10 ani de la primul iPhone

Pe 29 iunie 2007, acum 10 ani, primii oameni puneau mâna pe iPhone, telefonul anunțat în ianuarie de Apple. Pe vremea aia totul era oribil: camera, internetul, viteza, tot tot. A durat patru ani, până la iPhone4, ca Apple să scoată un telefon bun, util, rapid și mișto.

De atunci, a îngropat tot felul de cocoși din telecom, din camere foto, din producția de telefoane, a schimbat modul cum comunicăm și a contribuit la crearea uneia dintre cele mai triste și deprimate generații.

Plus mizerii gen Facebook sau Pokemon Go.

Asta e nasol: pe cât de utile sunt camera foto, hărțile, emailul, cumpărăturile, știrile, pe atât de nocive sunt rețelele sociale și jocurile.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Da-l dracu de haifon, eu aniversez 20 de ani de când mi-a instalat Romtelecom fixul… ce vremuri, câte „intervenții” pe ai mei :))

    00
  2. Man, nu te-aș citi probabil dacă nu ar fi fost revoluția asta în mobile. Not all is bad.

    00
    • Eu citeam bloguri si site-uri si pe zoso inainte sa apara iphonu. Eu as reformula in ceva gen: daca nu era revolutia asta in mobile oamenii chiar ar fi avut conversatii interesante la terasa si s-ar fi intalnit mai des in viata reala. Ar fi trait mai mult I n prezent si nu sa se gandeasca la urmatorul status de pus pe fb sau poza perfecta pt Instagram.

      00
  3. Eu inca sunt nostalgic dupa Blackberry… plm pana la aparitia iPhone 4 inclusiv, imparteau piata de smartphone jumate- jumate . Am iubit mult telefonul ala, mai ales BlackBerry messenger-ul, ma oftica faptul ca toate chinezariile au ajuns sa inunde piata, si ca smartphone-urile cu taste pur si simplu nu exista .

    00
    • Desi nu inteleg ce poti gasi atractiv la tastele fizice, in cazul unui smartphone, totusi, pt pasionati si (sau) nostalgici exista BlackBerry KEYone, BlackBerry Priv si inca vreo cateva modele simpaticute pt fanii genului. De ce spui ca nu exista smartphone-uri cu taste?!

      00
    • Keyone e vreo 2800 de lei, dar are hardware de telefon de 1000 de lei.

      00
  4. #giveaway#iphone#zoso

    00
  5. unii zic ca si.au pierdut mojo.ul si ca „nu mai e ce a fost”

    Sent from my iPhone

    00
  6. Dar mai important, Vali, au creat o industrie de micro-chipuri si elemente indispensabile industriilor care iau acum avant – drone, IoT, etc.

    00
    • Cip-URI, damn autocorrect. Asta nu l-su făcut bun. :)

      00
    • au creat o pl. tot ce a creat apple vreodată a fost marketing.

      00
    • @ubercool nu a lucrat niciodata cu hardware si software. Probabil nici n-a investit vreun banut ca altfel trebuia sa citeasca.

      00
    • Andu, hai bre ca nu e mare filozofie sa faci niste setari de limba si tastatura pe un telefon, fie el si iphone. Nu mai dati vina pe autocorrect, ca nu va obliga ala sa pastrati niste setari default!

      00
    • NOU
      #14

      nu va mai puneti fotografii cu microfonul in mana (speaker desavarsit aici) sau cand vi se ia interviu (sunt important) – nu da bine. serios. E ca si cum ti-ai pune un carton pe care scrie – admirati-ma ca sunt important si realizat.

      00
    • Ce oameni.. :-) deci voi spuneti ca apariția iPhone și a competitorilor pe Android, nu a dus la scăderea prețului și dezvoltarea componentelor pentru IoT? Informați, nu gluma. :)

      00
  7. Si eu tot de 10 ani imi doresc un iphone, dar sunt prea sarac sa imi permit. Poate la aniversarea de 20 de ani…

    00
  8. NOU
    #18

    Pe vremea mea era mai bine.

    00
  9. Au trecut 10 ani, unii au ecrane cu rezoluție 4k iar ei nu au reușit sa implementeze un HD :-D (ma rog, pana la 7plus) Trist și totuși adevărat.

    00
  10. Iphone-ul e stabil si fani, dar necustomizabil. Tot Android da clasa pe partea de aplicatii

    00
    • Tind sa cred ca genul asta de postare atrage cei mai slabi cititori. Uitati-va la specimenul de mai sus.

      00
    • NOU
      #28

      android e o mizerie absoluta. manele. adria cola. sotul olgutei vasilescu. scule einhel. sau pantofii aia cu litera N pe ei.

      00
    • android poate ii ca clasa pe partea de customizare, nici intr-un caz pe aplicatii.

      00
    • Sculele Einhel ce cauta in enumerarea asta?
      Sau tu le compari cu Bosch profesional? P#$a mea, Einhel costa de 10 ori mai putin.
      (Nu, eu am scule Black&Decker modelul mai vechi.)

      00
  11. „A durat patru ani, până la iPhone4, ca Apple sa INCERCE să scoată un telefon bun, util, rapid și mișto.” INCA INCEARCA.

    00
    • aww. e clar că iphone nu se vinde. tell us more.

    • Si daca parizerul cola si Loganul se vand, asta inseamna ca sunt niste produse de calitate? :-)

      00
    • Toata industria incearca sa ajunga iphone din spate. Samsung, Htc, Sony, you name it. Toti se uita dupa iphone ca fiind un premiu masiv.
      Dar stai. Ce stiu board, actionari, angajati si clientii samsung?
      Nimic conform lui thebblack.
      Telefonul care a revolutionat industria e doar un o „incercare”, toata lumea de pe strada lui thebblack stiind ca allview si un seria 3 e tot ce-ti trebuie.

      00
    • va ustura realitatea mai baieti :))? un cacat poleit si vandut cu cu un milion de euro suta de grame, ramane totusi un cacat. si STII ca telefonul e de cacat cand SINGURA posibilitate de a transmite o poza catre alt telefon e sa ii pozezi ecranul…

      00
  12. Si Nokia 95, aparut in martie 2007-avea GPS, camera de 5 megapixeli, iar internetul mergea bine. Am avut N95, N96, Iphone 4. Si acum am un Nokia 206. E fain sa incarci telefonul la o saptamana.

    00
    • 2 bucati de Nokia N95 8GB am si inca le tin pe undeva , problema e cu clipurile ca nu prea au calitate prin rtsp:// .. si ca a picat update-ul la Youtube si nu il mai pot folosi, ca nu ma desparteam eu de ele asa usor..

      00
  13. > pe atât de nocive sunt rețelele sociale și jocurile

    csgo loading in the background.

    00
  14. Daca vreti sa cititi ceva deprimant, si vreti sa aflati de ce romanica este in esalonul 3 al planetei, cititi va rog restul acestor asa-zise comentarii. O sa vedeti exemple de roboti umani care nu invata, nu se documenteaza, nu citesc, nu-i intereseaza. Adevarati romani!

    00
  15. „pe cât de utile sunt camera foto, hărțile, emailul, cumpărăturile, știrile, pe atât de nocive sunt rețelele sociale și jocurile.” Iar langa e butonul de like and share pe facebook …

    00
  16. Ca o nevoie biologica este fix in aceeasi categorie cu facebookul. „Be the change you wish to see in the world” nu se aplica aici pentru ca pitong.

    00
  17. Nu inteleg referinta la Pokemon Go, a iesit doar abia anul trecut… 1 an fata de 10 ani?!?

    00
  18. @motanes: „Desi nu inteleg ce poti gasi atractiv la tastele fizice” ??? man, eu scriam sms-uri in timp ce conduceam fara sa-mi iau ochii de la drum, foloseam mana dreapta pe care o tin de obicei doar pt schimbatorul de viteze, si nu dadeam gres ca stiam pe de rost (ca si la PC) ordinea tastelor, si de cate ori tb sa apesi 1 sau 0 pt un semn de punctuatie… acuma la „taciscrin-uri” daca nu te benoclezi in ele nu poti face mai nimic, si totusi multi se incumeta sa le foloseasca la volan.. nu zic ca era ok ce faceam eu scriind in timp ce conduceam, dar prin localitati la drum lung unde mergi cu 50 la ora si nu e nici dreacu` , n-ai ce rau sa prea faci..

    00
  19. Stii ce nu imi place mie la retelele de socializare? ca a adus toate hârtele mediocre din cartier la nive de dive. nu poti sa mai zici ” servus” uneia pe facebook daca pozele ei se invart la 200+ likeuri desi ea nu prezinta nimic in realitate fiind ,de cele mai multe ori fadã si total indepartata de realitatea prezentata in poze.

    Iar despre vesnicul iphone vs android voi spune experienta mea proprie.
    Am prieteni care au trecut de la iphone la android si vice-versa.

    Cei care au trecut la andorid raman de obicei cu gura cascata la faze banale gen ” cum ba? pot sa imi schimb setarile camerei DIN CAMERA? nu e nevoie sa ies din camera,sa intru in setarile generale bla bla ?” sau ” cum ba ,pot sa imi pun muzica pe telefon lafel ca pe calculator ?drag&drop” etc etc.

    Intre prietenii mei cine a trecut de la android inapoi la ios ? pai fosta mea prietena de exemplu,ca radeau alea de ea la munca ca a saracit cu galaxy s6.

    Da,toate fazele alea din trecut legate de calitatea aplicatiilor s-au rezolvat de pe vremea lu galaxy s4/iphone 4s,personal mi-a crapat facebookul de 3 ori din 2015 pana azi,insa nu patesc niciodata ca prietenii mei cu iphone, sa nu ma bage ecranul in seama cand vreau sa glisez pentru a raspunde.

    Calitatea componentelor la Samsung e net superioara, DAC-ul audio wolfson de pe galaxy s3-s4-s5-s6 e la ani distanta fata de mizeria aia de cirrus-logic de pe iphone 6-6s-7 ,ecranul pe iphone (cea mai importanta componenta a unui mobil) nici macar nu e in aceeasi liga cu fratiorii de la Samsung/sony/htc… (astea-s doar 2 exemple)

    De ce inca se compara iphone cu restul? pentru ca Brand ,opulenta si inertie.
    Daca aparea astazi iphone lansat de alt producator (fara numele apple in spate) , cu featurile pe care le are, cu modul in care sistemul de operare e conceput ,cu specificatiile iphone 7 , probabil se vindeau 50.000 de bucati dupa care dispareau definitiv.

    Da,iphone a ramas doar cu avantaul ” e iphone ba „

    00
    • @Robert:
      Hai sa ne uitam peste niste datasheet-uri pentru cele 2 DAC-uri sa comparam numere. A, stai ca nu le avem, habar nu avem la ce ar trebui sa ne uitam, dar am citit undeva pe net ca asa e.

      Trecand peste faptul ca fiecare persoana are alte preferinte din punct de vedere al calitatilor sunetului, facem un test, aceeasi pereche de casti, aceeasi melodie, acelasi volum. Ce zici, distingem diferenta? Ce casti ai? Cate melodii lossless ai in telefon?

      „e iphone ba” pentru ca sistemul de operare este in continuare mai fluent decat Android, pentru ca nu trebuie sa dau factory reset la 1 an dupa achizitionare (sau sa-l schimb) ca sa mearga comparabil cu prima zi, pentru ca nu astept luni bune sau ani ca sa am actualizarile de sistem de operare, etc, etc. Si da, are o lista la fel de lunga de dezavantaje fata de Android.

      Hai sa ne maturizam un pic si sa ne dam seama ca sunt oameni cu alte preferinte in jur. Exista o cale de mijloc, nu numai Apple/Samsung hater.

      Dar no, judecand dupa felul in care legi 2 propozitii, cred ca-mi pierd vremea.

      00
  20. Fapt divers, prin 2016 market share-ul Apple era pe la 15%. In 2017 vreo 13% si ceva.

    Da, lumea cumpara iPhone-uri, dar au inceput de o vreme buna sa se inscrie in mediocritate. Si ca efect vizual si ca psihologic.

    Scuza asta ca „se vinde, deci e bun” e imatura. Trist cu adevarat e ca a devenit un statut social. Singurul lucru care te face mai bun avand un iPhone e ca ai platit un lucru la suprapret. Si brusc esti potent, destept, intr-o clasa sociala selecta, nu ca taranoii care nu au avut niste sute de euro de aruncat pe fereastra. Pana la urma sunt banii tai, faci ce vrei cu ei, doar sa arati ca poti. Lasa-i pe aia sa spele bani (alta scuza imatura e ca cine nu o face), sa aiba copii care sa lucreze de dimineata pana seara in fabricile chineze, doar nu sunt ale lor, de ce ar fi, etc.

    00
    • Telefoanele comparabile sunt la fel de scumpe ca un iphone, daca nu mai scumpe. Ce vorbim pana la urma? Nu e ca si cum nu ti-ai permite un iphone, dar iti lejer doua samsung-uri si-un pachet de tigari la aceeasi bani!

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube