Locuitorii din Pallady sunt la fel ca ăia din Prelungirea Ghencea

Proteste în Prelungirea Ghencea sunt din minim 2017, și totuși știrile despre aceste proteste au trecut pe lângă câteva mii de oameni care au decis să se mute în zona Pallady din București.

Acești oameni au fost extrem de loviți de soartă. Nu au acces la internet, nu au nici o aplicație de Maps în telefon, nu au picioare să se plimbe prin cartier, unii dintre ei nu au nici ochi să vadă unde se mută. Pentru că s-au mutat ca vitele și acum au descoperit că nu au spatii verzi, piață, nimic. Și protestează și ei, la fel ca specialii din Prelungirea Ghencea.

Mi-a plăcut mult aia cu “să nu mai aprobe alte construcții”. Da, așa funcționează lucrurile. Voi lătrați pe facebook cu petiții și ei se vor opri. Bine, după ce mai construiesc încă 50 de blocuri, pe absolut fiecare teren privat din zonă. Proteste la primărie? Nu, că nu se pot învoi de la serviciu. Poate într-un weekend, acum, toamna, că vara era păcat să-și strice o zi cu prostii. Și neapărat în weekend, că nu sacrifică o zi de concediu pentru ceva așa de important.

Aș dori interviuri cu ei. Nu v-ați uitat unde vă mutați? Aveți domiciliul aici? Dacă v-ar cere să vă mutați ca să se facă o școală sau un parc in loc ați face-o? Chestii din astea de bun simț.

Deja este obositor să le explici oamenilor că dacă vor cel mai mic preț nu vor găsi calitate.

 

 

 

20211206205

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. Nu ar fi nevoie de nici un protest dacă autorizațiile de construcție ar fi date cu respectarea legii. A participat vreodată cineva, dintre locuitorii din zonă, la o ședință când se dezbat diferite PUZ-uri? Acestea nu sunt decât derogări de la respectarea legii, aducând haosul vizibil din satelit și simțit de toți cetățenii din zonă.

    Comentariu apreciat.637
    • Am mai vazut filmul asta: oameni care cumpara orice fara sa se uite la norme, legi si care se fac ca nu stiu ca blocul e ridicat dupa ce PUZul a fost obtinut pe spaga, toate astea pentru ca au prins pret bun, apoi protesteaza sa nu se mai contruiasca cu PUZ aprobat pe spaga, sa nu mai vina altii ca ei si sa ii aglomereze :)))))

      Comentariu apreciat.683
    • Este foarte corect si ce spui tu. Dar nici blocurile acestea nu s-ar construi in zone fara scoli, spatii verzi, drumuri de acces, daca nu ar fi clienti dispusi sa cumpere acolo.

      Cum ar fi daca toti potentialii clienti, cand ar merge la o vizionarea, ar spune din prima:
      „Imi place apartamentul, haideti va rog sa mergem acum la o plimbare pe jos pana la cele mai apropiate 3-4 obiective de interes:
      – scoala / gradinita;
      – parc / spatiu verde;
      – piata / complex comercial;
      – principala statie de metrou / autobuz.”

      Si eventual sa faca o vizita pana la apartament si in timpul saptamanii, imediat dupa ce a plecat de la munca. Asta doar ca sa vada cum este accesul / traficul in zona. Daca se poate sa fie si o zi cu ceva stropi de ploaie, este si mai bine.

      Comentariu apreciat.594
    • Nu stau in acea zona si am fost la sedinte.
      1. Toate obiectiile asuora proiectului nu ai fost acceptate/ dezbatute.
      2. Orice proiect de PUZ/PUD are deja multi baji in spate si e sustinut de o tabara, iar treaba e simpla: eu nu iti blochez lucrarile, nici tu nu imi blochezi lucrarile.

      In rest sunt vise de libertate si democratie.
      Stiti de ce se muta acei oameni acolo? Pentru ca doar asta isi permit. Nu trebuie studiu maret pentru asta.

      Apoi nu exista deloc in legislatia romaneasca obligatia ca investitorii sa faca scoli, strazi etc.
      Ar fi cam greu, ca sunt X parcele, fiecare cu proprietarii lor, care vor costrui sau vor vinde.
      Pana la urma, orice cost se reflecta in pret si pretul e o problema.

      Comentariu apreciat.5312
    • https://maps.app.goo.gl/d8FGCMqQan3gNuNm6 Așa arată un cartier nou în care profitul nu e pe primul loc

      45
    • broken link.

    • @N
      partial adevarat dar exista situatii si situatii:

      1. „tunarii”
      -cei care cumpara indiferent de situatia actelor
      *sunt cei care stiu ca oricum se rezolva la un moment dat
      *sunt cei care umbla dupa tunuri: actele in neregula dar pret bun. Fie revand mai scump la un moment dat altuia ca ei, fie inchiriaza si macar scot niste bani pana „se demoleaza” asumandu si riscul (nu ca s ar fi demolat ceva ilegal in B din 1990)
      2. „nevoiasii”
      -sunt cei care au nevoie urgent de locuinta si inghit lipsa unor „amanunte” (de la acte la lipsa acces, facilitati, etc)
      3. „naivii”
      -sunt cei care nu cred ca un dezvoltator poate da tepe
      4. „ghinionistii”
      -sunt cei care verifica la sange toate actele, totul in regula pana cand … nu mai este in regula pentru ca fie se anuleaza PUZ ul dupa receptie, fie in urma unui proces al vreunui „hater” care nu s a inteles cu dezvoltatorul reuseste in instanta sa anuleze chiar autorizatia de constructie dar dupa receptie
      *in S3 sunt multe blocuri in situatia ca dupa receptie sa se fi anulat PUZ ul de sector
      *sunt multe blocuri care au actele perfect legale numai ca ce sa vezi Primaria a incalcat legea cand a autorizat ajungand in situatia total ciudata in care tu ai construit pe baza unor acte legale dar care se dovedesc ca nu s legale
      5. „nepriceputii”
      -sunt cei care pur si simplu nu inteleg legi, norme, etc si iau de bun tot ceea ce li se spune
      etc

      Comentariu apreciat.303
    • @AlexAndru, la pct. 4 mi se rupe sufletul de ghinionistii care au construit pe baza unei autorizatii „legale” ce a fost declarata ulterior ilegala.

      Nu spui si faptul ca autorizatia aceea s-a dat in urma unor spagi datele Primarie? Ca altfel nu era nimeni nebun sa o elibereze, stiin sigur ca incalca legea.
      Si asa, singurul ghinion pe care il au acei constructori/dezvoltatori, este ca nu le-a mers sa incalce legea pana la capat si ca spagile lor nu au fost suficiente.

      147
    • @Andrei G
      Ce zic eu, ce intelegi tu?!
      NU era vorba despre Dezvoltator ci despre Cumparator!

      Exista situatii in care Cuparatorul constata ca absolut toate actele sunt emise legal de catre Primarie pentru Dezvoltator si dupa X luni, in urma unui proces al cuiva cu Primaria, se constata ca Primaria (nu Dezvoltatorul) printr un HCL ilegal a emis catre Dezvoltator autorizatiile.

      Tu cuparator nu ai de unde pana mea sa stii ca un HCL este ilegal. Tu vezi actele, ele sunt legale pentru ca HCL ul este inca neatacat in instanta.

      *exista cazul HCL urilor Primariilor de Sector care ridicau, transportau si depozitau masini parcate ilegal intr un mod ce s a dovedit ulterior in instanta ca fiind ilegal.
      *atunci au transferat Marile Bulevarde de la PMB la Sectoare astfel incat in S4 aproape ca nu mai exista nici o parcare PUBLICA „la liber” CU BANI pentru ca au fost date pomeni electorale rezidentilor facand imposibila parcarea/stationarea pe bani a vizitatorilor, curierilor, aprovizionarii si urgentelor pentru ca … efectiv nu exista locuri de parcare si nici posibilitatea sa parchezi „mai incolo” sau „in spatele blocului”

      72
    • @AlexAndru, in cazul acesta, in calitate de cumparator, nu patesti nimic.
      Da, se anuleaza PUZ-ul sau autorizatia de constructie dupa ce ai cumparat tu locuinta.

      Dar la noi asta nu inseamna nimic, pentru ca nu o sa vina nimeni sa demoleze blocul in care locuiesti. Singura problema posibila, desi foarte putin probabil sa se intample asta, este sa nu poti vinde ulterior apartamentul.

      00
  2. Eu nu inteleg de unde pana unde Hills este ceva ieftin. O garsoniera la ei pe site de 37 de mp costa 68000 de euro plus tva. Ajungi la aproape 2000 de euro plus tva pentru un bloc unde auzi respiratia vecinului, scandalul cu puradei si etc. Deja daca te uiti la 3 camere, ai 144000 plus tva-ul mare, tot la 2000 pe mp ajungi, in conditiile in care pe aia nu ii costa 5-600 de euro pe mp la ce jeg de calitate au la constructie.

    Cumva parerea mea este ca exista o atractie de mutat in zonele astea, ca sunt multi din acelasi judet care stau acolo si trag preturile in sus si stiu ei la Teleorman ca stau mai multi din sat acolo si trebuie sa fie misto. Eu de exemplu cand inchiriam doua camere langa Afi la bloc de 4 etaje din ala vechi (bloc renovat complet, curat, izolare termica tot) mi se tot dadeau comparatii de clienti / agenti cu apartamentele din Militari Residence, ca ala e nou ca nu stiu ce.

    Un prieten care avea o garsonie dubla in Militari Residence o inchiria in doua ore de cand pune anuntul pe OLX si eu stateam si doua saptamani gen.

    Si apartamentul meu era super curat si zugravit, mobila doar Ikea, adica nu inchiriam vreo mizerie mostenita de la bunica si lasat asa. Sa le dea bossu’ de sus multa sanatate si sa se mute si mai multi acolo.

    Comentariu apreciat.523
    • Conteaza si cat cereai tu pe apartament, comparativ cu cat cerea prietenul tau din Militari Residence.

      175
    • Eu nu inteleg de unde pana unde Hills este ceva ieftin.

      Hills e ieftin comparat cu ceva nou mai in oras. Exemplu rapid la 2 camere fara TVA:

      – in Timpuri Noi 125.000 €

      – in Aviatiei 151.721 € (lol)

      – in in Hills 90.000 €

      221
    • @ev21, nu inteleg de ce ai pus preturile fara TVA. Sunt cumparatori persoane fizice care sunt interesate de pretul fara taxe pentru un apartament?

      215
    • @Andrei G – intre 300 si 350, media inchirierii intre 2018 si 2023 a fost de 1500 de lei. Acum este inchiriat mai bine cu 1900 de ron ( contract declarat la ANAF). Adica fix in aceeasi zona de pret, nu ceream 500 de euro pe luna.

      63
    • @ev21 – 125000 pe timpuri noi face sens de 100 de ori mai mult decat mizeria aia din Hils. Mai bine stai la casa in Cernica sau mai stiu eu ce, mai intelegi de ce stai in trafic. Si uneori stai sa iesi de pe stradute cat ai face de la 30 de km pe autostrada.

      107
    • @dsg, eu am zis doar ca trebuia sa faci o comparatie intre pretul de inchiriere cerut de tine si cel cerut de prietenul tau din Militari Residence. Nu conteaza ca la 300 euro era relativ putin pentru zona respectiva, daca in Militari se cereau doar 200 euro.

      51
    • nu inteleg de ce ai pus preturile fara TVA

      @Andrei G te-ai trezit destept azi. Peste tot e afisat pretul fara TVA pentru ca difera in functie de valoarea apartamentului si de cate proprietati tranzactionezi intr-un an (nu stiu daca s-a schimbat asta). Mai urma sa ma iei la pla ca am pus pretul in euro cand tranzactia se face in RON.

      164
    • @dsg: eu am impresia ca in acele cartiere sunt si oameni din Provincie care habar n’au de Bucuresti si ce inseamna sa stai in Pallady, de militari Residence sau Metalurgiei nu mai zic.
      Inchipuie’ti ca vine cineva din Mizil – zicem asa, no offense – pai pentru el Pallady e frumos ca are metrou, niste magazine mari la 5-10-15 min de mers pe jos si poate alte cateva chestii mediocre. Cand la tine in Mizil lipseste oricum izolatia termica, centrala de apartament, trotuarul, hypermaketul, Pallady ti se pare ca are niste plusuri si compromisul nu pare atat de mare.

      Pe de alta parte stiu si Bucuresteni care s’au mutat acolo, singurul motiv fiind „n’am bani de mai mult” si „decat sa ma caciulesc la o vechitura renovabila despre care nu stiu ce probleme pot intampina…; mai mare incredere am in ceva nou”.

      Oricum principala problema, in anumite cazuri, este autoritatea publica nu „prostul care s’a mutat acolo”, pentru ca pur si simplu exista „prosti care s’au mutat acolo” din cauza ca bani de ceva decent in oras chiar nu aveau. Si daca esti in capcana asta, te afli la mana gigeilor de la periferie care sunt in cardasie cu primarul care este votat de toti sectorenii 3 care nu se plimba prin Pallady.

      170
    • @dsg: scuze ca am scris Provincie si Bucuresteni cu P si B mare, nu stiu ce boala am azi. :))

      40
    • NOU
      #22

      @ev21 Pai nu prea poți să compari Hills, care e la Anghel Saligny cu Timpuri Noi, care e aproape ultracentral, sau cu Aviației, care e cartier de șmecheri (supermilionari, actuali și foști nomenclaturiști, etc, etc).

      44
    • @ev21, te-ai enervat prea tare. Eu doar am zis ca mi se pare aiurea sa existe afisat peste tot pretul fara TVA, in conditiile in care discutam de locuinte achizitionate in principal de persoane fizice. Sigur, daca te adresezi firmelor, este cu totul altceva.

      In curand o sa ajungem ca in magazinele din SUA, unde au la rafturi preturile fara taxe si nu afli decat la final cat trebuie sa platesti de fapt.

      PS: ar fi amuzant sa avem afisate si la tigari preturile fara TVA si fara accize.
      Sa vezi la raft un pret de 5 lei si cand platesti sa te trezesti ca de fapt este vorba de 30 de lei.

      123
    • @Andrei G nu man nu ai zis ca ti s-a parut aiurea ci m-ai intrebat pe mine de ce le-am pus fara TVA de parca e prima oara cand vezi un pret afisat fara TVA :)

      50
    • @Andrei G: e normal sa ti se afiseze pretul fara TVA chiar si daca esti persoana fizica. De ce? Pentru ca dezvoltatorul nu stie ce cota de TVA ti se aplica. Vrei sa iti explic si de ce? Cred, totusi, ca stii.

      32
    • @andrei g tot 300 era si in militari residence, aceeasi valoare. Chemarea strabunilor

      00
  3. cum sa protestezi la primarie, cand primarul si frati-su sunt in spatele tuturor constructiilor. oricum sectorul 3 se stie ca e sectorul verde, doar scrie pe toate pancartele. zona Pallady putea fi facuta ca lumea, fara greselile de constructie din Popesti sau Militari, dar mai conteaza si cine construieste si cine elibereaza avizele

    Comentariu apreciat.503
  4. Ceea ce se intampla in partea aceea de oras, este inca o demonstratie de lipsa de viziune a asa-zisilor dezvoltatori imobiliari si a primariilor. Si spun asta, pentru ca spatiul disponibil a fost folosit prost, nu au cautat sa faca o dezvoltare urbana care sa curga si pe care s-o poata vinde la un pret mai bun. S-a mers pe ideea eu am parloaga asta, punem de P+11 si vedem cum le vindem, altii au vazut ca se poate si s-a mers pe ideea asta. Marele punct de vanzare era ca aveai metroul aproape acum 7-8 ani zona era cat de cat aerisita(daca faci abstractie de mirosul de la Glina) si pretul nu era mare.
    Acum este un ghetou in formare care spre deosebire de Militari Residence s-a vrut a fi ceva mai spalacit.

    263
  5. Imi place mult aceasta constatatre:

    „Lipsa arborilor bătrâni: Cartierul nu dispune de arbori maturi care să ofere umbră, să purifice aerul și să creeze un mediu plăcut”

    Sa le spuna cineva ca “padurile” nu se planteaza direct crescute ci necesita 20-30 de ani de la plantare pentru a oferi umbra, purificare si mediu placut.
    Problema e ca nu planteaza nimeni nimic. In Tineretului in Parcul cu Palatul Pionierilor, la mijlocul anilor 80 era un camp cu niste “bete infipte in pamant” care abia prin 2010 au putut oferi umbra, aer si mediu placut.

    Aaaaa si inca o chetsie: NU MAI CUMPARATI LOCUINTE in the middle of fucking nowhere fara fie sa va asumati fie sa puneti conditii!

    Aveti parc? Nu dar o sa facem! Bun, la revedere! Va caut eu cand o sa faceti!
    Aveti canalizare? Nu dar o sa facem! Bun, la revedere! Va caut eu cand o sa faceti!
    Aveti drumuri de acces? Nu dar o sa facem Bun, la revedere! Va caut eu cand o sa faceti!

    Comentariu apreciat.545
    • HAI SĂ CUMPĂRĂM ACUM REPEDE, că atunci când o să avem parc o sa fie mai scump!!!!

    • Si unde ai vedea tu sa locuiasca cei sa zicem 100.000 oameni care si-au luat „LOCUINTE in the middle of fucking nowhere” pentru ca efectiv atat si-au permis ?

      Indecis. Tu ce zici?2327
    • Asa-i cu tarusi abia ajunsi in bucuresti, ei habar n-au cum arata orasul cand se construia, ei vor totul de-a gata. Cam asa ceva: https://b365.ro/wp-content/uploads/strawberry/2023/04/berceni-1970-scaled-c-1260×709.webp . Problema e ca ceasca iti facea oraasul de 15 minute. Iti baga si circul foamei, si scoala, si gradinita, si parc, si cinema in fiecare cartier in care le pute tarusilor sa stea.

      Indecis. Tu ce zici?277
    • @Ionut, ar putea sa locuiasca unde au locuit si pana acum. In general in orasele de provincie in care s-au nascut.
      Da sigur, oricine are dreptul sa vina in Bucuresti. Problema este ca daca ai ales sa stai intr-un ghetou doar pentru a-ti indeplini visul de a veni in capitala, este putin absurd sa te plangi ulterior.

      Nu vezi ironia in cererile lor? Adica ei si-au cumparat apartament, dar vor ca pe viitor sa nu se mai permita alte constructii. La fel ca specialii din Floresti, Cluj.

      De ce? Ce ii face pe ei mai speciali incat sa aiba dreptul de a-si cumpara un apartament la porumb, dar altii sa nu mai aiba voie sa faca asta?

      Indecis. Tu ce zici?2911
  6. E o vorbă în imobiliare: orice om vrea ca ultima casă construită să fie a lui.

    Comentariu apreciat.380
  7. „Pentru că s-au mutat ca vitele și acum au descoperit că nu au spatii verzi, piață, nimic.”

    ––
    salut vali,

    De ce generalizezi?
    Sunt zone in Pallady, unde poate nu au inca trotuar sau spatii verzi, dar nu tot Pallady este la fel.

    Articol scris pentru senzational.

    Indecis. Tu ce zici?1728
    • Exista si piete, chiar si parc facut de la 0 (teilor). Pb. mare e la scoli (gradinite private mai gasesti). Una nu s-a construit in plus, ca sa nu mai zicem ca in alea care exista inca mai sunt primiti copii de anumite etnii, al caror loc ar fi in alta parte (spanea, anglea sau puscarie)

      1411
    • @stefan, acum depinde care zone predomina. Cele cu spatiu verde, trotuare si drumuri de acces largi sau cele inghesuite, fara pic de spatiu verde.

      In plus, articolul lui Vali a pornit de la petitia catre Primarie facuta de locuitorii din Pallady, care se plang in special de lipsa spatiilor verzi si de faptul ca se construieste in continuare.

      Acum pe cine sa credem?
      Pe locuitorii de acolo, care fac petitii catre primarie, sau pe tine, un personaj oarecare de pe internet care spui ca acel cartier este o oaza de verdeata?

      107
    • Ești ‘dezvoltator’ pe acolo ? 😀
      Nu, nu prea există trotuare, ăla nu e parc ,e o chestie ridicată pe resturi de moloz.
      neacoita a asfaltat și peste proprietati private, și acum bineînțeles sunt procese. Familia lui e cam singura care a ridicat blocuri de peste 10 etaje, restul sunt cam de maxim 4 .
      S-au dat autorizații pentru sute de blocuri unul langa altul, in condițiile in care drumurile de acces sunt doar cu o banda pe sens. Multe blocuri nu au suficiente locuri de parcare. Multi cumpărători acolo, sunt provinciali care nu au conceput să își cumpere loc de parcare, pentru că la ei la Spermezeu lăsau mașina pe uliță in fața porții. Și deci își lasă fiarele pe trotuarele inexistente.
      Multi ‘dezvoltatori’ de pe acolo sunt suedeji cu aspect de interlopi, care fac niste rezidenturi mai ghetouri decât blocurile vechi.

      Așa că : https://vm.tiktok.com/ZGd1abfsd/

      Zona aia e un alt exemplu de corupție, prostie , țărănie, că Militari Residence, Popești, Florești, Năvodari etc

      187
    • @Andrei G

      Stau in cartier de 3 ani.
      O sa iti relatez din perspectiva mea, nu din perspectiva cuiva care sta pe putnei( strada care apare la fiecare ploaie inundata pe retelele de socializare, adica strada din tiktok-ul lui car) sau prin alte locuri ale cartierului care au diferite probleme…
      – fac 12 min pe jos din apt pana in metrou, pe trotuare late
      – am mega froo si profi la 3 min pe jos
      – in complexul rezidential in care locuiesc sunt locuri de parcare inca nevandute(dupa 3 ani)
      – kaufland leroy si lidl walkable, dar daca faci multe cumparaturi e bine sa iei masina
      – la cateva minute cu masina: ikea, auchan, decathlon,jumbo, metro, dedeman, benzinarii, xxxlutz si cred ca mai sunt cateva pe care le-am scapat.
      -regina maria construieste fix la gura de metrou cea mai mare policlinica din bucuresti
      – nu mai zic de cabinete stomato, frizerii, pizerii, carrefour express, shaormarii etc la 5-10 minute de mers pe jos
      – acces rapid la autostrada(azi dimineata a trebuie sa ajung in sudul bucurestiului si din complex pana pe A0, am facut 7 minute)
      – am inteles ca s-ar construi o gradinita de stat( nu stiu 100%, am vazut o postare mai demult)

      nu zic ca sunt doar plusuri, sunt si cateva minusuri, cum ar fi:
      – lipsa de trotuare in unele parti
      – lipsa iluminatului, la fel, in unele parti
      – in partile nou dezvoltate nu sunt magazine mici si cam trebuie sa iei masina pentru orice.

      dar nu poti spune ca locuitorii de pallady ‘s-au mutat ca vitele ‘ aici…..

      178
    • @boris: zi-mi si mie vtm cine trebuie sa construiasca scoli?

      61
  8. Zonele astea prezintă interes pentru navetiști si cei ce lucrează în zona respectivă sau împrejurimi. Acum…daca iei credit pe 30 de ani și obții loc de muncă/școală/grădinița în partea cealaltă a orașului lucrurile devin nasoale.
    Consider că Bucureștiul nu trebuie tratat că o unitate pentru viața de zi cu zi. Oriunde ai sta…vei avea nevoie de timp sa îl străbați la un moment dat. Depinde de tine cat de des. Corupția și autorizațiile la futu-i mă-sa sunt doar oglinda noastră.

    151
    • exact…multi pare ca nu inteleg ca sunt 6 orase intr-unul…sa locuiesti in Pallady cu jobul in pipera e ca si cum imi iau casa in Braila si lucrez in Galati…tot juma de ora faci, dar cumva iti pare de neimaginat sa ai job in GL si sa-ti cumperi locuinta in BR…in Bucuresti se poate :D

      00
  9. Eu nu inteleg un aspect pe care l-am tot vazut la blocurile noi, si care influenteaza calitatea vietii celor care vor locui acolo.
    Pe un teren de 100×100 unde dezvoltatorul are in plan sa construiasca blocuri de 20×80, alege sa le faca in paralel, la 20m distanta unul de altul, lasand spatiul dintre blocuri suficient de mic si de fragmentat astfel incat sa nu fie nici intimitate in apartament, nici sa nu bata lumina soarelui, si nici sa amenajezi un parculet in interior.
    Daca le-ar face pe laturile exterioare, ar imbunatati considerabil conditiile (ar avea 60m distanta intre blocuri, un teren liber de 60×60 unde ar avea mai multe variante de amenajare). Pe deasupra, ar fi si mai profitabil, fiindca ar incape 4 blocuri in loc de 3.

    93
    • Majoritatea dezvoltatorilor imobiliari nu au prea multa inteligenta in ei. Ei vor sa faca cat mai multe apartamente si sa le vanda cat mai repede, de preferat din groapa. Pe langa asta, se merge pe mana de lucru ieftina, materiale nu prea cele mai bune si totul pe repede inainte. Chestia asta o vezi in compartimentare si cat de prost folosesc spatiul pe care-l au. Deja cand vad releveurile la unele apartamente noi, ma ia durerea de cap, dar na astia sunt oamenii.
      Nu mai este vorba de profit si lacomie, cat este vorba de prostie din toate partile. In Bucuresti si-mi masor bine cuvintele orice bloc facut de dupa 2000 are o hiba cand vine vorba de folosirea spatiului disponibil. Constructiile asa-zise premium inseamna un open plan care sa-ti ia ochii, niste materiale de o calitate superioara(nu premium) si o locatie care sa nu fie in camp de preferat central sau in zone asa-zis bune si clar un loc de parcare. Totul la un pret care prin alte parti iei ceva mult mai bun de acei bani.
      In imobiliare s-a trecut de borna lacomiei si acum este numai prostie. Din partea dezvoltatorilor care nu stiu sa eficientizeze spatiul disponibil, iar cumparatorii disperati care accepta asta……

      234
    • @Dan, raspunsul la intrebarea ta este destul de simplu.
      In primul rand ai uitat sa iei in calcul si faptul ca trebuie sa lasi ceva spatiu pe fiecare laterala, nu pot sa contruiesti chiar pana in capat. Macar 10 metri. Asadar din terenul acela de 100×100 poti sa construisti doar pe un patrat de 80×80 metri.

      Acum incearca sa inghesui 4 blocuri de 20×80 intr-un patrat de 80×80. Poti sa incerci pe o foaie de matematica sa pui 4 blocuri 2×8 casute intr-un patrat de 8×8 casute.
      Surpriza… nu se poate.
      Stai linistit, ca daca exista o varianta sa constuiesti si mai multe blocuri pe acelasi teren, ar fi profitat cu siguranta dezvoltatorii.

      100
    • @Andrei G
      Fix in cheia asta eu spun ca dezvoltatorii sunt prosti. Mai precis maradonele cu uite PUZ-ul, nu e PUZ-ul se fac pe niste spagi sanatoase. In momentul cand deja ai dat prima spaga, aceasta intra in cost of doing business, de ce nu mergi totusi pana la capat si eficientizezi spatiul ala cap coada ca sa nu faci o cutie de chibrit? Asta in conditiile in care poti obtine un profit mult mai mare? Unde este lacomie si unde este prostie?
      Toate lucrurile astea le pun in contextul in care zona Pallady nu era inghesuita, spatiu de manevra exista si se putea face o dezvoltare urbana moderna din care sa iasa toata lumea castigatoare. Asa am creat un ghetou…..

      22
    • @Dan&Asdad2005 – cred ca voi amestecati rolurile in societate. Dezvoltatorul imobiliar (care poate sa fie si nea Fane care face o casa pentru copii) nu are treaba cu zona si dezvoltarea armonioasa, treaba lui e sa isi construiasca imobilul, sa il vanda, si sa mearga mai departe.

      Ce si unde se construieste este treaba primariei, ei fac PUZ si PUD, ei aproba proiecte si dau autorizatii de constructie.

      42
    • @Asdad2005, incearca si tu sa faci acelasi lucru. Ia o foaie de matematica si deseneaza cate blocuri vrei tu pe o parcela de 100×100. Cea mai eficienta forma din punct de vedere al numarului total de apartamente construite este sa faci blocuri paralele.

      Orice alta pozitionare va reduce numarul de apartamente (sau dimensiunile acestora).

      00
    • @Dan, castigi mai mult din 200 de apartamente x 100k euro decat din 120 de apartamente x 150k euro. (nu neaparat suma finala, cat viteza cu care le vinzi).
      Si asta e un ex pt 2 camere, daca te uiti la 3 camere (sa zicem 77-80 de mp vs 65-67 si 300k vs 200k) o sa intelegi de ce „toti” dezvoltatorii cauta pretul cel mai mare dintre preturile mici.
      Singurii care nu faceau asta erau cei de la One, dar chiar si ei recunosc ca trebuie sa schimbe strategia si ca nu sunt suficienti oameni cu bani care sa acopere cererea.

      31
  10. Cei din Pallady sunt naivi sau se prefac: ei fac petitie catre primarul Neacoitza sa nu mai elibereze autorizatii de constructie pentru frati-sau. Frate care a cumparat tot terenul din Pallady si Republica.

    200
  11. Ai dreptate in tot ce zici, insa eu am o problema si cu primaria/primariile in cazul situatiei cu „nu e parc” si cu „nu e utilitati”, dincolo de prostia celor care se muta acolo.

    In mod special am o problema cu ND aici.

    Suntem cu totii de acord cu el ca (1) trebuie mai multe spatii verzi, in special parc in varii zone din oras, si totodata suntem de acord cu el ca (2) dezvoltarea anumitor cartiere pune presupune pe sistemul de utilitati/servicii publice.

    Acum sa le adresam un pic pe ambele:

    (1) Trebuie parc – toate terenurile din zona Pallady (ca sa numim o periferie a orasului) sunt detinute privat de niste neni. Treaba Primariei Generale, daca vrea parc, nu ar fi sa cumpere acele terenuri si sa faca parc? Adica sa le cumpere la pretul pietei. Ca ND sper si cred ca nu se asteapta ca Gigel si Ionel isi unesc ei parcelarile ca sa faca un parc cu acces pe abonament.

    (2) Presiune pe sistemul de utilitati/servicii publice pentru ca ONE sau altul face un ansamblu in Pipera, 13 Septembrie sau Tei, nici nu conteaza. Primaria Generala nu este responsabila sa redimensioneze sistemele/retelele de servicii publice pentru a acomoda dezvoltarea orasului? Ca ND se tot plange ca daca face ONE nu stiu ce ansamblu undeva, vor fi probleme cu electricitatea si el va trebui sa munceasca sa traga curent de la mama dracu prin dorobanti sa sparga, sa faca, sa dreaga, ca sa duca curent in zona care se dezvolta. Pai si care e problema? Tot orasul s’a dezvoltat asa de cand exista curent electric – el a trebuit adus de undeva printr’o infrastructura nou construita sau updatata la zi.

    Deci problema mea cu ND in genul asta de cazuri – dincolo de prostia oamenilor care cumpara ampulea – este ca el se plange mereu ca privatii nu ii fac lui servicii publice. Nici nu se poate. E total aiurea ca un primar sa dea impresia ca se plange din cauza ca este pus la treaba din cauza ca se dezvolta orasul – ceea ce inseamna resure si masuri nepopulare cateodata (ca nu o sa inteleaga ala din Dorobanti de ce i se sparge lui strada ca sa duca curent in Pipera la ONE). E normal sa apara cartiere noi iar asta sa implice si o oarecare responsabilitate a primariei, ca nu o sa faca privatii parcuri publice de nivel Tineretului sau Herastrau. Nu mai suntem pe timpurile alea cand mosierii donau terenuri pentru a face parcuri pe langa care isi construiau ei cartiere rezidentiale.

    621
    • Si as vrea sa mai adaug aici ca daca PG iubeste asa mult parcurile si spatiile verzi, ar trebui sa vedem mai multa grija pentru aceste spatii aflate sub tutela Primariei Generale. Totodata ar trebui sa vedem ca Primaria Generala infiinteaza parcuri noi acolo unde se poate, acolo unde aceasta detine terenuri; sau macar ar trebui sa vedem mai multe proiecte si propuneri, planuri de viitor. Dar nici asta nu vedem de 4 ani, insa ND cere oricui altcuiva sa se ocupe de acest subiect mai putin el…e aiurea.

      616
    • din ce bani cocoș? să cumpere primăria, să facă primăria.. din impozitul ăla ridicol de 2 lei pe care îl plătești pe proprietate?

      tot bugetul primăriei Capitalei se duce jumate pe STB și jumate pe termoficare. mai rămâne niște mărunțiș din care plătește niște salarii și restul sunt împrumuturi dacă mai vrei să și facă ceva. deci (chiar tu constați) că Nicușor nu are bani nici măcar să măture prin trei parcuri, dar vrei să CUMPERE terenuri sau să bage infrastructură

      culmea, banii mai mulți sunt la sectoare, la Piedoni, Negoiți și băluți, care în loc să facă ce zici tu, sparg banii pe 3 rânduri de borduri, pavele, luminite kitsch și panseluțe la preț umflat de 10x, ca să ia ochii votantului cu creier de focă aplaudatoare la marile minuni ale lumii, fântâni care cântă sau ceva așa

      ești din categoria celor care vor să li se facă parcări SF subterane sau suprateran de către primărie. deci din 40 euro sau cât e impozitul la passat el vrea să-i facă statul un bun de 40.000 euro

      223
    • eu sunt de acord ca statul/primăria să cumpere teren pentru școală/parc.
      dar aș face cumva să evit prețul pieței. m-aș întâlni cu 3-5-10 care depun cererri de blocuri si le-aș zice „trebuie să vindeți toți câte 20% din terenul vostru pentru un parc/școală, altfel nu primiți autorizații.

    • Ce treabă are ND cu autorizațiile date de S2, S1, S5 sau S3?
      Parca se terminase campania electorală.

      142
    • @Flat: problema primariei din ce bani vtm. In exemplul tau, as sugera sa nu mai subventioneze gigacaloria nediscriminat (populism), si sa nu mai subventioneze STB atata ca nu e nevoie.
      Altfel te rog sa detii tu 20 de hectare in Pallady, sa faci parc pe banii tai si sa il donezi primariei sa il administreze (de o avea bani, vorba ta) si apoi te invit sa ai pareri dinastea cu „primaria nu are bani”. Nu are bani, sa taca in plm ce vrei sa fac io sau sa il convinga pe neacoitza sa faca parc, mi se rupe.

      Eu am nevoie de ND sa imi propuna solutii practice, nu vise, ca sa faca privatii parcuri publice. Uite nu fac pentru ca (1) nu vor, (2) nu vor, (3) nu vor, (4) nu au nicio obligatie, (5) dcplm sa faca privatii parcuri publice sa piarda milioane? Privatii trebuie sa respecte doar urbanismul, adica sa existe spatii verzi cochete si ingrijite la bloc, distanta intre blocuri sa fie rezonabila etc. Apropo vtm vezi ca spatiile alea verzi de la blocurile private le intretin pe banii lor locatarii de acolo (si de multe ori nu’s bani putini), si arata de 15 ori mai bine decat 95% din spatiile vechi de la blocurile lu neanicu – nu vine primaria sa le ingrijeasca, nici aia de sector, nici aia a capitalei. Ca daca vrei spatii verzi mari si frumoase costa multi bani, nu poti lasa padurea sa creasca asa cum vrea ea. Mai bine ai un spatiu mic verde frumos, decat un spatiu mare lasat de izbeliste (80% din bucale).

      Iar parerile tale despre mine sunt din categoria „vorbesc ca sa nu tac”. Ca eu mi-am cumparat loc privat la subteran, nu platesc abonament 50 de lei pe an si apoi sa ma plang ca mi-a crescut de vreo 2 ani la 500 de lei pe an parcarea. Uite io am paltit ca sa am parcare, desi nu am si nu am avut masina pana la varsta de 32 de ani in orasul asta. Si nici nu planuiesc sa am prea curand. Alte pareri idioate mai ai?

      314
    • @Vali: propunerea ta este foarte frumoasa doar ca autorizatiile de construire sunt emise de primariile generale. Cand ne referim la Nicusor Dan, daca chiar vrea sa treaca peste toata birocratia care va dura 20 de ani sa fie schimbata, singura solutie mi se pare ca este asta: sa ia el taurul de coarne, pe bani la pretul pietei, si sa plateasca sa faca parc. Altfel e populism si discutam vorbe la primarie si in campanie, iar oamenii tot nu vor vedea parc. Singurul care a facut parc de la zero a fost Baluta in Sectorul 4 – nu mai spunem aici de ce, dar a facut si aia e. Deci daca un primar vrea, gaseste el o combinatie sa faca si parc – asa si ND.

      37
    • *de primariile de sector

      20
    • @Id: mai citeste o data ce am scris si daca tot nu ai inteles ce am spus, te rog sa’mi dai de veste.

      04
    • PS. a, da, Cristiane, nu decizi tu că STB nu mai e nevoie, boierule. numai din replica asta și îmi dau seama că ești genul care se rostogolește din pat în mașină și din mașină în mall. tocmai, că de STB este cea mai mare nevoie în orașul ăsta!

      63
    • Eu tocmai iti spun ca circul doar cu STB si metrou pentru ca n’am masina de 3j de ani, iar tu continui sa fii prost.

      27
    • Hai sa recitesc. Pe scurt:
      ND se plânge că atunci când se construiesc blocuri peste blocuri apar probleme care nu pot fi rezolvate ușor.
      Apoi spui că autorizații de construcție sunt emise de primăria generală, pardon de cea de sector.

      Înțelegi problema?

      Nu deranjează pe nimeni că trebuie să se tragă curent/apa/canalizare la blocurile noi. Ăla e un șantier temporar. Dar problemele care rămân apoi sunt pe termen mediu cel puțin.
      De exemplu, eu cred că la One Lake District o sa fie distractiv sa ieși cu mașina și să mergi la muncă/mall/școală/cumpărături când o să fie gata complexul. Dar e ok, macar S2 a aprobat studiul de fezabilitate pt un nou parc lângă* One High District.

      Pe scurt: e mult mai ușor să faci lucrurile bine de la început decât să revii sa repari apoi. Dar da, ND e de vina că nu vrea sa muncească…

      13
    • @Id: am rectificat, dar nu ai citit , ca autorizatiile sunt emise de primariile de sector. Vezi in comentarii.

      Legat de problemele care raman – alea legate de trafic – sunt partial de acord cu tine.

      Legat de „nu deranjeaza pe nimeni ca trebuie sa traga utilitati” – te invit sa reasculti declaratiile lui ND cand literalmente se plange din cauza ca trebuie sa traga curent de la mama naibii pana in Pipera (din cauza ca s’a construit prea mult), ceea ce inseamna ca trebuie sa sparga si prin Dorobanti, ca sa mareasca capacitatea retelei. Literalmente omul de plange ca trebuie sa cheltuie bani, sa munceasca, sa isi puna bucurestenii in cap – ca inseamna iar lucrari, iar restrictii de trafic, iar, iar iar – pentru piperenii aia de acolo care oricum nu voteaza cu el pentru ca Pipera nu face parte din Bucuresti.

      Adica el are dreptate intr’un fel, dar nu are dreptate pana la capat, si judeca lucrurile in cheia electorala care il avantajeaza. Iar eu nu asta astept de la Primarul Capitalei.

      Pana una alta, il astept pe ND cu celebrul PUG promis in faza preliminara pentru vara care tocmai a trecut si despre care nu mai pomeneste nimic. Am o mare problema cu atitudinea asta, iar aici se vede ca si el este un politician care promite mai mult decat poate face si care totodata mai minte prin omisiune, mai muta atentia de pe el pe altii, si tot asa. manipulare electorala csf traim cu ce avem.

      33
  12. https://maps.app.goo.gl/21N4Yfu8heQCfvb18?g_st=com.google.maps.preview.copy

    Zona de nou cartier.

    https://lichtenreuth.de/de

    Site pentru noul cartier

    Ce m-a surprins e faptul ca majoritatea vor fi locuinte sociale, dar interesant e faptul ca sunt si locuinte destinate persoanelor cu handicap (as in, handicap locomotor).

    21
  13. La mine in zona s-a aprobat o derogare de PUZ pentru 60 de bloculete. In prima instanta am facut valva pe sociale, sute de insi s-au aratat suparati, macel etc.

    Am reusit sa desfiintez in prima faza proiectul pentru ca nu s-a facut dezbatere publica, ok, s-a facut apoi dezbatere publica si au venit fix 14 oameni. Au trecut pe repede inainte si acum se asteapta constructia. Un lucru bun a ramas totusi, au donat 7500 mp primariei pentru o scoala.

    71
  14. Clientii nu sunt responsabili sa verifice TOATE autorizatiile, PUZ urile etc. Se presupune ca de asta se ocupa autoritatile, ca de aia sunt acolo.
    Dezvoltatorii sunt obligati sa construiasca cu autorizatie, autorizatie care se obtine facand niste constructii in limitele stabilite de PUZ. Intr-o lume ideala, primariile chiar fac lucrul asta si ii umplu de amenzi pe cei care calca pe alaturi. In lumea reala, primariile fac ce pot ca sa supravietuiasca, din aia 100 de lei impozit pe apartamentul de la bunica nu strang bani nici de salarii, nu mai zic de altceva. Restu’ vin „de la centru”, centru cu care trebuie sa faca diverse compromisuri ca sa primeasca buget, altfel crapa bucurestenii in case de frig ca n-au bani de intretinere si nici sa-si izoleze blocurile.

    54
  15. Au metrou, nu e chiar ca in militari

    41

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)