#10yearschallenge de România

Două de la Cristi Banu:

  • Au trecut 10 ani de la introducerea Windows7, primul Windows care suportă nativ diacriticele și mai mult de jumătate din textele scrise azi vor fi fără.
  • Au trecut 15 ani de la introducerea leului greu și românii folosesc în continuare “ron”, “roni” și “milion”.

 

 

fun-kilometri

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. Aproape 10 ani https://www.mediafax.ro/economic/patriciu-euro-este-o-moneda-falsa-si-extrem-de-volatila-firmele-cumpara-materia-prima-in-dolari-7447918 Estimez la mai mult de 4,7-4,8 lei cursul de schimb pentru un euro”, a răspuns Patriciu

    00
    • Patriciu facea predictia aia pentru urmatorul an cand euro era la 3.3 lei… nu pe urmatorii 10 :)

      Oricum, Patriciu e genul de afacerist ce-a stiut sa faca afaceri doar cu statul. Tot ce a incercat pe bune a fost un esec sau un esec voit ca sa le dea altora teapa (vezi Mic.ro)

      00
    • Scuzati offtopicul, dar nu mai gagsesc un articol de pe aici (probabil era comentariu, stiu ca era ceva link direct spre just.ro cu dosarul).

      Citisem la un moment dat acum un an, doi, cum vreo cativa de aveau o firma de hosting au fost prinsi cu piraterie, aveau ceva site-uri cu muzica si au refuzat sa le dea jos desi au fost somati in repetate randuri sa o faca, mai stie cineva despre cine era vorba? Am impresia ca de xserver parca era vorba, dar nu sunt convins ca vad ca inca mai exista pe piata.

      Ma puteti ajuta cu un link?

      Multumesc!

      00
    • @wax, nu cred asa ceva, am citit pe undeva un interviu cu el si zicea ca daca il lasi in piata gol pusca fara nici un ban in doia ni de zile este iar miliardar. Omul era un geniu financiar

      00
    • mic.ro. just saying.

    • @nicu: Pe bune ca mi se pare greu sa ma prind daca tu faci misto sau esti serios…

      00
  2. Ha ha, diacritice.

    00
    • Așa e limba română, cu diacritice.
      Fără diacritice, „mata”, de exemplu poate crea multe confuzii:
      – pentru agramații de rang 1 poate fi „mă-ta”, fără cratimă
      – poate fi pronumele de politețe, derivat din dumneata
      – poate fi puiul pisicii, cu diacritice – „mâță”
      Iar tu ești ROMÂN, nu roman.

      00
    • Inteleg dar contextul e de obicei suficient pentru a stabili sensul cuvantului. Rar am avut nevoie sa folosesc diacritice si atunci nu a fost pentru ca nu era suficient contextul ci pentru ca mi se parea ca, pentru un anumit cuvant intr-un anumit context, folosirea diacriticelor dadea mai mult impact.
      Daca mesajul era „asa e limba si trebuie sa le folosesti ca altfel esti taran”, well I don’t give a fuck about that.

      00
    • Giani, pricep că se înțelege din context sensul cuvintelor, dar până la urmă, de ce ar fi așa de greu să scrii cu diacritice, adică în limba română?! Tot pe o tastă apeși. De ce să nu apeși pe tasta care trebuie și să scrii corect, românește?

      00
    • A, e simplu de raspuns la asta: in 90% din timp scriu in engleza. Tastatura e engleza, limba e engleza etc. E singura limba activa in OS.
      Pentru a scrie in romana nu trebuie doar sa apesi pe o tasta, trebuie sa instalez limba si sa trec intre engleza si romana. Apoi sa tin minte combinatiile de taste pentru caracterele cu diacritice. Si apoi sa tin minte sa trec inapoi pe engleza, sa nu ma enervez cand vreau sa scriu altceva.
      Mi se pare prea mult deranj. E ca problema pronumelor: inteleg ca te simti bine daca iti zic they/ze/whateverthefuckyouwant si n-am nici o problema principiala sa iti fac pe plac, dar daca tu crezi ca o sa incerc macar sa fac un efort sa tin minte ceva in plus, good fucking luck.

      00
    • @Giani Mucea
      Am cam aceeasi problema ca si tine – daca e sa folosesc diacritice, pot sa ma pis pe ;’][ ca pe layoutul romanesc sunt mutate dracu’ stie unde. Problema e rezolvata oarecum de layoutul romanesc cedilla – diacrtiticele le ai cu Alt + S pentru ș, Alt + T pentru ț si tot asa, daca ai avea vreodata nevoie de diacritice…

      Dar altfel e intotdeauna amuzant cand unul-altul explica doct ca e extrem de usor sa folosesti diacritice, ca deh, daca ei pot, tu de ce nu poti, in conditiile in care scrisul de texte in romana nu e chestia ce-ti aduce tie bani…

      00
    • A, nu stiam ca exista si un layout mai usor de folosit. Bine, chiar si asa nu o sa scriu comentarii cu diacritice. Dar e bine de stiut pentru urmatoarea teza la limba romana.

      00
  3. sunt 14 ani de cand am trecut de la ROL la RON… si eu vorbesc tot cu 1 milion la 100 de lei ….

    00
    • Asta inseamna sa traiesti inflatia de la ’89 pana la sfarsit.

      00
    • Pe mine ma deranjeaza cei care folosesc „milioane” in loc de „sute” dar refuza sa foloseasca „sute de mii”/”mii” pentru „zeci”/”unitati”. Iar asta in timp ce un euro se vinde chiar si cu 48 de mii 5 sute.

      00
    • La mine. Baiat destept cu scoala multa (sau cel putin asa ma lauda mama):
      -Leii pana la 100 sunt lei noi.
      -Peste 100 sunt mai des milioane si mai rar lei
      -De la o mie in sus sunt interschimbabil lei sau milioane. Mai des lei.
      – De la 10 mii sunt deja euro.
      Legenda spune ca francezii faceau acelasi lucru 20 de ani dupa razbel.

      Cat despre diacritice….doar in lucrarile academice:
      Sint (sic) sahtul sah tastez paranteza greshita de trei ori pana obtzin ce vreau shi z sah fie ampulea.

      00
    • @Rady, aceeași problemă existențială o am și eu, cu ăia care amestecă. îmi zice maică-mea la un moment dat: ia de la mine din portofel 50 de lei și du-te să iei cutare (ceva de o valoare foarte mică). eu: lasă că am eu schimbat, n-are cum să fie mai mult de 2-3 lei, nu schimba 50 pt 2-3. ea: voiam să zic 50 de…, 500… 5 lei. i-am zis că ori zice tot în lei vechi, corect, ori lei noi, că nu ne înțelegem în limba română.

      sau, în același orășel. îmi uit periuța de dinți acasă, așa că mă duc să-mi cumpăr. 16 lei îmi zice vânzătoarea. eu mârâi în capul meu ”ce hoți și ăștia, profită că e localitate mică și n-are lumea de unde să cumpere” și scot o bancnotă de 10 și dau să scot și de 5 și 1. ”nuu, e suficient zice vânzătoarea”, mă uit la ea ca picată din lună. ”ăăă, 1 leu 60 voiam să zic”.

      ăștia mă umplu de spume.

      00
    • @A

      Un leu si saizeci de „banuti” vrei sa zici. De ce nu vorbesti corect vanzatoreza?

      00
    • @Habarnam, posibil să fi blocat parțial amintirea. cuvântul ”bănuți” mă aduce în prag de AVC. Puține chestii mă enervează mai tare. :)

      00
    • Exagerezi, daca ti-ar zice vanzatoare 50 de banuti muia imediat ai uita cat te enerveaza

      00
    • Eu cred ca lumea inca nu s-a obisnuit cu asta pentru ca s-au taiat 4 zerouri in loc de 3, la 3 era mai simplu: 100 de mii -> 100 de lei.

      00
  4. „- 70, 80, 90 de lei si cu inca 10, un milion.” Sau zece sute.

    00
  5. Ce să faci dacă românul e primitiv si inadaptabil lucrurilor utile dar adaptabil vieții în descreștere……

    00
    • Interesant, crezi ca diacriticele sunt atat de utile incat oamenii care nu le folosesc sufera o descrestere a calitatii vietii? Sau te refereai la „roni” aici?

      00
    • bravo, stai jos 3!

      00
    • Giani, ești ungur? Numai ăia considerau că ă și î (la începutul anilor ’90 încă nu fusese reintrodus î) sunt sunete pe care le produce un om când se cacă. Öy! Öy! Öy!

      00
    • Mai baieti, cred ca Ciprian a vrut sa zica ca romanul nu e usor adaptabil lucrurilor utile gen trcerea de la ROL la RON si aplicarea ei dar alegatorii comunisti se adapteaza mai usor pierderilor financiare pe care nu le inteleg, evident cauzate de statul paralel si alte de-astea. Poate nici eu nu sunt de inteles pentru unii dar hai sa incercam sa vedem unde nu ne intelegem…

      00
  6. Din ce știu eu, și XP avea suport pentru diacritice. E drept, limba română Legacy, dar avea…

    00
    • Trebuia sa bagi CD-ul si sa instalezi pachetul pentru Europa de Est, noroc ca am făcut putina tehnoredactare si m-am obișnuit sa folosesc diacriticele. Cel mai ușor este pe telefon unde Autocomplete-ul de la Google le nimerește cu trebuie.

      Si totuși, uita-te la postările Dilema Veche, oamenii de acolo încă mai scriu ‘sînt’ nu ‘sunt’, plus multe cuvinte fără î din a.

      00
    • Da și nu. Fonturile nu erau cu caracterele corecte (se foloseau caracterele cu sedilă), și tastatura nu reușea să scrie și caracterele minorităților naționale majore (maghiară, germană). Cred că doar Ro-Programmers e singura tastatură completă din punctul ăsta de vedere.

      00
    • foarte multa lume scrie cu î in mijlocul cuvintelor, nu stiu de ce pt ca in cazul unora nu poate fi vorba ca nu stiu limba romana.

      00
    • @daniel

      Pentru ca asa era corect cand au facut ei scoala

      00
    • În anii ’50 știu că s-a făcut schimbarea de la â din a la î din i. Apoi, în 1993, Academia Română a revenit la vechea scriere. Unii lingviști nu sunt de acord cu această schimbare.

      00
    • Nu au revenit la vechea scriere, au inventat ei alta care să semene. În vechea scriere se folosea și î și â, dar în funcție de etimologie, nu de poziția în cuvânt.

      00
    • @daniel: eu sînt unul din ăia. Mi se pare imbecil să folosești două semne pentru același sunet într-o limbă care se vrea a fi fonetică.

      00
    • rața: „Ânger ângerașul meu…”

      00
    • „Mi se pare imbecil să folosești două semne pentru același sunet” – asta o spune unul care se semnează cu tz în loc de ț

      00
    • hanger, hangerasul meu!

      00
    • Parcă îi și văd pe copiii din clasa I-a, după ce au epuizat toate literele din alfabet, dar fără diacritice, puși să reproducă în scris o poezie în tradiția fonetică a graiului românesc:
      „Catelush cu parul cretz
      Fura ratza din cotetz.
      El se jura ca nu fura
      Shi l-am prins cu ratza-n gura.”

      00
  7. Intrebare pentru cei ce „mai baga” instalari de Windows.
    Am un computer vechi si el de 10 ani, un E8400, cu 4GB DDR2. Daca ii pun Win10 il omor, nu? Pe el am WinXP acum, l-as schimba doar pentru ca nu mai merg site-uri pe Chrome, ca nici Chrome nu mai face ceva cmpatibil cu XP.
    So… Win10 pe E8400… e „crima”?

    00
    • In Windows 10 o sa vezi tot timpul procesorul incarcat intre 50% si 90%.

      Depinde cat RAM ai. Daca ai 8GB, incearca un Windows7. Desi o sa stai o vesnicie sa-si faca update-urile. Eventual pune un Fedora 27 LXDE pe el. Daca ai 2GB sau sub, iti recomand prieteneste sa il arunci.

      00
    • Cred ca ar merge, eu am 10 pe prima generatie de i7 si merge super bine. Ar trebui totusi sa ii iei si un SSD daca chiar vrei sa vezi imbunatatiri.

      00
    • Pune un SSD mic (60GB) instaleaza W7 si o sa mearga decent pentru browsing si office.

      00
    • Am avut pana recent un dell cu E8400, se misca foarte bine cu Win 7, inclusiv faceam editare video 720p. L-am schimbat ca am fost nevoit sa trec la 1080p si nu facea fata. Dar in rest, browsing si activitatile uzuale mergeau perfect, nu am simtit nevoia de upgrade. Nici eu nu am avut curaj sa trec la Win 10 in perioada aia cand era gratis, ca nu credeam ca va face fata.

      00
    • pune un linux cu interfata si aia e, eu asa am facut cu unul aproape identic si il folosesc parintii fara probleme.

      00
    • win7 fara probleme+adblocker face minuni

      daca ai grija pe ce site-uri intrii si pe ce dai click merge si fara updates si antivirus :)

      00
    • Pune-i un SSD, este 100 de lei un Adata de 120 GB la garaj. Windows recomand un 7 Home Premium 64 bit și va merge foarte ok.
      Ar putea merge și un Windows 10, dar dacă ai neșansa unei incompatibilități hardware, să crape vreun driver, tot la Windows 7 ajungi.

      00
    • E mai mult decât de-ajuns pentru win10. Părinții mei folosesc PC-uri cu E6400 și E8400 cu 2/4 GB și SSDuri și merg impecabil pentru taskurile uzuale. Dacă ai PC de 10 ani, bănuiesc ca nu faci chestii foarte solicitante pe el, nu știu de ce toate recomandarile de mai sus iti zic altceva. Cu siguranță în 2019 nu m-as mai complica cu Win7.

      00
    • Linux Mint Cinnamon 19.1

      00
    • Ce fac pe PC: 70% browsing, 15% urmăresc filme, 15% Photoshop si Illustrator.
      Extrem de rar un Call of Duty mai vechi (am uitat ultima data când am jucat.)

      00
    • Din experienta mea cu niste vechituri cumparate la paleti, W10 e cu aproximativ 10% mai radid decat W7 in utilizare home/office, desi nu pare. M-a interesat fenomenul pentru ca era fix in perioada aia in care puteai face upgrade si era interesul meu sa le fac sa functioneze cat mai bine ca sa le pot vinde cat mai usor.

      Problema vine de la politica bizara a Microsoft de a baga lucruri pe gat cu forta, Microsoft Store, Cortanta, Automatic Updates – astea 3 daca stii „sa le rupi genunchii” garantat obtii cel mai rapid si stabil sistem de operare MS.

      Versiunea fara batai de cap: instalezi W7, ii faci actualizarea la zi apoi le blochezi pe vecie din Services si instalezi un Avast Antivirus Free.

      00
    • Merge foarte bine. Poți pune w10 pro x64 liniștit. Consuma mai puține resurse decât Windows 7. Nu consumă rami și alte minuni. Dacă faci rost și de o ieftinitura de placă video – ceva Radeon HD 7750 – 7770 să știe directx 10 – merg și filmele la full HD. Și ceva jocuri (crysis 2, CoD mw3, mass effect 1-2-3, etc )

      00
  8. in ritmul acesta vor reveni curand la „milioane”.

    00
    • „meleoane”. Ma enerveaza constant folosirea leilor vechi. La ce pizda ma-sii oamenii vad pretul in RON, il verbalizeaza in ROL si cand se uita in portofel sau la bancomat trebuie sa faca socoteala intr-o varza de RON cu ROL? Mi se pare tot atata prostie cat e votarea vechiului primar „ca a facut si el cate ceva”

      00
    • pentru ca tot saracul se simte mai confortabil ca ”meleonar”!

      00
  9. Eu nu ma prind ce reprezinta kilometrajele din poza aia cu vitezometrele :)

    00
  10. Office 97 știe diacritice, care se putea instala pe Windows 95/98/2000, deci Cristi Banu habar n-are pe lume trăiește. 🤣🤣🤣
    Eu și-n ziua de azi am probleme cu tâmpiții care habar n-au ce-nseamnă 1 leu sau 100 lei. Mă-ntreabă: zici un milion? Sau 100 roni???
    P.S. Foloseam diacritice, e drept că doar „ă, â, î” și în MS-DOS 6.22.

    00
    • Diacritice știa și Windows 3.1. Doar trebuiau instalate cu alte programe, de exemplu era un soft MultiKey și multe fonturi editate manual de utilizatori cu Fontografer, era altul al lui Secărică… Ceea ce am spus este că Windows 7 este primul care a introdus caracterele românești corecte și suportul nativ pentru fonturile Unicode cu set complet de caractere.

      00
    • @Cristian: eu zic una, tu spui alta.
      Mă doare-n cur de retardații care au sistemul de operare în limba maternă. IMHO, ar trebui împușcați. 🤣🤣🤣

      00
    • Da’ cu aia care se scobesc in nas? Ia zi-ne alora ce le-ai face? ..

      00
  11. Bitdefenderul imi blocheaza linku ala.

    00
  12. De mult am vrut sa întreb: de ce nu se face o campanie susţinută intens pe tot ce inseamnă Social Media pentru utilizarea corectă a lui Leu în loc de RON ? 99% din cei care utilizează in comunicare RON habar nu au ce înseamnă, daca încerci să le explici că este trigrama interbancară pentru ROmanian New (RON), care a înlocuit-o pe cea veche, ROmanian Leu (ROL), pa, îi pierzi. Pe de altă parte 0% utilizează celelalte denumiri inerbancare: am dat pe masină 10.000 de EUR-i sau 12.000 de USD-ei. Tot 0% spun „am dat pe pâine 1000 Roli.

    00
  13. Eu zic ca in 10 ani tot la „meleoane” ajungem…

    00
  14. Oameni buni, Win10 functioneaza pe Atom X5-Z8550, un procesor de 2W. Am un Lenovo Yoga Book de prima generatie, cu 4GB RAM, luat acum de la Altex, merge absolut ok. Face greu update penru ca niste baieti foarte destepti au decis sa copieze toata instalarea, vreo 15GB, intr-un folder separat, o cretinitate microsoft tipica. Altfel e ok.

    00
  15. 100 lei = un milion inca 50 de ani de acum incolo.

    00
  16. boss, milion cu milion fac mai multe milioane, nu suta cu suta fac mai multe sute – nu are acelasi farmec.

    00
  17. Cine moare primul, Iliescu sau Mugur Manole?

    00
  18. La tara batranii nu se mai obisnuiesc cu schimbarea ,deaia e singurul loc in care 10 lei = 100 de mii.

    La oras gasim melteneala care se plange.E mai dramatic sa zici ca ai reparat ceva la masina de treiej de milioane decat de trei mii de lei

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)