Siteul oficial.
Mă uit la documentarele astea cu groază şi îmi rămân în cap întrebări şi soluţii. Nu cumpăra pe credit! Nu cumpăra produse de care nu ai nevoie cu bani pe care nu îi ia! Munceşte mai mult dacă nu ai bani! Fă economii!
Şi o părere de la un cititor:
Asta-i viata fiecare o traieste cum vrea. Unii prefera sa-si roada de sub unghii dar sa stie ca u datoreaza nimanui nimic iar altii prefera sa traiasaca bine azi si sa nu se gandeasca la ziua de maine. Nu cred ca te afecteaza pe tine sau pe mine ce alege vecinul de la patru, e viata lui.
Aşa e. Viaţa trebuie trăită, banii cheltuiţi toţi azi. Eventual imprumutaţi de la alţii. Ce îţi pasă ţie că eu beau ca porcul şi îmi cheltui toţi banii pe prostii? Cu ce te afectează?
Ei bine, într-o lume în care unii poluează şi alţii sunt ecologişti, ăia mai cumpătaţi vor respira acelaşi aer cu vinovaţii. Criza o să afecteze pe toată lumea, că euro nu se tranzacţionează separat pentru ăia care au economii şi pentru ăia care au fost proşti.
Mai bine ecologist secat poluator…. Mai bine cu constiinta curata.
criza strikes back-din martie incolo
Mda e cam nasoala treaba aici. Mult mai nasoala de cat se vede de la voi de acolo…
Ah ca sa nu mai spun ca s-a cam pierdut urma la unele bucati din cele 700 de miliarde $ pt. „bail out” care au fost deja acordati.
Iar Madof ala cu tunul lui de milioane de $ este in „house arrest”. Adica mai rau ca in .ro
in romania mi se pare ca nu exista ‘arest la domiciliu’, ori arest la puscarie ori liber.
daca romania facea reforme la timp, daca intra si ea in euro toti ar fi dus-o mai bine, uitati-va la slovacia.
Si colac peste pupaza, cica in romania preturile la imobiliare scad. Alo, cresc, cresc fiindca euro de la 3.5 a sarit la 4 si va mai creste in 2009.
problema nu e la americani, ci la cine sunt banii americanilor if u know what i mean …
Vali, varianta economisirii pare a fi cea mai usoara, insa lucrurile sunt mult mai complicate decat par.
Daca vorbim de americani, rata lor de economisire din 2005 incoace nu a sarit de 0.5% din totalul veniturilor personale. In 2008 ea a urcat spre 2%, iar in ultimele luni trendul este clar, de renuntare la creditare (de voie dar mai ales de nevoie) si de crestere a economisirii.
Prin comparatie, europenii economisesc circa 9% din venituri.
Un calcul facut de The Economist arata insa care ar fi rezultatele cresterii bruste a ratei de economisire de la 0.5% la 5% in SUA: de la 10 miliarde de dolari cheltuiti pe an, s-ar ajunge la doar 500 de milioane de dolari cheltuiti pe an pe produse non-necesare. De aici, o recesiune extrem de grava, falimente a mii si mii de companii, cu precadere din Asia, de unde se importa LCD-urile, computerele si hainele cumparate pe credit. Rezultatele ar fi si mai dramatice, destabilizand guvernul chinez si ducand la o falimentare a Japoniei, cu consecinte imprevizibile pe plan politic.
Nu e chiar atat de simplu pe cat pare, asadar. Mai rau e altceva: cresterea aceasta brusca a ratei de economisire chiar are loc, nu e doar in teorie. De aceea recesiunea se va instala extrem de puternic, si atunci foarte multe industrii, printre care si cele in care activezi tu, eu si multi altii dintre cunoscuti, vor lua socul direct in fata, pentru ca ele se bazeaza pe veniturile din partea celor ce isi vor inchide portile.
Ma uit la bannerele de la tine de pe site. Jumatate provin de la magazine de electronice. Astea vor da primele faliment, pentru ca exact acest gen de cheltuieli se vor opri.
E usor sa vorbesti despre economisire cand ai un salariu, dar cand firma la care lucrezi realizeaza 30-50% din venituri din consumul pe credit al altora (direct sau indirect prin publicitate, si asta e valabil pentru toata mass media), la revedere salariu. Si la revedere salariu inseamna la revedere economisire.
E clar ca trebuie facut ceva de catre americani, si anume o crestere graduala a economisirii si a taxelor. Dar asta va insemna pentru restul lumii o recesiune de cel putin 4 ani, somaj si multe altele. Cat despre noi romanii, noi sa fim sanatosi, in groapa in care suntem putem profita de o multime de oportunitati. Problema e: vom sti cum?
@zvoner: erata: 10 trilioane versus 500 miliarde, la consum
chiar acum o ora ma plimbam prin oras …si dadeam din cap dezamagit de cate reclame la solutii de creditare exista… vs solutiile de economisire
viata trece, pietrele raman
Interesant este ce spune David Yepsen (minutul 15:35): „I think it`s gonna take a crisis before America responds to this: we`re not gonna be willing to take this pain until it gets to be A WORLD PROBLEM”… teoria conspiratiei pare confirmata: cetatenii americani de rand n-ar intelege sa renunte de bunavoie la stilul lor de viata fara de probleme: asa cum se spune si in documentar, „many americans have never seen a rainy day and do not see the need to save money”; ei, acum, tu sa fii secretarul trezoreriei sau seful FED-ului, cum ai putea sa convingi americanul de rand sa stranga cureaua si sa renunte la lux? Simplu – propagi criza la nivel mondial, si apoi le spui – uitati, si in Franta si in Anglia si in China, si in Congo… peste tot oamenii sunt afectati. Deci strangeti si voi din dinti putin, ca e criza… mondiala. Si eu am o banuiala ca exista parghiile necesare pentru propagarea crizei.
SI ar mai fi ceva interesant – ati vazut ca varfurile datoriei americane erau in perioade de razboi – interesant este ca administratia de la Washington a gasit solutii financiare miraculoase ca dupa fiecare razboi sa stearga datoria cu buretele – spoils of war
It`s good to be the king ….
America e in faliment si toata lumea va suferi din cauza asta.
stiam eu ca ceva e putred dar nu mi-ai dat seama, pana nu am vazut filmul, ca e chiar atat de grav! sustin globalizarea si economia mondiala insa nu mi se pare deloc corect sa fiu victima prostiei unui popor lacom. vorba naratorului la sfarsit de film: e problema noastra, noi trebuie sa o rezolvam!
sunt curios ce se va intampla si, foarte important, ce se va schimba! pentru ca omul e o rasa atat de inferioara ca ar fi in stare sa-si mai faca inca o data „jocul” si sa se bage in aceeasi problema de rahat!
nu ar fi o problema daca ar fi singurele victime…
@canadianu’: sa nu zici ca-s la tine :)))))))))))
@zvoner: eu sunt optimist. cu 50% scadere de venituri ma pot descurca. acum sa vedem ce o sa fie.
sa va spun ceva ;suntem singurul popor ”antrenat ”pt asa ceva noi traim cu cureaua stransa de ceva vreme,e adevarat ca majoritatea europenilor si americanilor nu pra stiu ce e asta,asta se mai datoreaza si ignorantei in care au ales sa traiasca ,s au bazat mereu pe credite;bani pe care nu i ai avut,nu i vei avea niciodata.pare f. simplu dar multi nu vad asta.Situatia a cam scapat de sub control si asta datorita evaziunii fiscale ,oriunde in lumea asta numerele puse pe hartie difera de realitate ,si cand toata lumea face asta……NOT GOOD!NOT NOT GOOD!.
iti recomand Zeitgeist.Addendum.2008.Custom.NTSC.DVDR.RO.iNT (ti-am scris asa ca sa stii cum sa cauti pe torrent)
fa un efort si cauta-l. iti garantez ca vei scrie un post dupa
alex, zeitgeist 1 da, zeitgeist 2 – prima jumatate da. restul nu prea, de ce? in conditiile actuale „Venus Project” ar fi doar un alt fel guvern si nu este deloc implementabil.
Ce ar trebui facut ar fi ca bancile centrale sa fie desfiintate, banii sa fie produsi de stat si dati in circulatie catre guvern, FARA DOBANDA, ci doar ca ce au fost facuti sa fie, obiecte de troc, simbol de valoare. Problema e ca dolarul american, euro, de fapt majoritatea monezilor(inclusiv RON-ul) nu au valoare fizica. Dolarul este facut din neant, dat cu dobanda in circulatie, si schimbat cu restul monezilor. Solutia de moment ar fi metoda GreenBack, folosita de Lincoln si ceruta de Kenedy. In schimb, moneda federala e „preferat” de astia de sus
you really made my day:).