Dacă aveţi bunici la ţară, care se mai ocupă cu agricultura, iată ce trebuie să le spuneţi, dacă ţineţi la viitorul României:
Dragi bunici, România e în continuare un stat agrar, şi deci nedezvoltat, pentru că nimeni nu are curajul să le spună ţăranilor că vremea lor a trecut. Gata. Pământul nu se mai munceşte cu calul şi căruţa. Pământul se munceşte cu îngrăşminte şi cu tractoare. Numai că nu vine nimeni să prăşească un lot de 20 de arii aici, după aia să mearga 5 km mai încolo, să lucreze altul. În ţările civilizate, satele sunt nişte localităţi unde stau tot felul de oameni, iar pământul din jur aparţine nu tuturor, ci doar câtorva. Care lucrează pământul în mod industrial, pun pe 2 hectare porumb, pe următoarele 2 coca, pe următoarele 2 varză. Şi se face agricultură ca lumea, că au toate maşinile necesare. Nu stă nimeni cu calul să are prost un pogon. Şi când un om are zeci de hectare în proprietate, are grijă de ele. Le iriga şi le lasă să se odihnească.
La fel şi cu fermele de porci şi de alte animale. Nu creşte fiecare câte un porc, cum îl duce capul. E unul care împute tot satul pentru că el creşte 100 de porci şi îi vinde la abator grămadă.
Arhi spune că ţăranii nu mai sunt ţărani. Da. Aţi fost prin pieţe? Ori avem marfă din Turcia, care arată fenomenal, dar n-are gust, ori marfă românească, care are gust, dar e scumpă şi urâtă. Pieţele trebuie desfiinţaţe, de asemenea. Ţăranii trebuie să realizeze că e mai uşor să îşi vândă marfa engros la ăia care vin cu camionul în sat, decât să stea cu ea câteva zile în piaţă, pierzându-şi timpul pe care l-ar putea consuma muncind pământul!
Demersul meu are un scop şi mai nobil decât transformarea Daciei din stat agrar în stat industrial. Mai puţini ţărani, mai mulţi oameni care gândesc. Râdeţi voi, dar ţăranii de la oraş sunt mai greu de prostit decât aia de la ţară.
Zoso esti bun de politician. Dai din gura dar nu faci nimic.
Nu rade nimeni. Taranii de la oras asculta manele in loc de muzica poplara.
Si toti gandesc in maniera „dupa mine potopul”. Cat despre unul care sa aiba tot pamantul si toti porcii din sat, hai sa fim seriosi. Pai Moromete moare de foame pe pogonul lui decat sa-i vanda lu’ Gheorghe. Cum sa aiba ala mai mult pamant? Da’ unde va credeti bai astia, in Germania? In America? Duce-v-ati in deal sa va duceti, ‘va muma-n cur de capitalisti!!!
Si uite cum s-a gasit un liberalist-democrato-capitalist sa pledeze pentru colectivizare si economie centralizata. Doar 18 ani ti-a luat sa te prinzi ca nu se mai face agricultura cu sapa? Cam multisor. Si care ar fi solutia ta geniule, sa-si doneze toti taranii pamantul lui Basescu si sa plece la cules capsuni la spanioli, nu?
PS: e „agrar” nu „agricultural” tovarase redactor.
PPS: nu lucrez la Intact, desi probabil asta o sa-ti treaca prin cap.
@Hehe: nu e vorba de colectivizare. e vorba de un om care detine 50 de hectare de pamant si pe care il munceste industrial. nu de 200 de blameci care alearga care incotro.
Sunt de acord si cu tine zoso insa si cu comentariile negative pe care le-ai primit intr-o anume masura.
Pai gandestete, din ce o sa traiasca ai care isi dau pamantul unui anume industrias. Plus… chestia asta se intampla deja si pamanturile sunt luate de la unii tarani fie de-a sila, fie ii pacalesc etc…
Intentia e buna… insa traim in Romania si intodeuna intervin probleme la punerea in practica a ideilor bune.
@Zoltan: Inteleg prea bine despre ce e vorba. Intelege taranul roman? Intelege majoritatea din Romania? Cand o sa iasa zicala cu capra vecinului din folclorul romanesc atunci poate ca se va intampla si acolo privatizarea inteligenta si benefica a agriculturii. Cand insa, in Romania post comunista, s-a facut ceva inteligent si benefic? (Cand spun benefic ma refer la beneficiul poplatiei nu doar al catorva specimene). Si ca sa intelegi tu ca inteleg prea bine ce vrea Zoso: traiesc in SUA de 10 ani si stiu ca nu se face agricultura cu calul si caruta. Si ca sa intelegi si mai bine, in postul anterior eram SARCASTIC. Da-mi tu un exemplu care sa-mi arate ca m-am inselat in privinta mentalitatii romanesti totusi.
100% de acord. Este un adevar simplu sau, daca vreti, de bun simt care trebuia spus si va trebui repetat pana va fi auzit si constientizat.
Unde in lumea asta au disparut pietele? Si unde in lumea asta un fermier mediu castiga mai bine la engros decat la retail?
Habar n-ai cat de bine poate sa castige o familie de fermieri fara angajati cu un tractoras din ala mini si vanzand tot ei in piete. Iti spun eu, destul cat sa-si permita o vila de 1000mp, un mertan nou, 2 masini de oras noi si un camion la limita B-ului. Si in acelasi timp cine e pretentios ia marfa de calitate din piata la pret comparabil cu supermarket iar altii savureaza o garnitura de legume ne-fada la restaurant. Si toate astea ar trebui sa dispara „ca ce”?
Zoso, media e de vreo 2 hectare de familie. Ca unu sa faca 50 de hectare, ceilalti 24 raman fara. Ce faci cu ei? Sapunuri? Mancare de caini? Sau se fac toti bloggeri se succes, afaceristi cu petrol, fotomodele si prezentatori TV?
Inca mai exista micii tarani, tu-ti dai seama ce se intampla daca apare un monopol al unei „Asociatii a Marilor Producatori Agricoli”? Ce-i acum cu energia (carburantii, electrica, etc) e nimic, aia care controleaza mancarea o sa fie regi si restul sclavi. O sa ne facem toti ca muncim 8-10 ore la multinationala ca sa ne permitem sa luam o paine.
Asa ca mai usor cu „dati pamantul la mosieri”, solutia ar fi ajutorul real pentru tarani dar nu prin bonuri valorice de motorina ci prin oferirea unor servicii direct taranilor, de semanat, arat, etc. Tu, Statul Roman S.A., angajeaza-l pe taran cu un salariu mediu sa-ti conduca tractorul tau (care oricum e in faliment Tractorul din lipsa de comenzi), pe campul lui, da-i motorina si ia-i jumatate din recolta. O sa fie mai mult decat fericiti. La mine la tara primesc 500Kg de grau la hectar din 3.200-3.500Kg produse pe pamanturile lor date in arenda unor francezi sau italieni. Si crezi ca pe tractoarele alea conduc francezi? Nu, tot romani din sat, 2 milioane pe luna salariu. Ce-a facut francezul? Nimic, a venit cu doua tractoare si-o remorca si acum ia majoritatea recoltei (ca si motorina e din bonurile taranilor). Agricultura e intentionat falimentata pentru a fi cumparata apoi pe nimic. Inca nu s-a terminat falimentarea, dar nici mult nu mai e.
mai greu de prostit sau mai prosti?
@Nimenescu: Un fermier mediu precis are mai mult pamant decat un fermier sub-mediu. Si are tractor nu cal si caruta. Si pietele pot sa stea la locul lor, nu e asta problema. Problema o sa fie cand o sa dea foametea-n poplatie si fermierii medii si sub-medii n-or sa poata satisface nevoile tuturor.
Ce reactii ciudate… [nr. 1, 3 &4]… Chiar nu intelegeti despre ce este vorba?!…
@Hehe: eu vorbeam de o evolutie naturala. aia in care parintii au 80, nu mai pot munci pamantul, iar copiii au 50 si nu se mai intorc de la bucuresti sa munceasca la sat. e plina muntenia de sate din astea, unde jumtate sunt la bucuresti si jumatate la cimitir. de pilda, la bunicii mei, din 300 de locuitori, 90% au peste 50 de ani (exceptie facand suedejii aciuati la capul satului, care cand vor termina de furat, se vor muta). Iti dai seama cum se munceste pamantul acolo? iti spun eu, prost de tot. fiecare are pretentii la tarlaua lui, se cearta cu cooperativa care ii ara si ii seamana si alte minuni. pamantul nu e irigat ca nu pun mana de la mana sa faca un sistem de irigatii (cum e la lunguletu, dambovita, unde se cultiva cartofi), ca ei nu au nevoie. unde odihnirea pamantului inseamna lasatul in paragina un an.
@redhimihai si altii – Dar acum din ce traiesc taranii? Din banii platiti de cei care muncesc pe bune si platesc taxe la stat. Sper ca stii, cei mai multi tarani nu platesc NICIO taxa, dar primesc ajutoare, pensii, li se refac mizeriile din chirpici dupa fiecare inundatie desi nu au asigurare, o freaca toata ziua cu o vita si doi porci prin curte si la bodega si nu produc nimic pentru restul poplatiei.
Taranii ar putea fi angajati de cel care detine terenul. Daca nu se integreaza si nu sunt productivi, sunt concediati. Platesc taxe la stat si isi castiga dreptul unei pensii. Ca si restul, cei de la oras.
Dar asta nu o sa se intample prea curand. Taranii voteaza si ei, niciun partid nu-si permite sa piarda o masa electorala formata din prosti. MULTI prosti.
„Ţăranii trebuie să realizeze că e mai uşor să îşi vândă marfa engros la ăia care vin cu camionul în sat, decât să stea cu ea câteva zile în piaţă, pierzându-şi timpul pe care l-ar putea consuma muncind pământul!”
Aceasta este o afirmatie de om de la oras…sa zicem ca face taranul cum vrei tu…ca sa intelegi despre cum functioneaza treaba cu „engros” a.k.a mafia pietelor dau niste exemple fictive
vine mafiotul sa ia marfa de la taran, mafiotul ii spune taranului ca nu poate sa-i dea 2 lei , el vrea 1 leu…taranul nu poate sa dea marfa la un pret mai mare fiindca asa dicteaza mafia, si e nevoit sa-l dea la pretul ala chiar daca nu-si poate scoate investia pt ca nu-si permite sa stea cu marfa si sa se strice
mafiotul apoi vinde in piete cu 3 lei…intrebare intrebatoare cine pierde la afacerea asta?
de aceea taranii stau si cu saptamanile prin piete ca sa vanda si ei macar cu 2 lei ca sa-si scoata 90% din investitie
@Zoltan: Exact. De unde si comentariul meu sarcastic. Cand se va schimba mentalitatea (din nefericire nu se intrevede nici o urma de schimbare in bine intr-un viitor apropiat, parca toti gandesc din ce in ce mai rau) atunci va avea loc si organizarea de care vorbesti tu si care, intr-adevar, va aduce beneficii atat celor direct implicati cat si Romaniei in general.
@PePi: E rusinos ca in Romania „mafiotul” e considerat ca fiind ceva normal si e tolerat.
Ai si nu prea ai dreptate:
1. nu toti taranii sunt prosti; sunt oraseni mult mai cretini decat unii tarani…
2. in romania, intermediarii ar aduce taranii la sapa de lemn (uita-te la situatia cu graul: taranul vinde cu 30 de bani si intermediarul cu 1 leu mai departe).
3. Situatia „loturilor” agricole din Romania este de-a dreptul penibila: niste fasii de pamant.
@Wilfried Birleanu poate am fost prea aspru…sa zicem speculantul sau intermediantul cum bine zice Titel G, si sa mai adaug la ce a zis el ca avem un guvern de tot rahatul, el trebuie sa prevada ca o sa avem mai mult grau decat pot taranii sa depoziteze, si s-au trezit prea tarziu ca vor sa cumpere cu mai mult decat au vandut ei
Da Zoso, la tine la tara e o situatie nefericita, tragica, si nu e singura si nici intamplatoare. Pana la urma se rezolva de la sine, nu-s toti nemuritori. Dar nu e imoral sa ii indemni sa dea tot ce au ca sa aiba la bot bloggerul de Bucuresti rosii mai rotunde? Solutia nu e sa-si dea pamantul ci sa fie ajutati. Nici sa-si ia fiecare tractor, semanatoare si remorca nu-i o solutie ci colectivizarea voluntara. Le lucrezi pamantul dar le dai si lor ceva. Le creezi astfel si locuri de munca sa nu le mai plece nepotii sa slujeasca la tarani spanioli. Simplu si moral. Suna comunist dar occidentalii o fac de zeci de ani.
Iti garantez ca daca ajungem la latifundiari monopolisti (Tariceanu are vreo 300 hectare doar prin Calarasi langa care nu ai voie nici sa opresti cu masina, tinute in paragina) tot n-o sa vezi rosii romanesti gustoase si ieftine ci probabil la fel de mari, tari si lipsite de gust ca cele turcesti dar mult mai scumpe.
@Hehe: la mine, in zona giurgiu, exista asa ceva. problema e ca munca asta colecvitizata e mai putin rodnica. de aceea, batranii prefera sa isi munceasca ei pamantul si sa ne cheme pe noi la cules de porumb sau mai stiu eu ce. pentru ca asa cheltuiesc mai putini bani si au mai multe roade. partea proasta e ca mor pe capete, pentru ca nu mai au 20 de ani, sa dea la sapa toata ziua.
@ Wilfried Birleanu & Hehe: Cred ca esenta oricarui demers care sa vizeze o schimbare in agricultura din Romania va trebui sa fie reorganizarea. Ma gandesc la o forma de administrare [in comun] care sa NU prejudicieze in niciun fel pe cei care participa la ea, din contra, sa le aduca beneficii [in produse sau in contravaloarea lor]. Probabil ca o astfel de organizare este/va fi conditionata si de o schimbare de mentalitate.
Făcând referire directă la bunici şi la îndemnul tău, dacă mă duc şi le explic tot ce ai scris tu acolo (realmente, de bun simţ) o să-mi spună ceva de genul:
„Da mamaie, da’ noi nu prea mai avem mult de trăit şi puterile ne-au cam lăsat. O mai ducem şi noi cum ‘om putea, cum am dus-o şi până acum“.
Şi aşa este. Au muncit prea mult ca acum, la bătrâneţe, să-şi bată capul cu economia de piaţă şi modul de comercializare al roadelor rezultate în urma muncii agricole.
Cu toate astea să ştii că eu îmi aprovizionez magazinul cu legume şi fructe cumpărate engros de la ţărani care vin cu marfă din diferite zone ale judeţului şi chiar din ţară. Există zeci de astfel de centre engros unde ţăranul vine să-şi vândă cartoful. Acum trei-patru ani nu exista aşa ceva, acum este cel mai rentabil să cumperi de la ei. Deci, ceva se mişcă şi oamenii ştiu ce au de făcut.
@ Wilfried Birleanu: Perfect de acord. Cred ca orice initiativa in acest sens ar trebui sa vina din partea unor oameni cinstiti [care sa fie perceputi in acest fel de catre comunitate/comunitati]. Dincolo de partea juridica, ar fi nevoie si de incredere. Dupa o perioada in care pamanturile se luau este nevoie de incredere…
In toate tariile civilizate din lumea asta majoritatea oamenilor traiesc la oras, iar la ”tara” sunt doar cei care se ocupa direct de agricultura si agricultura acolo e ceva mecanizat si nu cu caruta trasa de cai, totusi suntem in secolul 21, si suntem in UE.
Agricultura de subzistenta trebuie sa dispara, clar.
zoso, de conceptul de „Farmers’ Market” ai auzit?
De agricultura biologica ai auzit ?
degeaba discutam noi p-aci pa bloguri. doar daca-i mentionezi lu tatae cuvantul blog te scuipa-n fata.
oricum taranu cu mentalitatea de acu nu o sa vrea el sa isi dea pamantul sau animalele pentru binele poporului sau pentru o agricultura moderna. nu-l intereseaza pe el ce e prin alte tari. el se uita-n batatura si vede ca ii cade casa din chirpici. si de promisiuni ca va fi mai bine, mai ales de la alesii nostrii, e satul pana-n gat.
si inca ceva: taranii vin dupa comunism. cu colectivizarea. generatia asta, cat a mai ramas din ea, va asemui totul cu comunismul. greau sa le schimbi mentalitatea. poate peste 1-2 generatii.
@mikel: n-a zis nimeni sa isi dea pamantul. eu sper sa fie o evolutie naturala, in care taranii de acum mor, iar pamantul lor e cumparat de agricultori industriali.
– la noi fiecare om „taran” are bucatica lui de pamant – 1 hectar poate chiar mai putin pe care il munceste asa cum stie sau cum are posibilitatea.
– muncile agricole se fac mecanizat si exista si INGRASEMINTE artificiale si naturale, mai ales ca sunt date pe bonurile valorice primite de la stat
-taranu care face munca agricola cu calul sau magarul, o face pentru ca nu isi permite altfel.
-daca dau pamantul in arenda la marii „mosieri” veniti din tarile calde, o sa iba numai de pierdut (sunt atatea cazuri)
-fiecare „taran” cultiva doar ce ii trebuie, sa isi creasca porcu, gainile si calu. Nu le creste de capu lui.
-din piete ar trebui scosi toti „producatorii agricoli” – aceia care muncesc cel mai mult in agricultura, cei care stiu sa profite de pe urma taranului (vezi Piata Obor)
– asa ca doar vorbind, scriind nu se rezolva nimic–
Ideal ar fi pentru toti blogerii, ziaristi etc nu doar sa scrie, sa discute pe anumite teme, sa faca si ceva in aceste cazuri.
Deci s-a ajuns pana la urma din nou la „chestiunea agrara”…
Ce spune zoso e de fapt o concentrare naturala nu o colectivizare fortata. Atomizarea micilor proprietati e insa doar una din probleme. Mai importanta mi se pare beleaua satului romanesc, asa cum e el traditional organizat. De acolo se trag toate. Insa lucrurile se vor schimba, fie ca taranii vor sau nu vor. Lumea se invarte si fara ei.
Zoso, am inteles ca esti din zona Giurgiu. Ma intereseaza referirea ta la lunguletu, dambovita – unde am si eu oarece legaturi. Ce voiai sa zici referitor la irigatii si la odihnirea pamantului.
@Mihai: din ce am vazut pe acolo, aia au sisteme de irigatii
Cand o sa se intample chestia asta (pentru ca o sa se intample, vrem sau nu) ne putem lua definitiv adio de la rosia rosie. Vom spune bun venit rosiei de plastic. Amin.
Cind toata lumea vorbeste de slow-food, ECO, BIO;
Cind englezii, nemtii, belgienii vin la noi tara si se minueaza de pasuni si zone salbatice;
Cind in Ardeal (de exemplu) se chinuie diverse ONG-uri se mentina suprafete cultivabile traditional si sa-i ajute pe tarani si micii producatori sa ramina pe piata;
Cind orice ai lua din hypermarket (ma refer la legume, zarzavat, unele fructe) nu are gust;
cind taranii sint alungati din unele locuri de intermediari (adica suedeji din cite mi s-a spus);
cind doar mica proprietate poate fi sursa a libertatilor;
Se trezeste bloggerul destept cu cola linga tastatura sqa zica ca „Pieţele trebuie desfiinţaţe”, ca „tăranii trebuie să realizeze că e mai uşor să îşi vândă marfa engros la ăia care vin cu camionul în sat”..bla, bla…
Ia niste usturoi de la chinezi si vezi de altele
Taranii astia… incurca mereu. Eu zic sa-i impuscam.