Șoferi și oameni

Mă gândesc la o fază de câteva zile. Am primit de la un cititor un alt video în care vloggerul de tech lumină conduce ca un bombardier prin București. Genul ăla de fază în care ratezi să te comporți ca un om și te comporți ca un șofer bucureștean.

Am mai văzut faze din astea, tot de la oameni ca el și ca mine, fără serviciu. Și nu-mi explic. Toți vrem să ajungem undeva, toți îi mai dăm pedală, dar nu e ca și cum te ceartă șeful că n-ai ajuns la timp. Nu e ca și cum cade cerul dacă nu ești acolo la fix. Uneori cade. Dar dacă te filmează deja de câteva ori pe lună cineva că conduci ca un special, parcă nu mai e așa amuzant.

Înțeleg strecuratul. Scăpatul de aglomerație. Îi dai un pic pedală să ieși din turmă. Nu înțeleg de ce te bagi la intimidare peste alții, de ce forțezi prioritatea, de ce îl aduci pe profesorul Borțun și discutați chestii macro în timp ce tu nu poți să conduci exemplar, deși clamezi că ți-ai luat electrică pentru că vrei să chestii. Sau ca Dorian, să parchezi în parcare, să nu mai blochezi o bandă de circulație cu scuze. E ok să tragi la sală cu orele, nu e ok să mergi 300m pe jos, ca fraierul.

Și mai e ceva, că ați zis de mine că mă leg de Adelina și Dorian că stau la porumb. Nu e nimic în neregulă să stai la porumb, e frumos, e aer curat, e viață. Problema apare când toată treaba ta e în partea ailaltă a orașului, zi de zi. Și plângi că stai cu orele în trafic în timp ce te lauzi că îți iei mașini de zeci și sute de mii de euro. Undeva e o problemă. Te plângi de traficul care ești tu. Conduci ca un bombardier ca să scapi mai repede de traficul care ești tu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. traficul e alcatuit din soferi, masinile lor si infrastructura. Soferii platesc taxe iar statul face infrastructura, soferii se injura intre ei iar statul face altceva cu banii. fii civilizat, te furam din toate partile, dar nu e frumos sa te bagi in fata, doar Dorian face asta, el strica acest trafic minunat.

    00
    • Ai dreptate, trebuie musai sa ne luam toti masini mai multe si mai mari, asa o sa fortam statul sa ne faca autostrada aia suspendata cu 18 benzi.

      00
    • Clasica solutie autohtona „ce aglomerat e… E clar, ne mai trebuie o masina”

      00
    • Propun să se facă autostradă suspendată la balconul tău.

      00
    • @xixache, desigur ca autoritatile trebuie sa ia masuri pentru decongestionarea traficului. Fie ca masurile astea inseamna constructia de noi sosele sau oferirea de alternative pentru a determina cetatenii sa renunte la masini.

      Dar, atunci cand tu te lauzi cu banii pe care ii castigi, parca nu prea are sens sa iti cumperi casa in afara orasului si apoi sa te plangi ca pierzi zilnic cateva ore din viata ca sa ajungi cu masina personala la „munca”.

      00
  2. Porumb e mai inspre oras, Hatz deja sta la rapita

    00
  3. Și dacă ești în situația în care ai un șef care să te certe… ai putea pleca mai devreme de acasă.

    00
  4. toata lumea crede ca nesimtirea s-a nascut in mercedes si BMW, dar o gasesti la toate marimile si modelele, doar ca atunci cand o faci tu nu e nesimtire, doar te grabeai justificat

    00
    • Corect! Nu as putea spune ca am tone de experienta, dar am suficienta sa fi invatat pana acuma ca daca conduc ca un c*cat nu castig mare lucru in trafic oricat ma grabesc, in afara de a incurca pe altii. Doar daca nu esti atent la trafic si la ceilalti soferi poti avea impresia reala ca ajungi mai repede.
      Nu stiu in ce categorie ii putem plasa pe cei care conduc ca nesimtitii, fie nu au experienta, fie nu au inteligenta necesara pentru a conduce civilizat. Si spun de inteligenta pentru ca exista oameni pe care ii consider foarte destepti si imi sunt model in viata in anumite domenii, dar cand se pun in spatele volanului devin niste dobitoci de necrezut.

      00
    • Corect in principiu, dar soferii de masini puternice (nu neaparat nemtesti) isi inchipuie in mod gresit ca alea ii duc mai repede la destinatie (ca sunt mai rapide, nu?)
      Si cand realitatea ii contrazice ii apuca disonanta cognitiva si fac prostii in trafic.

      00
  5. Păi bombardierul menționat nu este un cetățean obișnuit, nu este un sclav al traficului, el aleargă așa nebunește pentru ceilalți ca să ajungă informațiile sale neprețuite la mase.

    00
  6. Pe net toti soferii sunt perfecti, respecta regulile si considera ca nu fac nici un kkt in trafic. Oare cum se face ca atunci cand iesim pe strada dam doar de nesimtiti?
    Eu zic sa ne uitam mai bine fiecare la noi si nu la altii.

    00
    • Nu dam chiar doar de nesimtiti, uita-te un pic mai atent in trafic, nesimtitii doar ies in evidenta, sunt si multi soferi care circula normal. Dar numarul de senimtiti este in crestere pentru ca da, la un moment dat oricine, chair si cei care se considera cei mai corecti, incalca o regula pentru ca „merge si asa”, „nu am incurcat pe nimeni”, „orice alt motiv”, si din cauza ca nu exista factor coercitiv nerespectarea regulilor tinde sa se generalizeze si sa devina regula, nu exceptia.

      00
    • „Dar ce, tu nu parchezi niciodata pe trotuar”?
      „Dar ce, tu nu ai mancat niciodata in Auchan fara sa platesti?”
      „Dar ce, tu nu ai mers niciodata fara centura?”
      „Dar ce, tu n-ai sarit niciodata portile la metrou?”
      „Dar ce, tu n-ai blocat niciodata o banda pe avarii?”

      Nu fmm, nu sunt meltean.

      00
    • Numarul de nesimtiti e in crestere pentru ca NU MAI EXISTA POLITIE PE STRAZI.
      Daca inainte de pandemie mai vedeam cate un politist pe motociclea, o masina de politie prin trafic, apoi in pandemie era efectiv cate o masina de politie la FIECARE intersectie din Bucuresti, acum dupa ce s-au linistit treburile, cam de 10 luni, nu am mai vazut nicio masina de politie in Bucuresti, in afara celor care mai stau de exemplu pe la piata Victoriei sa dirijeze traficul. Au luati toti concediu? Ce cacat fac? Tind sa cred ca au primit instructiuni de sus sa nu mai deranjeze lumea cu amenzile.

      00
    • Amendează studenți pe trotinetele periculoase care merg pe trotuare pustii, și stau cu radarul la coborârea de pe pod duminică la 8 dimineața

      00
    • NOU
      #17

      a spus un coleg mai sus, marea problema este ca nu exista politie, nu exista repercursiuni. Nu exista sofer perfect, nu exista sofer sa nu fi depasit limita de viteza, sa nu fi parcat aiurea, etc. Dar atunci cand pt toate astea nu e cineva sa te traga de maneca, sa iti dea un avertisment, o amenda, normal ca faci si data viitoare.
      Prietenii mei rad de mine ca eu in general respect limita de viteza dar am mai multe amenzi platite pt asta decat ei. Cu diferenta ca ei nu le au in Romania, in timp ce eu le am in Germania…
      Asta e buba. In alte parti gresesti, platesti. La noi nu patesti nimic.

      00
  7. Asteptam cu nerabdare interviul cu Jordan Peterson despre cum trebuie sa schimbi lumea inspre bine in fiecare zi, prin mici actiuni

    00
  8. Ieri seara am mers cuminte, cu maxim 60 pe ceas (55 in realitate), m-a depasit toata lumea, cu o atitudine de genul ‘ia uite si la mocaitul asta’, accelerare in tromba.

    Cu cat ar trebui sa merg in oras ca sa ‘ma incadrez in flux’?

    Tot ieri 2 biciclisti pe o strada in camp, fara nici un bec, aveau far doar in fata (si ala chior). In spate nimic, noroc ca am observat niste mogaldete ca se miscau (dadeau la pedale).

    Duminica pe Muresenilor un cuplu cu copil a trecut in fuga printre masini, mi-au sarit efetiv in fata pe banda pe dupa masina de pe contrasens.

    Altu’ oprit intr-un intrand langa banda 1 deschide usa sa-si scoata din masina rahaturi, fara sa-i pese ca nu-l pot depasi fara sa ies pe contrasens.

    Nu cred ca e zi la volan sa nu intalnesc ‘speciali’.

    00
    • eu conduc regulamentar si simt cum ma injura toti soferii care ma depasesc. mai ales in zonele scolilor cu restrictie de viteza la 30 de km/h.

      00
    • azi dimineata 2 m-au depasit cu 200m inainte de semaforul pe rosu. Eu mergand cu 60, banuiesc ca au atins 90 ca sa ma depaseasca si apoi sa puna frana tare sa opreasca. Si dupa au mers fix in fata mea. Mare realizare.
      Si asta patesc zilnic in acelasi loc, 9din 10 ma depasesc. Daca nu ma depaseste ori e femeie ori e plictisit soferu. Eu mergand tot timpul cu fix 60.

      00
  9. „Înțeleg strecuratul. Scăpatul de aglomerație. Îi dai un pic pedală să ieși din turmă.”
    Cu exceptia unor situatii in care poate depasind o coloana in mod ilegal poti scapa de 3-5 minute de stat la un semafor, in oras asta este doar o iluzie pentru prosti. Scapi de turma, uneori ajungi cu maxim 2 minute mai repede, alteori chiar mai tarziu.
    Exemplific: Pe traseul pe care il fac zilnic la ceeasi ora am inceput sa cunosc masinile/soferii care au acelasi traseu. Este un traseu de 7 km cu limita de viteza de 50 la ora pe tot parcursul. Ei, sunt soferi care accelereaza pana la 70-80 desi au maxim 500 de metri liber pana la capatul coloanei sau semaforul s-a pus deja rosu, doar sa puna frana brusca, depasesc, croseteaza de pe o colana pe alta fara nici o jena (sunt cel putin 2 care au maneta de semnalizare neutilizata niciodata, si nu au BMW), uneori forteaza rosu, trec razant printre pietoni pe trecere (da, este un individ din acesta la care sicanarea pietonilor e o regula, i s-ar putea suspenda permisul doar pe tema asta cel putin odata pe saptamana, doar pentru ce face in cele cateva minute in care se intampla sa fiu in preajma lui).
    Si totusi, eu in 99% din cazuri respect limita de viteza, ma incadrez din timp si corespunzator, cedez la pietoni, si totusi nu odata se intampla ca pe la capatul traseului comun sa fiu cu maxim 3-4 masini in spatele lor, nu de putine ori chiar sa fiu mai in fata.
    De multe ori mi-as dori sa am o discutie cu unii din acesti soferi, ceva imi spune ca nu as fi suprins sa aflu ca parerea lor este ca ei ajung de 2 ori mai repede decat fraierii care circula linistit si regulamentar.

    00
    • In afara de timp, nici nu iti rupi masina si rezervorul.

      00
    • Nu castigi nimic. De exemplu am depasit pe unii ce mergeau cu 80 in exteriorul localitatilor. 20km mai tarziu erau in spatele meu. Nici la drum lung nu rezolvi nimic. Duminca unu cu duba + remorca cu masina pe ea, depasea aiurea, din Bicaz pana in Piatra Neamt a fost cu 1km mai in fata, ca in oras sa fie doar cateva masini mai in fata. Nimic.

      00
    • Da, astia sunt oamenii cu carnet dar care nu stiu sa conduca.

      In majoritatea cazurilor mi se intampla ca atunci cand sunt depasit de astfel de primate grabite, in cativa km ii prind din spate sau mai rau, ma trezesc cu ei in urma mea.
      Aproape fuckin’ intotdeauna!
      Eu mergand cu viteza legala +/- 5-10kmph, depinde daca sunt in localitate sau inafara ei si in majoritatea cazurilor pe cruise control, inclusiv in oras (pentru ca imi place senzatia), frana folosind-o rar si niciodata brusc.

      Mersul constant cu viteza legala + %marja si evitarea folosirii franei de serviciu este cea mai rapida metoda de deplasare cu masina de la A la B.

      00
  10. E simplu: Una e sa stai in aglomeratie in Logan si sa invarti in schimbator de 10 ori pe minut si alta e sa „accepti” aglomeratia in Cayenne sau mai stiu eu ce masina…:)

    00
  11. L-am intrebat si eu pe un tupeist d-asta care ne-a depasit pe toti pe sina de tramvai, apoi s-a bagat cu tupeu in fata mea ca sa se intoarca pe sina iar, unde se grabeste.
    Raspuns: Nicaieri. Asa merg eu.
    Si a plecat mai departe printre refugii.

    Alta data nu am lasat o tanti sa intre in fata mea dupa ce venise pana in fata la semafor pe banda de obligatoriu dreapta cu semafor dedicat. M-a certat unu’ care zicea ca e politist in civil… Cica i-am pus viata in pericol si ar trebui sa mi se ia permisul ca sunt agresiv in trafic.

    100 de camere si legislatie coerenta ar face minuni.

    00
    • Dat fiind cum se transforma soferul roman cand trece de Hegyeshalom, da, niste (multe) camere si amendat la sange ar schimba la fata traficul.

      00
  12. Aceiași Chestie ca la prodanca. Se lauda cu outfit de 100.000 dar sta in Ferentari, parchează la gard. Luati-va in plm o casa in centru care sa aibă si parcare. Luati-va doua si una o Dărâmați si faceți parcare.
    Btw : am venit in bucale sa vând Ap din Berceni si am observat ca vecinu de la parter tocmai si-a luat un S7. Sta la parter, cu 70 de mii de gratii ca îi e frica de țiganii de vis a vis, nici rulourile nu le ridica când e acasă sa nu vadă aia ce are înăuntru , dar si-a luat mașina mai scumpă decât apartamentul.

    00
  13. „Toți vrem să ajungem undeva, toți îi mai dăm pedală, dar nu e ca și cum te ceartă șeful că n-ai ajuns la timp. Nu e ca și cum cade cerul dacă nu ești acolo la fix. Uneori cade.”

    Vasilescu dislikes this.: https://mihaivasilescublog.ro/2022/01/11/suport-oamenii-care-intarzie/
    Se gasea cu el .

    00
  14. Mi-as dori eu sa pot sa ii dau talpa in Bucuresti, dar in afara de frecatul ambreiajului la fiecare 10 secunde ca sa mai fac 10 metri pana in fundul celui din fata, mai greu cu talpa.

    00
  15. De ce nu pui aici filmulețul cu bombardierul special grăbindu-se în trafic?

    00
  16. Insanity Is Doing the Same Thing Over and Over Again and Expecting Different Results
    Albert Einstein

    Duduia de pe Twitter se plange ca in dimineata aia se circula greu ca de obicei. Adica iese de obicei la ora aia cu masina si cam de fiecare data e aglomeratie. Dar ea tot iese si tot spera…ceva.

    00
  17. conduc mai ceva ca BUH in fiecare zi, ii mai si bestelesc pe astia care consider ca-s moscaiti.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.