Gentrificare: București versus Cluj

Conform Wiki

Gentrificarea este un proces de renovare şi revigorare a cartierelor urbane mai deteriorate prin intermediul afluxului de rezidenţi mai bogaţi, care duce la creşterea valorii proprietăţilor şi strămutarea familiilor cu venituri mici şi a micilor întreprinderi.

Asta este pe scurt concluzia acestui lung articol despre cum salariile mari din Cluj au împins cetățenii mai săraci spre zone mărginașe, gen Florești.

Conform acestei hărți cu salariile din IT, Clujul are salarii foarte mari, ceea ce înseamnă că oamenii își permit să plătească mai mult pe imobiliare.

Încă o statistică, Clujul stă bine de tot și pe profit, și pe cifră de afaceri. În topul firmelor cu profit din Cluj se găsesc destule firme de IT, dar sunt și multe care sunt prea mici ca sa fie acolo, dar și ele trebuie să dea salarii competitive ca să aibă angajați.

În partea cealaltă, nea Cristi de la ZF ne spune că o soluție pentru București ar fi să se dubleze chiriile și să dispară subvențiile, pentru că orașul este sufocat. În felul ăsta, săracii se vor muta din oraș. Care săraci? Ăia care lucrează în servicii, bătrânii, studenții, din ochi, cam 80% din oameni se vor muta în Militari Residence și mai departe. Ploiești va deveni Florești.

Unele propuneri nu sunt rele. Impozite mărite pe casele goale și pe a doua și a treia mașină este ceva necesar pentru oraș, dar să dublezi chiria și prețurile la cotețele alea de apartamente construite nou este un pic drastic. Recomand o cură de Cluj cu salariul de jurnalist la ziar de business falimentar.

Sunt sute de articole despre gentrificarea din San Francisco, tot pe bază de IT. Nu e tocmai frumos. Nu-ți vin cadre didactice să-ți învețe copiii. Nu ai oameni la curățenie, la tejghea, la joburi din astea plătite prost. Asta vrem? Vrem nervii clujenilor? Vrem ca 10% să fie ok și restul să se plângă că totul este prea scump?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. „Gentrificarea este un proces de renovare şi revigorare a cartierelor urbane mai deteriorate prin intermediul afluxului de rezidenţi mai bogaţi, care duce la creşterea valorii proprietăţilor şi strămutarea familiilor cu venituri mici şi a micilor întreprinderi.”

    Intrebare:

    De cati rezidenti bogati are nevoie cartierul Militari sau Drumul Taberei? Dar Berceniul?

    Familiile cu venituri mici ( hai sa zicem 3000 lei/persoana) unde se vor muta, buticarii care lucreaza in zona gri (cu angajatii / fiscalizarea vanzarilor) ce isi vor inchide „afacerea” ce vor face?

    Comentariu apreciat.341
    • Buticarii se vor angaja la Kaufland sa puna marfa in raft.

      188
    • De cati rezidenti bogati are nevoie cartierul Militari sau Drumul Taberei? Dar Berceniul?

      Vom vedea. La noi momentan bogatii se muta la porumb si vin cu treburi in oras sarind peste zonele astea.

      92
  2. Împingerea asta prin dublarea prețului imobilelor celor mai săraci (recunoscuți pentru întreținerea gospodăriilor proprii) este prezentată ca o ofensă. În același timp ce pe cei care se împrumută pe 30 de ani să-i evacueze consimțit pe proprietari trebuie să-i privim ca pe ofensatori.

    159
    • Pe de-o parte vrem ca o casa cu etaj, locuita de doi tinerei de 80+ sa fie adusa la zi, pe de alta e naspa cand vine cineva, le da o suma si o preia ca sa o faca lux, ca creste valoarea zonei.

      198
    • Asta e o nonproblemă. Ce se va întîmpla e că ăia se vor muta în sate de pe lîngă București și vor veni cu mașina în oraș și toată lumea se va plînge că e traficul nașpa și nu sînt locuri de parcare. Că dacă vrei profesori sau vînzătoare la Mega Image, tre’ să îi lași să vină la muncă cumva. Și nu e ca și cînd există transport în comun decent de la Urziceni spre centrul Bucureștiului, că România nu e Anglia să ai trenuri care să oprească în centru și metrou care să te ducă unde ai nevoie.

  3. „Salariile din IT” din Cluj din care se cumpara apartamente sunt defapt padurile din Maramures si spagile din medicina

    Comentariu apreciat.1401
    • Lucrez de mai bine de 10 ani în domeniul ăsta și pot număra pe degete oamenii din IT care și-au cumpărat locuințe cu banii jos, în ciuda faptului că unii dintre ei au și firme pe lângă job, facturează în 3-4 locuri în fiecare lună; sigur, unii dintre ei preferă să ia credit ca să investească banii rămași în alte moduri care le aduc profit bun, dar majoritatea sunt oameni care plătesc liniștiți rate.

      Mai departe, cunosc o grămadă de tineri din județe limitrofe veniți la facultate în Cluj în ultimii 10 ani care au primit apartamente în zone relativ centrale de la părinți, plătite cu banii jos. Ca notă amuzantă, mulți dintre ei sunt copii ai căror părinți au afaceri, unele cu angajați plătiți cu salariul minim pe economie care bagă muncă cu cârca 10-12 ore zilnic, iar copiii ăștia umblă prin cercuri de „neo-socialiști” la evenimente care hulesc capitalismul și vor să-l stârpească cu orice preț :)) Au mereu discursuri legate de egalitate în societate, drepturi, salvați Palestina / Ucraina / ce-o fi la modă, dar încă nu i-a lovit viața, nu-și văd propria ipocrizie.

      Ăștia ridică prețurile, nu IT-ul.

      Comentariu apreciat.1667
    • Pacat ca nu pot fi toti clujenii saraci si cinstiti ca Boc.

      Indecis. Tu ce zici?257
    • Statisticile si preturile nu sunt influentate de cati cumpara „cu banii jos” sau prin credit bancar. Majoritatea achizitiilor facute de IT-isti sunt cu credite, bineinteles. Au salarii mari si isi permit un credit mai mare, dar nu inseamna ca au stat ani de zile ca sa isi adune bani. S-au bagat rapid la credit ca sa nu mai plateasca chirie.
      Nu pot sa nu remarc din nou conceptul ca „nu cei cu salarii mari au influentat piata ci doar cei care au furat. Din munca cinstita nu se poate face nimic.”

      1014
    • Bronson, ce treaba are ca e cu banii jos sau ca e cu credit. Sigur are o treaba, demonstreaza cat creier au aia sa ia credit sa dea 200.000 pe un cotet, dar din perspectiva pietei tot aia e. Tot in sus se duce pretul.

      79
    • @Adi ce zic eu, ce intelegi tu.
      Preturile au crescut initial din cauza salariilor din IT si a programului prima casa, asta pana prin 2017, 2018 cand inca erau la niste niveluri normale 900-1200e/mp in zone decente.
      Ce s-a intamplat dupa a fost cauzat de „investitorii” care ingroapa banii in caramizi.
      Din intamplare am mai multe cunostinte prin imobiliare in orasul asta, cand mai multi dezvoltatori iti povestesc cum vand cate 4-5 apartamente catre oameni din zone moarte economic (gen Beclean), cand iti povestesc cum vin oameni si intreba „x cate a cumparat? da-mi si mie atatea” deja incepi sa-ti pui intrebari.
      Nu mai vorbesc de cati constructori iti spun din start ca nu lucreaza cu banca si avansul e 40-50%, si nu sunt tepe nordis. Se fac si se livreaza.
      Daca treci seara pe langa complexele noi o sa vezi ca jumate sunt goale, desi sunt vandute complet.

      215
    • @VladM am inteles acum, multumesc pentru explicatii. Zici ca in zonele moarte economic, gen Beclean, sunt mai multi oameni care cumpara fiecare cate 4-5 apartamente in Cluj cu banii jos x 180k-200k euro bucata? Deci in mare 700k – 1 milion de euro arunca fiecare din baietii aia pe imobiliare in Cluj. Si se mai dau si concurs care cumpara mai multe.

      80
    • + escroci spirituali ca Popohaci.

      11
    • bronson, cat o fi de greu sa realizezi ca nu e nici o diferenta intre a cumpara o locuinta „cash” sau prin credit din punctul de vedere al cererii-ofertei care duce la cresterea preturilor? Locuinta aia tot platita „cash” este, ca vanzatorul nu asteapta 30 de ani dupa bani ci ii primeste fix „cash” la momentul semnarii. Singura diferenta e ca in unele cazuri ii primeste asa de la cumparator direct, in alte cazuri ii primeste de la banca. Si cei care iau credit pentru a cumpara ceva mult mai usor sunt dispusi sa plateasca preturi mari si nerealiste pt ca nici nu simt ca sunt banii lor…ca doar iau credit. Cand ai tu banii sa cumperi ceva se presupune ca ai o vaga idee despre valoarea banului si altfel te uiti si pe ce dai banii.
      Evident ca salariile disproportionate din IT strica piata, salarii pe care le mai si sustinem toti prin faptul ca le permitem in continuare sa nu plateasca impozit ca toata lumea. Evident ca sunt niste bani multi si fara nici o baza…multi ITisti nu fac absolut nimic sau fac niste joburi de necalificati pentru care sunt platiti cu mii de euro proveniti din bula IT care in curand se va sparge.
      Deci da, evident ca ei duc preturile in sus prin cheltuielile pe care le fac din banii astia veniti din cer practic. Romania aberanta in care subventionam cele mai mari salarii din economie.

      27
    • Acum cititi comentariul lui VladM si faceti legatura cu articolul ala din libertatea si o sa intelegeti de ce 40% din tineri vor o dictatura.

      50
    • @Ionut, in primul rand vezi ca deducerea de impozit din IT s-a scos de fix un an de zile.
      In al doilea rand este o diferenta enorma intre a cumpara cu credit vs banii jos.
      In primul rand la credit constructorul primeste banul cand iese CF-ul, la „cash” se cere 40-50% avans si restul la predare, predare care se inainte de CF ca nu lasa domle ca vine si ala tu ia cheile si apuca-te de pus faianta si parchet.
      In al doilea rand cand iei pe credit e mai multa hatogaraie, verifica banca chestii, complicat.
      In al treilea rand la „cash” se mai poate discuta si trecem in contract o suma si restul se dau pandarat.

      Cum afecteaza astea oferta? Pai in momentul in care iti care tu ceri 3000e/mp si oamenii iti cumpara tot blocu cand inca tu nici n-ai sapat fundatia, incepi sa ceri 3500, 4000, le mai zici si ca le faci „reducere” daca-ti platesc cat mai mult in avans.
      Dar da, it-ul domle e problema, nu de unde oameni cu venituri in acte de 40-50k/an cumpara apt de 300k cu banii jos.

      01
  4. Cei săraci să înființeze niște kibutz-uri la marginea marilor orașe.

    Indecis. Tu ce zici?284
  5. In orasele mai mici din jurul Clujului (Dej, Bistrita, Zalau) exista cate o firma mare cu mii de angajati, care sunt reperul la salarii (alte firme nu vor oferi salarii mult mai mari decat acesti mari angajatori). Si tin salariile jos, iar Guvernul le-a dat subventii sa vina la noi ca ii mana de lucru ieftina, sa dea de lucru la oameni decat sa le dea statul somaj si ajutor social la oameni. Daca salariile ar creste mult, marii angajatori ar putea pleca si statul nu vrea asta.
    Ei, angajatii acestia au copii care merg la facultate la Cluj (sau pleaca la munca in strainatate) si nu se mai intorc in orasele lor pentru ca nu prea au la ce. In Cluj au salarii mult mai mari (3x dupa graficul din articol), orasul este mai atractiv, dar si viata este mai scumpa. Fiecare incearca apoi sa se stabileasca in Cluj sau la marginea orasului.
    Nu cred ca am vazut sa vina cineva cu solutii concrete: cum opresti aceasta migratie a populatiei care duce la aglomerare si crestere a preturilor.

    Comentariu apreciat.342
    • Foarte simplu. Daca vrei sa ieftinesti apartamentele, de exemplu, poti sa faci un PUZ/PUD ca lumea, cu cap, si sa dai drumul la autorizatii de constructie pe banda. Repet, cu cap! Aici blocuri cu 6 etaje, aici cu 10, cu 50% parcari subterane, etc., etc. Astfel scazi presiunea prea mare pe oferta (prea mica). Toate firmele s-ar inghesui sa construiasca la pretul de acuma de 3.000 m², si care chiar daca va scadea pana la 2.000, tot ar fi rentabil.

      01
    • @Velu: solutia ta extinde Clujul dar nu opreste migratia. Daca ar scadea preturile, orasul s-ar aglomera si mai mult.

      21
    • @Velu nu intelegi conceptul de „acum exista un procent de oameni care venituri lunare disponibile foarte mari (aici poti sa intelegi orice: profit legitim sau din economie neagra, salariu super mare, spagi, droguri etc. si foarte important din alte chirii din apartamentele deja inchiriate)” pe cand tu pulica cu cativa ani de experienta ti se cere o caruta de bani sa iti iei la marginea orasului, pe cand ei cumparara la cine stie cate luni inca un apartament, cu cashul jos si devine de la un punct incolo ca o avalansa, cu cat ai mai multe apartamente inchiriate, cu cat iti permiti sa acumulezi mai repede alte proprietati #munca ;)
      Oricat ai liberaliza eliberarea de noi PUZuri, treaba e atat de f**** incat nu ar cauza deloc scaderea preturilor. Decat daca s-ar diminua/termina fluxul de tineri din provincie carora sa le inchirieze.

      01
    • Floresti e iadul, literalmente. II plang pe cei nevoiti sa locuiasca acolo… Am trecut recent, bloc langa bloc, nu sunt 2 la fel. Fara spatii verzi, fara trotuare, fara parcari. Primarul ala (PNL) care a dat autorizatii de constructie trebuia linsat de multa vreme…. Una peste alta, ala e ghetou, nu cartier dormitor.

      11
  6. Nu-ți vin cadre didactice să-ți învețe copiii. Nu ai oameni la curățenie, la tejghea, la joburi din astea plătite prost. – > pai asta nu duce la scaderea confortului si la scaderea atractivitatii si implicit la scaderea pretului zonei?

    Pai daca zona e scumpa dar nu am scoli, restaurante, magazine aproape, eu de ce sa dau bani in plus, cand pot sa am aceleasi conditii intr-un sat mai departe, dar mai ieftin, cu mai putini vecini si cum mai multa natura?

    Indecis. Tu ce zici?3212
    • Dacă ai o casă într-un loc unde nu ai școli, restaurante sau magazine, dar ai o mașină și te poți deplasa în locuri fără să depinzi de trafic sau de un anume program, ai câștigat la viață. Sigur, cazurile sunt foarte puține, dar există. O grămadă de oameni care locuiesc în locuri doar cu case, fără magazine sau anexe din astea, trăiesc liniștiți, se aprovizionează o dată la ceva vreme din magazine en-gros, nu cheltuie bani ampulea pe comenzi la Starbucks dimineața sau niște noodles seara pentru Netflix. Mulți dintre oamenii ăia au alt stil de viață, trăiesc altfel, au altfel de nevoi, nu-i poți condamna. Își duc copiii la școli în alte părți ale orașului, își permit asta, își asumă asta, e problema lor până la urmă.

      Nu am văzut niciodată oameni cu cap, care-și asumă niște decizii pe baza unor calcule legate de bani sau de inconveniența care le-ar fi cauzată, și care să se plângă de trafic sau de alte neajunsuri cu care ne confruntăm noi, „pulimea”. Există destui oameni care știu că orice decizie îi costă fie timp, fie bani – astfel plătesc bani ca să aibă timp sau plătesc timp ca să aibă bani; nu le poți avea pe ambele.

      Indecis. Tu ce zici?1621
    • „Își duc copiii la școli în alte părți ale orașului, își permit asta, își asumă asta, e problema lor până la urmă” -> Sa fie clar, nu exista cct-ul asta in nicio tara civilizata. Scoala o faci unde locuiesti.

      245
    • „Nu am văzut niciodată oameni cu cap, care-și asumă niște decizii pe baza unor calcule legate de bani sau de inconveniența care le-ar fi cauzată, și care să se plângă de trafic sau de alte neajunsuri cu care ne confruntăm noi, „pulimea”” – loooool. Pai vezi numa’ influnkerii pe care ii pune zoso pe aici, care se plang ca nu au drum prin padure dupac e si-au luat case fix in padure.

      93
    • @capitanulPtk:
      Exista solutii legale: iti duci copilul la o scoala vocationala. Astea nu exista in fiecare cartier, de obicei sunt 1-2 in orasele mai mari si te primesc legal indiferent de cartierul in care domiciliezi.
      Exista si scoli private, exista si scoli pentru copii cu nevoi speciale. De astea nu zic, in tarile civilizate nu are nimeni nevoie de ele. Doar la noi.
      Da stiu, in tarile civilizate daca ai 2 copii si unul vrea la muzica, parintii divorteaza si fiecare se muta cu cate un copil in alt cartier, ca sa fie aproape de scoala unde va merge: unul la muzica si unul la scoala normala. Ca doar in tarile din lumea a 3-a se merge la alta scoala decat cea de langa locuinta.

      47
  7. Cum prostesteaza aia prin Spania ca nu mai vor turisti asa ar trebui sa prostesteze clujenii ca nu mai vor itisti

    Comentariu apreciat.342
  8. Nea Cristi de la ZF arata o intelegere precara sau insuficienta a limbii economice pe care teoretic o practica de ani buni… salariile dintr-un oras sau chiar dintr-o tara cu o economie deschisa depind, intr-o mare masura, de ceea ce descrie efectul Balassa Samuelson (pentru cei curiosi)… una din chestiile pe care legea anterior numita le explica ar fi urmatorul aspect: de ce un frizer are salariu diferit in Bucuresti, New York sau Cairo? Teoretic, tunde 10 oameni pe zi, are aceeasi productivitate. Atunci cum de salariul lui poate fi asa de diferit intre Bucuresti si New York?! Explicatia este ca salariile din asa-numitele sectoare economice cu bunuri si service „tradable” (care se comercializeaza la nivel global) dicteaza puterea de cumparare a sectoarelor „non-tradable”. Cu alte cuvinte, cat de competitiva este o tara care intra in concurenta cu alte tari dicteaza salariile in ansamblul lor… Bucurestiul are, in mare, salariile pe care le merita, nu le poti dicta din pix…

    Iar aglomeratia nu are legatura cu salariile, cu cu densitatea absurda pe care au permis-o primarii (inclusiv aia sustinuti de nea Sirbu) atatia ani. Ca idee (ca tot calculasem asta), daca iei masinile inmatriculate in Bucuresti + adaugi ceva pentru cei din „provincie” care locuiesc totusi aici, le asociezi o amprenta fizica, atunci ajungi la urmatoarea chestie: daca toate masinile din Bucuresti ar sta una langa alta, ar ocupa undeva pe la 7-9% din suprafata orasului. Varsovia era pe la 1,5%, Shanghai si Viena, pe la 0,5-0,6% (astea sunt orase pe care le-am ales eu/pentru care am gasit date), am presupus o amprenta a unei masini de 9 metri patrati.

    144
    • Articolul lui Hostiuc are multe fracturi logice. Orice analist imobiliar ar fi invidios pe el.
      Pe de o parte se plange ca a ajuns la 4 milioane numarul de locuitori (nu stiu de ce toti ignora datele oficiale, ca a fost recent un recensamant), pe de alta parte spune ca sunt prea ieftine chiriile.
      Noi nu avem rent control sau alte masuri sociale care sa tina pretul chiriilor jos. Daca ar fi intra-devar atat de multi oameni, incat sa ai cate 10 doritori la vizionare pt fiecare anunt de inchiriere asa cum e in vest, atunci s-ar dubla imediat chiriile,
      Doar ca, nu e asa cum viseaza Hostiuc.

      51
  9. NOU
    #33

    Problema pe care eu, ca locuitor al orasului Cluj, o experimentez este dezvoltarea haotica, singurul motiv in baza caruia se fac dezvoltarile imobiliare fiind DOAR profitul celor care investest. Si sumarizez: se construiesc blocuri inalte, cel putin 6 etaje, cu parcari si spatii verzi insuficiente, si fara sau cu acces greoi la sistemul de educatie. Inseamna ca daca ai copii, nu prea ai unde sa mergi cu ei la joaca, singuri nu pot iesi fiindca nu au unde, daca exista vreun spatiu de joaca se limiteaza la leagan, tobogan si o casuta de lemn standard, destul de basic. Daca mergi in vizita, nu ai unde parca fiindca nu exista parcari pentru vizitatori, iar daca exista ele sunt insuficiente si tot timpul ocupate, fiindca, cum spuneam, parcarile sunt insuficiente si pentru cei care locuiesc in acele blocuri.

    Iar despre gentrificare. Problema pe care eu o vad aici este ca in zone de case (casa in stanga, casa in dreapta) se construiesc blocuri inalte (5, 6 si mai multe etaje) care au aceleasi probleme ca celalalte construite mai la periferie.

    In general, in Cluj-Napoca nu prea exista dezvoltare de infrastructura, totul se rezuma la idei, la „vom face”. Vom face metrou, vom face centura, vom face spital pediatric, vom face parc, vom face bazin, vom face… In comparatie cu Timisoara sau cu Oradea, Cluj-Napoca pare ca sta pe loc, asta e impresia celor care locuiesc. In afara de centrul orasului, restul orasului este murdar, gri, cu trotuare inguste, cu masini pe trotuare.

    Iar in concluzie, gentrificarea aici inseamna ca din casuta se face bloc inalt, nu din casuta se face o casa mai mare, mai eficienta, cu oameni mai instariti (conform definitiei de pe wiki).

    O credem sau nu, sunt oameni care viseaza sa locuiasca intr-un bloc turn cu alte 150 de apartamente, care e administrat mai bine sau mai rau, cu toate avantajele si dezavantajele de a avea atat de multi vecini, fiecare cu ideile si comportamentul lui.

    200
    • Parca ai descris Iasiul. In afara de upgradeul cartierelor proiectele mari lipsesc cu desavarsire. Se va face spital regional, stadion, opera, pasaje subterane, centura, autostrada, largirea intrarilor in oras. Cred ca depasim bucurestiul in ritmul asta de dezvoltare. Votam tot chirica si in 70 ani le avem sigur.

      20
  10. Nu e gentrificare, adica vine Gigel sa cumpere ieftin si sa aibe active care se apreciaza.

    E un dezechilibru major intre cerere si oferta.
    Articolul din Romania Libera spune clar care sunt cauzele:
    Pe partea de cerere:
    – un boom economic bazat pe cresterea IT si a serviciilor intre 2010 si 2024
    – orasul Cluj a devenit un oras palnie care atrage bani din judetul Cluj si din alte judete, zice in articol: 30% din locuitori nu sunt din Cluj
    – 90.000 de studenti care stau in chirii si intra pe piata muncii pe joburi mai bine platite ca media
    – Clujul este un oras in care poti sa te realizezi prin munca, scrie in articol
    Pe partea de oferta:
    – scaderea numarului de autorizatii de constructie intre 2020 si 2024
    – scaderea numarului de apartamente finalizate si livrate intre 2020 si 2024
    – cel mai important: Clujul este situat pe o vale, zice in articol: ca intr-o galeata, ceea ce limiteaza posibilitatile de constructie
    Cerere prea mare, oferta prea mica implica preturi astronomice.

    Gentrificare e ce se intampla in Germania, unde miliardarii sau fondurile de investitie cumpara sute de apartamente, ca investitie, dupa care cresc chiriile ca sa recupereze investitia.
    Vezi cazul Berlin.

    62
    • Locuri de construit sunt foarte multe. Nu e zona muntoasa, e zona colinara, se poate construi cacalau.

      42
    • NOU
      #37

      @Necris Cum zice @Velu in comentariu, locuri de construit sunt destule si se poate construi. Doar ca din partea administratiei nu exista dorinta ca orasul sa se extinda pe orizontala, ci mai degraba forteaza dezvoltarea pe verticala prin limitarea si neimplicarea in extinderea spatiului legal construibil (adica intravilan si PUZ). De aceea PUZ-urile dureaza ani de zile cu costuri foarte mari la cei care „au intrare” la primarie si multe piedici si cerinte de cedari din teren pentru infrastructura locala.

      00
  11. 114 mrd CA, 122 mrd profit. Suna legitim.

    60
  12. Puteam sa jur ca gentrificare inseamna imbatranirea populatiei…

    40

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile