De unde au turcii bani?

Faza cu tiristul turc mi-a dat insomnii și m-am trezit cu o întrebare simplă. De unde au turcii bani pentru autostrăzi, resort-uri turistice, solarii, irigații, sport, cercetare, fabrici de armament, cercetare în domeniul armelor și alte asemenea?

Oare le-a ajuns atâta timp tributul plătit de domnii Țărilor Române? Cum a putut să-și revină țara asta după ce Ștefan cel Mare a zdrobit-o în nenumărate bătălii? Cum și-au revenit după rușinea de a mânca calul lui Mihai Viteazul din ieslea de la Stambul?

Propun programul “concediu în România” pentru politicienii români. Să nu aibă voie să plece din țară, că poate le vin idei după ce vizitează locurile de concediu din România.

turkey-shooter

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

75 comentarii

  1. Credeam că propui să fie ținta tiristului turc.

    Comentariu apreciat.1743
  2. Turcul a fost ceva politist cu facultate de sport. Deci, combinatia perfecta pentru aceasta competitie.

    Era faza ca americanii nu au luat nicio medalie la probele de tragere. Pai normal, ei sunt obisnuiti sa traga in tinte mobile

    Comentariu apreciat.29510
  3. E simplu sa ai bani cand ai 60 milioane de oameni care muncesc si pe care ii aduci/ ii tii in pragul saraciei cu o inflatie galopanta, pentru ca vrei sa iti pui copilul sef la Banca Nationala. Dincolo de asta, orice tara ca nu a pupat comunsimul a dus-o mai bine decat noi.

    Comentariu apreciat.18016
  4. Au folosit multe cuvinte ca sa evite sa zica „hitman”

    Comentariu apreciat.782
  5. De la 1 iunie, pentru a merge în Turcia, românul nu mai are nevoie de pașaport.
    In altă ordine de idei, aveam un șef care nu a participat niciodată la competiții de tir sportiv dar care trăgea in 10 din orice poziție. Când era vreun trăgător miorlăit gen „nu-i vina mea că nu trag bine, pistolul e de vină”, venea omul ăsta și trăgea cu pistolul lui să-i arate cât e de prost. Păcat că a ieșit la pensie in 2006 și acum cultivă panseluțe într-un sat din România.

    Comentariu apreciat.988
  6. Un dictator este bun pana scoate tara din mocirla pe urma ar trebui sa lase democratia sa duca mai departe progresul, Turcia s-a ridicat bine sub Erdogan dar acum are inflatie reala de 100% plus alte probleme economice, Venezuela pe de alta parte are dictatura presedintele un natarau fost sofer de autobuz petrol cacalau dar o duc prost de 20 de ani. Nu e nici dictatura chiar asa pentru oricine

    Comentariu apreciat.7529
    • „Un dictator este bun pana scoate tara din mocirla pe urma ar trebui sa lase democratia sa duca mai departe progresul…” Asa, singur? Poti sa-mi dai exemple de dictatori care au ridicat o tara din mocirla si pe urma s-au retras de buna voie „ca sa lase democratia sa duca mai departe progresul”? Ce spui tu intra in contradictie cu termnul de „dictator” si conceptul de „dictatura” in sine.
      Cred ca Turcia incepuse sa se ridice si era ridicata chiar bine si inainte de Erdogan.

      Comentariu apreciat.655
    • Raspuns pentru dufu: Lucius Quinctius Cincinnatus

      Comentariu apreciat.354
    • Turcia a decăzut sub Erdogan. S-a ridicat sub președinții care nu erau autocrați. De când a venit Recep ăsta tot în jos merg.

      Comentariu apreciat.499
    • @dufu: Pinochet. Si se mai pot gasi exemple.

      1316
    • @Gheorghe: multumesc. Acum stii cum e, cu o floare… Iar in contextul modern si experienta pe care o avem cu dictatorii…

      74
    • @Serban: Pinochet? Am ras…

      1611
    • NOU
      #28

      Fidel Castro, desi nu se poate spune ca a scos tara din mizerie

      721
    • Dictaturile sunt mai eficiente în a disloca resursele decât democrațiile, însă dezavantajele inerente unui asemenea regim politic anulează punctul ăsta forte:
      1. Trebuie să ai norocul ca dictatorul să fie unul luminat. Asta trebuie luată cu un pic de sare fiindcă parțial e un mit. Are vreun om o asemenea cunoaștere pentru a organiza societatea în așa fel încât consecințele reformelor lui să aibă efectul scontat? Ne uităm la democrație unde avem dezbateri și un proces care are în vedere măcar rezonabil toate punctele de vedere când se fac pași reformatori mici. Totuși, nici în acest caz succesul nu e o promisiune certă. În dictaturi, acțiunile de transformare sunt și mai viguroasă si sunt decise de un singur om. Da, poți avea și succese răsunătoare, dar și eșecuri mult mai dezastruoase date de amploarea schimbării. E mai mult un pariu.
      2. Și dictatorul e om, nu în Dumnezeu pe pământ. Are nevoie de sprijinul armatei și al altor grupuri restrânse de persoane. Să îți susții dictatura trebuie să îi mulțumești pe ăștia care consumă resurse vaste și ocupă funcții politice nemeritat în schimbul loialității. Comuniștii din Rusia, după revoluție, au împrumutat același tipar al regimului țarist: populația poate să moară de foame, armata trebuie mulțumită. Vedem 2 interese care pot intra în conflict, iar binele poporului cred că va prima într-o atare ipoteză.
      3. Dictaturile se sprijină pe forță și pe aceia indicați la punctul 1, asta face tranziția către democrație foarte dificilă. Sunt și cazuri fericite, cum a fost cel al Spaniei la lovitura de stat din 1981.

      Comentariu apreciat.320
    • @Sitting Duck: nu chiar. L-a lasat pe fra-su Raul. Asta cred ca s-a retras.

      63
    • Dufu , iti dau exemplul meu preferat Lee Kuan Yew. Statul Singapore practic a fost creat de el si adus unde nu visa nimeni vreodata. Si azi acolo e tot oleaca de dictatura dar le merge binisor.

      262
    • Nicule, si eu ma gandeam ca vei spune Singapore. Dar singur spui ca inca e oleaca de dictatura (eu ii spun autocratie) acolo. Cam pe muchie… Sa zicem.

      170
    • Da, uite Franco ar putea fi pana la un punct un exemplu in cazul de fata. Pana la un punct. Sa nu uitam insa, era foarte batran si foarte bolnav, ca si Castro. Deci nu s-a retras chiar de buna voie. Iar cand a murit in Barcelona s-a dansat pe strazi. Bine, locuitorii Barcelonei aveau un dinte din timpul razboiului civil impotriva lui…

      201
    • @Nicu: preferatul meu a fost K’mi-ai Koae’l din Tutibekistan :D

      013
    • din cauza lui Fidel Castro a intrat și Tony Montana în miami cu cocaina, era refugiat politic.

      35
    • Tu crezi că mai suntem pe vremea lui Cincinnatus? Un dictator deține mijloacele de a construi în jurul lui loialitate, obediență și un aparat legislativ care să-i mențină și să-i perpetueze puterea. Pentru că e dictator și poate și sunt mulți pupincurișți în jurul lui, de la politicieni la mass media și influenceri (mai nou). Cum? Prin constrângere, prin „convingere”, prin acordarea de privilegii pentru loialitate etc. Vezi la Putin cum și-a construit pas cu pas dictatura.

      20
  7. Pai, raspunsul e simplu:
    1. Au moneda proprie
    2. Printeaza moneda proprie
    3. Folosind moneda proprie proaspat printata, platesc localnici (firme, gigei) sa faca autostrazi, resort-uri turistice, solarii, irigații, sport, cercetare, fabrici de armament, cercetare în domeniul armelor și alte asemenea
    4. Pentru ca au lipsit un pic de la lectia de macro-economie, acest comportament duce la inflatie… oh… wait. checked

    Comentariu apreciat.767
    • Nu ca printeaza moneda le creste saracia ci ca nu investesc in ce trebuie in egala masura cu moneda printata, plus ca trebuie sa fie atenti si la golanii de pe bursa care vor sa tina moneda slaba

      811
  8. Tu observi numai partea civilizata a Turciei, buna pentru propaganda.

    Fabricile si autostrazile, sunt numai in Istanbul, Ankara, Izmir, cele 3 regiuni de pe continentul European dintre Istanbul si Bulgaria, si alte cateva orase din partea foarte vestica a tarii + Rize si Trabzon, de pe malul Marii Negre, caci aia-i regiunea de bastina a lui Erdogan. Resorturile sunt doar cele cateva pe care le stie toata planeta, se baga bani in ele pentru propaganda, si pentru ca ii scot inapoi, acolo a devenit pepiniera de rusi, care nu mai sunt primiti prin alte parti in Europa, de turisti din tarile central Asiatice, nu ai de ce sa nu bagi. Toate institutele decente, facultatile decente, oportunitatile financiare si orice altceva sunt doar in Istanbul si Ankara.

    Uita-te la Anatolia, uita-te in regiunea de sud-est, unde pe alocuri sunt majoritari kurzii, uita-te la 75% din tara : orase suprapopulate, cu rata de somerie de peste 25%, fara viitor, pline de fanatici Erdoganisto-religiosi, care au devenit atat de radicalizati, incat ii fac si pe musulmanii din tarile cu Legea Sharia sa fie indiviosi, crime non stop, crime de onoare, in care barbatii din familie isi omoara surorile, fiicele, pentru ca i-au ” dezonorat ” , violuri, pedofilie, efectuate de fanaticii religiosi, turci sau imigranti din Syria adusi de Erdogan, ” blocuri ” a caror structura este atat de solida, incat blocurile din Militari Residence sunt Casa Poporului ca structura pe langa ele… si astea-s doar mici detalii.

    Ca om 50% turco – tatar, nascut ( si trait primii 3 ani din viata ) in Istanbul, va spun tuturor care ati citit pana aici : sa nu va doriti niciodata in viata voastra, ca nimic din Romania sa fie ca in Turcia, legat de absolut orice. Niciodata sa nu spuneti ” mama, ce as vrea sa fie si la noi ca la turci ” . Si niciodata sa nu va ganditi sa va mutati in Turcia, nici macar in gluma. Nici macar shaormele din inima Istanbulului nu sunt mai bune decat la noi.

    Comentariu apreciat.33510
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1782
    • Am fost in sate din Turcia unde, in afara de asfalt (care, trebuie sa recunosc, arata ok), ai fi zis ca esti mai degraba in 1950 decat in secolul XXI. Fara apa curenta, electricitate doar niste becuri in curte si in cel mai bun caz si niste becuri in casa (cu firele trase la vedere ca sarmele de uscat rufe). De prize nici nu putea fi vorba, nu ca ar fi avut ce sa bage in priza. Se cacau la propriu intr-o groapa din curte, nici macar o cacastoare ca la noi la tara, sa ai macar intimitate daca nu si confort. Oameni incremeniti in timp, zici ca te intalneai cu personaje din Sadoveanu, atata ca purtau fes / hijab pe cap. Inclusiv cizmele de cauciuc pareau o minune a tehnologiei. Faceau un fel de agricultura, dar zona fiind extrem de arida, nu prea iesea mare lucru. Mai umblau cu oile, mai ieseau seara la un ceai. Si dimineata la 5 si ceva se trezeau si din morti pe chemarea la rugaciune ce rasuna la 100.000 de decibeli din minaret.

      Comentariu apreciat.765
    • Turcii patrioti sau Erdoganisti ar gasi orice fel de scuze ca sa-si salveze fata… in anii 90, la inceput, se uitau romanii la Turcia si la Grecia ca la Sfantul Graal, romancele vedeau orice turc ca pe un seic arab cu sonda de petrol in curte, si orice grec, ca pe vreun magnat din familia Onassis.

      Cand a cazut cortina de fier, ca perceptie in fata lumii, din punct de vedere economic, social si orice altceva, grecii si turcii erau vazuti muuult in fata Romaniei si a oricarei tari ex comuniste ( exceptand Yugoslavia, ca un intreg ), aveau o anumita relevanta in lume, erau la un cu totul alt nivel. Acum vreo 15 ani, cand Turcia inca era mai aproape de a intra in U.E. decat de a deveni politic si social o Venezuela // Iran // Arabia Saudita, daca i-ai fi zis unui turc, ca in anii 80-90 Romania era peste ei, erau vreo 90% sanse sa sara direct la bataie.

      Erdogan nu a facut altceva decat sa duca tara aia din aproape o tara integrata in Uniunea Europeana, in ceea ce reprezinta astazi. Cu tot cu autostrazile lui si cu centurile ce inconjoara orase falimentare si fara capatai.

      Si sa nu mai spui niciodata ca din punct de vedere a indoctrinarii religioase nu suntem prea departe. Iesi din Istanbul si din resorturi, si vei vedea ce inseamna cu adevarat indoctrinare religioasa, nu mizeria politica pe care o face BOR, si nici ce zice dementul ala batran Episcop al Tomisului, cum p|m l-o mai fi chemand.

      Comentariu apreciat.1317
    • @Ventor Dacă zici tu, nu mai spun.

      Indecis. Tu ce zici?730
    • Candidatura turcilor la UE a fost acceptată în 99 iar 2005 au început negocierile propriu zise de aderare ue. Un aport la demararea negocierilor au avut americanii și uk. Franța și Germania au declarat de atunci ca Turcia nu-și are locul în UE.Srkozy zicea , am fost împotriva adeziunii Turciei și rămân în continuare.
      În realitate, la câte dosare imposibil de rezolvat au turcii candidatura lor va fi eternă. Un dosar este problema Ciprului și a sa republică turcă a Ciprului de nord creată și recunoscută doar de turci. Alt dosar minoritatea kurdă discriminați și vânați. Amnesty internațional observa o degradare a Statul de drept prin legi așa zise anti teroriste utilizate de fapt pentru anihilarea jurnaliștilor incomozi și a opoziției.
      Retragerea din Convenția de la Istanbul pentru ca turcii să poată practica, fără ca statul să fie penalizat,cutuma crimei de onoare împotriva femeilor și bătaia.
      Apoi dintr-o dată ar deveni cea mai populată țarămusulmană din UE avand frontiere cu Irak Siria Iran tari cu probleme politice și sursa migratorie.
      Recent l-am auzit pe Erdogan la unul din mitinguri,ca nu-l mai interesează adeziunea la UE.

      Comentariu apreciat.350
    • Li s-a cam tăiat craca cu UE de cînd cu pocinogul cu Incirlik. In caz de răzmeriță cred că F16 alea pe care le au in dotare s-ar putea sa le ceară un cod PIN, iar pornirea la manivelă sigur nu merge…

      50
  9. Se zvoneste ca Iohanis ar fi interesat de o functie inalta in Comitetul Olimpic. Dorinta lui ar fi ca sa includa plimbatul casual pe munti ca proba olimpica, experienta sa in acest sport fiind de necontestat. Echipa sa de consultati sunt siguri ca la acea proba ar lua aurul olimpic. Pe surse am aflat ca stafful sau e de parere ca Iohanis are mai multa ecperienta in d-ale calatoritului decat un renumit vlogger de travel ce si-a pus viata intr-un rucsac si s-a dus pe lume si de atunci tot dus e.

    Comentariu apreciat.525
  10. Tocmai ce fusei pe la Istanbul recent. Nu mai vazusem iesiri de oras cu 6 benzi de ceva vreme, belea ce drumuri pe acolo, poduri, nebunie. E drept ca si asa circulatia e infioratoare. Altfel, preturi mici si plin de fake-uri peste tot, oamenii de rand par cam saracuti si tristi. In zonele turistice preturile se dubleaza si toata lumea legata de comert e numa lapte si miere cu clientul.

    Din ce am vorbit cu localnici se traieste binisor pe langa orasele importante, in rest e trisete. Si sunt tinuti din scurt cu politia si administratia, nu prea misca nimeni.

    Stirea vazuta azi, ca guvernul a blocat intempestiv Instagram in toata tara pt ca stergeau aia ceva mesaje de condoleante legate de liderul Hamas ucis, pare relevanta pentru guvernarea de acolo. Legea o fac cum si cand vor cei de la putere, nu are nimeni nicio sansa sa comenteze.

    Comentariu apreciat.790
    • Si o faza interesanta care m-a amuzat: intrarea la chestii gen Hagia Sofia = 25 de euro. Asta in conditiile in care ei au un salariu mediu de 300-400 euro. Ciudat

      Comentariu apreciat.393
    • La Hagia Sofia ei intra moca, fiind musulmani, deci li se rupe de 20-25-50 de euro biletul pentru turisti.

      Comentariu apreciat.731
  11. Legat strict de infrastructura- un lucru interesant care poate nu e atat de evident pentru noi, e ca Turcia are o administratie in teritoriu mult mai performanta decat ne imaginam, au experienta unui imperiu in spate.

    Din fericire Google Maps e gratuit si putem vedea singuri ca aproape toata tara este brazdata de drumuri expres, 2+2 cu separator de sens, nu doar cateva regiuni.

    Da, au probleme economice mari, numarul de oameni saraci sau expusi saraciei e in crestere, dar la infrastructura mai avem vreo 10 mamaligi cu branza de mancat pana sa ne apropiem de ei.

    Indecis. Tu ce zici?3220
  12. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2154
    • Mda, cumpără-ți un Merț făcut la turci și mai vorbim mai încolo.

      Indecis. Tu ce zici?1516
    • E mai prost ca unul facut la chinezi ?

      187
    • @Ficat, emigrează în Turcia! 😂😂😂 că tot zici că e bine și frumos. (să nu-mi răspunzi te rog cu „… da eu nu am zis că e totul bine și frumos… „).

      1513
    • GDP-ul (nominal) al Turciei e cu 50% mai mic decat cel al Romaniei.
      Intr-adevar cel PPP e al 11-lea mondial. Dar parca prefer sa am puterea de cumparare mai scazuta si sa traiesc in Romania , decat sa traiesc in tara aia care numai democratie nu se poate numi .

      Comentariu apreciat.333
  13. „Türkiye’s tourism income has totaled $54.3 billion in 2023, up 16.9% on a yearly basis”

    Ca idee, Romania se „lauda” cu 4.2 miliarde lei din turism pe an (~$900 milioane).

    Indecis. Tu ce zici?249
    • Cred ca e o comparatie nedreapta chiar de am lua in calcul si diferentea de suprafata/ populatie (4-5x in favoarea Turciei).
      Turcia are o pozitie geografica mult mai buna decat RO (inconjurata de ape din 3 parti, mai la Sud => sezonul mai mare, (+ iernile mai blande prin ceva insule /statiuni), cultura/istorie mult mai bogata.
      Deci daca ar fi sa luam in calcula acel 4-5x (suprafata, populatie) si sa comparam 1 mld Ro vs 10 MLD Turky, tot nu ar fi o comparatie dreapta dpmdv.

      Indecis. Tu ce zici?285
    • Da, 2 dolari o bere in market in Antalya. Eftin nene pentru turcul de rînd. Sau ăia sînt numai cu ceaiul cu droguri…

      147
    • Sunt fierti musulmanii pe alcoale, mai ales in Antalya, se stie.

      Comentariu apreciat.314
    • @Marinel: tot 2 dolari e berea in market in orice oras din turcia. Alcoolul e foarte scump in turcia. Diferenta e ca in restaurant gasesti berea la 3 dolari… cam ca la noi…

      140
  14. Nu te mai uita numai la autostrazi si resorturi. Ca asa si in Republica Dominicana e paradis la all inclusive, pana cand iesi din ele :)

    Daca ajungi in anumite zone din Turcia aia traiesc ca pe vremea cand se luptau cu Mircea cel Batran.

    Comentariu apreciat.645
  15. 1. Democratia costa – au zis deja unii mai sus, totul se misca mai lent, pentru ca dezbateri, idei, opinii, despagubiri, avize de mediu, contestat licitatii, etc
    2. Protectia sociala costa – ne plac ordinea publica si sistemele de protectie sociala din Europa, dar nu prea realizam cat de multi bani inghit ele
    3. Turismul aduce bani frumosi
    Fara 1. si 2. dar cu 3. –> Turcia are bani directionati cum vrea liderul

    Comentariu apreciat.331
  16. cum de unde au bani? a fost o vreme cand erau china europei. si inca exporta in draci de la haine la materiale de constructii si ce mai vrei tu. ce nu e facut in china e facut in turcia

    Comentariu apreciat.330
  17. Am fost luna trecuta in Turcia, am vrut sa intru pe invertorul meu Huawei sa vad ce productie e pe canicula, si nu am putut. Orice ar face, nu cred ca folosesc Huawei.

    33
  18. Actualul partid la putere (AKP) a prins avant din cauza ca a incurajat dezvoltarea multor companii detinute de afaceristi musulmani din anatolia si nu numai, vorbim aici de contracte pt infrastructura, constructii si cam tot ce iti poti imagina. In acel boom imobiliar din anii 2006-2012, s-au imbogatit f mult si evident au facut o gramada de afaceri pe banii statului, plus afaceri cu diversi arabi, qatarezi din regiune. Turismul nu e doar european/occidental, dar si multi arabi, rusi, asiatici etc.
    Politicienii lor au inteles ca daca nu livrezi nimic tangibil nu ai nicio sansa. Multi au performat in ciuda coruptiei si a clientelismului.

    Eu cred ca ei au ajuns la actuala infrastructura rutiera din Istanbul si marile orase efectiv fortati de nevoie. Cand ai o populatie de 18 milioane intr-un oras, cam trebuie sa le faci sosele si mijloace de transport in comun, altfel orasul (si-asa sufocat) ar fi pur si simplu blocat.

    O chestie random care m-a impresionat a fost disciplina cu care toata lumea intra in mijloacele de transport in comun (autobuze si tramvaie) pe usa din fata (cu exceptii) si fara sa fie nevoie de controlori.

    132
  19. NOU
    #71

    Vad comparatia Romania – Turcia la egalitate, Romy un mic progres dat de banii UE, farq UE si bqnii capsunarilor eram in kkt. Turcia are

    316
  20. NOU
    #72

    Scuze. Turcia are influenta internationala, exporturi sanatoase, metalurgie, industrie mult peste noi. Nu respecta nicio regula, nu ca Romy ar fi mai buna dar UE ne impinge la reguli. Turcia e un fel de Chino/Cuba a Europei, UE are frica de ei economic si poate si militar. La nivel individual o duc mai prost, maxar tutcii fac copii viitorul

    e al lor, Romy va regresa mult pierzand multa populatie.

    Indecis. Tu ce zici?724
  21. Hai sa ma bag si eu, am fost la Istanbul acum o luna in city break dinala. Am mers mult, toata zona turistica aia rivalizeaza la preturi cu Amsterdam, chiar e mai iefina shaorma in olanda. Mi-am luat teapa in toate locurile unde am mancat, am facut si toxiinfecție alimentara chiar, kebabul nu are rival cu ce e in București. In rest, mi-a lasat o impresie neutra, de favela as putea spune, prea mult pentru mine, cand am ajuns in București mi se parea lux totul. Unii chiar imi vindeau tricouri la oret de original.

    Comentariu apreciat.314
  22. Economic vorbind, Turcia e membru cu drepturi depline în UE. Firmele turcești pot face afaceri peste tot în Comunitate, cu aceleași drepturi cu ale oricărei firme din Europa. Din punctul ăsta de vedere, sunt absolut integrați. De acolo au bani.

    63

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile