Știți cum ne dăm cu fundul de pământ că Orban investește bani în Transilvania și că nu e corect ce face, în timp ce noi nu avem bani sau idei de a face ceva pe tema asta?
Apropo de investiții și naționalism, știți ce se aude bine de tot în Transilvania? Radiourile în maghiară. Știți ce se mai aude bine în sudul României începând de acum? Radioul de stat bulgăresc. Cumva, ăștia reușesc să se audă mai bine decât radiourile românești, nu-mi dau seama cum.
Sunt curios dacă românii din Spania sau Italia au așa ceva pe acolo, finanțat de statul român. Că doar ne dorim ca românii ăia să se simtă români și să se întoarcă acasă.
Dar puțini înțeleg ce vorbesc oamenii ăia acolo.
Trinitas și RRA sunt ok ca acoperire.
Frecventă Trinitas te prinde pe tine nu tu pe ea.
Când geniul intergalactic al afacerilor va coloniza Marte cine crezi ca-i va bruia transmisia? Exact
In Spania nu. Oricum, licențele sunt extrem de scumpe aici, frecvente libere nu prea sunt.
Acum câțiva ani existau niste emisiuni în limba română la un radio etnic.
Nu mai știu dacă mai emit sau nu. Prezentatorii erau așa de buni că adormeam la volan daca ii ascultam.
Mai emite http://www.radioromanul.es/live/
Și în nici un caz nu sponsoriza statul român. Era prea ocupat să trimită în vacanță cate un deputat, secretar de stat, amantă, băgător de seamă. Pentru aia aveau bani. Pentru 8 -9 sute de mii de români care trăiau oficial în Spania nu…
oaecum pe acolo….
cine a mai sesizat ca atunci cand te apropii (din interior) de granitele romaniei intri pe roaming dar niciodata invers?
Dacă ai avea cartela ungurească sau sârbească ai vedea același lucru. Roaming accidental cu România.
pai nu ar trebui sa se intample si invers? cu cartela romaneasca, in apropierea granitei dar in afara ei sa ma conectez accidental la antenele romanesti? nu mi s-a intamplat niciodata dar practic permanent cand sunt in romania dar ma leg la antenele straine.
singura explicatie pe care o vad e o ‘conspiratie’. undeva in afara controlului meu preferinta sa fie pentru roam7ng pentru a mai mulge niste bani.
o fi asa, nu o fi, nu stiu. doar ma mir…
Am trecut saptamana asta din Slovenia in Ungaria si am primit SMS cu „Bine ai venit in Croatia!”
Frecvente foarte apropiate, setari la care telefonul se poate conecta la o anumita retea (puterea semnalului etc.) frecventele pe care emit acele antene de pe frontiera, distanta pe care o acopera cu semnal, relieful, sunt o gramada de motive pentru care poti sa te conectezi in roaming in alta tara desi esti in romania. Conspiratia cred ca ar fi ultima pe lista :))
Bre, sunt eu inapoiat sau cam pe orice telefon poti sa alegi manual reteaua la care sa te conectezi?
Si-atunci ce atata prigoana?
Nu de alta da’ pe la Vadu’ mi s-a mai intamplat de mai multe ori sa ma conecteze la…roaming de Turcia.
Nu stiu indeajuns de multa radioamatorie ca sa stiu ce si cum functiona propagarea in momentul ala (desi…totusi vorbim de UHF , si nu stiu cat stie asta cu ionosfera ) , dar e clar ca terminalu’ vietii asta alegea.
Cat despre radio…sincer ma uitam cu jind cand eram mic la alea vechi, cu scala de frecvente pe care scria „Berlin”, „Roma”, „Moscova”…si la care auzeai bine doar Antena Satelor….
Habarnam, clar ca poti alege manual reteaua telefonului mobil. Din cate stiu, unii operatori chiar recomanda treaba asta locuitorilor de langa frontiere.
Acuma desi avem aproape toate cunostintele planetei in forma telefonului mobil cu un internet activ, ai fi surprins cati oameni nu stiu ca pot alege reteaua mobila manual
Roaming Turcia la Vadu? mai taie din ele…
Exista https://tunein.com/, merge pe o multime de dispozitive. Eu il am pe receiverul AV acasa si pe tableta pentru plecat pe coclauri. Calitatea e decenta, poate un pic mai buna decat receptia pe radio. Merge si din browser.
Radiourile bulgaresti se aud mai bine in sud pentru ca ii ajuta relieful, avand zona deluroasa, releele lor sunt la altitudine mai mare si bat peste ale noastre.
Din acelasi motiv semnalul orange si vodafone e slab in sudul tarii, spectrul de frecvente coincide cu cel al bulgarilor.
Relieful nostru din nordul Dunării o fi cîmpie pînă în Maramureș :))))
Daca tragi o linie orizontala la 20km sud de Craiova, sub ea prinzi foarte bine numai „bulgarii”. In rest.. Rra uneori binisor si trinitas (acolo nu imi dau seama daca e prins bine) . Mormaie aia tot timpul). Si in oras(ele) unde mai apare care un radio romanesc pe o raza de 5-6km.
Puterea antenelor și transmiterului se calibreaza sa bata exact cât vrei. Nu exista broadcast accidental pe raze de câteva sute de km. Legea este foarte clara în sensul asta pe FM. Dacă posturile ungurești se prind în FM în mijlocul Transilvaniei ori este ilegal ori cu permisia statului roman, având o frecventa obținută legal. Altfel NU
si daca nu e cu acordul statului roman?
ca bruiajul nu funcționează ca in filme sau jocurile video iar legea romaneasca se aplica strict in interiorul granitelor romaniei.
Posturi unguresti nu inseamna neaparat posturi din Ungaria.
Aș vrea să văd emițătorul ăla în stare să bată 200km în FM. Chiar și 100km, el fiind amplasat în câmpie, că ungurii nu au nici dealuri mai acătării lângă graniță. Un 10kw de-abia bate 100km de la o înălțime de 1500m față de receptor aflat la 300m, în linie dreaptă, fără obstacole . Emisie omnidirectională (360°cu aceeași putere).
@Fisherman
Bre, si totusi sunt repetoare VHF pe varfuri in romania care au cateva zeci de wati si pe care le deschid baietii de la distanta mult mai mare cu portabile. Ratez eu ceva ( ca e posibil)?
Lărgimea de bandă. Atât ratezi. Calitatea audio este mult mai slabă. În plus compari mere cu pere
@Fisherman exact.
Pe radiomap.eu ai numai in brasov 7 posturi de limba maghiara care emit in FM cu licenta de romania.
Cate table pe avari sant in buc arest , fwt toata frcventa radio pana in ardeal
Se auzeau bine si in anii 90 cand stateam la bunici si ascultau la radio romante unguresti si emisiuni in limba maghiara sau se uitau non stop la Duna tv. Amintiri faine cu limba maghiara, trebuia sa chem vecinii sa-mi traduca ce zicea bunica, ca ea nu stia boaba de romana.
„Sunt curios dacă românii din Spania sau Italia au așa ceva pe acolo, finanțat de statul român. Că doar ne dorim ca românii ăia să se simtă români și să se întoarcă acasă.”
Din pacate statul roman (prin reprezentantii sai, așa zișii aleși…) este un stat care isi uraste profund proprii cetateni.
Am mers acum cativa ani pe o portiune foarte izolata din tara, intre Cavnic Rohia, Targul Lapus, nici macar semnal la navigatie nu aveam, numai fasaieli la radio si deodata la o cautare incepe sa se auda perfect Radio Cultural!!
Izolata dar frumoasa tare
Stiti ce radio se aude cel mai clar pe A1 in zona Lugoj? Radio sarbesc. Daca intelegeam limba, 100% nu schimbam. Asa cum nu schimb de la matinalele maghiare daca am de ales intre ele si cele romanesti.
„Știți ce se mai aude bine în sudul României începând de acum? ”
Se aude de ani de zile. In Bucuresti, BNR se aude fara probleme de multe vreme. Chiar mi-am zis prima ora, uite ca si-a tras si Isarescu post de radio. Dar ce zic eu de BNR, ca se mai aud si altele si inca bine, de genul Shumen.
Pana cand statul roman nu va investi in regiunile maghiare in Transilvania vine Orban si va face. Pot sa ne dam cu fundul de pamant zi si noapte, asta nu va schimba realitatea.
RO vs BG: https://imgur.com/gallery/wUtsPft
Detalii pe fmscan.org
Cautati BNR Horizont si respectiv SRR Romania Actualitati. Din pacate nu se pot pune linkuri directe.
Eu am o curiozitate legat de acoperirea digitala in RO. Prinde cineva vreun post de radio DAB in masina/casa? Ca la Lidl vad ca insista cu oferte de radio DAB si nu stiu cine le cumpara..
DAB a murit in ro din septembrie anul trecut cand SRR a inchis transmisia de test.
Avand in vedere cum merge Internetul la noi, nu a simtit nimeni nevoia de radio digital, streaming-ul e suficient si disponibil oriunde.
BNR se prinde la o calitate perfecta pe Transfagarasan, partea sudica, fix inainte de a intra in tunel, pe ultimii 3-4 km.
cine plm asculta radio cand exista podcasturi si spotify? chiar asa de mare e nevoia de glume proaste spune intre sau peste melodii si alea 5 minute de stiri pe care le poti lua dintr-un podcast ceva?
Are ceva cu polarizarea antenelor verticala/orizontala. Romania a luat pentru spectrul comercial una din ele care nu bate foarte bine la distanta si se loveste de cladiri.
Nu sunt tehnician sa iti explic, mie mi-a explicat cineva acum multi ani cand ma plangeam de semnalul in oras.
asta mai lipsea, un fel de RT, dar romanesc, cu bani de la buget.