O doamnă este foarte opărită ca chiriașii strică apartamentele și cred că 3 chirii i-ar face un pic mai atenți. Discuția asta, fără o lege mai bună și fără asigurări, este sterilă și nu duce la nimic.
Mă uit pe grupul unde s-a publicat plânsetul ăsta și văd multe chestii cochete și mobilate cu gust, de la oameni care au înțeles cum merge chiria, în contrapartidă cu ăia care scot la chirie mizerii mobilate cu mobila bunicii, cu frigidere vechi de 20 de ani și așa mai departe. Care dintre ei credeți că sunt mai vocali?
Iar chiriașii, am găsit clipul ăsta de la o pensiune probabil. Cineva are nevoie de ajutor psihiatric de urgență.
Sunt si eu pe grupul ala si sunt 2 categorii de oameni: cei care scot la inchiriere mizerii de apartamente si cer mult si cei care scot la inchiriere apartamente noi si cer foarte mult plus 2 luni garantie. Vazusem apartament cu 2 camere intr-un complex facut langa Kaufland Pallady – cerea 600 de euro si fara loc de parcare.
E drept ca piata regleaza preturile si asta se observa si din istoricul lor de pe grup. Apesi pe numele lor si vezi cum postau acum 2 luni si cereau mai mult cu 100 de euro :))
Mai pot înțelege că ești mârlan și lași mizerie, dar să dai cu graffiti pe paturi? De ce plm ai face asta?
Amber Heard știe mai bine.
Măcar aia era în casa lor
Să vezi ce mișto e cînd preiei apartamentul de la chiriaș și vezi că e totul văruit, destul de proaspăt, de 1 an. Mov intens…
@Marinel cu doua maini de lavabil alb, se ascunde orice nuanta. Crede-ma. Si oricum intre chiriasi e bine sa dai cu lavabil nou.
Am fost chirias 3 ani, nu cred ca ar avea de comentat proprietara, am plecat ca mi-am luat casa, ne vorbim si acum. De cate ori se strica ceva, eu rezolvam, proprietara scadea din chirie.
În paralel aveam un apartament închiriat în alt oraș, dezastru. Se ducea maică-mea să se roage să dea banii la timp, fumau în casă, efectiv pe unde apucau, nu în bucătărie. I-am schimbat, au venit 4 liceence, dezastru! Baia praf, vas wc praf, cada praf, mucegai toata casa, paturi rupte…..
Le-am scos, am făcut curat și l-am vândut! nu îmi mai trebuie cât o să trăiesc!
Andrei parcă ai fi trăit în junglă până acum și tocmai te miră comportamentul dubios uman. Explcația e că probabil erau beți/drogați. Și cam ăsta e riscul când închiriezi, îți asumi chestiile astea, mărești prețul ca să acoperi și eventualele stricăciuni.
Andrei, te inteleg si nu te critic, ai plecat gresit in aceasta situatie, nu accepti 4 liceeni sa locuiasca in apartamentul tau, si unul e prea mult, indiferent de cat iti ofera nu inchiriezi daca nu iti plac persoanele sau nu sunt potrivite pentru spatiul pe care il oferi
Eu pot intelege, si eu am un liceean in casa si e dezastru, camera lui arata cam ca in filmulet…
Abia astept sa faca 18 (trei zeci😀) si sa zboare la casa lui.
La o chirie de 1.000e/luna, apartament facut frumos, investit 60-70k in amenajare, separat de costul de achizitie de nou de 200k, cat sa fie garantia?
Sau mai bine spus, ce procent din potentiala paguba e normal/corect sa acoperi prin garantie?
Nu stiu, dar eu ma indoiesc ca cineva care ar da 1000 de euro chirie sta sa faca graffiti pe pat
@punKreas ai ramane uimit
Iti faci un contract beton si nu accepti orice ciumpalac cand ai o proprietate de genul asta, iti protejezi si tu investitia nu?
Chestia asta cu garantia 1-2 luni e o protectie minora impotriva rau platnicilor, ceva de genul lasi niste cheltuieli neplatite, niste facturi neplatite… nicidecum sa-ti acopere daune majore.
Uite o faza de genul …ai un chirias, iti inunda ala aproape voit 2-3 etaje si pleaca, cati bani e nevoie sa pui de la tine, ca i se rupe la ala? Sunt fel si fel de situatii pe care ar trebui sa ti le prevezi cat de cat sa te protejezi de ele… mai faci o asigurare, mai belesti si tu ochii cui inchiriezi, mai pui niste conditii… dar ce sa faci, e nasol maxim ca poate tre sa stai si tu 2-3 luni cu el neocupat pana dai de persoana care trebuie si e greu cand platesti ratele din chirie.
@punKreas da tu crezi ca toti bombardierii si pitipoancele sunt educati sa nu strice bunul altuia? :)) Faceti un exercitiu si uitati-va la Survivor si vedeti cum se comporta Jador, oameni ca el cu bani si zero bun simt o sa faca fix ce vor indiferent ca e social acceptabil sau nu, nu ii intereseaza!
Situatie la mine in bloc. Apartament de 2
camere, nou nout, inchiriat cu 800 euro pe luna de ceva domn din asta la costum de lucreaza pe la multinationale. In 6 luni arata deplorabil apartamentul ala in contextul in care nu a dat party-uri. Lumea isi cam bate joc de lucrul altuia.
In primul rand nu e vorba de al meu, ci al unui vecin. Mie personal nu mi se pare o idee buna de biznis sa amenajezi un apt de 3 cam cu 65.000e pt inchiriat. In Romania. In provincie.
Dar na, stateam asa si ma intrebam retoric. Si am zis sa va intreb si pe voi. Pt ca poti sa faci tu contractul-contractului, tot ai nevoie de un leverage serios. Sau vreti sa va bazati pe justitia din Romania sa va recuperati paguba, in caz de “ghinion”?
O intrebare, lumea nu are asigurare la apartament?
Ca eu am avut o problema la apartamentul unde sta maicamea a bubuit o teava si au fost inundati si vecinii. Si am decontat tot la asigirator, atat paguba la vecini cat si la mine.
Apropo, la o postare mai veche cu asigurarile medicale de calatorie am zis la lume sa isi ia asigurare mai buna si am primit manute rosii la greu.
Tocmai am avut o problema medicala prin strainataturi exotice, si s-a rezolvat usor cu asigurarea, nu am platit nimic in avans si decont dupa si alte chestii de genu, asiguratoru in call center m-a indrumat spre spital si tot ei au facut actele cu spitalu si ce trebuie. Stiau deja cei de la spital ca voi ajunge la ei.
Astept manute rosii
@Weeeq, nu-ti asigura nimeni patul, peretii busiti/ mazgaliti, frigiderul, neplata facturilor si ce mizerii mai fac chiriasii. Mama i-a inchiriat o casa unei tipe(cu contract, toate cele), chiriasa s-a gasit sa plece de sarbatori, a inchis centrala de tot ca sa faca economii. S-a intors dupa sarbatori, caloriferele sparte (inghetase apa in istalatie), parchetul umflat de apa. Si-a strans lucrurile si s-a cãrat& nu a mai raspuns la telefon. Chiriasa fusese cu Mari functii prin armata, iesita la pensie, deci am crezut ca o duce capul mai mult.
Am schimbat caloriferele, aia de la asigurari au ras de noi cand am sunat.
Si se mai mira Vali ca stau casele goale.
@DS: patul, frigiderul samd sunt chestiuni care credeam ca cine inchiriaza isi asuma asta. Chestiuni evidente.
Sau credeati ca a da in chirie e la fel cu a face un depozit la banca, efort prima data, si dupa vin banii singuri fara sa iti mai pese?
Cu caloriferele imi pare rau ca nu ati rezolvat la asigurari.
Vali, ai foarte multe articole la care mi s-ar parea interesant de stiut care dintre comentatori are experienta de „am dat locuinta in chirie”, nu numai de „chirias”. Senzatia mea este ca parerile multora se vor schimba pe masura ce vor avea ocazia sa stea si la celelalt capat al p*lii.
Eu am cateva locuinte date spre inchiriere si …. stam rau la capitolul „bun simt”.
Inca doua, ptr clarificare:
– problemele nu sunt „numai in Sud”, sau „numai in cutare loc”. Locuintele pe care le ofer sunt sin in Busuresti, si in Brasov, si in Sibiu, si in TgMures. Problemele sunt la fel peste tot.
– nu sunt un „zgarie branza care se uita numai la bani”. Doua locuinte le-am oferit gratuit, unor familii din Ucraina, timp de … sunt aproape doi ani?
Gratuit? Adica nu ai luat niciun ban de la stat/UE?
Pentru locuințele oferite familiilor din Ucraina nu ați primit bani de la statul român, prin programul dedicat?
@punkreas & miau:
Fiecare leu (pana la ultimul cent) l-am transferat celor doua familii de ucraineni. Nu am pastrat nimic ptr mine.
In plus le-am si platit diverse altele, ce au mai avut nevoie. Nu-mi pare rau, nu cer nimic inapoi, nu e ptr profit.
Scopul postarii mele nu a fost sa discut despre Ucraina, ci despre perspectiva unilaterala din care discutam despre problematica chiriilor.
Nu zic ca ar trebui sa fie mai mari, nu zic ca ar trebui sa fie garantate. Zic numai ca uneori refuzam sa vedem cauzele pentru care intampinam costuri mari la unele servicii.
Daca nu aplici pentru ei, nu ii primesti.
Cunosc multe cazuri care nu au facut cererea respectiva la primarie, e pomana lor.
D.O. are perfecta dreptate. Toti romanii au plan de afaceri sa dea apt. in chirie si sa plateasca rata la banca din chirie, dar habar nu au cata bataie de cap si costuri implica de fapt asta. Daca sunteti proprietari si aveti chiriasi seriosi tineti de ei. Dar daca ai 2-3-4 apt. date deja sansele sa dai de mizerii sau incompetenti si analfabeti functional care sa iti manance nervii sunt de peste 90%.
am ap 3 camere la inchiriat, langa metrou, contract inregistrat, 3 luni la alegere discount 400 lei. Sta o doamna cu cei doi copii, ea insasi are ap de 2 camere la inchiriat.
imi da banii pe utilitati, eu fac plata, nu vad dc as lasa pe cineva sa plateasca. toate chitantele le punem intr un spreadsheet online si toata lumea fericita.
daca a facut ceva prin casa, am scazut din chirie. nu ne ducem peste ea, nu am crescut chiria si nu intentionam (pretul e usor sub media zonei din ce am observat din alte anunturi).
Boris, corect. La mine sta un student cu gagica, e xam natang ca e tanar, dar n a dat inca foc la apartament. Plateste la timp macar. Sincer nu stiu cum arata pe dinauntru apartamentul, dar nici mari pretentii nu am. Daca ramane blocul neexplodat cat mai sta acolo, eu sunt multumit.
@D.O. chiriașii ok sunt destul de rări, dar la fel sunt și proprietarii ok. Încă e plină patria de două modele de proprietari heirupiști:
1. Cei cu locuințe moștenite, oameni care în general pe lângă faptul că nu au băgat un șfanț în locuința respectivă o mai folosesc și pe post de depozit de gunoaie random, gen mobilă și electrocasnice care „poate ne mai trebuie cândva sau le ținem aici până le ducem la țară” și care se hotărăsc brusc să închirieze, să mai scoată un ban, dar desigur, refuză obstentativ să își ducă gunoaiele le ghenă și să renoveze un pic la standarde actuale, ba chiar consideră că mobila și electrocasnicele de pe vremea bunicii dau un aer clasic locuinței și de aia ar trebui să obțină ceva mai mult, că dulapul din lemn masiv căruia i s-au descentrat ușile e o piesă rară și are valoare sentimentală, e ăla în care îl închidea bunică-sa pe proprietar să îl pedepsească, când era mic, deci plus cinzeci de oiro la chirie, ce plm.
2. Proprietarii cu locuințe cumpărate în rate care au auzit ei că e șmecherie să dai avans la un apartament, să îl închiriezi și să se plătească singur, gen. Ăștia în general merg pe cel mai ieftin posibil. Cea mai ieftină mobilă, cele mai ieftine electrocasnice, cel mai ieftin orice. Apoi zic că au de închiriat apartament nou, lux nemaivăzut, că e un lux să dormi pe o saltea de burete de la Dedeman.
După părerea mea, dacă vrei cu adevărat să faci un business din ăsta sau chiar și un venit extra, trebuie să pregătești locuința pentru închiriat. Trebuie să o renovezi, remobilezi, reutilezi la standarde decente, fără brizbrizuri scumpe care nu se justifică și pentru care nu vrea nimeni să plătească. Și mai e o chestie de luat în considerare: că lucrurile ieftine se și strică foarte repede, chestie pe care mulți o constatăm zilnic în propriile locuințe și nu e cazul să ne așteptăm să închiriem la infinit cu investiții zero.
o mare problema la noi e ca se inchiriaza mobilat, pe afara de obicei se inchiriaza doar cu lucrurile care nu e pot muta (mobila de bucatarie, niste sifoniere din alea de sus pana jos) si isi aduce chiriasul ce vrea. cand pleaca faci o curatenie si o varuiala si e mai usor de rezolvat
nu e o problema, la noi oamenii nu isi permit sa se duca cu mobila in spate din locuinta A in locuinta B. eu nu cred ca e mare cerere pentru asa ceva in zona medie a chiriilor.
ba da, nu e mare chestie sa iti iei niste mobila ieftina si usurica gen ikea si sa o cari dupa tine al fiecare mutare sau sa iei de pe piata de second, care ar creste mult daca majoritatea apartementelor s-ar da in chirie nemobilate
iar in caazul ala am scapa si de chiriile cu mobila din aia buna cu sifonier din lemn masiv, mobila living cu vitrina, recamier etc.
asa. Si afara daca iti da teapa, doare mai putin? Baia+bucataria costa minim 10mii sa le refaci. Si ai garantie 2000. Daca ii ai si pe aia
Tot comparam cu afara omițând faptul ca in afara chiria e reglementata.
In multe tari exista autoritati la care te poti duce sa reclami proprietarul/chiriasul si exista controale unde se lasa si cu amenzi.
In multe tari atunci cand inchiriezi faci niste acte pe care chiar le înregistrezi la autorități etc.
Ce inseamna aceste lucruri? Predictibilitate si siguranță pentru fiecare parte.
Exemplu personal: m-am mutat in chirie intr-un apartament iar la 2 luni proprietarul mi-a zis ca vrea sa vanda dar sa stau linistit ca daca e sa aiba cumpărător respectam preavizul din contract de 30 zile. Contractul era pe 12 luni.
Pai daca dai de 3 de astia, pe langa mobila iti iei si camion sa o cari de colo colo.
oricât ar fi de ieftină mobila de la ikea nu e suficient de ieftină încât s-o cumperi și s-o arunci de câte ori te muți cu chirie. m-am mutat de 4 ori în 10 ani, ca student și angajat nou, plus de încă 2 ori în ultimii 4 ani.
știu oameni care s-au mutat de 3 ori într-un an.
plus că oricât ar fi de ușurică nu e suficient de ușurică s-o cari 2–4 etaje fără lift, chiar mai chemi 1-2 prieteni în ajutor.
Am fost la un moment dat in ambele parti ale baricadei si am fost sfatuit sa fac 2 asigurari:
– Asigurarea de Raspundere Civila legala a chiriasului fata de proprietar
– Asigurarea de Raspundere Civila legala a proprietarului de imobile fata de chiriasii sai
Am facut, nu a fost cazul sa le utilizez.
Victoria aia are nevoie de ajutor psihiatric de urgență la cum scrie, mi-e frica sa citesc pana la capat sa nu fac AVC. A dat drumul la sosoaca din ea.
N-ar fi rau sa existe un registru al chiriasilor si al proprietarilor; daca nu ai platit intretinerea/ai vandalizat/furat chestii, sa nu iti mai poti gasi nimic. La fel si de partea proprietarului, daca nu respecta contractul etc. Doar ca la noi inca se fac „pe incredere”, deci ce sa zic..
Am auzit ca in Germania ar exista ceva de genul, dar acolo e cererea mare.
cu gdpr-ul nu ai absolut nicio sansa sa faci o lista de genul legal
daca iti face unu o belea si il faci de rahat pe net, te poate alerga prin tribunale sa recupereze daune de imagine de nu te vezi (daunele de la chirie sunt ce ai vrea tu, daunele de imagine ce ar vrea ala )
de ambele parti sunt chestii absolut SF
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Sau daca nu au fost discutii/certuri au simtit turistii ca au suflet rau gazdele
Porecla ta e Gabi Prostu’ sper, ca asa meriti.
ai uitat sa mentionezi substanta care nu mai iese din textile de nicio culoare, scapi 10ml pe o podea de masina trebuie sa dai zona aia daca vrei sa supravietuiesti – laptele
Un motiv pt 3 chirii garantie e filtrarea chiriasilor si nu neaparatpentru a avea bani cu care sa repare stricaciunile. Un chirias care-l doare in cur de apartamenteEu am platit 4 chirii garantie. Da stiu. Toata lumea mi-a zis ca-s bou sa inchid atatia bani pentru cativa ani. Totul era nou, proaspat renovat anul in curs(nu acum 5 ani cum ziceau unii).
Stiti ce am primit: liniste si pace, nu a venit niciodata in cei 3 ani sa vada daca mai exista apartamentul. Banii in cont direct, totul simplu si curat. La plecare i-am propus sa-i las 1 chirie pentru juliturile de pe pereti ici colo care sunt greu de evitat. Inca ne salutam cand ne mai intalnim random.
Sunt de acord ca proprietarul ar trebui sa facă o selecție a chiriasilor și sa nu se uite doar la bani.
Te uiti la om, ceri informații, ce face, ce lucrează, cine e, etc.
Am inchiriat o garsoniera și a venit un tip, a aruncat banii pe masa și a zis ca îl ia, gata, se muta.
Când i-am zis ca mai am și alți chiriași care vin și vreau sa ii văd, nu înțelegea, pentru el totul era banul, dacă îl da, se muta.
Daca ar intra intr-un cont escrow, la care proprietarul sa aiba acces doar la sfarsitul chiriei, pe baza stricaciunilor pe care le-am facut, eu as fi de acord sa dau si 12 garantii.
Din pacate, majoritatea proprietarilor considera garantia ca un bonus la chirie, si uita sa o mai returneze indiferent cum ai grija de proprietate.
@ Dan
Asa e in alte parti. A trebuit sa inchiriez in afara, mi-a trebuit un cont de genul. Eu nu puteam lua banii fara acordul proprietarului, el nu putea fara acordul meu. Banca doar astepta acordul unuia ca sa vireze banii, sau ca unul sa vina cu dovezi de la un tert (aici nu mi-e clar si nici nu a fost cazul) ca e indreptatit. Mi se pare ca era o autoritate ceva care media. Basca, trebuia si asigurare.
@dan
Am niște prieteni in UK si mi-au povestit ca la inchiriere pe langa chirie+garantie li s-a solicitat si o persoana care locuiește in UK de mai mult de 12 luni care sa gireze pentru ei.
Garantia a fost platita intr-un cont guvernamental la care nu are nimeni acces decat dupa finalizarea contractului de inchiriere. S-au facut poze si invertar care s-au atasat la contract.
Stiu ca este totul destul de reglementat.
In alt loc proprietarul nu voia sa repare ceva la acoperiș si mereu cand ploua, se infiltra apa in tavan. Au fost undeva la primarie(exista o autoritate responsabila de chirii), a venit cineva care a constat si care l-a somat pe proprietar ca in x zile sa faca reparația altfel primeste amenda plus ca vor veni ei sa repare si vor refactura catre proprietar.
Din pacate nu exista experienta celor din afara dpdv chirii iar daca nu se vor reglementa in adevaratul sens al cuvântului de catre stat nu se va schimba situatia.
Aia care vor o suta de garantii sunt tot aia care nu le inregistreaza pentru plata impozitelor pe veniturile din chirii.
Da, exista solutii legale si decente – asigurarile de raspundere civila.
O sfătuiesc pe doamna Victoriea să apeleze cu încredere la domnul Trâmbițașu, mai mult ca sigur are o soluție pentru problema dumneaei.
E penibil ca oamenii nu inteleg deloc situatia… de asta e alela sa-ti inchiriezi prin agentii, ca ii doare in basca pe cei de la agentie cui il inchiriaza. Am ales sa inchiriez numai de la proprietari, am mers frumos am vorbit cu ei, am vazut ce si cum… la primul redflag „mai avem de vizionat 2-3 si va contactam”.
Proprietarii sunt de multe ori oameni care n-au vazut in viata lor conditii bune de trai, de ce credeti ca in 2024 vezi masini de spalat vase mai rar ca Urusuri pe strada.
Atat timp cat tu ca si chirias te stii ok, nu ai de ce sa accepti mizerii de la proprietari sau chiar agenti imobiliari.
Daca vrei sa nu-ti bati capul cu apartamentul, ii dai frumos un lavabil, pui o mocheta de bun simt daca se poate ceva decent nu alea celel mai ieftine, pui un pat matrimonial de 140×200 in fiecare camera + un dulap cu 2 usi + un birou si un fotoliu daca mai e loc si aia e… mobilezi bucataria decent si baia si ai rezolvat problema. Cu o investitie minima ti-ai mobilat apartamentul si e numai bun de dat in chirie… ca nimeni nu vrea lustre atarnate si vitrine sau coltare in apartamentul pe care-l imparte cu un coleg pt o chirie mai ieftina.
Pentru cei care inchiriati… mai bine alegeti un apartament putin mobilat sau deloc decat unul plin cu mobila din deceniile trecute… ca de cele mai multe ori nu o sa fie deloc flexibil proprietarul sa scapati de ea si nu te ajuta cu nimic sa ai o vitrina din 1995 intr-o sfuragerie in care dormi.
Confirm,
Ne-am mutat in tara si, cum suntem cu doua pisici dupa noi, am avut probleme si situatii cel putin penibile. O doamna, de exemplu, avea la chirie un apartament la 500 euro. Mobila invechita si renovat probabil acum 10 ani. Cand i-am zis de pisici, a zis sa ne gandim bine si sa ii facem o oferta de macar 700 euro, ca ii strica pisicile fotoliul, fotoliu care era de dus la gunoi, iesind practic atele din tesatura.
Am gasit tot la 500 euro, dar fara mobila. Bloc nou, nici macar nu montase becurile, nu avea frigider si nici masina de spalat. Arata perfect, 2 locuri de parcare, dar erau lipsurile astea. Am zis ca ne gandim, iar in 2 ore ne-a sunat agentul. Putea sa monteze corpurile de iluminat si sa aduca frigider si masina de spalat noi in 48h. Am zis ok, asa a facut, ne-am mutat. Nu are nimeni treaba cu noi, cu proprietarul am vorbit, cred, o data.
Asa ca inainte se smiorc, multi ar trebui sa bage niste bani, sa rezolve infiltratiile de apa (ca am vazut 2 apartamente cu problema asta), sa dea un var, sa cheme eventual o firma de curatenie ca sa nu mi se lipeasca picioarele de parchet, ca plm.
Altfel, lumea merge inainte si daca nu isi inchiriaza tanti Vasilica cotetul de apartament.
BTW, japita aia de cerea 200 euro in plus pe luna a batut probabil palma cu o duduie care voia sa-l ia ca sa faca airbnb, de parca airbnb e mai chill cu mobila decat un chirias permanent.
„Atat timp cat tu ca si chirias te stii ok” – efectul Dunning-Kruger. Totul e subiectiv.
eu ca chiriaș mă știu ok, dă-l dracu de proprietar, ia să-i distrug eu casa, că oricum ăsta are bani.
@R: ca idee, cat de departe erau cele 2 apt fata de locurile de interes (transport, magazine, parcuri etc)?
Am un apartament nou pe care trebuie sa il preiau la vara, blocul e deja terminat si chiar ma gandeam cum ar fi mai bine sa fac. Este intr-o zona scumpa, ceea ce duce la niste preturi in opinia mea nesimtite. Am o varianta sa bag pret nesimtit si sa risc sa astept cu lunile, sau sa bag un pret cu 20% sub ce apare pe imobiliare.ro, dar atunci voi vrea ceva mai multa siguranta, m-as gandi la un contract pe trei ani cu chirie fixa si trei luni garantie.
Vad ca lumea promoveaza Asigurarea de Raspundere Civila, nefiind familiarizat cu ele am citit un pic descrierea.
Imi explica si mie cum poate fi protejat proprietarul de stricaciunile facute de chiriasi cu aceasta asigurare?
Din ce inteleg eu, ca si proprietar asigurarea te apara daca te da chiriasul in judecata, adica fix pix.
Iar cea a chiriasului, la fel, practic ca si proprietar tot trebuie sa-l dai in judecata si sa-ti recuperezi banii dupa proces.
nu inteleg de ce foarte multi proprietari scriu „Contract ANAF” ca si cum ar fi un beneficiu pentru chirias.
Ca să nu existe povești cu chiriașii după, care ajung să scrie pe Reddit că „proprietarul nici măcar nu a înregistrat contracul la ANAF, deci e evazionist, deci e un jeg de om, îi e foame, deci îi dau daună la apartament.”
Unii pot deconta chiria dacă contractul e înregistrat la ANAF.
Sau pot cere loc de parcare de la primărie.
*doar daca e inregistrat la anaf
Eu când am căutat cu „contract ANAF”, nimeni nu voia…
și chiriașii mei păreau foarte mulțumiți de ”contract anaf”, iar agenta era încântată și cumva mirată.
aparent contractul de comodat – imprumut de folosință e foarte uzitat.
dar totuși parcă nu mai leșină proprietarii când aud de contract de închiriere înregistrat la anaf, așa cum leșinau acum 15-20 de ani.
în ultimii 4 ani m-am mutat de 2 ori și n-a avut probleme.
Pe mine m-a ajutat sa imi iau viza de flotant.
Hahahaha si voi vreți să funcționeze senzorii de fum în pensiuni.
La o pensiune din vatră dornei niște domni din Botoșani gen cocleți din politic închiriau des dar de fiecare dată sub alt nume .
Motivul era simplu de fiecare dată când plecau se lasă cu scandal.
Pe lânga educatia precară și sănsele mici de a fi tras la răspundere, cea mai mare problemă esta oferta mult mai mare decât cererea. Cănd ai 200 de apartamente în care te poți muta de mâine indiferent de sursele tale de venit normal că te doare-n bască.
La Berlin la vizionarea unui apartament de închiriat în zonă ok se face coadă ca la butelii, 20-30 de persoane cu dosarul în mână (scrisoare de intenție, adeverință de venit, dovadă de la Schufa că nu ai datorii șamd) jucând la loteria „oare mă va alege tocmai pe mine proprietarul?”.
>>cea mai mare problemă esta oferta mult mai mare decât cererea
Nu, asta nu e o problema, problema e cand se fac cozi ca la Berlin. Nu stau la Berlin, stau in alta tara din Europa unde cam tot asa e. Abia asta e mare problema, ca limiteaza mobilitatea sociala, mobilitatea fortei de munca si posibilitatile de dezvoltare a investitiilor straine. Gen nu mai deschid sau extind multinationalele aici pentru ca nu mai pot gasi angajati pentru ca nimeni nu-si mai permite chiria.
Si tu consideri asta o lume ok? Ca la coada aia de 20 de oameni nu sunt chirii de 300 de euro, ci de cel putin jumatate din salariul mediu.
Dai exemplu o situație anormala. Din ce știu in Berlin piața chiriilor e acaparata de câteva firme mari – monopol / oligopol. Probabil cu ursi in spate, ca sa fie treaba treaba
Piața de locuințe în Berlin e in kkt sinistru. Nu e nimic bun de luat ca exemplu de aici.
Berlinul chiar nu e un exemplu de dat sau de luat. Legat de imobiliare, ce se intampla acolo e un mare cacat pansat.
În ambele tabere sunt cretini. Dar ce amuzantă e chestia asta cu verificarea chiriașilor în România. Pe Reddit la postarea asta se căcau toți pe ei că, vai de mine, cum să-i întrebe proprietarul apartamentului dacă-s studenți sau dacă lucrează, eventual în ce domeniu lucrează, doar ca să-și facă o vagă idee pe cine primește în casă. Sigur, ideal ar fi să existe o legislație airtight care să ferească ambele părți de eventuale neplăceri, dar până acolo mai avem de umblat prin junglă.
Coaie, e simplu: eu am un apartament de închiriat, tu vrei să locuiești undeva; eu am niște întrebări pentru tine, că cine știe ce cârcălac ești și-mi dai gaură mai mare decât garanția aia de o lună și tot trebuie să scot bani din afara chiriei ca să renovez sau să repar. Practic, muie mie că am un apartament de închiriat, sigur ți-am luat ție și familiei pâinea de la gură ca să-l cumpăr.
Totodată, cei mai simpatici sunt cei care zic că „proprietarii mor de foame dacă nu dau apartamentul în chirie”. Mâncu-vă sufletul, dacă o să am nevoie de bani la un moment dat, am un apartament de vândut. Nu mie mi-e foame, cu tot respectul.
Mi-am închiriat propriul apartament la 1, după ce l-am ținut gol 4 ani. Venitul îmi prinde bine, dar nu muream de foame dacă nu-l închiriam.
N-are mașină de spălat vase că nu mi-am permis (fizic și financiar) și nici dotări de top, că alea le-am avut eu pentru mine.
Dar am făcut niște reparații, emailat cada, retapițat o bucățică de canapea jumulită de pisic, mașină de spălat nouă, că leșinase, curățenie generală, am băgat peste 6000 lei înainte de a închiria.
Cu contract la ANAF
@bronson: asta nu inseamna ca nu sunt multi care isi fac credit pentru apartament ca sa-l dea la inchiriat.
@punKreas – încă trăim într-o societate liberă, cât-decât. Sigur, se poate face verificarea și în sens invers, a proprietarului de către chiriaș, urmată de anunț de genul „caut chirie, exclus apartament cumpărat prin credit la care încă se plătește rată”. Bam!, scade oferta, cresc prețurile :))
@bronson: buna idee, dar iti dai seama oricum cine are apt luat in rate la inchiriat: bloc nou, de obicei la periferi, chirie mare :))
@Bronson, încă plătesc rata la apartamentul ăla.
doar că l-am luat pentru mine, am locuit acolo și plătit creditul 9 ani și apoi viața a făcut scamatorii și a trebuit să plec din oraș pentru job.
nu l-am luat pt închiriere.
nu e în bloc nou, dar m-am mai lăudat și altă dată, e la bulevard cu 3 benzi, 5 minute de metrou pe jos (în mod real, nu de anunț ), stație stb și școală generală la colțul blocului, liceu și grădiniță la 10 minute pe jos, supermarket, bănci, farmacii, cofetării, veterinar, policlinică de stat și privată, dentist, cabinet cosmetic la 3-10 minute pe jos.
@bronson IOI mai exista reddit romania? La cati au luat ban in ultimii 2-3 ani probabil au ramas numa’ woke-wankeri de mozi ce isi miros unii altora curcubeele din fund!
Intrucat se vorbeste foarte mult despre chirii si mai ales despre legi prin alte tari, o sa prezint experienta mea de chirias Suedia.
Din start trebuie explicat ca sistemul de locuit in Suedia este un pic diferit fata de Romania. Diferit in sensul ca daca ai o casa in teorie este proprietatea si trebuie sa te ocupi de ea(deszapezit, ingrijit etc.). La casa toate utilitatile iti vin separat si tu esti raspunzator de tot, oarecum asemanator ca la blocuri. Insa daca vrei sa locuiesti la bloc, tu nu vei vreodata proprietar pe locuinta ci doar detii dreptul de a locui acolo, recte esti inscris in acea asociatie. Sigur platesti intretinerea(in general calculat pe o formula pe baza unei suprafetei apartamentului in care stai, plus eventualele costuri aditionale). In acelasi timp daca tu esti un cetatean rau platnic care se pune de-a curmezisul la orice chestii pe care asociatia o cere, te poti trezi un pic evacuat. Nu sunt cazuri frecvente, dar in ultimii ani s-au mai marit. Pe langa asta ca sa poti locui trebuie sa fi acceptat in asociatie, lucru care de multe ori e o formalitate asta daca nu ai un istoric nasol(cazier, datorii chestii din astea).
La chirii povestea este un mai diferita de Romania intrucat, exista doua modalitati de a inchiria. Mai precis exista inchiriatul la prima mana de la companii care ofera locuinte spre inchiriere si din asta fac bani, respectiv mana doua. Mana doua se refera la cei din asociatii care din varii motive vor sa inchirieze locuinta. Inchiriatul la mana doua este oarecum echivalentul din Romania a inchria un apartament de la proprietar, sau dintr-un bloc.
Bineinteles ca in functie de modul de inchiriere ai niste avantaje. La prima mana, contractul este pe perioada nedeterminata sau se poate termina daca compania vrea sa demoleze blocul si sa faca ceva nou sau vrea sa renoveze apartamentul. Chiria este oarecum sensibil mai mica si in general ai toate utilitatile incluse(acum de cand cu criza energetica s-a scos curentul si-ti vine factura separat). Pe langa asta trebuie sa dai niste referinte de pe unde ai mai locuit(numar de telefon/adresa de contact), verificarea veniturilor tale pe ultimele x luni, verificarea la biroul de recuperare creante. Daca una din astea ai probleme, nu poti inchiria si poti avea si alte probleme. Ceea ce am omis sa spun este ca pentru a ajunge sa inchiriezi la prima mana trebuie sa te inscri la o coada pentru a fi invitat sa vezi proprietatea. Daca iti place si treci de verificari semnezi contractul si aia este. Daca la verificari ai probleme, din start esti exclus din coada si indirect semnalizat ca cineva problematic. In acleasi timp daca esti invitat la mai multe vizionari si refuzi, esti pus un pic pe pauza pana mai poti viziona. Asteptarea medie in capitala e undeva intre 6 si 20 ani in functie de preferinte.
La mana a doua situatia este mai libera ca nu ai coada, contactezi proprietarul(cel care detine dreptul sa locuiasca in asociatia respectiva) si urmezi acelasi proces. Vizionat, efectuare de verificari si daca totul ok asociatia te primeste sa locuiesti in locul proprietarului pe o perioada maxima de un an de zile. Prin urmare contractul de facto este maxim de un an de zile, urmand ca reinnoirea sa se faca odata ce asociatia isi da acceptul. Asocatie care daca vede ca faci rahaturi(galagie, iti bati joc de chestiile comune) iti poate spune pas. Sigur se poate face si la negru, dar intri in rahat atat tu cat si ala de care inchiriezi, iar verificarile se fac de catre autoritatile statului asa „aleator”.
O alta chestie sa-i spun interesanta este modul in care se stabileste pretul chiriei. Chirie care este raportata la suprfata, cum inchiriezi mobilat/nemobilat si pretul chiriilor din zona respectiv pretul de vanzare a locuintelor. Mai precis nu poti sa sari cu un procent decent peste pretul zonei. Decent este foarte subiectiv insa tot ce trece peste 40-50% este sa-i spunem indecent.
Pe langa asta mai exista niste concepte interesante. Mai precis exista un fel de sindicat al chiriasilor in care daca te inscri iti ofera diverse informatii plus reprezentatie juridica in cazuri litigioase. Cazuri litigioase care se judeca la un tribunal fix axat pe spete din astea chirias, proprietar. De cele mai multe ori cazurile litigioase sunt fixe axate pe pretul chiriei. Situatie in care daca tu dovedesti ca platesti o chirie prea mare raportat la ce prin zona ta, vei primi diferenta plus eventualul deranj.
Este mai bine fata de ce e in Romania? Da si nu. Pe de o parte se filtreaza foarte mult legal jegurile de ambele parti. Pe cealalta parte procesul de inchirieze este destul de greoi.
P.S. preavizul in general este 2 luni daca tu ca si proprietar vrei sa incetezi contractul, resepctiv o luna daca tu ca si chirias vrei sa incetezi.
La noi in Uppsala… :))
Cu mici diferențe, se practică și în alte părți. E ok dacă nu ești tălâmb și nu ai zdrăngănele după tine. Pentru unii chiar e greoi procesul și frustrant după standardele mai latinești de închiriere.
In momentul de fata am de inchiriat un ap. cu 1 camera. Fostii chiriasi au plecat in mijlocul lunii din motive obiective. Au lasat curatenie impecabila, inclusiv au varuit.
Acum incepe distractia cu potentialii chiriasi:
– trei cu animale de companie – da, nu vreau nici caini, nici pisicute.
– doi cu probleme identice – vechiul proprietar vrea sa vanda urgent, ei sunt sot-sotie-copil mic si nu au unde sa stea – cam dubios, nu? Cred ca proprietarii nu stiu cum sa mai scape de ei
– o gramada suna ca sa intrebe cat e chiria – in anunt scrie clar 180E/luna+ 180E garantia
Apartamentul asta il inchiriez de 20 ani, dar cu asa fauna nu am avut niciodata de-a face.
Ex. – Una dintre familliile de mai sus – ma suna ea, ori oligofrena ori nu stia bine romaneste. . Intreb cu cine o sa stea – ea zice ca doar ea si sotul. Pe fond se aud urletele unui copil.
Imi scrie un mesaj pe whatsapp – „Ami las adresa Ca Vin cu tacx”
Ma suna sotul si ma trage la rasundere – Pai nu ai tv, internet si masina de spalat e cam ruginita.
– Da, asa este, de aia am pus poze cu masina. Internet iti pui pe numele tau daca-ti trebuie.
– Pai si ce, trebuie sa-mi cumpar eu TV?
– Doar daca vrei.
Ma uit pe poza lor de profil whatsapp – Un tip la bustul gol, chel, musculos, tatuat pe tot bratul (maneca) si pe piept cu ceva nume gen X + Y. Totusi isi tine cu dragoste copilul in brate.
Am considerat ca mai bine ma lipsesc de bani decat sa am de aface cu astia.
PS – cred ca si ei au invatat ceva – au schimbat poza de profil – ea o tipa frumusica, aranjata, el un adevarat domn – camasa, jacheta, putina barba de hipster, ochelari de vedere. Deci se poate.
Cea mai tare faza – tipa ma intreaba la telefon – cat e cautiunea?
Pe mine m-a sunat unu ca sa ma intrebe daca ii primesc clientul care este in arest la domiciliu, sanchi ca era tot el da o facea pe avocatul.
In Italia de ex. nu-ti inchiriaza nimeni fara 3 luni garantie, plata pt luna in avans si contract de munca. Totul cu contract, etc. Plecarea trebuie anuntata minim 6 luni inainte si viceversa. In concluzie, legi.
Ar fi ceva, da noi nu suntem Italia. Si așa chiriile sunt măricele pentru salariul mediu din RO, imagineaza-ti sa fii nevoit sa decartezi din prima luna de chirie 1000 de euro pe salariul mediu NET (4427 lei).
Ori destul de mulți tineri & adulți stau în chirie în cel mai apropiat oraș mare pentru că nu sunt locuri de muncă în localitatea natală. Pentru că am tot avut mari probleme cu infrastructura.
In tari bananniere din scandinavia se practica 3 luni depozit+ primaluna+ultimele 3 luni de chirie=7 luni de chirie avans * chiriile sunt intre 1k si 3k.
În Scandinavia rata șomajului stă cam așa: Islanda: 2.7% Norvegia: 3.8% Suedia: 6.7% Finlanda: 8.6%
Doar că în Finlanda dacă nu te angajează nimeni, nu rămâi boschetar. Numai 0.08% dintre finlandezi sunt oameni ai străzii.
România are o rată a șomajului de 5.6% și o rată a boschetarilor de 0.82% (oficial) !!! Dacă rămâi șomer ai cam 20% șanse să ajungi boschetar.
In tara bananiera Norvegia , salariul mediu e 4000+ euro . Chirii decente gasesti pe la 1000-1500 de euro (2 camere), la 3000 deja lux.
6 luni x 1500 = 9000 . Pentru un cuplu cu salariul mediu , suma aia e salariul pe o luna.
In Romania o chirie decenta pt 2 camere gasesti pe la 500 de euro.
6 luni x 500 = 3000. Pentru un cuplu cu salariul mediu , suma aia e salariul pe aproape 2 luni.
Ce vreau sa zic este ca nu poti cere chiria in avans pe 6 luni, precum in tara bananiera Norvegia. Un depozit de x2 sau x2.5 din valoarea chiriei e decent de ambele parti (chirias/proprietar) zic eu
PS: Am gasit cateva in jurul sumei de 1500-1600 in centrul Oslo-ului cu depozit doar de x3 chirie . Nu las link ca nu prea apar comentariile in care atasezi unul.Dar daca vrei poti cauta pe ‘rentberry dot com’
Fun fact , chiriile sunt foarte mici comparativ cu cele din Romania daca te raportezi la puterea de cumparare. Si Norvegia e o tara al dracu’ de scumpa
@vosidit98 nu inteleg ce legatura are asta cu depozitul si chiria. Colac peste pupaza In toate tarile pe care le-ai mentionat somajul cu asigurare pt salariu reprezinta cam 80% din valoarea celor mai bune 12 salarii sin ultimele 24 de luni. Ai spre zero sanse sa ajungi boschetar. Si tot nu ai nici o legatura cu subiectul.
@vuad salariul mediu in romania?. Ms pwp
Contractele de inchiriere, inregistrate la Fisc, au titlu executoriu. Daca ala iti distruge casa, ii poti pune proprire pe tot ce are, pana acoperi paguba.
pai daca sta cu chirie , ce pwla mea are? un trocarici din jermanica , fosta masina de babutza care mergea duminica la piatza?? nu man, in tarile civilizate contul escrow e sfant… si amandoua partile stiu foarte clar ce au de facut ca sa respecte termenii contractuali – exista si modele de contract de inchiriere la primarii
E titlu executoriu pentru plata chiriei si restituirea imobilului.
@Animalutul20, are venituri. are un salariu, mare, mic, nu contează, se pune poprire pe salariul ăla până se acoperă tot- daunele produse proprietarului plus toate cheltuielile generate de executare/recuperarea banilor.
în cazul veniturilor periodice- salariu, pensie- poprirea e de 1/3. în cazul altor sume care intră in cont, în funcție de situație se poate popri tot.
plus ca daunele pot fi mai mari decât o garanție care stă în contul escrow.
cu contractul- titlu executoriu recuperezi tot.
Da, te judeci prin tribunale vreo 10-15 ani, si dup-aia se rezolva. Justitia Românească.
depinde de sumă- cererile de valoare redusă- sub 10.000 lei merg mai repede, maxim vreo 6-8 luni cu toate grevele tuturor părților implicate- judecători, avocați, grefieri.
Avem doua apartamente pe care ghici ce, le tinem incuiate. Nu sunt pe credit nu avem alte datorii ori le punem la vanzare daca plecam ori o sa stea cel mic in care vrea el. Noi ne-am mutat la tara nu mai stam in oras. Inainte de pandemie am zis hai sa inchiriem unul asa sa vedem ce se intampla. A venit un baiat turc super ok, a negociat totul la sange a vrut contract la ANAF dar omul de cuvant a stat aproape 2 ani. Cand a plecat totul achitat la leu in ziua in care a eliberat apartamentul a dat cu aspiratorul a spalat cu mopul toate camerele. Efectiv nu mi-a venit sa cred: nu a trebuit sa fac nimic dupa el era ca atunci cand venise nimic stricat sau lipsa. De aici a inceput distractia au inceput sa vina tot felul de distrusi. Eu care am stat vreo 5 ani prin chirii aveam o parere buna despre chiriasi ca ii comparam cu mine. De la oameni care pareau seriosi care veneau si negociau pana la 100 de euro iar cand le lasam la cat doreau nu mai dadeau nici un semn, la videochatiste care voiau sa-si deschida studio de videochat un tip in arest la domiciliu si multe foarte multe agentii imi cereau comision ca sa dea copy paste la anuntul meu de pe olx, ba multi l-au preluat oricum si fara acordul meu.
Pana la urma am gasit o tipa care parea serioasa nu mai stiu cu ce se ocupa dar parea ca are bani si isi permite sa plateasca cheltuielile. Un an a fost bine apoi a venit pandemia si inteleg ca isi pierduse jobul sau ii mai scazusera veniturile si a inceput sa intarzie la inceput cu chiria apoi si cu cheltuielile pana la urma nu i-am mai luat chirie numai sa-si plateasca datoriile la gaz curent si intretinere dar nici pe alea nu le mai platea. Pana la urma dupa inca vreun an am zis ca totusi ar fi bine sa ne vedem fiecare de ale lui si dupa mai multe tentative am reusit sa scapam de belea. Dupa ce a eliberat apartamentul am vazut ca ne inundase de mai multe ori cred ca umplea cada pana dadea peste si pana la urma iesea apa pe usa de se umflase parchetul si in dormitor si pe hol. A trebuit sa gasim mester si parchet identic sa-l schimbam. In baie cada cu hidromasaj are motorul ars sau poate e vreo siguranta arsa nu mi-am mai batut capul cred ca o schimb de tot. Toate dresingurile au usile smulse de pe sistemele alea de deschidere parca a dat cu toporul in ele si restul dulapurilor au usi smulse cred ca se droga si tragea de ele ca altfel nu imi explic, pana si clanta de la usa de la intrare a rupt-o. A trebuit sa platesc o persoana care a venit si a ranit la propriu doua zile ca sa scoata toata mizeria isi facea cruce femeia ca n-a vazut asa ceva. Asta cu inchiriatul e cam loterie ruseasca e deajuns o maciuca la un car de oale ca dai pe reparatii cat iei in ani de chirie dar nici cu proprietarii nu mi-e rusine am niste povesti de cand stateam in chirie de iti sta parul maciuca oameni sonati la propriu…dar poate povestesc altadata ca si asa am scris ditamai pomelnicu.
Sunt doua chestiuni aici care ar elimina astfel de dramolete dar si proprietari isterici.
Cadru legislativ. Nu poți închiria tu, persoana fizica. Doar firme licențiate pentru asta. Ca proprietar, listezi apartamentul prin astfel de firme, iar acestea, la rândul lor, își asuma responsabilitatea pentru starea apartamentului, verificarea chiriașilor, ce garanții se impun, cum se executa, etc. Au puterea juridica și finamciara sa te fugareasca și sa te execute cu diverse cheltuieli dacă strici, etc. Chiriașul e obligat sa își facă asigurare pt apaetamentul închiriat. Ca proprietar, iti e reținut un comision, si te obligi sa iti faci la rândul tău asigurare, în caz ca se strica tv, mașină de spălat, frigider, etc, care sunt înlocuite de asigurător rapid, si în rest nu te freacă grija.
Educație și valori sociale. Apartamentele se închiriază goale, doar cu bucătărie și baie mobilata, eventual, dulap de haine in dormitoare (cu condiția sa fie de un anumit tip, sa fie ancorat, și sa acopere în întregime peretele de care e ancorat).
Dacă ai mobila lăsată în apartament, ești obligat sa ți-o asiguri. Se strica, compania de asigurări te despăgubește în anumite condiții. Ai mobila prea scumpa. Nasol. Nu fii țăran și nu o lasa în apartament. E proasta și veche și nu poate fi asigurata, platesti firma de salubritate sa ți-o zboare.
Acest model este peste tot în tarile nordice.
Ti-am dat negativ pentru ca aici vorbim de realitate si ce poti face acum in RO nu vise SF. Pe scurt ca proprietar risti sa te trezesti cu apartamentul devastat oricate garantii ai lua. Agentiile sunt degeaba nici cei de la Milu nu sunt extraordinari. Singura cale sigura e sa ii dai in judecata. Iar daca esti chirias esti expus la fel de fel de aberatii de la tampiti de proprietari care vin la tine cu fel de fel de pretentii sau te trezesti cu ei cand ti-e lumea mai draga prin casa. Inclusiv sa te puna sa pleci de pe o zi pe alta ca ei vand. Acum s-au mai civilizat dar la inceputul anilor 2000 nu voia nimeni sa te ia cu contract sau sa iti faca viza de flotant.
din răspunsul tău este limpede ca nu înțelegi ce citești. Vorbești complet pe lângă ce am descris. Și nu ar fi deloc dificil de implementat. Doar ca închirierile în România se fac de cele mai multe ori la negru, și nimeni nu vrea să plătească asigurări sau taxe sau să semneze contracte care să te oblige să nu fii neam prost.
Și eu îmi închiriez apartamentul în România și știu foarte bine cum sunt concetățenii mei. Fix de asta am plecat.
my2c: daca vrei, poti. Nimeni nu vrea „lege” pe bune.
Proprietarii – nu vor pentru ca asa ar cam fi obligati sa faca acte, sa le duca la primarie, sa le declare la ANAF si taxe. O durere de cap in plus. In plus pentru ca oricum chiriasii sunt ultra protejati de lege iar cu justitia … sunt mai mari sansele sa-ti dai foc la casa si sa incasezi asigurarea decat sa castigi un proces in timp util.
Chiriasii nu vor pentru ca trebuie sa faca si ei acte, daca proprietarul plateste impozit va trebui sa le mareasca chiria, trebuie sa fie responsabili, probabil ca se vor impune limite de timp clare/stricte (nu mai poti sa-ti faci bagajele si sa pleci cand vrea muschiul tau), probabil ca la predare se va face o inspectie oficiala si fiecare pata din saltea va fi platita, samd. E mai bine sa pui garantia o chirie care nu acopera nici macar utilitatile pe ultimele 2 luni.
Tema de gandire – sunt destul de multi acolo, „sus”, care au cateva apartamente date la chirie …
Eu sunt patit de 2 ori motiv pentru care pentru ultimii 2 ani nu am mai inchiriat. Apartament bloc 2009 cu loc de parcare(proprietate privata). Am inchiriat de 2 ori sub pretul pietei. L-am zugravit din nou dupa 9 ani in care am stat in el. Nu era lux dar nici mobila de la bunica.(am dat 5000 de euro numai pe mobila din living si log. Nu e open space. Prima data l-am dat sub pretul pietei a fumat a trebuit iar a trebuit sa vopsesc dar nu m-a lasat cu minus. A doua oara iar sub pretul pietei cica pe 2 ani. Pleaca dupa 4 luni si ma lasa cu 1200 de plata la utilitati. O sa zica vali ca l-am lasat sa ajunga acolo … avea restanta decat pe o luna si a doua a plecat. Ambele contracte inregistrate la anaf. Am iesit un pic pe plus. Al doilea plin de pretentii ca nu i
Pana nu se reglementeaza si nu se face un cadru legal aplicabil cu subiect si predicat tot timpul o sa fie tepari, din ambele parti.
Eu am fost si proprietar, am stat si-n chirie. Am dat si-n chirie dar si la prieteni cand nu stateam noi, doar sa plateasca cheltuielile sale aferente. Diferenta e ca dintr-un apartament de 3 camere am oferit o camera in chirie (gazda – adica moi sau sora-mea cand era si ea pe acolo). Prin urmare ne-am respectat reciproc si nu au fost probleme niciodata. Cred ca lucrurile se schimba dramatic cand nu e asa si sunt pe cont propriu.
Am asa multe povestiri de la alti prieteni/rude care au inchiriat proprietati in Bucuresti, Cluj si orasul meu natal – Baia Mare: unde vorba voastra: pareau ok, pareau de treaba, pareau cu bani, pareau cu educatie etc si si-au luat teapa mai mult sau mai putin de la toate categoriile sociale. Absolut toate. Ca a fost vorba de inundatii, distrugeri in locuinta, fumat, scandal cu politie etc. Ca ceri putin sau mult, tot dai de cate un neanderthal din asta, de scapat nu scapi doar ca ceri tu x chirie mai mare + garantie si mai mare. Din pacate asta e adevarul. Prin urmare ne reintoarcem la partea de legi reglementate. Am citit toate comentariile si nu mi s-a parut asa naspa ce e pe dincolo, mai ales prin tarile nordice. Poate de asta avem nevoie ca sa scapam de neanderthali.
Pentru proprietari naivi: pe multi ii doare-n cur ce au sub mana. Ca ati dat bani pe mobila la comanda sau ati luat din jysk/ikea: complet irelevant pentru ei. Nu le pasa. Nu e banul lor bagat, nu apreciaza la justa sa valoare.
La fel se aplica si angajatilor soferi care conduc masina firmei: o distrug in ultimul hal, mai ales prin modul in care o conduc, pentru ca de ce nu – firma are bani, poate, da-l in ma-sa de patron.
Nu credeti? Uitati cate manute rosii se dau pe aici la niste chestii de mult bun simt, care ar fi super sa fie puse in practica si pe la noi. Dovada e ca astfel de specimene din pacate, traiesc printre noi. Care cred ca totul li se cuvine doar pentru ca dau banul, dar nu respecta si nu intretin mai nimic. Eu si cand ies dintr-o camera de hotel fac curat: scot lenjeriile sa usurez munca cameristelor (si indirect pe cei care poate nu schimba lenjeria dupa fiecare client, sa ii fortez in a pune altele noi/ca tot am auzit ca se practica si asta prin horeca) sau daca sunt mai grabita, fac doar patul. Nu stiu, probabil sunt o ciudata, dar mi se pare normal sa parasesc lasand ok si curat in urma.
Cand eram studenta-n Cluj, am stat in gazda la cineva 3 luni care avea un apartament gol. Zic in gazda pentru ca in 3 nopti din 7 dormea si el acolo (proprietarul) cu fiul sau adolescent (nu mai tin minte de ce), apartament de 4 camere mari. Chiria era super modica – 50 Euro + 50 euro garantie pentru ca ajunsesem acolo printr-o cunostinta. Am parasit cu o luna mai devreme decat perioada stabilita pentru ca nu m-am mai simtit in siguranta, se dadea la mine asa subtil si m-am temut de ce ar fi putut sa se intample. Chiar si asa, i-am lasat 50 euro pentru eventualele cheltuieli dupa plecarea mea, ca sa nu ma sune dupa ca vaaai, l-am lasat cu cheltuieli si sa scap de el.
Si eu sunt chirias. Iar atunci cand imi caut chirie noua, ma uit si eu la cine inchiriaza. Am refuzat politicos de feicare data cand am dat peste un om din categoria celei care a pus commentul din screenshot. Probabil ca a avut parte doar de chiriasi care au acelasi nivel cu ea. Cine se aseamana…
Am stat 10 ani in chirie in Bucuresti inainte sa-mi iau apartament. Am stat intr-un apartament cu 3 camere mobilat pe Brancoveanu, la 5 min de metrou si 3 de Budimex (pe jos). Zona buna, curat, nu boschetari, loc de parcare, vecini ok. Am plecat pt ca sotia se saturase sa stea cu chirie, voia casa ei si nu prea ne mai ajungea spatiul (intre timp aparuse copilul). In cei 10 ani cat am fost chiriaș m-am intalnit o singura data cu proprietarul – atunci cand am predat apartamentul. Sotia il cunoscuse cand a luat apartamentul in primire, cu 2 ani inainte sa ma mut si eu. Mereu am rezolvat totul prin telefon, sunand sau pe whatsapp. Am gasit intelegere cand am avut nevoie de un dressing pe hol, dulap la baie deasupra masinii de spalat, jaluzele la balcon pt ca ne omora soarele did de dimineata sau schimbat diverse – yala, baterie chiuveta sau dus, vas wc. Am vorbit inainte si totul se scadea din chirie. Daca erau sume mai mari ma ofeream sa scadem pe parcursul mai multor luni pt ca totusi sa primeasca si proprietarul o suma de bani in fiecare luna. Am avut grija de casa pt ca nu ne placea mizeria sau dezordinea. In plus aveam pe cineva care venea la curatenie o data la doua saptamani. Curatam aparatele de AC anual, am schimbat chiar tabloul electric, am inlocuit o saltea intr-unul din dormitoare, reparat hota si cuptorul electric. Unele lucruri le-am schimbat pe banii nostri – perdelele din toata casa, am facut rafturi in balcon, culmi de rufe sau cuierul de perete din hol. Am schimbat un raft din pal care incepuse sa se dezintegreze si am luat o comoda tv noua si mult mai utila. Par lucruri minore dar noua ne-au adus un confort si au ramas in casa pentru urmatorul chirias. Am intretinut casa ca sa ne facem viata usoara. Am avut aceeasi chirie de la inceput pana la final – 300 euro si in fiecare an ne intreba daca nu vrem sa facem contract ca sa fim si noi in legalitate. Dupa ce am plecat a dat un var si a inchiriat cu 350 euro (in 2022).