. Aici nici nu cunosc sistemul asa de bine. In State, il cunosc, stiu sa lucrez cu sistemul respectiv. Acolo m-am maturizat si m-am format ca om si ca gandire.

De curiozitate, tu te auzi vorbind? Creditele alea subprime, cu dobanda 20% cum si cui erau date? Cetatenilor umani? Sau ‘tarzilor ca tine, cu salarii umflate si fara un serviciu real?

Eu nu vreau sa zic ca vad intorsul asta in Romania ca pe un esec, dar cred ca nu exista zi, ora din fiecare zi in care sa nu ma intreb ce naiba se intamplat, cum de am ajuns aici, locul meu nu e aici si imi fac singura curaj si imi spun ca nu e chiar asa de rau. Nu e usor sa ti se intample chestia asta. Viata mea s-a schimbat cu 180 de grade. Am zile in care parca traiesc viata altcuiva. Unde eram acum un an si unde sunt acum…

Neah, nu e esec, e un fel de promovare. Noi, acilisica, nu avem politie, legi, guvern, Wall Street, metrou, economie sanatoasa. Dar totusi primim ratati ca tine sa spele geamuri si aici.

Credeam ca ne-am luat masuri ca sa ne protejam, dar se pare ca masurile pe care ni le-am luat au fost absolut apa de ploaie, nu ne-au protejat deloc si nimeni n-a putut sa creada ca se va ajunge chiar in halul asta. Absolut nimeni, asta v-o spun clar! Acum, practic, toata America si jumatate din Londra nu mai este. Si-au pierdut job-urile toti si stam asa pe Facebook si vorbim si nu ne vine sa credem. Ma intreaba "Tu unde ai ajuns?", "Pai, eu am ajuns la Deloitte, in Romania", "Lasa, stai acolo, eu am ajuns la coltul strazii".

Facebook!  Facebook!  Facebook!  UNeste ratati din toata lumea. Si, la coltul strazii au computere? Geez…

Felicitari Deloitte pentru achizitia facuta. Ma intreb daca sa imi depun si eu CVul la ei, am pile pe acolo si nu mi-ar strica 2-3-5.000€ salariu ca sa spun prostii. Daca domnii de la Deloitte sau de la alte firme care vor sa ajunce banii pe fereastra sunt interesati de serviciile mele, ma pot contacta, preturi promotionale primilor 3 veniti.

Am putea invata ceva din cele de mai sus. Dar nu o vom face. Si la noi e la fel. Secretara din firma ajunge contabila, contabila ajunge sefa de hr, hr-ita project manager, soferul IT manager, iar descarcatorul junior trader.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

80 comentarii

  1. Lasa-o mai Zoso si pe ea sa se laude un pic. Mai conteaza? Intereseaza pe cineva subiectul? Daca nu scriai tu despre fata asta probabil ca nu ii citea nimeni interviul. :-)

    00
  2. Ba, nu-ti ajunge ca mi l-ai bagat pe sub ochelari pe YM, il mai dai si aici, comentat?!
    La inceput am crezut ca ala de la BM facea misto de ea, dar, totusi, sa ai si curaj sa publici un astfel de articol… e foamea mare. Uite si tu cate ore din viata pierdute. Pentru Cristinica, pentru asta care a scris articolul, pentru 1000 de oameni care-l vor citi la tine, pentru alti 1000 care cumpara BM (pai ce tiraj sa aiba?) s.a.m.d… Orele astea pierdute, cumulate, daca ar fi folosite pentru plantat de pomi… In fine, aberez. Noapte buna.

    00
  3. Zoso junior trader-ul nu are timp de facut cafea. Din ce stiu eu cat timp bursa e deschisa nu are voie sa se miste din fata pc-ului :D. Pentru ca daca rateaza transmiterea unui ordin de cumparare/vanzare, care vine de la trader, catre omul pe care il au pe floor atunci poate sa isi faca bagajul :D.

    Oricum tipa spune niste imbecilitati imense cand zice de ‘sofisticarea’ pietei din romania. Pe langa evidenta imbecilitate a pietei de sub-prime si CDO din state aici nici nu ai avea cu cine sa o implementezi. Majoritatea traderilor au sanse destul de mici sa priceapa cu ce se mananca toata povestea… Plus ca nu cred sa gaseasca resurse de 1 miliard in piata cat este un CDO standard… Si cand nici macar un CDO nu poti sa vinzi ce sens mai are sa creezi instrumentul…

    00
  4. cu cat esti mai putin sofisticat cu atat esti mai castigat

    sofisticare in limbaj bancar inseamna smen

    feriti-va de instrumente sofisticate

    00
  5. mane, super bine zis

    Fata e o gisculita care a luat-o in freza serios fara sa stie cu ce se maninca jobul ei.

    Ce e patetic e cu cita dezinvoltura descrie ceea ce simte si sufera prin venirea ei in tara. Se vede ca a crescut in America deoarece acolo se poarta stilul asta in care un individ is da drumul la gura fara sa realizeze ca se faulteaza singur(a). Se cheama libertate de expresie. Numai ca scoala nu-i ajuta sa priceapa ca pre limba libertatii de expresie decedezi.

    00
  6. Recunosc n-am inteles mai mult de 50% din termenii folositi de domnisoara dar rad cu lacrimi de comentariile tale.

    00
  7. cine ”din popor” stia acum un an de CDO? sa fiu, ce mere awarnessu’financiar cu criza asta…

    00
  8. E bestial interviul. Pacat ca nu mai am ce sa comentez, ca mi-ai luat vorba din gura. Daca te angajeaza aia de la Deloitte sa-mi pui si mie o pila, ceva.

    @gunnar: bine zis.

    00
  9. @dima: sustii ingradirea dreptului la libera expresie? (viva la revolution? etc.?)
    rectific eu in locul tau: „…Se cheama mentally challenged….”

    00
  10. mai zoso, rareori citesc cap-coada chestii asa lungi, dar de data asta am ris si-am citit, am ris si-am citit….
    chestia asta: „Eu nu vreau sa zic ca vad intorsul asta in Romania ca pe un esec, …ma intreb ce naiba se intamplat, cum de am ajuns aici, locul meu nu e aici” + chestia asta: „”Pai, eu am ajuns la Deloitte, in Romania”, „Lasa, stai acolo, eu am ajuns la coltul strazii” suna f naspa pt deloitte. oare aia realizeaza ce scot in fata?:)))
    s-ar putea sa experimenteze, dupa interviul asta, si statul la coltul strazii…sau la coada vacii..?
    f tare, nu ma asteptam la atit de putin de la bm. notorietate zero, credibilitate zero..si-o romana cam cit leaga femeile de la apaca. cum naiba au ales-o??

    00
  11. Frumoooss, frumoosss, mostra de intelepciune: te-ai fript o data cu CDO pe subprime, zici ca piata imobiliara o sa scada, dar vrei totusi sa faci securitizare in Romania. Tara in care nu exista practic piata secundara pt titluri de stat, tu vinzi mortgage-backed securities.

    00
  12. @chriscross: point taken
    Ma refeream la faptul ca in scolile americane (pina in liceu si unele universitati) ii invata sa fie in touch cu partea artistica, sa se exprime cit mai autentic si sa o lase mai moale cu chestiile abstracte. In felul acesta omenii sunt mai poeti, usor naivi. Daca ii iei repede cu 4×4 fara sa le dai un calculator ramin cu privirea fixa.
    Partea buna e ca sunt deschisi, onesti si sociabili.
    Partea rea e ca sunt foarte trusting. Cred ceea ce le zici daca o faci de pe o pozitie de autoritate.

    Hmm, cine stie, poate modelul asta de scoala e bun de urmat. ce zici?

    00
  13. @dima: deschisi si onesti? Aia care zic „it’s just business”. Nu, multumesc, eu n-am nevoie de asa ceva. Iar de „politically correct” ce sa mai vorbim :-)

    00
  14. mordo, Warren Buffett a avertizat indivizii care au ochi sa citeasca acum… 5 ani. Dar cine dracu il asculta pe tampitul asta care-si doneaza averea saracilor…

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/2817995.stm

  15. (…)
    Daca concetăţeanul Zoso îi dă la geoale numitei eu mă voi lega de prestaţia reporterilor speciali Business Standard care au făcut interviul pe frontul crizei financiare şi şi-au riscat viaţa.
    Ana Raduţă şi Dorin Oancea autorii acestui articol, încep şirul de întrebări inspirate şi transpirate:

    Business Magazin: Ce faceti cu ocazia crizei? Ce faceti de criză? “
    …de parca criza asta era vreo paranghelie oficializată cu cruce roşie in calendar.
    Si oare ce putea să răspunda interlocutorul?
    Păi cu ocazia crizei aş vrea să mă spăl pe dinti iar apoi vreau să merg în Careffour Orhideea din New York City, vizavi de Grozăveşti Street să-mi iau două ouă.

    Referindu-se la faptul că invitata, Cristina Iancu, a lucrat pe Wall Street din New York, reporterul BM mai este trăsnit o dată de inspiraţie şi afirmă:
    BM: Ce ne-a atras pe noi a fost faptul ca ati mirosit Wall Street-ul la el acasa. Cat timp?
    – Da mirosea îngrozitor pe Wall Street mai ales de când a început criza. Domnle’ puţea îngrozitor!
    – – Cât timp am mirosit? Nu ştiu! Că la un moment dat când mi-am pierdut mirosul am decis să vin în România.
    – Când am ajuns la aeroport să nu-mi vină să cred! O mireasmă familiară! La toaletă mirosea ca pe Wall Street!

    BM: Christina se simte american sau se simte român?
    Observaţi depersonificarea. Se discută cu interlocutorul ca şi cum acesta levitează într-o altă dimensiune nu alături de condeiaşi.
    Reporterii au vrut să întrebe probabil cum ar spune şi Marean Vanghelie:
    Cum vă simteţi? , dar s-au fâstâcit!
    Anyway, Christina a venit cu un răspuns bombă:
    CI: Mă simt ambele.
    Ambele cum, ambele ce, ambele când, ambele unde, ambele cât???

    Business Magazin: Ok, spuneti-ne de pe Wall Street. Ce face in prima zi un tanar absolvent? Uite un Wall Street mare. Ce facem cu el?
    Doamna învăţătoare, vreau eu să răspund la această întrebare!
    In prima zi un absolvent bea o vodcă, o pălincă ş-un vin din ăla roşu bun pentru femei de-l beau bărbaţii din România!

    BM: Constat că acum se poartă să cauţi vinovaţii şi să le cărăbăneşti şuturi în fund.
    Cu replica asta am rămas paf! Imi venea să fredonez… după blocurile gri suntem noi majoritatea! Si uite aşa business magazin vizează vânzările cu vreo două şuturi în poponeaţă ce vor ajuta la degajarea pietei de cititori.

    BM: Când aţi venit în România, aveaţi amintiri despre România?
    CI: Da.
    BM: Aţi găsit-o schimbată?

    Să le explice cineva acestor reporteri utilitatea întrebărilor deschise intr-un interviu!

    Până aici, eu v-am prezentat o reflecţie în nisip a actului jurnalistic de mare efect reuşit de cei de la Business Magazin. Pentru un tablou complet citiţi-l pe Zoso care a trecut foarte bine in revistă şi a radiografiat semnele de retardism timpuriu descoperite la interlocutotul BM-iştilor.

    Zoso a scris cu mănuşi şi a tăiat în carnea vie a cuvintelor cu o precizie de chirurg.
    Fiecare matz lingvistic a fost curţat de retardism schizofrenic.
    Totuşi nu rezist să nu-i atrag atenţia lui Zoso că pe fătucă o cheamă Christina şi nu Cristina. So, capisco Zoso? Să nu se mai intample! :)

    00
  16. @Costi: o cheama cristina, ca e romanca :D

  17. Zoso, eu am citat din Business Magazin. cred ca avem surse diferite…tu Romania, eu B.M. :)

    00
  18. @Fluture: de-aia există ediţie online şi adblock plus.

    00
  19. Zoso: Am ras pe ascuns sa nu se spuna ca-s invidios pe succesul domnisoarei, dar vorba cuiva: n-as fi vazut interviul daca nu erai tu. In alta ordine de idei, nu-l citeam daca-i vedeam fata. Si-n final inteleg de ce este socata de comportamentul din magazin cand fata vrea doua masuri mai mici cu toate ca falcile si umerii tradeaza o femeie sanatoasa, din aia care te ia sub brat la betie si uit sa-ti dea drumul in pat cand ajunge acasa. Iti dai seama ca aveam si noi niste vanzatoare nesimtite care i-au sugerat probabil sa elibereze ringul pen’ca bara nu este de mancare, ci pentru dans, dar nu din sunci. E clar ca geniala cu afaceri mici de sute de milioane de doalri are probleme si-n metrou cand ocupa doua locuri cu o buca, iar patru oameni se uita la ea obraznic ca nu le-a facut si lor loc. Imbecilii :) . America e mare, iar locuitorii din zona au un model: sunca pe sunca inseamna prosperitate. Mai mult, in criza au rezerve de papa gretos. Scuze. Este un comentariu-pamflet :P . Poate fata e slaba mai jos de falci, dar are creierul obosit de grasimea de la diverse fastfood-uri. PS Apropos, figurile astea cu „deal de 600 de milioane de x” ar fi trebuit evitate. Avem si noi cuvantul in dictionar, dar pe deal in Romania este pascuta vaca sau pusa via. Punct.

    00
  20. ma, pana la urma cine e fata asta? eu nu am inteles! de ce ne intereseaza ea? altfel decat pentru patetismul din interviu? ah sau stai, pentru asta o studiem! si eu imi fac griji ca sunt retardat…mda! madam cHristina… mai Costi, oare nu i-au pus intrebari de genul ala caci altfel nu le-ar fi putut pricepe?

    00
  21. Interesant este că afacrile sănătoase, alea bazate pe principii, pe respect şi alte chestii de-astea învechite au pierderi suportabile. Sarkozy spunea că nu este cazul să căutăm vinovaţi ci soluţii. Dar de ce să nu căutăm vinovaţi? :)):)):)) Deja avem o suspectă… :)):)):))

    00
  22. Interesant interviul cu domnisoara, desi e cam ilogica in argumentare. De citit si celalalt interviu cu „wall street people”. E, totusi, o mare prostie pe care o vad la oamenii astia: nu poate sa-ti para rau pentru ce nu ai. Miliardele nu dispar pur si simplu din piata: ori se muta de la unii la altii ori nu au existat deloc. N-ai cum sa ma convingi pe mine ca e un lucru rau ca tu nu mai poti sa-ti vinzi casa de 100 de euro (pretul real) cu 200 euro. La fel, daca eu joc la Loto 5 RON si nu-mi ies numerele, nu pot sa spun ca am pierdut 6 milioane euro, cat e jack-pot-ul, niste bani ipotetici ci ca am pierdut 5 RON.

    MIHAELA RADULESCU SEX TAPE
    In alta ordine de idei, vreau sa intreb ceva. Exista vreun blog de analist/jurnalist economic care vorbeste (bine!) despre criza asta? Eu tot caut sa citesc ceva coerent si logic dar nu gasesc.Sper ca v-am atras atentia si imi faceti niste recomandari. :D
    CLIP:RADULEASCA SI-O TRAGE CU OTIL LA UNIVERSITATE

    00
  23. You’ve put a smile on my face. And that is no small thing.

    00
  24. Femeia de afaceri de succes! Periculoasa specie. Daca e tanara poate sa si muste. Se hraneste cu istorii de succes si traieste in lumi paralele. Alte specii tinere (cele cameleonice) cu capete goale tind sa imite specia mai sus mentionata, ca sa atraga „rapitorii”. Sunt niste impostoare si se bazeaza doar pe aspectul fizic!!!!!!!!!!!

    00
  25. E tipic romanesc postul tau si comentariile la el mai ales… :)

    Exista la noi un sentiment de genul ” Ei si? Ce daca a lucrat pe Wall Street? Acu a ajuns in Romania sa spele vase! Nu mai bine ca noi?”
    Nu… nu-i mai bine ca noi… Ca pe noi, 90% din cazuri ne duce capu la cum sa mai facem un jmen ordinar, cum sa mai pacalim munca,sefu, cum sa mai barfim un pic?

    Da ce nu te-ai luat de ex si de Toni Iordache… ca si el lucreaza la Deloitte si tot de pe Wall Street vine…Si asta a zis, ca dupa nistre traininguri prin bancile romanesti, si-a dat seama ca astia pe la noi sunt cu pluta, si sunt supraplatiti…
    Nu stiu de ce… da printre cei care au comentat la acest post… recunosc cativa dintre cei descrisi de Iordache…

    00
  26. Care personaj din fotografia de mai sus este Cristina Iancu? Banuiesc ca restu’ sint reporterii de la BM. :)

    00
  27. Neata. hai ca m-am trezit:-) Ce citesc si eu aici, via zoso si BM mi se pare o mostra incredibila de sinceritate si ingenuitate feminina cu tenta financiaro-blonda. Oricum e fresh abordarea jurmalistica fata de cum arata un articol clasic venit de la experti Deloitte sau PWc sau altii, plini de PR si bun simt in afaceri. Hai ma ca merge si asa…
    Weekend fain. :-)

    00
  28. E de apreciat sinceritatea fetei, dusă până la prostie :)
    Pe de altă parte, deşi nu înţeleg decât o parte din termenii folosiţi acolo, din ceea ce înţeleg trag concluzia că intrarea SUA în criză er aiminentă dacă la companiile de acolo se angajează oameni ca şi ea.
    Nu în ultimul rând, e de apreciat sinceritatea ta, pentru că recunoşti că ţi-ai dori să ajungi ca şi tanti asta şi eşti invidios că nu ai ajuns tu acolo :))

    00
  29. @Alex Brie: sinceritate sau prostie?

  30. @doopezi: e portret de grup :)

  31. Singurul cusur pe care il gasesc domnisoarei este sinceritatea exagerata. Acest interviu este unul din exemplele clasice ca e bine sa mai si taci. Faza cu Facebook e.. jenanta.

    00
  32. Ok deci traim intr-o lume guvernata de bani. Se dau tunuri foarte foarte tari ( sper ca nu credeti ca toata criza asta a fost degeaba ca nimeni nu a castigat fabulos ) si voi o faceti pe buca asta prostuta…????
    Eu cred ca vrea sa creeze ceva money flow si in Romania.
    In loc sa abuzeze putin de „relatiile” ei ea vine in Romania sa faca bani cand a demonstrat ca nu poate mai mult decat intrevederi?

    00
  33. Sa inteleg ca „creierele” stau pe Facebook, iar prostimea americana pe Myspace???…incep sa ma simt prost…

    00
  34. Cata importanta in ea fratica. Asta e deja pitzipoanca de america. Nu-i mai ajungi la nas. Ceva de genul, ea a cazut de cel mai de sus la fundul gropii cu cacat dar noi astia din romanica tot suntem mai naspa ca ea…lol…

    00
  35. @costi: vere, reporterii Business Magazin, nu reporterii speciali Business Standard, sunt doua publicatii diferite, din trusturi diferite. BM e saptamanal, apartine Publimedia, BS e cotidian, apartine de Realitatea Catavencu. Dar ce conteaza, oricum incep cu Business amandoua, nu?

    00
  36. Intervievata nu era trader, din cate pot sa-mi dau eu seama, ci un fel de broker din ce spune. Mai pe scurt vindea de x bani clientilor ce i se spunea, chiar daca nu intelegea nimic din ce vindea. Dar clipea frumos in cadru. Si a reusit sa vanda pachete de investitii, sa spunem, intre 600 si 1200 mil usd.

    Ca aici nu-i place e pentru ca oamenii aici vor sa stie mai multe decat sa-ti dea banii pe mana pentru ca-l aburesti cu 5 foi pline cu cifre. Cei care au banii respectivi aici mai si gandesc sau au macar un consilier care gandeste pentru ei. Deci normal ca nu-i place, nu mai are fraieri de manevra, dar la cat gandeste nici macar asta nu intelege se pare.

    Poate la Becali sa mearga sa-l convinga de o investitie…

    Oricum, pe scurt a lucrat in NY la o firma care a dat faliment si a fost atat de prost cotata ea incat murea de foame in SUA si a emigrat in Romania (pt ca acasa e in SUA pt ea) cautand cainii cu covrigi in coada. Se pare ca nu are succes pe aici pt ca aici cainii musca si-i fraieresti mai greu.

    00
  37. Imi pare rau. Am citit si interviul si comentariile lui Zoso la el. Nu vad niico urma de aroganta in ce spune fata, in schimb vad multe invective si injurii aduse gratuit de proprietarul blogului. Nu e cavaleresc sa faci asemenea afirmatii in primul rand cand e vorba de o fata si in al doilea rand cand ea nu se poate apara. Dincolo de chestiunea asta care imi pare una de bun simt, tot ceea ce spune fata in articol este adevarat, 100%. Inovatiile – si in finante si in alte domenii – au unoeri un potential la fel de mare malign ca si unul benign. O sa ofer doar un exemplu: energia nucleara. Suntem cu totii fericiti ca o putem folosi si ne simtim bine platind mai putin (fiindca e ceva mai ieftina ca gazul sau carbunele), insa daca un reactor ar sari in aer cu siguranta am condamna tot sistemul pentru ca foloseste aceasta forma de energie. La fel e si cu produsele financiare.

    Concluzie: am citit interviul unui om dezamagit, care si-a pierdut toate economiile si viata buna de la NY (oare de ce ne deranjeaza ca altii se simt bine??) si s-a intors in Romania (care nu mai este acasa, ceea ce e pacat). Iar noi o condamnam, ca si cum ea ar fi responsabila pentru toata criza. E o atitudine, din pacate, foarte romaneasca.

    00
  38. Dar de departe cea mai tare faza e asta:

    „Produsele care s-au structurat pana acum pe Wall Street sunt (au fost, de fapt, ca acum nu mai sunt) deosebit de complexe. Atat de complexe incat, la un moment dat, nici noi, care le structuram nu le intelegeam 100%.”

    00
  39. @XS Folosim energia nucleara si stim riscurile. Asta nu inseamna ca Gheorghe din varful muntelui are centrala atomoelectrica la stana.
    Tipa a recunoscut ca s-au bagat multi fara sa inteleaga riscurile si astfel investitiile CDO au scapat de sub control.

    00
  40. @Viorele: Apreciez atentia cu care ai citit comentariul si iti multumesc.

    Cu siguranta ai observat ca peste tot am mentionat publicatia Business Magazin mai putin in fraza identificata de tine. :)

    Cu aceasta ocazie il rog pe Zoso sa ma ajute sa mi repar greseala din comentariu :) !

    Oricum tot raul spre bine. In urma comentariului postat de Viorel am aflat ca suntem veri! :)

    00
  41. @mihi64: esti sigur ca le cunosti? eu n-as baga mana in foc, cel putin din raspunsul pe care l-ai postat. de fpat nu prea conteaza, ceea ce am vurt sa spun este ca sunt foarte multe lucruri al caror potential e pozitiv si pe care le utilizam in mod frecvent pe baza unor expectatii pozitive. Deseori nu ne mai gandim la riscurile pe care ni le asumam utilizandu-le. Cand se materializeaza acele riscuri, tindem sa aruncam si ligheanul cu copil cu tot. In felul asta ajungem sa le dam in cap unor oameni care nu ne-au facut nimic, n-au luat de la gura noastra, n-au dat in cap nimanui ca sa le fie lor bine si asa mai departe.

    In orice caz, eu nu vad niciun motiv care sa justifice apelativele adresate fetei de proprietarul acestui blog. tu le vezi?

    00
  42. Blondelor, daca nu era Cristina ca sa va umfle apartamentul din militari la sute de mii de euro, nu mai aveati acum bani de fibra optica nici in vis.

    Lasati socialismul si intoxicatiile pentru secolul nouaspe, asta daca va convine curentul electric sau aerul conditionat din masina. Daca nu, apoi aruncati cu pietre in ea, mcdonalds, jp morgan si altii, ce au inventat bani din nimic si pentru romania.

    Pe credit.

    00
  43. DeBeers, lasa-ne, care e legatura dintre progresul tehnologic si specula financiara ordinara? Nici una. Hai cu fail…

  44. RaduBT are dreptate.. daca nu era cristina nu aveam nici apa la robinet si ajungeam sa furam apa de baut din riul lui RaduBT si raminea el fara apa la hidrocentrala si satenii lui exportati din age of empires ramineau la rindul lor fara curent la cuptorul cu microunde.
    EU zic sa te duci pe forum la cancan si sa te dai acolo rotund cu analize macromicromuscologice despre efectul razelor de luna asupra pietei imobiliare

    00
  45. „””RaduBT are dreptate.. daca nu era cristina nu aveam nici apa la robinet si ajungeam sa furam apa de baut din riul lui RaduBT si raminea el fara apa la hidrocentrala si satenii lui exportati din age of empires ramineau la rindul lor fara curent la cuptorul cu microunde.
    EU zic sa te duci pe forum la cancan si sa te dai acolo rotund cu analize macromicromuscologice despre efectul razelor de luna asupra pietei imobiliare””” De acord cu tine, asta a fost buna rau! :-)

    00
  46. Ba, eu sunt mai taran din Botosani, pe camp cu vaca, recunosc. Bine ca sunteti voi ingineri.

    Uite legatura cu „specula ordinara”: miliardele alea „toxice”, umflate pe spinarea lui Joe Manivela, au finantat aproape orice progres tehnologic si investitie cu grad mare de risc ce altfel nici nu ar fi trecut prin mintea unui tractorist de la noi sau de oriunde. Am fi ramas la carul cu boi ca pe vremuri, nu mai risca nimeni sa inventeze un john dear de 500 de cai. Vezi si tu cand au aparut marile inventii in lumea asta : ori in razboi, ori pe vremea lui JP Morgan (ce il finanta si pe edison si pe tesla, cu banii de buzunar). Adica nu bizonul egalitarist are bani de experimente, nu il el sta baza societatii.

    Si nici in guvernul atoatestiutor, bugetarii n-au inventat mai niciodata nimic spectaculos, nu va mai umflati in pene.

    Tot miliardele alea toxice au pornit prin bucuresti diverse proiecte ce acum au inghetat, ghici oare de ce. Hai sa va vad in 2 luni cu creditele, imi spuneti atunci cat de tare este economia reala a lu’ peste.

    Nu aveti nicio grija, „foamea” te face mai destept, nu-i asa? pff

    00
  47. Mane, de ce naiba o dai de gard ca la Marasesti? A clacat sistemul minunat care a inventat apa calda si mersul pe jos? A clacat. Ce vrei mai mult?
    Da, bine, poti sa dai vina pe arabi, omuletii verzi de la Roswell sau pe bubuli, dar asta nu schimba cu nimic realitatea. Nu confunda investitiile cu specula ordinara. De la JP Morgan la noul Caritas a madamei Iancu este o distanta maricica. ;)

  48. pt. cei care mai aveau dubii ca toti jurnalistii cu acte si microfon au ca standard de calitate stirile de la ora 5 sau rubrica meteo din paginile Libertatii, iata o mostra care ne arata ca si cei care au luat-o in directia opusa celor ce-i intervieveaza pe WonderChild si SensualGirl ajung in acelasi club, care are drept marca inregistrata la intrare : mass-media romana® . exista clar si exceptii care nu fac decit sa intareasca regula.
    oricum, frumoasa scoala de jurnalisti a lu’ Sirbu; las’ ca si FJSC-ul vine tare din urma. care ar fi probabilitatea ca asemenea „jurnalisti” sa ajunga sa „ia interviu” unui „interlocutor” de asemenea calibru ?? in Romania, zilnic !!
    btw, ati observat ca a fost nevoie de 2 (doi !!) reporteri pentru a pune 13 intrebari care, de regula, nu depaseau marimea a 10 cuvinte ??!!
    despre Christina … numai de bine … chiar nu dau atentie oricarui strainache aterizat prin Romania cu pretentii ca vine dintr-o civilizatie superioara (cu atit mai mult cu cit arata si ca este mai imbecil ca noi).
    @RaduBT: ca fapt divers, fibra optica de internet pt. toti mujicii din oraselele Romaniei a inceput sa se implementeze mai cu sirg prin 2004-2005, iar wi-fi este acum cam peste tot. iti doresc sa ajungi anul asta in USA sa vezi ca dial-up si cable inca rulez la ei in domeniul internetului pt publicul larg (si nu ma lua, te rog, cu orase gen NY, Chicago sau LA ca acolo este deja alta America => cea pe care o vezi in filme)

    00
  49. Nu stiu de ce zici ca a clacat. Pana una alta McDonalds si-a dublat profiturile, rentierii cumpara fara nici o jena absolut orice la reduceri (chiar, Zoso ce cauta la cumparaturi in mall?:D), fonduri imense au inceput sa se puna in miscare spre zone in care numai oligarhii aveau controlul absolut. E si bine si rau in acelasi timp, depinde de unde privesti. Daca tu duci dorul unor smecheri care scoteau 500% pe an din prostia noastra eu zic sa astepti un an si ceva. Top 100 romanesc se va curata definitiv de marii nostri oameni de afaceri. Ca a intrat capitalismul peste ei deja.

    Nu vad cu ce e diferit acest „Ponzi scheme” de ce facea JP Morgan cu bursa prin 1900. Violul se simte (sau se va simti) la fel. Si nu in buzunarul lui, fii sigur.

    Tot negrul de pe plantatie va plati oalele sparte tot de el, bani de bling bling chinezesc nu va mai avea niciodata.

    Propun ca orice socialist in gandire si simtiri sa ridice o statuie capitalismului, sa multumeasca pentru marile descoperiri ale „stiintei” ce i-au facut viata mai usoara si rata ieftina. Ca de bine ce a fost nu o sa mai pupe niciodata nici pensie si nici concedii.

    00
  50. @ RaduBT: Ok, vad ca tii cu dintii de ideea ta fixa. Adica tu vrei sa ne convingi pe noi ca Romania are noroc ca sunt atatia smecheri in bucuresti, si ca fura din returnari de TVA si alte misculatii, nepotisme, etc, ca de fapt daca n-ar fi ei nu am avea magazine Gucci si Boss si nici reprezentanta Ferrari, nici hoteluri unde majoritatea nu am intrat niciodata, Noroc cu Becali si Tiriac, ca daca nu taiau ei baneasa nu aveam cartiere asa misto ca-n America. Sa nu vii tu sa-mi spui ca tre-i sa multumim acelor banci care i-au dat credit ipotecar lu’ joe ala sa-si cumpere casa, desi el in loc sa munceasca mai mult, statea la gratar in weekend si bea bere si fuma iarba…si asta datorita „inginerilor” astia de pe wallstreet care au derivat ei produse pentru acoperirea, diminuarea si redistribuirea riscului. Ma faci sa cred ca esti genul de om care isi uraste seful de fata cu colegii la vestiar si-l pupa-n dos cand e cu el in birou, stimand-ul in acelast timp ca e baiat destept „si are bani”.

    00
  51. @RaduBT: mi-am cumpara un hanger de aparat foto de 12€

  52. Lumea asta e un paradox acum, buna dimineata. Nu confunda stanga de caviar cu liberalismul, desi ambele poate sunt conservatoare. La fel, nu trage concluzii cand inca nu ti-ai definit termenii corect, risti sa faci greseli destul de mari comparand ce vezi la noi cu ce e la altii, pe nemestecate.

    Pana sa ajungi la desert trebuie sa treci prin acumulari de capital, poker cu pistolul pe masa samd. Voi acum (*nu zic ca suntem/sunteti in fundul gol) radeti de niste supermiliardari care de bine de rau o duc la fel de bine poate chiar abia asteptau asa ceva. Extrapolati experientele cu seful si colegii in cazul unor indivizi care nu au avut niciodata sefi (* nu zic de mine- desi n-am nici acum). Pai atunci nu va mai mirati de ce unii traiesc de 10 ori mai mult si mai bine. Ramaneti la carul cu boi.

    00
  53. zoso: vezi ce faci cu lichiditatile ca reducerile abia acum o sa inceapa :)

    Si spune-le si tu mai des cum e in Germania, pe mine nu ma crede nimeni.

    00
  54. @RaduBT, daca vei parcurge post-urile tale, vei remarca de la ce abordare ai plecat si unde ai ajuns, nici macar tu ne te-ai intelege… si vad ca ai ceva cu carul ala cu boi. Noi ramanem la el, din curiozitate tu unde ai ajuns?
    P.S. „nici eu nu am sef, nu am job si nici ocupatie”, si totusi am timp de pierdut pe net si bani, pot scrie aici ce vreau, nu-i asa ca sunt o comoara pt tara asta ca si bancile de investitii si banii lor imaginari?

    00
  55. Sa moara calu, comentariile lui Zoso sunt rautacioase. Ok, tipa n-o fi vreo stralucita, dar Zoso a reusit s-o faca interesanta.

    00
  56. cichi, detalii altadata

    00
  57. se pare ca nici SUA nu e tara perfecta, dupa cum nici Canada. la dracu, there’s no heaven on earth. ma duc sa ma-mbat

    00
  58. Eu a s vrea sa stiu doar ce intelege ea prin stil de viata fabulos.
    Eu vad in gisca asta un fel de Monica Lewinsky care la apogeu a luat muie de la presedintele Americii si s-a mindrit cu asta
    pun pariu ca sefii o duceau la o cabana in Week- end si incercau cum-shoot-uri pe ea?
    la care nu zbura departe e cel mai OLD??

    00
  59. @RaduBT:
    Frate, sa stii ca daca o centrala nucleara face BOOM o sa fie din cauza ca a fost prost construita sau prost ingrijita… pe cand ce au facut astia era garantat sa se duca pe apa sambetei pana la urma, dupa cum si au avertizat deajunsi (vezi articolul ala din 2003 care l-a postat careva).

    00
  60. „It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning. „-Henry Ford.

    00
  61. Sa va zic si eu despre experienta mea cu Deloitte Romania. Sa zicem ca o cunosc pe verisoara unei directoare mari din Deloitte Romania (Sorina M.) si am avut nevoie de o inscriere la US IRS. Deloitte Romania este agent autorizat US IRS.

    Pe scurt, desi o cunosteam pe verisoara-sa rezultatele au fix pixul. Incompetenta si rea-vointa la nivelul managerilor este atat de mare ca nimic nu trece de ei.

    Cu o problema a fiscului american (IRS/ US IRS) mai bine mergi la ambasada ca se rezolva mai scarbos dar mai sigur.

    00
  62. Draga Zoso,

    Multumim pentru iluminarea si comentariile la obiect asupra activitatii doamnei in cauza. Multumim de asemenea ca ne-ai spus cum suntem uniti.
    Dragul meu, sunt curios, ce facultate ai facut? Ai facut oare ca agramatismul tau atinge limitele oricarui bun simt. Crezi ca esti interesant? NU!

    Pamfletul pe care doresti dumneata sa il faci, se face cu o gramatica impecabila, fara greseli de ortografie!!! De ce? Pai hai sa iti explic, cand faci pamflet, cititorul trabuie sa se concentreze asupra subiectului astfel incat sa poata intelege tema subtila a comentariilor tale. Dar cred ca ti s-a mai spus in repetate randuri ca nu ai acest talent al scrierii de pamflet.

    Ce ma deranjeaza profound este ca unul ca tine isi permite, doar de dragul rating-ului sa faca comentarii absolute deplasate la adresa unei persoane. Cum adica deplasate ? Pai hai sa iti explic dragule, nu se face ca tu, cu cele cateva clase ale tale si cu viata ta mediocra de « blogger » comentezi intr-un mod ridicol un articol. Ia matale un curs de pamflet si vezi cum se face.

    Nu am sa-i iau apararea fetei si nici a firmei. Am sa spun doar doua vorbe despre fiecare. Despre Deloitte se stie in piata ce fel de oameni angajeaza.
    Despre fata am sa spun doar atat, a facut o scoala care nu se compara cu mizeriile din Romania, o scoala in care examenele nu se trec cu spaga sau copiat. Acolo totul este pe bune, fara smecheri si fara pile. A fost buna si a fost pe val, multi dintre oamenii de rand ar fi vrut sa fie acolo. Atat mai spun, a clacat un sistem, nu un om iar acest sistem s-a ridicat de fiecare data cu oameni ca ea.
    Toti suntem mai mult sau mai putin pe un val, romanesc, american, canadian sau de alta natura. Imi doresc si doresc tuturor ca in surfing « stati pe val fratilor » sub el dispari…

    Adresa de mail nu este falsa pentru ca sunt foarte curios ce ai de spus, daca ai de spus ceva…

    Jack, pe val.

    00
  63. @Jack, Daniels: dobitocii cu pretentii sunt preferatii mei. nu stii limba romana, nu stii unde se pun virgule, faci niste silogisme absolut ieftine si usor demontabile, de aceea meriti sa fii prieten cu domnisoara in cauza. mult succes in viata.

  64. @zoso: tu te iei de virgule eu ma iau de ortografie si continut. iti promit ca o sa fiu mai atent la virgule ca nu o sa ajungem nicaieri.
    preferintele tale spun tot despre grupul din care faci parte. nu ai cu ce sa demontezi realitatea insurmontabila a existentei tale mici. trezeste-te si traieste! (get a life)

    00
  65. @Jack, Daniels: asta e argumentul total al dobitocilor. „get a life”. gogule, pune mana si citeste si invata sa argumentezi o tampenie, daca tot o spui. nu mai face pe imbecilul.

  66. Dragul meu Vali Petcu,

    Observ ca oameni ca tine si texte ca ale tale ajung sa fie atat de citite si, observ, apreciate. Spune multe despre tara noastra si probabil ca meriti felicitari-ai face un bun lider al imbecililor.
    Mi se pare absolut normal sa iti exprimi opinia, chiar si recunoscand ca nu intelegi mai nimic din economie (imi inchipui ca la investement banking esti cu atat mai nepriceput), chiar si aruncand cuvinte grele la adresa unei femei care, vrei nu vrei, a facut totusi ceva in viata asta, dincolo de un blog si patru site-uri, cum au izbutit altii.
    Imi inchipui ca nu vei avea curajul de a publica acest comentariu, ori macar intelegerea libertatii de exprimare in asemenea masura, dar ma gandesc ca daca incepand de acum, la cei „20 si ceva de anisori ai tai”, cineva iti va spune in mod repetat sa te maturizezi si sa faci ceva util cu viata ta, poate mai ai o sansa si pe la 50 te vei lumina.
    Multa bafta si multa ceata in lume iti urez, ca lumea sa continue cu traficul pe blogul tau si tu sa mai uiti astfel de frustrarile cotidiene ale unui om marunt.

    00
  67. @Elena: draga mea, daca mie maine imi moare blogul, eu pierd doar jumatate din venituri. si nu o sa am nasul asa pe sus precum cristinica.

  68. Culmea e ca C(h)ristina a omis sa mentioneze de la ce a plecat din Romania – adica daca nici macar nu esti in stare sa iti iei bacalaureatul, normal ca visezi la tara tuturor posibilitatilor (i.e. a creditelor fara acoperire). Subnutrita nu parea din poze, deci se pare ca ”criza” i-a priit…
    Stiu ca-ti placea jack daniels-ul, dar puteai sa-ti alegi alt nickname ca sa-ti iei singura apararea;) Si mai ales nu mai pune si rudele (respectiv Elena, sora) sa-ti ia apararea in plen.
    Jenant. Cum se iau unii in serios…Nu te-ai gindit ca s-ar putea sa citeasca si unii care te cunosc, Chriss draga? exista intotdeauna riscul, si atunci pac, ramii fara acoperire. The Wall Street situation!

    00
  69. las-o, saraca, e mai proasta decat permite bunul simt.

  70. Zoso, da stii ce e culmea tristetii? telenovelele astea se raspindesc cu viteza invers proportionala cu viteza gindirii protagonistilor (deci f rapid!).
    Si prostimea crede tot! dar totul e posibil, si Elena Ceausescu era chimista;)!
    Oricum, m-a socat biografia Cristinei! am terminat liceul impreuna in 97 (ea respectiv in 98, dupa repetarea bacului), la Brasov (Saguna, mai exact). Dar ea e plecata de 14 ani. Is it me sau matematica e relativa??? Si apoi povestile cu wall streetul (observam ca nu da date exacte, ptr ca nu are cum)…sa fim seriosi, gogosi mai mari nu am auzit de cind cu revolutia…
    In fine, inca o dovada ca media propaga orice altceva decit adevar si obiectivitate…

    00
  71. @raluca: suntem ca doi gelosi ca fata si-a gasit job bine platit in romania dupa ce in sua s-a facut de kkt. se vede pe ea ca e proasta, cred ca e o pedeapsa destula pentru oameni ca ea.

  72. @jackdaniels – daca scolile din romania sunt ”mizerii”, tu esti probabil doctor in stiinte (in)exacte.
    Ce ma distreaza cind isi iau oamenii apararea singuri:)))
    mai bine te semnai direct – ”with love, Chhhhristina!”
    @Zoso – poate ai fost cam acid. Poate trebuia numai sa reproduci articolul, fara comentarii (de prisos, parerea mea – prostia intervievatei e mai mult decit evidenta).

    00
  73. Cel mai prost articol citit vreodata! Asta se poate intampla oricui indiferent cat de inteligent sau mai putin inteligent este! Referitor la evolutia angajatiilor intr-o companie de la secretara la manager, sau oricum altfel, este un merit castigat prin multa munca, ca altfel nimeni nu ar promova un lenes sau un incapabil, deci eu personal nu vad nimic rau in asa ceva.

    00
  74. Exact ce am zis si eu cand am citit interviul din Business Magazin. Absolut savuroasa Cristina, ca sa nu ma exprim peiorativ :)

    00
  75. @Iza: culmea e ca nu se intampla tuturor. se intampla mai mult idiotilor.

  76. Nu era departe de adevar cu unele previziuni din 2008 :) Citez, „Eu nu am niciun dubiu ca bubble-ul asta imobiliar se va sparge.”; „Eu consider ca este cel mai prost moment acum sa-ti cumperi un apartament in Romania. Nu numai din cazua situatiei creditelor, ci din cauza ca apartamentele clar vor scadea si atunci o sa te trezestti cu o ipoteca de 200 de mii euro pe un apartament care in doi ani iti garantez ca o sa scada la 120 de mii.”.

    00
  77. @andy: era si greu sa nu ajunga si aici unda de soc. nu ai nevoie sa fii foarte destept sa vezi asta.

  78. //////

    BM: La nivel de business, puteti face o comparatie?
    CI: La nivel de business, piata romaneasca nu este nici pe departe, nici macar nu se apropie de nivelul de sofisticare al pietei din New York si din Londra.

    *****=> tipa aici are dreptate fiindca pur si simplu o capitalizare bursiera mica nu iti permite altceva. in schimb intrebarea e de-a dreptul cretina.

    ///////

    Si noi, aici, la Deloitte, ne gandim cum sa securizam si sa ridicam un pic nivelul si sofisticarea produselor de pe piata. Din pacate, nu avem priza la public. Publicul investitor romanesc nu intelege produsele astea si eu consider ca datoria noastra este sa-i educam. De asta, pana la sfarsitul anului vrem sa organizam un work-shop in care sa explicam lucrurile astea.

    *****=> aici ar trebui sa se sesizeze autoritatea care reglementeaza piata si bnr si sa dea o amenda babana catre cei de la deloitte. cazuri similare au existat in franta, germania si marea britanie. reglementarile sunt foarte stricte. dai produs structurat la cetateanu’ cu blog, paf, iti iei amenda. nu se vinde asa ceva la public neavizat fiindca daca nu cunoaste marfa il inseli. nu ai dreptul sa il educi tu, vanzator.

    este ilegal. si cum regulamentele romanesti sunt aliniate la cele europene cred ca aia de la deloitte se joaca direct cu focul.

    ///////

    Credeam ca ne-am luat masuri ca sa ne protejam, dar se pare ca masurile pe care ni le-am luat au fost absolut apa de ploaie, nu ne-au protejat deloc si nimeni n-a putut sa creada ca se va ajunge chiar in halul asta. Absolut nimeni, asta v-o spun clar! Acum, practic, toata America si jumatate din Londra nu mai este. Si-au pierdut job-urile toti si stam asa pe Facebook si vorbim si nu ne vine sa credem. Ma intreaba „Tu unde ai ajuns?”, „Pai, eu am ajuns la Deloitte, in Romania”, „Lasa, stai acolo, eu am ajuns la coltul strazii”.


    *****=> boomul bursier a fost atat de puternic incat in sistem nu au mai fost controlati oamenii la cap. cand joci o suta de milioane trebuie sa stii ce suma joci. ori copiii astia pierdusera zerourile din vedere si se bazau doar pe monitor si grafice. cand te uiti la grafic faci doar pe tendinta. ai scapat la 300 de milioane si nu realizezi daca nu te controleaza nimeni. e ca la poker. unii sunt profesionisti. altii sunt bolnavi pur si simplu. inainte se dadeau teste psihologice si inteligenta foarte puternice la cei care faceau brokeraj(in afara de diplomele care trebuiau sa fie in bac+5 minim si exact pe profil de piata bursiera). asta pana in urma cu vreo 10 ani.

    acuma insa … aveai hartia de bac+4 de la o universitate relativ cunoscuta? da. nu aveai greseli gramaticale in scrisoarea de intentie ? nu. esti celibatar(a)? da. cat esti dispusa sa lucrezi? 14 ore pe zi. ok, you’re hired.

    nu era asa in urma cu 10 ani. ii mai controlau si la cat de inteligenti sunt, si ce grad de bun simt au, era foarte importanta si cultura generala economica. in fine, teste foarte complexe pentru determinarea personalitatii, gradului de intuire a riscului samd. si chiar si asa erau bule (aia internet de exemplu).

    (mai e o chestie despre care nu se zice nimic : faptul ca unui produs prea complex nu ai cum sa ii prezici in mod rezonabil evolutia. cum bush jr. a scos restrictia la quants si orice produs nerefuzat „in termen de” era considerat ca aprobat de sec s-a intamplat ce s-a intamplat. mai pe romaneste : taica bush i-a cam futut pe toti. si pe americani pe termen scurt. in schimb pe chinezi a reusit sa ii incetineasca si pe europeni i-a bagat deja in pozitia a treia)

    00
  79. Draga Zoso,

    Tocmai am terminat de citit articolul tau, din 2008.

    O sa ma rezum la a nota cateva puncte, scurt si la obiect.

    1. Articolul este scris din propriile tale frustrari, invidii si rautati. Datorita faptului ca persoana in cauza, Cristina Iancu, este romanca, ca si tine, ai citit tot articolul ca pe un „laudat continuu” o „fudulie” a unei co-nationale ajunse in America. Mie nu mi s-a parut ca se lauda deloc – e posibil totusi sa fi exagerat – insa mi se pare deplasata aciditatea de care dai dovada. Da si eu am terminat o facultate in strainatate, insa atunci cand spun asta ca scop informativ o persoana ca si tine ar deduce ca ma laud – din cauza propriilor complexe(orice facultate straina este peste Hyperion, din pacate pentru tine).

    De ce te comporti asa ?Repet, din cauza frustrarilor ca tu nu esti decat un neica nimeni care scrie la blog in loc sa faca ceva mai productiv cu viata sa.

    O sa ajungi la 50 de ani, casatorit cu 2 copii cu un salariu mizer si cu nevasta care te insala cu un angajat mai „witty” si mai „carismatic” de la deloitte sau alta multinationala si o sa te intrebi de ce nu ti-a dat dumnezeu minte la tinerete, de ce nu ti-ai dat seama ca esti doar un „attention seeker” (scuze pentru expresia americanizata). In tot acest timp tu nu o sa faci altceva decat sa te vaieti ca viata e de rahat si ca ce noroc au cate unii „prosti” care au ajuns in varf.

    2. Cu siguranta ca cei de la deloitte sau orice alta firma (si nu, nu lucrez la deloitte) angajeaza oameni mult mai profesionisti, mai educati si cu un dram de inteligenta mai ridicat decat al tau. Cu siguranta ca nu ar angaja un absolvent al facultatii Hyperion(nu am nici o problema ca ai terminat la hyperion, dar vreau sa punctez ca orice facultate din america este mult peste orice facultate din romanai, deci nu ai argument). Hai sa iti spun ceva Zoso: daca stai toata ziua si vorbesti arati clar ca ai boala romanului tipic. Mult latrat, putine fapte. Cu siguranta ca daca te-ai invarti in mediile de mult educate, cu traditie din europa de vest, america sau orice alta tara devzvoltata ai spune ca acei oameni sunt niste prosti, niste inculti. Ai pica in plasa de a confunda extrovertismul (mult necesar pentru evolutie si de mult inteles in tarile care nu au avut parte de o educatie comunista, asa cum probabil ai primit de la parintii tai) cu prostia.

    As mai avea enorm de multe sa iti mai spun dar sunt sigur ca datorita faptului ca esti ultra complexat, frustrat si vrei sa pari interesant nu o sa bagi nimic la cap. Renunta la ego, vezi-ti de treaba ta, incearca sa faci ceva mai productiv in viata.

    Cu drag,

    Un absolvent de facultate straina, un om care munceste 70 de ore pe saptamana, un om trait in alta tara, un om care se descurca DAR isi doreste ca in Romania sa dispara mentalitatea bolsevica de tipul „capra vecinului” si prostul gust de care ai dat dovada in acest articol. – si nu, nu ma laud.

    P.S. Sper sa ai bunul simt incat sa dai approve la commentu asta, desi ma indoiesc.

    10
    • @Tenorul: aha. deci dacă ai făcut o facultate străină automat nu esti imbecil? bine de ştiut. ai niste argumente de retard român mai ceva ca fata din articol.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile