Cea mai bună strategie este să iei omul de prost, să eviți subiectul și să încerci să îi explici, lui cu capul sângerând, de ce trebuie să își bandajeze mâna.
Cam asta fac Claudiu Vuță și Cristian Păun pe tema boicotul supermarketurilor. Evită complet, dar complet complet complet subiectul și o dau în Georgescu, economie, logistică, locuri de muncă…orice numai să nu menționeze subiectul discuției și protestului. Dacă aș fi un pic paranoic, pentru că am mai văzut astfel de editoriale/păreri în spațiul public în ultimele zile, aș crede că este vorba de o campanie concertată.
Hai să nu mergem totuși acolo și să le explicăm economiștilor problema, că pare că au nevoie să le fie explicată, dacă au reușit să scrie articole pe tema asta și nu au înțeles nimic.
Problema nu este cine a propus boicotul sau că are loc lunea sau că afară e soare. Problema este prețul. Prețul prețul prețul. Produse cumpărate cu 9 lei vândute cu 30 lei. Lapte cumpărat cu 1 leu, vândut cu 5-7 lei. Și așa mai departe, în timp ce profitul declarat este bătut în cuie la 3% de ani de zile.
De asta nu este o idee fericită să îi explici omului simplu că subminează economia sau că este prost că nu înțelege că 70% din produsele din supermarketuri sunt românești. El vede și știe că supermarketurile îi subminează buzunarul propriu. Nu are nevoie de statistici să îi spună că trăiește cea mai bună perioadă a omenirii sau că am depășit Polonia și Ungaria la nivelul de trai, el s-a dus într-o zi la supermarket și a găsit sticla de Cola cu 9,5 lei, când anterior era 5,5 lei. El asta știe, vede și simte.
Și e jignitor să aibă parte de scheme în care este făcut prost.



Poate trebuiesc boicotate doar anumite produse? Cola e cel mai bun exemplu de la 5lei sticla de 2L acum e intr 10-12lei.
Tot ce e lapte si e peste 6lei cutia de 1L sa ramana pe raft, etc
Atata timp cat e cerere pretul nu o sa scada iar pe de alta parte trebuie sa nu mori de fosme si alternative nu prea sunt, in piete multe produse sunt mai scumpe decat in supermarketuri
exact, piața dictează prețul, iar o populație needucată, care înghite ca pelicanu…
în plus, odată dus la cer, prețul rar mai scade la valori normale, deoarece cîndva piața l-a acceptat!
Eu ma uit la Lidl.
Au in general 2 tipuri de produs (ieftin/scump) pentru fiecare categorie de produs principal.
Ai saracii care nu indraznesc sa se uite decat la cel mai mic pret si restul.
Restul, chiar daca nu sunt avuti, se comporta ca si cum sunt.
Se vinde mai mult lapte Milbona/bio decat cel standard, Pilos.
La fel e si la branzeturi si nu numai.
Daca vii seara, nu o sa mai gasesti ficat de pui, rasol de vita sau amestec de inimi si pipote, pentru ca sunt ieftine si se dau toate la prima ora (sursa ieftina de proteina).
In acelasi timp suntem in varf la cantitatea de mancare aruncata.
Tin minte cum era in anii ’90 cand toata lumea era oripilata ca aia din vest nu cumparau intreg salamul, ci cumparau doar cateva felii. Niste saraci!
Cola nu e aliment necesar, e cel mai usor boicot ever.
Cola are taxe pe zahar si ma bucur ca e mai scumpa. Taman asta e dorinta consum redus de sucuri.
taxa e 50 bani, nu 4 lei!!!
La sucuri a crescut si tva de la 9 la 19%
Quote: Lapte cumpărat cu 1 leu, vândut cu 5-7 lei
Lapte 3.5% grasime cumparat cu 1 leu si vandut la 1% grasime cu 5-7 lei.
Diferenta e in unt, smantana, branza, barza, viezure
Mai e și chestia aia românească, fudulia/ipocrizia. Dacă ar produce ei ar pune adaos 500%, așa că produc alții huo
Noul duster, românii se plâng de preț că francezii le-au scumpit cam mult. Vin primele statistici pe vânzări, ce Duster au cumpărat românii cel mai mult? peste 80% din mașinile vândute sunt versiunile cele mai scumpe. Aproape jumătate sunt 4×4
Cola nu se poate boicota. EXISTA UN GENTLEMEN’S AGREEMENT !
Punctual, dacă orice lapte peste 5 lei litrul rămâne pe raft – faci jocul rețelelor, pentru ca vor vinde doar “marca proprie” la care ghici ce nu au taxe de raft/whatever. Buna treaba!
Sir, ai un delir utopic…
Apropo, am si eu o dilema legata de lapte, poate pare ca despic firul in 4 – am vazut un lapte aseara in ”taramul cumparaturilor”, un brand basic, era 6.5 lei 1.5% grasime, 9 lei pt 3.5% grasime. Pe intrebarea legitima a lui Vali cu de ce e diferenta de la 1 la 5 lei, mai adaug si eu – de ce diferenta asta (2.5 lei) pt 2% grasime? E dificil de degresat mai putin?
Problema este ca ai dreptate doar daca nu ai facut niciodata afaceri, mai ales in retail.
Cand vezi cate sunt costurile cu amortizarea investitiei initiale, dar si cele curente, o sa intelegi de ce pana cand au intrat marile retele (fonduri de investitii), nu avem decat buticuri.
Stii ca civilizatia asta de consum a intrat in Romania prin anii 2000 cu Cora?
Apoi, cine vinde ceva, stie ca un adaos decent (nu profit), de sa zicem 10%, nu acopera costurile!
Cam orice afacere merge pe 30-50-100%, depinde ceea ce vinde, pentru ca adesea nu vinde foarte mult din produsul X si cheltuielile sunt acolo. La servicii 100% e minim!
Nu uita ca procentele astea se aplica pe tot lantul, deci se aduna, iar de obicei cel mai prost e ala ce produce.
Tu gandesti dpdv al buticarului, al unei mici afaceri, care daca joaca frumos, dupa ce da banii la impozit pe profit, scoate dividende si isi ia BMW pe persoana fizica apoi se simte superior dpdv moral, ca nu si-a cumparat masina pe firma.
Marile firme nu gandesc asa!
Ele prefera un profit mic (de ce dracu sa dea banii la stat) si investesc enorm in dezvoltare, urmand ca in final sa vanda toata reteaua pe o suma mare/colosala, cu impozit infim pe tranzactie.
Optimizarile fiscale sunt acceptate peste tot in lume, doar prostii cred ca cineva plateste bucurosi impozite de 40-50% pe profit prin tarile vestice.
Intreaga gandire economica in Romania este extrem de primitiva, pe ideea strabuna ca orice cheltuiala = scadere profit = furt din banii statului prea flamand.
La noi avem real PFA, SRL si SA. Suntem niste primitivi.
Si la nivel mic/mediu, personal am ajuns sa prefer sa fac investitii cat mai mari pentru dezvoltarea firmei, decat sa dau de pomana 16% la stat (impozit pe profit)!
Stabilirea pretului final nu tine decat de cheltuieli, profitabilitate si cat simti ca poate plati clientul, iar clientul plateste!
Nu exista componenta „morala”, sunt doar afaceri.
Se numeste economie de piata libera.
Realitatea ne arata ca orice limitare a pietei, pe termen mediu/lung va fi regretata.
Nu ti-ai gasit aici publicul pentru asta
si nu ma refer doar aici la blog ci la romani in general. Lasa tu economia de piata libera ca romanii stiu care e „pretul corect” si tot ce e peste e capitalism salbatic.
RaduS, explica-mi si mie, te rog, cum un produs vandut intr-o tara in care costurile fixe si variabile, costurile indirect si indirecte (adica de la taxe pana la ca platesti pe unul sa vina sa-ti repare o unitate de AC intr-un magazin) sunt mai mici decat in vest ajunge sa coste la fel ca in vest, iar profitabilitatea sa fie in m*rtii ei (iarta-mi franceza, ma gandeam la Carrefour) in jurul a 2-3%.
Efectiv mi se face sila de romani, nu de tine in mod particular, atunci cand cauta motive pentru faptul ca sunt sodomizati. Este o invitatie directa sa ne-o dea si mai tare.
Hai sa-ti zic eu ce nu este economie libera. Cartelizarea, intelegeri peste mana pentru a nu-si contra oferta furnizorii, intelegeri peste mana pentru a nu-si angaja oameni de la unii la altii, impunerea de conditii aberante furnizorilor de pe piata locala pentru a-i favoriza pe cei din tara de origine. Despre asta ce parere ai? Raspunsul ti-l banuiesc: nu stiu, sa-si faca statul treaba. Plm.
La postul precedent, cand Vali a pus poze cu aceeasi marca de sucuri doar sortimentele erau diferite, unul ananas 28 de lei in Romania, si celalalt de portocale Spania 1,95 euro, multi comentatori degraba aparatori ai dreptului firmelor sa isi f*** in gura clientii in numele pietei libere au folosit argumentul „dar stai boss ca sunt produse diferite” si aici s-a oprit toata discutia.
S-au facut ca nu vad ca diferenta era de aproape 3 ori ca nu le mai iesea rationamentul cu piata libera, costuri de dezvoltare, cheltuieli salariale si altele. 3x diferenta dar nu se mai uita la asta, sa nu isi puna intrebari daca sunt sau nu corporate bootlickers.
@N sucul ala era mai ieftin in Spania ca era facut acolo. A explicat frumos si punctual Arhi in primul comentariu si l-ati sodomizat.
De ce nu vine nimeni sa zica detaliile?!?
„Am o fabrica de lapte cu 100 de angajati si cifra de afaceri de 5 000 000 euro pe an.
Salariile brute ale angajatilor: 1 500 000 euro pe an.
Zilnic cumparam 20 000 litri de lapte cu 1 RON/litru:20 000 RON * 365 zile = 7 300 000 RON pe an (1 460 000 EUR pe an).
Transportul, taxele, impozitele, testele, curentul ne costa bla, bla, bla.”
Pentru ca diferenta de pret intre muls si raft poate fi defalcata cumva.
Chiar daca ar veni cineva cu detaliile astea defalcate ar veni imediat replica „da, dar stiu eu ca in Olanda…” sau „ce masina are patronu?”
Am găsit acel suc de ananas în Franța. 1.79 euro.
@Mihai
E simplu. https://termene.ro/firma/6363609-AGROSERV-MARIUTA-SA
Laptaria cu caimac. Ferma integrata – teren, ferma, vanzare.
De ce nu vand astia laptele cu 2,5 lei?
Eu sustin toti romanii ce vor boicot pe principiu asta de „l-au luat cu 1 leu si il vand cu 7”. Si sper sa crape de foame cei care contribuie la asta. Sa ii enumeram: evident romanii care lucreaza la supermarketuri. Romanii care lcureaza in firmele alea de comeracializeaza produsele respective. Romanii care lucreaza in tot ce tine de transport al produselor. Romanii care lucreaza in tot ce tine de chestii precum glovo, bringo, etc. Si tot asa. Raman romanii care lucreaza la pacanele si itistii care sunt in WFH permanent, astia n-o sa fie imapctati de nimic. Utilii tarii.
Aceste discuții vor dispărea în momentul în care vei face educație financiară în școală .
@Aia au de făcut bani ,nu au timp să îți explice modelul de afacere practicat.Nubte oprește cineva sa faci cercetare și să faci apoi lumina pe subiect
A sarit imediat si Lucian Mandruta sa explice ca bietele supermarkeuri abia se descurca cu 4% profit si se face ca ploua cand i se explica putin cum se ajunge la profitul ala. Imi e scarba.
Încalcă supermarketurile vreo lege punând prețul pe care îl vor?Concret, nu pe sentimente . Că avem instituții de control ticsite cu pile și amante bine plătite care nu-și fac treaba, e altă discuție. Cu care ar trebui abordată tema.
Vrem preturi corecte? Controale pe bube,legi bune aplicate 24/7, corupție minimă, concurenta maximă. Așa, pedalând doar pe o singură idee , ne vom trezi cu mercurial și rafturi goale.
Da, adaos comercial diferit pe același tip de produse, înțelegeri de tip cartel.
Avem câteva(ca polițiștii care prind 50 de grame) cazuri în care a muncit și Consiliul Concurenței, documentat, mers în justiție. Că nu discutăm de fete mari cărora le rănim simțămintele.
@Sebi, daca nu ar incalca nici o lege, de ce ai mai aduce in discutie institutiile de control?
Pretul laptelui la mine la sat la tzatza vacii e 5-6 lei litrul, luat direct de la omu care are vaca si mulge vaca.
Langa oras e o ferma de rosii facuta recent exact ca in Olanda. Efectiv oamenii au bagat 4 milioane de euro si cu specialisti din Olanda au facug o sera ca acolo. Practic rosiile lor tipul Brioso sunt identice cu cele din Olanda aduse acelasi soi.
Intrebarea mea este, de ce sunt mai scumpe decat cele din Olanda, fiind aduse de la 15 km? Si da, le gasesti oriunde in oras in supermarket, ca vand mult. La poarta serei nu vor sa vanda, desi ar fi putut si a existat cerere.
Rosiile alea carnoase mari ce apar in august:
Piata: 15-20 lei/kg – producator roman
Lidl: 9 lei/kg – producator roman.
Gustul, identic.
PS: pretul la rosii e de la mine din oras. Stiu ca in Obor e mai ieftin, sau ca piata din Buzau e mai ieftina, dar eu ma raportez la realitatea mea.
„Intrebarea mea este, de ce sunt mai scumpe decat cele din Olanda, fiind aduse de la 15 km? ”
Buna intrebare. Raspunsul partial e tot in comentariul tau si se rezuma la:
– costuri in total: „Efectiv oamenii au bagat 4 milioane de euro”
– resursa umana in particular: „specialisti din Olanda”
Restul de raspuns e ca, spre deosebire de Olanda, aici au taxa de Ro: spaga pe la diverse insitutii si particulari ca sa poata opera si vinde in relativa liniste si legalitate.
Ar putea sa fie mai ieftin, dar cu „specialistii din Olanda” ar trebui sa inceapa un side business profitabil….
4 milioane din care 2 milioane bani de la ue. Iar 4 milioane a fost toata investitia cu tot cu constructie, cu tot cu olandezii specialisti.
Oare olandezii au facut pe gratis sera?
Un mic detaliu e ca la olandezi dupa ce au facut investitia nu le-au crescut taxele in doua randuri in 3 ani.
@ev21:
Pretul ala mare a fost imediat ce au lansat sera in 2018.
Singurul lucru ce s-a intamplat e ca in timp a disparut din supermarketuri rosile brioso de olanda si le avem pe astea de romania.
Patronii serelor sunt niste oameni de afaceri din oras ce aveau deja alte 3 afaceri si astfel banca le-a dat cele doua milioane de euro cu care au venit ei pe langa fondurile europene.
Salariul lucratorilor din sera e de aprox 500 de euro net.
Cu ce ma ajuta pe mine ca iau aceleasi rosii mai scump si ca imbogatesc niste oameni? Sau cu ce ajuta comunitatea? Ca nu mor de foame acei angajati?
Mai era un patronache de croitorie de lux care se plangea ca nu gaseste croitorese desi ofera salarii foarte mari, de 5000 de lei. Era articol in republica. Nu mi-a fost aprobat comentariul acolo.
Probabil vila si masinile de lux ale proprietarilor sunt facute tot din salarii foartr mari de 5000 de lei, nu?
La Orsova cineva ce si-a facut vila anu asta cere 600 de lei pe camera intr-o vila, nimic deosebit. Acum cand nu e sezon. La Londra in sezon in centru e 500 de lei o camera la 3 stele la hotel. Idem si in Paris.
Despre ce vorbim…
La noi patronu vrea sa recupereze banii bagati in ceva foarte repede oferind nimic pe bani multi.
@weeq
Era mai sa rezonez cu comentariul tau ultim pana ai ajuns la comparatie Orsova cu Londra si m-ai pierdut…. vezi, diletantismul asta in argumentatie fute si cele mai bune intentii, pur si simplu nu mai esti credibil de acuma incolo…
„La Orsova cineva ce si-a facut vila anu asta cere 600 de lei pe camera intr-o vila, nimic deosebit.”
Totusi, eu chiar nu inteleg care e problema. Daca ala din Orsova cere prea mult, nu se duce nimeni acolo. Ori scade pretul, ori da faliment. Cazarea in Orsova nu imi pare un produs indispensabil.
P.S. Hmm, 500 de lei camera de hotel in sezon, in centru, in Paris, e cam exagerata.
Filtru aplicat pe booking acum: o noapte pe 15 mai in Paris, hotel/1 km de zona centrala/scor 8+. Ordonat crescator dupa pret.
Hôtel de Roubaix – 1.130 lei, Hôtel du Savoir – 1.170 lei, Hôtel de Notre-Dame – 1.233 lei, etc
Si asa mai departe…
P.S.
@weeeq
roman adevarat
„Cu ce ma ajuta pe mine ca iau aceleasi rosii mai scump si ca imbogatesc niste oameni? Sau cu ce ajuta comunitatea? Ca nu mor de foame acei angajati?”
Si ne dam cu curu de pamant ca nu sunt produse romanesti iar cand sunt vine unu ca weeeq si ne da raspunsul
@Silicon si iotaomicronu, problema e ca ajunge scump sa vizitezi sau sa iei produse in Romania fara sa ai calitate si la pret mare. Fiindca ajungi sa dai din buzunaru tau in buzunaru unor smecherasi si nu a unor antreprenori sanatosi.
Ca ala la Orsova va ramane fara clienti si se va plange e partea a doua. Prima parte e ca e la suprapret nejustificat tocmai din spiritul asta de a iti scoate banii fara sa oferi ceva.
@silicon_v: booking e outdated pentru hoteluri chiar si in vest. Eu am prins acu 2 saptamani la premier inn de 3 stele la 100 de lire pe noapte pt iunie in Londra. Zona 1.
In restu angliei gasesc cu maxim 50 de lire, direct de la hotel.
@daniel: cum ar fi sa nu mai fie patronii lacomi, sa dea salarii mai bune si preturi mai mici pentru un profit decent. Nu e nevoie ca orice patron sa aibe porsche nou la fiecare 2 ani.
Ca la majoritatea patronilor daca cauti, modul in care au facut primii bani arata ca nu au fost chiar self-made. Iar acum vor si mai multi bani luand bani multi de la clasa de mijloc in timp ce exploateaza clasa de jos.
Eu cunosc o familie elvetiana ce are o afacere agricola destul de valoroasa. Pe langa ca preturile sunt decente, nu au ultimu model de Porsche. Scopu lor e sa traiasca decent in timp ce ofera comunitatii produse convenabile locale la pret bun. Da omu are Duster.
Vezi diferenta dintre afacere locala care sa ajute comunitatea locala versus afacere care ajuta mai mult patronul si nu aduce plus valoare mare comunitatii?
@weeeq
mitul ala ca fiecare patron isi ia la fiecare 2 ani porsche, bmw, mercedes, etc etc si de asta nu da bani mai multi la angajati e deosebit si e rostogolit la nesfarsit. Nu contest ca or fi si de astia.
Asa pot sa-ti spun si eu o gramada de patroni care au masini vechi, mai vechi ca ale angajatilor. Sau pot sa-ti spun ca si eu cunosc un elvetian care are ultimul model de rs8. Ce relevanta statistica are?
Zici in postul initial ca da 500 euro net salariu. Daca gaseste lucratori inseamna ca ala e salariul in piata aia. Cand nu o sa mai gaseasca o sa creasca. Ar trebui sa te deranjeze de ce nu se fac mai multe afaceri in zona ca sa apara concurenta pe angajati (care, sa nu fii suparat, sunt pur si simplu o marfa, munca lor este o marfa si se plateste ca orice alta marfa iar daca esti necalificat cam nasol). Ala de la croitorie nu gaseste la 5k lei pentru ca deja e o marfa specializata. Mai adauga inca 40% taxe si vezi cam cat il costa pe un patron un angajat in mod direct.
Daca rosiile lor sunt la acelasi nivel de calitate si pret ca aia din vest voi lua de la producator roman. Nu am nicio greata chiar daca ei isi iau porsche. Nu cumpar niciodata legume din turcia.
Cate retele de magazine existau acum 5 ani, dar acum 10 ani? Ce alternative exista acum fata hyper/super-market?
Blestemul supermarketurilor. Ne-a ajuns pe toți.
Am suferit recent o intervenție chirurgicală, și discutăm cu d-na doctor ca să mă aflu și eu în treaba. Am fost surprins să aflu ca numărul de intervenții chirurgicale în special la abdomen, au crescut uluitor în ultimii 10 ani.
Zicea ca acum 10 ani se plictiseau.
Acum au 5-10 operații zilnic, fără urgențe.
Cancer colon, colon perforat, diabet cu amputări.
Cel mai trist este ca vârsta celor care ajung în aceste situații este tot mai mică. Concluzia vă las pe voi să o trageți.
Este blestemul guvernanților hoți, oportuniști și mincinoși. Importăm fructe și legume? Nu-i problemă, dar fă analize la graniță pentru pesticide și retur unde nu corespunde normelor. Și tăîat mîna la cine a luat/dat șpagă ca să treacă, pus pe lista neagră și niciodată angajat în posturi similare, să se ducă ca necalificat. Angajări prin concurs, pe meserie, nu numiri politice și găsit scuze că alea nu țin de cald, amenzi pe persoană fizică, nu pe societate, că nu firma de pe gard a greșit. Doare? Da, dar după un timp se vindecă chiar dacă e boală congenitală.
Probabil ca asa este. Saptamana trecuta am fost si eu internat pentru o hernie. Medicii operau intra-adevar cam pe banda rulanta. Si mi-am adus aminte ca era un pacient cu diabet, caruia i se amputasera doua degete de la un picior si care spunea ca el nu se poate abtine de la mancat. Ce concluzie sa mai tragi?
Marinel. E doar vârful aisbergului. Din păcate nu mai sunt controale la graniță, suntem în Schengen.
Legume, fructe? Ce spui carne de pui, curcan, porc și vită injectate și hrănite după cum bine știți cu toții?
Ce poți tu să spui de producătorii din România, care de fapt folosesc aceleași rețetă ca în occident? Iar uneori produsele românești sunt mai toxice decât cele din UE.
Toată lumea știe cat e de nocivă Coca Cola, și cu toate astea nu spune nimeni nimic. Guvernul doar ia taxe.
ANPC ar trebui să facă ordine, dar cu toții știm ce fac ei de fapt…
Așa ca nu ne rămâne decât să ne resemnam, ca pe la 50 de ani, o să locuim în spitale.
Abia acum încep să se vadă rezultatele alimentației din supermarketuri. Și o să fie tot mai rau…
Blestemul progresului ne-a ajuns pe toti! Tehnic, da?!? Vorbim tehnic, nu de spagi si alte para-subiecte, acu 10 ani nu erau in medicina aceleasi protocoale, medicatie, proceduri iar medicii erau mai putin instruiti si spitalele mai putin dotate, asa ca se plictiseau!
Acu 20 de ani in stomatologie se scoteau dinti cu nemiluita, astazi 80% din acei dinti sunt tratabili, si vreo 50% cam si sunt tratati! In Romania!
Prețul laptelui la poarta fermei nu mai este demult 1 leu. Este cam 2.5 lei pe litru. La Cola ai dreptate, taxa pe zahăr este 0.6 lei pe litru. La o doză de 0.33 creșterea prețului ar trebui să fie insignifiantă, dar la o sticlă de 2.5 litri, înseamnă 1.5 lei.
Se aplica taxa si la Cola Zero?
Nu știu. Teoretic nu ar trebui.
Pretul laptelui centru de colectare la zi;1,65 lei,din martie 1,3 lei.
Colector Jomelact,client Friesland.
https://www.romanian-companies.eu/jome-lact-srl-37218498/
10% profit. nu-mi dau seama unde se duc banii.
Prețul laptelui poate varia semnificativ de la producător la raft din cauza mai multor factori. Costurile de producție, transportul, procesarea, ambalarea, marketingul și adaosul comercial al retailerului sunt doar câteva dintre elementele care pot influența prețul final al laptelui.
În general, costurile de producție includ costurile cu hrana animalelor, îngrijirea lor, mulsul, testarea și depozitarea laptelui. Aceste costuri pot varia în funcție de rasă, condițiile de creștere, tehnologiile utilizate și alți factori.
Transportul laptelui de la fermă la procesator și apoi la magazin poate implica costuri semnificative, mai ales dacă distanțele sunt mari sau dacă este necesară transportarea în condiții speciale (de exemplu, la temperaturi scăzute).
Procesarea laptelui poate include pasteurizarea, omogenizarea, ambalarea și alte etape care pot adăuga costuri suplimentare.
Costurile de marketing pot include publicitatea, promovarea și ambalarea atractivă a produsului pentru a atrage consumatorii.
În cele din urmă, adaosul comercial al retailerului poate varia în funcție de politica sa de prețuri, de concurență și de alți factori.
În concluzie, diferența de preț dintre producător și raft poate fi influențată de o combinație complexă de factori, iar fiecare dintre acești factori poate contribui la creșterea prețului final al laptelui.
Răspuns generat de AI
Eu cred CG are o înțelegere ascunsă cu hipermarketurile …Ăia vând de nu mai pot iar preturile sunt mai bune datorită lui CG. Omu’ are nevoie de bani pentru campanie
Omul mișcă masele pe internet, in viața reală nu are sprijin semnificativ în acțiuni de protest
Scot din discuție extremiștii: CG și lobiștii. Dacă singurul argument în discuție e că cineva e de partea unuia din cele două grupuri, aveți probleme.
Am intrat în Schengen cu bulgarii. Costurile de stat în vamă sunt profit muncit, nu?
Piață liberă, nu?
Cetățenii au dreptul să fie nemulțumiți, să protesteze, să schimbe legi. Libertatea e cu dublu sens.
Am văzut argumentul că economia și piața liberă nu sunt morale: inclusiv din partea susținătorilor pieței libere. S-a stricat busola.
Înainte exista datul în cap. Când două grupuri făceau schimb lăsau pe marginea râului un obiect de o valoare mică, celălalt grup lua obiectul și lăsa ceva de o valoare apropiată.
Repetau procesul atât timp cât valorile erau apropiate sau unul din grupuri se gândea să-l înșele pe celălalt și se revenea la datul în cap.
Cât despre economiști(angajați la stat cumva) e și normal să fie nervoși. O zi fără TVA plătit și statul sughiță, o săptămână și statul intră în fibrilații.
Articolul acesta e sinteza celor două și dă nota ZF:
https://republica.ro/boicotati-masiv-vitejii-mei
Ceci doi economisti uita sa spuna ca marile retele, in mod special, impun diverse taxe furnizorilor si producatorilor care vor sa listeze produse in magazine. Ce mai cunoscuta este taxa de raft.
De asemenea, e ciudat ca exista diferente mari de pret la aceleasi produse intre marile retele. La un articol precedent v-am dat exemplul cu Carrefour (care are in Romania sute de magazine – hypermarket, supermarket, discounter), Auchan si La Cocos.
Cum e posibil ca pentru produsul X Carrefour Hypermarket sa aiba acelasi pret sau poate usor mai mare comparativ cu un magazin de cartier? Asta in conditiile in care magazinul ala de cartier cumpara in cantitati mici, are costuri putin mai mari etc.
Cum e posibil ca pretul la produsul X sa fie mai mare la Carrefour decat la Auchan, in conditiile in care Carrefour are mai multe magazine (cu cateva sute in plus) fata de Auchan si achizitiile sunt facute pe grup?
E posibil pentru ca fiecare firma isi face strategia proprie de pret? Poate vrea sa impinga in fata o alta marca sau dracu stie. Ai libertatea sa cumperi de unde vrea mushiu lu matale.
Dl Daniel, vezi ce zicea in urma cu 3 ani bossul de la Carrefour Franta:
https://www.g4media.ro/seful-carrefour-din-cauza-inflatiei-consumatorii-devin-zgarciti.html
Deci, omul se plange de clientii care nu cumpara produse mai scumpe, ci urmaresc doar preturile mici (adica, marfa de calitate slaba). E adevarat ca „zmiorcaiala” e pentru magazinele din Franta, dar cam aceeasi situatie e si in Romania.
Pai, atunci de ce nu merg pe varianta de a pune un adaos comercial decent la produsele de calitate (de cele mai multe ori regasite sub brandurile consacrate)? Si de ce nu reduc taxele de raft impuse furnizorilor?
https://www.reddit.com/r/Romania/comments/1ikmr4n/boicot_retaileri/#lightbox
Atat cei care vor boicota maine, cat si cei care nu vor boicota, dar acum 3 ani strigau in gura mare ca Auchan si/sau Carrefour trebuie boicotate ca nu se retrag din Rusia, sunt niste ipocriti de prima mana.
Acum 3 ani nu erau afectati producatorii locali, daca cele 2 erau boicotate?Sau tanti de la casierie bombarda cumva civili in Ucraina? La fel si invers, acum 3 ani, nu „luau pielea de pe noi”, cu preturile practicate?
Lumea e supărată ca sunt prețuri mari, taxele au crescut etc. și hai să dăm vina pe supermarketuri.
Mi se pare o problemă foarte complexă, nu știm exact de ce și cum funcționează toate astea dar am găsit pe cine să dăm vina.
– Nu eram statul care colectează cel mai puțin TVA?
– Oare câți bani s-ar strânge dacă se pun camere de viteză peste tot?
– Care e treaba cu imobiliarele? Acolo cum merge cu taxele? Eu știu de blocuri făcute și după închise firmele să nu plătească taxe.
– Cum atragem firme de IT dacă tot s-au scos beneficiile?
– Turismul e cam mort, nu?
– Oare nu se pot strânge bani din chirii fără să afectăm chiriașii prea tare?
Dar aici e deja complicat, mai bine nu cumpăram de la Kaufland și gata.
într-o țară coruptă, nu există 1 singură problemă.
Intr-un anume oras din provincie este un spatiu comercial numit bazar. In care primaria a bagat o caruta de bani si inca ceva peste. Hale, incalzire etc.
Cand se anunta control de la anaf/vama/etc sunt goale halele alea, niciun vanzator nu deschide. De ce oare??!
Cand nu sunt controale e plin 6 zile din 7 (lunea este inchis) de dimineata pina pe la ora 12. Cam cati bani la negru se ruleaza pe acolo?! Cam ce evaziune se face acolo?! Si nu e ca si cum nu s-ar sti chestiile astea.
Dar niciun cumparator de acolo nu e deranjat ca nu primeste bon, cumpara falsuri, etc. E deranjat ca magazinele legit din mallurile din jur au preturi mai mari. Sa mori tu!?
daniel, ai avut vreodată control de la garda financiară sau sanepid sau pompieri?
au ieșit oameni și au spus cum decurg controalele de la isu, vin ăia, dau amenzi, dacă oamenii întreabă „ok, ce trebuie să facem să fim in regulă”, li se răspunde „nu putem noi să spunem, e secret de serviciu”.
garda financiară pe vremuri începea controlul cu „chiar vreți să ne apucăm să controlăm?”.
De peste 13 ani de cand am o mica afacere am scapat fara control. Dar in locurile unde am lucrat inainte stiu exact cum se punea problema.
Vrei sa fii in regula cu isu – uite aici o firma care te poate ajuta – desigur ca e de vreo 4-5 ori tariful normal dar il puteai considera un fel de taxa de protectie.
Exact la fel se întâmpla/se întâmplă și acum si cu anaf, itm, etc.
Dar noi ne plangem ca nu se incaseaza tva-ul, ca nu sunt patronii seriosi.
Din aceste motive preturile in RO sunt mai mari. Pentru ca includ si taxele de protectie de platit.
Dar ipocrizia noastra, a romanilor, e deosebita. Ma includ si pe mine aici, desigur.
Ne plangem cand ni se intampla ceva dar nu ne gandim ca si noi am contribuit la asta.
Eram pe un vapor care a venit prin 2016 prin Constanța. Au dat buzna la controale și șpăgi cam toate autoritățile de control din port, inclusiv pentru contractele de muncă. I-a chemat căpitanul (la români se numește pompos ”comandantul” de cursă lungă”) într-o sală și le-a pus toate actele pe masă și ”cînd aveți o problemă sau vreți să mă întrebați ceva mă chemați” și a plecat. Au lins ăia la dosare și înjurau că nu le-a dat șpaga obișnuită din start… Eu mă amuzam și vorbeam în engleză cu colegii (tîrziu au aflat inspectorii că e și un român pe acolo, cînd au ajuns la lista de echipaj).
Trei factori pot [și] fi adevărați simultan, fără să se excludă ori contrazică.
Unu.
Există publicitate de gherilă sau „guerilla marketing”.
Nu trebuie să fii, sau și să te consideri, paranoic (ori altă etichetă pocită) să fii convins că există o metodologie întreagă, aplicată după niște fișe de lucru & norme, care să se cheme comunicare de gherilă, respectiv cazuistică, eschivare mintală, șovăială mintală, echivocare, d’arrière-pensée și așa mai departe.
Dovada?
Exact, exact ce ai scris – oamenii sunt luați, intentați, intenționat de proști, „pixelul albastru” vizavi de traiul lor.
Doi.
Părerologii de serviciu sau și afaceriști de business pe maximizare de profit – în perioada aceasta foarte specială – sunt susținători naziști/ruzi împreună cu toată retorica („canned answers”) privind complexitatea de business & maximizare pe profit, întrucât poate fi dedusă o „campanie” (complexă, pluridimensionată, multifrontală & pan-voalată) de susținere, extrem de agresivă pe atât de negată, pentru candidații ruzofili, anti-UE, contra intereselor noastre [strategice].
Să vii să-mi vorbești de maximizare de profit, modele de business și ticăloșii retorice despre cum democrația trebuie să se autoflageleze dacă asta vrea majoritatea – în condițiile în care omiți, refuzi intenționat atentatele geopolitice & geoeconomice – nu doar că demonstrezi diabolitate inamică; nici scuza de pișcotăreală contra cost contractuală nu o [mai] ai ca formă de apărare.
În condițiile ăstea, ticăloșii au de ales: pro-naziști/ruzofili sau de neîncredere. Inclusiv omerta românească – de a nu da vina, public, pe străinii care ne vor răul – este dovadă de reavoință suspectă.
Sofismul/Sofisticăreala este pentru neinițiați sau dezlipiți de realitate și ușor de făcut prin vorbe.
Dovada?
Permutația stohastică, demonstrabilitatea plauzibilă [ulterioară], gândirea/strategia anticipativă.
Trei.
Data celui de-al doilea tur prezidențial, 18 mai, poartă conotații foarte grele. Chiar lăsată de izbeliște…
Dovada?
1291 și 1803.
Asa este, multi dintre noi am observat aceasta demitizarea exaustivă și relational cadoc. Credem ca este vorba si despre fenomenul de incongruența fenomenologică și introspectiv cromatica.
moment de „chatlgbt ce plm a vrut sa zica autorul?”
A inteles cineva ce a vrut sa spuna autorul?
L-a întrebat cineva dacă a ținut post?
Bre Toreador, m-ai zăpăcit!
Taurul trebuia (pe vremea mea), apucat de coarne. Aș zice ca tu l-ai apucat de qua iee.
Uite. Hypermarketurile cumpara legume de la o asociatie de vreo 2-3 ferme care cultiva legume la solar. Da? Asta inseamna incalzire,lemne,gaz,carbune ce naiba folosesc. Fata de spanioli sau turci care n-au ger iarna.
Fermele sunt la 120-130 de km de depozitele lor logistice.
Fermele au 2-3 probleme de cand s-au deschis. Lipsa personal calificat,adica ing agronomi cu experienta,muncitori,tehnicieni etc.
Hypermarketu inainte sa preia recolta face teste pe probe.
Producatorii mari,sunt testati aleatoriu. Este o directie,afiliata ministerui agriculturii care face teste pe culturi,pe ce insecticide,ierbicide folosesc. Agricultorii tre sa aibe registru de ce si cum folosesc insecticide,ierbicide.
Asa,producatorul asta,a trebuit sa arunce 100 de t de castraveti,ca la ceva test,i-a iesit mult peste limita si hypermarketul a zis pas.
Problema e pe lantul de achizitie si distrinutie. Cumpara cu 2 lei si ajunge din cauza transportului si a depozitarii 10. Trece prin 3-4 firme.
Eu am o livada mica de mere. N-am ce sa ma bat cu astia. Fac intre 10 si 15 de t de mere,daca e an bun. Sunt ani cand facem 1 tona. Inghet,repaos,grindina etc.
Tot timpul am 3 variante.
1. Vand cu 25-30% sub pretul pietei la engros,pe unde apuc,toata marfa buna. Asta inseamna fara pete,mere mari,frumoase etc. Deci max 30% din productie.
2. Bag tot la tuica. Dupa aia concediu o saptamana si da-i cazan. Tuica se vinde si nu prea.
3. Am pe cineva cu o mica fabrica de suc de mere. Anu trecut mi-a dat 50 de bani, cincizecidebani pe kg dar sa i le si duc la fabrica.
Am avut pere frumoase,vreo 4 soiuri. La piata erau 10-12 lei. M-am dus si i-am intrebat daca cumpara,si au zis ca imi dau maxim 4 lei pe kg,ca ei iau de la metro.
La cirese,am luat cam 7-10 lei pe kg. Fiind marfa super perisabila,duceam cate 20-30 de kg. O vindea ala la aprozar intr-o zi,cu 22-25 de lei.
Diferenta de calitate,imi zicea si ala de le lua. Is mai bune ca alea de la „metro”.
Concluzia,in 5-10 ani tai toti pomii.
Să ne ții la curent – cât ai luat pe lemnul de foc? Că nu poți să-l dai la preț de Metro, clar.
(Glumesc aiurea, îmi pare rău pentru situația nasoală.
Dar la gemuri, mere pt umplutură de plăcinte, alte asemenea te-ai gândit? Adică chiar sa tai copacii mi se pare revoltător!)
Producătorii, acești sfinți ai comerțului. Soluția ar fi vânzarea directă, se face deja cu precomandă pe Facebook, livrare în parcare (deci fără chirie și alte costuri) dar ghici ce: prețurile sunt mai mari decât în supermarket.
Eu nu ma consider producator. Aveam teren,cunostinte de pomicultura,timp liber si o pasiune pentru toata treaba asta.
N-am pretentii si filme de productaor eco,sau bio. Da,pot spune ca ii stropim de 4 ori. Ca altfel am culege 300 de kile de mere poate. Alea perfevte din magazin au parte de 10-14 tratamente anual. De aia si arata merele noastre in halu ala. A se citi „nu-s perfecte”.
Problema e la vanzare. Cumparatorii s-au obisnuit cu un anumit tip de produs. Perfect,fara pete,sa poata alege ei fiercare mar etc. Inteleg si sunt de acord. Dar conform multor marturii,filme,campanii fructele nu-s perfecte.
Mi-a fost dat sa aud asa:
– a,astea-s stropite cu ceara ( fac ele o ceara pe ele,in special soiul Florina)
– n-au cum sa fie asa mari,fara ingrasaminte ( gunoi de gaina si vaca)
– sunt scumpe (sac de 5 kile,15 lei)
– sunt din Polonia…wtf
– granny smith,alea din reclamele la pasta de dinti daca le vedeti,radeti. Fata de alea din magazin sunt cam jumate si coaja nu e asa verde.
Ca si costuri,anual nu sunt mari. Ai taierile,le facem in cateva zile,ca avem scule electrice. Mai sunt tratamentele,pana in cateva sute de lei. Si la cules e mai problema. Ca tre sa tot aduni ce pica pe jos vreo luna jumate,pentru tuica. Ma mai ajuta un vecin,da de cand rupe tiktok,nu prea mai vine. Pentru culesul ala mare,de 4-5 zile,strang famila si 2-3 prieteni. Plata in fructe. Pleaca cu masina pe butuci de mere. Facem un gratar,o bere si le rezolvam. Culegem tot la gramada si aia mai in varsta le selecteaza. E o „munca” frumoasa,mai ales in zile de toamna,calde.
Per total intr-un an,ramai cu cateva mii de euro,dar marea parte nu din fructe,mai mult din tuica. Fructele sunt greu de vandut.
Vb cu unu la piata sa ii duc 200 de kile de pere. Mi-a zis ca imi da 5 lei. Cand le-am dus,a zis…aaaa pai nu pot mai mult de 4 lei. Ia-le si du-te-n spanac!
Ne gandisem la un moment dat sa mai luam niste teren,sa facem vreo 3-4 hectare de livada,tractor,hala de depozitare,sa facem suc,sa vindem. Da am renuntat. E prea instabil totul.
Pentru comparatie,vazusem un documentar,in Japonia,o familie cu o livada care produce 30-40 de t,te se poate intretine din treaba asta.
Ca o gluma,de taiat oricum ii taiem. In fiecare an. Si oricum,imediat fac cam 30 de ani,deci ar trebui replantati. Au facut niste boli,specifice si nu mai au chiar „randamentul” din tinerete.
@cetatean, spune-ne și orașul..că așa poate venim vara asta prin trecere
@Cetatean, ce vreau sa te intreb e fara vreo urma de rautate. Deci ai vazut ca la piata primesti 50% din pretul cu care aia vand. De ce nu le vinzi tu? Angajezi un om la piata si in loc sa vinzi ciresele cu 7-10 lei la pietarii le vinzi tu la taraba cu 15-17 lei.
Ca din ce spui tu, aia din piata fac 360 de lei pe zi doar ca iti cumpara tie ciresele cu 10 lei si ei le vand cu 22.
@Cetatean,
citez: „sac de 5 kile,15 lei” Sa te plangi si de pretul asta mi se pare de prost gust. Eu cumpar din Slimnic, jud Sibiu cu 3kg cu 15 lei. 7 KG cu 30. Si mi se pare un pret foarte ok.
Trist ce se intampla. Asa comentau si altii cand luau paine de la noi.
– Apai uite ce urata e , ca e crapata – Absolut normal la o paine fara amelioratori de prospetime, omogenizare si elasticitate.
– Scumpa dom’le… nu se tine mai mult de 3 zile (adica, nu ramane la fel de „proaspata” pt ca incepe sa se usuce…) – comparativ cu cele facute de Simpa/Trans Agape care raman moi si pufoase 1 saptamana si dupaia mucegaiesc. De parca nu ar fi normal la o paine fara amelioratori si cu „maia”.
– coaja e mai groasa ca la celelalte. Mnoh, de parca nu ar fi normal sa fie asa la o paine de vatra.
Toate astea coroborate cu controalele stupide ale ANAF si Sanepid.
– la 6 luni aveai control cu siguranta de la unii din ei. Sigur, undeva ceva era „de gasit” si se aplica amenda. Si era singurul magazin din zona care ramanea deschis in sat cand se anuntau controalele. Noi stiam ca e ceva control in sat cand se inchideau celelalte magazine.
Capacul final a fost cand dupa 1 zi de controale de la ANAF in care nu au avut ce sa gaseasca, au revenit a doua zi cu ” ne pare rau, dar a zis sefu’ ca nu se poate sa nu gasim ceva”. Ala si fost ultimul control.
Le-a si zis tata: dati amenda, dar data viitoare nu o sa mai aveti la cine veni. Si i-a pus lacat.
C’est la vie!
@emi,nu inteleg unde bati. Eu nu m-am plans de pret. Doar va explicam. Daca le-as da cu atat,nici nu m-as mai complica cu nimic.
sa nu mai vb de o pita de la Iacobinii.
Si cu aia din Slimnic. Din livada aia din spate n-au cum sa vanda mere tot anul.
Oricand dau orice paine de la hypermarket pe o palaghia.
@Irpx pai nu se merita. Nu am asemenea cantitate cat sa pot sa tin om,masa etc.
Plus ca desi ne batem cu caramida pe piept ca tre’ sa cumparam romaneste,eu nu pot sa obtin „calitatea si perfectiunea fructelor” fara gust din supermarket. Da,repet,le stropim si noi de 3-4 ori pe an,da nu le rupem cu complexe,ingrasaminte si alti stimulatori. Ca mancam si noi si le dam si la copii. Si atunci ele nu arata foarte vandabile. Da,ca si gust sunt ok.
Care e diferența între boicotarea magazinelor lunea și confiscarea unui protest prin plimbarea oamenilor până se plictisesc?
Eu protestez de o viață. Lunea nu am fost niciodată într-un supermarket
Pune nuci in loc. Ce recoltezi vinzi cu cat s-o putea – dar peste 60 de ani stranepotii tai vor avea citeva zeci de mii de eur in cherestea de nuc.
VNuci? Ți le culeg ciorile înainte să se coacă, trebuie să stai cu pușca pregătită, precum Creangă…
Ikea likes this
nucul cultivat pt lemn e diferit de cel pentru nuci, dar asta cred ca e problema cea mai mica – la noi nucul e specie protejata, habar n-am care e procedura, dar sigur nu poti sa zici la un mom dat „hei, am 300 de nuci, sa ii taiem sa ii facem mobila”
Să înțeleg că unii dintre concetățenii noștri vor să boicoteze supermarketurile pentru că au adaosuri mari. Adaos-urile nu sunt mari, suntem noi săraci iar unii și proști.
De ce?
Păi ce suntem clienți captivi? Nu! Produse ieftine găsești în toate marile lanțuri trebuie doar să cauți și să alegi. Nu mă luați cu cola, pepsi și brifcor ,astea cu cât mai scumpe cu atât mai bine, uitați-vă în jurul vostru , este epidemie de obezi, mai nasol este că îi afectează grav și pe copii, așa că hai și cu snacks-urile, cu cât mai scumpe cu atât mai bine!
În aceeași ordine de idei , băi deci ăștia de la supermarketuri să zicem că vând scump, băi dar măcar primim ceva în schimbul banilor.
Dar ce ziceți de o grevă fiscală? Fiindcă aici suntem captivi, mă rog , majoritatea…
Adică pe bune ,uitați-vă cât se taxează în Romania, cât ne-am împrumutat și cât ne-a dat și Uniunea, băi deci unde sunt banii?! Băi deci utați-vă ce dobânzi plătim și tot nu ne ajunge trebuie să ne mai împrumutăm…
Și la digi apare Bolojan și ne spune că ei și-au învățat lecția, ce lecție bă că tot la putere sunteți?
Ia spune-ți simțiți că de banii voștri primiți foarte multe la schimb?? De fapt ce primiți la schimb?
Deci eu nu fac nici un boicot, o să cumpăr chiar mai mult, cui nu-i convine să-i dea drumul prin piețe , sunt sigur că acolo o să găsiți marfă de calitate…..ieftină……și 100% Românească….
Și apropo de Românească……. când e săptămâna Românească la Lidl ,cumpărați? Și vă plac…..? Ați mai cumpăra….?
Ia explica cum ai face tu greva fiscala.
Păi nu poți, era la figurat, dar poți alege cine să gestioneze banii..
ia explica mai mult cu gestionarea banilor.
Da să trăiți ! păi stați să vă explic, mă uit la cine îmi gestionează impozitele și văd fața lui Ciolacu , și a unora din preajma lui , deci le văd fețele și mă apucă frica, și nu doar pentru ce fac ăștia cu impozitele , mă apuca frica și de ce am agonisit prin casă și prin curte și mă gândesc eu în sinea mea , bă data viitoare la vot o să casc mai bine ochii când pun ștampila , că ăștia îmi gestionează mie banii……
Uite,am fost ieri pe la piata.
Cirese cu 165 de lei kg. Dupa am mers la metro,aceleasi cirese 50 de lei kg. Deci?
cand cumperi cu 165 sprijini comerciantii romani.
Shaorma Dristor mai e un produs bun de boicotat.
Acum un an meniul era 40 de lei, acum e 50. In urma cu 2 saptamani era 44 de lei. De ce cresterea? D’aia.
A ajuns un meniu de shaorma 10 euro. Doamne fereste.
Eu ii boicotez de ceva timp si pe ei si pe Bolt ca au niste preturi fantasmagorice. 39 lei lipia de pui „redusa” de la 46 + vreo 7 lei livrare si alte servicii.
La articolul anterior am comentat cum ca majoritatea celorlalti s-au rupt sa explice de ce e normal si firesc sa fim fututi in cur de catre acesti sfinti economici care sunt investitorii straini, si evident ca mi-am luat o groaza de minusuri.
Plusez cu o declaratie a lui Isarescu de acum cativa ani, in care declara nonsalant ca scopul BNR este sa apere bancile, nu cetateanul, ba chiar sublinia aceasta diferenta, „sa fim bine intelesi”.
Pe acelasi calapod, rolul guvernantilor este sa apere actorii economici, din nou, nu cetateanul, in fata abuzurilor.
Prin urmare, nu ma mira ca cei doi economisti se abtin, pentru ca daca ar fi presionati sa discute pe subiect, probabil ca ar gasi o suita de motive pentru care e foarte bine ca platim nejustificat de mult pentru absolut orice.
„Doar e capitalism si piata libera, ce, vrei inapoi in comunism ?!”.
Idiots.
Crezi ca patronii romani sunt diferiti? Crezi ca ei nu vor profit? Crezi ca ei fac caritate?
Ia uite la dedeman https://www.risco.ro/verifica-firma/dedeman-cui-2816464
Aia care-ti vand 10 suruburi la pret de o cutie de 500 bucati de la sea. Este ca esti mandru ca ei sunt romani? stii ca ei au o firma de investitii care ia tot profitul si-l muta unde e mai eficient? ca isi cumpara hoteluri, cladiri de birouri ca sa nu plateasca impozite?
Treziti-va! Banii nu au miros si pentru aia care fac bani consumatorii nu conteaza.
Daniel, nici nu am spus ca ai nostri ar fi mai cu moț.
Dar firmele romanesti mari ar putea fi macar sprijinite pentru a fute in cur (si) consumatorii altor tari, ca asa merge patriotismul, iar profiturile alea sa contribuie la scaderea deficitului nostru de cont.
@Porque
Sprijinirea asta cum s-ar face? Ca multi au niste idei … dar cam greu de pus in practica.
am o nelamurire: de ce au renuntat fermierii la 95% dintre automatele de lapte, ca pretul era la fel ca in supermarket, dar lantul logistic era scurt si ambalajul il aducea clientul.
Automatele de lapte au vrut mai multă cotă parte.