Magazinele au început sezonul de reduceri mai devreme, speriaţi de vânzările mici avute în decembrie 2008. Reducerile încep de la 30 şi ajung până la 70%, totul de teamă să nu rămână cu marfa nevândută…
Şi aici intervin eu. Cum adică reduceri de 70%?
Haideţi să exemplificăm. O geacă oarecare de la Columbia costă 400 lei în România. Geaca se fabrică în Bangladesh şi iese pe poarfa fabricii cu o valoare de 50 lei. Mai adaugăm marketing 50 lei. Transport 50 lei. Chiria magazinului unde stă şi salariul angajatei sictirite care ţi-o bagă în pungă 50 lei. Preţuri grosso modo, că sunt mână largă. Geaca ajunge să coste 200 lei. În America, aceeaşi geacă costă 30$ (anul trecut în Las Vegas m-am uitat după o geacă pe care o vazusem în România si atât costa). Restul de 200 lei e reprezentat de adaosul comercial. 100% adaos. Converse – 10$. În Romania 2-3 milioane. Şi aşa mai departe.
Sigur că reducerile sunt 70%, pentru că oricum comerciantul va face un profit de 30%.
@Olix: Leonardo e si el deja in categoria „am o problema” desi mergea si el cu 150% adaos…
Tragem o concluzie: Ne fraieresc astia la greu si sa cumparam acum cat este la reducere.
@OLiX: Pe dracu, am fost miercuri la film (ca e semi-moca) si toate magazinele erau goale – clienti ciu-ciu.. Ce-i drept am resimtit si eu lipsa de M-uri.
PS: Pretul unui produs nu prea are de a face cu costul sau de productie ci de cerere. Daca eu inventez maine o masina care merge cu aer si ar costa productia ei 1000 euro/bucata, prost sa fiu sa o dau cu 1300,
@zoso: De obicei cand sunt preturi atat de mici incat sa vanda in pierdere, e clar ca vrea sa scape de marfa si sa inchida.
Si totusi oamenii cumpara in draci! Fac pariu ca daca ma duc in weekend sa cumpar cate ceva, iar nu o sa gasesc nimic pe masura mea (M)
O regula misto impusa in sezonul asta de reducere, e cea ca reducerea unui produs nu poate fi conditionata de cumpararea altui produs. Foarte buna treaba asta, ca daca stai sa te gandesti aia de la Leonardo faceau asa tot timpul.
Ma uitam si eu in preajma Craciunului prin magazinele din Baneasa si facand un mic calcul am ajuns la concluzia ca-s o multime de produse la preturi cel putin duble fata de ce am vazut pe afara. De exemplu o camasa pe care eu mi-o luasem cu 60 de euro de-afara, aici costa 400 si ceva de lei. Si-s multe exemple de felul asta. Ca sa nu mai zic ca de exemplu in zona magazinelor cu articole sport (adidas, nike, puma …) am vazut articole ce par a fi luate de la rebuturi, nici nu se compara cu oferta de dincolo. Asa ca dupa ce am plecat din Baneasa am programat o excursie in Austria la inceputul primaverii cu dublu-scop: plimbare si cumparaturi.
Aici ar putea fi o discutie mai vasta. Reducerea se aplica la ce? Daca se aplica la adaos comercial atunci reducerea e una, daca se aplica la pretul marit cu o zi inainte e cam … tot pe acolo.
Reducere 70% din 400 lei inseamna 280 lei, ceea ce presupune ca acel produs se vinde cu 120 lei. Nu se aplica regula cu „profit 30%”. Dupa mine explicatia este alta….prefera sa vanda chiar fara un profit (desi ma indoiesc ca ar fi asa) decat sa tina acele produse pe stoc (degradare, cheltuieli de stocare etc).
Oricum, reducerea de 70% se aplica produselor greu vandabile.
din aceasta cauza am ajuns sa comand de pe net din state. exemplu concret: o pereche de blugi de la tommy aici erau 500 ron, din state i-am luat cu 29.99 usd + 13.95 usd si absolut nimic vama (i-am primit la usa acasa).
reducerile nu se fac din adaosul comercial, ci din pretul total al produsului si geaca aia in Bangladesh nu costa 50 de lei la poarta fabricii, ci mai degraba 10 lei…de exemplu o pereche de cizme care in magazin se vinde cu 350 ron, pe avizul de insotire a marfii avea pretul de 30 ron, asta din sursa sigura!!!
@Nick: corect. eu m-am referit insa la reducerea din adaos. pentru ca nu cred ca e vreunul atat de prost sa vanda in pierdere.
@rosoiu dar ce te faci daca-i comanzi si cand iti ajung acasa constati ca sunt mari sau mici? bine, in primul rand nu regreti, pentru ca n-ai dat o gramada de bani pe ei, dar totusi. ce faci?
Reducerile de cele ai multe ori sunt praf in ochi…
Imi povestea un prieten ca urmarea sa-si ia si el o geaca ( pana mea… nu mai stiu de care) de un magazin in Plazza…
Si fiind cam scumpa a astepta reducerile… ca sa constate ca scria pe ea reducere cu 50% , insa pretul era la fel… ca omu stia pretu ca se tot uitase la ea de fo cateva luni…
Asa ca… vrajeala….
undei ai vazut tu comversi la 2-3 milioane?
sunt pana in 2 milioane si daca te uiti pe eastbay, ultima gaselnita a lor este de vreo 80$ spre 90 ceea ce inseamna bine peste 2 milioane spre 3 ca nu mai stiu cat e dolarul
aberezi ca mai mereu
@conserv: anul trecut atat erau in magazinul de vizavi de liceul lazar.
@geretus: pai da, reducerile se fac din adaos, nu din preţ
@OLiX: ideea este ca mai intai am fost la un magazin tommy de aici, am probat toate cele si am vazut ce masuri imi trebuiesc
nu ma intereseaza reducerile, daca vreau ceva il cumpar atunci, nu mai stau 1 luna ca poate`l baga la reduceri.
@zoso
Ori nu m-am facut inteles… ori nu inteleg ce vrei sa zici…
Sa ma explic.
Geaca sa zicem ca, virgula, costa 1000 ron inainte de reducere….
Si acum, cu reducerea de 50%… pretul pe care il platesti este de…ai ghicit… 1000 RON…
Unde e reducerea?!
@zoso : minim poti vinde in costuri…nu ai cum sa vinzi un produs mai ieftin decat le-ai cumparat/intrat in gestiune. Se numeste concurenta ilegala si contravine legislatiei in vigoare.
Deci si 90 % daca scrie acolo discount ala tot castiga bani, nu pierde. Si asta nu inteleg romanii, tin hainele pe stoc, se zgarcesc, vand extrem de scump si romanii s-au mai luminat si ei, nu mai dau banii aiurea si se duc prin afara sa cumpere , unde e mai ieftin si mai de calitate .
Chiar daca ai aceleasi cheltuieli cu masina si cazarea ramai cu , calitatea ! cea mai importanta! si vezi si ceva frumoss….
@geretus: nu, nu, am inteles. ce voiam eu sa zic e ca de obicei la noi 50% reducere inseamna – 50% din adaosul comercial.
Daca reducerile se fac din adaos si nu din pret, nu ar mai fi afisat la intrare si pe eticheta 70%!!! In intreaga „literatura economica” nu exista notiunea de „reducere din adaos”!!! Iti spun „din experienta” ca exista controale „la sange” si amenzi usturatoare daca nu se respecta legislatia in privinta reducerilor!
Asa ca, mergand pe exemplul tau: vanzatorul vrea sa acorde reducere de 70% din profit = 140 -> vinde produsul cu 260 (din 400) -> reducere reala de 35% (sunt mai multe moduri de calcul, dar ca sa intelegi procesul…). Daca se afiseaza reducere de 35%, mare, la intrare nu vad ce ar avea de pierdut vanzatorul.
Pe de alta parte, Romania este tara tutror posibilitatilor (SUA = mic copil) asa ca totul e posibil, dar numai in cazul catorva comercianti (destul de putini).
Daca nu ar fi femeile asa cum sunt, barbatii nu ar mai da atatia bani pe toale. La noi, daca nu ai o toala „de firma”, chit ca esti curat si normal imbracat, pentru femeie nu esti interesant. Ea stie foarte bine preturile si tu daca te imbraci „de firma”, chit ca nu ai ce manca acasa, vrajeala merge si lovesti scorbura!
poate sa fie 90 % reduceri ca tot le ies si lor ceva
Daca sunt asa controale cum spune DanC, atunci de ce TCM are de pe 15 ian afise cu pana la 70% reducere si defapt nici un pret nu s-a modificat? Ei nu sunt controlati? Intru zilnic si stiu ca au fost reduceri in decembrie si alea au ramas cu toate ca afisele spun ca se reduce din 15 ianuarie.
voi chiar va faceti griji de unde e reducerea? Se cumpara pe nimic si se vand la fraierici pe bani grei si apoi ouau..reduceri de 70%. Numai la noi e asa. in afara nu am vazut asa praf in ochi.
Baieti, nu va mai fortati. Oricum nu stiti despre cei vorba. Asa ca luati de unde va place, la ce pret va place, sau asteptati colectia noua
@maniak- in perioada de „sale” poti vinde lejer sub costuri. Mai citeste.
@zoso
Inteleg ce-ai vrut sa zici…
Din pacate, conform exemplului dat, unii doar afiseaza reducerile, fara sa se simta asta in preturi…pe principiu: afisam reduceri ca sa vina prostii sa cumpere, ca oricum 90% din el nu stiau ce pretui aveam noi inainte…
Eu de ex, nu ma agit cu cumparaturile de toale…Imi iau rar cate un costum sa zicem ( profesia mi-o impune, fara sa ma cac pe mine la faza asta… da asta e situatia) niste blugi ( preferabil simpli, clasici, si nu scumpi) si alte kkturi…La mine se poarta toate astea pana se uzeaza, nu se schimba ca s-a schimbat moda, sau din alte motive…
Asa ca… reducerile lu’ peste ma lasa rece.. Daca n-am nevoie de nimic nu cumpar…
la naiba cu cumparaturile astea ca n-am timp deloc e chiar educativ postul asta ..chiar nu ma gandisem care-i treaba cu reducerile, nu prea m-a preocupa problema. vad ca @olix e mai preocupat asa de fel =))
Lucrez in domeniu…. la cele mai mare reduceri adaosul nu scade niciodata sub 100%
Zoso, stai prost cu matematica. Daca adaosul e de 100% o reducere de 70% te face sa vinzi in pierdere. Asta pentru ca adaosul e la costul de productie iar reducerea e la costul total. Deci, daca reduc costul total cu 50
% la un adaos de 100%, inseamna ca il vand cu profit 0 iar daca reducerea e de 70% il vand in pierdere.
De vandut nu vinde nimeni in pierdere pentru ca adaosurile la noi sunt mult peste 100%, depasind bunul simt. Comerciantii profita de snobism si vand produse de proasta calitate cu preturi aberante. E un fel de taxa pe prostie.
Adaosurile la haine sunt foarte mari. In foarte multe cazuri ajung pe la 400-500%. Aceste adaosuri sunt atat de mari din cauza ca si costurile sunt ridicate: chiriile exagerate, pierderile cauzate de furtul din magazin, etc.. Bineinteles ca s-ar descurca acesti comercianti si cu adaosuri mai mici, dar daca sunt clienti si la preturile astea, de ce sa nu profite?
tiptip.. si ce daca pe aviz scria 30ron.. scria asa pt a plati asigurare de transport cit mai putin.. end of story
As vrea sa vad o „sesiune de shoping” intr-o perioada de scumpiri.
Ca sa fiu mai exact afise mari pe vitrine: „Luati azi pitipoancelor, ca de maine nu se mai stie” urmat de un „din data de X” scumpiri 50% =)).
Cred ca nu e numai vina comerciantilor ci si a importatorilor care baga din top.
@Mihai – adaosul se aplica de comerciant peste pretul de achizitie. Adaosul reprezinta castigul comerciantului pentru vanzarea acelui produs. Nu are nici o treaba cu costul productiei.
unde ai vazut tu converse cu $10? mi-as lua si eu vreo 20 de perechi la banii astia. pe converse dot com o sa vezi ca preturile variaza intre $65 si $294 (depinde de model).
@Adi eBlog, da, clar, importatorii aduc deja marfa overpriced. exceptie fac chinezii din dragon
De reduceri:
– Ochelari de soare redusi 50% de la 84 lei la 54 lei
– Pantofi de 119 lei redusi la 119 lei (pret vechi taiat, pret nou scris mare cu rosu).
Noi sa fim sanatosi!
In principiu sunt de acord cu tine Zoso, doar o mica corectura dpdv matemativ. Pt ca un magazin sa isi permita sa faca reducere 70% trebuie sa aiba marja de profit de cel putin 200%. Daca are reducere de 70% nu inseamna ca ii mai ramane profit de 30%.
@Mihai: n-ai citit comentariile, nu?
eu am lucrat la timeout, si am vazut hartii de intrare a marfurilor in magazin. un tricou intra cu 10 lei, si era vandut cu 70-80 de lei. la reducere, il faceau maxim 35. deci tot scoteau o gramada de bani.
dar totusi, prefer sa astept reducerile sa imi iau haine, desi de multe ori cand am nevoie, nu prea am de ales. evident ca ma oftic cand intru in acelasi magazin din care mi-am luat haine la pret intreg si vad preturile de 2-3 ori mai mici.
@Andrei: trebuie sa va puneti povestile in ordine. ba nu sunt atata in romania, ba nu sunt atata in state. e trist daca toti vorbim din auzite.
meh salesmenilor, nu ai voie sa vinzi sub pretul de achizitie, legal. iar ca sa faci o promotie de reduceri, trebuie sa faci o lista cu produse si preturi si sa te duci la primarie sa ti-o aprobe. si e clar ca nu iti aproba sa vinzi sub pretul de achzitie. ca idee, la Benvenuti, o pereche de pantofi de dama de 300 lei pret la raft, are pret de intrare de maxim 50.
cand adaosul este intre 150 si 300% este firesc ca reducerile sa ajunga la 70-80%; problema nu este aici, ci la faptul ca in Romania sunt aduse colectii vechi si nimeni nu vede; in marea majoritate a magazinelor din mall-uri sunt colectii vechi; mergeti peste granite fiecare; incercati un exercitiu si tine-ti minte un produs, doua de la Zara, Mango, Promod, Castro etc si o sa aveti surprize… pe de alta parte reducerile sunt facute cu acordul producatorului (la noi sunt importatori, nu reprezentante) si evident o parte din costuri sunt suportate de catre acestia.
Asa ca, distractie placuta la cumparaturi in mall-uri… pentru solduri
pai povestea mea e intr-o ordine clara. am zis ca o pereche de converse nu e atat de ieftina afara.
al doilea paragraf, care ii raspunde lui @Adi eBlog spune ca marfa adusa la noi e overpriced de doua ori. o data de la producator, o alta data de la importator. la care se mai adauga si adaosul vanzatorului.
n-am vrut sa jignesc sau sa subminez pe cineva, doar ca imi atrasese atentia suma aia de $10 pentru o pereche de tenesi
@Andrei: la outlet e.
…în timp ce la americani Circuit City dă faliment.
Fashion House Outlet … sucks ..
Conversi 10 dolari ? Unde tata ? In Danemarca daca nu punem reducerile de sarbatori sunt peste 80 de euro. Cu reduceri mi-am luat cu 30