2,7 copii orfani morți pe zi

În ultimii 30 de ani 30.000 de copii au murit în orfelinatele românești, și-așa am ajuns la cifra din titlu. De la 150.000 de orfani în 1990, astăzi avem în jur de 53.000, încă cel mai mare număr din Europa! 60% dintre adolescenții crescuți fără părinți devin victimele rețelelor de exploatare ilegală.

Informațiile astea vin dintr-un interviu pe care Chioțea l-a luat pentru matinalul TVR1 lui Andreas Elgard, un orfan care acum este vicepreședinte afaceri sociale la Consiliul Tineretului din România. Cum nici dracu’ nu se uită la TVR, are trei telespectatori în total, iar de Chioțea ați uitat deja că există, m-am gândit să las știrea asta aici, că știu că se mai fură.

Asta ca să punem în context real istericalele cu fetița aia adoptată în SUA și cum s-a dus statul cu procurorii și jandarmii pe ea.

link

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. mda, m-am uitat la descrierea clipului, hai sa facem un mars, o petitie online ceva, poate chiar si un frame la poza de profil din Facebook, sigur asta rezolva tot

    00
    • strict pentru problema asta nu prea ai ce face altceva. statul e clar ca nu are nici o solutie…si atunci singura rezolvare e constientizarea: poate asa mai scapi de „cum sa adopt…sa-mi intre mie soiul rau in casa?!” …poate asa se mai gaseste unu care sa zica „ia sa donez si eu ceva unei familii mai amarate”….

      plm…lucrurile se mai schimba…apar din ce in ce mai multe actiuni de genul „dragi colegi…i-am gasit pe unii, vai mama lor…hai sa-i ajutam cu ceva…si nu numai de sarbatori”.. da, in cazuri d’astea, socializarea face minuni

      00
  2. Andreas Novacovici / Andreas Elgard…e unul si acelasi?

    00
    • „La vârsta de 6 ani trebuia să fie adoptat de o familie din Danemarca, însă judecătorul care a instrumentat cazul la vremea respectiv, i-a furat acest drept și a respins adopția. De aceea, acum vrea să-și schimbe numele din Novacovici (numele său din certificatul de naștere) în Edgard Jensen (numele familiei în care trebuia să crească).” (sursa)

    • „La vârsta de 6 ani trebuia să fie adoptat de o familie din Danemarca, însă judecătorul care a instrumentat cazul la vremea respectiv, i-a furat acest drept și a respins adopția”.
      Deci se intampla in anii 90. Anii afacerilor cu adoptii. In anii ’90 copiii erau vanduti en gross. Despre mii de adoptati nu se mai stie nimic, li s-a pierdut urma.
      Incerc sa inteleg judecatorul ala care a respins adoptia.Era o mafie pe vremea aia in adoptii. Suspiciunile dainuiesc si azi vezi cazul recent mediatizat cu romano/americanii.

      00
    • Eheheheee ce vremuri erau atunci Dorule: umbla și duba neagra pe străzi căutând organe. Sau era Volga neagra? Nu mai țin minte…

      00
    • @ Mario
      Toate poveștile cu chestii nasoale întâmplate în anii 90 sunt așa haioase – zic unii că veneau mineri doar că sa bata oameni pe strada, că cică oamenii puneau bani la un ghișeu că să primească de opt ori mai mult peste câteva luni – imagine that-, am auzit o tâmpenie ca unu și-a făcut un turn Eiffel in curtea casei de la Slobozia. Doamne ce tâmpenii ne putem imagina că se întâmplau in perioada aia! Bravo ție că ești un tip rațional, sceptic și nu pui botul la genul asta de povesti halucinante, bai credulilor nu mai credeți toate fantasmagoriile, lucruri din astea bizare pur și simplu nu se pot întâmpla, e imposibil…

      00
    • @Dorul

      „Deci se intampla in anii 90. Anii afacerilor cu adoptii. In anii ’90 copiii erau vanduti en gross. Despre mii de adoptati nu se mai stie nimic, li s-a pierdut urma.”

      Ai tu informatii certe? Ceva scris negru pe alb, ceva inregistrat? Sau macar stii pe cineva care stie pe cineva, care stie pe cineva care a cumparat/vandut/intermediat o asemenea operatiune? Sau vorbesi ca sa te afli in treaba? Bai frate, da’ nu va mai faceti bine! Nu e asa ca e mai bine sa stea dracului orfanii astia in centre speciale? Cine dracu’ i-a pus sa fie orfani? Io-te-ai dracu’ !!!

      00
  3. In 2017 au murit 2500 copii. In 2016 la fel (insse). Astia zic ca anual 1000 mor. sunt institutionalizati. Deci cam jumate. Cam exagerat?

    Nu cred ca are cineva la modul serios o referinta clara a ce inseamna 2.7 morti/zi. Serios, e mult? E putin? Cam 2/luna intr-un judet inseamna 2.7/zi.
    30000? O fi mult? In 30 de ani au murit 7.500.000 romani. Sigur, toate varstele. Dar de 250x mai multi. S-au nascut 6 milioane.
    Comparam cu rata mortalitatii 0-18 din randul celor neinstitutionalizati sau decidem ca sigur este mult? Asta ar fi singura varianta relevanta.
    De fumat mor 120 de oameni in Romania zilnic. De tbc 1000 pe an.

    Nu stiu daca e mult sau putin. Facem advocacy cu niste cifre in ideea ca poate impresionam. Mai mult asa ca dam cu miile, ca niciun om nu are cum sa opereze cu rate de mortalitate la modul uzual. Mai ales cumulative pe 30 de ani.

    00
    • Vlad Alexandrescu are o carte, scrisă în urma unor cercetări și în urma unor experiențe personale de încercare de a intra (în calitate de parlamentar, nu neica nimeni de pe stradă) în diverse centre de plasament.

      00
  4. Nu ştiu ce să zic dar io mă feresc de statistici în cazuri de astea cum se fereşte dracu’ de tămâie. Mă refer la faptul că au murit 2.7 copii instituţionalizaţi pe zi în ultimii 30 de ani. Dar care copii ? copii cu probleme de sănătate ? pentru că de obicei, cei mai mulţi copii abandonaţi sunt cei cu probleme grave de sănătate care ce să vezi, mor la un moment dat.
    A, că pe lângă ăia mai sunt copii care merită o şansă la o viaţă normală şi trebuie eforturi suplimentare să fie introduşi în societate, da, merită ajutaţi.

    00
    • Da copii cu probleme de sanatate ce-au boss? Ca nu toti sunt retarzi sau nascuti cu sindrom alfabetagammadecostazecidemiideeurosaltratezi.

      Deseori copii astia au probleme de sanatate perfect tratabile la un cost rezonabil dar sunt ignorati pana se cronicizeaza. Pentru ca sunt „ai nimanui”.

      00
  5. In orice caz, numărul pe 30 de ani nu spune multe. Acum 30 de ani se nășteau mult mai mulți copii că acum, cred că cel puțin dublu, și pe de altă parte erau mult mai varză și sistemul de sănătate ( știu, zicem la nervi că nimic nu s-ar schimbat, nu e chir așa), și mai ales cel de protecție a copilului – vezi „orfelinatele groazei”. Acum copii orfani sau abandonați nici nu mai sunt propriu zis instituționalizați, in sensul că cei neadoptati sunt dati in plasament la asistenți maternali, în instituții sunt cei abia preluați de stat până se găsește unde sa fie plasați și pe termen lung cei cu handicapuri relativ grave.

    00
  6. Cine naiba l-a făcut jurnalist pe chiloțea ăla? Nu mă pot uita mai mult de 30 de secunde la ce aberează. Parcă are non stop două chiftele în gură.

    00
  7. Cat de usor este sa manipulezi lumea, sa iei cifrele de-a gata si sa nu faci nicio verificare…si apoi sa le perpetuezi. Ceea ce tocmai s-a facut aici. Lucrez in domeniu (nu la stat) de peste 17 ani si cred ca trebuie facute niste precizari. Desi stiu ca nu putem lasa adevarul sa diatruga o poveste buna, le voi face, totusi:

    1. Copiii astia din sistem nu sunt orfani toti. Exista un foarte mic procent care sunt orfani biologici, adica literalmente nu au parinti/un parinte. Nici macar nu sunt abandonati din punct de vedere legal, adica parintii lor nu sunt decazuti din drepturi decat in foarte putine cazuri si dupa mult timp si multe infatisari la tribunal. Deci nu…nu sunt orfani si nu mai suntem la stadiul in care stoarcem lacrimi cu “orfani”.

    2. “ De la 150.000 de orfani în 1990, astăzi avem în jur de 53.000, încă cel mai mare număr din Europa!“. Fals. Total fals. In primul rand, asa cum ziceam mai sus, nu sunt orfani. Apoi, sunt 53.000 copii si tineri in intregul sitem de protectie a copilului. Adica in asistenta maternala, plasament la rude, plasament la alte familii, case de tip familial, apartamente de tip familial, centre de primire in regim de urgenta PLUS orfelinatele vechi. In orfelinatele vechi sunt 5800 copii, iar numarul orfelinatelor vechi este de 181. Toate datele sunt verificabile pe statisticile (publice) de pe site-ul copii.ro

    3. Apoi, in 1990 erau aproximativ 100.000 copii in orfelinate, nu 150.000. Pentru ca nu exista o statistica, aceasta cifra de 100.000 este o estimare facuta de UNICEF si World Vision Romania, pe baza putinelor date (neagregate) disponibile din acea vreme.

    4. Mai mult, zice-se ca avem cel mai mare nr de copii abandonati din Europa. In cifre absolute? Nu, Ucraina il are mult mai mare. In raport cu nr total de copii din tara? Nu, Moldova il are mai mare, la fel si Franta. In raport cu ce sau cum a fost stabilit acest “cel mai mare”?

    In final, vreau sa fac o precizare. Nu licrez pentru stat si nici in protectia copilului direct. Dar cred ca tocmai genul asta de declaratii, preluate si apoi date mai departe fara discernamant si verificare, sunt cele care fac cel mai mare rau copiilor din sistem. Intrucat ii victimizeaza, ii pun in situatie vulnerabila, fiind etichetati ca “abandonati” si alte etichete de acest gen. Poate ar trebui mai milt discernamant.

    00
    • Eftimie tocmai se certa cu editurile in articolul precedent ca de ce mint ca porcii? Credeati ca asta il va opri sa faca fix la fel in fix urmatorul articol?

      00
  8. Si inca o chestie: Dorin Chiotea ala e absolut imbecil. Novacovici explica clar: 19.000 (copii) in rezidential, 19.000 in asistenta maternala, iar diferenta in familii in plasament etc. Idiotul de Chiotea o da pe aia cu 53000 de orfani…Ce mai poti sa spui?

    00
  9. „60% dintre adolescenții crescuți fără părinți devin victimele rețelelor de exploatare ilegală.”
    Rețelele nu ar putea funcționa fără ajutorul poliției și politicienilor.
    Ia încearcă tu să fii interlop/pește și ai să vezi că în secunda doi te-a ridicat poliția. Nu vor face asta însă dacă știu că ești de-al lor.
    Nu numai din orfelinate se culeg victime ci și din școli și spitale. De ce sunt numiți politic directorii de școli și managerii de spitale? De ce te întreba la școală ce lucrează fiecare părinte, care e situația familială și dacă mai ai frați sau surori și câți anume? La spitale se pot verifica ușor chestiile astea fiindcă ele sunt trecute în foile de observație.
    Ăștia dau pe goarnă mai departe interlopilor care le scot la produs și care le scot la produs cu acordul poliției care se preface că îi suspectează și îi supraveghează, asta în caz de ceva.
    De unde credeți că a avut fostul primar PSD al unui oraș numărul de telefon al interlopilor ca să le spună să îi urmărească amanta?
    În cazul Caracal au dat și la TV cum șeful poliției și un interlop își dăduseră SMS reciproc să se întrebe dacă nu cumva au luat-o din greșeală (deci au mai luat și alte dar nu din greșeală). Asta spune tot.
    Să ne amintim și cu Băsescu că a vrut să legalizeze prostituția și toți i-au sărit în cap. Dar de ce? Fiindcă peștii și rețele de prostituție aparțineau în mare parte opoziției care voia să-l pună pe liber și a făcut asta ca să se răzbune, adică să-i lase fără fonduri.
    De ce toți parlamentarii când ies pe la televizor și atacă diaspora invariabil spun că diaspora este reprezentată de niște curve la produs? Fiindcă tocmai ei au rețele de prostituție în străinătate care contribuie cu bani la partid și ei atâta știu.
    De ce a eliberat PSD pușcăriașii din pușcării? Fiindcă, între timp, partidele de opoziție le-au băgat proxeneții la zdup ca să îi lase fără fonduri la partid și i-au lăsat liberi doar pe cei care au vrut să contribuie la noul partid de la putere.

    00
  10. Si ca sa mai stoarca putina emotie: la 18 ani sunt dati afara ? Ochelaristul nu raspunde, lasa suspans… si apoi „o da cu am vrea sa se schimbe, am vrea sa etc”. Frate, spune clar si la obiect: nu ne da nimeni la 18 ani afara din casa de orfani, case sociale, plasament , etc ! De la 18 ani intra intr-un program de intergrare diferit in care sunt ajutati sa mearga la lucru, sa-i caute o chirie, etc. Pot sa mai stea 2-4 ani sau cat trebuie pana sunt pe picioarele lor. Copiii institutionalizati nu sunt cea mai mare pb, vorbind de copii. Ce e nasol e ca avem copii ce ar trebui institutionalizati si nu sunt si traiesc intre cei 4 mil de romani cu pb crunte materiale. Genul ce iasa pe rand din casa ca nu au toti incaltaminte, merg la scoala o data pe saptamana sau deloc ca prefera sa lucreze cu ziua sau sunt trimisi la stane, au zile cand nu manca nimic si ce manca e vai si amar, igiena precara si apa paie si bataie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile