Dincolo de problemele curente, maidanezi, primari corupți și incompetenți, bătăi în trafic, accidente mortale zilnice pe șosele, criză, o problemă nu o văd tratată deloc pe nicăieri, exceptând blogului unui oarecare posesor de Plaid. Și anume, lipsuri alimentare. Sau tulburările pe lanțul de aprovizionare. Și cum le reparăm.
Să explic. O perioadă n-am găsit coaste la supermarket. Ok, am înțeles, gripă porcină. Dar problema persistă. Câteva zile nu am găsit ouă. Haribo. Alte chestii. Dacă de unele te poți lipsi, de altele nu. Și de aici mirarea mea, că nu văd ca statul să se miște vreun pic în direcția asta, a aprovizionării cu alimente a populației.
Mi-am adus aminte de asta citind iar poveste cu lipsa depozitelor frigorifice de care suferă fermierii români. Nu își vând producția în sezon, o aruncă, aia e. Nu pot să o vândă unor deținători de depozite frigorifice, care aceștia să o vândă mai departe supermarketurilor când au nevoie de ele.
Nimic. Avem nevoie de hrană produsă locală, eventual în țările din jur, nu la 12 țări mai încolo. Cel puțin pentru aia de bază.
Image by aleksandarlittlewolf on Freepik
Sa ne asigure statul mancarea , asa ca in comunism, sa fim toti la dieta :)) Locdaunul si socialismul se platesc cu foame.
Nu e vorba de a iti asigura statul, ci de a ajuta producatorii locali sa se dezvolte cu adevarat.
Nu de a da subventiona aleator si in functie de intresele marilor jucatori din piata.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
sunt unii oameni asa retardati ca iti vine sa-ti bagi pl,
hai ca au gasit solutia, sa consumi in sezon cat mai mult. cat ptr un an. bai, durerea mintii, nici o sansa sa se uneasca si sa investeasca impreuna…
E mai simplu sa se planga ca e greu, ca se fura, ca nu Ii ajuta statul etc.
tot ce gestioneaza statul este prost gestionat, de ce ai vrea statul sa se bage aici, asta trebuie reglata intre producatori si cei care asigura desfacerea, nici silozurile de cereale nu mai sunt ale statului
Tot ce gestioneaza statul roman este prost gestionat si alte state gen Bulgaria si exemplele negative pot continua.In tarile civilizate si dezvoltate statul reuseste sa gestioneze multumitor multe aspecte sociale, economice..etc.
in alte tari nu statul gestioneaza, statul reglementeaza. in rest se descurca oamenii
Când a zis Băsescu de centre regionale frig și silozuri pentru alimente au sărit toți să îl critice.
Părerea mea este că asemenea centre ar fi mai importante și mai ușor de gestionat decât străzile sau bursele. Dar… Și Olanda tot nu ne vrea în Schengen!
Ar trebui construite de stat pe bani europeni, pnrr. Administrate de către o firmă privată cu experiență în așa ceva. Sunt în România destui oameni cu experiență, ce au propriile silozuri și centre de frig. Eventual subvenții pentru întreținere, astfel încât costul la raft să nu fie prea mare.
P. S. : doar faptul că o să iau mânuțe roșii la greu și or să zică mulți că nu e realizabil în România, arată de ce suntem unde suntem….
Din ce spui tu mie îmi place asta :
-centre regionale construite de stat cu bani europeni și apoi administrate de o firmă privată cu experiență în așa ceva;
-eventual subvenții pentru întreținere astfel încât costul la raft să nu fie prea mare….
Mi se pare o afacere excelentă ……… pentru firma privată bineînțeles.
Adică statul construiește centrele/silozurile, eventual este bălăcărit prin presă că au costat prea mult, au durat prea mult, apoi le dă așa pe gratis unei firme private și după aceea mai dă și subvenții acelei firme private.
Iar toate astea le facem ca pretul la raft să nu fie „prea mare”.
Ce înseamnă preț „mare” și preț „mic” ?
Uite, în Ungaria pretul la benzină/motorină era prea mare și a fost o vreme plafonat, astfel că a fost mai mic, dar acum este mai mare decât în România, pentru că economia de piață are niște reguli, nu poți să faci așa ce vrei.
Uite eu am o idee și mai bună – statul să construiască vreo câteva blocuri în București în zone centrale și apoi să mi le dea mie să le închiriez oamenilor, pentru că eu am o mare experiență în așa ceva. Eventual statul să dea niște subvenții pentru chirie, ca să nu fie chiria prea mare – adică să îmi dea mie efectiv o parte din chirie în locul chiriașilor, că asta înseamnă subvenția, statul plătește ceva în locul omului.
Analfabet nefuncțional…..
Centrele rămân ale statului. Administrarea este privată. Poți schimba administratorul dacă nu are rezultate bune. Nu poți da afară bugetarii….
@Fisherman
Am mai văzut astfel de oameni ca tine, care gândesc în propozitii/fraze simple, ca un fel de lozinci și care în câteva fraze au soluția pentru orice. Problema este că în viața reală nu prea poți să aplici lozinci și de aceea lucrurile nu prea merg, cel puțin în România.
Tu spui că acele centre sunt ale statului și administrarea este privată iar pe administrator îl dai afară în timp ce pe bugetari nu îi poți da afară.
Să o luăm cu începutul : după ce statul construiește centrele si ele sunt ale statului CUM le dă în administrare privată, adică le dă gratuit sau cu plată?
-dacă le dă gratuit este exact ce am scris eu în mesajul care nu ți-a convenit, adică de ce ar contrui statul o clădire pentru a o da gratuit unei firme comerciale – pentru că dacă de exemplu tu îți cumperi o mașină cu credit, plătești lunar ratele, dar mi-o dai mie nelimitat să o folosesc, este ca și cum ar fi mașina mea, nu are importanță că peste 10-15 ani când mașina se va strica de tot o ți-o dau înapoi, tu nu mai ai ce face cu ea, că este un hârb;
-dacă le dă cu plată cât o să fie plata ? – o rată lunară care să ducă la recuperarea sumei plătite de stat pentru a construi centrele sau o sumă foarte mică, așa ca să fie ?
-de aici iar avem două ipoteze : dacă este o sumă lunară foarte mică, simbolică, ne întoarcem la punctul de mai sus, iar dacă este o sumă corectă, atunci apare o altă întrebare și anume de ce acea firmă nu a construit ea singură acel depozit, dacă tot avea banii pentru asta ?
-mai departe cum faci CONCRET să dai afară administratorul ?
Da, înțeleg lozinca, dacă nu își face treaba îl dai afară și aduci altul, dar care este exact TREABA acelui administrator pe care dacă nu și-o face îl dai afară ?
Teoretic treaba acelui administrator ar fi să determine fermierii să aducă fructele/legumele în depozit, apoi să determine magazinele gen Carreffour/Lidl?kaufland etc. să cumpere fructe/legume de acolo.
Ok, de aici avem mai multe ipoteze :
-dar dacă nu sunt destui fermieri care să aducă fructele/legumele și depozitul este plin doar pe sfert (25 %) – înseamnă că administratorul și-a făcut treaba sau nu? – poți forța fermierii să aducă fructele/legumele în depozit ?
-dacă fermierii consideră că pretul de depozitare este prea mare și nu aduc fructe/legume în depozit – înseamnă că administratorul și-a făcut treaba sau nu ?-poate să forțeze fermierii să aducă fructe/legume acolo ?
-dacă dai subvenții (adică faci reduceri) pentru pretul de depozitare iar în depozit vine un fermier din Polonia care vrea să își depoziteze merele îl poți refuza ? iar dacă tu crezi că îl poți refuza, care ar fi temeiul de refuz, că Polonia este în UE, este piață liberă și alte chestii;
-dacă la depozit vine un fermier din Polonia și îl umple cu mere din Polonia, care mai este scopul depozitului, că fermierii români tot nu vor avea unde să depoziteze fructele/legumele și suntem ca la început
-dar dacă magazinele nu vor să cumpere acele fructe/legume pentru că aduc din Turcia mai ieftin – asta înseamnă că administratorul și-a făcut treaba sau nu ? – poți forța Lidl (de ex.) să cumpere mere din acel depozit ??
Și așa mai departe, ipotezele ar putea continua – deci o astfel de afacere este dificil de organizat pentru că depinde atât de fermieri cât și de disponibilitatea magazinelor de cumpăra acele legume/fructe, este greu de dat afară administratorul, pentru că este greu să îi stabilești un obiectiv care să depindă DOAR de el și chiar dacă îl dai afară, următorul administrator va avea aceleași probleme
Eu m-am invatat. Cand nu gasesc ceva la magazin, inghit in sec si trec mai departe.
Cred ca in afara de medicamente, nu suspin dupa alt tip de produs comercial.
Nu gasesc benzina, merg cu autobuzul, nu gasesc oua,mananc alune si tot asa
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Măcar de s-ar băga obligativitatea trecerii componentelor pe ambalaje.
Gen să poți să descoperi că parizerul are 2% carne.
Inteleg ca multi nu aveti timp nici sa respirati, dar de ce ti-ai pasa responsabilitatea sanatatii unor comercianti care ar trebuii sa scrie mare pe ambalaj 2% carne.
Majoritatea informatiilor le gasesti pe ambalaj trebuie doar sa citesti si sa recunosti niste informatii esentiale.
Problema ar fi daca ceea ce scriu ei este adevarat. Riscul creste cu cat alimentul este mai procesat sau adus de mai departe.
Unii si-au dimensionat volumul productiei pt cantitatea x+a% buffer, insa au ajuns deja la volumul respectiv de ceva timp si nu prea mai gasesc resurse pt (x+a%)+y% sau nu fac fata sa produca noua cerere.
Alta varianta ar fi ca e inceput de an, se mai renegociaza contracte, volume, discounturi etc si inca nu s-au pus de acord. Iar una din tactici gen Kaufland, nu imi dai te scot din magazin pana dai.
@Alexul…. ia vezi ce spune legea 81/2022 .
In Filipine sunt probleme cu ceapa, la fel, din motive logistice, asa ca a ajuns la nivel de bling-bling!
https://mothership.sg/2023/01/onion-wedding-bride/
Momentul ăla în care adevărata știre e ascunsa in text:
Adică ~1100 lei sau vreo 27 de lei un kg de ceapa.
Bine, ei zic si alte fructe, dar si la jumătate tot înseamnă 13.5 lei/kg.
Miroase a cartel mai mult decât a criză agroalimentară.
on the funny side. la noi parca englezescul „cheese” pentru poza era „ceaapaa” :))
@NIX: Mă disperă ăia care zic „brânzăăăăăă”.
… pai se negociaza la sange absolut tot, mai nou dispar produsele proprii din unele hypermarketuri/supermarketuri… nu mai pun producatorii botul la vrajeala aia in care ai access la noi in magazin daca ne produci si nou produsul propriu la un pret mai mic, ceea ce e bine.
Acum sa vedem cum se rezolva pe partea de hartie lucrurile, ca aparent taiem toata padurea, avem milioane de ha de terenuri necultivate… dar e greu tare de produs niste hartie igenica si prosoape de hartie la un pret decent.
tănticile din SUA se plângeau că e problemă la ouă, cum a fost la un moment dat în pandemie la lapte praf pt copii și hârtie igienică.
eu n-am găsit o perioadă cam lungă pliculețe pt pisici, un anumit sortiment de la lidl. a reapărut, dar la un preț mai mare decât la sortimentele similare din alte magazine.
Am fost la „grune woche ” in Berlin. Una din cele mai mari expozitii internationale de mancare si adiacente. Cele mai mari si cautate standuri erau cele italiene si franceze care vindeau branza si salamuri. Erau specifice, mega gustoase, scumpe si specifice zonei de proveninta. Romania nu are nise de productie. Un produs scump, calitativ, nemaintalnit si cautat. Merele sunt sorturi banale de calitate proasta. Mezeluri proaste calitativ(cum zicea cineva mai sus 2% carne), banza mneah(poate ceva inovativ burduf in coaja de brad). La toate sunt sub medie. Probabil de asta UE a hotarat sa se faca mere in polonia, mezeluri in XYZ, cutii de viteze in Romania si asa mai departe. Sa faca fiecare ce se poate si ce poate la el in tara. Ar fi aiurea sa ne plangem de portocalele din danemarca sau de mezelul de ren din spania.
Nu ai văzut francezii ce târguri, piețe cu trufe au, nu mai zic de brânzeturi, că la alea deja e domeniul lor de activitate… Sau în școli, ce mănâncă elevii… Noi nu vom avea vreodată așa ceva, unu la mâna, că nimeni nu vrea și doi, nu avem noi gusturile formate, ne mulțumim cu puțin.
Statul e reactiv. Observa o problema si incearca sau se face ca incearca sa o rezolve. Daca si cum o rezolva, e discutabil. Pana acum aceste lipsuri eu nu le-am simtit, doar cand era isteria cu lockdown-ul s-au terminat drojdia, hartia igienica, uleiul, faina.
Asta cu lipsa de locuri de depozitare a produselor alimentare si a recoltelor agricole e o meteahna veche la noi. E de ajuns sa citesti cartile de istorie economica a domnului profesor Bogdan Murgescu sau articolele despre portul Braila ale lui Cristian Constantin pentru a te convinge de acest lucru.
Si in perioada interbelica vindeam graul repede, la un pret foarte mic, fiindca nu aveam silozuri suficiente si se strica, fiind depozitat in conditii improprii.
Sa faci depozite frigorifice e si mai complicat si mai scump, noi nici astazi nu stam bine la capitolul silozuri, daramite la depozite frigorifice. Lipsa de interes, lipsa de unitate (a fermierilor) si completati voi cu ce mai vreti.
P.S. Ieri am cumparat afine din Chile (de la Lidl) ca noi nu avem depozite sa le pastram din vara pana in iarna…
Vezi că Chile e in emisfera sudică…au alt anotimp. La ei acuma se coc afinele, nu ți le-au trimis din frigiderele lor.
intr-o emisiune tv de profil, l-a intrebat reporterul pe proprietarul unui depozit, cofinantat cu fonduri europene, ce este depozitat in acel moment.
raspunsul: mere poloneze!
@Raul pai nici nu am zis ca mi-au trimis chilienii afinele din frigider, am zis ca nu avem noi „frigidere” in care sa le pastram pe ale noastre.
Credeam că te referi la afine proaspete. Astea se depozitează pe o perioadă de cam 4 săptămâni în frigidere. Să mănânci afine românești proaspete, in perioada asta, ne prea e fezabil, pentru că sunt congelate/procesate. In Belgia, in timpul iernii, afinele proaspete sunt aduse din Maroc. In rest, dulceață, sirop, afinată.
Nu cred sa conteze foarte mult sanatatea cumparatorului. Stiti acel parizer ursulet care a fost comercializat mult si bine pentru copii? A fost retras din comercializare intradevar dar foarte tarziu.