Romania – situația la zi

Nu am găsit sursa acestei înșiruiri, în câteva locuri e luat cu c/p, în altele e indicată ca sursă Recorder, dar aș vrea să discutăm câteva dintre ele.

Primul loc la numărul de bolnavi de TBC.

Sincer, nu știu ce e aia TBC. Știu că e o boală, dar am avut 5 la biologie, habar n-am.

Ultimul loc la numărul de medici raportat la mia de locuitori.

Da. Nimeni nu vrea să meargă în zonele rurale, că nu este asfalt, nu este gaz, nu are unde sta, oamenii nu se spală, salariul este în găini, soția doctorului nu are ce lucra și așa mai departe.

Primul loc la numărul de mame minore.

Aici poate are poliția ceva de comentat, că degeaba ne dăm noi cu părerea dacă poliția nu face nimic.

Ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de săpun, pastă de dinți sau hârtie igienică.

Da, pentru că 45% din populație stă în rural și se șterge cu ziarul, iar săpunul murdărește apa.

Primul loc la mortalitate infantilă.

Oameni mulți, spitale puține.

Ultimul loc în rândul donatorilor de organe.

Oamenii vor să doneze, nu se poate. Da, avem și creștinopați, dar oamenii cu o urmă de creier vor să îl doneze.

Primul loc la avorturi în rândul adolescentelor.

Are de-a face cu educația lipsă, nu doar din rural. Jumătate din oamenii de la oraș nu au vorbit despre igienă cu copiii lor, d-apăi de sex. Also, știu că nu mă credeți, dar jumătate din corporatriști folosesc ca metodă de contracepție crucea cu limba în cerul gurii, n-au ce să le spună copiilor. De aia mulți și sunt împotriva educației sexuale, să nu cumva să se prindă copiii în ce hal sunt părinții lor.

Ultimul loc din Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor.

A cui e vina aici?

Primul loc la abandonul școlar din Uniunea Europeană.

În halul în care e școala românească, nici nu e de mirare.

400.000 de copii în situație de risc de abandon școlar.

Zero responsabilitate, zero responsabilizare, toată lumea își face treaba în dorul lelii, profesorii se prefac că predau, elevii se prefac că învață. Să mai amintesc de amenințările și presiunile care se fac să nu fie lăsați copiii repetenți?

Primul loc la numărul de localități fără racordare la apă curentă.

Dar cu primari aleși pe 20 de ani. Da, nici o legătură.

Ultimul loc la numărul de kilometri de autostradă raportat la suprafața țării.

Politicieni proști, legi proaste, aia e.

Peste 40% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcționali.

Din ce cauză?

Locul cinci în lume la consumul de alcool, bazat pe date centralizate pentru alcoolul comercializat legal.

Da. Bei ca să uiți de foame și de frig. De ce e frig? Că nu ai ce munci. Dacă ai avea, nu ai mai trăi într-o cocioabă de pământ.

Locul doi în lume, după Siria, la numărul de oameni care au emigrat, raportat la totalul populației (17%).

De ce fug oamenii din țară? De bine ce le e? Sau pentru că lipsa autostrăzile și legile proaste înseamnă lipsa locurilor de muncă?

Jumătate din copiii din mediul rural trăiesc în sărăcie și merg la culcare înfometați.

Agricultură cu calul.

Peste 150.000 de români de peste 14 ani nu au acte de identitate.

Din vina cui? Nu știu, să ne spună Gelu Duminică sau Mădălin Voicu cum sta treaba. Mark Tramvai o fi bine? Tot n-am aflat dacă a terminat facultatea unde intrase pe burse speciale sau din ce bani avea mașina aia.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Când expuneam probleme asemanatoare in grupul de prieteni , aveam un corporatist de București care trăia în bula lui și nu putea sa înțeleagă mizeria și sărăcia din spatele „blocului” aka Vaslui, Calarasi etc.. Se bătea cu pumnul în piept când vre-o statistica arata ca în România PIB pe cap de locuitor a crescut și extrapolare ca toți o duc bine. Locuind „afara” ei cred ca dacă zici ceva ce nu convine imaginii burgheze în care trăiesc, tu vrei de fapt sa manjesti România .Din păcate mulți romani rămași pe acasă nu au cum sa facă comparație între un șistem normal / decent si mocirla sociala în care trăiesc.

    Comentariu apreciat.5518
    • Romanii nu emigreaza ca sa faca comparatii, emigreaza in tarile in care pot face bani. Mocirla sociala e peste tot in Europa, e suficient sa citesti stirile.

      Indecis. Tu ce zici?4332
    • @bosulean reflectezi perfect în Nick ce vrei sa transmiți, nu e nevoie sa scrii. Romanii emigrează pentru ca vor sa o ducă mai bine. Și trebuie sa faci diferența între A EMIGRA și munca SEZONIERA. Probleme sociale exista peste tot, nu e o tata care sa nu aibă asa ceva.. Diferența e în cantitate și cum te afectează pe tine. Dar nu e nevoie sa gândești prea mult, e ok, mentalitatea standard românească…” și alții fac la fel”…..

      Indecis. Tu ce zici?289
    • Si emigrantii si aia cu munca sezoniera o fac pentru bani. Dar tu care esti student la jurnalism si prestezi la Dristor chebab ca sa scoti banii de chirie nu o sa admiti asta niciodata, ai sa vii cu explicatii sociologice.

      Indecis. Tu ce zici?1428
    • @bosulean Felicitări ai demonstrat mai toate punctele de mai sus

      207
  2. ultima afirmație poate fi corelată și cu faptul că pentru a avea act de identitate trebuie să ai un domiciliu stabil. fie o locuință personală, fie să te ia cineva în spațiu.

    deși teoretic, avem cel mai mare număr de proprietari de locuințe, pe la țară situația e complicată: succesiuni nefăcute din lipsă de bani și/sau informații de mai multe generații, bătrâni care refuză luarea în spațiu că ”știu eu că vrei să-mi iei casa și să mă arunci în stradă”.

    iar la categoriile etnice vizate de tine situația e și mai complicată.

    ah, poate vă calmează nițel, n-ai act de identitate, nu primești ajutoare sociale, alocație, draci, laci, toți ăia la care face referire Vali nu primesc nimic pentru că, teoretic, nu există. așa că unii de pe aici să-și șteargă spumele de la gură când e vorba de ajutoare sociale.

    Comentariu apreciat.642
    • e posibil sa nu aibă acte de identitate, dar să fi ocupat ilegal un imobil…

    • Prin capitala, stiu ca daca nu ai acte te poate ajuta primaria sa-ti faci CI-ul cu campul de domiciliu necompletat.
      E util pentru boschetari, primaria vrea sa-i ajute sa se angajeze si sa se puna pe picioare.
      Probabil ca exista astfel de initiative si in alte orase.

      243
    • Da și regulile sunt idioate…maxim. Fiica-mii i-a expirat buletinul în decembrie, în ianuarie a murit tatic-su, fulgerător. Adică luni internat, duminică ieșit în sicriu. Ma duc la militie: Ei:Vrem certificat de moștenitor. Femeie, nu pot face asta, ca n-are moștenitorul buletin valabil. E, pai trebuie verificare la fata locului. Ce kakat verifici? A avut doua buletine la aceeași adresă, pentru care a semnat tatic-su ca o ia în spațiu, de două ori. De ce trebuie asta? Ca sa se facă miliția ca lucrează? Au venit după o săptămână (și 3 telefoane la sectie) sa o vadă pe fiica-mea , sa o întrebe câte camere de locuit sunt în casă. Pe ăia 18000 care au domiciliul intr-un singur apartament, i-a întrebat asta?

      Comentariu apreciat.321
    • @Alina I, condoleanțe!

      90
    • @AB, mulțumesc
      @Florin, în Galati nu exista. Pe noi ne mănâncă „procedurili”

      30
  3. Probabil ca daca nu ar fi oameni ca Gelu Duminica ar fi 500k peste 14 ani fara acte de identitate. Dar da, hai sa fim ignoranti si sa confundam oamenii care trag tot spre a imbunatati lucrurile cu cei vinovati pentru starea de fapt. Oricum au aceiasi nuanta, deci tot pe acolo, corect.

    Comentariu apreciat.5727
  4. https://worldpopulationreview.com/country-rankings/depression-rates-by-country

    așa, pentru context. stăm ceva mai bine decât SUA, ceva mai rău decât China, cam în linie cu restul Europei. acuma, despre statisticile astea, ce să zic: cu câteva libere și puțină imaginație, găsești argumente și că Finlanda e vai de steaua ei. important, cum zice Umberto Eco undeva, este ce cifre iei în calcul – și pe care le ignori.

    Indecis. Tu ce zici?1819
  5. „Peste 40% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcționali.”
    Inclusiv Gigelul citat este analfabet functional.
    („analfabeti functional”)

    Indecis. Tu ce zici?319
    • Faptul ca ai facut o greseala de exprimare nu te incadreaza automat in categoria “analfabet functional”, Inaptule Sef! Ai de plm.

      Indecis. Tu ce zici?1721
    • Cred ca nu intelegi ce inseamna analfabet functional. Faptul ca faci un dezacord, sau in cazul asta, un acord fortat, nu inseamna ca esti analfabet functional. Notiunea se refera la faptul ca nu intelegi un text pe care-l citesti, nu ca textul are mici greseli de redactare, involuntare sau nu. Faptul ca scrii gresit nu te face automat analfabet functional. Faptul ca nu intelegi un text pe care-l citesti, te face!

      Comentariu apreciat.324
    • Faptul ca Inaptul sef nu intelege ce inseamna “analfabet functional” il incadrează fara milă in categoria “analfabet functional”. Poate pune la defecte in CV: inapt șef și analfabet functional.

      87
    • cand scrii ”analfabeti functionali”, esti doar analfabet.

      83
    • @dady analfabet inseamna ca nu stii sa scrii DELOC+ nu stii sa citesti DELOC. logic, si tu esti analfabet functional, pentru ca folosesti un cuvant crezand ca inseamna ceva, dar el inseamna cu totul altceva. mai punem si noi mana pe carte, sau suntem cu Fortnite toata ziua?

      62
  6. Când oamenii pun pe Facebook cu mare bucurie cum iată olimpicii noștri au cucerit miliarde de medalii de aur (să nu fiu înțeles greșit bravo lor, e enorm de multă muncă în spatele acelor performanțe), fără să înțeleagă că educația de masă e importantă, că vârfurile nu prea au cum să-și atingă potențialul în România, înțelegi de ce suntem aici. Cel mai simpatic e trollingul cu Mia Khalifa.

    La fel și cu sportul, eram mic și prost când sportive din România încă mai câștigau aproape tot pe la gimnastică, dar ani mai târziu când unele gimnaste au povestit cum mâncau bătaie de la Octavian Bellu m-am întrebat cum mama dracului nu a fost chemat nici măcar să dea o declarație.

    Comentariu apreciat.345
    • pe mine mă uimește cum oamenii o iau în serios pe trollerița aia și nu înțeleg că tot ce face e pentru a-și promova contul de onlyfans.

    • Aveam și eu prin familie din ăștia care se mândreau cu „olimpicii români”. Mi-a luat ceva timp să-l fac să înțeleagă că nimeni nu vine să investească milioane aici dacă nu poate găsi câteva sute de oameni capabili să citească și să înțeleagă un manual cu instrucțuni. Geniile sunt puține, dacă ai nevoie de așa ceva nu e nevoie să investești în țara lor… ieși mai ieftin dacă faci un punct de lucru într-un oraș frumos dintr-o țară cu apă caldă și le propui să se mute acolo. Olimpicii ar putea maxim să facă puțină reclamă și să încerce să aducă unități de producție aici dacă ajung în poziții de decizie; dar ca să muți producție încoace trebuie să găsești local câteva sute sau mii de oameni capabili să înțeleagă niște instrucțiuni scrie pe hârtie…

      Comentariu apreciat.371
    • Foarte bine punctat @ic .

      Mai adaug următoarele:

      1. Elevii din România au scoruri medii patetice la testele PISA. In UE ne batem la coada clasamentului cu Bulgaria și Cipru.
      2. Tot conform testelor PISA, top 1% din România sunt in top 1% la nivel mondial, nu doar UE. E un mega paradox. Deci 1% din elevi sunt incredibil de buni la nivel mondial, dar media generală este foarte scăzută.
      3. Profesorii români trag tare pentru olimpiade pentru că primesc diverse bonusuri. Olimpiadele școlare sunt aproape necunoscute in afara Europei de Est (și în general foste state URSS). Majoritatea elevilor din vestul Europei nici nu au auzit că are loc Olimpiada Internațională de X materie. Nu mai spun că „medalie de aur” nu înseamnă locul 1. Daca iei peste un anumit punctaj, primești medalia de aur, respectiv argint și bronz. Poți avea lejer într-un an 20 medalii de aur la o materie. Nu e ceva neapărat rău, doar să o luăm mai ușor cu „românii sunt cei mai buni din lume pentru că au luat N medalii de aur”. Sigur, sunt foarte buni, dar și alții sunt buni.
      4. Fără o medie puternică, nu poți emite pretenții de sistem de învățământ bun și de forță de muncă înalt calificată. Cum zicea și @ic , degeaba ai niste vârfuri dacă îi numeri pe degete.

      142
    • Tocmai ce-a fost la TV acum câteva zile un interviu cu ceva politician care zicea că insistă pe performanțele din învățământul românesc .

      Asta e tentația când nu prea ai resurse, le concentrezi pe cei câțiva care au potențial și speri că poate rămân în țară .

      Deși este un mod greșit de a privi lucrurile, este foarte natural.

      Gândiți – va că bolnavii din spitale manaca deseori mai „bine” (de aia 11 lei sau cât mai era alocat) decât mulți copii de la țară.

      Dacă s-ar investi 11 lei de copil pentru o masă la școală în rural, asta ar schimbă efectiv cursul a sute de mii de vieți . Bine, asta dacă nu s-ar fura și banii aia .

      30
  7. In alta ordine de idei, avem in plan 100000 de asiatici sa aducem anul asta, asta pe langa cei 100000 existenti. Are balta peste.
    „Pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor, transporturi rutiere, în hoteluri și restaurante, nu mai puțin de 100.000 de lucrători străini vor putea fi admiși pe piața forței de muncă din România, în 2023, propune Ministerul Muncii. Practic, mai mult decât este populația unor orașe mari, precum: Suceava, Drobeta-Turnu Severin sau Râmnicu Vâlcea. (JN)”
    Cred ca in 200 de ani max vom disparea ca natiune. Poate sunt optimist.

    Indecis. Tu ce zici?309
  8. TBC – tuberculoza, boala infectioasa cu localizare preponderent pulmonara, considerata boala a saraciei. in anii ’50-’70 s-a redus mult, in special prin caravane care ajungeau in toate colturile tarii , cu munca semi-voluntara a medicilor si studentilor la medicina si CU OBLIGAREA CELOR BOLNAVI SA SE TRATEZE (adica Militia te cauta si te ducea la spital, daca fugeai de acolo te cauta din nou, te fragezeau un pic si din nou in spital). Din anii ’80 a inceput din nou sa creasca numarul de cazuri (lipsa supravegherii, infectiile HIV). Mai nou (de 15-20 ani) oamenii incep tratamentul, le e mai bine , il intrerup dupa 1-2 luni (minimul e de 6 luni) si apar forme de TBC care nu mai raspund la medicamentele obisnuite. Si care te omoara pe tine ( bolnav) si pe cei din jurul tau. Chiar si pe medici.

    La bunica la tara inca se face sapun de casa (kilograme de familie), inclusiv rufele se spala cu el. Deci nu stiu ce sa zic.

    „Oamenii vor să doneze, nu se poate. Da, avem și creștinopați, dar oamenii cu o urmă de creier vor să îl doneze.” – Transplant de creier n-am auzit sa se faca…

    „Primul loc la numărul de localități fără racordare la apă curentă.” – chiar tu zici ca unele localitati nu mai trebuie sa existe. Le desfiintam si am rezolvat problema.

    Comentariu apreciat.402
    • Donez de cateva ori pe an sange. Mi-as lasa si organele la donat in cazul in care eu nu le-oi mai putea folosi. Dar de cativa ani tot astept sa vad ce se intampla in cazul Lucan de la Cluj. Clinica aia inca exista, medicul ala inca profeseaza. Nimeni nu e vinovat de nimic (cu exceptia mortului, mortul de intotdeauna vinovat in romania).

      Comentariu apreciat.401
    • In afara de martorii lui Iehova care nu doneaza nimic, nici sange nici organe, toti apartinatorii de crestinism, alintati cu duiosie “crestinopati”, doneaza si sange si organe. E extrem de usor de verificat informatia asta.

      Indecis. Tu ce zici?317
    • @bea: ai si tu putina rabdare sa se prescrie faptele, sau sa moara ala de batranete, unde te grabesti?

      161
    • Vali știe ce e ăla TBC, noi știm ce e ăla TBC, dar e posibil ca mulți să nu știe că TBC= tuberculoză, iar jurnalimul ar trebui făcut pt mase, nu doar pt ăia care știu.

      171
    • Lucan nu mai profeseaza, pentru ca a avut un AVC si in multe situatii e asemenea unui copil.

      31
    • Ca sa se înregistreze pe minunatul card de sănătate faptul ca vrei sa donezi organe, ți se cere o DECLARATIE NOTARIALĂ. Pe care, ghici ce, tu o plătești. Dacă vrei. Dacă nu, donezi o pl. Celor care au făcut regulile astea

      80
    • @Pedro: unii numesc asta poetic justice…

      00
  9. Aia cu reciclarea e o gluma proasta. UE s-a gandit cumva ca oamenii ar trebui sa faca treaba firmelor de ridicat deseuri si se asteapta sa le dai platicul spalat, impachetat frumos. Si la fel si cu metalul. Iar la plastic cireasa de pe tort e ca nu tot plasticul e luat ca reciclabil.

    Ideea fiind ca din start este un cost foarte mare sa vrei sa reciclezi cand trebuie sa dai plasticul curat la gunoi ca aia de il ridica nu au chef sa il spele. De exemplu ambalajele de la mezeluri intra la categoria asta.

    Indecis. Tu ce zici?1516
    • Eu m-am intrebat mereu:

      Nu e mai usor sa pui niste conditii la o mana de firme mari (CocaCola, FruttiFresh, Nestle, Borsec) sa aiba grija in ce imbuteliaza, in loc sa iti bati gura degeaba cu reciclarea la 8 miliarde de retarzi din care jumate nu stiu sa citeasca si jumate nu stiu sa scrie?

      Plm, in Tailanda se vindea si cocacola si ciorba in punga de plastic. #nojoke

      Comentariu apreciat.393
    • Nu tot plasticul e reciclabil dar cred ca aproape tot poate fi ars in incinerator si :
      1. nu mai polueaza direct mediul
      2. produce caldura/apa calda

      145
    • Nu s-a gandit UE nimic, au aplicat romanii ca de obicei cu picioarele. In Belgia si imprejurimi regulile de reciclare sunt gandite in asa fel incat sa incurajeze reciclarea, nu sa o descurajeze. Mai nou avem voie sa aruncam si capsulele nespresso in sacul de reciclabile, de exemplu. Au reusit sa implementeze tehnologia care sa valorizeze si plasticul si aluminiul ala. Parintilor mei din Romania le-au facut scandal gunoierii ca aruncasera 4 coceni de porumb (mancasera porumb fiert…) in gunoiul menajer, pe motiv ca ala nu e container pentru deseuri agricole.

      191
    • Normal ca se poate Seby, dar uiti un lucru, „lobbyu” e doar coruptie cand nu le convine guvernantilor.

      Asa ca ia du-te si verifica iar cosu de gunoi repede. Sigur nu ai aruncat o hartie la gunoiul menajer?

      Hai ca te-am pupat, tre sa ma duc sa pregatesc avionu lu sefu ca cica se duce la nu stiu ce intalnire la Bruxelles sa le vorbeasca unora in ceva Consiliul European despre cum de vina pentru poluare sunt oamenii ce nu isi sorteaza gunoiu si nu folosesc bicicleta.

      133
  10. Cum zice sin mai sus. Principalul vinovat e UE. Daca nu primeau Romania si Bulgaria acum nu mai era Romania pe ultimul loc ci pe locul 2 si peste Albania, Moldova si alte state CSI

    224
  11. Cel mai bun articol pe 2023.

    49
  12. Ce vrei să spui Vali ?
    Adică politicianul e angajatul țării, campania electorala e un interviu de angajare, votul e concurs de ocupare a postului ?!
    Și fruncționarul public – adică orice angajat la stat, profesor, funcționar, deputat, senator – trebuie sa își facă meseria in primul rand pentru constința sa, pentru fratele său, pentru societate și e și responsabil in fața acestora ?!

    Oare câți din cei vizați știu asta?
    Tre sa facem panouri publicitare și să le punem pe marginea autostrăzii ? O, am uitat ca nu avem …

    93
  13. De ce fug oamenii din țară?

    Intreaba-i pe patroni. Pe șefi și pe șefuți.

    186
  14. Las puțin Clujul și Bucureștiul să respire și mergem la Ploiești.
    100 de locuri scoase la concurs la spitalul județean. 20 ocupate. Locul ideal pentru cei care visează medicină ca în state.
    E suficient să te uiți în parcare să vezi că totul este externalizat: ambulanță, ct, rmn.
    Bine că măcar UPU e separat de spital.
    P.S. Nu vă mai plângeți, voi știți ce greu e să mărești costul unei renovări de secție și în același timp să te asiguri că lucrarea trebuie refăcută în câțiva ani?

    212
  15. De ce fug oamenii din țara?

    Pentru ca instituțiile statului sunt inexistente.

    Latră câinele vecinului cam 6-8 ore incontinuu. E lăsat afara la -20C, nu are nici cușca. Vara e lăsat singur, nu îl iau in concediu. Trece cineva sa ii dea de mâncare la 2 zile.
    Sunat la poliție: – dom-le, e de Poliția Animalelor, o fi maltratat câinele, sunați la ei.
    Sun dincolo: – dom-le, face gălăgie, e de ordine publica, sunați la politie.
    Treaba asta am patit-o de 3 ori. A treia oară am sunat înapoi la politie. “Dacă ne deranjați așa pentru prostii, va citam la sectie și aveți amenda”.

    Primit telefon cu amenințări, de pe număr ascuns. Mers la Politie. Polițistul “am primit și eu din pușcărie, am aflat in 10 minute numărul. Pe tine nu te pot ajuta, fa in scris dacă vrei dar nu putem face nimic.”

    Comentariu apreciat.345
  16. Ai dat-o tare in rural, dar dpmdv si in orase colcaie problemele astea. Sunt si in orase mii de copii nascuti de alti copii, sapunul lipseste cu desavarsire (vezi mirosurile din bus vara), vezi ce dantura au stimabilii cetateni ai capitalei, vezi vezi vezi.
    Cate spitale din orase duc lipsa acuta de oameni, unde stai 2 luni dupa o analiza si 2 zile in asteptare la urgente.
    Doar ca la oras se mai spala statisticile cu aia „buni”, pe cand in rural ies mai tare in evidenta.

    163
  17. La noi parcă avem legea aia cu peturi, sticle și doze returnabile și cu garanție, când PLM se implementează? In unele țări e un sistem care funcționează de 10-15 ani le puțin, noi o frecăm de vreo 3 ani pe puțin

    61
  18. Ma întreabă zilele trecute o doamna, care era cu iPhone în mână, pe, la 40, 50 de ani, unde e strada Barsanesti… Ii zic: pe aici pe undeva, nu știu sigur, nu va arata pe telefon? Ba da, dar nu știu sa îl folosesc. Ii arat pe telefonul ei adresa pe care o cauta, ii arat cum selectează ca merge pe jos, cum urmărește direcția, cum se mișcă pe harta dacă se rotește cu telefonul, ii spun sa nu se uite doar în telefon, sa fie atenta și pe strada, pleacă mulțumită…
    Ma suna un client, ii comunic sa caute pe site: eu domnu, nu știu cu telefonul, doar sun, ma uit pe Fb și pe tiktok, altceva nu știu sa fac cu el…
    Despre canalizare și apa curente la sate: sunt situații, în care chiar dacă este deja băgat țeavă, unii nu vor sa se racordeze, ca e scump, și mai bine scot apa din puț / fântână, se descurca, nu au nevoie…

    180
    • Da bos… pentru ca ghici ce… pentru oamenii aia chiar e scump. Oamenii n-au bani si nici educatie financiara. Si asta nu se rezolva facandu-i de rusine.

      00
  19. De aia mulți și sunt împotriva educației sexuale, să nu cumva să se prindă copiii în ce hal sunt părinții lor.

    Sunt nervos pe mine că nu m-am gândit la asta. Ai zis în live-ul acela, de săptămâna trecută, cu industria „Ești prost, dă-mi banii tăi, prostule”, despre investiții. Efectul efectul efectului, cum se leagă nenorocirile ăstea între ele.

    Asta putând fiind aplicată pe unele aspecte din viață, nu musai deontologie cu termeni traduși pe programe de traducere.

    Peste 40% dintre elevii de 15 ani sunt analfabeți funcționali.

    Din ce cauză?

    O ipoteză…

    –Gigel, ce vrea să ne comunice poetul în poezie?
    –Că cerul e albastru, vremea era plăcută și-i venea să ațipească pe banca din parc sau pe iarbă, printre căcații de câine.
    –Nu, greșit, stai jos, nota 2.

    –Bulă, ce vrea să ne comunice poetul în poezie?
    –Poetul își exprimă ideile, gândurile și sentimentele la persoana I, în mod direct, prin intermediul eului liric, obiectelor, personajelor & al figurilor de stil. Prin intermediul epitetelor, metaforelor & hiperbolelor, eul își exprimă conștiința asupra vieții, a mediului înconjurător cu toate obiectele & vietățile din plan. Poezia are 4 strofe, cu rimă împerecheată.
    Din strofa cu versul „M-am bășit tare cu stropi umezi / Dumnezeule, de zici că mă bălsămezi” subliniază teama profundă a eului față de posteritate & vieții în general, sentimentul morții iminente, temându-se de ce se poate întâmpla într-un viitor incert nespecificat.
    Din strofa cu versul „Ce bine că nu mă vedea și nici auzea / Fiindcă ea aici, acum, m-ar bătea” aflăm că eul poartă cu sine sentimente față de un personaj feminin absent din planul liric, dar, prezentă în imaginarul boem îmbogățit.
    Ultima strofă „Nu știu dacă cineva mă urmărește / Șed calm până când se întărește / Când nu mai e niciun picior de omușor / Bag mâinile și-ncep să cojesc îndurerat, ușor…” relevă faptul că, în cele din urmă, toate vietățile & obiectele se vor prăpădi în abisul nemilos al descompunerii iminente, însuși autorul simțindu-se izolat și separat de întreg mediu înconjurător, unde se petrece acțiunea. Eul știe și simte disperarea acestui fapt de sine stătător, de aceea, într-un fel, se consolează dinainte, sperând că transsubstanțierea va fi de durată scurtă, fără să sufere prea mult descompunerea eteră. Descoperim, așadar, o urmă de credință, prefigurată cu subînțeles ritualic religios.

    –Bravo Bulă. Dumnezeu dă 10, autorul manualului dă 9, iar profesorul dă 8. Poți să stai jos.

    Hai, că unora le-am redeschis niște cicatrici, niște răni în carne, despre care credeau că au uitat cu trecerea timpului. :lol:

    122
    • @Phaff
      Măi, tată, măi! De unde ai scos asta? Vreau să dau copy paste și să i-o trimit mamei, fostă profesoară de română. You made my day!

      30
  20. TBC, tuberculoza, eu am avut ghinionul s-o fac, au avut ai mei ideea de geniu sa ma trimita in vacanta mare inainte de clasa I (era inca pe vremea lui Ceasca), in tabara la Navodari, m-am intors cu o mandrete de tuberculoza (nu s-a manifestat imediat, abia in primul trimestru din clasa intai, noroc ca stiam sa scriu si sa citesc), am facut controale ani de zile, nici n-am avut vaccinul ala de se facea in a XII-a, imi daduse boala anticorpi.

    10
  21. „Primul loc la avorturi în rândul adolescentelor.”
    Asta e o statistica foarte interesanta, pentru simplul fapt ca adolescent e un termen foarte flexibil. Conform WHO (aia cu vaccinu) adolescenta e intre 10 si 19 ani. Adica poti fi adolescent si major in acelasi timp. Un an. Alte definitii intind adolescenta pana spre 25 de ani cand, fie vorba intre noi, multe ar trebui sa-si urce sacii in caruta deja. Deci meh… nu prea ai ce intelege din asta. E bine? E rau?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile