Cât de des plouă în deșert? De două ori în 40 de ani? Nu merită să facem canalizare pentru așa ceva. Cât de des se blochează autostrada spre mare sau spre munte? Două zile pe săptămână, trei luni pe an? Statistic, nu ai de ce să lărgești. Cum zicea domnul nostru Radu Mazăre, nu are rost să faci 6 benzi de la mare la Capitală, în weekend vor fi și alea pline și în restul de 9 luni vor sta goale.
Așa și cu inundațiile (video). Nu te apuci de lucrări de anvergură pentru două inundații pe an. Aproape orice ai face, dacă plouă mult pe termen scurt tot se va face baltă și tot își vor pierde oamenii numerele.
Da, e nasol să le spui asta celor cu inundație în casă sau cu mașina avariată. Dar până nu se va întâmpla asta lunar nu se vor produce schimbări.
Pentru inundatie in casa sau masina avariata exista asigurare, dar costa bani. „Sa se faca” e gratis.
Corect.
Si pentru incendiu exista asigurare, dar este scumpa.
Nu stiu de ce unii au pretentia „sa se faca” hidrante si „sa se infiinteze” detasamente de Pompieri.
Exista asigurare, o si platim, sunam de 4 ori la asigurator ca sa cerem un instalator ca ni s-a spart o teava, ca sa aflam ca n-au echipa de interventie in orasul nostru. Mwie Alliantz ( eu mai am si alte nemultumiri legate de ei pe partea de asigurare de sanatate)
@Andrei G Corect doar ca gresit, analogia ta.
Imagineaza-ti ca ia fo tot bucurestiu, deodata, apoi arde cam 30-45 de minute dupa care se stinge de la sine. Cate detasamente de pompieri ai nevoie ca sa faci ceva? Cati hidranti ?
@Ioana
Chemi un instalator, platesti si apoi iti decontezi. Va faceti singuri probleme de unde nu sunt.
@VladM, deci tu spui ca daca ar exista un risc sa ia foc tot Bucurestiul nu ar trebui sa luam nici o masura de preventie? Sau cum, ca nu inteleg.
Cand sunt incendiile alea de vegetatie prin diverse tari (ex: Grecia) nu ar trebui sa existe echipe de pompieri pregatite de interventie, pentru ca oricum este dificil sa stingi focul si pentru ca exista asigurari?
Nu, nu spun aia. Daca vrei sa mentii analogia cu focul, o ploaie de genul e ca si cum ar lua foc, in decurs de 5 minute TOT bucurestiul, literalmente fiecare cladire, cocioaba, cos de gunoi si masina ar izbucni in flacari intr-un interval de cateva minute.
Nu cred ca intelegi magnitudinea a ceea ce a fost ieri si cum se comporta orice la nivelul ala de precipitatii.
La cum a aratat ploaia aia au fost peste 50 litri/mp, inmulteste 50 cu suprafata bucurestiului si vezi cate milioane de mc de apa iti iese. Poti face canalizari dinalea cum vezi in filme, te plimbi prin ele, toata aia aia n-o poti deversa direct in dambovita, apai aia trebuie tratata, eh nu poti construi statii de tratament care sa preia volumul ala de apa si in restul anului sa mearga la 10% din capacitate.
De asta ceea ce s-a intamplat ieri intra la fenomene exceptionale, ca-s exceptie de la regula.
Uite fac o analogie cu IT-u, ca e mai simplu. Daca ai un site, nu-ti faci infrastructura care sa tina 5 milioane de vizitatori ca poate o sa ai o zi de viralitate de doua ori pe an.
Acu vreo 2-3 saptamani au fost niste ploi de genu prin bavaria, Munchen-u s-a transformat in Venetia pentru o zi, asta e, se scoata apa, se suna la asigurare, mergem inainte.
Clasamentul oraselor unde ploua dar nu se inunda
https://www.numbeo.com/cost-of-living/rankings.jsp
Dar cateva canale se pot curata, cand si unde exista.
Ahh pe ulitele de acolo nu incape masina de pompieri, de unde santuri de scurgere sau trotuare?
Dani avea e masina electrica sau una amfibie?
PS: vand barca
„până nu se va întâmpla asta lunar nu se vor produce schimbări. ”
Esti amuzant daca crezi ca, intamplandu-se lunar, se va apuca cineva de schimbat canalizarea prin orasele mari. Pentru ca asta inseamna deranj pentru romanu de rand, n-o sa mai aiba unde sa-si parcheze masina (pe trotuar) si te va tine minte la alegeri, ce daca i-ai rezolvat o problema?
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Ar fi fost si culmea dupa ce am rabdat atatea dusuri reci ca sa repare tevile sa alegem pe altcineva care nu face nimic
@Cristi, deși pare că ești special, o să te lămuresc un pic. Încă de când eram eu în liceu, adică de prin anii ’90, erau vreo două zone în București care se inundau la fiecare ploaie d-aia mare cum a fost aseară. Zonele alea sunt una în sectorul 4 și alta la granița dintre 4 și 5. Atâta cotoroanța din Voluntari (4 ani la primăria generală) cât și interlopul ăla infect (primar și la 4, și la 5) au avut ocazia să rezolve problemele astea în trecut dacă ar fi fost cazul. N-au făcut-o. Și eu ar fi trebuit să votez cu unul din ei, corect? Fiindcă dacă nu a rezolvat Nicușor…..
P.S. Încercați să nu mai credeți acolo în provincie basmele cu dușurile reci din București, că orașul ăsta are mai mult de o stradă și trei ulițe principale, iar câteva blocuri rămase fără apă caldă două săptămâni nu înseamnă că toată lumea a făcut duș rece de când a venit Nicușor Dan primar.
Eu exemplificam contrariu celor spuse de PHNC dar vad ca ați luat-o pe cărări.
blocurile comuniste sunt asamblate din placi de beton prefabricate. parca acelasi tip cu care se construiau sosele. demontezi cateva blocuri. asezi doua placi pe verticala si una pe orizontala peste. gata. sus ai strada si pe sub ea canalizare.
S-a facut la BV, compania Apa a largit canalizarea la stadionul Tineretului, acum cativa ani, ca la fiecare ploaie majora se facea lac. La fel si sub podul de pe 13 Decembrie, in Tractoru. Dar lumea a uitat.. acum nu mai sunt probleme.
Atunci sa nu se faca nimic dar sa marim taxele de la anu. Trebuie sa platim mai mult pentru acest serviciu.
Poate sunt eu mai neinformat, dar cum naiba se desprind numerele de inmatriculare cand sunt inundatii? Unele sunt direct gaurite cu suruburi, unele prinse in clipsuri de suport si ar mai fi cele bagate dintr-o parte, ca un card in bancomat. Care ies in aceasta situatie?
Cînd lovește apa în bară intră prin spatele plăcuței și rupe plasticul ramei care este casant în cele mai multe cazuri.
am un coleg care era tot asa, sa se faca cat mai mare, sa nu se mai intample.
si i-am facut-o analogie simpla pe care a inteles-o.
-vrei si tu sa iti faci o casa, nu?
-pai da, asta e planul.
-pai cand incepi fa-o si tu 25 de dormitoare, 7 bai, 3 4 sufragerii, minim 2 bucatarii, garaj pentru cel putin 20 de masini…
-aoleu, da’ ce, am înnebunit ca prostii aia de la mine din sat care isi fac casoaie si ei stau 360 de zile pe an in spania?
-pai o sa faci nunta, o sa faci un copil, botezul, o sa iti inviti toate neamurile, sa ai unde sa ii cazezi.
-evident dar pentru 3 petreceri in 20 de ani…(trails off).
Spania boss, nu spania. Italia, nu italea, UK, nu anglea. Și România, nu romanika, rromania și alte beșini cu damf.
Și cu maxim tupeu: țigan. Nu rrom, suedez, cioară.
Țiganul e țigan pretutindeni și nu are nici un stres că e țigan.
Cu lipsă de coaie sunt ăia care caută sinonime, că așa e frumos. Și să îmi bag pula în toate formele tuturor de complezență, am obosit să halesc toate mizeriile … Ceva gen : LGBTAQIA2S+.( Citit azi in ceva știre).
Ce pula mea înseamnă nu știu. Ceva cod secret, posibil Indiana Jones să îl descifreze.
Alo, cu cat tre’ sa dau mai mult la patreon sa scriu ca Paco, ca mie mi-ai inlocuit automat cu „suedez”?
as plusa cu regatul unit, sau macar baga si un españa.
Test: Țigan
Dacă funcționează, încerc și cu datele cardului, alea sigur apar cu steluțe.
La naiba!
hunter2
Pana una alta…SUV !
Trăian Băsescu: ”Nu avem nevoie de autostrăzi. Vă scot eu din cap acest lucru”
Nicolae Noica, ministru în Guvernul CDR (din 1996-2000) a amintit de o întâlnire cu Trăian Băsescu, pe atunci Ministru al Transporturilor în același guvern din partea PD (în perioada 1996-1998). Trăian Băsescu ar fi spus la acea vreme că ”nu avem nevoie de autostrăzi”.
«Nu avem nevoie de autostrăzi. Vă scot eu din cap acest lucru» , o chestiune de o gravitate extraordinară. Care era gândirea? Păi, eu mai întâi trebuie să am circulație și pe urmă fac autostrada. Pai, fac autostrada ca să atrag circulația, ori dacă concepția era aceasta… Această concepția a continuat și când dânsul a fost președinte”, subliniază Nicolae Noica, fostul ministru al Lucrărilor Publice.
”De autostrăzi avem nevoie. Se pune problema autostrăzilor care fac legătura între Muntenia și Transilvania. O să punctez în două vorbe și treaba Pitești-Sibiu. Este inadmisbil după părerea mea ca la ora actuală, de 7 ani de când este președinte domnul Iohannis, să nu se ia măsuri pentru a face această autostradă. Era obligatoriu să se facă. Este un gând al marelui inginer Ion I.C.Brătianu care a fost șeful PNL și care a dorit în anii 1900 să facă această legătură. Aceste lucruri trebuiesc continuate și făcute”.
Ăștia tot iau măsuri, la propriu sa facă autostrada aia, însă își uita ce măsură au luat și tot refac munca asta.
Stai liniștit, măsurile sunt active!
Pai Iohannis trece Carpatii cu avionul, ce treaba are el cu Valea Oltului?
Eu stiam ca Poseidon are furca, nu tarnacop.
Trident îi spune la țepușa aia…
Cine are solzi pe spate si scoica pe burta stie.
Ref. la articolul despre placutele de inmatriculare: “În multe zone din oraș oamenii le-au adunat la un loc, le-au fotografiat și au postat imaginile pe grupurile de Trafic de pe Facebook”
Articolul lasa impresia ca aceasta este comportamentul civic de asteptat. Inteleg ca oamenii sunt ocupati, fie au treaba, fie nu vor sa se lege la cap. Dar totusi, gresesc cand ma gandesc ca articolul trebuia sa se incheie cu “ in astfel de cazuri, este indicat sa sunati si sa anuntati la… (?politia rutiera?) tel. …”? Cu alte cuvinte, as fi asteptat o incheiere de tipul “Ce facem noi cand gasim pe strada un portofel/ o placuta de inmatriculare?” – gresesc cand am astfel de asteptari?
pai politia e in stare sa te puna sa vii cu copia dupa buletin si sa declari unde ai gasit placuta si p[e urma iti da si o amenda sau avertisment
Și iar îmi amintesc cum am găsit eu un portofel cu de toate pe stradă, cum m-am dus cu el la poliția locală și cum ăia, auzind de bani, (de parcă omul tine șosete in portofel), m-au trimis la poliția națională la dracu’ in praznic să scriu jdemii de rapoarte și hârtii. Mi-am băgat virtual ce n-aveam fizic in descendenții lor vii sau morți, am căutat păgubașul pe internet, m-am întâlnit cu el în câteva minute și am scăpat de obiect. The end.
Dacă ia foc ceva, nu-i problemă, sunăm la inundații.
Numărul ala cu 987gsc a fost al meu cândva:(
Pai asta nu e un principiu de baza in ingineria civila?
Poti sa proiectezi structuri care sa ia in calcul toate scenariile, dar nu e economic viabil, asa ca proiectezi totul legat de evenimentele care apar o data la X ani.
La fel si in testare.
Si uite asa mai apar BUG-uri.
Fenomenele astea vor fi tot mai dese, nu la fel de rare ca pana acum. Asa ca poate nu strica o strategie ca in XX ani sa ai o canalizare care sa poata prelua ce va fi atunci.
Nu zice nimeni sa te apuci acum sa schimbi tot, dar se poate face treptat. Ma uitam cand sparg pe aici strazi si baga tevi, baga tot tevisoare din alea micute in loc sa bage unele de jumatate de metru diametru macar. Daca tot schimbi si faci din nou, de ce sa nu faci in ideea ca vei ajunge candva sa inlocuiesti tot treptat.
Asta ar fi noua borduriada din sectoarele 1,2,3,4,5 si poate si 6. Si de data asta ar câștiga si cetățenii ceva chiar daca la pret de Gradinile suspendate
Totuși, înclin să îl cred pe George Carlin -> dacă îți faci casă la poalele vulcanului, să nu te întrebi de ce ai lavă în sufragerie.
mi-a placut de ND. A explicat: pentru bucuresti o solutie pentru inundatiile astea ar dura cam 10-20 de ani.
Problema cu democratia este ca nici un primar nu o sa se bage sa faca ceva de genu asta. Imagineaza-ti sa iti zica ND „urmeaza sa facem super haos in oras, dar macar e scump si murdar, blocam strazi, spargem asfaltu. Dureaza 3 mandate”.
hai sa vedem cati oameni or sa zica „da dom primar, asa se face” si cati or sa zica „pentru 2 ploi pe an????”
da, asta e soluția, să spună isteții pe gura lor asta