Prima regulă a călătoriilor exotice: fără asigurări de călătorie, fără asigurări de sănătate și fără vaccinuri. Alea sunt pentru fraierii care vor să arunce banii aiurea.
100 lei asigurarea pentru 2 persoane? MULT! De banii ăștia…
Ce de like-uri o să adune când ies din spital și încep să dea vina pe toată lumea, mai puțin pe propria prostie și calicie. Abia aștept.
Ca roman patit cu asaceva, dar cu asigurare, iti spun ca e magnific.
Tu ai 500c si delirezi, dar asigurarea cere sa deschizi caz la ei in centrala.
Acolo toti se sterg la popou cu asigurarea ta Mondial, adica platesti, apoi speri sa iti recuperezi banii in tara pe baza facturilor si actelor medicale de la medici.
Problema e ca in Romania au o metodologie de acte SF, iar medicii curanti nu ai de gand sa completeze formularele romanesti.
Si sa vezi scandal.
Pana nu ii ameninti cu ASF, nu se semneaza nimic.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Eu ca roman patit cu asigurari de sanatate in tara straina, iti prezint contrariul: fost la medic, vazut care-i treaba, mi-a pus telefonul in brate, mi-a si zis unde sa sun, am sunat, operatoarea a aprobat instant afacerea cu doctorul, ne-am multumit reciproc, doctorul m-a vindecat si sanatate, pupici pe portofel.
Totul in 30 de minute incluzand consultatia si discutiile cu doctorul despre cat de frumoasa e statiunea.
Cazuri si cazuri…
Depinde de tara, cel putin in astea foarte populare pentru vacantele europenilor te descurci fara probleme si cu Mondial.
ca o steluta: nu stiu ce firma e mondial, in cazul meu am avut Allianz, oricum o suma derizorie pentru asigurare raportata la suma totala a concediului.
Nu stiu la cine ai avut dar noi la Groupama nu am avut probleme. Ne-a facut juniorul enterocolita la bulgari, cu actele de la ei, in bulgara, reteta tot, ne-au decontat tot ce am platit inclusiv ce am luat extra pentru asta mica fara recomandarea medicului ca era 8 seara si imi trebuia anti-vomitiv supozitor asa ca am mers pe ce a recomandat farmacista. Ca idee, au decontat 400 si ceva de Ron si asigurarea a fost 250 pt noi 2 adulti si 3 juniori.
Alex, pt astea europene exista cardul europena de santate. e gratis. in rest e fix cum zice Bocanila
Am avut si eu 2 incidente in decursul anilor si la ambele am fost asigurat la Allianz.
Prima in 2012 cand am avut o fractura in Spania. In timp ce asteptam sa fiu vazut de medic la urgenta, tipa de la call center a rezolvat cu tipa de la receptie spital sa deconteze direct intre ei. La revenire in tara am completat o declaratie si a trebuit sa furnizez niste acte care atestau cand am intrat / iesit din tara.
Al doilea eveniment vara lui 2023 in Turcia. Eram intr-o zona cu bariere mari lingvistice si stiind ca e o problema minora (si ieftina), am zis ca platesc eu fiindca cei de la asigurare sigur nu s-ar fi inteles cu turcii. De data asta a trebuit sa completez ceva mai multe acte, dar s-a rezolvat rapid
Datorita acestor evenimente (de fapt cel din 2012) imi fac asigurarea la locuinta tot la Allianz.
Urmeaza sa-mi iau masina noua si tind sa merg pe casco tot la allianz , dar inteleg ca aici diferentele de pret sunt destul de mari fata de alti jucatori de pe piata.
Boris, sa vezi minune, “ in astea foarte populare pentru vacantele europenilor” nu e obligatoriu sa fie in UE. Stiu ca poate parea ciudat, dar europenii rup Turcia, Egipt sau Tunisia cu mult inaintea romanilor. Sa nu mai vorbim de tarile din Balcani.
depinde de la caz la caz.
subsemnatul, asigurare calatorie, asigurare sporturi extreme, intrat unu in mine la ski in Austria, mi-a dat KO direct, venit helicopter, luat de pe partie fara prea multe comentarii si intrebari, dus spital, facut toate verificarile (radiografii, teste peste teste, etc), „eliberat” dupa 16-18 ore dupa ce s-au asigurat ca totul ok, plecat acasa, venit factura pe mail si posta (6350 de dolari dintre care 3000 si ceva doar plimbatul cu helicopterul).
asigurarile facut spume pentru ca NU am sunat imediat dupa ce s-a intamplat, avocatul le a aratat pe documnete ca eram inconstient si n-aveam cum sa sun si … cam asta a fost totul. probabil asigurarea a platit, aia au primit banii, toata lumea multumita.
@AlexAndru – vezi tu peste 2-3 ani cand mergi in Austria daca aia te aresteaza pt. debit neplatit cu cine te certi
@Irod:
Cine suntem
Noi suntem Allianz Partners (AWP P&C S.A.). Suntem parte a grupului international Allianz si suntem lider mondial in domeniul asigurarilor de calatorie, pe care le distribuim in Romania sub numele Mondial Assistance.
E cel puțin ciudat să fii client AZT dar totuși să nu știi cine e Mondial
dumy cred ca glumesti
tu crezi ca pe mine ma intereseaza treburile astea? cine ce firma detine?
nu sunt interesat de ce apare in presa, crezi ca m ar interesa informatii despre firmele de asigurari?
Aici esti putin rau.
Nu exista inca un vaccin anti malarie pentru adulti. De-abia au aprobat/incearca sa impinga unul pentru copii.
Când mergi in zone din astea faci întâi o vizită la medic de boli infecțioase tropicale (la V Babeș de exemplu). Ăla o să îți prescrie câteva vaccinuri pentru cateva boli de acolo și o să îți dea o rețetă pentru tratament profilactic al malariei: niște pastile pe care începi să le iei cu două săptămâni înainte de a pleca și incetezi cu ele la o săptămână după ce ai ajuns.
Si pentru care ar fi bine sa fii musulman, adica sa nu consumi alcooale…
Exista pastile anti-malarie, practic iei tratamentul preventiv.
Oamenii nu prea stiu ca pentru Malarie nu exista vaccin ci niste pastile ce se cheama Malarone si nu se prea gasesc in Romania.
Daca ai escala prin Amsterdam sau Paris le poti cumpara de la farmacia din aeroport dar e util sa ai si reteta deja din Romania. Altfel trebuie sa faci un consult la medicul din aeroport ce te verifica sa nu ai diverse alergii ce mai costa si ala. Daca tin minte corect, o pastila din aia era 1-2 euro, deci la 2 sau 3 pastile pe zi, deja costa
Partea buna cu acele pastile ca-ti dau bine de tot la ficat asa ca ai mereu o senzatie de greata si ameteala drept urmare slabesti. Pentru cei interesati
vax au trecut vreo 10 ani de cand am luat pastilele alea, dar din ce imi aduc aminte era doar 1 pastila pe zi, si nu mi s-au parut scumpe, si nici efecte secundare nu am avut.
Dar si asa, putina greata bate malaria, iar daca nu-ti permiti 5 euro pe zi sa o eviti, stai in plm acasa.
Da, exista pastile anti malarie si da, se iau cu 14 zile inainte de plecare, dar te invit sa le gasesti in vreo farmacie din Romania pe cele recomadate la Babes
Hidroxiclorochina e 40 de lei, 60 de boabe. Se dă pe rețetă dar hai să fim serioși, orice medic de familie îți dă rețetă pentru asta.
Plaquenil, ăla e pe profilaxie cât și pe tratament, în România. Peste 2 săptămâni încep și eu, luat de la Catena cu 38 de lei și ceva o cutie.
Aha, cred ca d-aia vorbiti de 14 zile si efecte adverse, ca in Romania inca se recomanda alea vechi.
Malarone se numeste medicamentul, se incepe cu 1-2 zile inainte si e mai scumput, dar zic ca merita.
rămăsesem cu senzația că au reușit să sintetizeze chinina de mai bine de 100 de ani, nu mai suntem în jules verne și la țară cu ceai de coajă de salcie.
Ncepută profilaxia cu 2 saptamîni înainte si continui inca 2 saptamîni dupa ce ai revenit. Malarone o pastila zilnic sau Mefloquine una la 7 zile. Și da, îți cam fute ficatul, mai ales alea 1/7zile.
Tot Malarone e de baza.
Recomandat in Romania si tot din Rmania cumparat si in 2008 si in 2012 si in 2014. In 2016 si 2018 cumparat din strainatate ca in RO nu-l mai aveau (cica nu se mai importa, parca)
Altfel asigurarea mea si a familiei pt nevoi medicale, de transport, de orice, e pe cardul de credit si si-a facut treaba de vreo 4 ori cu despagubiri variind intre 150€ si 700US$. Uniqa nu-s cei mai flexibili si nu au cei mai smart angajati dar de fiecare data am reusit sa recuperez integral cheltuielile neprevazute.
Pai în cazul ăsta de ce te-ai mai duce acolo?
cazul meu….Malarone ii zicea, si trebuia sa-l iau cu doua zile inainte sa plec in fiecare zi pana la data intoarcerii. nu am avut absolut nicio senzatie de greata sau voma cum am vazut prin comentariile de mai sus, in schimb, eu am avut cosmaruri si senzatii ciudate parca eram pe halucinogene. :)) gen simteam ca-mi creste sau mi se umfla fata dar asa real incat il puneam pe un tip din grup care era student la medicina sa-mi palpeze fata si gatul ca sa fiu sigur ca e totul ok. ala era pe genul „boss, n-ai nici pe dracu” dar stiu ca eu simteam efectiv ca mi se umfla ochii si nasul ca la broscoi. :)) anyway, a fost funny, nu era senzatia incontinuu, dar imi aduc aminte ca de vreo doua ori am simtit. in general noaptea, ma trezeam din somn , cosmarul aferent si senzatia ca-mi creste fata. :)))
Pentru sederi de scurta durata e recomandat malarone.
Pentri sederi de lunga durata este recomandat eloquine. Diferenta intre M si E este ca E se ia o data pe saptamana spre deosebire de M care trebuie luat mult mai des… si in 2 luni ai deveni „farmacie”.
Cand pleci in Zanzibar „last minute” cu promotii super, dar nu te uiti ca nu exista vaccin pentru asta si ca profilaxia pentru a nu prinde boala este de minim 10 zile inainte.
Mai pe scurt: degeaba incepi (poate) tratamentul profilactic – care si el are limitari, nu e bullet-proof – daca deja ai plecat in tarile cu risc si te-a gasit tantarul care trebuie.
https://insp.gov.ro/download/cnepss/resurse_iec/boli_transmisibile/bolile_transmise_prin_vectori/CNSCBT_Malaria_Informatii-prevenire.pdf
Trebuie doar doua zile inainte, nu 10. Lasa ce zic aia acolo, eu iti zic din prospectul de la medicament.
@radu , minim 1 saptamana, de preferat 2-3.
http://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/malarie/1202-anexa-3-chimioprofilaxia-antimalarica/file
Stiu, suntem smecheri, tari, vacante exotice, insa spitalul acelasi gust are…
Mahtub citeste cu atentie si voce tare recomandarea la al doilea medicament.
@Radu, ce zici, cand te duci intr-o tara cu risc, te bazezi pe medicamentul profilactic care e ca „pilula de a doua zi” sau pe cel care iti intareste sistemul in timp si-ti mareste sansele ? De aia Mefloquine este prima optiune si se foloseste cu succes si in armata.
E super utilă lista, dar Zanzibar nu apare. Pentru că aparține de Tanzania. Ce își zice românul care citește lista sau chiar agentul de turism?! Nu e nevoie de profilaxie împotriva malariei, că țara nu apare în listă. Atât se poate în ziua de azi. Ăștia suntem: călătorim, dar habar nu avem unde.
Ce nu inteleg eu. Pe internet toti au 5000e salariu minim, iar la banii astia cam toate bancile ofera gratuit sau cu o taxa infima pe luna carduri Gold/Platinum si alte metale rare, iar toate au inclusa asigurare de calatorie pentru toata familia, plus multe alte beneficii.
Stau si ma intreb, oamenii chiar nu stiu treburile astea, sau doar nu le pasa?
Acele carduri iti ofera asigurare medicala in strainatate doar daca ai achizitionat vacanta respectiva (sau macar parte din ea gen avionul sau cazare) cu acel card. Lucru care pentru noi ca romani e putin nepractic preturile fiind de cele mai multe ori in euro / dolari sau alte monede. De exemplu eu am un card cu asigurare, dar in ultimii 5 ani am luat doar niste bilete de avion la Wizz cu el. In rest ori folosesc un card virtual atasat unui cont in euro, ori daca e vorba de o alta moneda, platesc cu revolut. Iar in cazurile in care merg cu o agentie de turism, le fac transfer bancar.
Revolut are asigurarea medicala de calatorie inclusa la orice plan platit.
Inca nu am folosit, si sper sa nu fie nevoie, dar m-am uitat prin documentele de asigurare (le cerea o agentie).
”nu mi se poate întâmpla mie”.
@Alex eu am card BRD gold si platesc 12 lei pe luna taxa de administrare. asigurarea de calatorie e pentru toata familia si nu trebuie sa platesc excursia sau biletele de avion cu cardul de credit. trebuie doar sa fie activat si sa faci cel putin o plata pe an la orice comerciant.
https://asigurarigenerale.brd.ro/prezentare
,,Stau si ma intreb, oamenii chiar nu stiu treburile astea, sau doar nu le pasa?,,
Majoritatea sunt niste tarani cocliti. Au plecat din satele lor pline de praf si balega, si au ajuns la asfalt plin de ifose. Experti in absolut orice.
@Bogdan, wtf, si eu am, dar nu mi-au cerut bani pentru asta. Cum?
@Zarax 12 lei platesc lunar pentru contul de la BRD, nu pentru asigurarea medicala. aia e inclusa gratuit la cardul de credit BRD gold. probabil platesc acea taxa pentru ca nu am salariul la ei si nici nu primesc alte sume de bani in contul lor. cred ca e gratis in unele conditii.
Asigurarea medicala e super utila chiar daca e ceva birocratie — companiile de asigurari fac tot ce pot sa fie „greu” sa-ti dea banii inapoi ca nah asa fac ei profit.
Am folosit-o recent in Italia. In drum spre doctor am sunat la asigurator si am dat toate detaliile pe care le-au cerut, platit 150e la doctor, pierdut apoi inca juma de ora sa uploadezi poze si sa completezi formuare online pentru asigurator si asta a fost.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
fuck that, nu-mi dau datele rușilor. să spargă facebook sau instagram, ca oamenii normali.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Ala metal e pentru o persoana, cu 100-150 ron iei pentru toata familia si faci asta de 3-4 ori pe an.
@Arhi, make it 100.
un motiv in plus sa alegem tarmurile mediteranei si ale atlanticului care fac parte – atentie – din zona euro.
De ce aș avea eu grija altora când nu își fac asigurare?
Ei fac alegerea asta, ei trag după. Sunt doar încă 4 romani afectați direct de selecția naturala.
Încă o discuție fără sens pe net. Poate doar cu scop educativ… pentru oameni care deja știu asta.
Asigurarea medicală de călătorie nu acoperă prostia. Iar dacă te-ai dus acolo floricică e oricum prea târziu (mefloquine și malarone se iau dinainte de a ajunge acolo).
La noi se găsește mefloquine, o pastilă pe săptămână, dar trebuie să începi cu o săptămână-două înainte de a ajunge, și continuat 4-5 săptămâni după. Are efect destul de ok, dar tot trebuie atenție. Malarone (care se ia zilnic, câteva zile înainte + cât ești în zona nasoală + o săptămână după) nu se găsește la noi, dar poți obține rețetă de aici și comanzi din străinătate. Bineînțeles, în ambele cazuri trebuie planificare.
Și btw, unele vaccinuri (uneori obligatorii) internaționale trebuie făcute cu 6 luni înainte de călătorie, pentru că trebuie și rapeluri. Adică trebuie planificare, gândire, ceea ce nu e cazul la români. 90% din românii cu care am călătorit prin zone dubioase (febră galbenă, febră tifoidă, hepatite etc) nu erau vaccinați și nici n-auziseră de malarie. Statistic din presă stăm bine, adică majoritatea nu ajung la știri, așa că nici n-aude lumea de astea. Dar dacă stai la o bârfă cu dna Florescu, sunt destui care vin cu probleme.
Blogul asta a devenit un tur ghidat la un fel de zoo romanesc.
Vedeți in dreapta niște români românind, in stânga niște influenceri, mai departe niște șoferi pe care atât i-a dus mintea.
Intrăm să vedem ce proști au fost unii azi, și mâine și tot așa mai departe.
Si totuși intrăm e o curiozitate morbida.
Măcar poate i-am putea ajuta cumva dacă suntem atât de interesați de ei.
Ii ajutam nefiind ca acele exemple ilustrate.
Eu nu sunt de acord cu tot ce spune Vali, dar in general imi place sa citesc ce scrie, sa vad ca nu sunt eu defect cand observ ceva anormal.
Uneori imi dau seama ca sunt si eu dickhead cu unele faze sau obiceiuri si incerc sa le schimb.
Mai are si anumite sfaturi pe care nu prea ti le zice nimeni. Mai un extinctor mai un detector de fum. Acu mai gandesc si cu capul meu dar eram prost si nu m-as fi gandit sa-mi cumpar singur
De ceva vreme tot simt ceva dureri in piept, ma duc la insitutul inimii si cica e nevralgie intercostala. Ok.
Intr-o seara cand eram in Zanzibar am simtit ceva furnicaturi la inima, un pic de amorteala la mana stanga si incep sa fac un atac de panica. Ma uit pe net sa vad unde e un spital serios in Zanzibar. Nu este. Trebuie sa mergi cu avionul pana pe continent pentru probleme serioase.
E frumos in zone tropicale atata timp cat esti sanatos.
Cand am mers in tari cu malarie m-am protejat de malarie (pastile, creme serioase anti-tantari, etc)
De asemenea in tari cu riscuri mai mare mi-am facut asigurare. In celelalte, nu.
Sunt tare curios care unde ati citit ca nu ar fi avut asigurare, pentru ca in articol nu scrie.
Rant-ul despre asigurări n-are legătură cu articolul, doar face parte din slujba zilnică a lui Vali. De obicei simptomele la malarie încep după vreo săptamână-două, adică 99% șanse să se fi întors, deci asigurarea nu contează.
@CeorgeC Simplu: la încheierea asigurării le spuneau ăia dobitocilor că vaccinarea este condiție obligatorie la încheierea contractului.
@Valentin Petrescu: nu stiu cine ti-a spus asa ceva, mi se pare ca povestesti despre cum ti-ai imaginat tu ca functioneaza calatoritul international.
Nu se impune vaccinarea anti-malarie (in primul rand pentru ca nu e disponibila pentru publicul larg) sau orice tratament profilactic la incheierea asigurarii de sanatate la calatoria in tarile astea suspecte.
Sfaturi foarte utile, doar ca in acest caz:
– oamenii au inceput sa aiba grețuri abia după ce au revenit în țară, deci asigurarea nu are legătură
– vaccin împotriva malariei nu exista, doar niște medicamente care te ajuta… teoretic, practic tot trebuie sa fugi de tantari ca de draq.
Cea mai buna soluție e sa nu mergi în tarile cu astfel de risc, Sovata e asa frumoasa si liniștită in aceasta perioada a anului…
Articolul mai zice si ca agentiile le-au spus ca nu e nevoie de profilaxie. Pai daca tot dai bani la agentie, te astepti sa primesti niste servicii si informatii la schimb, printre care si conditiile de calatorie. Si daca agentia, care (teoretic) stie toate detaliile despre destinatie, iti zice ca nu e nevoie de profilaxie, poate o si crezi.
In cazul asta cred ca poti sa ii acuzi pe turisti mai degraba de naivitate. Nu de alta, dar agentul e posibil sa iti zica fix ce vrei tu sa auzi (adica numai de bine), cat sa se vada cu biletele vandute si comisionul luat.
poa’ să-mi zică agentul chestii până i se usucă limba și pică, dacă plec pe alt continent decât europa verific personal pe site-ul mai/ambasada, oriunde mai găsesc informații.
Le-au spus lucrul asta pentru ca pana mai de curand Zanzibarul a fost destul de safe din punct de vedere al malariei, in ultima perioada au inceput sa se inmulteasca cazurile.
Cand am fost eu acum vreo 5 ani, probleme erau doar pe continent, asta am auzit/vazut/citit peste tot atunci.
@AB de acord cu tine, nici eu n-as sta in baza informatiilor primite de la agent (ipotetic vorbind, ca nu folosesc niciodata agentii). Dar din pacate mai exista si oameni care poate sunt mai putin abili in a face research, sau poate pur si simplu sunt mai putin inzestrati la mansarda, iar agentia de voiaj ar trebui trasa la raspundere daca ofera informatii gresite care ajung sa iti puna sanatatea sau chiar viata in pericol. Asta teoretic. Practic, vorbim de Romania, unde evitarea responsabilitatii e sport national…
vrei să mergi în locuri pentru care organismul tău nu are setări din fabrică. Asumi un risc pt plăcerea ta sau a muierii de a vedea locurile alea. E un cost acest risc, la fel ca prețul excursiei. Iese prost. Mori. Aia e. Tu murind crește media IQ mondial. Not too bad
Normal. Mai bine stam toti acasa si facem concediul anual in Grecia sau Italia. Asta da inteligenta!
@Nm.bradu: aia zic, du-te
https://spotmedia.ro/stiri/sanatate/fosta-sotie-a-lui-tise-a-murit-de-malarie-si-la-bucuresti-s-a-inregistrat-un-deces-din-aceasta-cauza-ce-au-in-comun-cazurile-si-un-avertisment-de-la-medici
excelentă veste
E ceva ciudat acolo. Românii sunt daci, de ei nu trebuia să se prindă vreo boală. S-a stricat grădinii peștelui, nici aia nu mai este ce era…
Uneori, Dumnezeu îți pune la încercare credința prin dificultăți, dar nu trebuie să cazi în disperare, deoarece Împărăția Cerurilor îți este destinată.
Impotriva malarieri parca nu exista inca un vaccin. Dar pentru lipsa asigurarii n-au nici cea mai mica scuza.
Nu, nu exista vaccin. Doar chimicale împotriva parazitului. Mai merge cu ceva repelent de țînțari (Autan, e destul de bun). Dar nu ai garantie 100% cu nimic si mai ales ca țînțarii africani nu bîzîie cînd se apropie, te-a pișcat și nu bagi de seama.
Sunt român și călătoresc anual în Africa, în Malawi mai exact. Medicamentele de prevenție le cumpărăm când ajungem în Malawi, chiar în prima zi, în drum dinspre aeroport. Când venim acasă, luăm tratamentul cu noi, costă $10/persoană, se găsesc la orice farmacie, fără rețetă, fără stres.
Am locuit 14 ani full-time acolo și nu poți lua profilactice atât timp fără să-ți distrugi ficatul, de aceea am făcut malarie de multe ori, însă tratamentul e foarte eficient.
Nu m-am întors niciodată în țară fără dozele de tratament pentru mine și familie, just in case.
Nasol pentru cei din articol, malaria e greu de suportat, mai ales prima dată. Riscurile sunt mari dar sper să treacă cu bine. Puțină documentare înainte de o astfel de călătorie ar fi fost foarte utilă.
C
Asigurare clar, obligatoriu! Dar vaccinuri…cum?
Trebuie să avem vaccinul pentru X zonă, X boală de acolo, disponibil la noi. Să îl găsesc, să îl fac cu x săptămâni înainte de plecare.
Nu cred că avem vaccinuri destinate altor zone! Ok, poate la malarie e general, sau cine știe, dacă e pe tulpine?
Mă gândesc de exemplu la antigripal, e diferit în funcție de zonă, tulpini etc.
Te duci la Victor Babes care cu asta se ocupa. Iti faci programare la epidemiolog si iti face vaccinurile recomandate pentru tara unde pleci.
https://www.cdt-babes.ro/servicii/epidemiologie_imunizari_vaccinuri.php
Avem vaccinuri, platesti si iti vezi de viata (sanatos). Plus ca o Hepatita A sau B poti sa iei si de la noi, nu strica sa le ai facute.
Ce se întâmplă e că Zanzibarul avea raportată o prevalență a malariei sub 1%, în 2022, cea mai mică din regiune. Au făcut eforturi serioase spre eradicarea malariei, dar nu au ajuns încă la 0 cazuri, majoritatea cazurilor de malarie de la ei fiind „importate” din regiune.
Probabil că la agențiile de turism oamenilor li se transmite că e totul ok, pe acolo nu există malarie, că dă bine la business să nu sperii turistul. Așa că oamenii habar nu au că ar trebui totuși să se protejeze cu tratamentul profilactic, că sub 1% înseamnă totuși că există cazuri. Și nici nu dau pe căutare pe google înainte să își facă planurile de călătorie. Dacă ar face un simplu search ar vedea că pentru Zanzibar se recomandă în continuare, în mod oficial, tratamentul profilactic împotriva malariei.
eu inca ma mir ca zoso nu a facut mentiunea in articol ca pentru malarie nu exista vaccin, ci malarone ala
ps. habar nu aveam de astea ca n-am fost asa departe, acum ca am aflat pun si la loto ca lucrurile astea se leaga de obicei
Far Cry 2 simulator IRL, daca aveau si ei niste contacte pe acolo sa faca schimb cu pastile anti-malarie…
https://ibb.co/0QwTQzH
Altceva nu mai zic, postarea e de azi.
una si mai noua:
https://zcj.ro/eveniment/s-a-aflat-cauza-decesului-cameliei-tise-infectie-severa-cu-malarie-dupa-o-excursie-in-zanzibar–259263.html