Dar oare de ce folosesc studenții prelungitoare?

Citeam știrea asta și m-au izbit două chestii.

Prima e ceva legat de bricolaj. Dacă sunteți student și aveți nevoie de un prelungitor, luați unul cu cablu de 2.5. Întrebați la raft sau cereți părinților asta, știe tac-tu ce e aia de obicei. Și știe și de ce. E mai bun, e mai rezistent, e mai sigur.

A doua chestie e întrebarea din titlu. De ce folosesc studenții prelungitoare? În loc să interzicem, nu mai bine ne întrebăm de ce le folosesc și la ce, poate rezolvăm problema de la sursă?

Nu mai știu în ce cămin am fost de câteva ori prin 2000, aveau o singură priză în el, la 4 oameni. Nu 1 priză cu 2 intrări, 1 priză 1 intrare.

Rețineți, 2.5 cablul, da? Sau, mai tare, pune-l pe tac-tu să făurească el unul, că știe cum, materiale găsește la magazin, ți-l face la ce dimensiune vrei tu.

bricolaj-183

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. dar daca iti tragi, din priza, un cablu, prins cu plinte in perete si la capat cu o priza IP68 se mai considera prelungitor?

    36
    • Nu.
      1: cablul e drept și elimină efectul de bobină
      2: priză IP6* presupune pe lângă rezistență la factorii externi și un set de contacte solide.

      Dacă mișcarea asta e făcută cu 3*2.5 și ștecherul e făcut și ăla cu simț de răspundere, e o teoretică relocare de priză.

      51
    • Da, este un prelungitor prins de perete. Daca desfaci priza e lucrare neautorizata, care in lumea civilizata iti aduce probleme cu legea si cu asigurarea.

      Si terminati cu „efectul de bobina” – nu e efect de bobina, adica inductanta, ci pur si simplu lipsa racirii corespunzatoare a unui conductor rulat, sau facu ghem, sau gramada, tot aia e.

      01
  2. S-au sifonat niste bani cu realizarea isntalatiilor electrice. asta DACA au fost refacute. Nu mai suntem in anii 80 cand studentii aveau un singur frigider si un resou. Acum necesitatile au crescut (laptop/pc si altele)

    Indecis. Tu ce zici?329
  3. > poate rezolvăm problema de la sursă?

    Am 2 anecdote cu asta, una cu constructori si alta cu prieteni in vizita.

    Casa noua, dezv construieste duplex, tu-ti alegi ce vrei prin casa. Vine gigel instalatorul de la dezv. Hai sa-mi spuneti ce fac in baie. Pai, prize. Da, stiu voi astia tineri vreti prize in baie, nu prea e bine. Sefule, uite pui d’astea e bine. Ok, pun o priza, deci, aici pe perete langa usa? Nu, ca n-am ce face cu ea pe perete. Pui 2 pe peretele ala, si 6 sub chiuveta. Aoleo, 6 prize?! pai ce faci cu ele? Pai pe peretele ala pun uscator, la wc pun bideu japonez, si cu restu ma descurc. Pai si sub chiuveta? Ce faci cu 6? Nu situ boss vad eu, o banda led cu lumina difuza, minim doua periute, un aparat de ras, nu vreau sa le tot frec. Aoleu ce ti-e si cu tinerii astia.

    A doua, cu prieteni veniti in vizita cand se construia casa. In bucatarie, perete lung. 12 prize. Numara unu ba da ce faci ba cu 12 prize?! Pai uite, aici 4 dintr-un foc frigider, hota, plita, cuptor. In partea asta msv, si poate ceva filtru. Dintr-un foc 6. Aici am cafetiera si grinder. Mai raman 4 pe toata lungimea blatului, sa am de robot, mixer, masina de paine, sau ce am de folosit din cand in cand. Ah, da, asa ies… da parca tot multe sunt. PAI PLM ABIA TI LE-AM INSIRSAT.

    Comentariu apreciat.7418
    • NOU
      #10

      Da toate prizele alea erau pe circuite dedicate, gandite pe grupuri, nu? Gen MSV circuit dedicat, frigoder cu hota si ceva si tot asa. Ca daca pui 12 prize din doza de camera tot poate face pac conductorul din perete…

      Comentariu apreciat.481
    • Circuite separate, normal. Plita separata de cuptor, sa le poti folosi in paralel. Restul nu mai stiu, dar da proiectul era gandit bine de la inceput.

      Comentariu apreciat.362
    • Nu stiu voi ce nevoi aveti dar eu mi-am pus panou trifazat cu 36 de module pentru bucatarie – living. Toate grupuriile de prize si consumatori mari sunt pe circuitul lor. Doar in bucatarie am vreo 25 de prize in vreo 14 grupuri.
      Asta cu prelungitoarele si stecherele interzise e un prim pas ca sa blocheze excesul de consum pe un circuit, si sa evite tot felu de prelungitoare improvizate, inadite si subdimensionate care pot lua foc. Acuma nu bag mana in foc ca si in panou sunt dijunctori avand curba industriala de declansare ( cam numai din astia se si gasesc) calculati sa declanseze la limita, ca nea vasile sa nu se tot duca sa repuna siguranta cand ea declanseaza.

      56
    • Cand m-au pus sa-mi aleg faianta pentru bucatarie, le-am zis simplu: ce faianta, baieti? puneti prize de sus pana jos.

      Comentariu apreciat.923
    • Am 14 prize in bucatarie grupate pe circuite separate, cuptorul electric/plita legate direct pe fire in circuite separate si ar mai fi mers minim 2 blocuri de 2.

      64
    • Sa mor daca inteleg de ce-s unii asa de NF si-i fute grija de ce am eu multe prize. Eu am cam 20 in bucatarie, momentan exact 2 stau nefolosite. De fiecare fucking data cand vine tata la mine ma freaca de ce am atatea prize.
      In alta ordine de idei, cum plm 1kW pe camera? Noi am avut perioade cand stateam 5 in camera. PC-urile consuma aprox 400W (doar sursa, monitorul nu e asa mare consumator). Pai 400*5 + monitoare + bec + frigider = aprox 2,5 kW. Ce naiba?

      54
  4. Cand eram student, in majoritatea caminelor incalzirea era deficitara, asa ca multi tineri intreprinzatori se incalzeau cu ajutorul unor blocuri de BCA cu spirale metalice prin ele, dispuse oblu in mijlocul celu…camerei.

    O data la 2 zile sau mai des sareau sigurantele pe tot coridorul, dar stateam in pula goala in decembrie cu geamurile deschise de la caldura insuportabila :-D

    Comentariu apreciat.743
    • La noi in camin (Regie) nu mai sareau sigurantele pentru ca erau inlocuite cu CUIE!

      Comentariu apreciat.751
    • Cristian J. exact, este practic exceptia care confirma regula zicalei: unde merge sarma e pacat sa pui surub.

      Comentariu apreciat.350
    • @CosminO ai uitat sa zici cat plateam pt treaba asta. Undeva intre 200 si 300 de lei si aveai apa, curent si caldura cu nemiluita.

      113
    • N, era acum vreo 25 de ani, camin privat, parinti „chiaburi”, undeva in Cluj :-D

      Prin anul IV mi-a facut rost tata de o nichelina din aia cat degetul, luata de la un vagonet de mina, nichelina pe care am „instalat-o” in bolovanul ala de BCA.

      Cand i-am dat drumul, s-a facut incandescenta, era in jur de 8 seara, stateam 5 studenti pricajiti si zgribuliti in jurul ei, cu fetele luminate sinistru intr-o tenta stacojie.

      Dupa 3 minute nu se putea sta fizic in jurul ei la mai putin de doi metri in toate directiile.

      Estimativ, cu mintea de acum, probabil ca sugea minim 3-4 kwh.

      Comentariu apreciat.294
  5. E vechea poveste romaneasca cu negarea realitatii, pentru ca realitatea costa.
    1. Puterea instalata e mica teoretic si practic – 1kw/camera.
    Un uscator de par are 2kw!
    2. Sunt foarte multe dispozitive de bagat in priza, putine prize, multi consumatori si 2-4 oameni in camera.

    Atata s-a putut, dar toti sunt acoperiti de regulamente pe care nu le respecta nimeni (ca nu pot fi respectate).

    Comentariu apreciat.340
    • Stai sa vezi cand afli cat consuma un btc miner. Pe la inceputurile btcului cand puteai sa minezi singur, o ardeam pe una care statea la camin, doar ca sa pot sa ii las un aparat mic in camera sa ii faca caldura. I-am adaptat si siguranta (cui in loc de sarma). Era fericita ca iarna e putin mai cald. Multumesc statului roman ca a platit curentul.

      Indecis. Tu ce zici?3110
    • De asta spun ca ideal este sa montezi un contor pe fiecare camera. Nu sa pui limite ce nu pot fi respectate de nimeni.

      140
    • Si siguranta de 6A/camera!
      Sa vezi rezmerita…
      Daca bagi in priza doua computere sare siguranta.

      93
    • @MarcelD, daca pui contor, nu mai conteaza. Poti sa pui si siguranta de 32A, ca se vor pondera singuri studentii.

      101
  6. Daca intr-un camin sunt 10 studenti cu masini electrice si le incarca concomitent, rezista instalatia?

    199
  7. De ce ? pentru ca: sa presupunem ca e vb de o camera de 2 persoane da?! ai 2 prize din ce imi amintesc cate una pe fiecare parte. Daca una din ele are probleme si nu o mai poti folosi, bagi tot in cea ramasa pt ca firele sunt trase pe vremea lui tataie si nu ai cum sa le schimbi decat daca spargi peretele pe tot traseul. Patit. dar in acelasi timp nici nu aveam plita dintr-aia de neam prost.

    80
  8. Daca sunt 4 studenți in camera si vor sa facă un antrenament de ML cu niște placi RTX 4080(adică fix ce se întâmplă la proiectele de licență si vor sa le lase peste noapte) atunci deja se trece de puterea de 1kw.

    Nu mai vorbesc de alte circuite sau o încălzire simplă de mâncare la microunde.

    145
  9. Daca tot stiu ca au probleme permanent cu instalatiile de electricitate, nu s-ar fi gandit niciunul sa monteze cate un contor pe fiecare camera?
    Si sa puna o limita lunara de, nu stiu, 300 kW pe camera, iar ce se depaseste sa fie platit?

    Asa cum s-a spus mai sus, este aberant sa imi ceri sa nu folosesc echipamente care depasesc 1 kW, pentru ca un simplu feon are in jur de 2 kW. Si un fier de calcat mai rasarit are undeva pe la 2,5 kW.

    82
    • Problema nu e data de eletricitatea consumata lunar, ci de puterea instalata si instalatia prosta/antica.
      Cand e la pausal se abuzeaza.
      Daca plateai curentul, deodata erau urlete.

      131
    • Voi n-ati inteles: ei au pus limita aia nu din zgarcenie ca tre sa plateasca prea mult curent ci din zgarcenia de a face o instalatie electrica decenta.
      Problema e ca acea limita e rizibila si nu cred ca are cum sa reziste daca e atacata in instanta. Probabil se gaseste usor un expert care sa declare ca 200-250W putere instalata nu e fezabil si atunci clauza respectiva din contract devine nula.

      20
  10. sa se dea maxim laptopuri de 30w la studenti!

    91
  11. Luați exemplu din UK: PAT testing (testarea aparaturii portabile) + siguranțe in ștecher + siguranțe în prize.

    Dimensionarea instalației e partea a doua.

    90

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube