Ce am învățat până la 35

Pentru că trecui și hopul ăsta, aș vrea să împart cu voi câteva chestii pe care le-am învățat în ultimii 10-15 ani, într-o ordine oarecare

  1. Respectă-te pe tine
    Relativ simplu. Comportă-te cu tine cum ai vrea să se comporte alții cu tine. Nu poți pretinde respect dacă nu oferi respect.

  2. Schimbarea începe cu tine
    E ușor să vrei schimbare, să vrei o țară și lume mai bună, dar să nu faci nimic pe tema asta. Încearcă să schimbi mentalități la tine și apoi vei vedea de ce se schimbă foarte puține.

  3. E mai ușor să menții curățenie
    Primul lucru pe care l-am făcut acum 14 ani când m-am mutat singur a fost să nu fac curățenie vreo doi ani așa. Timp destul să observ că, de la o vârstă nici nu e amuzant să stai în mizerie, nici femeile nu te mai fut așa ușor când le aduci într-o cocină. Și, spre deosebire de alții, mie mi se pare mai ușor să mențin curățenie decât să petrec câteva ore pe weekend râcâind mizeria adunată în cursul săptămânii.

  4. Fii ordonat
    Asta am descoperit din timp: dacă pui o unealtă de unde ai luat-o, data viitoare o găsești tot acolo. M-am obișnuit să pun lucrurile într-o ordine oarecare și să mențin acea ordine, fapt care mă ajută mental și nu numai. A avea ordine în casă, la birou, în şifonier şi frigider economiseşte timp, timp care poate fi folosit în alte scopuri.

  5. Lenea și delăsarea nu mai sunt amuzante
    De pe la 25 așa devine jenant și mizerabil să te plângi în continuare că trebuie să te trezești dimineața sau să te duci la muncă. Te poți opri, pur și simplu, pentru că nimănui nu-i pasă, deja toată lumea a trecut peste asta. Asta e valabil și pentru toate pizduțele care s-au descurcat până pe la 28 pe baza aspectului. Vin din urmă puștoaicele de 20, care fac și ele oral și anal, învață să faci și altceva.

  6. Ținuta îngrijită
    E greu să treci de la blugi rupți, bocanci și tricouri cu capete de morți la culori mai normale și să înveți să te îmbraci. Și e nasol că nu suport deodorantul, așa că trebuie să fac duș mult mai des.

  7. Onoare şi reputaţie
    Un bărbat trebuie să îşi tină cuvântul. E probabil cea mai depreţ însuşire a sa. Dacă zici că faci un lucru, reputaţia ta se clădeşte pe posibilitatea de a respecta acest angajament luat. Aici întră şi “m-am despărţit de curva aia, hai să ii pun pozele pe net” şi profitarea de femele bete (nu e amuzant nici la 18, nici la 25). Sunt pur şi simplu chestii greţoase care nu se fac.

  8. Munceşte cu capul
    Am scris acum trei ani despre asta, reiau ideea principală: până la 30 de ani trebuie să acumulezi destule cunoştinţe încât să poţi munci mai repede şi mai puţin decât ai făcut-o când aveai 20 de ani.

  9. Cărţile
    Îmi displac oamenii care mă întreabă ce citesc, pentru că au impresia că dacă o fac în public, în avion sau în tren, o fac pentru a epata. Cititul e o experienţă foarte personală, fuck you, bitch, citesc pentru mine. Când vă întreabă cineva ce citiţi, spuneţi-i că autobiografia lui Botezatu sau Justin Bieber şi vedeţi la reacţia lor de ce trebuie să ignoraţi.

  10. Tehnologia
    Ăsta e şi un blog de tehnologie, şi pe la mine prin casă e destul de plin, dar majoritatea au fost cumpărate pentru că erau necesare (citiţi “fac bani cu ele”). Ca şi la cărţi, factorul de fuckyou trebuie să fie extrem de puternic în încercarea de a evita papagalii care trăiesc pentru obiectele din jurul lor şi presiunea lor de a avea un anume telefon, un anume laptop şi aşa mai departe. Sunt unelte, sunt doar unelte.

  11. E greu să crești un copil
    E foarte greu să crești un copil, e nevoie de bani (nu că nu ar putea fi crescut mai comunist, cu ce se găsește), de atenție, de dragoste, de renunțat la plăceri, excursii, achiziții și somn. Primele rezultate apar pe la 5 ani, când începe să fie conștient de dragostea din jurul lui și să răspundă. Dar uneori trebuie sa iei unele decizii grele și pentru tine și pentru el, și poți cădea foarte ușor în extrem părintelui autoritar, care nu explică, ci dictează.

  12. Copilul e o scuză bună pentru alții și pentru tine
    Dacă aveți copii știți că e un mod facil de a vă scuza din varii obligații mai mult sau mai puțin plăcute, motivând că are nevoie de extra grijă. Problema e când îl folosim ca scuză pentru noi: nu merg la sală că nu am timp, nu merg în excursii că nu am cu cine să îl las, nu mă îngrijesc că am grijă de el, uită de partener din cauza copilului.

  13. Fă bani
    Un bărbat trebuie să poată acoperi din veniturile sale cheltuielile casei. Asta nu înseamnă că ea nu trebuie să contribuie cu nimic sau că salariul ei nu contează, dar de la o vârstă devine jenant să nu poți plăti curentul sau să nu ai bani de ieșit în oraș.

  14. Fă economii
    Cheltuieli neprevăzute apar mereu. Cade acoperișul, se strică mașina, pică un dinte, e trist să nu ai o rezervă pentru asemenea urgențe, mai ales după o vârstă.

  15. Cumpără lucruri mai bune
    Se presupune că până la vârsta asta ai învățat că o pereche de pantofi de 200 lei ține mai mult decât una de 50 lei și faci alegerea corectă. Asta se aplică într-o varietate de domenii, de la șampon la haine la detergent la electrocasnice la orice.

  16. Cumpără servicii
    Vremea în care trebuia să știm să facem de toate a apus. E ok să plăteşti pe alţii să facă lucruri în locul tău, dar trebuie să ai banii întâi.

  17. Spălatul vaselor și mersul pe jos
    Activități de genul ăsta, mindless, sunt foarte bune pentru destresare și deconectare. Până și Bill Gates spală vase. Iar mersul pe jos, mai ales prin oraș, devine o excursie de observație și o sursă de idei.

  18. În cuplu nu există îndatoriri prestabilite
    Faza cu “femeia spală vasele și gătește și bărbatul vânează” a murit de mult. Acum și femeile vânează, și ele aduc bani în casă, și ele au drepturi. După o vârstă devine penibil să spui “io nu spăl vase, asta face femeia”. Spre exemplu, eu gătesc absolut execrabil, fata se ocupă de asta, dar dacă ea nu are chef să gătească azi, pot face un ceai fără să îl ard sau o omletă comestibilă.

  19. Mașina în ordine
    Mașina e un bun care se strică. A sta cu mașina stricată e un semn de stupiditate. Ai nevoie de ea? Repar-o! Vrei să mergi la mare, dar nu ai cu ce, că n-ai bani să o repari? Nu mai merge la mare.

  20. Fericirea are nevoie de pregătire
    Nu va apărea aşa, din senin. Povestea câştigului la loto sau a îndrăgostirii la prima vedere de un prinţ cu X6 alb sau de fata Cameliei Şucu nu ni se poate întâmpla tuturor, trebuie să ne pregătim un pic pentru asta.

 

Viața poate fi amuzantă și plăcută, dar asta e rezultatul unor ingrediente adăugate la timp.

 

    happy-pills

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. anul asta fac 40, asa ca adaug si eu cateva pe lista:

    – cauta-ti un hobby. Orice, care sa te deconecteze de la lumea zgomotoasa si unde sa fii numai tu cu piticul tau. Nu, watching porn nu intra in categoria asta.

    – investeste in confortul personal. Un telefon de fitze costa 30 mil si are o durata de viata de 2-3 ani pe cand o saltea „de fitze” costa mai putin de atat si are o durata de viata de cel putin 10 ani.

    – fi cumpatat in orice si nu baga toate prostiile in tine. Dupa 15 de ani de chefuit, apar probleme la fiecare organ din corp si gandul ca nu o sa mai prinzi pensia devine o realitate pe zi ce trece daca nu ai grija de tine in primul rand.

    … da… la sfaturi suntem toti buni :)

    00
    • Foarte de acord cu salteaua. Nici nu imi imaginam ce diferenta poate sa faca o banala saltea.
      As mai adauga si un scaun daca petreci mult timp la birou. Unul bun, gen Herman Miller, costa cat un aifon, dar va tine cel putin 15 ani (al meu are garantie 12 ani). Spatele iti va multumi si e posibil ca pe termen lung sa faci economie. :D

      De acord si in legatura cu hobby-urile. Daca ai observat, cei mai tristi si plictisitori oameni sunt aia fara pasiuni.

      00
  2. Sa inteleg ca a devenit ceva anormal spalatul vaselor daca este adus in discutie Bill Gates, plm, sunt chestii normale din viata fiecarui om, curatenie, citit, mers pe jos, haine, bla bla.

    00
  3. Eu am 32. Nu stau cu parintii, am masina intretinuta, fac bani, am 2 copii, merg in concedii, spal vase, schimb pampersi, citesc, port camasi si pantofi de piele. Sunt si modest.

    00
  4. Nica ,bai dar nica despre alegeri ,emigrare ,biserica….

    00
  5. E timpul de reevaluare si redistribuirea fortelor…
    De acord cu aproape tot ce ai spus. Deosebirea e ca mie mi-a luat ceva mai mult timp sa ajung la concluziile tale. :)

    00
  6. Frumos articol..

    00
  7. Niste sfaturi bune. Multumesc!

    00
  8. Dupa 20 de ani trebuie sa apara si responsabilitatea. Nu poti sa mai astepti bani de la ai tai. E rusinos sa ceri bani parintilor (care au o varsta inaintata), iar tu, un lache, stai si o freci la rece cu anturajul.

    00
  9. Merci. Sfaturile gratuite pe care le citești tu sunt mai bune decât sfaturile gratuite pe care le dau alții.

    00
  10. Urasc sa spal vasele.
    Dupa ce mananc, n-am nici un chef, iar daca spal inainte sa (mai) gatesc, mi se duce toata pofta.
    „De pe la 25 așa devine jenant și mizerabil să te plângi în continuare că trebuie să te trezești dimineața” – la facultate nu ai si ore dimineata ?

    00
  11. NOU
    #16

    Un articol bun de inceput de an. La multi ani!

    00
  12. Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie in varianta contemporana.Cine-i destept invata din experienta altora,prostul nici macar dintr-a lui.

    00
  13. Foarte fain articolul.

    00
  14. foarte bune cele 20 de puncte enumerate de tine. eu as mai adauga cateva care au fost importante cel putin in cazul meu:
    1. invata sa iti sustii punctul de vedere indiferent de presiunea sociala
    2. taie cordonul ombilical care iti leaga familia ta de parinti/socrii
    3. nu reactiona/da decizii fara intoarcere la nervi

    00
  15. Un articol bun pentru un inceput de an. Unele dintre sfaturi, (cele cu ordinea, respectul,etc 1-7) le-am primit mai demult de la parinti…da’ nah…eu le stiam pe toate si faceam dupa cum ma ducea capul meu.. Prost!. Asa ca a durat ceva pana m-am „iluminat”.
    Nu inteleg ce ai cu cititorii de prin tramvaie,trenuri,avioane. Sunt unul dintre cei care citesc si in tramvai (cand nu e aglomerat) in fiecare dimineata cate o juma de ora (chiar si pe tren si avion cand calatoresc singur) si chiar ma ajuta sa ma relaxez,ajung mai happy la munca.
    Nu toti care citesc pe unde apuca, o fac ca sa dea bine.

    00
  16. Nu sunt in masura sa corectez pentru ca nu stiu daca respect macar jumatate din regulile de mai sus desi le consider de bun-simt si/sau buna crestere.
    Eu personal, prefer sa am putin haos in viata personala pentru ca imi ajung ordinea si punctualitatea din cea profesionala.
    Reguli personale cu caracter constant:
    – fii tu; nu te sablona;
    – fa miscare; orice fel de miscare dar nu in exces, creeaza dependenta;
    – ajuta dezinteresat, incepand de la colegi pana la oamenii strazii;
    – zambeste, te va ajuta sa gasesti in orice rau solutia;
    – incalca inclusiv regulile tale; te vei intoarce cu si mai multa placere la ele;

    00
  17. Si cateva puncte pentru linistea interioara, lucruri de care eu am avut nevoie (nu sunt invataminte universale):
    1.Iubeste-te intai pe tine si pe urma pe cei din jur; nu rezolvi nimic invers doar te umplii de frustrari
    2.Fii luminos; nu tranti adevaruri care nu folosesc nimanui, mai bine taci, la finalul zilei vei fi mai multumit de tine

    3.Ai incredere in tine, asta numesc eu adevarata libertate ; conditia, daca ai reusit macar o zi, fara constrangeri, sa urmezi toate invataturile de aici poti sa treci la pct 3
    La multi ani !

    00
  18. nu mă pot abține: la dat sfaturi pe care nu le cere nimeni sunt(em) bun(i).
    așa că, dacă până în 35-40 de ani te-ai realizat (orice crezi tu că înseamnă asta), reinventează-te! fă orice să progresezi în continuare. nu la job sau în relațiile sociale, ci doar pentru tine, cel pe care-l privești în oglindă. ține-ți creierul antrenat, învață o limbă străină, prima sau a șaptea, nu contează, citește, oriunde și oricând (chiar și cărțile audio merg în blocajele din trafic). fă un curs, de ikebana, de parapantă, de orice. chiar dacă nu te temi de moarte, ai grijă de tine. nimeni nu vrea să fie fără dinți în gură și în cârje la 60 de ani, or se ajunge foarte ușor la asta… dacă n-ai fost, devino cumpătat, de la viteza cu care conduci, până la cantitatea otrăvurilor pe care le bagi în tine și numărul banilor care-ți zboară din buzunar

    00
  19. Eu aștept update-ul de „40”

    00
  20. in mare parte ai dreptate, dar daca mie imi place o carte o sa incerc sa o spun si altui om, care stiu ca ar putea sa ii placa.
    La fel, daca mie mi-e chef sa ma plang ca m-am trezit dimineata sa merg la munca, ghici ce..

    00
  21. S-o’ntalnit mosnegii sa deapane amintiri la trecerea in noul an.

    00
  22. Tind sa cred ca punctul 11 este formulat putin gresit.
    Nu-i greu sa cresti un copil(si nu ma refer la bani), este mai greu sa schimbi zona de confort.
    Iesi dintr-o zona de confort cu care te-ai obisnuit, baute si distractie pana dimineata, plecat unde vrei, cand vrei. Avantajul este ca nu ai de ales si pana la urma tot iesi, depinde doar cat de rau iti pare.

    00
  23. Eu in trei saptamani ajung la 40…
    Ce-as putea sa adaug la lista asta? Doar cateva lucruri, observate la cei din generatia mea.

    1. Invata sa pierzi. Lucruri si oameni, deopotriva. Inclusiv prima dragoste – daca nu mai merge, pune capat inainte sa fie prea tarziu. Chiar si dupa un deceniu de casnicie. Divortul este o solutie, nu o catastrofa.

    2. Oportunitatile vin si pleaca, nu trebuie sa-ti faci sange rau. Important este sa le exploatezi cum trebuie atunci cand le prinzi. De unde nu-i, nici Cel de Sus nu cere. Dar cand iti da, Dumnezeu nu-ti baga si-n traista.

    3. Planurile de viata trebuie sa fie flexibile si realizabile. Nu poti avea totul, deodata. Iar a te face sclavul unei liste de bifat (7 case, 5 masini, 3 copii, 100 de tari vizitate) e o idiotenie.

    4. Fii mai degraba discret, retinut si relaxat decat zgomotos, expansiv si agitat. Prea multa vizibilitate duce si la supraexpunerea defectelor, pe care toti le avem. Poate ca femeile admira „baietii de viață” si poate se si culca cu ei, dar cand se gandesc la un barbat pe termen lung, parcă vor un tip mai serios.

    5. Fii zgarcit cu termenul de „prieten”, dar ajuta pe oricine iti cere, in limite rezonabile. Pe cei care iti raspund la ajutor cu nesimtire ține-i minte si, pe viitor, ignoră-i cu politețe (daca sunt femei), respectiv fără (daca sunt bărbați).

    6. Fii politicos. Cât mai politicos. De exemplu, evita sa te adresezi la pers. a II-a singular celor mai in varsta cu cel putin un deceniu decat tine, chiar daca ei ti-o cer.

    7. Nu fii extremist in nimic – nici idei, nici pareri, nici atitudini. Nu trebuie sa vezi in jur doar lucruri si situatii albe sau negre. Viata e plina de nuante de gri, de virtuosi idioti si ticaloși simpatici.

    00
  24. Bune și aș adăuga (dpdv profesional): învață/perfecționează-te mereu (într-un mod organizat).

    00
  25. NOU
    #33

    Badea iti lauda masina pe facebook acu vro 2 zile

    00
  26. 21. Profita de fiecare zi
    Asta nu inseamna sa te imbeti in fiecare seara (dar poti sa faci si asta ocazional) ci sa ai o paleta cat mai mare de experiente. Calatoreste, du-te pe munte (sau in vama), citeste, invata, du-te la muzee, la meci, la teatru, la opera, la concerte. Pe masura ce trec anii o sa fie din ce in ce mai greu sa o faci, iar in momentul in care apare un copil sansele sunt si mai mici.

    22.Daca esti student vezi-ti de invatatura (nu te angaja)
    Excludem aici pe cei care au nevoie de bani ca sa se intretina. Studentia este o perioada excelenta pentru dezvoltare personala. Du-te la cursuri, profita de timp ca sa te perfectionezi in ceea ce te intereseaza, ocupa-te de hobbyuri, incearca sa cunosti cat mai multi oameni, dezvolta-ti cultura generala etc… Ai timp toata viata sa muncesti dar anii astia nu se mai intorc…

    00
  27. Cateva idei din aplicabile pentru „ea”, adunate pana la 29 de ani:
    1. Invata. Invata ce iti place, in domeniul de care te simti atrasa, insa fii atenta ca la un moment dat sa existe o aplicabilitate.
    2. Deprinde capacitatea de a realiza cand e momentul sa vorbesti si cand e suficient sa zambesti doar. Abilitatea asta va face minuni in sedinte, la iesirile cu prietenii, in pat sau ….fill in the blank. Iar daca e momentul sa-ti dai cu parerea, retine ca tonalitatea si continutul mesajului sunt deopotriva importante.
    3. Invata sa gatesti. E totul pe net sau in bucataria mamei tale. E simplu. Nu exista scuze.
    4. Obisnuieste-te cu ideea ca dupa 25 de ani e nevoie de 2 vizite la sala pe saptamana. Se poate si fara daca ai un metabolism-minune, dar pentru noi, restul muritoatelor, cam asta e…
    5.1 Oricat de sus ai urca pe scara corporatiei/institutiei nu da vina pe orele suplimentare pentru esecul relatiei tale. In fiecare zi facem alegeri, daca ai ajuns in situatia asta inseamna ca la un moment dat tu ai ales ceea ce a condus la rezultatul actual. Seteaza-ti prioritatile.
    5.2. Daca esti singura si mandra de overtime-ul care a condus la succesul a N proiecte, felicitari, esti pe drumul cel bun, caci nu-i asa, toti barbatii normali la cap te vor cauta la ora 8 seara in cladirile cu neoane, printre PPT-uri.
    6. Fii feminina. E atat de simplu. Atat de important.
    7. Incearca sa ai o relatie buna cu parintii. Incearca sa ai cativa prieteni buni. Incearca sa ai o relatie fericita. Iar daca vreodata iti va fi rapita una sau toate aceste legaturi, fii destul de puternica incat sa te poti descurca singura, macar o perioada, atat din punct de vedere emotional, social, cat si financiar.
    8. Intre perioadele de stat cu parintii/camin/chirie cu o prietena/mutat cu iubitul sau sotul, include undeva si o perioada de locuit singura. E distractiv si vei invata o multime de chestii.
    9. Nu te grabi. Bunica spunea ca o doamna nu alearga niciodata (dupa nimeni). E desuet, stiu, dar am inteles destul de tarziu importanta unei decizii potrivite, bine cantarite. Cei care tin la tine vor intelege.
    10. Pe cat posibil, nu deveni cea cu care un anumit barbat isi insala sotia/iubita. Karma is a bitch.
    11. Bucura-te de viata. Din toata istoria omenirii, e probabil cel mai bun moment pentru a fi femeie :)

    00
  28. Bun asa. Hai la multi ani in 2015 !

    00
  29. Ah, ingineria sinelui

    00
  30. 21. Nu baga in seama sfaturile despre viata citite pe internet, asteapta sa ai tu experientele tale, si invata ce poti din ele, fiecare om e diferit, si fiecare viata are circumstante diferite, din care individul trage invataturi individuale, care se pot sau nu aplica si celorlalti .

    00
    • „desteptii invata din experientele altora, prostii nu invata nici macar din ale lor.”
      suntem mult mai asemanatori decat credem, si intr-un tarziu ajungem toti la aceleasi concluzii.
      noroc ca in stiinta se reia de unde s-a ramas si nu se reinventeaza roata asa cum facem noi in viata personala.

      00
  31. cea mai grea chestie cand ai copil este ca nu mai poti face ce vrei, cand vrei. de la serviciu iti mai iei un concediu, mai mimezi o gripa etc. cu copilu nu prea merge asa.

    ia-ti masina de spalat vase. e de vis! :D

    00
  32. Sigur, adauga sa nu traiesti in Romania printre prosti la bloc, sa nu crezi in D-zeu si misticisme de ev mediu, sa ii muncesti pe aia cu 8 clase ca asa merita, sa nu bagi banii in senzori de parcare daca nu esti tu idiotul care nu stie sa parcheze. Dar mai ai sanse sa descoperi singur pana la 50ani.

    00
  33. Referitor la dezvoltare personala si sfaturi bune de lifestyle, va recomand o carte super: design yoursefl – karim rashid,

    Succes!

    00
  34. Interesante invataturi!

    00
  35. Foarte interesant articolul. Desi sunt mai tanar chiar mi-a dat o idee despre ceea ce va urma :D

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile