Bricolaj: update #39

Polizorul meu Makita DGA452z s-a apucat de fumat. Făceam ceva și nu mi-am dat seama că a stat mult în soare, că aveam mănuși, nu m-am prins că frige. A scos un pic de fum și gata, a început să dea rateuri.


După faza asta am luat la verificat doze și prize, începând de la centrala termică și frigider și mergând în alte zone. Am găsit câteva probleme mici (fir lițat, câteva mustăți păreau că se ating între ele), și una mai gravă, un fir care se desprinsese din morsetă și stătea cumva în aer în tablou.

După care am scos diferențialul și am pus un releu digital de protecție tensiune și nu am mai avut probleme.


Nu știam că brichetele astea sunt atât de ieftine. Îmi vine să îmi cumpăr 4.


Am făcut prostia să îmi iau un cutter mai pricopsit. 5 lame în el, bla bla, s-a blocat după câteva zile. Chinuială, repară-l, bibilește-l, până la urmă am scos lamele din el și l-am aruncat. Ăsta clasic de 4 lei este cel mai bun.


Se fac bani din sudură, copii. M-a recomandat un vecin altui vecin că i s-a rupt poarta, juma de oră de sudură, 100 lei.


Câteva clipuri scurte:

 

bricolaj-298

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Hai să zicem că dacă faci o tâmpenie (schimbat diferențial cu digitop, chiar dacă există 0 legături între protecțiile oferite de fiecare) nu trebuie s-o spui la toată lumea, că poate unii chiar se apucă să facă la fel. Pune un disclaimer mare „am văzut electricieni doar în poze, nu faceți ca mine.”

    Comentariu apreciat.682
    • eu pun proctecția 1. nu funcționează.
      pun protecția 2. functionează.
      tu: ce bou ești.
      ok.

    • Daca cand spui diferential si te referi la asta https://www.hornbach.ro/p/intreruptor-automat-cu-protectie-diferentiala-schneider-easy9-rcbo-1pn-16a-4-5ka-30ma-curba-c/10351137/, atunci mmm are dreptate. Pt ca unul protejeaza de ceva altul de altceva. Poti sa le folosesti impreuna dar ele nu se inlocuiesc unul pe celalalt. Daca functioneaza nu inseamna ca si e in regula. Daca inlocuiesti o siguranta fuzibila care se topeste constant cu un cui, va functiona, un timp…

      Comentariu apreciat.471
    • nu stiu ce curbă are, că nu mă pricep, l-a luat și montat un electrician autorizat. la fel și ăsta.

    • Nu curba e problema, ci ca ai inlocuit un diferential (protectie la electrocutare) cu un dispozitiv de protectie la supratensiune. Ai inlocuit ceva care protejeaza oamenii cu ceva care protejeaza aparatele.

      Comentariu apreciat.500
    • @ Vali: insisti degeaba, faci prostii iar electricianul care a instalat digitop in loc de diferential e mai paralel ca tine. „Electrician autorizat” in 90% din cazuri nu inseamna nimic, esti mai castigat ascultand de 3-4 mai breji pe youtube decat de unul care face instalatii dupa normativele din anii 80-90…
      Serios acum, stiu ca in general nu reactionezi bine cand iti spune cineva ca ai gresit, dar inlocuirea unui diferential care protejeaza de electrocutari cu un dispozitiv care protejeaza de supratensiune (eventual in fct de model si de consum prea mare) nu e acelasi lucru si nu e ok sa sugerezi asta in articol!

      Comentariu apreciat.460
    • Diferențialul este protecția ta la electrocutare, releul ăla e fix pula că este altceva, decuplează instalația la tensiune prea mică sau prea mare și dacă nu stai în zonă industrială e cam degeaba și sigur are limitele nereglate la instalare… Ca să nu spun ce firmă de încredere este Digitop…
      Deci @mmm are dreptate.

      Comentariu apreciat.301
    • Apropos, se pot pune in serie, pe acelasi traseu, ca sa ai ambele protectii?

      40
    • @Bigbear
      Da, se poate folosi diferential si acea protectie digitop – asa am eu, pe trifazic.
      Am diferential general trifazic pe toata casa cu 30mA si dupa aia, in tablourile de pe fiecare nivel am diferential de 10mA.
      Eu am protectia digitop trifazic cu decuplare faze in mod independent (deci opreste doar faza aia, nu toata casa) pentru ca ajungea pe o faza si la peste 265V. Deh, aproape de transformator. Nu s-a rezolvat pina nu si-au miscat curu aia de la delgaz ca sa mai puna 1 transformator si sa imparta tot satul asta de la porumb.
      Vali a facut o prostie mare de tot – ar fi bine sa caute alt electrician, chiar si neautorizat, care stie ce face.

      60
    • @Vali siguranță diferențiala e pentru protecția ta si a celor din casă. Ea măsoară cât curent pleaca pe fază dacă mai e egal cu cât se întoarce pe nul, minus maxim o diferență de 30mA. Daca ai pus mâna pe fază si se trec prin tine cei 30mA spre pământ, PAC, ea întrerupe circuitul si te ține in viața, si noi mai avem ce citi si in zilele viitoare. „Salva vita” îi zice in italiana si este obligatorie si in România pe toate circuite din clădirele rezidențiale.
      Releul de la DigiTop îți protejează echipamentele/consumatorii din priza cand vine supratensiunea sau subtensiunea de la furnizor.
      Prima e centura de siguranță, a doua e ABS la mașini. Care crezi ca e mai importantă pentru viața voastră?
      Ideal e sa ai pe toate circuitele câte o diferențiala si de tipul care trebuie si o sa sara doar cea de pe circuitul cu probleme.

      50
    • @zoso, te vedem la la stiri in curand la faza cu diferentialul vs. protectie supratensiune.

      Cum spun: @Radu, @AndreiofB, @Arthur si cam toti de pe aici. Ai inlocuit diferentialul care PROTEJEAZA impotriva electrocutarii cu un dispozitiv care PROTEJEAZA echipamentele din casa, de la bec pana la frigider.

      Be carefull b0$$.

      40
    • bun. vă apreciez pe toți, dar nu înțeleg ce ziceți. am mers la un inginer, i-am explicat problema, el a zis inițial de diferențial. am pus diferențialul, la fel, nu mai sărea siguranța din control, sărea din diferențial. am revenit la el, a zis să pun ăsta, am pus ăsta, nu a mai sărit nimic.

    • @vali „Funcționează” nu înseamnă „nu sare niciodată”. „Funcționează” înseamnă „sare în condițiile în care e făcută să sară”. Soluția pentru sărit diferențiale random poate fi chiar „punem două diferențiale”, nu „scoatem diferențiala.”

      O diferențială „nu funcționează” dacă nu a trecut testele de curenți reziduali. Făcute cu un aparat (măcar) ca ăsta https://ibb.co/q1ntDLz (și care măsoară și alte lucruri importante în instalații, pe care un voltmetru din piață nu le poate măsura – impedanțe, izolații etc). Pe care 99% din electricienii de la noi nu-l au, că costă. Dacă trece testul și tot sare, trebuie văzut de unde apar curenții reziduali – aparate stricate, izolații proaste etc. Posibil să fie doar un cumul de prea multe aparate care au mici curenți reziduali și atunci unele circuite ar trebui puse pe alt diferențial. Faptul că un electrician autorizat a acceptat să-ți facă o lucrare neconformă (diferențialele sunt obligatorii în instalații rezidențiale, măcar – să nu intrăm în partea de AFDD, că iese cu politică) ar trebui să fie subiect de discuție în vlog, partea imobiliare, „băi, dacă ăsta, în care am avut încredere, mi-a făcut așa, ce-o fi în restul instalațiilor din România?” Iar la noi electricienii nu au nici un fel de răspundere.

      Dar dacă tu înțelegi doar că te-am făcut bou, asta e, nu te mai corectăm, ne luăm popcorn când o să apară Zoso files, cu toate greșelile pe care le faci și ești prea înțepat să le repari, subtitlu „eu am așa, deci orice altceva e greșit.”

      50
    • nu nu. eu am notat, am chemat meseriașul, ăsta a fost cursul acțiunilor, asta am pățit, asta am făcut, fără să mă pricep. dacă sare și de data asta (au trecut deja 2 săptămâni), apelez la altcineva.

    • Dl inginer te-a lăsat fara centura de siguranță.
      Suntem mai mulți ingineri pe aici, unii poate chiar in domeniul acesta.
      Ai un aparat care „îți da la împământare”, un defect de izolatie. Sigur nu pişcă ceva carcasă de mașină de spalat rufe, o pompa, o plita, un frigider, cuptor cu microunde, ceva care ștecher cu 3 pini?
      Aprecierile nu sunt suficiente, ține cont de sfaturile noastre si adu pe cineva sa identifice problema, sa nu iti mai sara diferențiala si sa o pastrezi in tablou.
      Cu alta a încercat dl inginer? E de tip A. Pune te rog un link la o poza cu ea, unde se vede scrisul.

      20
  2. 100 lei fiscalizați? Sau fiscalizabili?
    Să nu se schimbe Loganul cu Sandero bleumarin!

    170
  3. lucrez mult cu cabluri, stanley 99E este cel mai bun cutter (la banii lui) de pe piata. carcasa metalica, usor de inlocuit lama, usor de servisat cutteru pe teren, in caz de nevoie.

    130
  4. Dă o bere vecinului care te-a recomandat, că oameni suntem.

    190
  5. Stiu ca sunt prost (meserias), dar cand ma uit in jur prind curaj.

    Comentariu apreciat.280
  6. Nu ma intereseaza neaparat sa fie scump cutter-ul, dar prefer unul mai mare si mai greu. Daca ai de maruntit cutii de carton merge mai bine.

    20
  7. Recomand cutter la 7 lei cincizeci. Are captuseala aia metalica ce ii prelungeste viata considerabil. Apoi mana cu care folosesti cutterul este mai protejata de lama in comparatie cu cutterul de plastic. https://www.leroymerlin.ro/produse/foarfeci-si-cuttere/737/cutter-bimaterial-dexter-18-mm/106627

    01
  8. Un clip cum sa schimbam un bec ars se poate?

    50
  9. Ala e doar pentru polițisti.
    Cele vechi, cu incandescenta, daca se spărgea sticla, nu era prea sinplu

    00
  10. Da, brichetele alea sunt chiar bune, functioneaza si daca este vant.
    Si tot da, ai cam dat cu mucii cand ai inlocuit diferentiala cu chestia aia de protectie de supra/subtensiune (are domeniu 120-270V din ce am vazut). Au zis altii de ce.
    Colectia aia de unelte – cam subtire. Doar fierastraie am vreo 5. De mana. Diferite.

    10
  11. Daca iti sare diferentialul, schimba diferentialul. Daca si ala sare, pune o siguranta. Asa poti sa iti dai seama daca este vorba despre un scurt circuit sau despre o scurgere de curent (nu de informatii lol). Daca este un scurt, atunci faza face atingere cu nulul candva/cumva/ in anumite conditii. Daca nu este scurt si siguranta ramane sus, atunci ai o scurgere de curent candva/cumva/in anumite conditii pe care doar un diferential o poate detecta. In orice caz, situatia nu se rezolva cu digitop, recomand o firma pe bune, ca te joci cu viata ta sau a altora din jurul tau. Poti avea cabluri roase de soareci, poti avea suruburi trecute prin fire, poti avea faza la o caramida care cand ploua / se uda face contact cu „impamantarea” si asa mai departe. Poti avea inclusiv un aparat care baga faza pe carcasa si sa nu stii asta. Cu curentul nu te joci, mai ales daca ai digitop in loc de diferential :)

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube