În 2017, băncile dau credite la fel ca în 2007

Nu mă întrebați pe ce am dat click, dar e clar că vreau un credit, așa că tot văd reclama asta:

credit-banca-transilvania

Am dat click și am început să râd. Nu contează faza cu BT Italia, am râs la oferta lor. Ia fiți atenți aici

Cand alegi un credit imobiliar de la Banca Transilvania beneficiezi de urmatoarele avantaje:

  • iti spunem la ce suma te incadrezi, ca sa poti sa-ti cauti linistit locuinta dorita
  • perioada de acordare de pana la 30 de ani
  • 0 comision de rambursare anticipata

Faptul că îmi spuneți la ce sumă mă încadrez e un avantaj? Pe bune? Credit pe 30 de ani e alt avantaj?

Hai că 0 comision este, deci e ok.

Alte costuri:

  • avans de minim 20% din valoarea imobilului
  • comision de analiza a dosarului: 1,5% din valoarea creditului acordat, incasat la acordare
  • comision de administrare credit: 50 euro/an
  • comision unic pentru serviciile pe care ti le oferim la cererea ta: 10 ÷ 25 eur/fiecare serviciu prestat
  • costuri de evaluare a imobilului
  • 0 comision pentru depunere numerar pentru plata ratelor la credit

Avansul mi se pare OK. Știu, e mare, dar săracii care “nu pot face economii” nu au de ce să își ia casă.

Comision de analiză dosar? În condițiile în care rambursezi nu doar creditul, ci și o căruță de bani pe lângă?

Comision de administrare credit? Costuri de evaluare a imobilului? Comision pentru alte servicii?

Da, știu, într-o vreme exista și comision la plata ratelor, de aceea se laudă acum că l-au scos.

Pentru a obtine un astfel de credit, sunt necesare urmatoarele:

  • sa obtii venituri permanente pe teritoriul Italiei si/sau Romaniei
  • sa ai un cont curent pentru salariu de cel putin 3 luni la noi
  • sa ai maxim 65 de ani la sfarsitul perioadei de creditare

Deci nema sprijin pentru ăia care sunt freelanceri, că doar comisionul ăla de analiză dosar pică din cer, nu trebuie muncit, iar o analiză a unui istoric al unui om e prea complicată de făcut.

De ce? Jenant.

De aia se grăbesc oamenii să ia credite, că știu că dacă îi apucă 35 și nu se bagă repede la unul, nu se mai pot întinde pe 30 de ani.


Ce m-a distrat și mai tare: pe site au un simulator de credite, unde poți vedea la ce te înhami. Am făcut abstracție de fonturile mizerabile pentru 2017 și am trecut la simularea unui credit pe 30 de ani pentru un apartament de 3 camere, că nu suntem idioți să ne luăm 2 camere pe 30 de ani, că poate facem un copil. Rezultatul? Iei 70 și dai înapoi dublu. Plus comision de administrare credit, plus comision de analiză dosar, plus comision de evaluare casă.

 

simulare-credit

Întrebarea oricărei persoane cu o minimă logică este “băi tată, înțeleg că rambursez dublul sumei, ăsta e costul împrumutului, dar ce pana mea atâtea comisioane mizerabile și jegoase când deja vă dau dublul sumei luate”.

Sigur, ți-o pui când poți. Când nu, semnezi în orb și apoi strângi din dinți pentru visul de a avea o casă. Eventual rezidențial nou la porumb, pentru că asta e, acolo se poate, și trebuie să ne luăm acum repede, până nu facem vârsta și până nu cresc prețurile mai mult.

În continuare, nu am văzut la nici o bancă ideea stupid de strălucită “hai să identificăm publicul ăla care are jumătate sau mai mult din sumă și să îi dăm un credit fără prea multă bătaie de cap, că riscul e mult mai mic dacă prostul pune el jumătate din banii pentru casă, înseamnă că e serios și plătește ratele la timp”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Atat timp cat exista Prima [si singura] Cocioaba (o vaca buna de muls) si cei care se inghesuie la ea, conditiile nu se vor schimba. Si nu vorba doar de „freelanceri”, ca mai sunt si alte meserii „independente”, care nu depind de salarii.

    Bine, si statul (alta vaca buna de muls) care se imprumuta la bancile „locale”, dar asta e alta mancare de peste.

    00
  2. Pentru ca prostul care are 20k face de nevoi personale pe 7 ani. El unu, ea unu și îl plătesc amândoi anticipat în 5. Și banca rămâne cu 5 lei în plus.

    00
    • La nevoi personale există încă un comision de rambursare anticipată. Vezi ING.
      Yasss…Carpathian Garden, biatch :))

      00
  3. Nu există acel public.

    00
    • really?
      … eu vreau sa cumpar un teren si sa ma apuc de construit pe el un duplex sa-l vand ulterior si am nevoie de vreo 70k imprumut pe care nu mi-i da nimeni desi am cash pt teren si inca cash pt demararea lucrarilor pentru ca…. am salariu minim pe economie…
      Evident ca nu se uita nimeni la sumele de prin conturi ca dc s-ar uita

      00
    • Stii ca banii din cont dupa ce i-ai cheltuit, nu ii poti folosi la rambursarea creditului, iar tu in esenta vrei credit de 70k cu salariul minim.

      00
  4. Aia care sunt targetul acestor campanii aveau 10-15 ani hai 20 de ani in 2008 cand a picat piata. Astia nu stiu ce a fost criza si cum au mers treburile. Vor semna din mers fara nici o grija tot ce le da banca iar cand va pica piata vor face ca toate maimutele cum au facut si aia cu francii elvetieni. Si oricum, 30 de ani ca maine trec.

    00
  5. astept sa ajunga bitcoin-ul la 7000 euro / btc si imi iau casa cu 3 camere cu biti, le-o dau sus bancilor !

    00
  6. Boss munceste 2-3 ani la corporatie si o sa intelegi. Nu conteaza orizontul de 30 de ani. Conteaza anul asta, maxim la anu. Pana atunci pote ne mutam noi la alt loc de munca, poate ne dau astia afara, poate se schimba seful-lui-seful-lui-seful si ne apucam de bricolaj in loc de bancare. Asta e universul angajatului la corporatie, asa functioneaza el.

    Ca sa conteze orizontul de 30 de ani ar trebui ca top-level-menegmentul sa faca sa conteze. Dar la anu poate ma mut in alta parte, astia daca ma dau afara trebuie sa imi plateasca nspe milioane euro, mai iau un bonus pe obiective, poate incepe razboiul, poate incepe inflatia, poate dam faliment, poate ne salveaza iar statul-FMIul-uniunea.

    Sau ar trebui sa conteze pentru actionari ? Peste cele de mai sus si faptul ca actionarii sunt si ei instituții unde se aplica aceiași gandire mai vine si faptul ca ei au un portofoliu mare. Daca pica unii raman ceilalți si daca vine apocalipsul sau invazia robotilor oricum nu conteaza asa mult detaliile astea.

    Deci cui ar trebui sa ii pese? Singurului actor care se isi reprezinta propriile interese in toata hora asta. Culmea e si cel cu puterea cea mai mica. Adica creditacul.

    Pentru creditac sunt insa doi factori (pe langa prostie) care ne arata ca nici el nu actioneaza ilogic. Odata vorbim de costul de oportunitate „genetic/evolutionist” adica n-ai apartament nu prea poti sa mai f*ti la varsta cand femeile uit sa isi ia pastila sau nu sunt asa atente cu cauciucul deci nema transmitere gene. A doua oara exista destule exemple cand strategia „corecta” a dat gres (economiile pre 89 s-au devalorizat, investitiile interbelice nationalizate etc) si cea „incorecta” a dat roade (creditele la casa pre 89).

    Concluzie? Alegerea corecta o poti vedea doar in retrospectiva, insa discutiile astea sunt bune. Ne dau ceva de facut la munca si mai cresc reach-ul

    00
    • Hai sa mori tu ca asa e la corporatie. Niciunul nu are viziune, toti sunt prosti in jurul tau? Nu stiu printre ce oameni te invarti tu sau pe cine preferi tu sa asculti. Am destui colegi sau amici prin alte corporatii, inclusiv eu, care si-au inchis creditul dupa 5-10 ani, platit anticipat, fara sa se dea cu curul de pamant ca euro a crescut cu 25% fata de cat contractasera ei creditul.

      00
  7. 1,5% din valoarea creditului analiza dosarului :))))) Pe langa faptul ca DAE este dublu, chiar triplu fata de alte tari din Europa. Sincer astept sa vad macar un bank run in Romania, il merita din plin minunatele noastre banci.

    00
    • Bancile il merita? Cine anume e o banca? Are cumva sentimente?
      Un bank run afecteaza deponentii care nu apuca sa-si retraga banii. Aici includ si firmele, care-si tin la banca banii, inclusiv de salarii. Bancile nu exista, asta trebuie sa intelegeti. Exista doar unii dintre noi care-i finanteaza pe altii prin intermediar.

      00
  8. Intrebare: „dar ce pana mea atâtea comisioane mizerabile și jegoase când deja vă dau dublul sumei luate”
    Raspuns: ca sa ia triplul sume luate. Dupa logica mea dobanda reprezinta toate costurile creditului plus castigul bancii. Toate comisioanele astea sunt doar o sfidare a bancilor…. lasa ca prostii pun botu’, nu se mai uita ei la 50 de euro aia, 0.1% alt kkt. Niste mizerabili.

    00
  9. La 137.457 euro, 700 analiza dosar e nimic, ar fi trebuit să-i împartă în 360 luni.

    Plătești 30 ani dar ai casa ta!

    00
  10. Dai inapoi mai mult decat dublu. Calculul de fata e facut in cazul ideal in care EURIBOR/ROBOR sunt la minim istoric. E imposibil sa stea la nivelul asta toata perioada de 30 de ani. Cand va veni criza, vei plati rata cu EURIBOR de 6% in loc de 0.5% sau ROBOR de 14% in loc de 1% si rata va ajunge de la 800 la 1400 RON. Asta fara sa pun la socoteala ca daca EUR va fi 6 lei si tu ai credit in EUR, vei avea si de acolo o crestere cu 30% a ratei. Oamenii fac aceleasi greseli ca in 2017, dar nah, e alta generatie, alti fraieri.

    00
  11. Chiar ai incercat in ultima perioadă să cumperi un apartament nou ? Prima întrebare a dezvoltatorului/ agentiei imobiliare care are exclusivitatea este „platiti cash ?” …da, multe se vând cash pt ca economia Romaniei este una de tip sud-american cu influente rusesti si sunt multi bani negri…bancile ar vrea sa dea mai multe ipotecare…

    00
    • Se vand cash pentru ca banca nu vrea sa dea credit (mai ales ipotecar… la prima casa mai accepta) pe astfel de imobile, pentru ca stiu ca nu valoreaza cat cere dezvoltatorul si au multe bube.
      Dar fraierii, inca cumpara.

      00
  12. in ultimele 2 luni cred ca m-au sunat de 5 ori de la bcr sa-mi dea un credit de nevoi personale :))))

    asta in ideea ca am avut un card la ei acu mai bine de 10 ani si de-atunci n-am mai colaborat cu ei deloc.

    00
  13. pã frilensing nu-ti da nici dincolo in tari mai spalate credit,pentru ca pentru unii frilensing inseamna pesteala, videochat,vanzare de stupefiante

    00
  14. comsionul de rambursare anticipată este declarat ilegal de multi ani, nu e niciun avantaj

    • legal, ilegal, potato, potahto. Este avantaj pentru ca aleg sa respecte legea aia. Cand nu le convine ceva: afisat comision la ATM, darea in plata, comisioane abuzive, atunci ii fac o vizita lui mugurel la cabana din Sinaia si ii amintesc care este rolul lui la noi in tara.

      Apropo de mugurel, l-a depasit deja pe Ceausescu la ani? Eu oricum nu ma grabesc sa scapam de el, o sa fie inlocuit tot de oameni din sistem, pregatiti deja pentru misiune, recomandati de Isarescu.

      00
    • cred ca e ilegal doar in cazul dobanzii variabile, daca dobanda e fixa pot avea comision de 1%

      din cate stiu ing are dobanda fixa, percepe comision de rambursare anticipata, dar e o clauza in contract conform careia dobanda fixa poate fi modificata anual :)

      00
    • si ai aflat asta… unde? conf.Oug 50 bancille nu mai aplica comision de rambursare pt creditele cate au dobanda variabila, la cele cu dobanda fixa se poate aplica. asa, ca info, sa nu mai dezinformam de nervi…

      00
  15. 1. Freelancer si alte meserii liberale sunt luati in calcul in alte tari, insa doar cu o medie a ultimilor 2 ani a veniturile raportate la fisc si in loc de minim 20% ei trebuie sa puna jos 35%.
    2. Nu exista public care sa puna jos 50% din casa, pentru ca daca esti destul de inteligent sa poti castiga si economisi 50% dintr-o casa stii ca e mai rentabil sa pui jos doar 20% si sa folosesti restul pentru a incepe o afacere sau a te dezvolta profesional, ori in cel mai simplu mod, in loc sa pui 50% intr-o casa pui 25% avans si iti iei doua, una care se plateste singura in 25 de ani si reprezinta o investitie.

    00
    • Nici eu nu o sa pot intelege vreodata de ce ai vrea sa dai avans mare cand poti sa dai avans mic si sa te folosesti de restul banilor ca sa faci alti bani.

      00
  16. Vedeti si partea buna, BT au o oferta transparenta clara si (pare) completa, la multe banci afli de costurile reale doar la semnarea contractului. La ce se inhama clientul este alta problema, dar cel putin vede inainte sa ajunga la banca.

    00
  17. BT e banca care in 2017 inca are comision sa vad cati bani am in cont? Ok!

    00
  18. Romania = mosia smecherilor si patria sclavilor

    00
  19. eu nu inteleg o chestie: care este raportul case pe pamant/apartamente in blocuri de isi permit toti sa zica „prima casa”? tara e foarte mare pentru popendulatia pe care o are. e tragic cum aproape jumatate din oameni s-au inghesuit in cutii de beton de 20-80 mp, in conditiile in care nu exista nici un respect intre vecinii de bloc.

    00
  20. La toate bancile e la fel, oricum o mare mizerie tot ce inseamna banci in Romania. Nu inteleg cum de in alte tari cam pe la acelasi nivel economic cu Romania dobanda e de 2 ori mai mica, vezi Estonia unde dobanda la creditele imobiliare se situeaza undeva pe la 1,5% fara programe stupide si fara rost gen primul cotet.

    00
    • Ca tot ai zis de Estonia, daca citesti stirea despre banii imprumutati de catre Guvern in acest an vedeai urmatorul lucru:

      Romania : imprumuturi in valoarea de 38,1% din PIB
      Estonia: imprumuturi in valoare de 9.2% din PIB.

      00
    • pentru ca bnr

      00
  21. Spectrul anului 2007 este cumva deasupra noastra, numai ca lucrurile sunt cumva mai evoluate. In sensul ca majoritatea creditelor se dau in RON si ar mai fi si o dare in plata, strict vorbind pe partea imobiliara. Sunt de acord, ca cei care nu stiu ce inseamna sa economisesti, sa pui deopoarte niste bani si sa strangi avansul acela, vor fi primii care au de suferit, dar nu si ultimii. Piata asta imobiliara, este un haos complet, pentru ca in Romania anului 2017, nu exista o lege a chiriilor clara, iar toate legile care tin de imobiliare sunt respectate de orice dezvoltator imobiliar(vezi garsoniera vanduta ca 2 camere, 2 camere vandut ca 3 si tot asa). Pe de alta parte bancile, vor sa dea bani si vor cauta prin orice tertip sa gaseasca clienti, problema apare ca oricum ai da-o, un bank run sau o dare in plata masiva, va scutura piata. De acord prima casa urca preturile cu vreo 10-20%, dar cine are bani si vrea sa faca ceva mai mult, nu se va duce la prima casa va cauta alte variante.

    00
    • E un pic relativ și cu creditele în lei. Teoretic sună bine că ești protejat de curs dar practic tot au robor ca manevră, se pot dubla ratele doar din el fără mare efort până la urmă.

      00
  22. pai au scos si taxa un deget, asta chiar poti sa-l consideri avantaj

    00
  23. Nu e usor ironic sa vorbesti de credite cand faceati reclama la provident acum cateva luni?

    00
  24. De ce ar veni criza? Serios.
    In 2008 a fost problema bancilor SUA si dominoul la nivel global. Dar acum aveam arabi si africani care napadesc Europa, arabi care arunca mult pe imobiliare si teren romanesc, romanii din afara care se gandesc sa se intoarca aici la pensie (plus ca e mai multa siguranta referitor la terorism -deocamdata), straini care-si cumpara case/teren/ apartamente aici .
    Adica ce ar putea duce la o criza? In Europa de vest si nord piata imobiliara e asaltata de asistati sociali , de imigranti si de cei care lucreaza.
    Rationamentul meu nu se bazeaza pe o analiza ci doar pe ideile articolelor citite prin ziare. Plus ca, zic eu, bancile nu s-or fii invatat minte ca sa nu o pateasca iar ca in 2008?

    00
    • datoriile tarilor=datoriile suverane sunt cauza urmatoarei crize…asta nu scrie in ziare…

      00
    • urat ce face presa din oamenii din ziua de azi.
      Tu zici ca europa e plina de musulmani si asistati sociali. Europenii zic ca romanii sunt suedeji veniti la furat si, culmea ironiei, ca venim sa fim asistati sociali. Poate de acesti asistati vorbeai?
      Adevarul e ca presa s-a facut de cacat cu tonele de falsuri pe care le publica. Astfel ajungem sa combatem tot felul de idei idioate generate de toate antenele3 din lume.
      Waste of time.

      00
  25. nu ca ar fi roz creditul de la BT, dar nici la alte banci nu e mai roz. Dar gresesti flagrant cand spui ” Iei 70 și dai înapoi dublu. Plus comision de administrare credit, plus comision de analiză dosar, plus comision de evaluare casă.”
    Suma aia de la total de plata include ABSOLUT tot ce trebuie sa rambursezi, nu exista „plus” nimic altceva. Nu ca ar fi ei baieti buni, dar i-a mai domolit BNR.

    00
  26. Sa porti o conversatie cu nwradu, are el niste informatii de la astia numiti BT, cu cica-s curati ca lacrima, oeni cinstiti nu gluma … ditai romanu de dragoste le-a compus, pentru a le promova serviciile

    00
  27. avans de minim 20% din valoarea imobilului
    – asta e decent dar bancile sunt dupa bani asa ca o sa inventeze alt credit pentru cei 20% cu o dobanda mai mare ca riscul e mai mare.
    comision de analiza a dosarului: 1,5% din valoarea creditului acordat, incasat la acordare- „origination fee” – peste to se practica dar il platesti dupa ce primesti creditul, sa zicem ca ceri credit 1000 de fapt primesti 998 in cont, se practica la orice imprumut
    comision de administrare credit: 50 euro/an- asta e optiunea bancii daca vrea sa aiba ceva comision sau nu
    0 comision pentru depunere numerar pentru plata ratelor la credit- munca cu numerar implica niste costuri suplimentare, pe cand un cec, un trasfer bancar are costuri reduse.
    Creditul te ajuta sa iti creezi niste conditii decente fara sa astepti o perioada lunga de ani pana iti permiti. Sa zicem ca ai 30 de ani si ai ceva experienta in munca, peste 10 ani e posibil la experienta care o ai sa faci bani mai multi poate 50-100% mai mult, asa ca poti plati creditul mai repede, peste vreo 10 ani o sa te lase sa finantezi pana la 85 de ani, asa ca ai posibilitatea sa refinatezi si sa ai costuri mai reduse lunar.
    Apoi tu nu ai luat in calcul inflatia daca luam media de 3% , ce astazi e 100lei/euro peste 30 de ani doar de la inflatie va fi 242lei/euro.
    Teapa iti iei daca tu castigi in lei si te imprumuti in euro, teapa iti iei daca crezi ca dobanda va sta la acest minim, trebuie sa fii pregatit ca peste cativa ani va creste si e posibil de la 5% sa fie 10-20%, nu se stie.
    Cat timp pana in 30% din venuturi le dai pe casa, alti 30% pe intretinere, masina, mancare si ai 30% care ii poti pune la saltea esti ok.
    Diferenta dinstre prima casa este ca dobanda este de 2,86%* (ROBOR3M + 2,00 pp) pe cand la un credit ipotecar 4,79% ROBOR6M + 3,75 pp
    Pentru 70000 pe 30 de ani rata la prima casa ar fi 290 pe cand la un credit imobiliar ar fi 367.
    Prima casa cu bune si rele, in state multi care erau in constructii au trecut pe alte domenii iar acum au ajuns ca un electrician sa castige 70 $/ora in zone din CA fi NY. Astea inseamna ca tot ce se construieste acum se construieste scump si foarte scump.

    00
  28. Bă, Vali, faci un test antropologic, nu?! Vrei sa vezi câți fani are Tudose printre cititorii tăi. Are mulți, văd. De aia e și el foc și pară pe bănci, știe că are aderenți și la Romania TV și la din ăștia mai evoluați

    00
  29. Comision de analiza dosar 1,5% din valoarea creditului acordat, incasat la acordare?!? Serios? De parca nu ar fi suficient ca platesti o gramada de bani bancii pentru creditul ala amarat. Daca il faci pe 30 de ani, ai sanse reale sa dai creditul inapoi + inca 50% din suma pe care ti-au dat-o.

    Si stai ca nu s-a terminat. Mai exista un comision de administrare credit + comision evaluare imobil + asigurarea obligatorie a imobilului + notarul pe care, evident, il platesti tu + agentul imobiliar pe care tot tu il platesti. Si uite asa iti vine sa nu mai cumperi nimic…

    Toate astea numai pentru ca banca sa fie absolut sigura ca nu pierde nici macar un cent de la tine. Camatari cu acte in regula! Ah da, si la final de an financiar, saracii declara ca nu au avut profit. Nu cumva sa plateasca si impozite, ca nu sunt prosti.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile