De cateva luni, in Romania circula un zvon conform caruia antenele montate pe blocuri ar afecta sanatatea oamenilor, din cauza radiatiilor pe care le emit. Fiecare calatorie incepe cu primul pas, si cum specialistii sunt singurii in masura sa ne explice cum s-a ajuns la expansiunea din prezent in domeniul comunicatiilor, il avem invitat pe Varujan Pambuccian, presedintele comisiei IT&C din Parlamentul Romaniei.
„Daca in toata lumea,dezvoltarea aceasta de transmisie de date si voce si-a facut pe fire metalice sau pe fibra optica, la noi se face wireless. Wireless inseamna antene. Cand pui o antena, apar alte genuri de relatii pe care operatorul trebuie sa le aiba cu cine devine suportul antenei.”
Apoi a aparut zvonul. Radiatiile pe care le emit antenele sunt rele.
„Zvonul asta poate sa aiba efecte absolut tragice asupra dezvoltarii comunicatiilor in Romania, pentru ca au inceput tot felul de agitatii in asociatiile de bloc fara a exista absolut nici un motiv real”.
Au urmat apoi sesizarile. Catalin Marinescu, presedintele Inspectoratului General pentru Tehnologia Informatiei
„Au existat diverse tipuri de sesizarie de la persoane fizice si de la asociatii, iar noi am incercat fie sa le rezolvam problema, daca era de competenta noastra, sau sa ii indreptam catre acele institutii care pot face ceva”.
Asadar, sunt antenele de le blocuri periculoase? Fizicianul Irma Eva Cicki de la Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti:
„Daca sunt instalate si setate corect, la o distanta mai mare de 4-5 metri, practic nu pot sa puna probleme de sanatate.”
Verificarile de pana acum sunt concludente.
„Antenele verificate au fost la nivele de 10 si 100 de ori mai mici decat cele specificate de norme.”
Acestea fiind spuse, au existat oare accidente din cauza antenelor? Directorul revistei Comunicatii Mobile, Ionel Vaciu:
„Nu s-a intamplat, din cate am aflat si am citit eu, in Romania niciodata, iar in Europa a exista un singur caz, cu semnul intrebarii, nu se stie daca era vina antenelor sau a operatorului”.
Si totusi, Daca exista temeri privind influenta campului electromagnetic din vecinatatea locuintelor, sintitutiile abilitate sa faca masuratori si sa dea explicatii privind riscurile asupra sanatatatii sunt Directia de Sanatate Publica, cele judetene si directiile similare din Ministerul Transporturilor si Apararii.
EuropaFM, 17.00
Aceeasi problema a existat in State in legatura cu scolile care aveau retele wireless. Unii parinti s-au sesizat cum ca ar fi periculoase si, prin urmare, cateva dintre aceste scoli au trebuit sa isi schimbe infrastructura din acest motiv.
Daca la celulare inteleg problema, aici mi se pare putin trasa de par. Probabil dupa scandalurile care au avut loc in legatura cu turnurile de inalta tensiune oamenii s-au alarmat aiurea. Urmeaza sa ramanem si fara radio daca nu educa nimeni in aceasta directie.
le primesc, dar nu pe mail.
Am wireless acasa. O sa mor din cauza lui, nu? Pffft… Propun ca asociatiile de (b)locatari care fac plangeri de genul sa plateasca trecerea de la wireless sa FO sau macar cupru. Asta pana ajunge si la noi ethernet over the power line.
una din 2 … tu ori primesti monitoring pe mail … de unde ?! … ori lucrezi la europa fm … WTF ?! deci primesti aia pe mail … hmmm … de unde ? :))
cred ca articolul a cam amestecat antenele. probleme nu sunt cu antenele wireless ci cu cele gsm sau radio. astea au puteri foarte mari – sute, mii de watti. pentru cei de la ultimul etaj nu cred ca e prea sanatos, si nu vorbesc doar de cei de sub antena ci mai ales de cei din blocurile alaturate, cei care „vad antena”. probabil ca administratorii de bloc nu au idee de diferenta intre antene dar cred ca marimea si necesarul de accesorii le ofera niste indicii.
decit sa dam vina pe asociatii mai bine ar exista o avizare serioasa a emitatoarelor de mare putere (nu wireless), cu masuratori in toate zonele posibil afectate. asta ar oferi o siguranta mai mare si nu ar mai exista victime inocente (wireless-ul)
din cate stiu antenele GSM sunt periculoase
din punctul meu de vedere, ancheta e cam „viciata”:
1. de mai multe ori s-au prezentat cazuri cu persoane afectate de radiatiile antenelor GSM (familii care locuiau la ultimul etaj al unui bloc care avea antena GSM pe acoperis)
2. l-au intrebat pe Ion Vaciu (nu Ionel) de la CM, care „traieste” de pe urma contractelor de publicitate cu operatorii de telefonie..
3. tot respectul pentru dl. Pambuccian, dar nu si in acest caz.
4. sa intrebe cineva pe studentii de la Fac. de Electronica cum „arata” experimentele lor din laboratoarele aflate in apropierea antenelor GSM din zona.
5. de curiozitate, „petreceti” cateva minute in apropierea unei asemenea antene
estic, cand iti intra banul in buzunar te mai gandesti si la efecte?
ce intrebi tu face parte din treburile care au „viciat” materialul
la buna-mea pe bloc, de cand s-a amplasat o astfel de antena, babele barfesc mai mult, asa ca intr-adevar exista radiatii nocive. Apropo, pe Hancu nu-l intreaba nimeni, ca sa vedem ce parere au particulele lui din cuva ?
1.radiatiile electromagnetice emise de catre antenele GSM sint PERICULOASE!
Cei care nu au cunostinte de fizica,sa o ia ca atare.
2.In Franta de ex. este interzisa amplasarea acestor emitatoare la mai putin de
150m de gradinite,spitale,blocuri de locuinte,si tocmai acum se discuta impunerea unor restrictii si mai mari.
3.In manualul de protectia muncii al tehnicianului care se ocupa de depanarea acestor echipamente,se precizeaza clar ca interventiile asupra acestora atit timp cit nu sint scoase din functiune sint strict INTERZISE.
A bon entendeur,salut!
P.S Eu nu sint din Bucuresti,dar mi-a spus cineva ca pe cladirea CONEX nu vezi picior de emitator, desi s-ar preta al naibii de bine la asa ceva.Prietenii stiu de ce.
Pambuccian e doar un papagal.