E evident că nu au nici o idee despre ce să facă cu reducerea prețurilor la alimente….

Ministrul Finanțelor zice că, după ce ANAF și-a ratat nivelul de colectare, mai puțin TVA la buget e o idee bună, pentru că oricum se împrumută la dobânzi record, ce mai contează, doar nu o să plătească ei dobânzile alea. Ciolacu zice că nu e o idee bună, dar în același timp nu au nimic altceva.

Soluția e simplă: depășești un adaos de X la sută la produsele astea, impozitul e 90%. Vrei să vinzi pâine cu adaos 50%? OK, dar statul la 90% din ăia 50%. Descurajarea adaosului sălbatic. Da, dreptul sfânt de a face profit, ok, dar hai să ne calmăm un pic, că profitul ăsta nu vine din aer, vine din buzunarul oamenilor care trăiesc din ce în ce mai prost.

Același lucru și la energie. Hai să nu mai lăsăm nevoile de bază ale populației nereglementate, că nu e tocmai în regulă ce se întâmplă. Ne uităm un pic pe cifre, și vedem că retailerii mari au profit 3-6-10% din cifra de afaceri. Nu bate deloc la ochi? Cine mărește prețurile, dacă ăștia abia supraviețuiesc? Și da, ăsta e doar profitul declarat, desigur. Unde se duc banii, pe salarii competitive?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

105 comentarii

  1. Daca faci schema aia cu impozitul la paine se va tripla brusc pretul la faina.
    Sau toate fabricile de paine vor lua curent si gaze de la „Energie De Lux SRL”
    Sau vor aparea firme de consultanta in arta brutariei
    Adaos mutat mai jos pe lant, problema rezolvata

    Comentariu apreciat.1408
    • se pot investiga punctual cazurile astea.

      ai luat faina cu o medie de 1.2 lei in ultimii ani, cu o crestere de 10% pe an, acum brusc a sarit cu 60% pretul?

      ia sa vedem, toata piata are pretul ala? da? de ce? adaosul lor care e?

      faci mizerii, platesti amenda nasoala. nu 20000 lei. recalcularea profitului la pretul real si amenda de 80% din profitul real.

      faci asta de 10 ori, ai bani la buget, faci public sumele, n-o sa vrea sa mai faca multi.

      Dar ai nevoie de institutii serioase care sa faca asta, nu pile si lepre ca anaf.

      Comentariu apreciat.8642
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2656
    • matthers, puteai avea o carierea in drept, la tribunalele poporului in anii ’50.

      Comentariu apreciat.5814
    • @matthers, nu prea merge o interventie atat de agresiva a statului in economie. Adica poti sa pui niste conditii pentru o anumita categorie de produse. Dar deja daca ajungi sa verifici contractele fiecarei firme si sa ceri explicatii pentru orice crestere de pret, este deja prea mult.

      Indecis. Tu ce zici?2013
  2. Impozit pe adaos mai mare este un coșmar logistic/birocratic care nu poate fi implementat în viitorul apropiat in Romania. Jucătorii corecți vor deveni necompetitivi comparați cu evazioniștii care automat vor avea un profit mult mai mare. Btw, nici o țară nu și-a accelerat dezvoltarea punând mai multe biruri și reglementări populației, dimpotrivă. ( Sa nu îmi dați exemple din vestul Europei pt că ei au crescut taxele și reglementările DUPĂ ce au ajuns la un grad mare de dezvoltare)
    Legat de energie, acolo este vaca de muls a politicienilor, impozitul ascuns care-i ajută să acopere găurile la buget, nu cred că vor umbla prea mult acolo

    Comentariu apreciat.913
    • Încă o chestie, atunci când văd că îmi cheltuiesc prea repede banii pe luna respectivă mă gândesc cum sa fac economii luna viitoare (pe termen scurt) și cum să îmi cresc veniturile (pe termen lung). Dar dacă statul cheltuie prea mult automat este o problemă de colectare a taxelor… Cred că în momentul de față ar trebui sa ne împotrivim oricărei creștere de taxe și să cerem restructurări și reforme ale statului. Contrazicându-ne pe subiecte ca „ce valoare au taxele” sau „cine să plătească taxe mai mari” nu facem decât jocul politicienilor care vor sa se uite că gaura la buget este și din cauză că ei nu au fost în stare să atragă bani din pnnr, asta pe lângă incompetenta lor crasă.

      Comentariu apreciat.873
    • “ar trebui sa ne împotrivim oricărei creștere de taxe și să cerem restructurări și reforme ale statului”… aham. Pornesti tu petitia ca sa o semnam toti?

      Indecis. Tu ce zici?1632
  3. NOU
    #9

    E extrem de usor de facut un comparator de preturi national care sa foloseasca ceva gen clopotul lui Gauss pentru anomalii. Nici nu trebuie sa trimiti oameni pe teren, poti cere firmelor MARI sa trimita lista de preturi la zi. Si cand vezi anomalii, ii intrebi de ce. Si ii poti chiar OBLIGA sa eticheteze corespunzator anomaliile, gen eticheta ROSIE pentru anomalii si eticheta VERDE pentru cel mai bun pret.
    Si daca ai dubii cu preturile nationale, poti cere celorlalte state din UE sa iti trimita preturile lor, de la MARII lor retaileri si chiar din piete.
    Usor dar TREBUIE SA VREI!

    Indecis. Tu ce zici?3430
  4. Uite ce se intampla atunci cand reglementezi preturile: https://arhiblog.ro/de-ce-veti-plati-gazele-la-pretul-din-pandemie/
    Cu alte cuvinte poate o sa fie bine 2-3 luni dar dupa ai o sa platim mai mult. Vezi ce a fost si in Ungaria cu plafonarea preturilor si o sa ai dovada ca reglemetnarea de catre stat a preturilor (fie prin plafonare, fie prin supra-impozitare) e un lucru foarte rau.
    E interesant de ce nu se intreaba nimeni ce s-a intampalt cu banii care au fost pompati in Cooperativa Unirea care ar fi trebuit sa aduca produse cu preturi mici. Ce s-a intamplat cu economatele in care cel putin Vanghelie a pompat o tona de bani.

    Indecis. Tu ce zici?2417
    • nu plafonezi prețurile. nu compensezi. impozitezi mai mult. descurajezi prin impozitare.

    • Tot ce castiga peste media europeana bancile din Romania sa fie impozitat cu 90%. Ce zici, Vali? Exista macar un partid care sustine asa ceva? Sau nu s-au gandit de ocupati ce sunt cu altele?

      Indecis. Tu ce zici?2917
    • @vali: companii romanesti care vor incerca sa fie corecte vor falimenta iar celelalte vor avea cheltuieli suficient de mari astfel incat acel 90% platit catre stat sa fie infim. O saemenea masura este facuta pentru ca statul sa primeasca mai multi bani nu se va micsora pretul la raft.
      @rio: tu crezi ca vom mai avem banci in Romania? Sau iti doresti sa fie doar CEC ca pe vremea comunismului?

      Indecis. Tu ce zici?2019
    • Vali, conceptual asta e fix ca impozitul pe profit….pui impozit pe profit mare, brusc nici o firma nu mai are profit….fie deloc, fie in tara (vezi multinationale). Eu inteleg ca suna bine, dar serios, ti-a pus marx ceva in bere aseara?

      Comentariu apreciat.387
    • Băncile din România au o rentabilitate a capitalului de 20%, faţă de o medie din UE de 8%. Tot ce e peste hai nu media europeana 8% dar 12% rentabilitate impozitat cu 90%. Si tot castiga cu 50% peste media europeana.

      Dar in Romania si daca bancile ar avea rentabilitate capital de 100% tot s-ar gasi slugi care sa justifice si sa nu faca nimic, sa nu plece bancile cu banii.

      Indecis. Tu ce zici?3615
    • Regretul meu e că statul n-a lăsat piața liberă să-și facă treaba. Pentru că literalmente n-au trecut nici 1 an de când prețurile la gaze explodaseră, de te gândeai serios să-ți vinzi un rinichi pentru a-ți permite factura la gaze pe iarnă. Literalmente s-au închis mare parte din industria care consumă multe gaze. Așa că statul a fost nevoit să intervină.

      Ca acum, doar pentru că conjunctural prețul a scăzut 1-2 săptămâni sub prețul reglementat, ipochimenii și focile să urle că e nasol cu prețul reglementat.

      Păi nu e vă rușine mă să blamați o măsură care a salvat economia și cetățenii de la faliment? Nu vă e puțin jenă să uitați ce s-a întâmplat acum niște luni? Păi voi meritați să retrăiți din nou într-o piață liberă. Prafu să se aleagă de economie, să nu mai stea piatră pe piatră. Că atât vă duce pe voi capu. Vezi doamne, se ieftinește, puțin sub plafon, gazul vara. Când nu consumă nici dracu. Deci hai să scoatem plafonul, că ce se poate întâmpla? Cumva să se dubleze tripleze prețul pe iarnă când toată lumea pornește centralele?

      Țara asta merită tot ce i se întâmplă, jur!

      32
  5. Am facut o miscare gresita si m-am pricopsit cu o durere de incheietura.
    Am cautat Mobilat prin farmacii online si am gasit cu 14 lei la un grup mic de farmacii si cu 33 lei la un mare lant de farmacii.
    Pai ce profit poti sa ai, in conditiile si cel cu 14 lei face profit iar cel cu marele lant de farmacii il cumpara probabil cu un discount mai mare decat ceilalti?

    Comentariu apreciat.623
    • care e ”marele lant”?

      223
    • Apropo de farmacii. O farmacie vinde cu 80% mai scump în locațiile fizice față de prețul din online. OK, înțeleg, e mai ieftin online, dar chiar atât de mari să fie diferențele?
      După ce m-am prins de schemă, am început să comand online, de la aceeași farmacie, cu preluare gratuită în farmacie.

      Comentariu apreciat.541
    • @dady
      helpnet

      Comentariu apreciat.250
    • @Claudiu
      tot helpnet?

      80
    • drm ax

      120
    • @claudiu, se poate fara reteta?

      30
    • Poți comanda online doar otc sau parafarmaceutice.
      Pentru medicamente cu prescripție se merge în farmacie.
      Pentru online au oameni angajați care monitorizează preturile concurentei😉

      120
    • Pentru locație fizica trebuia plătită chiria, personalul (care nu este ieftin fiind calificat), transportul de la depozit la farmacie(șofer, mașina, combustibil, asigurări, acreditari transport medicamente, instalație de temperatura controlata pe mașină) utilități la locație, personal de curatenie, birotica.
      Nu pare prea ieftin, nu?
      Și aia 80% dacă sunt, nu se aplica la toate produsele.
      Medicamentele au preț impus.

      813
    • ‘Pentru locație fizica trebuia plătită chiria’ ….. ‘Locatia’ on-line e aceeasi cu cea fizica bro’ . Doar ca in loc sa dai comanda la casa o dai din fata calculatorului. Produsul ala tot din raftul fizic chiar daca tu l-ai comandat din raftul on-line.

      ‘Medicamentele au preț impus.’ <– this comment :)))))))))

      63
  6. Din categoria mai usor cu pianul pe scari, ideile astea socialiste nu au cum sa fie puse in practica. Orice interventie a statului o sa creeze dezechilibre.

    In Carrefour e paine la 3 lei si la 10 lei. La magazinele specializate pe paine, una buna costa si 30-50 de lei si e mereu coada. Exista paine pentru toata lumea.

    Si nu, piata dicteaza cat profit poti sa pui pana incepe sa scada, nu guvernul. In cel mai rau caz ajungem ca pe vremuri cand te duceai sa iti cumperi jumatate de paine. Si s-ar putea sa fie mai bine asa.

    Comentariu apreciat.6813
    • Intreb, ca un cetatean care nu a prins comunismul si sunt de parere ca fiecare isi valorifica munca la cat crede de cuviinita si vede el apoi ce profit poate sa scoata: ce facem cu situatia bunurilor indispensabile? Tu practic ai piata de desfacere by default, nu trebuie sa faci nimic, cine vinde produse de genul asta nu CONCUREAZA intr-o piata libera, pur si simplu creste pretul si omul, in cele din urma o sa cumpere, pentru ca e nevoie de baza. Nu poti sa-mi spui tu mie ca de maine, gata, tai cablurile de curent din casa, ca tu nu mai ai bani sa platesti curentul. Ca atare, preturile in loc sa fie competitive ( intre jucatorii din piatele de genul asta ) sunt tot mai mari, pentru ca se poate. Ca stat ai obligatia totusi sa te asiguri ca ai un cadrul legislativ care-ti permite, totusi, sa protejezi cetatenii ( e printre rolurile statului ) sau, sigur, sa devii falimentar, pentru ca oamenii vor fura, vor face fraude, etc, sa se asigure ca isi pot permite ziua de maine, ajung poate pana la a schimba „statul” daca alta solutie nu e.

      Comentariu apreciat.359
    • @str: din fericire, nu mai exista un singur furnizor de curent sau de gaz in tara. De aia de exemplu a trecut toata lumea la Hidroelectrica, ca vindea cel mai ieftin.

      Ca sa iti dai seama cu cat cumpara si cu cat vinde un producator ceva, poti sa te uiti la preturile de pe bursa de electricitate (OPCOM) si sa iti faci o idee de adaos comparativ cu suma de pe factura.

      La fel e si bursa de gaz natural din Olanda, unde poti vedea cine ce a cumparat si cat.

      Indecis. Tu ce zici?1121
    • Sin, noi vorbim aici de mâncare – unde pe piata de lactate sunt 2 3 jucători mari și mărcile proprii
      Piata de pâine la fel, etc…
      Care , dacă văd că unii cresc prețul, fac și ei la fel..
      Adică în tot capitalismul asta, dacă ar fi corect , ar trebui sa fie concurență…
      Dar asta se întâmplă fără carteluri…

      Indecis. Tu ce zici?287
    • @sin, tu ai cât de cât idee despre ce vorbești? Vorbești despre posibilitatea de a-ți alege un alt furnizor pe piața de energie, și dai ca exemplu hidroelectrica. Care e doar de puțin timp furnizor, activitatea principală a hidroelectrica fiind producția de energie. Producția uneia dintre cele mai ieftine energii. Energia hidro. Sigur, acum energia de la electrica e ieftină, după ce în alte vremuri statul a investit masiv în acele capacități de producție. Vezi vreun privat să facă astfel de investiții? Nu? De ce? Poate pentru că sunt extrem de scumpe și se amortizează într-un timp îndelungat? Iar spre deosebire de stat, privstul e după profit.

      Mi se pare fabulos cum gigei care nu înțeleg deloc domeniul energiei au păreri pe subiect.

      Auzi băi, îți poți alege ce furnizor vrei tu. Furnizorul fiind doar un gigel care e intermediar. Contractează energia de la producător, nici măcar nu o transportă el până la client, c-o face compania de stat care are monopol pe transport, trans electrica. Furnizorul fiind cel care efectiv se ocupă de partea birocratică. Trimite facturi, le încasează și plătește mai departe producătorii.

      Așadar, furnizorii depind de producători. Iar producătorii sunt aproape 80% de stat. Companii unde investițiile sunt amortizate. Restu de 20% sunt privații care au investit în eoliene și fotovoltaice. Culmea, tot cu subvenție de la stat. Că unii au uitat că aveam o taxă pe factură, pe vremea când apăreau câmpurile de eoliene, bani care mergeau fix la gigeii ăia.

      Așadar, statul a investit masiv atât în capacități de producție cât și în toată rețeaua de transport. Dar acum trebuie să plătim prețul energiei nu reglementat, în funcție de costul de producție a fiecărui tip de energie, ci în funcție de-o piață liberă privată. Doar pentru că niște intermediari, băieți deștepți din energie, să-și tragă partea lor pe dreapta.

      Finalmente, liberalizarea pieței de energie a însemnat un haos și prețuri uriașe pentru cetățeni, care mai apoi s-au translatat în inflație. Doar o mână de oameni au profitat de liberalizarea pieței de energie. Băieți precum Călin Donca. Iar cetățenii, culmea, n-ai nicio problemă cu asta.

      Literalmente liberalizarea pieței de energie, alături de falimentele firmelor de RCA sunt cele mai mari tunuri date în ultimii 30 de ani.

      102
    • A, și încă ceva @sin, hidroelectrica își permite să vândă la acel preț tocmai pentru că produce cea mai ieftină energie. Doar că ea nu produce îndeajuns de multă energie pentru întreaga populație. Așadar, dacă de mâine toți cetățenii ar fi clienți hidroelectrica, ghici ce, hidroelectrica ar trebui să iasă în piață să cumpere energie. Ce înseamnă asta? Că ar cumpăra energie nucleară, energie fotovoltaică, eoliană sau produsă din hidrocarburi. Toate mai scumpe decât energia produsă de ei. Ce crezi, în condițiile astea ar fi sau nu nevoiți să crească prețurile?

      61
  7. Este greu ceea ce tu propui din cateva motive simple:
    1. Codul fiscal din Romania din aceasta tara un mini-paradis fiscal. Asta se intampla pentru ca Romania nu are foarte multe carti pe care sa le joace in contextul actual. Pe langa asta adauga si faptul ca tot ce inseamna resurse naturale au fost un pic privatizate de groparul natiunii Adrian Nastase.
    2. Perceptia multor multinationale indiferent de domeniu este ca nivelul coruptiei din Romania este unul extrem de mare. Exemplul cel mai elocvent sunt epopeele Euroins/CityInsurance.
    3. Oamenii care sunt intr-o pozitie de decizie sunt prost pregatiti, iar daca nu venea Revolutia erau cel mult prelucratori prin aschiere sau culegatori de porumb.
    La toate astea mai adauga si faptul ca experienta Ungariei care a plafonat preturile nu este una prea buna, tendinta generala fiind ca ungurii sa faca shopping in partea de vest a Romaniei. Fix astea sunt motivele pentru care adaosul este nesimtit si profiturile sunt extrem de mari pentru oricine vine sa faca bisnitz aici. Mai mult cam toate multinationalele din zona de retail stiu extrem de bine sa unga mecanismele daca situatia o cere.

    Comentariu apreciat.405
    • Proști?
      Sau decid ce e bine pentru cei care i-au pus pe funcții?
      Domeniul de documentare e vast.
      Trebuie doar să înțelegi că ești furat ca la alba-neagra, legal. Dacă nu vrei, nu-i bai, vei ieși din nou în piață manipulat, crezând că aperi democrația .. Succ.. ess..
      Hint suplimentar : știi de ce s-a introdus CASul ca taxă la salariat? Wink x2!

      52
  8. Cea mai simpla metoda de a scoate bani la buget din profiturile imense ale hipermarketurilor e sa dovedesti ca sunt cartel si sa le dai amenda pe cifra de afaceri. Dup-aia se vor bate in reduceri, momentan e ca la benzina/motorina, pretul e acelasi cu foarte mici variatii.

    Indecis. Tu ce zici?318
    • Exemplul cu benzina/motorina nu e bun, in nici o tara din lume nu exista diferente majore intre vanzatori.

      Chestia cu cartelul suna frumos la TV, in realitate e extrem de greu de pus in practica sau chiar imposibil la noi. Un astfel de proces dureaza ani de zile pentru ca volumul de probe este imens, iar apararea nu e la nivelul departamentului juridic din primaria X. Dupa care urmeaza recursul, care mai papa si ala niste ani, iar daca totusi ajungi la o sentinta definitiva s-ar putea sa nu o poti aplica in totalitate, poate pentru ca una sau mai multe din firmele implicate si-au mutat majoritatea afacerilor pe alta entitate juridica sau poate pentru ca … Suntem in Romania, asa ca stim bine cum sunt legile de clare.

      Comentariu apreciat.335
    • La noi orice e greu sau imposibil de facut. In acest caz, sa nu ne mai plangem.

      220
    • sigur, certamente, se vor bate in reduceri, zi de vara pana-n seara! doar nu credem ca nu vor dori sa-si scoata ”parleala”.

      93
  9. Pai daca scad preturile, vor scadea si incasarile la buget ( TVA ), normal ca nu au niciun interes sa scada preturile, e doar un joc de glezne sa mai pacalim putin votantii de pe Antena si Realitatea care uita ce si cum pe lantul TV – magazin – urna de vot.

    Comentariu apreciat.290
  10. Vor o laie.
    Cand a fost de taxat OMV in prima parte a anului asa cum s-a intamplat in restul UE, cu tot scandalul austriac de la acel moment, nu s-a intamplat nimic.
    Colectarea TVA e in continuare la pamant, de aparatul bugetar, cresterile salariale pe care si le-au votat singuri nu mai zic.

    Iar astia viseaza plafonari si alte aberatii cand nici nu stiu cat costa o paine , un kg de faina sau litru de benzina.

    Comentariu apreciat.451
  11. Explicati-mi va rog cum sta treaba… deci eu, Carrefour, firma cu sediul in franta, optimizez fiscal mutandu-mi profiturile din Romania, unde impozitul e de 16%, in Franta, unde am 30-40% impozit!? Mari capitalisti astia…

    Also, ca idee, Carrefour are in Romania marja de profit de 3%, firma mama a avut in 2022 cam 1,4%. Dublu in Romania… in conditiile in care la noi ai si costul cu riscul de tara mult mai mare, deci e normal cumva sa ai marje ceva mai mari (ca o explicatie sumara: costul zero de risc al unei tari este cat se imprumuta statul, care stat la noi ia euro la 10 ani cu vreo 6%, in timp ce in Polonia e 2%, iar in Franta vreo 3%). Reducerea marjelor apare in timp, pe masura ce o tara e din ce in ce mai interesanta (a se citi mai mare/mai bogata) si ai concurenta crescuta.

    In concluzie, nu stiu daca „adaosul salbatic” e la marii retaileri, care sunt singurii care cam fac destul de transparent toata treaba si pe hartie, nu par sa fie deosebit de hapsani. Sunt deschis, desigur, ideii ca poate gresesc si e ceva ce nu vad eu, dar asa cum judec eu cu mintea mea si cifrele astea in fata, things don’t add up…

    Indecis. Tu ce zici?2522
    • Profit oficial corect !? intreb si eu ca tot omul … ce firma continua sa opereze cu profit oficial anual de 3% la o inflatie oficiala de 16% la finele lui 2022 ?

      Indecis. Tu ce zici?1615
    • Lol N, confuzi mâncarea cu mâncărimea, pt o firmă cu rulaj mare gen hipermarketuri sau eMag/Amazon, 3% profit înseamnă f multi bani chiar și cu inflație 50%

      Indecis. Tu ce zici?264
    • @silviu

      Profitul merge în olanda, inclusiv cel din franța, către firma care deține brandul carrefour și taxează fiecare țară diferit fix cât să rămână 1-2% profit.

      Aceeași olandezi care dau lecții de fiscalitate dar le convine când banii merg la ei :)

      Indecis. Tu ce zici?285
    • NOU
      #48

      Carrefour are marja de profit 3%??? Poate asta declara. Carrefour practica adaos intre 30-50% la majoritatea produselor (vezi sapun si detergenti de ex.) si asa face si Kaufland. Stai asa ca asta se numea cumva, parca…*cough*(cartel)*cough*. Piata libera functioneaza firesc FARA intelegeri d-astea pe sub mese, doar prin interventia statului, care nu reglementeaza pragul valoric al marfurilor, ci supravegheaza lacomia comerciantilor.

      ‘tu-va-n Adam Smith pe toti aia care n-ati inteles nimic.

      Indecis. Tu ce zici?2110
    • @N: transportatorii (de orice fel), au profit net intre 1 si 4%. Afacerile care se bazeaza pe rulaj foarte mare, au profit procentual mic, insa ca si valori absolute destul de mare. Gandeste-te ca daca ai cateva miliarde rulaj, 3% inseamna ceva.

      E complicat sa compari Romania cu Franta ca profit, ca acolo ai competitie mai mare, costuri mai mici cu transportul, obiceiurile sunt altele si tot asa.

      1110
    • Ceva e neclar dar nu stiu daca la mine sau la colegii care mi-au raspuns. Inflatia mananca x% din bani castigati aka profit, indiferent de cifra exacta.
      Avem 100 de lei cifra de afacere, 3 % profit din cifra de afacere inseamna 3 lei. 16 inflatie inseamna ca ce luai anul trecut cu 100 lei, acum iei cu 116 lei. tu anul asta ai facut 103 lei. Mi se pare e o pierdere acolo, nu ?! Imi scapa ceva ?!

      512
    • N, in cazul prezentat de tine, „tu” (super marketul) esti inflatia.
      Anul trecut ai vandut de 100 de lei cu profit de 3%, ti-au ramas 3 lei.
      Anul asta vinzi fix acelasi numar de produse, dar incasezi 116 lei, si iti raman 3,48 lei profit.

      Bonus: cum tu raportezi totul in euro la corporatia mama, si cum euro nu a crescut cu 16%, tocmai ti-ai crescut semnificativ si vanzarile si profitul raportate.

      224
    • ca sa inteleaga @n: la o marja de 3%, daca rulezi marfa de 10 ori pe an, ai 30%. iar daca inflatia anuala este de 16%, ii afecteaza cam cu jumatate, pentru ca preturile se ajusteaza cu inflatia la fiecare rotatie.

      110
    • Explicati-mi va rog cum sta treaba… deci eu, Carrefour, firma cu sediul in franta, optimizez fiscal mutandu-mi profiturile din Romania, unde impozitul e de 16%, in Franta, unde am 30-40% impozit!? Mari capitalisti astia…

      nu. tu, carrefour românia plătești taxă de licență de nume, consultanța, marketing, naiba mai știe ce unei firme din belize sau irlanda, unde impozitul e 1%, și declară aici profit cât să nu bată la ochi.

    • N, 7nflatia e un fenomen continuu, evolueaza de la inceputull pana la sfarsitul anului. valoarea anuala a inflatiei, se calculeaza punctual la sfarsitul acestuia. deasemenea si profitul. aia 3% sunt PESTE cei 16% ai 7nflatiei. bine formulele nu sunt exact afunari ca se fac si niste procente la procente acolo, dar asta e ideea.

      explicat un pic altfel, profitul este diferenta dintre incasarile totale si cheltuielile totale, calculate cu tot cresterea preturilor. azi cumperi painea cu 1 leu si o dai cu 2. maine o iei cu 2 si o dai cu 2.5. inflatia e undeva aproape de 100%, profitul 75%.

      jean bonbon, adaosul comercial nu inseamna si nu este egal cu profitul.

      dady, nu înțeleg ce vrei sa spui. matematica zice ca poti sa rulezi marfa aia si 1000 si de un milion de ori, profitul tot 3% ramane. de aia este exprimat in procente si nu absolut.

      71
    • da corect, scapasem din vedere ca inflatia afecteaza si cheltuielile supermaketurilor. Oricum ideea ramane, refuz sa cred ca cineva face afaceri pe marje reale de profit de doar 3%, ni s-a dus vorba in toata Europa ca suntem vaci de muls.

      23
    • @Vali Si cat poate face din chestii de genul asta?! Ca i-ar calari (chiar si) ANAF de nu se vad… google it, nu mai merge cu chestii din astea de secolul XX.

      Ca idee, sa zicem ca impozitul pe profit e o problema (desi in Romania se raporteaza profit mai mult ca in vestul Europei, ceea ce e normal, deci se plateste impozit pe profit pe o suma mai mare raportat la afaceri)… cat de mare poate fi din moment ce oricum marjele din RO sunt de vreo 2 ori mai mari si revin, se plateste impozit pe o marja de profit mai mare raportat la cifra de afaceri.

      Hai sa va dau cifrele care conteaza. Stiti cati banii face statul din impozit pe profit? Cam 26 de miliarde de lei sau 6% din veniturile bugetare. Impozite pe bunuri si servicii (preponderent TVA si accize) – 155 miliarde lei sau 34% din venituri bugetare. Contributii de asigurari sociale si impozit pe salarii – 163 miliarde lei sau 38% din veniturile bugetare. Chiar daca problema cu evaziunea ar fi la fel (si ghici ce, nu este, economistii care au studiat problema au si spus ca e enorma gaura din TVA neincasat si munca la negru), ar trebui sa pornim de unde problemele sunt mai mari… ne cacaim pe noi cu impozitul pe profit care ar putea aduce niste bani la buget, fair enough, dar pestii mari sunt complet altii.

      22
    • Ia uite unde sunt marile profituri. Top 6 Romania:
      FIRME PROFIT NET 2022
      OMV Petrom 10.287.553.182
      Hidroelectrica 4.394.378.205
      Complexul Energetic Oltenia 3.499.914.114
      Fondul Proprietatea 2.769.448.871
      Nuclearelectrica 2.764.423.452
      Romgaz 2.531.945.414

      Soc si groaza, ploua cu companii de de stat. Adica unii pun botul la vrajeala lui Ciolacu, cavalerul luptei cu profiturile nesimtite. Statul roman a fost principalul beneficiar al inflatiei masive din ultimii doi ani, ca asa au reglat bugetul. Dupa ce populatia a ajuns la fundul sacului si al rabdarii, vine Ciolacu iarasi cu textele de la Dragnea „corporatiile sunt rele, ele sunt de vina pentru preturile astea uriase si eu o sa le regulez, ca sa le fie bine oamenilor din nou”

      93
    • companiile de stat au profit că nu au cum să optimizeze contabil prin belize. come on…

    • silicon, vezi ca se listeaza hidroelectrica. hai, toti, gramada.

      asa presimt un frumos crash, faliment, delistare si preluare de catre un investitor strategic, preferabil ceva cu radacini sanatoase, de prin тайга́.

      12
    • Companiile de stat au profit fiindca sunt monopoluri naturale multe dintre ele si/sau au investitii mature care tiparesc bani (vezi hidrocentralele), cu mentiunea ca investitiile pentru crestere/profituri viitoare sunt destul de micute…

      Si de regula, oricum conteaza doar ce este in domeniul energetic, ca daca te uiti in alte parti la firme de stat, te iei cu mainile de cap. Hai sa comparam operatorii de cai ferate, unde exista cat de cat o competitie :)

      20
  12. Bonus: Romania are cea mai mare gaura la TVA (neincasare de TVA) din UE… hai sa ne luam, asadar, de marii retaileri care chiar colecteaza TVA-ul in regula si lucreaza foarte transparent pe partea asta…

    Comentariu apreciat.425
  13. Sunt multe tipologii de afaceri si lanturi de productie desfacere.
    In mod normal acestea se regleaza prin concurenta, doar ca la noi pe multe planuri nu doar ca nu exista concurenta, ci avem cartelizare.

    In mod normal, ai
    – producatie
    – distributie
    – vanzare

    Problema este ca de obicei fraierul este producatorul, iar distributia si vanzarea iau parte leului, mai ales ca realist concurenta e discutabila.
    O fi produsul X mai ieftin la magazinul Y, dar ala e la 10km distanta si are altele mai scumpe.

    Apoi la raft sunt X marci pt acelasi produs, iar pt promo, vanzatorul baga taxe.
    Si ceine are bani? Pai cei mari.

    101
    • Nu, fraierul cel mai mare e chiar statul Ro.
      Statistică a unui personaj din consiliul fiscal:
      -taxe 2022 pe salariile firmelor de 50 miliarde lei
      – impozit pe profit aferent 2022 la firme=500 milioane lei.
      Bah, ej’ nebun?
      Vin toți în Ro doar pentru a face locuri de muncă?

      84
  14. NOU
    #64

    @Vali ai multe articole bune dar cele de economie nu sunt printre ele. Din pacate educatia economica in Romania e tributara celei invatate in comunism. Profesorii predau acelasi lucru sau prin aceasi viziune. Si asta ne impiedica sa discutam despre parghiile reale care chiar ar putea scadea preturile. Economia Romaniei e poate spre 30% din potential fix datorita ideilor astea: „nu ne vindem tara”, „profitul e rau”, „firmele/corporatiile sunt rele”. Fiecare roman pierde poate 1000 eur pe luna cat timp mai exista inca ideile astea in circulatie.

    Comentariu apreciat.488
    • Continua. De ce te opresti aici? Dezvolta, de ce pierde fiecare roman 1000 euro pe luna? Ce ar trebui sa facem sa iesim din situatia asta? Dar concret, nu cu: ” sa ne educam financiar „. Am inteles asta, dar sunt in situatia asta azi, nu peste 1-15 ani. Cum rezolvam situatia pentru azi?

      Indecis. Tu ce zici?2010
    • NOU
      #66

      @str Ieri nu e bine? Nu trebuie inventat nimic, exista manuale si studii de caz. Din pacate stim si ca cel putin o parte din populatie nu e de acord cu ele, tocmai pentru ca pe termen scurt, azi-maine produc efecte negative.

      Romanii pierd 1000 eur – diferenta dintre venitul lor de azi si cel din tarile cu economie dezvoltata. Tocmai pentru ca au ales, repetat, solutii pe termen scurt. Subventii, mariri de salarii, interventii ale statului.

      Singurul lucru pe termen scurt ce poate sa il faca statul e sa comunice adevarul: nu poate sa faca nimic si ca asta e normal. Costul e mare si va fi mare. Romanii vor avea o corectie de 25% de facto a venitului disponibil. Si daca vor lua masurile corecte pe termen mediu (5-10) ani, isi vor dubla venitul. Dar pe termen scurt ar trebui sa isi vanda a doua masina/casa si sa pastreze temperatura iarna la 18 grade si vara sa nu porneasca AC. Pana cand? Pana cand se echilibreaza balanta de plati exerne (adica pana cand produc mai mult decat consuma).

      Sau intr-o singura cifra, pana cand Romania (7-8%) va avea aceasi rata a dobanzii la creditele externe ca Polonia(5.5%) .

      La nivel micro, pe termen scurt romanii au optiunea sa isi reduca cheltuielile, sa se mute in orasele mari sau sa emigreze (dupa varsta, educatie si noroc).

      Indecis. Tu ce zici?2813
    • @alexnicolae
      Principala problema in expunerea ta de idei este una simpla. Mai precis in continuare raportezi Romania ca fiind o tara saraca, desi dupa mai toate statisticile e in zona tarilor cat de cat dezvoltate. Pe langa asta urbanul mare din Romania este deja aproape economic vorbind de ceea ce se intampla prin Europa Centrala si nu numai.
      Acum ceea ce propui tu cu facutul de economii sau sa fim mai harnici pana cand ii depasim pe unii sau pe altii face parte din categoria sa fie bine ca sa nu fie rau. Oricine are un pic de minte se uita pe niste cifre si cand vede ca 1+1 nu mai da 2 incepe sa-si puna intrebari. Caci in mare lumea intelege atunci cand cresti pretul pentru a putea supravietui ca inflatie/razboi/costuri la energie, insa exista un punct in care supravietuirea se transforma in lacomie. Iar noi suntem in punctul asta. Punct care odata trecut ne vom indrepta direct in alte chestii mai nasoale(revolte sociale, cresterea infractionalitatii, un pic de anarhie). Prin 89 s-a iesit in strada pentru ca nu prea aveam ce sa facem cu banii, acum s-ar putea iesi in strada fix pentru ca nu avem acei bani.

      155
    • tic tac tic tac … -25% se apropie… încet și sigur

      23
    • @Asdad:

      „Principala problema in expunerea ta de idei este una simpla. Mai precis in continuare raportezi Romania ca fiind o tara saraca, desi dupa mai toate statisticile e in zona tarilor cat de cat dezvoltate”.

      In tarile dezvoltate impartirea venitului statistic este mai omogen. In tarile care „vin din spate” acest venit statistic este impartit intre foarte bogati, bogati si o mica patura sociala de mijloc.

      Ceea ce zice alexnicolae este mereu valabil, nu se schimba, asa a fost si asa va fi mereu: cand statul se baga sa regulementeze ceva iese nasol. Nasol pe termen mediu si lung, pe termen scurt, poate niveleaza ceva, insa pe termen lung (repet) statul (oricare dintre cele 193 de state din lume) nu poate face micromanagement.
      Datoria statului este fie de a:

      – pune parapeti laterlali pe autostrada (autostrada fiind piata, parapetii fiind legile)
      – pune pe langa parapeti si alte semne de circulatie (in acest caz de expl. in fostul capitalism de tip german- „soziale marktwirtschaft” (btw. acum se misca spre comunism) in care mai adaugi legi cala oamenii care nu gandesc bine (ergo: sunt prosti) sa nu le iasa asa de rau in viata (gen asigurare obligatorie de sanatate, asigurare bligatorie de pensie, etc.)

      Tot, dar absolut tot ce zice alexnicolae aici este corect dpdv economic. Faptul ca te contrazici gratuit arata ca nu ai cunostinte intemeiate de rigoare. Poate esti chiar si economist insa cu o specializare pe o alta tematica (la HR de expl. se invata macroeconomie poate in primele doua, trei semestre)

      Inteleg insa si oamenii care nu pot, nu vor, sunt prea lenesi, prea prosti si nu-si pot duce viata fara reguli, fara un stat care a le dea de mancare, etc. In Europa acestor vremuri sa ajuns la un supranivel de alimentare gratuita al populatiei fara chef sau spor la munca. Alimentarea gratuita este gratuita ptr. cei care nu pot/ vor sa munceasca, insa sustituna de spinarea celor care castiga. Asa ar fi normal sa fie daca discrepanta dntre nr de alimenati si cei ce alimenteaza nu ar fi asa de mare. In tara unde (inca) mai locuiesc se plateste impozit maxim la venituri de peste 50.000 Euro pe an. Cu 50k p. a. nu esti un om bogat, nici macar avut – pur si siplu traiesti dupa o zi pe alta. In regiuni cum ar fi Münchenul sau Hamburgul esti sarac cu banii care-ti raman in mana.

      Statul roman impune marje maxime pe o perioada definita de timp. Poate in aceasta perioada (scurta) nu va disparea paninea din supermarkt, insa se va scumpi dupa expirarea termenului. Daca durata acestei masuri se va prelungi, panile vor deveni intai mai mici, dupa care vor disparea (daca durata va deveni nelimitata). Statul roman pierde impozite (de expl. VAT) si va avea si mai putini bani la dispozitie.

      51
  15. De cand a inceput cu nebunia din energie am tot zis asta, inclusiv pe aici: nu ai cum sa asiguri, practic, ca stat, o masa de X milioane de consumatori garantati pentru firmele din zona asta de bunuri de baza ( energie electrica, gaze, faina, lapte, oua, ulei, etc – cam intra la nevoi de baza, deci ai garantat piata de desfacere ) fara nicio forma de reglementare ( nu, plafonarea aia si cu restul de plata din buget, nu e e o solutie, ca tot din buzunarul nostru se duc banii aia, nu vin din neant ). Si nu, piata libera cu cerere si oferta care stabilesc pretul, nu prea se aplica asa simplu la nevoi de baza, daca s-ar aplica nu ar creste toti preturile, non stop, ci ar mai scadea, din nevoia de a atrage clienti, dar ei le tot cresc, pentru ca, evident, nu o sa stea nimeni acum fara curent electric, pentru a arata ca nu e dispus sa plateasca pretul ala, etc.

    195
    • energia electrica aia scumpa este produsa de stat sau este importata datorita incompetentei statului. n-ai auzit de dividendele uriase incasate de stat la snn, romgaz, trangaz, transelectrica etc.?

      122
  16. Cum sa impozitezi mai mult dacă este cota unica de 16%?!

    611
  17. hei, se pare că sunt chiar banat. care e treaba?

    12
  18. Au mai incercat si niste vecini de’ai nostri o schema cu plafonarea preturilor si nu prea le-a iesit.

    Chestia asta cu limitarea adaosului e un pic comunista. Iar din contabilitate se pot distribui extrem de usor „costurile”. Iar inflatia abia asteapta dupa colt.

    174
  19. Economia e treaba complicata.
    Degeaba pui supra-impozit pe adaosurile mari, caci vor aparea mai multe firme pe lant. Iar orice supra-impozit este la final platit tot de consumatori, adica de noi.
    Dar nu stiu cine a scos gogoasa asta cu adaosurile enorme la produse alimentare. Din cate stiu eu, aceste produse deja intra in tara cu preturi mari (profiturile sunt deja localizate prin alte tari), asa ca statul roman va lua praful de pe toba. Sigur, politicienii se vor da cocosi ca au incercat, dar cam atata.
    Vrei scaderi de preturi? Mai umbla un pic la viesparul de la APIA, mai schimba procentul din fondurile europene care ajung direct in subventii (momentan e 60%, majoritatea tarilor au 80%), mai vino cu sprijin pentru cei care se asociaza, etc

    171
  20. Nu știu man, nu pare ca suedejii de la mine din cartier au o problema cu preturile alimentelor…schimba limuzinele ca pe ciorapi…modele scumpe, noi…csf, ncsf…

    70
  21. o pescarie care vinde pestele din baltile proprii a dublat preturile fata de inceputul anului 2022. patronul este membru psd. ce zice marcel?

    151
  22. Ceri peste 1000 de euro per campanie? Ok, dar tot ce este peste 1000, ia statul 90%

    114
  23. Pe lângă că e un pic dincolo de socialism, alunecă spre fascism un pic, soluția nu poate fi implementată fără o informatizare totală.

    Dar…asta ar scoate la suprafață și banii negrii ale…aham, băieții de prin instituții, deconcentrate și guverne și alte cele.

    Digitalizat în sensul că toate facturile alea să fie sincronizate cu serverele ANAF și codurile produselor să fie standardizate, teoretic deja sunt pentru că avem coduri de bare, dar multe nu se facturează la bucată, ci la bax, la palet, etc, depinde care cum.

    Odată ce ai standardizat nomenclatorul e ușor să vezi că omul a luat făina cu 50 lei și a vândut-o cu 100.

    Dar…nu ai cum implementa asta fără o transparentizare masivă și cine o să riște asta la câți bani se rulează prin firmele de partid, firmele de marketing, consultanță, firmele care trag banii PNRR și PNDL1-2-3-și câte-or mai fi.

    106
  24. Salut! În Spania soluția a fost scutirea de TVA pentru a tine sub control prețul alimentelor.

    112
    • Unde ai producție merge, dar în România trăim pe import, scăderea tva-ului nu e o soluție.

      55
    • Acaesta e cea mai realistă măsură.

      Să încurajezi producția chestiilor de la baza lanțului și cât de sus posibil la tine acasă.

      Dacă ești dependent de importuri ai fix ZERO pârghii. Poți s-o sucești și s-o combini cum vrei, poți s-o dai în comunism 100%, dacă nu produci aici, te zbați ca peștele-n acvariu, dacă tot de afară îți vine necesarul…

      171
  25. TVA redus e măsura proasta, eu as creste tva-ul și as scădea impozitul pe munca.
    Reducerea tva-ului nu se va vedea la raft, va lasă loc pentru adaosuri și mai mari, în schimb creșterea tva-ului nu va forța firma sa scumpească pentru ca știe ca daca creste prețul va avea produs necompetitiv.
    Lucrez în domeniu alimentar, când Băsescu a făcut 24% tva-ul nu au crescut preturile chiar asa mult, pe termen scurt puțin dar pe termen lung când vânzările scad atunci scade și prețul. Când tva-ul a scăzut, preturile nu au scăzut, doar a fost mai mult spațiu pentru profit.
    Soluția pentru a scădea importurile este de a creste tva-ul și în același timp sa scadă taxa pe munca pentru a ajuta firmele sa producă în România. Taxa pe munca sa o scadă în același timp cu creșterea salariului minim, astfel cei cu salariu minim sa fie ajutați sa treacă peste eventualele scumpiri pe termen scurt.
    Sa îl suni pe Ciolacu mâine dimineața și sa ii transmiți asta.

    Comentariu apreciat.293
  26. Stai să-ți spun cum este cu “adaosul sălbatic”. Se învață cam in semestrul 4 la economia întreprinderilor, la Macroeconomie pb mai devreme.

    Interzicerea adaosurilor sălbatice, adică practic impunerea de prețuri maximale / range de prețuri de către legistlativă sau una dintre autoritățile statului (de expl ANAF) duce MEREU adică FĂRĂ EXCEPȚIE la dispariția acestor produse din piață. Partea mișto este că astfel apare „piața neagră” in care cei ce-si permit primesc produsele respective. cei ce nu își permit (de obicei oamenii mai in vârsta, oamenii mai slab pregătiți, oamenii cu dizabilități, etc), rămân cu buza umflată – adică cei pe care de fapt dorești să-i aperi de prețurile umflate. Sau scade considerabil calitatea produselor, astfel încât sa se încadreze in marja de câștig respectivă.
    O discuție dacă da sau nu, bine sau rău ce-am zis nu își are absolut niciun rost – așa funcționează viața. Nici Mao, nici Lenin, nici Honecker, Ceaușescu, Che sau Castro nu au putut schimba acest lucru. Este o lege a naturi.

    Ultimul exemplu cunoscut de mine? Medicamente importante, gen antibiotice, medicamente oncologice, etc. Din Germania. Un prieten este unul dintre șefii Sanofi, care povestea ca ministerul sănătăți din Germania a obligat firmele farmaceutice sa “ofere” începând de anul trecut la medicamente un “rabat de 9%”, asta pe lângă prețuri necrescute de la sfârșitul anilor ‘90.
    Nu vrei, nu ai!

    Btw. Vali: Pot să te întreb direct ce se întâmplă cu acest drift (puternic) spre stânga politică a ta/ postărilor tale? Din pur interes….

    Critica capitalismului in general este “en Vogue” însă de multe ori se întâmplă ptr. că oamenii nu cunosc mecanismele lui – cred ca le cunosc, însă nu. Știu si m-am obișnuit sa aud de la jurnalisti, ingineri, arhitecți, oameni ai străzi, etc. că “facultatea de economie” este de pomană. Acum nu ar fi fost rău ca in contextul acestui articol despre Macroeconomie să se știe si de elasticitatea prețurilor din economia întreprinderilor. Fiecare Rotiță mică dințată este importantă.

    Comentariu apreciat.4710
    • Btw. Vali: Pot să te întreb direct ce se întâmplă cu acest drift (puternic) spre stânga politică a ta/ postărilor tale? Din pur interes….

      1. nu cred că noi avem politică/politicieni de stânga sau de dreapta. deși sunt conștient că unele propuneri sunt de o parte sau alta, nu mă pasionează să le încadrez într-o parte sau alta a spectrului politic.
      2. probabil explicația facilă ar fi vârsta.
      3. o explicație pe care mi-o dau eu mie e că vreau ca mai multor oameni să le fie bine. zic asta de mulți ani, nu mă ajută cu nimic că eu o duc bine dacă mulți din jurul meu nu sunt măcar ok cu viața lor. că se ajunge la o societate puternic divizată, la ura de clasă și alte prostii. mai e și faza asta cu capitalismul sălbatic, că nu vreau să fac reclamă la păcănele, țigări și forex pentru a face mai mulți bani și a cumpăra ce? mai multe haine? mașină mai scumpă? casă mai mare?

    • Mulțumesc ptr răspuns.

      @2… și în legatură cu ce ai scris într-un articol precedent apropos de mid life shit. Felicitări, cred că nevestei mele nu îi este tocmai ușor cu mine :)

      Tot la pct. 2 Iarăși felicitări că dorești binele altora. Eu sunt cazul cel mai nasol: îmi sunt indiferentei. Ajut dacă pot, sun poliția/ salvarea la accidente, ajut cămine de orfani, etc. Dar remarc ca devin din ce in ce mai indiferent….

      165
    • da, știu, e ușor când ai un nivel de trai, niște venituri, un job bun, să cazi in capcana indiferenței. pe asta se bazează politicienii.

    • Da, ai perfectă dreptate.

      145
  27. Complicata varianta asta cu verificatul preturilor la multinationale. De ani de zile se discuta deapre impotenta statului in verificatul preturilor de transfer. Toti fac cam la fel. Au invatat de la baietii mari din SUA. Se infiinteaza o entitate intr-un ” paradis fiscal” si apoi aia furnizeaza contracost dreptul de acces la patente, de a folosi brandul etc. Antivirisul romanesc e facturat tot Avangate BV cu taxare inversa?

    40
  28. M-am uitat și eu de curiozitate la prețurile din cataloagele actuale Kaufland din Germania și România. Baghetă franțuzească vs baghetă tradițională: 2,36 eur/kg vs 2,67 eur/kg. Roșii: 0,99 eur/kg vs 1 eur/kg. Cireșe: 3 eur/kg vs 4 eur/kg. Prețurile mai mici sunt din Germania, care tocmai ce-a anunțat că va crește salariul minim la 12,41 eur/h, in timp ce in România e de aproape 4 ori mai mic. Pe de altă parte, vreau să încerc să privesc lucrurile și din perspectiva Kaufland, ca și cum ar fi o entitate cu suflet. Kaufland trece și dânsul prin momente grele. De vreo 2 ani profitul ii este in scădere in România, de-a ajuns sărmanul să aibă profit net de doar 884 milioane lei (marjă 5 virgulă ceva). Kaufland trăiește intr-o lume in care an de an trebuie să aibă creștere, de nr de magazine, de cifră de afaceri sonde profit. Ce i se întâmplă in România este curat tragedie.
    Și, pe lângă asta, să vină și statul să-l agreseze cu impozite suplimentare? Of, of. Și gata, mă opresc, că mi-e să nu mă bușească plânsul sau ceva.

    172
  29. Cartea de economie zice că compatitia e sfântă. Poate ar fi bine c@ statul să deschidă fabrici de pâine (că exemplu) competitive (a se citi nesubventionate) și să scadă preturile prin legea nescrissa economică a competiției?
    Păreri?

    64
  30. Si doar ca sa pastram proportiile si sa discutam cu cifre pe masa… FMI citeaza in studiul de mai jos diverse studii care arata ca se pierd undeva intre 5 si 23% din veniturile bugetare din impozit pe profit din cauza mutarii profiturilor in tari cu baza scazuta… desi nu cred ca Romania se incadreaza aici, dar fie… in cel mai extrem caz, sa zicem ca la noi s-ar pierde 23% din veniturile bugetare, asta ar insemna in plus la buget cel mult 6 miliarde de lei sau 0,4% din PIB… meanwhile, gaura la TVA este estimata la peste 30%. Fara sa discutam de accize, asadar, aici am avea venituri ratate de peste 30 de miliarde lei sau peste 2% din PIB/an. Cu accize, am avea o problema si mai mare pe zona de impozitare a bunurilor. Totodata, in RO sunt vreo 2 milioane de salarii minime, foarte probabil ca o mare parte din ele sunt pe hartie minime, restul salariului e la plic, deci si aici se pierd probabil multe multe zeci de miliarde de lei pe an. Pastram si noi proportiile putin in zona evaziunii fara sa demonizam multinationalele care chiar isi platesc taxele in regula (for the most part)?

    https://www.elibrary.imf.org/view/journals/087/2021/012/087.2021.issue-012-en.xml

    40
  31. Ai la energie pretul a ramas mare datorita interventiei statului. Pai suntem exportatori, avem o problema ca nu putem consuma cat producem.

    Cel mai ok e ca statul sa nu isi mai bage capusorul in piata libera cand nu trebuie. Hai sa rezolvam inflatia, in primul rand. Hai sa vedem cum facem cu ratele, hai sa transformam firmele de stat in firme ce fac profit, hai sa facem infrastructura, hai sa facem educatie, etc.

    Ca daca painea e 10 lei ceva imi spune ori ca lumea o cumpara si la 10 lei in aceeasi masura, ori ca nu poate fi mai ieftina. Stai linistit ca daca devine prea scumpa si o poti face ieftin acasa cu un robot de bucatarie, lumea se reprofileaza, vanzatorul de paine simte si ori scade din pret ori se reprofileaza ca nu are de unde scadea.

    63
    • prețul la energie a rămas mare pentru că statul a intervenit stupid.
      logic ar fi „ok, produci cu 1 leu, vinde local cu 2 lei și restul exporți cu 3 sau 6 lei sau cât vrei tu”, nu „o să compensăm noi cu 50 bani ca tu să vinzi local cu 5 lei”.

    • Nu stiu cat de stupid considerand cati bani a facut insasi statul de pe schema, in acelasi timp in care a putut sa se laude populatiei ca i-a protejat de preturile astea mari de 5 lei/kw.

      Aici e problema. Statul mereu o sa faca ori ceva competent pentru a fura (adica, pentru o mana de oameni), ori ceva incompetent (din greseala sau necunoastere).

      Mai bine sa nu intervina sau sa intervina doar facand concurenta (respectand insa legea concurentei neloiale, sa vanda ei paine ieftina dar sa faca profit facand asta).

      Asta cu reglarea preturilor din pix, cu platitul partial al pretului, etc, nu functioneaza niciodata. Nici la noi si nici la tarile mult mai obisnuite cu capitalismul decat noi. Ba mai mult, sunt locuri in care astfel de idei au dus tara in faliment.

      30
    • NOU
      #102

      Peste 6 luni o sa mai gasesti in magazine produsele din lista? Cum era cu aia cu Stolojan ca cine are valuta..ca o tine statul la el sa nu i-o fure cineva? Sa ii protejeze de preturi mari carevasazica.

      20
    • O facut vecinul Orban o schema dinasta cu preturi plafonate la anumite produse. Ideea a fost atat de buna incat a dus la o inflatie de vo’ 2 ori mai mare decat in Romania (in ideea ca si-n Romania a fost inflatie destul de mare din cauza razboiului).

      10
  32. NOU
    #104

    Sa se dea o lege in care gravitatia sa fie mai mica, sa putem zbura si noi.

    101
  33. Adaos!=profit
    Adaos==costuri+profit
    La un produs perisabil,voluminos cu pret de achizitie mic, costurile vor fi mari (transportul, amortizarea spatiului, angajatii, acoperirea pierderilor, etc). 50% din 5 lei s-ar putea sa nu fie chiar atat de salbatic si profitul mic. Matematica si economia sunt uneori contraintuitive. Realitatea o vezi la contabil nu in parlament….

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile