Ultimul plânset în SUA pe tema poluării e că au găsit-o pe una din surorile Kardashian că își bagă picioarele în toți și toate și zboară cu avionul privat câte 8 minute, 12 minute, 20 minute, doar pentru că n-are chef să traverseze traficul cu mașina.
Orice. Oamenii sunt în stare să se revolte pe orice, mai puțin să nu mai cumpere în disperare tot, să conducă mașini imense aiurea și să mănânce fast-food. Nu e nici o conspirație, nu subminează nimeni marele imperiu, ei singuri își fac rău și arată în toate direcțiile mai puțin în oglindă.
Cred că supărarea multora pleacă de la faptul că multe dintre vedetele care își plimbă fundurile doar cu avionul, apar apoi la diverse acțiuni unde cer reducerea poluării , renunțarea la mașini samd.
Vezi și înțepăturile dintre dicaprio și bolsonaro.
Sau mai aproape de casa, toti liderii UE vorbesc de masuri antipoluare in timp ce se duc la tot felul de conferinte cu avionul, ca se grabesc.
Un al exemplu:
Germania care a impus practic țărilor UE să nu mai folosească energie produsă prin carbuni cât timp sugea ciocanul lui Putin deși razboiul cu Ucraina era început de mult și toți erau contra rușilor. După ce au început rușii să facă „reparații” tot Germania începe să mârâie că poate combustibilii fosili erau totuși buni.
cea mai mare problema a poluarii este „planned obsolescence”. mai dureaza pana o sa vina cineva cu cojones care sa se lupte cu asta.
bine, nu stiu cat ar conta. sunt idioti care schimba telefonul in fiecare an pentru ca toata personalitatea lor se invarte in a avea cele mai noi gadget-uri. pentru asta trebuie sa multumim industriei de marketing. zeci de ani de spalat pe creier a transformat o parte din populatie in consumer zombies.
Da, sigur… iar tu stai intr-o casa de chirpici si paie, ai doar trei piese de mobila mostenite de la strabunica, haine tricotate de nevasta din lana de la propriile oi si mergi cu sareta trasa de cai.
Hai sa nu ne cacam pe noi, tuturor ne plac lucrurile mai noi, mai frumoase, mai confortabile. De la casa la masina, mobila, haine, electronice samd. Si ne-am cam bagat picioarele in mediu si sustenabilitate, de multe generatii. La un moment o sa vina nota de plata.
Nimeni nu mai umbla cu pantofi scalciati si costumul de ginerica peticit. Bine, cu exceptia printului Charles, dar el face asta pentru ca vrea sa arate ca famila lui are “old money”, nu pentru ca ii pasa de mediu.
peturile sunt rele – peturile sunt din plastic – plasticul e rău – hai să renunțăm la tot plasticul – nu putem renunța la tot plasticul – ergo, nu putem renunța la peturi
– q.e.d. pe bune, nu e ceva GREȘIT rău în raționamentul ăsta?. eu, pe unde am ocazia, evidențiez inutilitatea peturilor – replica este: ce, vrei laptopuri din lemn? chiar nu le trece oamenilor prin cap, așa, en masse, că există și scopuri mai puțin ambițioase – și poate mai practice – decât Salvarea Integrală și Completă a Planetei Terra?
bine, eu chiar nu cred că planeta în ansamblul ei are vreo treabă cu plasticul produs de sapiens; sapiens are o problemă cu plasticul ăsta (chestie de volume și regula de 3 simplă) – însă foarte mult gunoi din ăsta ar putea foarte bine să nu fie produs, câteva produse ar fi ceva mai scumpe – și aia e. ar fi măcar un început.
@Vlad, în capul tău nu există nicio situație intermediară între „locuit în casă de chirpici, 3 piese de mobilier de la străbunicul, haine tricotate de nevastă și șaretă cu cal” și „cumpărat electronice/electrocasnice noi des sau chiar anual deși alea „vechi” sunt funcționale în aceeași parametri și servesc în continuare tuturor necesitaților, cumpărat haine/încălțăminte noi anual pt fiecare sezon în parte, deși cele „vechi” sunt în stare excelentă”, etc”.
Absolut nicio nuanță între aceste două extreme, nu?!
@AB, sigur ca exista nuante tocmai de asta zic sa nu dam vina doar pe “idiotii care schimba telefoanele in fiecare an”! Intentionat am dat un exemplu extrem, in contrapartida cu comentariul initial, toti facem cate ceva “rau” pentru mediu, dar e mai usor sa gasim alti “idioti” pe care sa dam vina decat sa ne reducem consumul desantat.
Masina se poate tine mai mult de 5-7 ani, casa poate fi mai mica de 30mp/membru de familie, hainele decente tin 3-4 sezoane, pantofii poate chiar mai mult, nu-i nevoie sa mergem in 3 concedii la mii de km distanta in fiecare an… ai prins ideea.
Iar apa/bautura la pet si jucariile de plastic (da, Lego) sunt absolut inutile.
De asemenea schimbi telefonul de 600 lei cu altul de 600 lei pentru ca repararea primului este aproape imposibila folosind unelte disponibile marilor mase.
98.5% dintre oameni nu au nevoie in casa de un pistol cu aer cald si surubelnite torx microfine.
Pe langa sta site-urile neoptimizate, bazate pe o stiva crescanda de biblioteci care, desi open source, sunt tratate ca black box-uri (mai usor de tinut la zi), duc in final la cerinte mai mari de resurse.
Doar schimbarea bateriei la un telefon modern cere unelte, efort si indemanare peste medie. Schimbarea chipurilor de memorie si/sau al SOC-ului pe placa de baza e aproape imposibila pentru omul de rand si necestia unelte care, in Romania, costa mii de dolari Second Hand.
Asta DACA placa de baza a telefonului are electronica necesara pentru un SOC sau RAM mai bun/mult.
@Vlad sa te vad cum te simiti dupa ce locuiesti 3 ani in 30mp.
Daca petreci grosul zilei la munca si casa e doar locul unde te caci/dormi/dai o laba/futzi, cum este in New York, atunci ar avea sens.
Dar orasele alea au o cultura aparte, au spalatorii, au bai publice.
Unde in PLM ai loc in 30mp pentru dus, wc, masina de spalat, loc de uscat, pat, frigider, plita (incurajam mancarea gatita, nu fast food), o masa si o debara micuta in care sa tii cele cateva posesiuni.
@vosidit98. ăia 30 mp sunt grozav de amuzanți fiindcă pleacă de la ideea (atât de bine înșurubată încât nici nu merită să faci zgomot enunțând-o) că there isn’t any other way decât să te duci acolo unde-i bulucul mai mare. s-au strâns undeva peste 1 mil. oameni? clar, nu se poate trăi altundeva decât fix în mijlocul acelui milion.
în mare, totuși, planeta este relativ nepopulată. băi, da’ n-ai văzut cum se circulă la prânz pe Stirbei Vodă? am văzut, mi-a plăcut enorm, nu am mai repetat figura. that’s it.
@vosidit98 & @Joker: o familie cu unu-doi copii nu are loc intr-o casa sau un apartament de 90-120mp? Uitasem ca asta e blog de milionari.
Repet: toti consumam mai mult decat eate absolut necesar, inclusiv eu; unii sunt mai speciali si gasesc alti “idioti” pe care sa dea vina in loc sa se mai calmeze cu consumul. Asta-i tot!
Cine polueaza mai mult, cel care isi schimba masina la 5 ani sau cel care merge cu transportul in comun dar isi schimba telefonul anual? Ca sa nu mai vorbim ca nu schimba doar masina destul de des…
Ergo, visavis, concordantly
Ala care schimba telefonul in fiecare an urmeaza acelasi principiu ca si cel cu suv-ul: sa arate ca poate. Marca conteaza foarte mult, cu cat e „mai iphone” cu atat mai bine. Cu efect foarte mare in ro, mai putin prin locurile civilizate.
Am tot primit intrebari „dar ce telefon ai?” si grimase cand ziceam huawei nus de care. Ce intrebare e asta? Uite asa am cumparat un iphone (12, nou, o mediocritate) ca sa il bag sub nasul grupului.. Ca asa e la noi, aparenta conteaza. Deocamdata nu mai e util, o lunga perioada voi fi departe. Dar citesc ca a apărut deja varianta 13, bănuiesc ca atunci cand ma intorc va trebui sa vin cu unul proaspat.
Daca autoritatea are vreo treaba ca schimbatul des de telefoane polueaza, sa ia masuri. Care? Nu (mai) ma intereseaza, sa tripleze taxele
@Vlad, ce zici de mine?! nu am mașină, circul pe jos sau cu mijloacele de transport în comun, rar cu taxi sau cu mașina unui coleg, care oricum circulă pt coleg. și-mi schimb telefonul la 5-7 ani. actualul va împlini 2 la toamnă și pe cel anterior l-am folosit 6 sau 7 ani.
recunosc, momentan ne spargem în figuri, eu și pisicul, singurei în 65 mp, dar nu pt că mi-am dorit musai asta, ci pt că asta am găsit rapid atunci când m-am mutat care îndeplinea cele mai importante cerințele ale mele. am oprit caloriferul în a treia cameră, încălzezc doar 2 iarna.
@AB, nu e scopul meu sa judec pe nimeni. Din contra, era un semnal sa nu-i judecam pe altii pana nu ne judecam pe noi. Daca vrei si poti fi cinstit cu tine insuti, stii cat de multumit esti de propria persoana. Oricum nu ar trebui sa conteze parerea unui pseudo-anonim de pe un blog.
M-as bucura, probabil la fel ca Vali, macar sa ii provoace discutia asta pe unii sa se gandeasca de doua ori daca fac bine sau nu. Si poate sa se corecteze, chiar si partial. Sigur, pot sa bage comentariile neplacute sub pres si… asta e, om vedea noi cum o scoatem la capat.
@Vlad
„Cine polueaza mai mult, cel care isi schimba masina la 5 ani sau cel care merge cu transportul in comun dar isi schimba telefonul anual?”
Daca merge cu transportul in comun e posibil sa „schimbe” mai des de anual telefonul.
FYI.
Toti suntem la fel, vrem mai mare, mai mult, mai smecher, mai.. Baloti de haine „de firma” nepurtate, gramezi de pantofi foloasti doar o data, mancare aruncata ca se apropie de expirare, masini imense cu motoare tot mai mari – suv-uri peste suv-uri (parca si Vali se plimba tot cu ditai rav-ul), renovam la fiecare 3-4-5 ani, aruncam mobila la fel, dupa cativa ani, case-palat de sute de mp pentru 2-3 persoane care consuma eneegie pe o iarna cam cat consumau parintii nostrii in 10 ani, bagam foarte des plimbari cu avionul doar pentru cateva ziele.. Etc.
Personal am incetat orice balarie de acest fel. La un moment dat o sa se duca dreak totul, aia e, scapa cine poate, ca in filme. Sper sa fiu cat mai batran pe atunci.
Ca o paralela: ieri am luat un audi a3, nou. Amintirile mele zic ca masina asta era una mica, usoara, consum mic. E imensa, mai mare cred decat un ford focus vechi de 12 ani pe care inca il folosesc si cu consum binisor peste acesta. Dar e eco, nu? Deh, salvam planeta dar in realitate e o prefacatorie uriasa
Chiar aveai nevoie de un Audi a3 nou?
Nimeni nu are nevoie de un Audi A3 nou.
Cum am zis mai sus, nu mai dau doi bani pe chestii de poluare&co de catva timp. Am facut asta ani in sir ca sa ce?
Am lasat masina in parcare (platita, nu pe trotuar) ca sa merg cu metroul sau tramvaiul si ma uit in jurul meu sa vad toti carnatii care nu se misca 200m fara cazan bmw, ml, gl, q, x sau orice altceva, chiar 2-3 masini pe apartament din c..ul berceniului. Nu au apa calda dar fac rate si pentru a doua masina.
Frustrare maxima, urmatorii ani am de gand sa consum fara economii. 20litri la 100km dar imi fac placerea. Si nu numai legat de masina. Urmeaza inca una, de data asta suv mare si cat mai greu. Stiti voi, siguranta, copil, confort, blabla, asta o sa spun celor din jur :).
2000 diesel minim, sh.
Poluarea nu mai e grija mea, daca autoritatile au vreo problema, nu au decat sa puna taxe sau sa faca ce doresc. Cand o sa vad politicienii, primarii sau popii”preafericiti” mergand cu trenul, metroul sau loganul 0.9, o sa imi schimb si eu obiceiurile. Pana atunci aia e, scapa cine poate
@Add. ai reușit să te faci înțeles 110% – very good piece of work – dar, așa, de completare: tu ai vota un politician care să susțină (să zicem) dublarea accizelor pe petrol & derivate?
@joker: da, as vota. Daca as avea puterea as face maine 20lei/l combustibil.
Privind in jur, combustibilul e foarte ieftin=consum imens=poluare uriasa.
As lasa accize mici pentru transportatori si pedepse imense in caz de trafic de combustibil.
Cum asa ceva nu cred ca voi vedea in cursul vietii mele, o sa consum cat pot.
In ro esti batjocorit daca esti cumpatat, modest si econom. Am folosit aceeasi masina 12 ani fix cu aceaste idei in cap, in jurul meu crescand suv-uri si bmw-uri-cazan, ocupand totuarele si iarba din jur, fiind apostrofat uneori cu mila, alteori cu aroganta tip „ba saracule” ca imi intersectam vechitura cu noua lor achizitie.
Ps. A3-ul acela nou ma costa aproximativ 3 salarii. Din pacate nu mai gasesc suv diesel cu motor mare, se pare ca m-am trezit tarziu. Merge si sh
@Add. așa, ușor, din aproape în aproape, ajungem să spunem că de fapt noi și Mohammed bin Salman Al Saud (CEO Arabia Saudită) avem de fapt aceiași agendă. haha.
True that, benzina ar tb sa fie minim 20/litru. Si fara accize reduse pt transportatori – cei care arunca mancarea sau hainele aproape nepurtate s-ar gandi de doo ori inainte sa cumpere ca inecatii daca-s de doo ori mai scumpe.
„In ro esti batjocorit daca esti cumpatat, modest si econom” foarte bine zis man.
land cruiser cu crawl control cabron
@Add „A3-ul acela nou ma costa aproximativ 3 salarii.”
Ce lucrezi?
@Add
Eu aș vrea să facă popriri și uzucapiune/expropriere. Dă-le dracului de taxe & impozite, că nu despre bani e vorba.
@zoso: se cere un articol „cât mai câștigați?”, ediția 2022.
La Add știm deja, ~10k oiro pe lună (un pic mai mult chiar, că nu se cuvine să iei Audi chel, te râd vecinii cu ele second.
@unsirb
esti odihnit tot timpul sau doar acum? cine cacat da 30k euro pe un A3 sh?
Nu @Add. Dar pentru o viata decanta ai nevoie cel putin de urmatoarele: dus, wc, loc de spalat si uscat haine, pat, frigider, macar o plita daca nu un aragaz, o masa si o debara.
Mie, personal, mi se pare ca minimalusmul ca trend a pornit tot de la clasa „aristocratiei” contemporana, care vor sa se distinga de „plebe”.
Poate oi fi eu nebun, si e o conspiratie stupida. Dar tehnologia actuala face ca singura diferenta dintre bogati si clasa de mijloc sa fie „am X dar e de 5 ori mai mare” sau „am X dar poleit cu aur” sau „am acces la X si-l pot folosi fara a-l partaja”.
In rest nu prea exista exista diferente intre bogati si clasa de mijloc in materie de acces la tehnologie (in tarile dezvoltate).
Laproscopia se face cu acelasi tip de aparat si daca platesti 50,000$ si daca platesti $500,000, difera doar conditiile de cazare in spital.
Telefonul de $500 are acelasi SOC si chipuri de memorie pe care il are si telefonul de $3000. Difera doar materialul din care e facuta carcasa si brandingul de pe difuzoare si lentila de la camera. Cine crede ca la un difuzor de 0.5cm conteaza ca e „Harmann Kardon” sau la o lentila de 1 cm2 e „Leica” e oleaca dus cu pluta.
Se mai aplica uneori limitari software intre modelele ieftine si cele scumpe dar mai toate pot fi restaurate pentru ca sunt, eminamente, doar limitari software.
Diferenta dintre bogati si saraci este ca bogatii au masina personala. Saracii au masina publica. Bogatii au avion personal, saracii au avion „public”. Etc.
Cred ca bogatii lumii vor sa se simta din nou cu adevarat bogati, sa simta ca ei chiar au ceva „al lor” la care sarakia sa nu aibe access. Ceva care sa le ateste cu adevarat opulenta si statutul social.
Si nu mai pot avea asta imbogatindu-se in plus, asa ca vor sa induca artificial diferente prin saracirea maselor.
Ma lasa rece preturile la masini. Nu are legatura cu veniturile ci atata vreme cat orice distrus poate avea 2-3 masini, consider ca pretul si taxarea lor e foarte foarte mica.
Aici nu e vorba de poluare ci de a arata cat ai :- de mare, in prezent cu eticheta „eco” sau „hybrid” lucioasa si fara legatura cu adevarul.
Fix asta fac desi vad ca cei 15-20 ani de besini eco si mediu din capul meu sunt mai greu de compensat.
Cu ceva timp in urma am inchiriat un audi s1 prin tarile cu apa calda (cica masina mica..). 200nuscati cai. Am consumat cam un rezervor pe zi, habar nu am cat de mare era dar balaria cred ca lua peste 18l pe 100km. Evident foarte eco si nepoluatoare…
Pai daca statul ar avea vreo grija de poluare, acest soi de masini ar costa de la 100k eur in sus cu impozit minim de 10% din valoare. Asa ca de ce sa ma sacrific eu? Cata vreme pot, bag la maxim, cat mai multe rezervoare.
Maine cu a3-ul, care arata deja un „economic” 8l/100 asa vreo 400km ca sa casc ochii aiurea pe drum (desi as putea lua trenul la probabil pret mai mic si cu bere inclusa).
Care toti ba nene ca eu am 3 perechi de incaltari, niste tricouri care multe au mai mult de 5 ani berlina cu motor normal si chestii de astea. Noi toti suntem fraierii care distrug planeta dar tu „Personal am incetat orice balarie de acest fel” Ce-ti mai place sa te aliniti…. :))
Nu doar americanii sunt adorabili cu poluare, si romanii sunt la fel, doar ca nu intereseaza pe nimeni.
Vezi orasele Romaniei, care sunt de fapt o extrem de mare parcare.
Avem o suprafata mai mare ocupata de masini decat de cladiri in orase.
Si nu sunt ala care propune mersul cu bicicleta sau trotineta, dar ma uitam in fata blocului si vad ca peste 50% din masini nu se misca saptamanal, nu zilnic.
Incep sa cred ca o lege anti-diesel in orase si impotriva masinilor mari, nu e o idee ff proasta, vezi Franta.
Nu se misca masinile pe dreak sa le ia. Alea care se misca se viermuiesc de zici ca-i benzina gratis.
Masinile si casele ar trebui taxate invers proportional cu veniturile, sa nu-si mai permita orice opincar sa vina in oras si sa-si cumpere cazane.
@Bogumil
Dacă nu era Franța, tu mai aveai alt exemplu?
@Roadrider
Oaie ai greșit blogul, aici noi chiar susținem urbanizarea oamenilor să nu mai stea in sărăcie.
@phaff: n-am vazut nicio „declaratie oficiala” de sustinere a urbanizarii si combatere a saraciei cu orice pret.
E treaba ta ce sustii si pot sa inteleg ca daca te-ai nascut la Videle de exemplu, o sa-ti doresti sa ajungi bucurestean.
Inteleg teoretic, da’ nu-mi convine.
Eu imi vreau orasul inapoi – fara adaosuri.
Sper ca soția să nu își dorească ceva mai mare.
Pai teajuta sa devi mai.ecologist gen sa traiesti cu jumate din ce ai plus pensie alimentara. :))
Dacă ceva mai mare, eu o să sper până în ultima clipă că este vorba de frigider.
@Edelweiss vezi ca scoate Smeg gama de frigidere „Rocco Siffredi”
Meme-urile alea de le tot pui de la un timp sunt mai mult anti capitaliste decat anti munca. Pare ca o iei pe urmele lui Faiar, Vali. Esti sigur ca aia 544.56 $ de la Patreon nu cumva sunt veniti mai dinspre est?
Și dacă ar fi așa, care e problema ta?
Nu e cazul acum cu cei 500$, dar patreonul a devenit cea mai facila si complet opaca metoda ca niste sageti sa fie sustinute cu bani. Daca niste grupuri de interese vor sa sustina un tampit sau niste tampiti in spatiul public care au un anumit discurs…e floare la ureche sa faca asta pompand bani in patreonul aluia. Faci asta cu 20 de voci dintr-o tara si dintr-o data controlezi directia opiniei din acea tara. Ca nu conteaza ce cred sau spun cu adevarat oamenii (nimeni niciodata nu o sa poata obtine parerea turor oamenilor), ci conteaza ce se aude. Si de regula aia care se pot face auziti sunt o minoritate nesemnificativa si controlabila.
Dar de ce sa te complici cu Patreon cand poti sa dai bani frumos, la vedere, pe un review random la un xiaomi de duzina sau pe un advertorial la o statiune bulgareasca detinuta de un oligarh rus. Sau la zer?
Partea nasoală e că Faiăr chiar are dreptate când se ia de capitalism și consumerism și corporații și vin #saraki ca tine care sunt de acord și apără sistemul care îi ține #saraki
Iar vorbim sa ne auzim, nu pot fi toti egali, nu pot avea toti la fel, nu pot trai toti intr-un anumit tipar, suntem multi, diversi si nu ne ajunge planeta asta.
Nu va zbateti, nu bufneste puroiul in urmatorii 30-40 de ani care ne raman noua. Ce va fi dupa noi, nu afecteaza si nici nu prea ne intereseaza, sa fim sinceri.
☺️Adevarat. Eu m-am trezit cam tarziu din pacate, am multe fitze si figuri de recuperat din ultimii 15 ani.
E si randul altora sa renunte la figuratii. Cum nu cred ca o vor face, ramane ca mai sus: scapa cine poate.
E o chestie simpatică: în general cei cu “so what? Life is not fair! Asta e!” nu sunt cei mai oropsiți dintre umblători…huh! Weird!
Îmi place cum in Europoor-Land se dă cu biciul in Americani
Că in Bulgaria, Ro, Germania nu merg oamenii 200m cu mașina. Sau aerul condiționat dat pe 16 grade ușile magazinelor larg deschise.
Ce trend este ăsta să te iei in continuu de americani?
Dacă tu nu aveai internet, tu nu știai să tastezi „europoor-land”.
Daca nu erau americanii nu aveam internet.
Phaff: ești ciudat.
Am uitat că modalitatea de modificare este dincolo….
Phaff: așa zic toți anti americanii, lanțul “logic” in dezbateri este mereu același (btw și la antisemiți). Începe cu “o avea voie omu’ sa zică”, trece la chestii personale gen ești prost, incult, gras, slab, etc… mai departe se ajunge la prostia americană, la sărăcia de acolo, la sistemul medical, la poliția americană, la americanii polițiști lumii, etc… Toate astea uitând ca vorbești despre o țară cât un continent.
Ultima dată când am fost acolo se vedea ca media este mai avuta decât unde locuiesc eu.
@AlexF. tribalismul american este cât se poate de real și omniprezent, din Vermont până în Arizona. cum spune cineva de pe-acolo, in America the game is almost over once you selected your parents.
In realitate nu interesează pe nimeni de poluare, american, german ori roman. Difera doar cat de mult se intind in afara plăpumii, uni scot doar un deget altii cracul pana c..r.
dadusem peste un video pe youtube unde un milionar american, a luat avionu privat sa mearga la 300km sa cumpere un iacht.
Eu tot astept ca poate UE baga obligatorie, pt anumite profesii, munca de la distanta. Prea multi freaca masinila zilnic zeci si sute de km pana la birou si acasa.
citește cu voce tare ce ai scris, respectând punctuația. fă exercițiul ăsta. subiect virgulă predicat. un milionar pauză a luat. excelent.
Mișto username-ul. Nu, mulțumesc.
ben mallah
Foarte bine ce face milionarul acela. Arata ca o are mare, exact ceea ce face oricare de pe aceasta planeta. Cu vreo 3 ani in urma l-as fi spurcat pe „poluator”, acum il inteleg foarte bine. Nu au decat sa renunte la masini vreo 100 de insi ecologisti ca sa compenseze ca mearge el cu avionul. In special cei care propovaduiesc asta peste tot onlineul si offlineul.
Exemple de „ecologisti” avem destule.. De fapt eu nu stiu pe nici un om cu adevarat ecologist. Cu gura si de impresie suntem toti pro-mediu, in realitate nici unul
Imi plac memeurile alea anti-capitaliste, pentru ca sunt adevarate.
:)))) „pentru ca sunt reale” :)))))))
singurele care au un graunte de realitate sunt aia cu hr si aia cu chadwick boseman. in rest sunt propaganda comunistoida ei jegoasa speta.
si stim toti, chiar daca unii nu ar recunoaste nici picati cu ceara, cam cat de bun a fost comunismul…
Reale pe sărăcia, dacă te uiți la afișele comuniștilor din perioada ilegalistă, sunt 90% identice.
Au venit comuniștii, am încercat și anti-capitalism, și a fost tare ‘fain’, nu?
Lumea nu înțelege că faptul că un sistem care nu e perfect (și clar că nu e, nu știu cine ar argumenta asta) ar trebui automat înlocuit cu o dictatură, fie ea a proletariatului sau a unui lider luminat.
Ce-avem acum e cel mai puțin rău sistem, atâta tot, cât progres s-au făcut în ultimii 200 de ani nu s-au făcut în zeci de mii de ani de civilizație pentru sărăcie, că de-aia și suntem 6 miliarde pe planeta asta, pentru că (repet, nu toți) este de mâncare să susțină populația aia cât de cât.
Da, nu toți trăiesc în lux, dar în alte vremuri pur și simplu se murea și gata. Ce-mi povestea bunicul meu de la foametea din anii 40 face azi și ultimul bătrân din rural să pară bogat (deși repet, clar, nu e, și standardele pentru sărăcie sunt altele azi).
Bros, faptul ca vi se repeta de cateva zeci de ani ca orice nu e capitalism e naspa – nu inseamna ca trebuie sa fiti musai atat de cretini incat sa o credeti.
1. Cand cineva spune ca e naspa cu muci capitalismul – asta nu inseamna automat ca acel cineva e vreun proponent al comunismului, they are just stating the facts.
2. Oamenii vor sa fie condusi, sa nu faca nimic important si sa castige doar cat le-ar fi de ajuns pentru un trai modest. Orice sondaj de opinie facut vreodata demonstreaza acest fapt banal.
3. Lucrurile importante pentru voi precum liberul arbitru, antreprenoriatul, meritocratia – inseamna fix nimic.
Sunteti nimic la scara macro, si unicul motiv pentru care capitalismul nu va muri maine dimineata e ca nimeni nu vrea sa se sacrifice pentru alternative.
Ca de murit va muri oricum, lent si dureros, asa cum merita si asa cum ne-a facut pe toti cei 8 miliarde sa traim pana acum.
Dar e ok, continuati cu dumele astea cu comunismul, banii altora si ce vome mai regurgiteaza intre ei dreptacii zilelor noastre.
@Bart cineva trebuie sa produca bunurile necesare acelui „trai minim decent” sub un dictator „luminat”.
Oamenii pentru care liberul arbitru, antreprenoriatul, meritocratia nu inseamna nimic sunt de obicei inca pe nivelul de subzistenta/nevoie primoridala de hrana/adapost.
Pentru China, cei care fac muncile cele mai nasoale sunt populatia de la sate si alte minoritati neagreate de stat (ughuri, falun gong, etc.) dar si africani.
Nu avem inca robotii necesari pentu a inlocui agricultura manuala pe scara larga.
Si nu sunt suficient de sigur ca daca i-am avea asta ar rezulta intr-o utopie din care am face neaparat parte si noi Romanii.
ce inseamna „trai modest”? ca una e prin africa centrala si alta in statele unite. iar comparativ, saracii dintr-o parte sunt nababi fata de bogatii din cealalta.
dreptate vrem, dar nu pentru catei. discurs tipic comunist.
plus ca unele se contrazic singure. „for a vanishingly small capitalist class”. vanishingly small. get it? adica dispare. deci unde e problema?
living paycheck to paycheck. a scris ea de pe un iphone 13.
mormanul de gunoaie ramas in urma nu l-au generat „capiltalistii” ci fix „opresatii „. ca numarul ala vanishingly small de miliardari nu au consumat miliarde de sticle de cola.
i want to have income to fund my lifestyle. gresit. iti faci lifestyle-ul dupa income. asa a fost intotdeauna si asa va fi intotdeauna.
Imi pare bine ca ne putem limita la un schimb de argumente fara jigniri, exceptand cele generale, legate de concepte.
Eu cred ca ceea ce faceti voi se supune unei logici strambe, exemplific:
„Oamenii sunt saraci, prin urmare asta e statutul lor firesc, iar daca e firesc ca oamenii sa fie saraci, automat e si bine”.
Adica egalizarea unei stari de fapt cu legitimizarea acesteia.
„Cei care nu isi doresc antreprenoriat sau meritocratie sunt fix cei saraci, si sunt saraci PENTRU CA nu isi doresc antreprenoriat, meritocratie, etc.”
E un argument circular si profund viciat, de tipul „nu mai fitzi saraki”.
Eu spun ca oamenii ar trebui sa traiasca demn chiar daca nu isi doresc sa fie antreprenori.
Aici e frictiunea fundamentala, „lupta de clasa”, pentru ca saracii in realitate nu sunt saraci pentru ca nu si-ar dori sa castige mai mult, ci pentru ca nu sunt LASATI sa castige mai mult, din moment ce elitele super-bogate nu au niciun interes ca saracii sa isi depaseasca acea conditie, dimpotriva.
Pe scurt, problema cu capitalismul nu e cu principiile sale mercantile si evident, naturale, ci cu faptul ca a devenit o cleptocratie monopolista si profund nedreapta.
SIGUR ca regimurile comuniste au fost si sunt cancer, dar asta nu face capitalismul actual mai putin putred din toate punctele de vedere.
Ori, repetand la nesfarsit ca „altceva mai bun nu avem”, in special cand te numeri printre cei care NU au dificultati financiare majore – e atat ipocrizie cat si incurajare a perpetuarii starii de fapt prin non-actiune (din moment ce nu te deranjeaza, ba chiar iti convine).
Pentru ca din nou, orice alternativa la capitalism ar implica o reasezare a principiilor cu mult catre stanga (socialism, unionism, pasunism, utilitarism, comunism, variante combinate, etc.) din care majoritatea ar avea doar de castigat iar cei putini si elitisti doar de pierdut.
Istoria ne-a invatat ca de fiecare data cand cutitul a ajuns la os „saracilor”, s-a lasat cu distrugerea fizica a establishmentului, fie ca acela era reprezentat de monarhie, cler, burghezie, boierime, etc.
Ganditi-va ce se va intampla cu miliardarii lumii de peste 20 de ani, in conditiile astea.
pai exact aici e baiul. „lupta de clasa”. exact unde se separa clasele alea? la 3000 de euro pe luna? la 1000? la 500? la 100?
si da, principial ai dreptate. capitalismul lipsit de un control se transforma intr-un animal turbat. dar asta nu are nimic de a face cu „saracia” clamata de respectivii autori. aia doar nu au chef de munca. si cosnidera ca li se cuvine absolut totul, fara sa faca nici cel mai vag efort pentru asta.
aici ar fi de discutat un pic alta discutie, cum ar fi rolul influenterilor in toata tarasenia asta. ca se uita prostii pe internet la ei si considera ca ala e normalul. 2 3 clipuri, pac milionul => masina de lux, vacanta de lux, si restul sclipiciului. iar realitatea nu este asa. ca sa nu mai zicem ca prostul de fapt nici nu isi da seama ca e chiar invers. el daca nu s-ar uita, si influenterii s-ar duce in cap destul de repede.
da’ ce o fi mia simplu? sa te duci la umnca si sa ai un „lifestyle” conform cu „income”-ul tau? sau sa o arzi mai mult pe acasa dand si ultimul banut pe vreun produs la ultra mega superpret doar pentru ca la recomandat influenterul preferat si sa te plangi ca esti sarac si capitalistii aia nenorocoti iti sug si ultima picatura de sange?
Haide men, avem niste pretentii, nu ?
Chiar crezi ca ii ia cineva in serios pe socialistii de catifea ?
Am mai avut si noi pe unii pe aici prin Romania acum cativa ani, Demos…lol
Aia sunt chiar pe calapodul exemplelor de mai sus, cu cei care latra jos capitalismul de pe un iphone 13.
Eu nu la aia ma gandesc cand spun „saraci”, ci la toti cei carora salariul lunar le ajunge strict pentru necesitatile de baza, si de multe ori nici pentru alea.
Daca o iei asa, nimanui nu i-ar pasa ca Bezos sau Musk au sute de miliarde, atata timp cat le-ar da si celor care au contribuit la averea respectiva niste salarii mai de doamne ajuta.
Nu nesimtite, nu. Cinstite. Demne.
Ce avem acum e cum ar zice americanii „acting with impunity”. Adica pe langa ca sunt hoti, sunt si nesimtiti, si aroganti.
De aici si nivelul de ura, pentru ca foarte simplist vorbind, „nu se face asa coaie, e de porc”.
Faci bani, esti antreprenor, meritocrat, schimbi lumea, bravo boss, dar fa-o cu stil, fa-o uman, fa-o in asa fel incat cei care depind cu viata de jobul in fabricile tale sa te respecte si sa isi doreasca sa munceasca in continuare pentru tine.
Pe scurt, salarii demne pentru toti copiii, in functie de capacitati si merite, dar toate plecand de la un minim suficient.
Cat e „minim suficient”, ca ma intrebai unde tragem linie ?
Cred ca in fiecare tara exista un concept legiferat al cosului minim necesar, iar fiindca astazi majoritatea tarilor sunt grupate pe tiers de preturi sensibil comparabile, probabil ca undeva la un o mie de euro net pe cap de vita furajata in Europa ar fi un inceput bun.
Adica cea mai necalificata si imputita munca sa fie totusi platita in asa fel incat amaratul ala fara studii, fara minte, fara mai nimic care sa-l separe de un animal de corvoada, sa poata totusi trai sa aiba de un gratar o data pe luna.
Daca chestia asta ar fi impusa prin lege si respectata, cred ca ar fi un pas inainte si in mod counterintuitive ar ameliora si din presiunea crescanda din societate, deci i-ar ajuta si pe capitalistii pur sange sa aiba liniste si pace ca lucrurile nu vor degenera cu efecte fatale pentru ei.
Pentru ca asa cum stau lucrurile azi, oricum ai da-o, oricate argumente ai pune pe masa, adevarul este ca e o lume profund, fundamental nedreapta si trista pentru majoritatea omuletilor care ne chinuim pe aici prin iarba.
„Pentru ca din nou, orice alternativa la capitalism ar implica o reasezare a principiilor cu mult catre stanga (socialism, unionism, pasunism, utilitarism, comunism, variante combinate, etc.) din care majoritatea ar avea doar de castigat iar cei putini si elitisti doar de pierdut.”
Hulitul asta de capitalism a creat societatile alea in care cea mai mare parte a oamenilor lucreza 40 de ore pe saptamana, se pensioneaza undeva la 65 de ani si duc o viata relativ decenta, avand acces la sigurari medicale la un nivel acceptabil. La ani lumina de viata pe care o duceau parintii lor, ca sa nu mai zic de bunicii lor. Parerea mea e ca chestiile precum „socialism, unionism, pasunism, utilitarism, comunism, variante combinate” nu or sa aduca in veci bunastare majoritatii. Nu exista alternativa care sa inlocuiasca piata si antreprenoriatul. Adica milioanele alea de creiere care se perpelesc noapte de noapte sa scoata profit, sa nu dea faliment, sa vada cum pot face pantofi sau laptopuri sau prezervative sau borcane cu gem de prune mai ieftine si mai bune decat concurenta. Alternativele anti-capitaliste enumerate de tine sunt niste mizerii care produc in final foame, subdezvoltare si risipa complet cretina a resurselor. Vezi ca exemplu comunismul oriunde in lumea asta si, in mod special in Romania. Eu am trait in perioada aia si pot sa iti spun ca era o mizeria sortita sa moara, in principal din motive economice. Iar majoritatea aia despre care sper tu ca ar avea de castigat facea foamea si frigul zi de zi, in modul cel mai sordid cu putinta. Sistemul era falimentar din felul cum era construit. Nu poti conduce economia centralizat, ca dai faliment rapid. Nici macar daca aia de la „centru” sunt genii economice. Dar acolo ajung cu siguranta niste lepre incompetente, asa cum se intampla in orice dictatura. Pentru ca nu poti bloca o libertate esentiala (libertatea economica) fara sa fii nevoit sa apelezi la o dictatura.
Poza aia cu the good reset confirma teoria potcoavei.
cred ca e o mema de dreapta, prea are sens.
19 iulie – https://www.bursa.ro/obiceiuri-vechi-si-generalizate-asf-nu-are-monopolul-angajarilor-pe-pile-62960748
La discuţia asta merge bine videoclipul de aici, cel puţin partea de la început. https://www.youtube.com/watch?v=4GX6a2WEA1Q&t=460s
Mi-am anuntat colegii din US ca plec in concediu si la ce sa se astepte cat lipsesc. Mi-a urat unul dintre ei concediu placut in chat privat, i-am multumit frumos si am incheiat cu ‘See you in three weeks!’ raspunsul a fost ‘OMG! THREE WEEKS! You got to love Europe!”
M-am simtit de cacao, pentru ca nu m-am gandit pe moment ca cele 30 zile/an contractuale pt mine sunt 10-15 pentru colegii din US. Mi-am multumit in gand ca am ales sa ramanem in Europa si mi-am inchis laptopul cu o senzatie de … probabil jena.
Greu cu alea 30. Eu aici am 32 (30 platite in plus, nu mult, vreo 20e net, alelalte 2 platite normal). Nu stiu cum ne descurcam asa amarati
eu anu asta mai am doar 21 de zile (cu 3 setate pe la inceputu lu sept). Trebuie sa folosesc musai inca 11 ca am voie sa las doar 10 pentru la anu.
Dar…presupun ca e nasol ceva aici.
Grijania ei de lume!…..
Oameni răi se ia de săracele vedete.
Memeurile anticapitaliste sunt adevărate, TOATE!
La fel teoria conspirației, e adevărată și veridică până la virgula.
Trăim pe noi culmi de ipocrizie in care bogătanii ne sfătuiesc să ne scobim pe sub unghie mai ceva decât o făceam deja până acum.
Doamne ajuta sa ne întoarcem în epoca de piatra. Nu era poluare atunci, decât de la vulcani.
cu mentalitatea esti deja acolo, restul vine de la sine
Mai demult poluau dinozaurii, acum doar vacile cu balega lor.
Din păcate se produc multe lucruri, doar de dragul de a se produce, apoi se investesc bani în marketing ca să se vândă acele produse și apoi oamenii le cumpără chiar dacă nu aveau neapărată nevoie de ele. Ce nu sunt se cumpără se aruncă, asta e, încă o afacere ratată, ”a trebuit să încercăm”.
Nu numai Americanii sunt așa. E plin și la noi.
Ce nu spune poza „the good reset”:
* Lots of children – fiindca ai nevoie de mana de lucru multa si ieftina pentru a putea produce local mancare suficienta „fara chimicale”.
*Tractorul de pe camp cu ce merge? Cu apa distilata? Sau e o relicva a vechii societati?
* doar copacul din poza asigura un control natural al CO2? Ca restul pare a fi teren arabil cu mici sate pe ici-colo. Care-i planul? Copaci mai putini dar mai mari? Fiecare sat cu arborele lui Sequioa?
* Hainele alea nu par taranesti. Cine le-a fabricat? Sunt tot relicve ale vechii lumi? Dupa scheletu ingropat asa pare. Ce faci cand se rup hainele alea?
Poza aia e efectiv o reuniune de teorii ale conspiratiei si un instantaneu romantizat al unui stil de viata care, realmente, nu a existat in SUA decat cel mult doua decenii, doar pentru anumite paturi sociale, pe zone limitate, si doar ca urmare a distrugerii lasate in urma in Europa de al doilea razboi mondial.
Pe oameni îi deranjează că legile actuale facilitează transferul de avere, de fapt. Se dau sume enorme pentru companii care fac profituri uriașe, în schimb ce tot costul este suportat de populație. Cresc profiturile la companiile de electricitate, gaze etc dar crește costul spre populație ș.a.m.d.
De exemplu:
The European Commission has proposed exempting private jets and cargo flights from the planned EU jet fuel tax. A draft indicates that the tax would be phased-in for passenger flights, including ones that carry cargo.
Așadar, carboon tax numai pentru săraci
Asta este greșit și asta îi enervează pe oameni.
Și a început de la panemie, când multe state au pus ”excepții” de la reguli pentru diplomați, oameni de afaceri, funcționari în misiune în alte țări ș.a.m.d.
Regulile actuale sunt făcute să faciliteze transferul de avere și oamenii văd asta peste tot.