Imobiliarele n-au luat razna deloc…

În ultimele luni m-am luat cu diverse și nu am fost la curent cu piața imobiliară a zonei (Bartolomeu/Brașov). Am intrat azi de curiozitate, aceleași case obosite. Și m-a pocnit o idee, ia să dau eu limita de preț în sus. Inițial, nu mă uitam la case scumpe, că mi se pare greșit să întreții visul omului chiar și cu o afișare sau un telefon.

Vreau să vă spun că mi s-a deschis o lume nouă. Eram aproape milionar și nu știam. Când pui limita de jos 300.000€ apar toate casele pe care nu ai da un scuipat peste 100.000€. Mi-au apărut case din cartier, la 2 minute de mers pe jos de mine, cu teren mai mic, cu mai puține camere, nerenovate, cu 350.000€. Trei sute cinci zeci! 450! Oportunitate! Investiție! Ocazie! Demolabil!

Sunt un om tolerant, mă știți, mai glumesc eu cu mitraliere prin intersecții, dar mi se pare că vânzătorii au uitat să calculeze câte salarii de-ale lor înseamnă sumele pe care le cer. Doar atât.

Plus, când mai auziți că imobiliarele nu sunt supraevaluate, ăsta este prețul corect, uitați-vă la cotețul ăsta, de pildă. Voiau 170.000€ pe casa aia care a costat probabil 70.000€ cu tot cu teren (e în câmp, în Tunari). Profit 100.000€ dacă găsea fraierul. O sută de mii de euro! 150% profit! Ah, că îl fușerea pe 12 SUV-uri tip autobuz și alte scheme și declara 20%, da, sunt convins de asta. Și sunt zeci de exemple de tipul ăsta, unde e evident că profitul nu este “modest”.

Also, vânzătorul de cursuri ne explică de ce prețurile merg doar în sus, chiar și atunci când scad. Din ce face el bani? Din prostit fraieri că se pot îmbogăți dacă cumpără cursul lui? Ah, bine.

 

imobiliare-cotet

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. E unu pe tik tok care tot cere 300000 de euro pe o casa mai departe de militari residence si ofera 20k euro comision cui o vinde. Ca are 9 camere si tspe bai si 1000 mp de teren si ca nu vor sa faca bani oamenii, de-aia nu se baga niciunu sa o vanda. Ca e la cuca macaii si ca are 9 camere greu de incalzit nu mai ia in calcul. Plus ca e mobilata si aranjata cum erau casele pe la tara acum 10 ani.

    Comentariu apreciat.602
  2. la ce preturi sunt in Cluj, cotetul ala de 170k pare chiar o afacere buna.

    Comentariu apreciat.642
  3. bah baiatule … „dupa cum vedeti intram direct in livingul cu bucatarie si aici avem si un spatiu de depozitare” nu-mi dau seama daca fraza asta o zice la misto sau o prezinta ca pe un pct forte al casei. ce pm, in camp, teren berechet , ii mai durea mana la 500eur sa faca un hol mic la intrare si bucataria in living…. baaaaa
    singurul lucru care imi place la casa aia e ca prima baie prezentata pare mare.

    Comentariu apreciat.373
  4. Unde plm e trotuarul?

    191
  5. Cand vine agentul cu CLA AMG paket negru-copt stii ca imobiliarele inca duduie.

    Sunt un om tolerat, mă știți

    Cu greu si de putini ;) cred ca alt cuvant trebuia acolo.

    Comentariu apreciat.573
  6. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1149
    • 1 ora jumate dus si tot asa intors pana la prima scoala, 700 lei nunai benzina pe luna..
      Super afacere, pot licita 180k va rog io?

      Comentariu apreciat.421
    • Cum se dau de gol agentii :))

      Comentariu apreciat.403
    • Suna atractiv in contextul in care nu gasesti un apartament nou de 3 camere la banii aia in oras. Te gandesti ca decat sa iei un apartament in Pallady mai bine iei casa ta pe pamant ca orice om realizat si te descurci tu apoi cu naveta dar macar ai curte unde sa-ti savurezi cafelutsa si sa plantezi rosii cu gust :D

      Indecis. Tu ce zici?2010
    • da @Marius ok, scolile sunt departe. De accord. E clasica problema. Stai departe dar ai spatiu mult. Daca undeva la 10 min de o scoala buna in Bucuresti tu gasesti atat spatiu la pretul ala sigur. Voi considera aia oferta cea mai buna.

      @puleimen adica nu am voie sa imi placa casa aia ca are spatiu si gradina la pret de apartament de 50mp in majoritatea Bucurestiului ca sunt automat agent ? Slaba gluma

      @ev21 exact. La pretul de 148k, nou + 4 camere + spatiu verde + locuri de parcare ale tale nu vei gasi in Bucuresti absolut nimic, nicaieri.

      Indecis. Tu ce zici?1124
    • Sa ne intelegem. Cine vrea sa cumpere 3 dorm inseamna ca are copii. Copiii aia trebuie dusi la scoala/tre sa meraga la liceu, etc. Sa faci 3 ore zilnic in trafic cu nervii si costurile aferente pentru 20mp in plus de spatiu locuibil si 300mp de curte?? Mult succes!
      De-aia toti prietenii mei care s-au mutat acu ceva ani la casa in IF cauta sa schimbe, cumpere apt in B aproape de scoala, acum ca au copii. A fost frumi cat a tinut, acum se jelesc toti, au lasat rusinea deoparte.

      Da, nu mi-am permis decat 3 cam si 60mp la 10 min de orice (scoala care e si liceu, 2 parcuri, lidl, mega image, banca, statie metrou, statii tram si bus, loc parcare platit la PS1.) Da, gratare in curte pot face doar cand ma duc la tara. Cafeaua pe bancuta in balcon, nu pe terasa.

      As repeta oricand aceeasi alegere. Si buzunarul r fericit, ca in banii de 2024 am iesit oricum cu vreo 40k mai ieftin fata de ghetoul ala din lanul de secara.
      Ca sigur e de secara. Caci incet incet, se cara, dupa ce apar copiii.

      211
    • Aia cu cafeluta in curte dimineata e un vis umed.
      Stau de 15 ani la casa si numar pe degete de cate ori am facut asta. Pentru ca:
      – in timpul anului scolar esti pe fuga, daca iesi cu 5 min mai tarziu din casa stai blocat in trafic
      – din octombrie pina in mai e cam frig dimineata pentru asta
      – ai drumul din fata casei neasfaltat, asa ca totul pe terasa e in permanenta plin de praf

      212
    • Ev21, la Pallady fac ghetouri, frații Neacoita (și văd că au ajuns să ceară 180 000 euro pe 3 camere cu pereți interiori de rigips) și suedejii.
      Nerecomandabila nici una din cele 2 variante…

      44
  7. In Germania au inceput sa scada preturile in special la case. E aceeasi problema ca si la noi cu diferenta ca noi avem mai multi tampitei. La o casa mediocra lumea nu intelege ca plaja ta de oameni ce o pot cumpara sunt tot oameni mediocri. Nu o sa vina Tiriac sau unul din aia 1% sau mai putin sa-si ia o casa de cacat nemteasca de la 1900, veche si naspa impartita, fara parcare si fara teren. O sa vina un Gigel ce a strans ani de zile din buci, a mostenit ceva pe langa si vrea sa faca o tranzitie de la apartament la casa. Si ala nu are de unde sa scoata 350k nici daca isi vand toti din casa rinichii.

    Comentariu apreciat.510
    • Problema in Germania este ca sunt multe companii mari care cumpara toate casele/apartamentele disponibile in anumite zone, ca mai apoi sa dicteze pretul de inchiriere.

      La noi nu sunt prea multe companii care fac asta, dar este plin de romani care muncesc in strainatate si toti banii castigati ii investesc in imobiliare in Romania. Nici macar nu le inchiriaza apoi, pur si simplu le pastreaza pentru viitor.
      Si uite asa avem situatii ca in blocul unde stau eu, unde din 20 de apartamente de pe scara, vreo 7 sunt nelocuite.

      Comentariu apreciat.430
    • Problema in Germania este ca sunt multe companii mari care cumpara toate casele/apartamentele disponibile in anumite zone, ca mai apoi sa dicteze pretul de inchiriere.

      Nu prea. In primul rand, in Germania e o lege care limiteaza pretul pe care un proprietar il poate cere pentru chirie la un maxim de 10% fata de media chiriilor (pentru un apartament/casa din aceeasi categorie) din zona. Pe langa asta, daca luam un orasel random – Karlsruhe – in momentul de fata pe un singur site sunt la vanzare 265 de apartamente. La un pret mediu de 400.000 de euro pentru un apartament, ca sa le cumpere o companie pe toate, ar insemna 100 de milioane de euro. Permite-mi sa ma indoiesc ca o entitate care dispune de 100 de milioane de euro gaseste ca cel mai bun lucru ce poate fi facut cu banii aia e sa cumpere toate apartamentele aflate la vanzare pentru a putea cere 1100 de euro chirie in loc de 1000.

      813
    • Am auzit si eu asta si se pare ca e cam folclor: aia „mari” construiesc, nu au de ce sa-si bata capul cu toate hrubele si vechiturile de apartamente. Cand vine puhoi de lume intr-o zona unde nu sunt suficiente apartamente asta se intampla, chiriasii si firmele de intermediere(ca acolo nu vezi proprietarul) umfla preturile.

      63
    • @Sabotor
      1. Se estimeaza ca cei de la Vonovia detin peste 400.000 apartamente in Germania. In functie de orasele/zonele unde sunt concentrate aceste proprietati, se poate ajunge sa detina chiar si 10% din spatiul locativ dintr-o zona.
      2. Legea aia care nu permite chirii mai mari cu 10% decat media zonei, nu se aplica peste tot si mai are si niste exceptii. Dar oricum, daca la fiecare 2-3 ani cresti cu 10% chiria, se ajunge la niste valori extrem de mari.

      @Ciocanul, in orasele mari nu prea se poate construi asa, oriunde, cum se face in Romania. Nu poti darama 2 case, dai o spaga si contruiesti un bloc de 10 etaje.
      Asa ca „aia mari”, daca vor sa aiba o prezenta importanta pe piata, sunt cam obligati sa cumpere.

      91
    • @Ciocanul, @Sabotor, uitati si un articol care spune ca 1 din 3 locuinte din Amsterdam este detinuta de investitori imobiliari.
      https://dutchreview.com/news/amsterdam-to-block-investors-from-buying-homes/

      Credeti ca in situatia asta, pretul chiriilor este dat de cerere si oferta sau exista posibilitatea sa fie umflat artificial prin reducerea temporara a ofertei?

      20
    • se poate ajunge sa detina chiar si 10% din spatiul locativ dintr-o zona.

      Cand ai 10% nu poti influenta pretul. Oricum, MAREA majoritate a apartamentelor scoase la inchiriat sunt detinute de o persoana fizica. Sunt si firme, nu zic nu, dar nu atat de multe incat sa zici ca pot influenta pretul.

      https://www.bpb.de/themen/stadt-land/stadt-und-gesellschaft/216870/die-etablierung-grosser-wohnungskonzerne-und-deren-folgen-fuer-die-stadtentwicklung/#:~:text=Eigent%C3%BCmerstruktur%20im%20deutschen%20Geschosswohnungsbestand&text=Geschosswohnungen%20befinden%20sich%20derzeit%20rund,8%2C9%20Mio

      Sunt date mai vechi, dar: din 20 de milioane de apartamente, doar 3.9 milioane sunt in proprietatea unor companii private, fata de 8.8 milioane care sunt detinute de persoane fizice.
      Dar oricum, daca la fiecare 2-3 ani cresti cu 10% chiria, se ajunge la niste valori extrem de mari.
      Cand chiria e prea mare nu ma inchiriaza lumea, ca n-are de unde sa dea banii aia. Poti sa ceri tu 2000 de euro pentru un apartament, dar daca salariul mediu e 1500 de euro, n-o sa ai cui sa-l inchiriezi.

      00
  8. Men, e promoție la 148.000 Eur de la 170.000.

    210
  9. O să las asta aici: Bă, futu-ți morții mă-tii care construiești dormitoarele alea meschine în care nu ai loc de dulap, niște rafturi și un birou decent cu scaun ergonomic.

    Comentariu apreciat.465
    • arată-mi unde te-a atins dezvoltatorul imobiliar…

      ce, nu are 12-15mp dormitorul ăla?!

    • Eu i-as injura pe aia care construiesc in camp si se zgarcesc sa mai adauge 100-200 mp de curte.
      Cat poate costa terenul acolo? De ce m-as muta la mama dracu’ si as accepta sa cumpar o casa care nu are nici macar curte suficienta sa parchez masinile?

      Comentariu apreciat.432
    • explicația „lor” este că cumpărătorii nu au timp să întrețină curtea, că vin obosiți după 2 ore in trafic zilnic :D

    • Adică nu ai o cameră separată pentru birou și scaunul ergonomic??? Țțțțțțțțț…

      Comentariu apreciat.312
    • @vali, adevarul este ca toti prietenii mei care au locuit la bloc si apoi s-au mutat la curte au venit cu povesti despre cat de greu este sa intretii casa si curtea.
      Petru majoritatea este un soc sa afle ca trebuie sa sapi gradina, sa uzi florile, sa maturi aleile si sa dai zapada.

      Nu mai spunem aici lucrarile de reparatie la acoperis, izolatie, gard, etc.

      Comentariu apreciat.463
    • @andreiG, la mine “in camp”, e undeva la 50 EUR/mp. 100 mp adauga din pix 5000 eur la pret. Pretul e modest, in zona mai OK din sat e 100 EUR.

      93
    • Nu stiu ce sa spun, parca as da 158k pe o casa care are si 300mp de teren, decat 148k pe o casa care are doar 100mp de teren.

      83
    • @Andrei G plus eventuale certuri/discutii cu vecini ca ii face umbra nu stiu ce copac sau ca a sarit o gaina la el in curte sau mai stiu eu ce frecusuri

      43
    • Andrei, pentru lucrări de genul pot angaja grădinari, etc. daca sunt așa leneși sa nu întrețină singuri un rahat de curte.

      Înțeleg daca este peste 2000mp curtea sa te plângi, dar altfel? In plus, exista și roboti de tuns iarba, și de irigat..

      37
    • @Flat, daca ai bani de angajat gradinari, probabil ca iti permiti si o casa mai in oras… nu la porumb.

      90
  10. Ori chiar vine criza ori se fură la greu. Prețurile la apartamente, case ,nu prea mai au legătură cu realitatea….

    244
  11. Piata. ORIUNDE in tunari, daca ai o casa noua cu 3 dormitoare si 200mp de teren, o vinzi cu 150k in cateva zile. Tot atragi atentia ca exista aberatii, dar preturile cresc si cresc si cresc.

    Indecis. Tu ce zici?931
    • Îmi pare că valul nou de creștere a prețurilor din Tunari e legat de darea în folosință a segmentelor din A0.

      Cred că toată lumea și mă-sa care stă în Tunari se amăgește că se va elibera centura după ce va fi gata autostrada aia.

      Comentariu apreciat.301
  12. Off topic
    Venim, dăm țeapă, dispărem o perioadă și revenim cu altă pălărie…
    https://newsweek.ro/economie/euroins-reintra-pe-piata-romaneasca-dupa-ce-a-lasat-o-gaura-de-4000000000-de-lei

    200
  13. Am observat ca sunt multi care isi doresc mult teren liber pe langa casa, gen peste 500mp, catre 700, 800, 1000mp.

    Nu e treaba mea sa judec pe nimeni, dar daca tot ce iti doresti e sa pui gazon si eventual niste copacei, o gradinita mica pentru copii, etc. – as zice ca o parcela de 400-500mp. cu tot cu casa e arhisuficient.

    Cei care nu au mai locuit la casa si vin de la bloc ar zice sa puta acolo cu teren, dar in realitate e destul de obositor si time-consuming sa ai grija de o casa cu mult teren, mai ales cand ai si un job, copii, etc.

    Nu e ca in filmele americane cu suburbii, bagi masina de tuns gazonul o data pe luna si aia e, arata ca in reclame.

    Viata la casa e una in care absolut tot timpul ai ceva de facut, de mentinut, de reparat, etc.

    Indecis. Tu ce zici?257
    • Observatia e partial buna.
      Toti le atrag atentia celor care au luat 400m ca trebuia sa ia 1000m. In realitate nimeni nu isi doreste cu adevarat

      39
    • dacă vrei. dacă nu, tunzi gazonul o dată la 2-3 săptămâni vara și gata

    • Boss, au inventat astia o chestie, stii aspiratoarele alea de aspira singure prin casa? Eh acum e o scula la fel, care tunde iarba prin curte….E un pic mai complicat de setat si folosit, Dar dupa ce i-ai dat de cap e vis. Si unde mai pui ca e si electrica si nu face galagie si nici nu te impute.

      1010
    • @CosminO, din punctul meu de vedere, 500mp este suficient pentru cineva care nu vrea sa munceasca prea mult la ingrijirea curtii.
      Daca in schimb esti pasionat de gradinarit si timpul iti permite, nu ar strica nici 1000mp. Dar sigur, un teren atat de mare nu este potrivit pentru cineva care a locuit toata viata la bloc si nu este obisnuit cu munca fizica.

      62
    • se va obișnui. că împingi mașina de tuns o oră, nu sapi șanțuri.

  14. Eu am circa 1200mp. Nu neg că mi-aș fi dorit mai mult.

    Iarba / gazonul crește începând din aprilie până în iarnă. Bag mașina la o săptămână / două să tund iarba (durează o oră). Oricum stau cu copiii afară, deci trebuie să am ocupație.

    În rest, după ce-ți aranjezi totul prin curte, nu e mare lucru de făcut. Nevasta are găini, dar mare parte din timp stau prin curtea din spate.

    La curte faci treburi prin curte doar dacă vrei. Că nu se strică zilnic gardul, dacă e făcut calumea.

    195
  15. Babaieti… piata imobiliare nu scade.
    I-am crezut pe analistii lui peste ca vor scadea preturile si de la 140k euro in 2021 au crescut preturile la 200k euro in 2024.

    Baiatu’ ala cu analizele lui le cam da cotite, gen:
    – ai nevoie doar de 1 virgula am uitat salarii medii. Babaiatul… la un apartament de 70 de mp ai nevoie de vreo 80 de salarii medii. Cu grad de indatorare de 30% ai nevoie de vreo vreo 260 de salarii medii doar pentru principal. Cu dobanda e nevoie de peste 500 de salarii medii ca sa platesti creditul la un apartament in 20 de ani.
    – nu zice ca creditele imobiliare in suma nominala sunt la 100 miliarde de lei din 2020. Vezi structura creditelor de pe pagina BNR.
    Adica subestimeaza cat se cumpara cu cash si cat cu credit.
    Probabil ca se cumpara cu cash peste 70% din apartamente.

    Piata imobiliara in orasele mari e distorsionata de micii investitori care au o strategie de buy and hold. Strategia aceasta duce la o lipsa de oferta pe piata de apartamente relativ noi si la o crestere a preturilor pentru noi livrari.
    Ceea ce alimenteaza bula speculativa.

    Apartamentele vechi sunt supraevaluate si iesite din durata utila de viata.
    Asta inseamna ca trebuie investitii in mententanta apartamentului si in reparatii capitale ale blocului.

    Cine are nevoie sa cumpere, sa cumpere ce isi permite.
    Nu asteptati scaderi de preturi gen -70% ca nu vor veni.

    218
  16. ca un cvasijucator in domeniu, eu am identificat altfel problema preturilor ridicate, cred ca am mai spus-o. Va spun cinstit, la prima vedere, ar fi o bula artificala cu preturile astea. Si da, si nu. Da, sunt unii garoi care au cate-un cotet si vad pe olx ca pe strada lor mai este de vanzare de 17 luni un cotet similar cu al lui, pe un purcoi de bani si astfel prinde si el curaj. Si incarca piata cu gunoaie nejustificate.

    Problema este insa ca majoritatea care vinde, este dezvoltator care are o cota mare din piata, si care vrea sa reinvesteasca si marcheze un profit. 20-30%, ca asa e firesc. Ca ce plm sa faci altceva 2-300.000 de euro sau niste milioane, decat sa-i reivestesti?! normal, vrei sa faci 350.000 din ei intr-un an, si dintr-un milion, 1.3. Sa zici ca ai pacalit bursa sau titlurile de stat. Hai sa luam reper anul 2019-2021, cred eu ca de acolo se trage. Cu aproximatie, atunci costa 2,6 lei/kg de PC52 fasonat, acum e aproape 5. Atunci era 290lei/mc de beton, acum e 450, costa 80 lei transportul de de orice de la Dedeman pe santier, acum e 150. Manopera de mp construit la rosu era 60 de euro, acum este 100 minim, daca nu lucrezi cu dorei. Tabla de pe casa in 2022 la un duplex m-a costat x2.5 fata de tabla la duplexul de langa din 2020. Tamplaria la fel x1.4 de la un an la altul. Si tot asa. Acum s-au mai asezat putin preturile, pt ca nu mai este cerere. Dar foarte multe imobile de pe piata sunt construite in 2022 – 2023, cand preturile erau sus la toate materilale. Si nimeni, dar nimeni nu munceste un an sau doi la un proiect, sa bage cateva sute de mii sau milioane, si sa vanda apoi in pierdere ca asa-i corect. Iar constructiile noi sunt cumva un raportor care dicteaza pretul.

    Urmatorii care vand sunt cei cu proprietatile construite acum 20/30/40 ani, care judeca similar: „am cumparat cu 10.000 de dolari acum 20 de ani, acum pot sa vand cu 80.000. 70.000 profit, si-am stat si 25 de ani in ea. Dar ce fac cu banii, ca tre sa-i bag in ceva?! Iar aceasi mp de apartament, la doua strazi mai incolo costa 120.000. Si pune si el la 120.000, macar sa schimbe vechi pe nou. Ala care are la 120.000 nou, se uita in piata si vede cotetul astuia din urma cu mileuri pe rafturi si tevile din pexal in baie si gandeste ca al lui e bloc nou si clar face mai mult. Acum vorbim de cresterea artificiala. Trebuie mentionat ca romanul s-a mai si fandosit la luxul in care vrea sa doarma si sa se uite seara la TV. Si in fiecare an tot apar rahaturi, automatizari, tapeturi Vladila, piatra de Cambodgia, WC de te sterge la fund, varuri la 1000 de lei galeata. si tot asa. Ala care a construit la standardele de design din 2020 deja e in urma. Iar toate update-urile astea costa in plus/mp.

    App, ma uitam la cum arata apartamentele la vanzare din Madrid si Barcelona. Intr-adevar mari, dar nu stiu daca am vazut 2-3, sa arate mai bine la interior decat 50% din ce e piata acum in Romania. Deci sa scada piata mai putin decat este acum. Nu cred. Nu vad cum, nu vad motive. Scaderea cererii, nu-l vad un motiv in speta de fata. Poate o corectie, dar nu sa pice -25%. Doar sa vina razboiul peste noi, si atunci da, cu siguranta. Poate ma insel, chiar as vrea sa citesc si alte pareri de la persoane care au tangenta cu domeniu

    187
    • eu am tangență cu domeniul, vând, cumpăr, și în brașov și în bucurești.

      1. pe zona de apartamente, scroafa e moartă în coteț din vara trecută. s-a vândut foarte puțin și se lasă la preț 10-20-30 dacă negociezi. nu la anunț. anunțurile nu scad niciodată.
      2. casele bune din oraș se dau la toate prețurile, și în sus negociate, și in jos. bidding wars are real.
      3. casele nasoale se dau dacă prețul e corect și dacă poți să scoți ceva din ea. dar sunt multe care sunt scumpe fără vreun motiv și sunt multe la care nu contează prețul, că nu ai ce să-i faci, trebuie să o dărâmi, că e configurată prost.
      4. cei mai căpoși dintre căpoși, oameni care au ținut casele 5 ani la vânzare la un preț au început să lase. mai un cinci mii, mai un 10 mii. e un început și e un semn că sunt deschiși negocierii.
      5. casele din câmp, de după centură din brașov au început să se ieftinească cu 20%. ce era 110 e 90 acum. sunt niște cotețe oricum, dar e un semn.

    • Am cumparat o locuinta in 2006, pretul pe metru patrat in raport cu salariul mediu net era imens, cu un salariu mediu iti puteai cumpara doar 25% dintr-un metru patrat construit. Alta locuinta cumparata in 2016 cand ajunsese ca dintr-un salariu sa cumperi 60% dintr-un mp. Acum caut trei camere, am gasit ceva, 130k, sotia spune ca e foarte scump, dar calculele imi arata ca raportat la salariul mediu e chiar mai ieftin ca in 2016. Pot cumpara acum 70% dintr-un mp….Deci chiar daca la prima vedere par umflate preturile, sunt chiar mai accesibile…Si uitandu-ma inapoi la momentul cumpararii, chiar daca a fost in 2006, 2016 sau acum, intotdeauna am avut impresia ca sunt scumpe locuintele, dar timpul a demonstrat ca a fost decizia buna sa cumpar.

      10
  17. Eu inca sunt siderat ca unii se uita pe tiktok pentru imobiliare. Adica sunt unii care isi cauta casa si o cauta pe tiktok?

    180
  18. Vorbim de imobiliare scumpe din centru, vechi și nerenovate. Și dăm ca exemplu o casă nouă din câmp..

    62
  19. Unii vanzatori vor doar sa fie cei mai smecheri din cartier si sa vanda mult peste pretul pietei. Stiu pe cineva care avea un teren de vanzare de aprox. 1000mp cu 100.000 eur, cand in zona se vindea cu 60k. Acum ca e terenul in zona cam 100-120k, deci ar putea sa obtina cat cerea el acum 5-6 ani, are pus la vanzare cu 220k.
    Un alt caz, in care nu vanzatorul e de vina, stiu pe cineva care vindea acum vreo 3-4 ani o casa veche, locuibila, cu teren in zona buna, centrala (nu in Bucuresti). Cunoscandu-i, m au anuntat ca o pun la vanzare cu vreo 220k. Dupa vreo 2 saptamani, ma suna sa ma anunțe ca daca mai vorbesc cu cineva sa stiu ca pretul nou e 350k, ca asa le a spus agentul pe care l au contractat. Nu s-a vandut nici pana azi, si au mai lasat la pret. Interesul agentului e sa se vanda la pretul pietei sau sa astepte la nesfarsit un comision cat mai banan?

    70
    • pe agent nu îl interesează decât dacă are exclusivitate.

    • @Dialekt, poate ca prietenul ala al tau (sau cunostinta) care avea terenul de vanzare a procedat bine ca nu l-a dat atunci cu 60k. Daca nu avea nevoie de bani si acum terrenul se poate vinde cu 120k, ajungem la concluzia ca a castigat deja 60k in plus.
      Si acum, el cere 220k… poate ca este prea mult sau poate ca peste 2 ani acesta va fi pretul pietei. Si din nou, daca nu are nevoie de bani, de ce sa se grabeasca si sa nu mai astepte.

      20
  20. e si invers am o casa ce-i drept veche ’53 in Militari la capat autobuze pe Apusului deci f ok cer 250k pe ea teren 402 mp si cu investitii se poate face ceva f ok , 2 locuri parcare toate utilitatile si un agent imi zice 150k ca face
    pai sa nu-l scuipi
    e un apartament mai ok in zona 120k

    213
    • cât mai bagi în ea să o faci locuibilă la standarde actuale, fără nimic crazy?

    • @Vali, dezvoltă un pic termenul de ,,casă locuibilă la standarde actuale,,.
      Curiozitatea e a mea, nu e pentru un prieten.
      Locuiesc într-o casă construită prin 1800, vrea să știu ce să mai cer proprietarilor ca să îi bag în cheltuieli.

      53
    • renovate în ulitmii 10 ani.
      sanitare decente. nu top, dar nici cele mai ieftine jeguri.
      măcar un duș de 90cm lățime.
      bazin veceu funcțional.
      instalatie electrică măcar an 2000 (prize, intrerupătoare, lumini, toate la locul lor, că le schimb eu, dar să nu fie 1 priză în toată sufrageria)
      să nu sară siguranțele dacă sudez ceva.
      termopane schimbate în ultimii 20 de ani.
      dormitoare minim 12-15mp.
      nu gresie/faianță lucioasă.
      nu asfaltul din curte rupt/crăpat/lăsat.
      lumini și prize la exterior.

    • @Vali, mă gândeam că recomanzi yale cu amprentă digitală și comandă vocală pentru capacul de la WC. 😀
      Cu instalația electrică a fost prima, nu sudez, dar mereu picau siguranțele când punea consoarta ceva la gătit ( vitroceramică) și haine la spălat simultan.
      A venit electricianul de aici din sat, a schimbat prize, întrerupătoare, tabloul cu siguranțe și în paralel proprietarii au făcut cerere la distribuitorul de curent să le crească puterea instalată.
      A durat câteva luni, dar acum totul merge bine.
      ( Comentariul ăsta e doar un exemplu pentru cei care aleg opțiunea de locuințe vechi).
      Și @Vali dacă își face un pic de timp între sudat și dojenit dobitoci în trafic, poate face niște articole foarte folositoare pentru conțopiștii care lăcrimează lunar la ratele plătite pentru un țarc supraevaluat.

      10
    • cum te pot ajuta, paco? :)

    • Estimez 30k minim

      31
    • Nu mi-o lua in nume rau. Am copilărit si pe ghirlandei, tot apusului. Mie mi se pare destul de mult 250k. La preturile actuale ca sa o faci la standard 2024 iti mai trebuie cel putine 200-220k. (Fundatie consolidata, hidroizolatie, eventual mărire cu un etaj, avize, acte, izolatie pereti/pod, acoperis, inst. Elec, sanitara, termopane, eventual si cativa kw se panouri solare. Asta fara automatizări nebune si besini de tip perdele electrice si Game premium gewiss si etc… Si manopera, ca e cea mai importantă… nu e ca si cum mai bagi 50k si ura si la gara…

      10
    • @zorrack, in mod normal, tu ar trebui sa verifici pretul cu care se vand casele ca a ta in zona. Dar foarte important, trebuie sa verifici pretul real cu care s-au vandut cel putin 1-2 proprietati, nu pretul cerut in anunturile imobiliare.

      Nu trebuie sa il scuipi pe agent, poti foarte simplu sa ii spui ca nu accepti mai putin 250k. Si poti la fel de simplu sa apelezi la 10 agenti imobiliari, fara sa acorzi exclusivitate niciunuia.

      Apoi sunt doua variante:
      1. Vinzi proprietatea in cateva luni – pretul cerut de tine era cel corect;
      2. Nu reusesti sa o vinzi nici dupa 6 luni – poate ca agentul initial avea dreptate si trebuie sa iti reduci asteptarile.

      20
  21. Nu e prost cel care cere…

    62
  22. NOU
    #76

    Fact: caut sa cumpar un teren, gasesc ceva, pret afisat X. Dupa conversatie, primit mesaj ca e de acord la X * 0.6. Uneori, pretul afisat e doar pentru afisare.

    50
  23. Unpopular opinion, stau oarrcum in zona, ala e pretul pentru suprafata aia, apare lunar un nou rezidential de 5-10-20 case, deci sunt vandabile. Razna sau nu, se vand.

    Daca ti se pare scump, vezi alaturi in Amber Forest la 350k sau in Amber Gardens la milion.

    01
  24. lol… „cotețul ăsta” e putin mai mare decat casa facuta de Simion cu 29k euro… hai sa zicem ca ar fi triplu de mare… tot 100k max.

    03
    • Legat de cel cu „Carute de bani” …cumva e ca o carte mediocra de dezvoltare personala.

      Daca nu ti cont de nimic ce e impotriva ta, cam toti sunt cu tine… asta e logica de gradinita.

      iei azi o casa cu 100k, o dai peste 5 ani cu 110k …esti pe plus 10k, nu? Ce conteaza ca daca luai titluri de stat de 100k pe 3 ani aveai 30k plus… ce conteaza ca inflatia a fost min 10% anii aia…

      32
  25. Atat timp cat exista cerere ca la nebuni, preturile o sa mearga tooot in sus. Si exista, sunt apartamente la care daca nu te gandesti in 2 zile, se dau altcuiva. Si mult cash in piata.
    Mi-a luat mult sa inteleg dar asta e adevarul. Sunt zone unde preturile bubuie de la an la an pentru ca e flux de studenti cu bani din provincie, flux de managerasi care au bani de rate mari, flux de turisti care vor ceva in cutare loc si alte situatii, flux de lucratori 15 ani in afara cu bani la saltea. O sa cumpere cineva chestii in braila? Mm, discutabil. Brasov sau alt oras universitar? Take my money.

    42
    • Am urmarit cateva apartamente pe piata din Brasov.
      Sunt deja in al doilea an de cand sunt pe piata si trec spre al treilea.

      21
    • @Dan, alea sunt apartamente detinute de persoane (sau firme) care nu au nevoie deaparat de bani si isi permit sa astepte.
      Daca astepti 2-3 ani, dar reusesti intr-un final sa vinzi un apartament cu 150k in loc de 100k, eu zic ca este o afacere buna.

      21
  26. Banuiesc ca ai vrut sa zici ca esti tolerant, nu tolerat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube