12 luni overdraft

Another practice that is in my opinion wrong is to offer more and more months of salary as overdraft limit on the salary account. Over time this has become one of the main factors in comparing offers from banks. If one bank offers 3 months an another 6 month, then the banks that is offering six month has the better offer seems to be the reasoning. There has been a lot of pressure to increase the number of months of overdraft in order to remain “competitive”. We moved reluctantly to 6 months overdraft in 2007/2008. Now there are cases where 12 months of overdraft are offered.

Let’s look at this for a moment. An overdraft limit on a current account should be used in order to accommodate a temporary shortage of money. Something has happened, you need money and expect to repay it relatively soon. It is an expensive form of credit. If you use more than 3 months of salary worth of overdraft, you don’t have a temporary need but a structural one. A simple calculation will show that it can take many, many years (even 20)  to fully repay a 12 months overdraft.

Steven van Groningen e director la Raiffaisen si, cum in perioada asta cu bancarul nu prea mai merge, omul s-a apucat de blogging, după cum ne informeaza RV.

Chestia cu overdraftul nu e nouă în România, în ultimii 5 ani tot mai mulţi români au degustat din plăcerile cheltuirii banilor înainte de a-i avea. Întai cu un salariu, apoi cu doua, apoi cu 3. Dar asta cu 6 sau 12 mi se pare o aberatie si o iresponsabilitate crunta.

Cei care stiu sa scrie dintre idioti vor spune ca banca ar trebui sa fie mai serioasa si sa nu dea ocazia idiotilor sa cheltuie atatia bani.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Overdraftul asta, a facut in Romania mai multe victime decat franele de Dacie. Dar probabil este vorba de selectie naturala :)

    00
  2. Prost nu e cel care da…

    00
  3. If you use more than 3 months of salary worth of overdraft, you don’t have a temporary need but a structural one.
    Ştiu cazuri de oameni care au făcut over-draft ca să plece o lună în vacanţă în Brazilia. Nevoie, nu glumă. Eu cred că prea mulţi au mers pe principiul „Bag pla, o viaţă am, de ce să nu o trăiesc?”. Că decontul îl suportă mulţi (nu numai ei, nu numai băncile), asta-i altă poveste.

    00
  4. Sa mai vezi legaturi cand te trezeai cu cardul aproape facut fara stirea ta, mai obligat sa il iei. Si cine e „prost” sa refuze?

    00
  5. Vad ca omul ala scrie mai bine despre Romania decat multi dintre jurnalistii nostri. Poate pentru ca nu trebuie sa linga niciun dos.

    00
  6. ai zis zilele astea de versiunea de mobil a blogului, am incercat sa o accesez din browser si e ok, numai ca atunci cand revii la versiunea normala dispar o parte buna din ultimele articole..

    00
  7. lectiile vin in forma in care vor fi invatate!
    anul acesta studiem educatia financiara!
    si la anul – tot educatia financiara!
    poate nu o sa ajungem noi ca nemtii – unde au succes site-urile care iti arata ce preturi sunt la benzina pe o raza de x km in jurul tau, dar macar nu o sa mai luam telefon lu’ ala micu sau o masina mai mare lu’ tati si eventual niste perdele lu’ mami cu banii pe care o sa ii castigam la anul! sau la multi ani!

    00
  8. am şi eu un overdraft, nu prea ştiu cînd îl voi achita dar nu prea sfătui pe cineva să mai i-a :)

    00
  9. Dupa cum zice nenea ala foarte bine, overdraftul e bun, dar doar in cazuri extreme. Am de 3-4 ani overdraft la card si am intrat de cateva ori in el cu cateva milioane (4-5, dar stiam ca le voi achita in maxim 2 saptamani, cand intra salariul) si o data cam jumatate de salariu, dar atunci chiar era o urgenta.
    Altfel, dobanda e mare in draci :)

    00
  10. rezolvarea cea mai simpla: cum ai strans ceva bani, directia banca si il inchizi :) si nu mai faci asa ceva (valabil si pentru card-urile de credit)

    00
  11. Mai sunt cazuri in care ai intr-adevar nevoie de bani si un salariu pe masura care sa suporte cele 12 luni pe overdraft, la care ai perioada de gratie 54 de zile (parca – Citi). O factura, o teava de gaze, o bransare la sistem, un leasing de care ai nevoie neaparat si iti scoti banii pe el, un tunuletz mic din China, deh oportunitatea nu se rateaza! In occident asta este(a fost?!) motorul economiei (si declansatorul crizei), de asta ai si cele 2-3-X saptamani de gratie, ca sa folosesti banii la ce ai nevoie, incarci repejor niste TVA @ buget, dupa care vine salariul si bang, esti pe 0 dar ai facut o treaba calculata! Ca nu ai somn noaptea de frica neprevatului sau ca te calicesti ca nebunu’ sa iti iei plazma 3D LED si inca te uiti la TVR analog e partea a 2a… Oricum, e loc pentru toata lumea! Si pentru cei cu overdraft si pentru cei someri cu rate, ca deh, o mai dai si-n bara din cand in cand!

    00
  12. bai, ia mai da-l in pla mea pe steven van mortii ma-sii asta, marele lup moralist… intr-adevar, trebuie sa fii tampit sa intri pana la blana in banii de pe anul viitor, dar asta nu trebuie sa ti-o spuna o zdreanta penala, sau vreun bancher.

    si totusi, de ce dau bancile cu bani in cretini, vii si te intrebi? fiindca trebuie sa faca din rahat bici, dar neaparat sa faca plici!… e vreo diferenta intre gogul care toaca banii pe anul viitor si mexicanul janitor care si-a tras casa cu piscina si 8 dormitoare in california? (da zoso, ala din house of cards, caci doar tu ai pus linkul pe site. mersi!)

    au inventat labele din financials smecheria asta cu structured investments, unde se aduna datoriile milioanelor de gogi, se emit niste certificate -care de fapt nici nu se mai printeaza- si din care reiese ca fiecare unitate de ceferticat e egala cu 1/spemiliarde din gramada de datorii a martalogilor. apoi certificatele alea se arunca in joc pe bursa si alti idioti incep sa liciteze/speculeze merge treaba? merge, dar cu conditia ca fraierul sa plateasca, ca daca nu plateste, chiar nu ai pe cine strange de coaie. si daca nu plateste, ati vazut ce s-a intamplat acum 2 ani in state, ca doar trage si azi omenirea de pe urma taraseniei.

    cum se putea oare intampla porcaria asta fara complicitatea bancilor?… asa ca sa ne lase domnul bancher steven van bulan cu arfele astea de fata mare care n-a vazut pla fiindca a supt-o doar cu ochii inchisi.

    00
  13. Eu as dori sa fac parte din cealalta categorie de idioti care stie sa scrie, categoria care intreaba „da’ de ce luati la overdraft dobanzi de enspe ori mai mari decat la creditu’ normal, jigodiilor?”

    Jenant, si-a pus lupul caciula de miel si plange de grija turmei. A uitat sa mentioneze de ce ii ia prostului 20 de ani sa plateasca „datoria” – in speta pentru ca pun ei niste „dobanzi” care fac camatarii sa para Mos Craciun. Daca in cazul creditului „normal” poti sa-i intelegi, ca dom’le, ofiteru’ de credit are salariu, curentul consumat de sediu etc etc, in cazul cacatului cu overdraft, care-i justificarea? „dom’le, ne-ai folosit bancomatu’ si habar n-ai ce salariu are atmul”.

    00
  14. Creditarea salbatica (inclusiv overdraftul) este consecinta lacomiei bancilor: au dat credite si au facut carduri cu nemiluita doar pentru a face planul de vanzari si pentru profit. Ei castiga bine si din executari silite.
    Stia cineva acum 4 ani ca va ramane somer in 2009? De ce-i jigniti pe toti cei care au cumparat un bun sau care au facut un credit? Nu mai ganditi ca Kim Jong Il si nu dati voi „aprobari” pentru cine poate sa ia credit si cine nu. Are cine face treaba asta in mod profesional daca se doreste.
    Va zic ceva: bancile au oferit credite pe conventii cu angajatorii (cu comisioane grase oferite) fara sa consulte pe nimeni, doar din dorinta de a face cateva sute de carduri. Acum sa-si plateasca prostia!
    Sa vedeti cum se activeaza overdraftul la carduri fara stirea titularului si incaseaza un ciubuc un directoras de firma! Asta pentru ca banca sa incaseze comisioane de neutilizare. Sau cum se emit carduri nesolicitate care stau 2 ani in sertar la banca, folosint date personale in mod abuziv! (Am primit un card nesolicitat cand mi-am cumparat masina. Mi-a luat 2 luni sa-l anulez :)).
    Una din bancile „noastre” a ridicat tehnica asta la nivel de arta!

    00
  15. NOU
    #16

    Poi na … Nu mai exista credite doar cu buletinul cu dobanzi de 30%+ ca nu ii mai lasa BNR. Asa ca au scos din joben iepurasul cu overdraft. GG guys :)

    00
  16. Sa va zic tehnica belea no.1.
    Ce face banca X dupa ce a facut 10k carduri de salarii cu overdraft stiind ca cel putin 2k din titulari vor cheltui limita la blana? Simplu. Se duce la firma unde lucreaza omul, aranjeaza cu directorii un „aditional” la conventie si ii scot pe datornici de pe conventie. Rezultatul? Amarastenilor le sunt trecute datoriile pe niste carduri de credit noi-noute. V-ati prins? Banca pastreaza debitele dar mai produce si niste comisioane de control. In caz de executare silita castigurile sunt mai mari, sa „manca si gura ei” de banca.
    Am un insider in banca. :P

    00
  17. @zoso: eu nu comentez de sedii, masini, prime si alte alea. BRAVO LOR ca si le iau, nu ma deranjeaza, chit ca si le iau din banii prostilor.

    Ce ma deranjeaza e ca au nesimtirea de a plange de mila prostilor si de a le arunca in spinare „prostia” cu cuvinte frumoase, vai, e un cacat structural, nu unul temporar, vai, e o greseala, veniti sa luati sloboz pe 12 luni NORMAL, nu overdraft.

    N-as comenta nimic, da’ am si eu mail pe yahoo si mai primesc reclame acolo cu APR de la diverse banci din state. E jenant sa vezi asa ceva. Ii jepcaresc pe fraieri, isi fac 30 de sedii pe kmp din banii aia, da’ vezi doamne, e o greseala si ei n-ar vrea, da’ ii obliga competitia. Hai sa-mi suga pla cu scuzele lor, macar sa taca dracu’ din gura cat timp se-nvelesc cu hartii de 500 de euro.

    00
    • @Mana-n Var: cine tace din gura e prost. cine plange pe mila fraierilor castiga. uite, noi, banca, ne gandim la voi.

  18. din cate stiu banca iti verifica o data pe an contul, sa vada ca tot overdraftul e acolo. ocazie cu care e posibil sa primesti un telefon in care sa ti se ceara toti banii la loc in urmatoarele 10-20 de zile, la „aniversare”. ce faci atunci, cum pui 12 salarii inapoi?

    00
  19. Ma, la mine nu se gandeste nimeni. Eu am avut o singura data overdraft si l-am si folosit, culmea, c-am facut pana prostului si-mi uitasem portofelul acasa, da’ aveam cardul in plic sigilat in bord. A doua zi am inchis cardul, dupa ce-am platit „descoperirea”, asa ca mi-a fost util.

    Cum am zis, pe mine nu ma deranjeaza faptul ca fura pe rupte de la prosti. Pai, aia faci cu prostii, profiti de ei, doar n-o sa muncesti ca un bou, cand poti sa furi legal. Bravo lor, am mai zis.

    Doar ca nu-l apreciez pe pulica franaru ala care vezi-doamne ne da sfaturi, bai, nu faceti overdraft, veniti sa luati credit normal, noi nici n-am da overdraft, da’ ne obliga competitia! Mie sa-mi spuna alta treaba coilessul ala: hai, am inteles, competitia il obliga sa bage overdraft pe 3 luni, apoi pe 6, iar acum, vai, ingrozitor pe 12, de acord, DAR, tot competitia il obliga sa puna si dobanzile alea? Aia ma intereseaza, nu altceva.

    Pentru o zi de „descoperire”, mi-au luat aia „comision” 200,000. Bine, mi se rupe mie de 200,000, chit ca erau 4 pachete de tigari atunci. Da’ la unu’ care ridica un salariu in plus, CAT ii iau?

    00
  20. Si eu ce-am zis ma in primul post? Ca astia fac camatarii sa para Mos Craciun…

    Pe camatari ii cam leaga astia, nu stiu daca ia observat, eventual le iau permisu’ de condus calul. Cu bancile ce facem? Nu de alta, da’ daca e sa-l credem pe Steven von puliinfreza, ei nu dau mita (vezi pe pagina lui, ca nu-i fac reclama). Si-atunci, de ce-s liberi?

    00
  21. Stiu, da’ daca spuneam eu ca statul te fura, de fapt, imi zicea lumea ca umblu cu sloganuri populiste despre sistemul ticalosit and shit.

    De-aia te-am lasat pe tine s-o spui ;)

    00
    • @Mana-n Var: pai bancile sunt statul? bancile nu fura, ofera un serviciu la pretul la care cred ei ca e bine. ca si curvele. tu alegi daca vrei sa apelezi la ei/ele.

  22. Excelent exemplul, ai idee de ce statul nu protejeaza si curvele?
    A, da. Nici alea nu platesc taxe.
    Asa e, statul protejeaza hotii care platesc taxe. Cam asta-i tot ce spuneam si eu in ultimul post.

    00
    • @Mana-n Var: care, ala in care te plangi in 20 de paragrafe ca e nasoala birocratia? e o noutate, no doubt.

  23. Uitasem sa intreb ceva: ai idee ce s-a intamplat cu legea falimentului personal? Mi se pare ca statul blabla isi protejeaza blabla cetatenii blabla. Ma gandesc ca bancile nu dau spagi, am citit pe-un blog treaba asta si iti dai seama, daca asa scrie pe internet, e adevarat.

    Cand/daca vom avea si legea aia, ce zici, o sa mai dea bancile overdraft pe 12 luni, cu lacrimi in ochi, ca, tovarasi, noi stim ca va facem rau, dar ne obliga competitia? :>

    00
  24. Era vorba de „ultimul post” de aici, ma. Nu cred c-am venit vreodata sa trimit lumea de-aici sa citeasca vreun post de-al meu din alta parte.

    00
  25. Eu ziceam ca eu n-am baut cafeaua, da’ vad ca tu inca scrii in somn.

    Sa reformulam, pentru aia care inca sunt in pat: era vorba de ultimul meu COMENTARIU din POSTUL ASTA de pe PAGINA TA, A TAAAAA, MA, A TAAAA, NUMAI A TAAAAAAAA.

    Daca tot veni vorba de nutella, bloguri si noutati, da, ma, asa e, ma scuzi ca am trecut o chestie pe pagina mea fara a fi noutate absoluta, da’ mi-ai luat tu subiectu’ cu nutella, ca evident, aia era noutatea absoluta, promotiile la misto, „no doubt”.

    00
  26. Depinde de fiecare cat este de organizat si cum isi gestioneaza banii…
    Si eu am overdraft ( e suma fixa reprezentand 2 salarii… pe vremea cand salariul meu era 2000 RON)… si nu am intrat nici-o data in el… pt ca nu ma tenteaza. Dobanda la overdraft cred ca e undeva la 25% ( am facut chiar scandal atunci)si nu merita. Aaa… ca intr-o luna faci anumite cheltuieli ( in principiu pe lucruri solide, pe care le cumperi odata la 5 ani etc) si iti mai trebuie 1-2-3 milioane sa nu mori de foame pana la primul salariu… daaa.. asa da… Dar de ce ai avea nevoie de 2 salarii overdraft si mai mult decat atat.. 12 salarii overdraft..

    00
  27. @Mana-n Var: stii care este diferenta dintre banci si curve?
    Curvele nu pot sustine o campanie electorala. Nu taxele conteaza aici ci donatiile de partid. Ca tot intrebai de ce nu-s protejate si parasutele.

    00
  28. Eu nu cred in legea falimentului personal. Ai comis-o, munceste si plateste…

    00
  29. @Surprize Kinder: hai nu te da cocos acum. Poti ajunge la faliment si dupa un accident. Tu vezi numai hoti si lenesi in jurul tau? Sunt pline cimitirele de moralisti…..

    00
  30. Acum ceva ani am fost 2 oameni în firmă care am cerut să nu avem overdraft când ne-au făcut card-ul. Nu înțelegeau fetele de la bancă ce ne-a apucat: „dar e gratis” „mulțumesc, dar nu am nevoie” „dar chiar nu plătiți nimic în plus, se ocupă firma” „domniță, ce sens are să-l am dacă nu o să intru niciodată în el”. Trecem peste faptul că m-au sunat să-mi ofere un credit, deși eu aveam balanță pozitivă bine în cont.

    00
  31. Ar trebui inventat un robot sa protejeze omul de propria prostie

    00
  32. overdraft-ul am crezut ca-mi va fi bun la o cheltuiala d-asta „dinamica”. Zugraveam si nu stiam exact la cat se va intinde totul, cert e ca mai aveam nevoie de ceva (in final se adaugase marja la marja la marja, cam asta fiind parcursul in constructii pe la noi). Nu vroiam credit ci ceva ce puteam duce „repede”, de asemenea cu bani „indata”, nu „luna viit.”. Din pacate si mai ales din lipsa de disciplina, cateva luni s-au transformat foarte usor in 2 ani de rambursat. Totul e ce faci cand te trezesti….and thanks but no thanks for the future. Cred ca mi-am invatat lectia. :)

    00
  33. NOU
    #41

    Cand s-a trecut pe ING la minunata firma la care lucram intr-o vreme, bineinteles ca s-a facut mare pedalare pe facilitatea de a avea overdraft de 3 sau 6 salarii cat era atunci. Cum am scapat eu? Simplu, aveam deja card ING facut de capul meu, si doar le-am dat datele pe care sa imi vireze banii.
    Si acum, de fiecare data cand ma duc pe la bancomat, verific overdraftul sa fie 0, ca n-am facut niciodata, nu voi face probabil, dar e mai bine sa verific.
    Sor’mea in schimb, a avut ideea geniala sa faca overdraft pentru o vacanta, i-a luat 6 luni de zile sa scape de el.
    Urasc datoriile si creditele, nu am rate la banca, nu am leasing, nici nu vreau sa am.
    Vreau LCD-TV de 40″? Iau unul de acum 2 generatii, nu imi fac credit sa iau ultima tampenie 3D cu LED.
    Am nevoie de laptop? Un dual core de acum un an e foarte bun, nu imi trebuie Core i3 sau i5.

    00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile