Știrile zilei – 27 septembrie 2024

  1. Șatenă . Brunetă . Mov . Brunetă . Roz . Oraș . Galben . Brunetă . Brunetă
  2. Românii au cumpărat mai puțin
    Nu cred că de vină sunt preturile mari la mâncare și energie, pur și simplu sunt ei oameni răi.
  3. Ouăle din Ucraina sunt ieftine
    Fermierii români se plâng.
  4. Cum vrea PSD să joace alegerile
    Foarte plauzibil, că nimeni nu vrea să scoată castanele din foc.
  5. Românii se întorc acasă
    Pentru că pot ieși la pensie și avea o pensie decentă.
  6. Justiția pe care o apărăm
    Înregistrările nu sunt bune, apartamentele și șpăgile sunt.
  7. Jacobs și-a dublat profitul
    Așa se întâmplă când produci cafea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. 4. Mai degrabă lasă coaliția de dreapta să facă guvernul și după ce vor arunca vina pe ei ca nu pot face minuni dupa distrugerea lăsată de USL 2 vor face o lovitură de palat stil Johanis/Cîțu si aduc iar ciumele roșie și galbenă la butoane. Așa cum au făcut și cu Cioloș, dealtfel. Experiență au, nu-i problemă, manualul politrukului e pe masă…

    Comentariu apreciat.283
  2. Mateescu spala PNL-ul, nu de alta dar bugetul e facut de coalitia de guvernare PNL PSD

    106
  3. 3. Sa vina utilizatorul Sabotor sa ne explice cum nu e vina UE ca nu si protejeaza „interiorul” de „exterior”, cum producatorii de „oo” sunt fraieri si cum el consuma numai din UE ca e dac auropeean :)
    *sorry nu m am putut abtine :)

    In alta ordine de idei, in urma protestelor fermierilor europeeni, UE a introdus unele restrictii, iar tarifele au fost reintroduse daca nivelul importurilor depaseste anumite praguri bazate pe mediile din 2022-2023​ insa au abramburit o atat de mult (nu stiu daca din incompetenta, ticalosie sau ambele) incat tot e mai ieftin sa importi oua din UA.

    Iar prostia suprema a UE este ca productia anuala de oua la nivel comunitare este echivalenta cu cantitatea consumata (undeva la 7 milioane t).
    Si, ce faci tu comunitatea in conditiile astea?
    Facilitezi importul de „chinezisme” la preturi mai mici!

    Indecis. Tu ce zici?933
    • Mamen, da realizezi că ai 3 paragrafe în comentariu, și fiecare îl contrazice cumva pe cel dinainte da?

      Comentariu apreciat.334
    • Știi cum e povestea din Caragiale, să fie concurență și capitalism dar dă-i în pula mea pe consumatori, să cumpere la ce preț vrem noi.
      Personal cumpăr ouă din Kaufland livrate de Vanbet (Vaslui) cu 19-20 lei cofragul de 30 buc și unt de 82% cu 12.50 ajutînd astfel și zone defavorizate.

      Comentariu apreciat.302
    • Ce îmi dă cel mai mult de gândit la produsele alimentare din Ucraina, este faptul ca au alta reglementare la productie, deci pot pune și diverse chimicale care poate în UE sunt interzise.

      Indecis. Tu ce zici?256
    • Da, pana la varsta asta ai mancat doar BIO.
      Pesticidele si tot felul de chimicale erau in meniul zilei incepand cu anii 70-80, dar voi credeti ca pe ‘89 era curat.
      Lupta cu buruienile era la baioneta pentru regimul comunist, deci cantitati impresionante de chimicale exista in sol.
      Asta cu “reglementarile” UE, care nu se aplica in Ucraina e adevarata, doar ca imi place cand apare aceasta nuanta conspirationista.
      Ai zice ca OO-le cresc mai repede acolo.

      E vorba de costuri, care acolo sunt inca mult mai mici.

      Indecis. Tu ce zici?1718
    • Dar intrebati-va cum de o tara aflata in razboi e in stare sa aiba oua mai ieftine decat cele romanesti. Ce naiba, au plastic pe post de coaja si albusul indoit cu apa? :))

      173
    • Să vezi în țigări,ce de chimicale pun ucrainenii!

      170
    • @Blahu & @marinel
      Prin 2022, fermierii europeeni au protestat fix pe tema asta cu ouale ieftine din import. UE a zis ok, bagam “restrictii”. “Restrictiile” astea au fost atat de bine facute incat situatia nu s a schimbat aproape cu nimic pentru ca „restrictiile” s au referit doar la taxe vamale si o limitare foarte ambigua de cantitate. Ce te faci insa cu standardele de calitate pe care ce sa vezi in UE le impui dar la import nu le mai impui.

      Da, regulile si standardele sunt bune dar implica costuri. Ori tu vrei standarde intern dar importi din extern fara standarde! Ghici care e mai scump? Ghici ce va prefera consumatorul sa cumpere? Ghici cine ajunge in faliment? Ghici cine sufera in final pana la urma?

      Nu e vorba de a interzice importuile sau de a obliga consumatorul de a cumpara mega scump de pe piata interna. Consumatorul achizitioneaza de unde vrea, ce vrea, cat vrea si cu cat vrea.

      Dar daca ma obligi sa produc la calitate AAA, nu importa la calitatea A ci fix la aceiasi calitate. Ia vezi apoi, mai este oul din UA mai ieftin si mai atractiv? Ia vezi apoi daca va creste productia interna deci si exportul deci si scaderea pretului local?

      Ca preturile mai mari nu sunt ca vrea unu ca mine sa si ia Private Jet din prima recolta ci pentru ca ma obligi sa cheltui mai mult in numele sanatatii publice dar pe la spate ma faci cu „chinezisme”.

      131
    • @AlexA
      Și la import se impun standarde, dar nu are cine să le verifice. La fel ca alea pe intern. Crezi că ai noștri ca brazii nu pun chimicale? Ai văzut ce surprize se descoperă cînd se apucă cîte un laborator să teseze random produse ”bio-românești”, ?

      81
    • @Alexandru: Cand fermierii europeni care primesc subventii masive se plang nu o fac ca sa scada preturile. O fac ca sa creasca preturile pentru consumatori, ca ei nu vor sa vanda ieftin, ca nu au costuri cu mana de lucru asemanatoare si nici nu se multumesc cu profiturile celor din afara UE.

      Fermierii romani sunt cei mai rai dintre toti. Sunt multi, neorganizati, dar arunca marfa daca e prea ieftina (pentru ca isi permit sa faca asta cand primesc subventii) sau incearca sa o puna la pastrare sa o vanda cand trebuie.

      De asta avem oameni saraci ce vand laptele la pret de nimic, ca mai bine cu leul ala in plus decat fara el si fermieri ce „nu vand ei cu 3.5 kilu’ de” … mere, pere, cirese, plm.

      UE din punctul asta de vedere nu poate decat sa creasca tarifele de import. Dar asta inseamna ca tot noua ne cresc preturile la raft. Alternativa e sa ofere mai multe subventii care nu prea par ca functioneaza si sa birocratizeze (de parca nu ar fi deja suficienta) importul. Indiferent, si asta tot in pretul nostru la raft se simte.

      Singurul lucru ce-l poate face UE sa scada pretul e…. sa protejeze mai putin agricultorii nostri si sa creeze competitie.

      P.S. Despre controalele sanitare. Statele membre au datoria de a verifica importurile. Si, pe alocuri, se intampla chiar si in Romania.

      P.P.S. Ce mi-as dori sa intre Ucraina in UE, sa vezi atunci plangeri.

      53
    • Ahh, si fiindca citind vad ca multa lume crede ca marfa aia trece vama asa, hai hui..

      Pentru importuri din afara cu UE, unde import nu inseamna ca poti sa o vinzi, doar sa o aduci intr-o tara membra e nevoie (dupa cum au aflat britanicii) de o gramda de hartagoraie, de veterinari acceptati de UE (uneori chiar din UE) care sa ateste calitatea marfii, provenienta (faptul ca vin ouala din Ucraina, nu inseamna ca ele sunt din Ucraina), faptul ca animalele nu au avut boli, au fost vaccinate sau au fost crescute intr-un anumit mod. Nu e chiar asa simplu precum vad ca viseaza unii pe aici.

      Apoi pentru vanzare se aplica regulile fiecarui stat membru in parte (in general legi uniforme in UE armonizate pentru piata locala). De exemplu, pentru oua, trebuie stampila aia pe fiecare ou. Pachetele in care vin trebuie sa contina traduceri in limba romana, detalii ale importatorului si alte cele..

      Intreaga idee ca nu ar exista standarde stricte e absurda. Ba chiar, in general, importurile reprezinta incredere mai mare ca respecta standardele decat produsele locale.

      31
    • @Alexandru Omule, despre ce vorbești? UE nu are nici o pârghie să reglementeze producția internă a unei țări… nici măcar a statelor membre într-o oarecare măsură.
      Dacă noi vrem să producem Dacii din carton de unică folosință și să le exportăm în Franța să zicem putem face asta liniștiți, UE n-o să intervină pe o piață liberă.
      Toate sistemele lor de protecție a producției interne se bazează ori pe bani de la stat acordat ca ajutor pentru anumite industrii, și aici ai remarcat corect că duce la creșterea prețului la producător local pentru că greed și pentru că pitong.
      Cealaltă opțiune e sa impozitezi importurile de un anumit tip sau de la o anumită zonă, și fix asta au făcut. Ok, poate nu îndeajuns, dar au făcut.
      De asta ți-am zis că te contrazici în idei.
      Comerțul cu UC acuma e altă mâncare de pește si subiect delicat, pentru că fără suport economic se duc pe miel, și eu sper sincer să nu se întâmple asta. 😃

      00
    • Numai pe mine ma zgarie pe creier „cofrag” in loc de „cofraj”?

      00
  4. 5. Suntem pregatiti? De abia acu ne apucam sa facem spitale. Oamenii aia vor veni dupa 25-30 de ani de munca. Sunt sanatosi tun,nu?
    Ce e bine ca n-o sa mai fie scarile de bloc goale. Econimia o sa fie sustinuta prin consum. Copiii n-o sa mai creasca fara bunici. Si o sa avem inca 1 milion de oameni care isi dau cu parerea. Cum era in Spania,Italia si Germania. Personal stiu persoana care s-a intors din Canada. Cumulat are o pensie de 5000 de lei. Va duce o viata buna aici? Da. Stiu om din Spania care are cumulat cele doua pensii vreo 4000 de lei. Va trai bine aici? Da!
    Asa ca sper ca autoritatile sunt pregatite sa scolarizeze vreo 40-50 de mii de infirmiere in urmatorii ani,ca mare nevoie o sa fie.
    A sa mai si radem,noi cum le vom zice la „badantele” asiatice?

    Comentariu apreciat.403
    • Culmea, eu stiu pensionar care are pensie cumulata de aproape 1000 euro. S-a stabilit in Franta, intr-o zona turistica, mai rurala. Mancarea il costa cam tot ca in Romania, dar este mult mai buna calitativ. Toata lumea se saluta pe acolo, asigurarile de sanatate deconteaza masiv cheltuielile aferente, se circula foarte mult pe bicicleta. Si-a vandut apartamentul din tara, deci cu intoarcerea este mai greu

      263
    • da, dar știu ăia să facă mămăligă?!

    • Vezi că s-ar putea să tragă din CAS mai mult decât ar lua statul de la ei prin taxe (TVA, impozit proprietate, CAS dacă pensia depășește un anumit prag, etc). Asa că s-ar putea să ne trezim cu o contribuție mărită. In plus, dacă ajung să formeze o masă de 4-5% de votanți disciplinați (pentru că noi restul nu mergem) să vezi atunci beneficii în plus (sanatate gratis de exemplu) de la statul român.
      PS: da, o să mă oftic când o să am nevoie de ceva și o să imi spună că plafonul s-a terminat în prima zi… mai ales că acum îmi oprește o tonă de bani la sănătate și momentan tot ce am nevoie de la ei e un set de analize pe an.

      72
    • Pai pe ala ch pemsie de 1000 de lei din ro,il doare la bahula ca ii mai ia 100 de lei statul roman,ca i-a crescut pensia ch 50…ok? Da pe tine ca si salariat cand va creste toate taxele,o sa ne doara…

      13
  5. 4. Da, dar dupa pasul 6 tot vine nota de plata, nu poti juca pinguinul la nesfarsit.

    70
  6. 3. A o nelamurire: nu ploua, fermierii cer ajutoare, ploua prea mult fermierii cer ajutoare, oua gainile putin, fermierii cer ajutoare, porcii nu porcesc, fermierii cer ajutoare. Ajutoarele sunt de la popor. Cel putin asa inteleg. Apoi, preturile mari, poporul le plateste. Gustul legumelor? Total sintetic. Gustul carnii? Sintetic. Mai duceti-va dracu cu ajutoarele voastre. Sa isi duca gainile in Ucraina.

    Comentariu apreciat.453
  7. 4.
    Pasul 1
    Nu ar fi o prostie din partea lui Ciolacu sa il puna prim-ministru pe Bolojan(acum va candidat la alegeri pr senat). Sansele sa poata face ceva Bolojan sunt miiiiiici de tot daca luam in considerare ‘miatenirea grea’ si sistemul bugetar ultra dimensionat si plin de nepoti si nepoate.
    Pasul 2
    Dupa ce Bolojan isi face guvern PSD pune sindicatele sa protesteze impotriva masurilor pe care le va lua, disponibilizari si taieri de fonduri
    Pasul 3
    Dupa maxim 1 an il destituie si PNL va comenta dar intre timp PSD va curta alte formatiuni politice si PNL va avea soarta USR-ului
    Rezultatul
    Un PNL ingenunchiat incepand de la Ciuca/Bode/Etc pana la Bolojan/Boc, deci spulberat.

    93
    • ti se pare ca acum pnl e cumva pe cai mari? :)))

      140
    • Nu poti sa il „pui” pe Bolojan prim ministru. Poti sa ii propui, la o cafea, sa incerce si, abia daca este de acord, sa il insarcinezi cu formarea guvernului. Pana acum a tot spus ca nu este interesat.

      Si Lasconi viseaza ca poti pune pe cineva prim ministru impotriva vointei lui.

      113
  8. Stirile publicate de tine sunt cam asa ca si ala cu, am niste vesti bune si niste vesti proaste:
    – vestea buna e satena, bruneta, bruneta, bruneta, bruneta (btw, blondele nu-ti plac?)
    – vestea proasta e ca economia se duce dracului, nici nu pleaca psdu’ bine ca tot psdu’ vine cu taxe mai mari, justitia e la fel de mizera cu nicio sansa de recuperare daca nu se schimba ceva fundamental, companiile mari fac profituri uriase dar *nu* ei sunt de vina pentru inflatie iar cand concurenta incearca sa scada ceva preturi trebuie sa intervina statul ca nu e corect.

    Concluzia e ca trebuie sa pui un rand de blonde si la sfarsitul listei pentru o balanta echilibrata. Eventual si poze cu bautura.

    210
  9. 4. Se pleaca gresit de la premiza ca Ciolacu va iesi presedinte. Simion sau Ciuca nu intra in turul 2 ca sa aibe sanse si covrigarul :))

    101
  10. 3. La ce sunt nevoiti sa indure aia de acolo, cred ca ne pot invita linistiti sa le numaram ouale…

    83
  11. 7. Jacobs e cafea cum si ce face bunelu la tara e vin.

    Also, una funny din domeniu
    https://www.wsj.com/tech/ai/openai-chief-technology-officer-resigns-7a8b4639

    43
    • Prin 1987, la Timișoara, veneau cu autocarele sârbii,care făceau „import- export” și cu cafea boabe,printre altele . Vindeau direct din autocar, de frica miliției.M-am nimerit și eu să cumpăr un pachețel de vreo 200 grame(era scump al naibii). Fericit,ajuns acasă,am descoperit cum jumătate erau boabe de porumb prăjite. Profit dublu.

      100
    • Ai fost norocos. Polonezii veneau cu fasole prăjită. Beai o ”cafea” și îți dădeai aere mai ceva ca o mîrțoagă…

      110
  12. 4. Scenariul este infiorator de plauzibil. AUR devine din ce in ce mai important pentru PSD.

    26
  13. 4. Bolos nu e de la PNL? Mi se pare exagerat sa zici că Ciolacu a bușit bugetul când au fost împreună la guvernare PNL și PSD.

    100
    • Boloș e de la pnl, dar e singurul care s-a pus travers la multe trăznăi ciolaniene. Problema este că Ciolanu face cadouri prin diferite ministere iar facturile vin la Finanțe și-l pune pe Boloș în fața faptului împlinit.

      52
    • @Marinel: cum adica s-a pus contra daca le-a implementat?

      E ca mema aia cu unul care fumeaza un joint si vede afis cu say no to drugs. Apoi se uita la joint, face din deget „no no no”, apoi il baga in gura si continua sa savureze.

      100
    • Citește și fraza a doua.

      20
  14. Articolul ala care prezinta marea reintoarcere a romanilor acasa este un rahat pensat. Rahat pensat pentru ca se face diferenta intre cine pleaca din Romania si cine vine in Romania indiferent de nationalitate, asa ca titlu corect ar fi atragem mai mult rezidenti decat cei care aleg sa plece, dar na nu vinde asta. La asta ne place sa ne facem ca omitem eternele povesti cu oameni care au obtinut cetatenia romana pe diverse combinatii, vezi cazul Cernauti si repatrierea romanilor din diverse zone. La nivelul Republicii Moldova este adorabil cum tot mai multi oameni de acolo au descoperit ca sunt cetateni romani.
    Revenind la povestea romanilor din diaspora, lucrurile sunt simple. Tarile care au foarte mult in comun cu noi si au o limba usor de invatat sau este studiata in scoala se confrunta de ceva timp cu scaderea nivelului de trai. Prin urmare si cetatenii romani resimt acele probleme si fiecare se descurca cum poate. Unii care si-au facut o rezerva de bani aleg sa se intoarca in Romania(vezi cazul cu preturile umflate la imobiliare, ei fiind vizati), altii care sunt la pensie sau se apropie, incearca sa mai dea o sansa tarii. Bineinteles mai este si borhotul care nu a reusit vreo combinatie pa Anglea sau Spanea si se intorc in tara, dar nu este ceva nou.
    In schimb ceea ce articolu de la profit surprinde, dar nu reuseste sa intre in concret este numarul tot mai mare de romani care aleg sa nu se mai intoarca. Aici povestea devine un pic complicata, intrucat nimeni nu are o idee concreta despre diaspora romaneasca, alta decat cea de la euro care uite ce atmosfera frumoasa au facut. Realistic cei care aleg sa nu se mai intoarca sunt cei care au reusit sa se reinventeze intr-o tara straina si care nu si-au batut joc de munca si meseria pe care o au. Acei oameni nu mai au de ce si nu mai vor sa se intoarca in Romania, desi realistic Romania are nevoie fix de acest gen de oameni. Sunt fix oamenii aia de care ai nevoie sa-ti poti face treaba, dar pe care nu-i gasesti si te multumesti cu vreascuri.

    201
    • Statele Unite ale Europei,nu asta vrem ? Mă duc și mă întorc după cum cred că e mai bine. Am o cunoștință în US ,absolvit facultate prin Indiana, găsit slujbă în Texas. Acum cochetează cu ideea mutării în Seattle. Părinții locuiesc lângă New York. Casa lor a fost cumpărată de la niște pensionari americani,care s-au retras în Florida( la căldură). Romania,această Floridă pt.pensionarii români care se întorc.

      81
    • Lasand la o parte faptul ca e ziua si articolul despre „marea reintoarcere”, in toate aceste articole plecarile acelea putine sunt romanii care au emigrat „definitiv”. Cati dintre cei care am emigrat definitiv am declarat asta in Ro inainte sa plecam?

      Daca in acele cifre cu plecati „definitiv” se incadreaza doar cei dintre noi cu resedinta permanenta in alta tara (fapt care se reflecta in pasaportul romanesc cu domiciliu in strainatate), atunci cifrele cu plecati sunt inca mult sub cele reale, din moment ce 80%+ din cetatenii romanii emigrati raman inregistrati ca locuind in Romania, fiindca nu isi preschimba pasaportul. Cum cifrele nu cadreaza realitatea, presupun ca aceste articole fac parte dintr-o campanie finantata de stat, care ramane fara platitori de taxe – de ce oare?

      50
    • @Levorius
      Absolut toate articolele astea care prezinta marea reintoarcere sunt prost concepute si nu explica cu subiect si predicat intreaga metodologie de masurat. La nivel de mutat din Romania in orice alta tara UE, treaba este simpla in momentul in care tu financiar ai legaturi cu un stat UE mai mult de 6 luni esti rezident acolo. Procesul prin care asta se intampla este oarecum standardizat la nivel de UE, dar fiecare stat are propria sa personalitate. Concret fiecare roman care se muta dintr-un stat UE in alt stat UE, trebuie sa completeze o declaratie cand pleaca din acel stat cum ca nu mai are rezidenta fiscala acolo si odata ce se muta in noul stat UE trebuie sa inceapa demersurile pentru a obtine rezidenta fiscala in acel stat(daca nu o are deja). La modul real nu stiu cati romani care au plecat din Romania au completat acea declaratie si sunt sigur ca pe nimeni nu a interesat asta vreodata.
      In schimb la nivelul altor state non-UE procedura e mai complicata ca trebuie sa treci prin serviciu de imigrari, pentru ca apoi sa primesti permis de sedere cu o valabilitate predefinita in functie de stat, iar apoi iti stabilesti rezidenta fiscala. Si in cazul asta trebuie completata acea declaratie cu privire la renuntarea rezidentei fiscale, insa nici aici nu stiu cati o fac.
      Asa ca cel mai probabil se face o ajustare a datelor cand oficiile de statistica a diverselor tari comunica intre ele si iese statistica descrisa de mai sus sau ministerele de interne ale diverselor tari comunica intre ele. Insa toate acele numere prezinta o tendinta mai degraba decat sa spuna ceva real. Mai precis Romania stat UE a devenit atractiva pentru alti oameni care vor sa-si stabileasca rezidenta aici, insa cam atat. Nu stim cati cetateni din spatiul UE, cati din afara, segmentarea lor pe varste si alte chestii utile.
      Daca am sti asta am putea spune clar cu subiect si predicat, gata nu se mai emigreaza pe rupte din Romania si ca lumea se intoarce inapoi, experienta avuta de Polonia avuta ceva timp. Insa nimeni nu are interes sa afle asta, asa ca mai aruncam niste date din astea sexy, presa le mesteca pe nerasuflate si mergem mai departe….

      10
  15. „Jacobs și-a dublat profitul” …cum sa nu-si dubleze profitul cand o cafea de 18 lei a ajuns 33, in conditiile in care preturile cafelei n-au fluctuat atat de tare =))

    Practic acum se golesc rafturile cand e la reducere cu 25lei… =)) buna schema

    50
  16. @5 multi se intorc acasa pentru ca s-au degradat mult conditiile in vest si e mult mai scump sa ai o viata decenta mai ales pentru cei necalificati sau calificati mediu. Ma indoiesc ca doctori sau ingineri care au castiguri peste medie in VEst se intorc in Ro ( sau ma rog, e un procent nesemnificativ).

    60

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile