La Amsterdam am fost la unul dintre muzeele de diamante și am văzut acolo un scurt documentar despre șlefuire. Mi-a rămas în cap faza cu modul în care arată când e găsit și cum arată după șlefuire. Și că uneori șlefuirea dura ani întregi.
Îmi închipui dialogul:
– Unde pleci, Ruud? (nume de olandez, ales la întâmplare)
– La muncă!
– Te duci iar să freci menta, nu?
– Diamantul, Beatrix! DIAMANTUL! De câte ori să-ți mai spun?!
– Nu mai minți, Ruud. nu dureaza 3 ani să polizezi un diamant! Dai cu un pic de Cilit pe el și se ia imediat! Stați acolo ca leprele și beți pe banii companiei!
Mi-ai facut pofta de diamante, de dimineata.
Buna dimineata la diamante.
Mi-a placut stirea aia cu De Beers sughitand ca „gen z” nu mai cumpara diamante. Saracii, deja le plang de mila.
Atatia ani de propaganda si „A Diamond Is Forever” bullshit si tinerii din ziua de azi nu mai pun botul aww.
Poate asa se decid si ei in final sa-si respecte numele si sa produca bere.
Dacă fata insistă să îi luați o piatră, luați-i un diamant de laborator. E și mai ieftin și nu se vede nicio diferență dacă nu te uiți cu microscopul.
Hai să omorâm odată industria asta care a provocat atâtea războaie și suferință ca să îmbogățească o mână de oameni.
@neaorin: poți conta pe mine!
Neaorin, unsirb: mă bag și eu!
Nu știu cât și dacă mai insistă. Prin alte țări Gen Z nu prea se mai căsătoresc.
Nici „milenialii” de care încă face mișto presa că beau Starbucks și cumpără iPhone, și de aia nu-și permit apartament.
Și ei au cam renunțat la căsătorie după primele 2 divorțuri, nu de alta dar printre ei unii au deja 40 de ani.
Iar 30% dintre băieții noilor generații oricum sunt inceli introvertiți.
La Amsterdam e nimic față de Anvers pe unde trec cam 80% din diamanele din lume. Vorbeam icu 2 evrei in aeroportul din Freetown, venisera la achizitionat diamante din Sierra-Leone, spuneau ca sint tone de diamante in depozite si daca le-ar scoate pe piață pe toate s-ar devaloriza la nivel de cioburi de sticla (Swarowsky).
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
mac gregor, ca btc nu a provocat atâtea războaie și suferință ca să îmbogățească o mână de oameni
@mac gregor: dă un search după „blood diamonds” și o să te lămurești care e diferența.
E vorba de războaie adevărate în care au murit oameni, nu de flame wars pe reddit.
Și oricât ai freca-o, plua nu se face diamant.
Spre norocul nostru, nici invers.
Data viitoare vezi si Antwerp: „84% of the world’s rough diamonds passed through the district, making it the largest diamond district in the world with a turnover of 54 billion dollars. Over $16 billion in polished diamonds pass through the district’s exchanges each year.”
Un fel de Constanta si asta.
Cica Antwerp pierde teren la slefuire cu India si la comert cu Dubai-ul. Si de ieri UE a hotarat sa nu mai importe diamante din Rusia, o sa creasca Dubai-ul pe tema asta.
E mai interesanta tehnologia moderna de finisare decat diamantele. Mai rare si frumoase sunt rubinele si smaraldele.
Daca stiu eu bine, diamantul e cel mai dur material, si pentru slefuire se foloseste tot diamante.
Smaraldul are o frumusete aparte dar e si foarte dificil de lucrat cu el. Sensibil la lovituri, presiune, temperatura. Asta-l face mult mai interesant decat un banal diamant.
Mai bine cumperi crypto.
sau criptă
Asta e reclamă ascunsă la Diamantul Pesedist.
Poate vreti sa vi-o luati de la Raul Diamant, ca pe el nu-l freaca decit creola lui….
Mai degrabă „Unde pleci Ițic?”
Spinoza ar fi murit de foame cu filosofia lui, dacă nu s-ar fi ocupat cu șlefuitul. Bine, el se ocupa de lentile, nu de diamante.
Marcos: mult mai folositoare lentila (in progresul omenirii) decât diamantul.
Iar despre Spinoza – cinste lui!
@florinel Eu cred ca sunt la egalitate.
Crezi ca Pacepa o chinuit sa aduca tehnologie de fabricat diamante sintetice doar asa ca sa ne putem face bijuterii?
Claudiu: până la Pacepa, omenirea a facut mult progres științific (răsfrânt, mai apoi, asupra vieții individului si societății) mulțumită lentilei. Diamantul (e aprecierea mea, nu un adevăr universal) a dat de lucru unora (mineri, șlefuitori, bijutieri, comercianți, cumpărători-dăruitori, colecționari etc – oricum ai socoti, e un grup mititel), o fi influențat piețe, burse, economii naționale.
Dar (iar apreciere personală) lipsa diamantului din istoria omenirii nu cred ca ar fi făcut lumea sa arate mult diferit. Pe cand lipsa lentilei (din ochelari, din microscop, din telescop, din fotografie si cinematografie si din telefonul isteț – păi canci hi5, facebook, insta, tiktok. Deci canci nobila profesie de influencer, deci canci articole sub poala patreonului. E? Ca sa nu pomenesc și de lentila uriașă folosită la procesor – deci canci PC, laptop. Canci internet.)
E?
@florinel
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1757-899X/564/1/012038/pdf
eeeeeee?
in 1901, DIAMOND TURNING WAS FIRST USED AT ZEISS(aia ce produc lentile pentru ASML) to improve surface finishing for aesthetic purpose and later for the production of aspheric surfaces with optical function
https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/aspheric-surface
https://www.zeiss.com/metrology/products/accessories/stylus-systems/diamondscan.html
pana aproba comentariile, ca vad ca inca primesti likeuri, am sa raspund scurt
In producerea lentilelor se folosesc diamante. CNC-ul aschiaza lentila folosind un varf de diamant.
Orice piatra dura sintetică poate fi folosită pe post de diamant, si lentile există de peste 2000 de ani. Deci ce ce are Claudiu este un nonargument. Diamantele sunt 90% vanitate. Lentilele mult mai putin (chiar daca sunt unii de cumpără compulsiv ultimul ifon). Valoarea intrinsecă a diamantului este comparabilă cu a sticlei din care este făcută umila lentilă, de-aia cartelul ține cu disperare prețurile umflate.
Claudiu, așa cum n-ai citit tu tot ce am scris eu (chiar aici, nu aiurea) așa n-am citit eu ce ar fi trebuit să găsesc acolo unde mă duceau linkurile tale (primul a stat o grămadă si nu s-a deschis documentul, așa că am renunțat).
Hai să agree to disagree si gata.
In UK e la modă printre șantieriști sa și pună sticker pe mașina de serviciu, (dau un exemplu „TLC mechanical and electrical contractor ” ) pe ușa din spate își pun sticker NO TOOLS LEFT IN THIS VAN OVERNIGHT” că și cum nu toată lumea știe că nimeni nu se apuca să golească ditamai duba doar pentru a o umple la loc a doua zi dimineața…lol. Și am văzut recent o dubă de contractori din ăia de dau găuri imense în structură ” DIAMOND DRILLING” cu stickerul corespunzător ” no diamonds left in this van overnight” :))
La Brașov le-am înleznit drumul spre bulău unor idioți ce au furat o pungă de cafea dintr-o dubă de distribuție. Eu aveam stricată închiderea centralizată la mașină și o lăsam deschisă mereu așa că am fost mirat să aflu că mașina vecinului mai fusese spartă de vreo patru ori și d-aia nu avea mai nimic în ea. Mă gândesc că în Anglistan e și mai nasol cu dubele.
De-aia și-a luat și Tudorache, n-avea ce freca la primăria sector 1.
L-a primit cadou de la o actriță rusoaică. Nu mai fiți răi.
Ma uit cata munca e la slefuit opale de exemplu. Sa stii sa scoti ceva utilizabil dintr-o pietricica plina de imperfectiuni…Asta cere experienta.
Sau, vorba bancului, o luam la pila.
Auzisem pe la inceputul anilor 2000 ca pe langa Bucuresti erau o gramada de ateliere de slefuit diamante. Evident ale unor evrei. Munca de sclav, cam ca pe la industria textila de pe atunci.
pare a fi folclor urban.
Ai fost în Amsterdam înainte sau după ce te-a prins răceala?
da