Știrile care nu au legătură cu noi: seceta

Au fost știri peste tot că vor fi întreruperi de apă în unele zone unde e un pic secetă, dar cine să le citească?

Încă o dată, rodditorii sunt aerieni. Și unii români la fel.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Te muti intr-un cartier unde, nu demult, crestea porumbul si lucerna.
    Se torn betoane la greu.
    Terenurile adiacente sunt pline cu resturi de la saci de plastic, bucati de polistiren, peturi de bere, resturi de betoane, rigips etc.
    Torni betoane in curte.
    Iti pui gazon, nu flori, nu boscheti, nu pomi fructiferi.
    Iti cumperi trimmer scump pe verde, cleste gardena.
    Iti faci grad de 1.80 – 2 metri, ca vrei intimitate desi „pe net” vorbesti de incluziune, civilizatie etc. gradina ta si a vecinului nu se ventileaza, prin urmare, bagi ingrasaminte la greu ca se usuca la greu tot ce-ai pus pe langa gard.
    Toti vecinii tai cu tine in frunte aveti 2-3 pomni care nu prea cresc, desi ai net, scule etc. asa ca te duci sa cumperi fructe bune de la carfur.
    Te uiti pe google maps, selectezi view from satellite si se vede doar rosu tipator – nu e de la rosii, trandafiri, ci de la tabla tigla stil taran coclit- si foarte putin verde.
    Repeti procesul cu alte cartiere, iti cumperi electrica paguboasa, care e buna doar primvara si toamna, vara si iarna este echivalentul unui tv de 500 lei „de pe net”.
    In final, te doare in pula, te duci in vacanta „in strainatate” si uiti de toate.

    Comentariu apreciat.32436
    • „io m-aș fi mutat in oraș, dar nu aveam bani de 2-3 masini și de casă în oraș”
      „nu-mi dau seama de ce am nevoie de 2 mașini in oraș, lasă așa”.

    • e frumos si faptul ca afara a fost mai cald ca in MadMax-ul lui Mel Gibson si au impresia ca țăvăria de la apa vital, care costa sute de milioane de euro, se monteaza ca picuratoarele la rosii.

      imagineaza-ti tevi de sute de tone ce trebuie ingropate pe dealuri cu inclantie de 10-20 de grade, ce valoreaza mai mult decat toate jafurile de case la supra pret.

      in valea lupului – popas pacurari lumea era suparata ca muncesc doar 3 oameni cu tarnacopul in sant. in conditiile in care strada era lata cat un pat matrimonial, si la propriu, nu incapeau mai mult de 3 oameni in sant. dar toti aveau pareri.

      Comentariu apreciat.6814
    • NOU
      #4

      băi, nu știu, pe mine apavital m-a anunțat; personal; sms și email…
      da, sunt niște cîrnați cu intervalele lor orare (mai ales 20.00 ăla, if you know what I mean…), da’ de anunțat au anunțat…

      193
  2. Cred că e din două părți problema. E drept, au fost știri, dar nu au spus explicit „o să fie căzută apa pe străzile X Y și Z”, cel mai probabil. O parte din efort trebuie făcut de ăștia de la compania de apă, dar ai dreptate și cu alfabetizarea socială care e cititul știrilor, și Reddit nu e site de știri. Pe de altă parte, hai că în Brașov ai de unde alege, dar am un sentiment că Bucureștiul nu prea mai există presă pentru orice se întâmplă cinci stații mai departe de Universitate.

    Comentariu apreciat.555
  3. Nu greșești, doar că nu vezi problema corect. Nu e obligația mea, în calitate de consumator/plătitor să îți urmăresc site-ul, nici site-urile de știri (în special pentru că nu se anunță concret și exact – ce zone, ce intervale orare). Mai ales că vorbim de bloc de locuințe – pune afiș! Că banii se iau din cont/facturile vin…
    Nu te supăra, dar sunt 100% de acord cu ce zice femeia acolo. Ca furnizor nu ai nicio obligație?
    I’ll see myself out… again (dacă e cazul).

    Comentariu apreciat.19516
    • Normal este ca furnizorul sa anunte (prin SMS sau afis la blocuri). Si sa aleaga un interval orar decent. Adica, in postarea din articol se mentioneaza intervalul 16.00 – 20.00, ceea ce e o prostie. Ar fi trebuit sa fie pana pe la ora 22.00, poate 23.00.

      Comentariu apreciat.355
    • Depinde ce scrie mărunt in acel contract însă sunt de acord – contractul e că tu faci ceva și eu plătesc, daca se schimba ceva ar trebui sa fiu notificat personal, nu sa caut pe net sa vad noutăți.

      253
  4. Și nu doar că e secetă, ci pur și simplu infrastructura nu este adaptată noilor cartiere de la porumb. Apar zece blocuri alimentate cu apă curentă din vechea țeavă de 5 țoli care aproviziona cele cîteva case de dinainte, scurgerea la fel, pe azbociment de 150 mm, tablourile au sigurante pe general de 16 A că nu duce traful din zonă mai mult și tot așa…

    Comentariu apreciat.733
    • > infrastructura nu este adaptată

      Eu nu zic ca n-ai dreptate, dar unde sunt toate refuzurile / adresele / instiintarile tuturor astora care au semnat / primit / parafat racordurile astea? Toti zic ca nu merge asa, dar toti accepta, semneaza, primesc.

      Mi-e greu sa-mi fie mila de saracii ingineri din posturi de genul asta, pentru ca daca-i intrebi cand a fost ultima data cand au trimis sefului direct un raport negativ dau din umeri. Cand te-ai plans, si cui, gigele ca „asa nu se mai poate”? Ah, nu te-ai plans? No, sanatate! Te pup maine virtual pe poza la cafeluta.

      Indecis. Tu ce zici?309
    • Furnizorii nu vor sa investeasca in retelele de utilitati. Se multumesc doar cu incasarea unor facturi si toaca banii (a se vedea Electrica Furnizare si Distributie). Si unii, daca investesc o fac prin fonduri (europene sau nationale), unele din ele nerambursabile. Dar dupa aceea, te taxeaza pentru furnizarea serviciilor.

      Comentariu apreciat.391
    • Nu știu dacă este o noutate pentru voi, dar am rămas surprins să văd in Chitila blocuri cu puț la subsol pentru apă.
      Neconectate la rețeaua de apă, doar canalizare.

      Comentariu apreciat.321
  5. Asta merge brici cu stirea de ieri, in care „Ministrul Energiei Sebastian Burduja a afirmat că se ia în calcul diferențierea costurilor cu energia electrică în funcție de intervalul orar în care are loc consumul astfel încât consumatorii să plătească mai puțin dacă folosesc energie într-un anume moment al zilei” (adica dupa-amiaza, cand e varf la energie solara). Pui masina in priza, pui rufele, pui detergent. Apa nu mai pui, ca n-ai, dai drumul la masina. Ai spalat super eco!

    Comentariu apreciat.396
  6. Brossignol, am fost în piață sambata trecuta, doi vânzători s-au plâns de puțuri secate și că sunt într-o situație delicată că nu au apă pentru ei, darămite pentru producție.

    Comentariu apreciat.471
  7. Că e plin de speciali pe Reddit, de acord. Dar, procentual, e la fel de plin și aici, la tine.
    Că de data asta o dai in gard doar că ai tu un beef cu unii de pe Reddit, iar nu am niciun dubiu.

    Comentariu apreciat.1109
  8. Sa mai spuneti ca omul nu a fost un vizionar „(26 April 2013) Peter Brabeck, the boss of the multinational corporation Nestle denies that water is a human right in the documentary: We feed the world. He believes that the idea that water is a human right comes from “extremist” NGOs. For him water is a foodstuff like any other, and should have a market value. Privatisation is the best way of doing so.”

    Indecis. Tu ce zici?306
    • Daaa, pentru ca Nestle produce efectiv apa, nu o imbuteliaza. Au creat acest produs dupa ani de studii si cercetari, care au implicat resurse umane, materiale si financiare enorme.
      Nestle si celelalte companii care ne vand un lichid vital castiga miliarde si platesc niste taxe nesemnificative.

      Comentariu apreciat.514
    • @Nicu, sigur, cand Nestle o sa produca efectiv apa, atunci sunt de acord ca trebuie sa o vanda, nu sa fie accesibila pentru toata lumea.
      Cand or sa se duca ei sa ia apa din oceane, sa spune, sa o desalinizeze si apoi sa o transporte pana in raurile de pe continente, atunci pot sa taxeze accesul.

      20
  9. de acord ca respectiva companie trebuia sa anunte. si nu, 2 paragrafe 3 links deep pe site-ul lor unde nu intra nici webadminul propriu, nu e de ajuns. afis la avizier, mail, sms… ca aparent pentru ‘oferte’ si amenintari le pot folosi fara probleme.

    in acelasi timp sunt convins ca duduii respective nu i-ar fi fost suficiente nici alea. mailul intra in spam, sms-ul era blocat de vreo aplicatie care ii protejeaza intimitatea iar afisul il ignora ca si pe lista de întreținere.

    nooo, ei i-ar fi trebuit coloana oficiala, covor rosu si 18 masini din care sa coboare directorul general SI ala executiv ai companiei care sa urce pe scari, in genunchi pana la ea la usa si sa isi ceara iertare cu lacrimi in ochi iertare pentru inconveniente. si oricum interval nu era ok ca atinci isi spala ea chilotii.

    caldura, seceta… prostii… nu isi bate ea capul cu asa ceva, astea se intampla altora… prin africa…

    revenind la o chestie mai veche…. care este responsabilitatea noastră in viata noastra? chiar nici una? nimic niciodată?

    Indecis. Tu ce zici?3143
    • Avem si noi niste responsabilitati, dar in acelasi timp cred ca atunci cand platesti pentru un serviciu, ar trebui ca furnizorul sa isi asume o parte din responsabilitati.

      O alta institutie responsabila ar fi trebuit sa fie Primaria care a dat aprobare pentru constructii de locuinte intr-o zona in care instalatiile de furnizare a apei potabile sunt subdimensionate.

      02
  10. Așa se întâmplă când îți iei știrile de pe rețele sociale. Că ele știu ce informații ai tu nevoie in bula ta, nu mai contează ce e exterior. Și acum sa vina thumbsdown, dar la Cluj băieții de la apa mai au și un Facebook(sa nu căutăm pe site), unde mai anunță când se ia apa, înainte să se intample(daca e programata întreruperea). Dar nu cred că da bine sa dai follow pe rețele la ceva util, că alea nu sunt fun

    Indecis. Tu ce zici?2026
    • Asta-i culmea, să mă mai înscriu și pe Facebook ca să pot urmări activitățile Regiei de apă… nu pot trimite ei SMS celor impactati?

      Comentariu apreciat.465
    • @Ouiouifi domna/domnisoara locuind la bloc nu are contract cu Apavitalul, ci asociatia ei de proprietari, sa ca furnizorul de apa nu ii cunoaste numarul de telefon sa o SMS-uiasca.

      214
    • @cineva, furnizorul poate sa anunte asociatia de proprietari daca exista contract la nivel de asociatie. Orice furnizor are datele de contact ale clientilor (persoane fizice, firme, asociatii). E asa de greu sa trimiti un SMS/mail catre reprezentantul contractual?
      Nu uita ca toate contractele sunt specificate ca date de contact cel putin un numar de mobil, si daca exista, chiar si o adresa de mail.

      203
    • @Marin poate furnizorul a anuntat asociatia din care face parte, mai departe asociatia nu a mai anuntat-o pe doamna/domnisoara.
      Fiind la bloc nu are contract direct cu Apavitalul, ci asociatia, sau o fi reprezentanta asociatiei.
      La cat de des opres apa, e posibil sa le vina factura mai mare de la operatorul GSM in comparatie cu factura la energia electrica consumata de pompele ce stau.
      Dar hei cine are gazon frumos! Si ce au instalat la ordinul lui domn’ Chirica la bulevardele mari.

      12
    • @cineva, tinand cont ca in majoritatea blocurilor noi locatarii au cel putin un grup de WhatsApp in care se regaseste si administratorul, am asa o vaga banuiala ca nu a fost nimeni anuntat de intrerupere, nici macar administratorul.
      Ca altfel cu siguranta dadea un fwd atunci cand a inceput valul de nemultumiri.

      01
  11. Vin eu cu parerea nepopulara. Ar putea si ar trebui sa anunte ! Ai un sistem informatic in care ai mail-ul meu si adresa prin care iti platesc factura si nu sunt facturi mici la apa. Daca stii sa imi iei bani pe apa de ploaie ar trebui sa ai bani si de trimis un mail in care sa imi zici: „Vezi ca saptamana viitoare vei avea apa intre 8 si 12 ziua sau cat o fi din cauza secetei”. La fel si pentru electricitate, gaz, etc. Nu trebuie sa stau eu sa ling ziarele locale sau stirile de la ora 17. :D

    Comentariu apreciat.312
    • Au ale asociatiei de proprietari din care faci parte si careia ii emite factura, nu a fiecarui proprietar din acele asociatii.

      12
    • @cineva, pari foarte convins/convinsa ca asociatia de locatari a fost anuntata. Ai vreo informatie suplimentara legata de acest aspect?
      Din postare se intelege ca persoana respectiva a intrebat la Apa Vital de ce nu a fost anuntata si nu i-a zis nimic ca de fapt a fost trimisa informare catre administratie.

      11
  12. În mod sigur au scăzut valoarea abonamentului proporțional cu perioada cât nu au furnizat serviciul contractat! /s

    72
    • Nu cred că e o regulă abonamentul la serviciul de furnizare apă. Și dacă e un cost fix, e nesemnificativ. De regulă plătești consumul de m3 apă rece + canalizare raportat la acel acel consum.

      23
  13. Daca ditamai eMAG-ul face economie la trimis sms-uri ca sa anunte cand ajunge coletul la easybox, regia de apa de ce n-ar face?

    96
    • Am vazut si eu porcaria asta cu EMAG care nu te mai anunta cand a sosit coletul la EasyBox. Chiar atat de scumpe sunt SMS-urile?

      Oricum, cred ca pe viitor o sa aleg livrarea prin curier la usa, macar acolo trebuie sa sune la intterfon cand ajunge. Nu mai stau sa verific de 10 ori mail-ul sa vad cand ajunge coletul.

      21
    • Da, is scumpe cand ai sute de mii/milioane zilnic, firebase mai da si rateuri iar implementarea altui provider costa.

      22
    • Daca ai milioane de SMS-uri zilnic, inseamna ca ai sute de milioane de comenzi anuale. Si atunci, raportat la cifra de afaceri, costul SMS-urilor nu reprezinta mai nimic.

      Si nu, nu pare ca este vorba de o eroare in urma careia nu s-au trimis SMS-urile. Pur si simplu este o magarie care sa te forteze sa instalezi aplicatia Sameday.

      20
  14. NOU
    #38

    Eu pe siteul lor citesc ca e vorba de lucrari de reabilitare, nu de seceta.

    Am avut norocul sa nu fiu in situatia respectiva, dar ar fi chiar nasol sa ma c@c la ora 21 si sa nu pot trage apa decat la 6. A, si sa nu adorm pana dupa 9.

    Btw, mi se pare ca stam foarte bine la utilitati, avand in vedere cat de prost sunt platiti oamenii care chiar stiu sa faca treaba, si cat sunt de capusate companiile.

    90
    • Da, dar daca scria in articol ca au fost probleme cu lucrari de mentenanta neanuntate (adica lucrari care erau planificate cu ceva timp inainte) nu mai avea sens discutia. Asa ca punem un titlu boombastic pe care il argumentam cu un text scos din context.

      10
  15. Adevarul e ca baga romanii irigatia de la retea de zici ca nu e adevarat. Nu da bine caruta si cortul daca petecul de iarba tuns fara intarziere nu e verde.

    Faza de saptamana trecuta: la buticul unde mai merg sa consum meniul zilei o tanti de la tejghea si-a luat un pahar de apa de la robinet. Si a stat cu mana pe manerul de la bateria de apa si apa curgand pana cand a terminat de galgait. Apoi a clatit paharul, a inchis apa.

    21
    • Si care ar fi solutia? Probabil ca scumpirea apei daca depasesti X metri cubi, nu?

      Si asa, fiecare va alege ce este prioritar:
      – sa faca 2-3-4 dusuri pe zi;
      – sa ude iarba din fata casei;
      – sa traga apa de fiecare data cand merge la WC;
      – sau chiar sa stea 5 minute cu robinetul pornit ca sa termine de baut un pahat cu apa.

      12
    • De curiozitate, astia care ati dat thumbs down la ce solutii v-ati gandit? Inteleg ca varianta cu pret redus pana la X mc si pret crescut pentu tot ce depaseste aceasta cantitate nu este buna.
      Daca ati vrea sa reduceti consumul de apa, voi cum ati proceda?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube