Profesorii de peste 65 de ani să iasă la pensie!

Mie îmi plac ideile un pic extreme. Mă uit la lista asta de profesori problematici de la SNSPA și mi-a venit o idee. Foarte extremă și bolnavă. Cum ar fi să iasă la pensie, de tot, toate cadrele didactice de peste 65 ani? Absolut toate.

Și e momentul perfect, e august, e timp destul să fie găsiți înlocuitori.

Da, știu, unii dintre ei sunt foarte buni. Sunt convins că vor curge exemplele extreme, profesorul ăla de la medicină fără de care s-ar prăbuși facultatea mai ceva decât bila de pe ASE. Știți apucăturile.

Realitatea este că ăștia care rămân în post după vârsta aia țin în loc educația și progresul. Nu au alții cum să devină buni dacă nu au unde.

Același lucru cu actorii. Beligan avea 92 de ani și încă juca teatru. Cum să apuce alții să capete experiență dacă nu avea unde juca de el?

ps: SNSPA nu i-au scos pe Bulai și pe Pieleanu de pe site. defilează cu ei pentru că poate nu e evident că își scuipă în ochi studenții.

 

educatie-pe-ce-se-bazeza-educatia-ta

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Majoritatea cadrelor ar iesi la 65 de ani la pensie. Singurii care nu vor sunt aia care tin cu dintii de functii si care predau mai putin sau deloc la clase.

    Comentariu apreciat.12220
    • Cadre didactice la tara, sot si sotie, amandoi pensionari la vreo 70 de ani. Directorul scolii mai ca nu se roaga in genunchi de ei in fiecare semestru sa vina sa mai predea in regim de plata cu ora, ca altfel nu mai are cine.

      Comentariu apreciat.15712
    • @None
      Aici cam este vorba de putregaiul din mediul universitar, acolo este coruptia, mizeria umana si nepotismul dus la maxim, exemplul tau nu are nici o legatura cu subiectul nici macar ca exceptie.

      Indecis. Tu ce zici?3123
    • @None Sa se inchida scoala! Sunt nenumarate scoli care au avut inscrisi la evaluarea nationala sub 20 de elevi. Am gasit scoala cu UN singur elev inscris la evaluarea nationala. Care e rostul acestor scoli in afara de a asigura salariul personalului?

      Indecis. Tu ce zici?3139
    • @gigi: Exemplul meu ar elegatura cu ce scrie Vali: „Cum ar fi să iasă la pensie, de tot, toate cadrele didactice de peste 65 ani? Absolut toate.”
      @Teo: Scoala e recent renovata, copii ar fi, doar ca nu gasesti invatatoare si profesori.

      Indecis. Tu ce zici?306
  2. Dar cum arată numele din lista aceea! Pare o instituție – loc de parcare a unor dinozauri politici care s-au achitat de câteva trebușoare bănoase sau cu rol operativ odinioară și care acum au nevoie de o acoperire onorabilă pentru a primi salarii bune de la stat. Și de unde are statul bani, oare, tovarăși? Exact.

    Comentariu apreciat.4510
  3. Amin. In sfarsit spune cineva chestia asta. Sunt terminati de la 45 de ani cei mai mulți. La 65 sunt morți în viața și doar chinuie aiurea studentii. Am cosmaruri si acum cu toti hodorogii care ne chinuiau cu examene aberante, stil de predare comunist. Piatra de moara a invatamantului. Nici emailul nu stiu sa il deschida.

    Indecis. Tu ce zici?8473
  4. https://backend.orbit.dtu.dk/ws/files/215281397/NP_article.pdf

    S-ar putea din cauza linkului să intru direct in spam. Asta e.

    Unii din ei sunt extrem de buni în a conduce doctorate serioase. Au experiență și relațiile necesare.
    Dar nimeni peste 65 nu mai are ce căuta la catedră! E o diferență uriașă între a preda și mentorship (nu îmi vine un cuvânt mai bun).
    Cariera științifică s-a terminat! De la 65 încolo rămân prea multe frustrări!

    Qed!

    Comentariu apreciat.6529
    • E clar ca datele sustin asta. De mentionat ca exceptiile de la 80 si 90 sunt oameni gen Higgs care primesc Nobel pentru descoperiri / propuneri / lucrari vechi care abia acum sunt confirmate. Cum ai spus si tu, una e sa fie mentor, sau sa-si arunce numele in anumite directii, si alta e sa compuna si sa tina activ un curs. Vorba aia, pana si fizica (la nivelul ala) s-a schimbat in ultimii 60 de ani. Iti preda teoria materialelor un gica suleanu care a invatat scoala pe vremea cand mendeleev isi facea tabelul si i-l arata cleopatrei.

      Indecis. Tu ce zici?3431
  5. orice facultate de top de afară are profesori bătrâni. Nu bătrâni strică sistemul ci corupția.

    Comentariu apreciat.11531
    • Încerc să nu fiu fiu execrabil de muist, dar să îmi bag pula că să comentezi la un articol despre educație și profesori și tu începi o propoziție cu literă mică și te doare la banană că în loc de bătrânii pentru tine e bătrâni, ești exact solvabil pentru un post de conducere în Educație.

      Indecis. Tu ce zici?8880
  6. Cât de aiurea este ca unii nu iasă la 65 și alții la 50 au 20 de ani de pensie speciala ….

    Comentariu apreciat.5115
    • Păi niciun personaj din categoriile spuse de tine nu trage 8-10 ore la șaibă sau ture de noapte. Unii doar 4-5 ore și cu ”vacanțe” de 3 luni pe an, ceilalți dorm prin mașini sau birouri…

      Indecis. Tu ce zici?1432
    • Pare ca are dreptate Marinel.

      E grea viata de politist: stres sa nu pierzi programarea la pensat, dormit in masina/la birou, mai convingi vreo femeie ca n-a fost viol si „hai ca va intelegeti voi” etc.

      172
  7. NOU
    #15

    Nu vorbim de rău profitorii din timpul comunismului, de genul Beligan. Unde te crezi?

    Indecis. Tu ce zici?3014
  8. Tocmai cei din universitar nu vor să plece. De unde să iasă șpăgile, dacă nu din examene? OK, ai niște valori, nu știu, Solomon Marcus, ceva. Lasă-l să lucreze în cercetare, dă-i ceva de făcut. Sau lasă-l să conducă doctorate. Dar ce mai cauți să predai? A, ai scris niște manuale extraordinare? Foarte bine, primești drepturi de autor.

    Comentariu apreciat.5314
    • Dar voi aveti vreo dovada ca profesorii tineri sunt mai buni?
      Exista vreo scoala/facultate unde avem doar profesori tineri si unde elevii/studentii au rezultate extraordinare?

      Indecis. Tu ce zici?297
  9. Dar multi din ei sunt intr-o semi pensie de zece ani. Catedra unui profesor e de 6 ore pe saptamana plus vacanta cacalau. De multe ori nu le tin nici pe alea ca au tot felul de lachei ce ii trimit sa tina cursurile, sa le scrie lucrarile, etc. Ei sunt in pensie, nu au de ce sa iasa la pensie.

    Indecis. Tu ce zici?4623
  10. Mircea Lucescu, mars la pensie!

    Indecis. Tu ce zici?3217
  11. NOU
    #20

    Hmm, unul din profesorii acuzati are 61de ani, celalalt 59 , ambii se ocupau cu hartuirea de cel putin 20 de ani se pare, nu virsta e problema.

    Comentariu apreciat.674
  12. Cu Beligan greșești.
    1. Era magistral. L-am văzut live.
    2. Avea ucenici pe care îi învață actorie, pe care ii șlefuia și le era protector. Am auzit povești bune.

    Comentariu apreciat.507
    • Dar sunt si de acord in unele cazuri. Am prins fosile de 80+ de,ani in facultate, or fi fost buni saracii la tinerețe, dar acum dăduseră in demență. Ii puneai o întrebare la laborator si incepea sa urle ca „Nu e datoria mea să vă explic, e datoria voastră să învățați”.

      Comentariu apreciat.338
    • Alții erau bătrâni ( și mediocri ) de tineri. un prim exemplu care mi trece prin cap e aurelian temisan

      Comentariu apreciat.281
    • Take, Ianke si Cadar, cu Beligan, Marin Moraru si Dinica. Probabil n-o sa-l uit nici cand da Alzhaimer-ul peste mine. Cred ca Beligan avea 70 de ani sau peste.

      232
    • Nu ai văzut originalul cu Giugaru, probabil…
      Iar piesele în care Beligan ”joacă” în căruț, aproape mort… mă lași…

      137
    • @Marinel – Varianta cu Giugaru am vazut-o la TV si pe youtube, cea cu Beligan in sala. Nu se pot compara.

      32
  13. Sunt foarte multi profesori, medici, oameni fin structuri, jumatate din administratia publica, trei sferturi din ministere, care nu ar mai trebui sa existe.

    Dar sistemul e putred si se bazeaza pe ei, famigliile lor la fel.

    Daca i-ai da afara pe toti, te-ai trezi cu niste proteste de alea din 2017 au fost picnic prin comparatie. Ar colapsa tot.

    EI sunt Romania de fapt, iar noi astia satui de ei suntem doar o bula de frustrati.

    Comentariu apreciat.368
  14. Problema nu e neaparat de demisie sau eliminarea posibilitatii de a lucra dupa pensionare ci pe cine pui in loc, ca sunt multe situatii in care nu vin sau vin efectiv mai slabi si nu toti vor sa evolueze in acest sens ci doar sa-si i-a salariul. Daca exista inca profesori etc care isi fac treaba si sunt constienti (si am intalnit asa dar nu pot face evident o statistica concludenta), nu-s senilieu i-as lasa si pana la 80 de ani dar cu conditia sa formeze astia batranii pe astia tineri (prin lege, ca un fel de practica, nu stiu) si mai ales sa fie testati de 2 ori pe an asa cum trebuie. Ce testari psihologice ca la carte se fac pentru astia dupa 60 de ani in invatamant? Nimic. Majoritatea dupa ani de predat sunt efectiv prajiti pe creier si cu rabdarea la 0 si sufera si de complexul zeului (cam ca si medicii aia super vechi si cautati). De altfel, va spun sincer ca daca eu dupa o viata lucrata imi va fi mica pensia, voi face tot ce e posibil sa lucrez cat mai mult ca sa ma intretin.

    95
  15. Este total gresita mentalitatea asta cu interdictia de a presta o anumita activitate dupa o varsta. Daca esti in continuare capabil, ar trebui sa pot fi profesor, actor sau orice altceva vrei tu.

    Da, sunt de acord ca sunt o multime de javre si profesori batrani care nu mai au ce cauta in invatamant, dar nu asta este solutia. Solutia ar fi implementarea unor masuri de examinare/evaluare anuale (sau la 2-3 ani) pentru toata lumea.

    Nu ai reusit sa iei examenul, pierzi postul de profesor pana cand te specializezi din nou.

    162

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile