Aș rula asta pe TVR1 de 10 ori pe zi

Și non stop în weekend, în loc de „Viața Satului”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

69 comentarii

  1. Parca mai ieri citeam ca unii ar plati si-n aur pentru un om bun pentru tractoarele alea computerizate, daramite si mai multe avioane. Plus intretinere, plus asigurari, plus banci, plus, plus.

    Iar noi parca nu ne unim parcelele, fiecare cu a ma-sii, hai sa ramanem cuminti la sapa, da?

    Comentariu apreciat.12012
    • Acum, ca ma gandesc, puteam incheia mai poetic: sapa noastra e eterna, utilajul vrea cisterna!

      Comentariu apreciat.606
    • Azi am vorbit la telefon cu un amic, zicea omul ca are 5000m extravilan cu latime de 2m. 9 frati, era dezamagit ca macar imparteau pe lungime, toti au vrut acces la strada.

      Comentariu apreciat.395
    • Îți zic eu cum e cu unirea parcelelor. Parcelele sunt în proprietatea persoanelor prin retrocedări, care au fost făcute cum au fost (aleatoriu și pe pile), și au fost lucrate care cum a putut. Cei care au dat terenul în asociații nu primeau mai nimic, așa că mulți au încercat să îl lucreze singuri. Problema acum este că proprietarii originali au ajuns pe la 80+ ani și au început să moară. Terenul nu are cadastru „modern”, doar ce acte au avut bătrânii. Adică trebuie succesiune, cadastru etc să poți vinde (deci o investiție inițială), bineînțeles cu râcă între moștenitori și tot dichisul unei familii tradiționale românești. Adică e muncă de ani de zile să faci alipiri dintr-astea, pentru că trebuie să îi împaci pe toți.

      Comentariu apreciat.493
    • @CIP03, ciudat terenul ala. Dar este clar ca daca s-a ajuns la impartire, niciunul dintre ei nu ar fi vrut portiunea din spate care probabil era la vreo 2 km de drumul principal.

      25
    • Pe langa ce a zis @mmm … si daca o parte din mostenitori au emigrat, ia si fa succesiunea daca ai cu cine.

      62
    • @CIP03 – am si eu un teren de 2000 m , 2m *1000 m , poate sunt interesati cei 9 frati sa mai cumpere… :D

      30
  2. Frumos. Am lucrat și eu la o ferma din Germania in timpul vacantelor de vară. Afinele le culegeam cu mana, nu aveam voie sa ne dam nici măcar cu crema de protecție solară fiindcă putea ieși la analizele care sa ateste că sunt bio. Câteodată mai mergeam la cartofi pe un utilaj, strângea un câmp imens într-o oră. Eram 3 oameni pe utilaj, șoferul și 2 la sortat (veneau pe bandă și bolovani, iepuri sau trebuia să aruncăm cartofii prea mari sau stricați). Mi se părea SF cum se face agricultura in Germania. Sa speram că vom vedea și la noi pe câmpuri cat mai multe utilaje care sa înlesnească munca, iar subvențiile sa se duca și pe utilaje, nu doar pe prostii.

    Comentariu apreciat.1263
  3. Merele alea mai sunt bune doar de suc

    Indecis. Tu ce zici?3150
  4. Nu te-ai mai uitat tu la Viata Satului de mult :)

    Daca tu crezi ca ai putea sa semeni si sa recoltezi 10 milioane de tone de grau cu carul cu boi, te inseli.

    Comentariu apreciat.1215
  5. nimic nu se compara cu munca manuala, pretenash.

    • bine, sunt convins că subiectul nu prezintă un interes anume pentru tine, dar uite o altă părere: într-o lume „ideală” alimentele ar fi mult mai scumpe peste tot în Europa decât sunt astăzi, mult mai de calitate – și ideea de a produce cât mai mult pe hectar ar fi considerată o prostie mare și (literalmente) toxică.

      Indecis. Tu ce zici?3313
    • handmade e cel mai bun… nu compari tu când pun eu sudoare în morcovii ăia cu morcovii pe care îi iau de la Lidl… râdem, glumim… plm plătim… micii agricultori cei care au 3 4 hectare nu-și pot permite așa ceva… CAP-urile sau colhozurile nu mai există… ai un nod gordian aici. Rețineți gordian. Sună bine.

      Indecis. Tu ce zici?1021
  6. Doar acu 2 luni au fost amendati 4 mari importatori deoarece au facut un cartel pentru ridicarea preturilor utilajelor agricole.
    Iar produsele ageicole nu se vind pe piata deoarece jmekerii zilei cistiga din comisioane la importul de legume si fructe turcesti ieftine si pline de pesticide.

    Comentariu apreciat.398
    • Iar matale vrei să ne spui că românii, cei mai cinstiți oameni de pe planetă, nu aruncă pesticide și alte otrăvuri pe ogoare sau în solarii.

      Comentariu apreciat.5411
  7. Vor lansa TVR Folclor și vor rula acolo…

    213
  8. Socrul se ocupa cu viticultura. Evident, totul se face manual, are si un tractor cu geamuri termopan, pe care il foloseste la diverse treburi.
    De ani de zile ii propun sa ia un colector de struguri, mai ales ca are toata via facuta la standarde, ca a luat fonduri europene. Nu vrea nici sa se asocieze cu vecinii din sat, care au aceleasi veleitati. I-am tot explicat, ca nu mai poate continua asa, ca nimeni nu va veni dupa el sa faca o munca de chinez si nici macar nu e asa profitabil.
    Dar, in fiecare an se plange ca „s-a scumpit motorina, stropitul costa si mai mult, oamenii nu vin decat pe 200 lei+masa+tuica si tigari,” iar de vandut tot la samsari vand toti.
    Ce sa zic.. Solutii exista, sunt si programe pentru asta, dar e mai greu cu urnitul din loc. Romanii sunt nascuti sa fie iobagi, sa le aratam noi vesticilor ce neam deosebit e poporul asta minunat

    Comentariu apreciat.678
    • niște cunoștințe de-ale părinților s-au asociat cu unii (cunoscuți, nu luați din drum) pe o chestie legată de floarea soarelui, făcut ulei, chestii. au fost extrem de fericiți când au reușit să le cumpere partea ălora (a cam fost cu circ) și să rămână singuri în afacere.
      e posibil ca în românia să fie încă probleme în cadrul unei asocieri ”da’ de ce să facem cum vrei tu?!”

      Comentariu apreciat.493
    • Trebuie să înțelegi că e cam greu de schimbat mentalitatea după 50 de ani de comunism în care ” ce-i al tău e și al meu” i-a marcat pe cei muncitori, că leneșii se ajutau reciproc la avansarea în funcții și mai puțin la muncă. Cooperativele au fost doar o jecmăneală legală a agricultorilor de către stat.

      Comentariu apreciat.446
    • Asa a fost in comunism, dar acum e singura solutie in cazul micilor producatori. Sau te chinui in continuare si plangi in pumn ca e lumea rea

      212
    • Varianta cu combina de recoltat pentru viticultura este viabila doar daca ai propria ta crama, imbuteliezi propriul vin si il vinzi mai departe. In contextul viticulturii din romania care se bazeaza pe vandutul de struguri en-gros in piete, nu e o varianta pentru ca respectiva combina aspira practic boabele de struguri, iar respectivul continut trebuie ulterior mutat intr un termen foarte scurt in crame pentru a fi procesat complet, extras mustul, etc, etc. Majoritatea cramelor din romania practica preturi pentru struguri nobili intre 70 de bani si 1.5RON. La preturile astea, nu este rentabil sa produci struguri pe care ulterior sa ii vinzi catre crame, indiferent ca alegi sa culegi mecanizat sau folosind munca manuala.

      30
    • 1.Si socrul meu se ocupa cu viticultura. Acum 2 ani, dupa ani de zile in care nu mai putea de stres ca nu gasea oameni sa culeaga (el avea un lot mai mic si muncitorii veniti din alte judete se duceau mai intai la cei cu loturi mult mai mari), a inchiriat o masina de cules si acum intr-o zi si jumatate a terminat. Ar face si mai repede dar sunt vreo 25km pana la unitatea de procesare si in campanie e coada mare.
      2.Chestia la culesul mecanizat este ca ai cantitate mai mica ca intra doar boabele fara ciorchine, dar a gasit la cineva sa vanda care doreste fix asta.
      3.Problema mare e in continuare ca pentru celelalte munci manuale, gaseste foarte greu oameni. Oamenii din satul de la 500m de vie, sunt mai ageri sa fure struguri, butașii de vie cand au fost plantati si mai mult sa strice, decat sa vina la munca.
      4. Bineinteles că vecinii de parcelă prejeră să lase in paragină loturi mici, decât să vândă.

      30
  9. Cu câțiva ani în urmă, a fost la Iași un protest al agricultorilor … Au mărșăluit prin oraș cu utilajele agricole. Toate , unul și unul, niște bijuterii , nu am văzut niciun „cazan„… Deci, se poate.

    Comentariu apreciat.531
  10. acum cca 10 am ajuns la Indagra să cumpăr un puiet de măr. utilajele agricole aveau prețuri năucitoare pt mine.
    o chestie nu prea mare era mai scumpă decât apartamentul meu.

    Comentariu apreciat.402
  11. Ma gandesc ca pe de o parte ai incapatanarea fermierilor sa se asocieze.
    Pe de cealalta parte ai statul care, posibil, nu da bani gratis sau sa garanteze credite (gen prima casa) pt. fermieri (sau poate fac dina stea, nu cunosc domeniul).
    Dar e bine ca guvernul a dat 37 milioane euro lui Daimler sa-si faca fabrica de cutii viteze, care o sa creeze cateva sute de locuri de munca.

    207
    • Pe la APIA se percepea un ”comision” de 20-25% pentru fonduri. Știu de la un contabil de la o asociație din Costinești.

      1211
  12. Tehnologii exista insa romanii nu au ferme mari care sa aiba putere financiara sa cumpere asa ceva. Pana la un anumit nivel este mai rentabil sa lucrezi cu utilaje mai proaste pentru ca asta e situatia, fix cum e mai simplu sa incepi o afacere cu 1 milion de euro decat cu 10 mii.

    Comentariu apreciat.272
    • adica e mai usor sa pierzi un un milion

      78
    • @Alin – una este să începi cu un solar tip tunel, sa produci ce poți in el fără încălzire și eventual sa cari marfa cu Loganul și să încerci să o vinzi la engros și alta este sa începi cu o sera încălzită, o dubita/camion și să îți permiți să pierzi bani sau să ieși pe zero 2-3 ani.

      183
    • Corect. Insa daca nu ai habar ce faci, te duci in cap rapid. PS eu tot de la 10k am pornit si am reusit sa fac ceva treaba (nu agricultura ca acolo este ff greu, iii apreciez pe cei care reusesc sa faca agricultura, mai ales in Romania). 1 mil nu m ar fi ajutat intr un mod pozitiv, a fost mai ok o crestere normala si durabila, ca nu stiam business ( nici acum nu stiu pe cat mi- as dori)

      115
    • PS 2
      Am uitat ca in facultate, intr o vacanta, am vandut ceva legume/fructe, vreo 2 luni.
      Caram cu Dacia 1300
      Sculat la 6 , mers dupa marfa (chiar si pana la Alexandria) , venit inapoi, vandut toata ziua, la colt de strada in pana la ora 19.Asta de luni pana sambata, ca duminica era zi scurta , pana la 13/14 sau pana se termina marfa. Si era angrenata toata familia, 4 persoane. Bani? Faceai ceva , insa daca erai onest , nu mare lucru.
      Am muncit si la bunici la camp, asa ca stiu ce munca naspa este pe camp.

      252
  13. Las asta aici – in Moldova vecina statul subventioneaza 50% la achizitia de utilaje, si laptele se vinde cu 0,5 Euro litrul, la care statul mai da 10 centi. Un grajdar ia acolo 350 Euro/luna si un tractorist 1000.

    192
    • in Romania, un tractorist care stie cu tractoarele ALEA si nu stramba din nas la alea cateva saptamani de 2 ori pe an cand munceste 20/24 poate lua dublu luna de luna.

      dar mu ca e pentru tractoare.

      67
    • O fi, dar cînd ești angajat temporar numai pentru campanie și apoi ți-o trage-n dos parcă nu-ți mai arde de condus tractoare.

      215
    • Si in Romania subventia este intre 25% si 50% in functie de tipul utilajului.

      54
    • îl vreau pe Răzvan Coloja șef de fermă… în 10 ani am roboți peste tot… scuze mi-a rămas articolul ăla pe creier… apreciez munca lui… căutat… documentat… citit.. gândit.. scris…. tras concluzii… postat la Vali pe câmp… oameni buni… la agricultură e enorm de muncă în primul rând… apoi ne mai tehnologizăm dar prima data trebuie să muncim.

      1014
    • Marinel, n-ai inteles.

      angajati full time. 12 salarii lunare la nivelul ala si ceva in plus dupa cele 2 campanii anuale.

      se cere un pic de carte sau macar dorinta de a invata, seriozitate (aici intra si prezența si respectarea programului, ca animalele alea nu mananca cand se trezeste nea ion din betie ci dupa program fix) si disponibilitatea de a face si cateva alte trebusoare din domeniul „manipulare utilaje” atunci cand nu e nevoie de tractorul ala mare.

      stii cat de greu se gasesc?

      152
    • @Laur – nu stiu exact cat stii despre agricultura, munca este peste tot insa fix in agricultura se vede cel mai bine progresul tehnologic.

      Fata de acum 30 de ani cand aveam tractoare u665 si combine Gloria unde totul era mecanic acum totul e plin de senzori, tractorul lucreaza pe gps si iti arata exact cat ara, unde ara, adancime, combina e mult mai mare si iti arata exact cat culege, umiditate, etc.

      Uita-te in clipul din articol si zi-mi ca de exemplu culegatorul ala de morcovi nu face treaba la minim 10 oameni, cu ce viteza ii scoate din pamant.

      La fel de vaci, acum exista linii de muls, remorci tehnologice, un om da de mancare la 100 de vaci fara probleme si tot asa.

      50
  14. Degeaba merg 24 ore din 24, pentru ca un tractor e jumate de milion de euro. Sa iti faci o ferma mica cu toate utilajele( 2 tractoare, 2 combine de recoltat, accesorii, 2-4 camioane……) nu cred ca iti ajung vreo 3 milioane de euro. Apoi sa fie rentabil probabil trebuie sa muncesti peste 500 de hectare, care costa peste 3 milioane, sanse sa gasesti asa suprafata mare sa lucrezi in arenda sunt minime. Plus seminte, combustil, salarii poate mai ai nevoie de inca 3 miioane pana la prima recolta.

    Indecis. Tu ce zici?273
    • ce înseamnă ferma mica?

      in capul meu la o ferma mica n-ai nevoie de 2 tractoare si 2 combine si 2-4 camioane.

      1 din fiecare ajunge si nici macar d-alea sofisticate.

      71
    • @theblack
      Da, că mazărea o treieri cu acceași combină cu care culegi și grîul sau porumbul…

      00
  15. Mda, imi aduci aminte de facultate – am facut ASE-ul, facultatea de Economie Agrara. Aveam un profesor care ne povestea despre performantele echipamentelor agricole fabricate in Romania inainte de 90 – „atunci cand industria bubuia”.

    E, o combina John Deere la plecarea din fabrica avea o pierdere la colectarea cerealelor de maxim 1% – adica maxim 1% din recolta de boabe avea voie sa ramana pe camp.
    Tineti-va bine – la combinele facute de fabrica Semanatoarea din Bucuresti – acolo unde este acum Sema Park, pierderea era intre 15 si 20%.
    Deci numai din diferenta de performanta a utilajelor puteai recolta cu 20 % mai mult.

    Dar nu mai e domle industria care era o data ….

    Comentariu apreciat.422
    • Dar și să vezi cît stai pe dreapta și cît te costă cînd ți se bulește un senzor de temperatură sau de presiune la motorul Cummins, care în realitate costă 10 dolari dar cu transport și manoperă costă vreo 250…

      00
  16. Dintr-un context nefericit am ajuns din 2021 „patron de firma agricola” (eu fiind IT-ist de aproape 20 de ani). Am avut discuția asta cu utilajele de N ori pe la fermieri din Baragan. Pur și simplu nu și-au depășit condiția. Multi știu de utilajele moderne si ce trebuie sa faca, se duc la expoziții, târguri, citesc pe net, dar nu au pur si simplu forța financiara sa facă saltul către nivelul curent tehnologic (cei care sunt decenți).

    1. Prețurile sunt prohibitive in domeniul asta. Un ventilator de tractor din plastic de 30 cm diametru e mai scump de 2x ca o elice de barca. Si se rupe/sparge ușor. Si nu făcea cine știe ce tractor.
    2. Reprezentantele autorizate au monopol total opac pe componente si reparații. La unele nici macar nu le dau manuale in romana la utilaje de zeci de mii de euro – știu asta pentru ca le-am tradus eu manuale din engleza „pe sub mana”, sau ma suna sa le zic ce înseamnă eroarea in engleza din bord . De asemenea mecanicii autorizați sunt destul de praf, si toate astea combinate te lasa fără utilaj și 6 luni, in campanii, pana schimba aia o piesa chioară. Dar tu plătești rate enorme în timpul asta.
    3. Daca iei ceva cu ajutor de la stat, pretul de achiziție creste cu minim 50%,decât dacă ai lua utilajul în regim propriu. Adica fix țeapa de la achizițiile bugetare, doar ca acum o iei pe persoana fizica 😂
    4. Statul are tot felul de birocrații idioate, gen „tractorul trebuie sa fie în curtea ta seara” daca e luat cu „subvenții”.
    5. Am văzut cat costa o revizie de tractor (uzual, nu SF) si am învățat sa schimb și eu consumabilele într-o curte. E hoție pe față, nici munca nici piesele nu fac banii ceruti.
    6. Utilajele noi se strica mult mai des. Într-o curte cu 4 tractoare, cel mai nou „din era noastra” are veșnic ceva plesnit după fiecare campanie. O gramada de piese minore sunt de calitate inferioara, din plastice penale. Sunt fermieri care au atelier în curte si le fac singuri din metal si merg mai bine si mai ieftin, am văzut cu ochii mei piesa din plastic rupta si făcută din aluminiu (cred) la strung, a rezistat deja de 2x mai mult decat piesa originala.
    7. Nici macar aia mai decenti si care se cunosc de mici copii nu se pot asocia. Cel mai des motiv de cearta e „cine face primul” si de obicei ala cu statutul social mai mare vrea „la mine primul”.
    8. Moștenitorii de pământuri în RO sunt în general retardați si nu prea înțeleg conceptul de arenda. Suma data de arendasi e folosita în unele zone ca subminare a concurentei si campanie electorala. De exemplu un fermier stie ca nu poate sa dea mai mult de…sa zicem 1000 lei anul asta pe hectar, și totuși altul 1km mai incolo da 1500. Oamenii vin și intreaba „da de ce nu ne dai ca ala” si vor sa iasa din contracte pe termen lung. Ala aduce bani de acasa de fapt.
    9. Sunt câțiva care fac SF pe câmp, dar de obicei au capital străin. Eu nu am avut încă sansa sa dau de un român care sa aibă totul ultimul răcnet, dar știu ca exista câțiva.
    10. Stii ce distractiv e sa ii propui unui fermier 50+ un serviciu de analize de sol cu laborator mobil? Veneau niște băieți din Ungaria cu niste Hilux direct pe câmp. Nu a vrut decât unul si întâmplator ala a avut productia cu aproape 50% mai mare decât media zonei pe cultura aia.
    11. Sunt și mulți prosti.
    12. Macar poti sa vezi parcelele marcate direct pe Google Maps la APIA pe site 😁
    13. Sunt câțiva in alte comentarii care au dat niște cifre și idei mai de la firul ierbii si le-au cam nimerit cu ce am văzut și eu.

    • Am citit ce ai scris si mi-a venit sa plâng. De ciuda.
      Daca aveam la un moment dat in cap sa ma apuc de agricultura in Romania (si eu sunt IT-ist de pe vremea lui 286), comentariul tau mi-a băgat mințile-n cap.
      Grânarul Europei „my 4ss”. N-ai cu cine.

      20
  17. Eu am mai prins practica agricola in scoala generala si liceu. Nu stiu pe unde ati facut voi, daca ati facut, dar prin zona mea (de deal) nu erau niciunde terenuri asa intinse si ca in palma. (Da, am vazut asa ceva in Olanda). La fel si cu consistenta solului

    Merele: nu odata lua cate unul o palma dupa ceafa daca, dupa ce merele culese exclusiv cu mana (sigur luai daca scuturai copacul in prealabil si le culegeai de jos) erau turnate din galeata in container „de sus”. Sau le culegeai fara codita
    La mine in pivnita nu ar fi rezistat niciun mar la pastrare peste iarna cules cu utilajul ala

    Sfecla: de unde teren asa nisipos?. In clasa 5 – a ajungeam sa trage si cate 2-3 sa zmulgem cate o sfecla si daca se rupeau frunzele eram admonestati si venea un taran cu harlet si o scotea (daca avea chef). Daca mai trecea unul cu tractorul prima operatiune era sa separam pamanutul ca ieseau bulgari mari de pamant lipita de sfecla. In filmulet astea ieseau gata „curate si uscate”

    Cartofi: pe unde stiu ca se cultiva cartofi in cantitati mari in zona unde locuiesc nu cred ca exista teren asa de drept, mai degraba risti sa te rastorni cu tractorul ala

    Poate unii au vazut mai multe la viata lor. Cati maslini in Grecia se puteau gasi asa perfect aliniati si pe teren drept astfel incat sa treaca utilajul ala? Poate or fi prin Italia si Spania.

    114
    • pai poate si pentru ca agricultura se face in funcție de constitutia si configuratia solului? astea 2 putand fi imbunatatite?

      101
    • @pipzn, ai rezolvat-o ca un român veritabil: „nu se poate, bre!”.

      55
    • Eu prin clasa a 5 cred am invatat ca la deal se pun pomi si vita de vie sau cartofi iar la campie cereale.

      Hai sa facem diferenta insa fructele culese pentru masa si cele pentru industrializare, tu crezi ca prunele pentru palinca sunt culese cu mana din pom, una cate una?

      30
  18. Am avut si eu 1ha de teren agricol si era dat in arenda. Primeam 600 lei pe an dividende si nici nu stiu ce era cultivat pe el. Terenul nu l-am vazut niciodata. A fost o mostenire. Anul trecut l-am vandut cu 10000 euro. Ma bucur ca am scapat de el. Mai mult stres era.

    912
  19. Nu inteleg de ce ai rula asta la viata satului, alea sunt utilaje mari si scumpe folosite la suprafete uriase. Pentru sate sunt disponibile utilaje de mici dimensiuni, tot de la companii care produc utilaje ca in clipurile alea.

    33
  20. Romanu de la sat nu-i place science fiction.

    11
  21. Eu v-as recomanda sa rulați măcar o săptămâna Farming Simulator si abia apoi sa reîncepem discuția.

    60
  22. Emisiunile gen viata satului sunt de 2 bani. In loc sa laudam fermierii care investesc in utilaje si in oameni, prezinta metode de a face agricultura vechi de pe vremea bunicilor.. Azi avem disponibile utilaje performante precum: https://www.agritehnica.ro/utilaj/fendt-seria-700-gen7/ Exista si foarte multi studenti la facultatile de agricultura si degeaba.. nimeni nu zice nimic de asta.. sunt multi copii de fermieri care fac studii si se intorc sa-si conduca propriile ferme… aceasta criza de tractoristi.. nu e chiar asa reala precum se spune la tv…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube