Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Ma bag si eu ca musca-n lapte, dar la punctul 2 e cu dus si intors. Stiu si eu multi care o duc foarte bine financiar si venituri mari, dar stau oarecum nelinistiti si intr-o alerta continua pentru ca stiu cum vin banii.. Cu truda, e drept, dar nu in totalitate pe calea care ar fi fost normala intr-o tara civilizata.
    Cu toate astea, chiar si un procent extrem de mare de belgieni au o parere extrem de proasta despre Belgia.
    Multi dau exemplu Romania, ca daca ar fi fost ei romani erau regi, ca daca aveau libertatea din Romania, faceau si ei jungla prin natura din tara, ca romanii au voie sa faca aia ba ailalta.. Vezi tu, noi ramnim la ce au ei, ei ramnesc la ce avem noi. Asa era oarecum si pe la ei in urma cu vreo 30 si ceva de ani cand cash-ul era la buzunat. Cu cardurile si totul inregistrat nu mai e interesant.. Platesc taxe si impozite pe fiecare cent ce-mi intra in casa. Ei bine, in Romania nu e asa. Inca.
    Mai e si faza ca romanii cand dau de ceva bani incep sa se faleasca. Iar aici gresesc. Nu ar trebui sa „semnalizeze” si mai mult sa asculte decat sa vorbeasca. Ar iesi mai bine pe termen lung..

    Comentariu apreciat.423
    • Te falesti sa vada lumea ca iti mergr bine.
      Iti merge bine pentru ca pe langa venitul oficial si “stabil”, mai scoti odata pe atat la negru (altfel era jale) si nu platesti taxe pe ele.

      Apropo de asta radeam cu niste prieteni ca uite ce case mari avem vs 50mp in care am copilarit, apoi am inceput sa vorbim despre costuri de incalzire si eventuale impozite, iar arunci a disparut ranjetul.

      Aveti grija ce va doriti.

      Comentariu apreciat.404
    • noi râVnim, ei râVnesc

      101
    • @None:
      RÂMNI vb. IV v. râvni.
      sursa: DEX ’09 (2009)

      61
    • 2. Chestia asta cu “Ro este de ca***cat” nu tine doar de “bogati” ci si de “saraci” fiind cam “universal” valabila.
      Asta se intampla pentru ca este cel mai usor sa ajungi sa dai vina pe cineva la modul general/abstract pentru toate frustrarile pe care le ai.
      Intr-o tara in care de peste 30 de ani nimeni nu este vinovat pentru nimic, nu ai cum sa iti gasesti directia.
      Idolii/Modelele romanilor sunt “smecheria si tupeul” pe care “toata lumea” si le doreste pentru a “resui” pentru ca asta pare sa fie modelul de success predat de toti “interlopii si impostorii” care conduc totul in tara asta din decembrie ’89.
      Ai furt dar nu ai vinovati => Oamenii nu mai au directie
      *singurii care iubesc tara asta la nivel declarativ nu sunt cei care muncesc si si construiesc un trai decent ci cei care fura si fac tone de bani
      *aduceti va aminte de un slogan foarte folosit in trecut de PSD si folosit si astazi cumva: “Daca nu va convine, carati-va din tara!”

      81
    • Romanilor le place sa se planga. Englezilor le place sa se planga. Germanilor le place sa se planga. Continuati voi…

      71
    • Prostutul ala de Hostiuc iar scoate un articol de mare analiza dintr-un adevar simplu, bazat pe ideea piramidei lui Maslow: odata banii nu mai sunt o problema si nevoile materiale ale vietii sunt acoperite fara efort, apare preocuparea pentru alte nevoi a caror satisfacere nu mai tine de dimensiunea disponibilitatilor banesti. Gen curatenie, civilizatie, educatie de calitate, incredere, respect, onoare/cuvant, justitie, decenta, calitatea mediului, grija statului si a semenilor pentru cetatean, etc, chestii cu care vrei sa creasca si copiii tai si la care in Romania nu vor avea acces pentru nicio suma de bani si in nicio "bula".

      Oamenii cu bani nu vad Romania ca pe un loc bun de trait pentru ca isi dau seama ca oricati bani ar avea nu pot cumpara calitatea vietii pe care o regasesc in Vest chiar la mai putini bani.

      E foarte simplu.

      32
  2. Banca transilvania are cele mai nesimtite comisioane, e normal să le crească încasările. Nu stiu dacă mai sunt alte bănci care să aibă comision la încasare.

    Comentariu apreciat.564
  3. La 2 cum dreq e ipocrizie? E suficient să citești „Știrile zilei” din ultimele 10 zile.

    221
  4. PNL sunt niște tâmpiți care s-au dus singuri în colțul ringului pentru că au urmat orbește rușinea națională de la Cotroceni.

    Dacă sunt de acord cu mărirea pensiilor, PNL nu se alege cu nimic, toți pensionarii știu că PSD-ul le-a mărit pensiile.

    Dacă nu sunt de acord, PSD iese de la guvernare și toți pensionarii vor ști că PSD a vrut să le mărească pensiile, dar nu a vrut PNL.

    Deci oricum ar da-o, PNL o să o sugă de la PSD.

    Comentariu apreciat.570
    • PNL-ul are o singura miscare castigatoare, din manualul lui Basescu. Daca PSD vrea sa mareasca pensiile de la anul cu 40%, PNL-ul ar trebui sa protesteze vehement si sa ceara marirea cu 80% si inca de luna viitoare, sau poate chiar retroactiv incepand din ianuarie 2023.

      Comentariu apreciat.260
    • „PNL-ul ar trebui sa protesteze vehement si sa ceara marirea cu 80% si inca de luna viitoare”

      PNL-ul nu mai e de capul lui de ani de zile. Iohanis nu o sa accepte astfel de miscari in veci, interesele lui sunt altele. Iar pnl-istii, in marea lor majoritate, cred ca intelegerea Iohannis-Ciolacu le poate asigura accesul la guvernare pentru inca 4 ani, asa ca inghit orice din partea PSD.

      Partidul asta e cam inutil.

      100
    • 5. PSD nu-si doreste nici o iesire de la guvernare ci in mod paradoxal si „genial” mimeaza Opozitia fiind la guvernare si controland aproape tot. Asta nu este altceva decat tema campaniei lor electorale: NU SUNTEM LASATI SA LUCRAM!. In plus sunt cu bocancul pe capul PNL ului pe care il taraste in lesa prin mocirla. PSD detine butoanele, PNL ul este sclav, AUR este “contracanditatul perfect”, USR-ul e distrus zilnic si metodic atat de catre sistem dar si de ei insisi, UDMR ul este micunealta secreta care joaca dupa cum I se canta iar ceilalti nu exista …
      Deci paradoxul este ca PSD ul nu are cum sa iasa din ceva ce controleaza 90%.

      120
  5. 6. Chiar nu pot să înțeleg de ce tot batem pasul pe loc, există legislație!

    Acum 2 ani am primit în poștă o scrisoare care spunea să fac dovada sterilizării, amenzile erau pe la 50.000 lei. Am făcut dovada, dar nu am auzit niciodată să se facă controale.

    Apoi, m-a mâncat în cur să scriu ceva pe un grup de comunitate, am primit : să vină la mine că le rup picioarele; dacă îi sterilizăm pe toți, cum mai luăm pui?; de ce să sterilizez dacă îl țin în curte?;

    181
    • exact. pot să sterilizeze câinii comunitari/ai străzii până le vine acru, va fi ca și cum ar încerca să golească oceanul cu ibricul.

      mare parte din populație își lasă câinii liberi noapte în spații nu excesiv de bine închise din care pot evada pe străzi foarte ușor, își aruncă câinele-femelă imediat ce constată că-i gentant sau imediat după ce a fătat, cu tot cu pui, sau aruncă puii, uneori la 2-3 luni după fătare (că ei sunt miloși și ”le dau o șansă”), își lasă câinii de apartament, nesterilizați, să coțăie femele comunitare și tot așa.

      sumele necesare pentru a steriliza tot acest țunami de câini comunicari sunt imense și rapiditatea cu care se desfășoară sterilizarea nu poate concura rapiditatea cu care alți câini ajung pe străzi, nesterilizați.

      151
  6. 2. Având în vedere acest lucru, ei recomandă România ca fiind o ţară în care poţi să trăieşti destul de bine.
    Pana ai o problema si ajungi la spitalul floreasca, iei pioceanic si mori. pana atunci poti trai destul de bine. Important e sa nu ai ghinion, cum ar zice turistul lenes din sibiu.

    Comentariu apreciat.383
    • Sau sa nu ai nevoie de justitie.
      Orice bombardier poate sa iti futa viata cum vrea el iar politia si justitia vor da din umeri.
      Dar e ipocrizie ca ai salariu mare. Doamne fereste, ce logica retardata.

      220
  7. aia cu Rares Bogdan si Rolexu… e vai, dar nu ma mira, ca e genul ala de om care platea la aeroport la Cluj sa-l duca cu masina cu VIP, 500 de metri sa nu cumva sa mearga cu ceilalti pasageri cu bus-ul ala de te duce de la avion la aeroport, astia is, n-ai ce sa le ceri, niste neaveniti cu o foame continua.

    Comentariu apreciat.301
  8. Romania e foarte misto daca esti tanar si castigi decent (gen programator pe la 27-28 de ani).

    Iti permiti chestii pe care nu ti le-ai permite in alte locuri (fie sunt prea scumpe fie ti-ai lua o amenda si un sut in fund) si poti sa traiesti un stil de viata f fain cu relativ putin efort.

    Problema apare cand incep sa vina copiii si realizezi ca scolile sunt de cacao.

    Apoi incepe sa scartaie una alta la sanatate si realizezi ca sistemul la care cotizezi e in galeata rau de tot.

    Apoi realizezi ca e plin pe strazi de bombardieri si idioti…

    Dar cine s-a bucurat de city-break-uri in fiecare luna, de ultimul IPhone si de comandat in fiecare seara cu Tazz?

    Comentariu apreciat.453
    • Dar cine s-a bucurat de city-break-uri…

      …când trebuia să se implice în viața cetății sau să voteze?

    • Aici e faza tampita … cand ai timpul si energia si banii si independenta sa te implici in viata cetatii, nu ai mintea…

      Cand ajungi sa ai mintea, nu le mai ai pe celelalte.

      Iar legat de vot, eu unul cred ca in ziua de azi nu mai conteaza… a fost redus la inca un gest care sa iti lase impresia ca faci ceva dar nu are un impact real.

      Indecis. Tu ce zici?307
  9. La punctul 2 nu inteleg care e problema. Cand am plecat, castigam decent si aveam o viata ok. Nu am plecat din cauza venitului, am plecat pentru ca am realizat ca oricat as castiga, unele lucruri sunt imposibil de schimbat.

    Poti sa ai orice salariu vrei, singurele aspecte pe care le ai sub control sunt personale. Poti controla in ce casa traiesti, cu ce masina te deplasezi si eventual cum arata locul de munca (dar si acolo in niste limite). Cam atat.

    Ai cumva vreun control asupra strazii pe care sta casa ta? Asupra strazii pe care mergi cand te duci la munca? Asupra spitalului la care s-ar putea sa ajungi? Asupra orasului in care traiesti? Lol, nu. Daca ai bani poate ai ceva mai multa influenta, dar nu suficienta incat sa contrabalanseze sute sau mii de jigodii care considera spatiul public ca fiind veceul lor personal.

    Nu recomand Romania ca o tara in care merita sa traiesti.

    Comentariu apreciat.388
  10. ai un control, votezi, te implici, sesizezi, construiesti o comunitate, impreuna cu altii care sunt de aceeasi parere cu tine. offline, nu online. nu o data la 4 ani, in fiecare zi/saptamana/luna.
    asta a disparut, e fiecare pentru el , dupa care nu intelegem de ce nu e bine in romania. romania nu exista, e fiecare pentru el. eu degeaba scriu, ca nic eu nu fac nimic in privinta asta, recunosc.
    omul e o fiinta sociala, asa a fost mereu, daca nu era, nu evolua mai departe de coliba lui. cu totii avem o mare putere si un mare control asupra lucrurilor din jurul nostru. dar nu suntem constienti de asta, „nu ne intereseaza politica”, ” de ce sa fac eu, lasa sa faca ala” etc.

    106
    • Zi-mi mie unde votez ca sa scada masa critica de bombardieri si hoti.
      Ca am trecut de point of no return de mult timp.

      162
    • Sau poți pleca într-o țară in care totul e deja făcut și există autorități care își fac treaba, astfel că nu trebuie sa te strofoci tu după muncă și să îți mănânci ficații cu toți cretinii. De exemplu, cum poți tu, ca persoană fizică implicată in „viața cetății” și care câștigă peste medie să faci trotuarele sigure să poți merge pe ele? Că sesizări și plângeri am făcut la un moment dat zilnic (nu exagerez, scriam vreo 3 in timp ce îmi beam cafeaua!) Vi se pare că sunt mai puțini trotinetisti pe trotuarul de pe Văcărești spre Sun Plaza? Că mie mi se pare că am muncit degeaba, așadar mi-am rezolvat singură problema, adică mi-am luat mașină (mi-aș fi luat pușcă pentru aceeași problema, dar nu era legal!)
      La fel si pentru multe alte probleme, cât am avut energie au făcut tot ce a fost omenește posibil, nu am aruncat niciodată gunoaie pe jos (ba am si strâns după diverși nesimțiți), nu am câine, deci nu am plimbat câini fără lesă (si asta ma stresează, si pentru asta am sunat la poliție, evident degeaba) nimic nu se vede, mai rămâne doar emigrarea, stingeți voi lumina! In alte părți, atât cât am apucat să văd ca turist, se poate trăi normal, nu trebuie să te chinui să construiești nicio comunitate, e de ajuns să îți faci treaba ta, să nu deranjezi și nu vei fi deranjat. Aici, in schimb, pare un război al tuturor împotriva tuturor, care, pe mine cel puțin m-a obosit teribil. Chiar nu se rezumă totul la bani și nu se rezolvă totul cu bani!

      213
    • @Lia in mandatul trecut am facut la fel, multe sesizari fara rezultat, nu le baga nimeni in seama.
      acum am votat un primar care tine cont de sesizari , exista aplicatie pe telefon de sesizari si majoritatea se rezolva in timp scurt, daca e vorba de strazi/gropi/trotuare.

      34
  11. @2 ce pentru unii pare ipocrizie pentru altii nu e. Sa ma explic: viata in Ro este pentru cei mai multi din cei cu venituri peste medie e similara cu a avea un auto bun dar fara asigurare RCA/casco aka orice ti se intampla rau poate devenii foarte nasol de reparat. De exemplu din capitolul Doamne fereste: ajungi in spitale cu probleme medii/grave si nu ai pile serioase, o duci prea bine si intrii in vizorul. ANAF/servicii/militie/concurenta/interlopi etc, copilul alege sa se faca invatator (sau orice meserie platita sub mediu/ec), ai nevoie de justitie, etc. Stiu ca probleme similare poti avea si in alte tari din vest, dar probabilitatea e mult mai mica si seviciile la care poti apela functioneaza muuuult mai bine ca la noi.
    Daca nu esti ignorant (si iti trebuie un nivel serios de ignoranta) atunci esti constient de pericolele care graviteaza in Romania, iar asta pentru unii e un motiv destul de serios de stres.

    225
  12. 2. Am salariu peste medie, dar orasul e la fel de jegos, trotuarele sunt pline de masini, e cacat de caine si om pe jos, e aceeasi poluare, imi e frica sa fac orice care implica interactiunea cu statul.
    Nu inteleg care e ipocrizia.
    Trait bine nu inseamna ca eu personal castig mai multi bani, atat timp cat tara per total nu e ok si statul imi vrea raul la tot pasul.

    Indecis. Tu ce zici?284
  13. La 2, Hostiuc care are muuulte editoriale scrise pe lângă subiect, ne prezintă interpretarea lui a studiului. Nu ar trebui luat în serios, poate ăsta e și motivul pentru care nu prezintă absolut nici o cifră sau nici o sursă. Plus că este f neclar ce înseamnă peste medie (eu am presupus că peste 2k euro)
    De ex. :
    – cei care câștigă peste medie cred despre restul că sunt „niște țărani”. Pai stai puțin, că din grupul „peste medie” avem foarte multi care sunt conectați politic sau nu au studii superioare. Nu sunt genul care cumpără cărți, se duc la evenimente culturale, etc. Pot să vă dau sute de exemple de oameni de genul, asta nu înseamnă că nu sunt oameni ok, doar că nu-i văd având o părere așa proastă despre restul.
    + Dintre cei care câștigă sub „medie” sunt multi profesori, doctori, artiști, scriitori, etc. Sa înțeleg că Nea Gica cu o shaormerie care merge bine se simte superior față de doctor/prof universitar/inginer?

    – cei care au firme private cred că mai bine era înainte când nu aveai voie sa ai firme private. Vreau să aud și eu măcar cativa dintre acești antreprenori cum argumentează asta. Să nu mai zic că cel mai probabil sunt sătui de birocrația infectă care își are rădăcinile în comunism

    Hostiuc care este un socialist convins pare că încearcă să aprindă puțin lupta de clasă.

    131
    • Hostiuc a simtit nevoia sa le explice cititorilor de ZF ce inseamna „analfabet functional”, deci ii suspecteaza ca sunt unii.

      61
  14. 4. Dacă tentativa de șpăguire nu e cea mai beton dovadă că e nevinovat… nu înțeleg ce vor hienele astea de la el.
    Ce mă frapează, însă, este cît de mult îl iubesc socrii lui, încît să cadă la pîrnaie, pt. el, în echipă de dublu-mixt. ❤️‍🩹

    90
  15. La 5 ar mai merge niste taxe la imm-uri, alimente, etc., nu?

    61
  16. 2. Soția mea ar fi avut un salariu mai bun in România fata de Suedia, pentru ca piața muncii din România este dezechilibrata de ceva ani (as zice 2017), in special din cauza migrației de forța de munca.

    Însă, diferența de salariu nu acoperă nici pe departe costuri cu chestiuni intangibile precum: infrastructura de transport, lipsa aglomeratie, ambuteiaje, cozi, creșă, grădinița, școala, universitate pentru copil, asigurare medicală, pensie.

    Daca nu aveam copil, rămâneam in România. Așa cum ne-am descurcat 40 de ani, ne mai descurcam 40. Apariția copilului a schimbat complet perspectiva: unde il dam la școala? In ce hal este la școala? Cât costa facultatea? Ce facem daca se îmbolnăvește? Stam la cozi la spital cu șpagă pregătită? La bătrânețe cum ne descurcam din pensiile jalnice daca nu ne căutam job extra? Ne bazam pe copil?

    Dar Hostiuc nu știe el din astea. Astfel de indivizi vor găsi mereu ceva de supt ca sa nu aibă grija zilei de mâine.

    263
    • Hostiuc observa ceva destul de valid dar apoi scoate niste concluzii si un titlu complet aiurea doar ca sa impinga niste termeni la moda, nationalisti. E plina social media de articole similare, de apeluri la traditie, romani intorsi in tara, etc. Toate sunt pe acelasi tipar. Cred ca scopul e sa stranga comunitatea potential AUR si inainte de alegeri sa le serveasca alt mesaj.

      Sumarizat si comentat articolul:
      1. Cei care o duc bine in Romania sunt fie cei care au capacitati peste medie fie stiu ca profita de sistem (bugetari de e.g.) . In ambele cazuri inteleg distinctia intre ei si „ceilalti – taranii”. Intre cei cu si cei fara apa curenta, canalizare. Si inteleg ca sunt o exceptie si nu o regula. Asa ca recomandarea lor generala e ca se poate si mai bine, nu e ceva special neaparat reusita lor in Romania, o situatie similar ar fi avut-o si in vest, poate si mai usor. Normal. In acelasi timp inteleg si contextul mai larg – situatia sanitara, educatia si perspectivele/riscurile pe termen lung.

      2. Cei care vin in Romania (strainii): sunt cei care o fac pentru ca vor, deja opinia lor e selectata, sunt situatii particulare. La fel, nu e o situatie generala ci doar cazuri particulare. Stiu un caz in care o persoana cu studii profesionale a fost trimis ca expert in Romania – tocmai pentru ca nu se inghesuia nimeni acum 20 de ani sa vina aici. Pentru el a fost un salar 3x decat in tara de origine, pozitie si conditii mai bune. Daca faci un sondaj printre locuitorii din Munchen sau Berlin nu cred ca majoritatea ar zice ca e mai bine la Slatina sau Botosani.

      Aceasi concluzie ca intodeauna: daca stai intr-o bula inchisa si nu interactionezi decat cu cei ca tine, cu venituri peste medie, Romania e o tara foarte ok. 10 orase din Romania sunt la acelasi nivel cu media din alte tari vest Europene. Ocazional sunt mai multe oportunitati dar care au un risc asociat mai mare.

      111
  17. 2 – nu vad ipocrizia. Mi se pare ca atunci cand reusesti in ciuda sistemului (nu datorita lui) vezi niste chestii clar. Nu mi se pare ciudat si nici ipocrizie.
    Ipocrizie ar fi daca cei care au reusit datorita sistemului s-ar apuca sa-l critice. Gashka pesedista de exemplu, dar ar zice ce nasol e in Romania desi tara asta cu legile si sistemul sau tolerant la coruptie este exact ce i-au ajutat.
    Dar ceilalti, restul, reusesc in ciuda sistemului. Cei care traiesc bine sunt oameni care s-au luptat cu piedicile puse de „Romania”. Te ajuta cumva tara asta sa devii antreprenor, tara in care educatia antreprenoriala nu exista? Toti antreprenorii „pe bune” au invatat de la altii, in general din afara, sau au reusit sa-si transforme abilitatile sociale. Chiar si in domeniul meu, de IT, profesionistii care traiesc bine sunt cei care au trecut prin scoli fara calculatoare, scriind cod pe hartie.
    Si scoala nu s-a schimbat mult, nu s-a adaptat la cerintele lumii moderne (dincolo de faptul ca acum discuti cu colegii pe grupuri de WhatsApp si profesorii iti primesc lucrarile trimise pe email sau diverse platforme), profesorii se bat cu copiii neglijati de parintii care nu mai stiu cum sa faca sa-si mentina standardul de viata (de la ce pun pe masa maine pentru unii la cum sa fac sa tot aduc 50k pe luna la ce companii sa mai cumpar sa ma asigur ca a mea nu dispare maine, grija tot exista in alte forme).
    Si critica nu inseamna ca nu-ti iubesti tara sau ceva – mie mi se pare ipocrit sa pretinzi ca tii la Romania dar sa bagi rahatul sub pres si sa pretinzi ca totul e ok.

    70
  18. 7. Se bucura Nissanul cat poate, ca urmeaza lungul dus pe pwla. Vanzarile in RO au scazut, reducerile semnificative au reaparut. Mai e un pic de coborat, dar directia e clara.
    Acum ar fi de vandut ceva second, la pret umflat, asteptat pana la vara si luat ceva nou (indiferent daca e Nissan sau altceva), daca e posibil.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)