10 moduri de a-ți îmbunătăți limbajul corpului

Nu există o lecție general valabilă a limbajului corpului. Ceea ce vrei tu să transmiți prin intermediul corpului tău poate fi interpretat în feluri diferite, în funcție de persoana căreia i te adresezi. Șeful tău, de exemplu, te va aprecia în mod diferit față de subalternul tău, dacă îți bagi mâinile în buzunar în fața lui.

În primul rând, pentru a putea să îți schimbi gesturile așa-zis mecanice pe care le face corpul tău, trebuie să fii conștient de ele. Fii atent la felul cum stai în picioare, cum te așezi, cum gesticulezi cu mâinile. Fiecare din aceste gesturi are particularitățile și importanța sa proprie.

  1. Fii atractiv. Poate nu Haina face pe om, dar îi aduce multe puncte bonus ca primă impresie, iar prima impresie pe care o faci este cea care va rămâne cel mai mult timp în memoria interlocutorului tău.
  2. Arată-te a fi un om deschis. Nu îți încrucișa mâinile sau picioarele. Este semnul care spune celorlalți că te pui în gardă, că iei o atitudine defensivă și nu acesta este mesajul pe care vrei să îl transmiți.
  3. Păstrează contactul vizual. Privirea caldă, deschisă emană încredere în tine și în capacitățile tale. Dacă ești într-un grup de oameni, încearcă să ai tot timpul contact vizual cu cineva, pe rând. Desigur, trebuie să eviți să te holbezi la celălalt, ar putea fi considerat ciudat.
  4. Arată-i partenerului că ești interesat de discuție prin gesturi. O ușoară mișcare a capului, o privire aprobatoare sunt suficiente ca celălalt să înțeleagă că ești interesat de subiect și să își păstreze aplombul în discuție. Nu exagera nici aici.
  5. Respectă spațiul personal. Păstrează o distanță decentă între tine și interlocutor. Nimănui nu-i place să se simtă prins în înghesuială sau să simtă pe obraz respirația celuilalt. Nemaivorbind de atingerile întâmplătoare care pot interveni, iar dacă este vorba de sexul opus, pot fi interpretate destul de rău.
  6. Folosește-te de mâini. Foarte mulți oameni nu știu ce să facă cu mâinile într-o discuție și de aici se ajunge la tot felul de poziții caraghioase ale mâinilor sau, și mai rău, ale corpului. Mâinile nu trebuie să îți atingă fața în mod obsesiv, să fie îndesate în buzunare sau pe marginea curelei, ci trebuie să participe la discuție activ, subliniind în momentele importante, ceea ce ai de spus. Gesticuleaza cat mai subtil, fara gesturi largi.
  7. Destinde atmosfera cu un zâmbet. Râzi și zâmbește cât de mult posibil. Desigur, nu fără motiv, dar râsul și zâmbetul demonstreză că ești o persoană pozitivă, cu care este ușor să porți o conversație.
  8. Ocupă mai mult spațiu decât ai nevoie. Când stai jos, ține mâinile și picioarele ușor depărtate. Este semnul natural de confort si siguranță de sine.
  9. Dacă dorești să arăți un interes deosebit asupra unui subiect, apleacă-te ușor înainte către ce ce îți vorbește. Dacă vei sta lăsat pe spate extrem de lejer și privind oarecum în gol, se va considera că subiectul nu te interesează.
  10. Evită să pui un obiect  între tine și interlocutorul tău. La fel ca și la încrucișarea mâinilor, poate fi interpretat ca un act de apărare, de ridicare a unui zid. Dacă ai un pahar cu băutură, e de preferat să îl ții în laterala ta sau, dacă nu se poate altfel, să fie așezat mai jos de piept.

Limbajul corpului tău este o unealtă poate mai prețioasă decât vorbirea. Să nu uităm că întâi omul a folosit mimica, nu vorbirea, iar 80% din ce înțelegem dintr-o conversație, înțelegem prin intermediul gesturilor, nu al vorbirii.

Nu înseamnă totuși ca de mâine să vă schimbați în întregime. Fiecare om este unic, inclusiv în gesturi și mimică, iar ceea ce este rău la cineva poate fi extrem de bine primit la tine. Totul este să conștientizezi asta și, zi de zi, să lucrezi minim o deprindere.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

5 comentarii

  1. Pentru a constientiza gesturile pe care le faci involuntar, inceraca sa te filmezi in timpul unei intalniri. Chiar daca stii ca esti filmat si in consecinta vei fi mai atent la gesturi, ai sa ramai surprins urmarindu-te.

    00
  2. NOU
    #2

    esti constient de filmare la inceput, ulterior uiti si atunci vezi cu adevarat cum te desfasori

  3. la un workshop am avut de prezentat 10 minute ce vrem noi. (toti eram filmati). scopul era sa observam gesturile pe care le facem (joc cu inelul, cum tinem mainile, unde ne uitam, etc.) si la final primeam sfaturi. o experienta interesanta. ideea e ca totul de invata si exersand reusesti sa te controlezi mult mai bine.
    PS: cand te uiti la talkshowri,dupa ce stii cum sta treaba, altfel vezi/intelegi lumea :)

    00
  4. NOU
    #4

    Eu de exemplu am prins prostul obicei de a ma scarpina la nas. Extrem de greu este sa te dezveti, iar cand te trezesti intr-o conversatie cu degetul in nara, este…cel putin jenant

  5. bun articol, dar putin cam „light” fata de ce ne-ai obisnuit. Adica mi se pare ca e un subiect foarte complex pe care il tratezi cu superficialitate. Cam prea scurt si la obiect…

    dar in rest… super blog. Il citesc intotdeauna cu placere :D

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile