10 sfaturi de vacanta

Este plin sezon de vacante și ne-am gândit să venim în ajutorul celor care merg în vacanță în perioada asta, la sugestia lui Dan, un cititor de-al nostru.

Ghidul l-am făcut atât pentru munte, cât și pentru mare, special pentru cei care iau turismul în propriile mâini și nu apelează la serviciile unei agenții de turism, caz în care lucrurile devin mult mai simple. Agenția se ocupă cam de toate detaliile și de aceea nu o să intrăm în amănunte legat de turismul prin ei.

În momentul în care decizi să faci turism independent, trebuie să te ocupi singur de transportul până în zona în care vrei să îți petreci concediul, să cauți de unul singur cazare, să te interesezi de obiectivele turistice din zona în care mergi, să te asiguri că ai de unde să scoți bani, o serie de detalii pentru care noi am creat o lista de verificat înainte de plecare sau sfaturi de vacanță:

  1. Alege zona în care vrei să pleci și caută să fii cât mai specific – ”merg pe Valea Prahovei” te poate duce la câteva ore de căutări, pe când ”merg la Azuga și caut cazare undeva cât mai aproape de munte” te ajută mult când cauți cazare, ceea ce ne duce la pasul 2.
  2. Întradevăr, poți să cauți la fața locului cazare și să te duci ”PeNeVe”, dar ești mult mai liniștit când ai deja unde să dormi după drumul până la locul de vacanță. De regulă o căutare pe motoarele clasice de genul ”cazare în Azuga” te duc pe suficient de multe site-uri de cazare pe .ro. Orientează-te spre portalurile de turism și nu spre site-urile de agenții. După ce faci un top 5 ale celor mai bune rapoarte calitate/preț + o lista de 3 de rezerva, suni la pensiunile/hotelurile respective și verifici informațiile de pe site-uri – preț, condiții, mâncare – negociază tot, întreabă dacă oferă reduceri pentru grupuri, dacă există discounturi, etc. Stabilești destinația și încă o variantă de rezervă.
  3. Înainte să pleci la drum, caută cât mai multe detalii despre locul în care mergi, ce e de văzut, ce locuri de agrement sunt, unde se poate face baie sau ce trasee montane sunt, dacă se pot închiria biciclete/ATV-uri sau dacă există tururi ale ruinelor și ale obiectivelor culturale. Informațiile le afli tot prin internet, dar poți întreba și la punctul 2 când cauți cazare. Caută diferențiat pe fiecare tip de obiectiv – ”trasee montane Azuga”, ”hidrobiciclete Mamaia”, ”ghid castel Bran Moeciu”, ”manastiri moldova putna” etc.
  4. Fă o listă cu necesarul de cosmetice, haine, prosoape, accesorii, aparatură care vrei să le iei cu tine. Te ajută să nu ajungi acolo și să constați că ai uitat papucii de casă sau prosopul de plajă(dacă mergi la mare). Poți să te inspiri din articolul despre lucrurile esențiale pentru munte.
  5. Fă-ți traseu pentru drum și calculează distanțele până la destinație +10% spațiu de manevră. Dacă mergi cu mașina, pune de acasă benzină, pentru că nu se știe ce fel de benzinării sunt în zona în care mergi și s-ar putea să fii nevoit să pui acolo combustibili de calitate mult mai slabă decât ai pune în mod normal.
  6. Dacă mergi cu trenul, și ai luat bilet dus-întors, ai grijă că biletul de întoarcere se poate amâna cu minim 24 de ore înainte de data plecării, iar dacă nu reușești să prinzi trenul, poți să recuperezi suma de pe biletul de întoarcere în maxim o oră de la plecarea trenului din gară.
  7. Când ajungi la pensiune ai grijă să nu fie la drumul principal circulat pentru că nu vei avea nici liniște și nici aer curat, din cauza trecerii mașinilor pe acolo. Mergi la varianta de rezervă de la punctul 2.
  8. Gazdele de la pensiuni vor încerca să trimită oaspeții care stau mai puțin în camerele mai puțin ”vedete” – unde apa caldă ajunge mai greu sau ai un geam unde bate mereu soarele sau cu vedere spre drum. De aceea e bine să ceri să vezi mai multe camere atunci când ajungi la pensiune, în afară de cele oferite de gazdă inițial. Dacă sunt mici probleme cu camera, privește-le ca ocazii de a cere o reducere pentru disconfortul de a suporta camera respectivă.
  9. După ce te-ai cazat și ai vizitat zona, te gândești că te întorci acasă și vrei să le duci celor dragi un suvenir din regiune, ceva specific. Nu te opri la prima gheretă cu suveniruri, pentru că ai cele mai multe șanse să te alegi cu un kitsch. Mai bine întrebi gazda și o serie de oameni din localitate de unde poți să cumperi opere de artizanat specifice zonei – dacă există unul sau mai mulți meșteri care realizează picturi/sculpturi/obiecte la comandă. Te va costa mai mult, însă cadoul va fi mult mai apreciat decât o miniatură luată de la marginea drumului.
  10. La întoarcere ai grijă să nu uiți nimic prin dulapuri sau prin noptiere – folosește lista de la punctul 4, insistând mai ales pe încărcătoare de telefoane, aparate foto, telefoane mobile, orice alt accesoriu greu de înlocuit. Se mai uită frecvent șampoane, geluri de duș, papuci de casă. Verifică de două ori baia, dulapurile, noptierele și sub pat.

După ce te-ai întors acasă, ia-ți o zi în care să te odihnești după drum. Vei merge mult mai odihnit la muncă dacă ai reușit să recuperezi oboseala de pe drumul de întoarcere.

Vacanță plăcută!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)