10 metode prin care românii săraci rămân săraci

update: un comentariu excelent de la cristi


Pentru că am învățat tehnica reparării computerelor într-o vreme în care se stricau des, am umblat vreo 10 ani prin tot felul de case, de la primari la pușcăriași, și am văzut destul de bine pe ce prostii dau românii banii.

Majoritatea exemplelor intră la categoria “nu poți să-i spui românului că nu e cazul să cumpere aia, că nu-și permite cu adevărat costurile, că te scuipă”. Și toți consideră că, dacă au bani pentru un produs sau serviciu, înseamnă că și-l permit.

Să începem:

  1. Haine premium. Am văzut zeci de cazuri de tineri care, pe vremea când salariul era 300 lei, ei își luau tricouri de 100 de lei, că erau de firmă, deci mai bune. Ceea ce era oarecum adevărat, dar purtau un tricou de 100 de lei cu blugi de 50 și pantofi de 30 de lei. Sau își luau încălțări mult prea scumpe, pentru care economiseau 2-3 luni.
  2. Haine proaste. E extrema cealaltă a fazei de mai sus. Pe vremea când vindeam ciorapi în piață, că mi-era foame și voiam bani de casete audio, aveam un vecin care vindea pantofi de carton presat (din ăia de îmbălsămare). 99% dintre cei care cumpărau pantofii de carton credeau că sunt pentru purtat pe stradă și erau extrem de surprinși că se rup după două purtări. Același lucru cu gecile de 100 lei din piață sau din târg, ele costă 50 lei la container în port și 30 lei în China. Cât de bună să fie o geacă de 30 de lei? Cât de călduroasă? Cât de rezistentă?
  3. Computere performante. Într-o vreme făceam tehnoredactare în Quark, acasă. Aveam un monitor de 21’ în 2001, ca să vă faceți idee de cât de bogat (credeam că) eram. Eh, mă duceam la oameni să repar computere și găseam configurații mult mai tari decât a mea, pe computere pe care le foloseau la internet (toolbarul GSP pentru IExplorer, pentru cine mai tine minte cu ce se ocupa Marius Comper pe vremea aia) și filme. Bani pur și simplu risipiți aiurea, rate plătite din greu și așa mai departe, doar “ca să aibă ăla micu și el un computer”.
  4. Televizoare mari și multe. Am fost la un cuplu să repar un PC și aveau 3 televizoare mergând în același timp în 3 camere, ei fiind cu mine în sufragerie. Nici o explicație, nici o logică. Curent consumat? De trei ori mai mult decât mine. Televizorul se încadra în mobila pe care o aveau? Nu. Făceau ceva cu el în afară de TV, deși avea porturi HDMI, USB și alte minuni? Nu. Acum e moda cu Smart TV, oamenii dau o căruță de bani pe ele și le folosesc 99% la fel ca mine: pentru TV și pentru pus un film de pe stick.
  5. Frigider. Perdele. Valoare. Mai țineți minte povestea tâmpului ăstuia, care luase credit pentru perdele? Ca el sunt mii care au luat credite pentru frigider de 4.000 lei, deși unul de 1.000 lei sau 1.500 era de ajuns. Dar dacă tot n-aveau bani și făceau un credit, de ce să nu se întindă la ăla de 3 sau 4.000 de lei?
  6. Cluburi. Am fost în cluburi, am fost și în cluburi de lux, am băut un cocktail de 50$ și apoi m-am cărat de acolo. Eram cu un amic al cărui tată tocmai câștigase UN MILION DE EURO la un contract de 6 luni. Dacă nota e cât jumătate de salariu, nu îți permiți clubul ăla. Dacă te uiți la prețuri, nu-ți permiți clubul ăla. Nu e nici o rușine să recunoști că nu ți-l permiți, e prostie și rușine să stai pe acolo să îți rozi pe sub unghii doar ca să te dai mare.
  7. Posh shit. Starbucks. iPhone. Mizeria aia de local cu senvișuri, de la americani, am uitat cum îi zice, de au senvișurile gust de cauciuc cu salată. Nu. Am fost de patru ori la Starbucks, de două ori nu am plătit eu, pentru că mi se pare stupid să dau 15 lei pe o cafea. Văd o căruță de muncitori care își beau cafeaua la un automat la care costă 3 lei. NEGGER! Cu 25 lei iei un Pachet de Tcibo sau Julius Meinl și îți faci o cafea bestială acasă! Același lucru cu iPhone sau cu orice alt telefon scump. Dacă trebuie să faci economii și să strângi din cur ca să îl cumperi, nu ai bani de el. Ia-ți un J5, e bun de tot și nu costă 600€!!
  8. Telefon pentru copii. Fi-miu e la bunici de duminică. Dacă vreau să vorbesc cu el, îi sun pe ei, că au amândoi telefoane. Nu are el nevoie de telefon al lui, cum au colegii lui de clasă! La fucking clasa întâi!!! Mi se pare o prostie imensă să dai bani pe așa ceva, dat fiind că orarul lui e relativ fix: școală, de acolo îl ia cineva și îl duce la after school, de acolo îl iau eu.
  9. Fumatul. Mie fumatul mi se pare un lux, și ca să nu săriți de fund în sus, vă spun că am fumat doi ani, de la 7 la 8 ani. Da, de la 7 la 8 ani, pentru că aveam țigări la discreție. Și tot mi se pare mult 16 lei pe țigări.
  10. Deciziile cretine. Aici e o întreagă listă, la care puteți contribui și voi, dar am un exemplu preferat. Acum niște ani, Auchan aveau o promoție stupidă la care dădeau un pahar de Pepsi la 2 sticle cumpărate. Sticla era 4 lei, paharul vreo 4 lei, întreg pachetul (2 sticle și un pahar) cât credeți că costa? Haideți că puteți. 10 lei. Cât costa un pahar FIX LA FEL, dar fără sigla Pepsi pe el? UN LEU. Știu asta de la o vecină, care se mândrea cu colecția ei de pahare Pepsi. Eh, faze de genul ăsta se întâmplă tot timpul, de aia e coadă la tigăi ieftine și proaste, drujbe de doi lei și bormașini de 4 lei. Avem nevoie de ele? Nu contează, le luăm că sunt ieftine. Ce facem cu ele? Nu contează, le luăm că sunt ieftine!

Cât costă un kil de carne din care mănânci o săptămâna? Nu contează. Întrebarea e "cât costă un kil de carne, un pachet de țigări, două PET_uri de bere și 6 ciocolate ieftine", așa se pune problema.

Mă uit uneori la oamenii care ies din Auchan la ore de maximă aglomerație. S-au dus sa se plimbe, și-au luat o pâine și un pic de salam. Sunt aceiași care se plâng că mașina consumă mult și că nu au timp! Da, titele, că ai pierdut timpul aiurea în aglomerație pe prostii în loc să pui capul la contribuție.

Și mai e o categorie: oamenii care nu au grijă de bunurile lor, oricare ar fi alea. Titele, nu da cu piciorul în pietre, ai dat 300 lei pe bocancii ăia! Cumpără un rahat de husă la telefonul pe care ai dat un salariu! Mergi mai încet prin gropi cu mașina aia! Nu lăsa ușile deschise aiurea dacă e scumpă încălzirea! Nu lăsa luminile aprinse prin casă dacă e scump curentul!

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

148 comentarii

  1. NOU
    #1

    Ai fumat 2 ani de la 7 la 8 ani?

    00
    • da. altă întrebare?

    • era tutun?

      00
    • la psihiatru a mers prima oara la 6 ani la curve la 5 la 4 a trecu strada pe rosu si la 1 tre sa fie la primarie pt o autorizatie

      00
    • Din prima zi a vârstei de 7 ani până în ultima a celei de 8 ani :) Doi ani !

      00
    • Ce ai cu mine, boss? Eu nu merg la șoping, comand de pe iemag. Și pentru curent am o maimuță pe bază de magnet la contor, o ghidușie tare frumoasă.
      Nu văd cu ce-ți greși.

      00
    • @Mefistocle iti recomand o carte http://www.humanitas.ro/humanitas/zero . Poate asa vei parasi si tu in sfarsit antichitatea.

      00
    • Mi se pare incredibil nr de aprecieri la comentariul lui mefistocle. Adică.. până acum sunt vreo 67 de idioți!

      00
    • Vali, povesteste, nene, cu fumatul la 7 ani si mai ales cum de aveai tigari la discretie… ca de la parinti e mai greu. Eu abia aveam curaj, pe la 11-12 ani, sa ciordesc cate o tigara de la taica-miu, la varsta aia banii de buzunar ii dadeam mai degraba pe dulciuri decat pe tigari…
      Asteapta boboru sa afle povestea…

      00
    • bunica lucra la fabrica de țigări filaret și primea 20 țigări netăiate (adică aveau filtru la ambele capete, și se tăiau in două, deci 40 țigări), la noi in familie nu fuma nimeni, țigările zăceau intr-un castron mare pe un dulap și luau de acolo oamenii care veneau pe la noi. și, văzându-i pe ei cum pufăiau, io nu m-am lăsat mai prejos :D

    • Și ți-au dat meciu’ când te-au prins? :))

      00
  2. Bine spus pe lung si pe exemple!
    Pe scurt ar fi asa: O viata am si vreau sa mi-o traiesc acum sarac decit mai tarziu posibil mai putin sarac.

    00
  3. Fals. Romanii sunt saraci petru ca sistem/straini/rusi/americani/patroni/politicieni/ insert excuse here.
    Ei de fapt fac totul foarte bine, iau numai decizii intelepte si sunt harnici. Dar na, nu ii lasa altii.

    00
  4. Da ba, da tortul ala cu ciocolata de ~15 ron felia de la starbucks e bun tare :)

    00
  5. Saraca nevasta-ta.

    00
  6. Am un caz in familie (extinsa): nu au bani sa treacă strada, dar cand au, „mănâncă la restaurant.”
    Cum sa cumperi mâncare de fasole? Atât de greu a ajuns să fierbi o oală de fasole?

    00
    • Am eu caz in familie apropiata, primul salariu din care n-a mai fost vreo datorie de platit si a si depus actele la banca sa ia credit pentru masina. Pe o parte turbez, dar pe de alta parte ma bucur ca dupa ce imi trece supararea asta ma linistesc si imi vad de treaba.

      00
  7. Quick tip pentru cei care trec pe la Starbucks din când în când, dar beau cafea și de la espressor: luați-vă un pachet de cafea de la Starbucks (am încercat câteva sortimente, Guatemala pare cel mai reușit dintre ele) și primiți o băutură pe bază de cafea din partea casei. Pachetul de cafea e 30 de lei.

    00
  8. my fav: o tipa din america absolut iubea „discounturile”. in asa hal incat si-a luat 4 cauciucuri de iarna desi nu chiar avea nevoie de ele. pt ca „deal” ..pt ca „sales”! si o intreaba amicu’: auzi, da tu masina ai? r: nope!

    00
  9. Toti avem impresia ca deciziile noastre sunt corecte(ca altfel nu le-am mai lua) si ca sunt cele mai bune la momentul respectiv. Cate decizii gresite ai luat pana acum in viata? Ca eu pot numar la mine foarte multe. Un lucru pe care nu-l fac e acela de a judeca oamenii si deciziile pe care le iau(cu exceptia celor care iau decizii care ma privesc pe mine). Ca-si cumpara frigider scump cat 4 salarii, ca-si cumpara tigari, ca-si cumpara papuci de carton, ca bea cafea la starbucks si nu si-o face acasa… wtf, e treaba fiecaruia ce face cu banii lui si cum isi traieste viata.

    00
    • Ai impresia ca pe tine nu te afecteaza, dar nu e asa.
      Din astia care nu strang sunt aleg viitoarele cazuri sociale intretinute cu bani de la buget, bani care in loc sa ne faca viata mai buna (scoli, spitale, autostrazi etc) se duc sa plateasca un vot in plus pentru hotii care maresc respectivele alocatii.

      00
    • ^ This.
      Trebuie un intreg articol pe tema asta.

      00
    • Ti se pare ca nu te afecteaza. Daca oamenii n-ar mai da banii pe prostii si ar evalua mai bine raportul calitate/pret, nu am mai avea produse proaste si scumpe. Zara nu ar mai fi brand de lux, ci doar niste carpe de fast-fashion pe care le schimbi o data pe an, McDonalds si Starbucks ar si pentru turisti. Stii de exemplu ca in Italia Starbucks n-a mers? Cand au venit cu mizeria lor la suprapret, nu au putut sa concureze cu esspresso si cappucino facute de ca la carte.

      00
    • @heto
      Ai un grup de oameni care d-abea se descurca cu banii pe care ii fac. Culmea unii din ei castiga chiar bine, dar cu toate astea cumva banii aia se evapora pana la finalul lunii. Ajung la batranete, cei care castiga bine nu mai castiga atat de bine(nu putem avea toti pensiile mai mari decat salariile) iar cei care castigau prost castiga si mai prost. Daca iti era greu sa te descurci cu 4k cu 1.8k e si mai greu. Dar norocul tau, apar o serie de politicieni care iti spun ca dubleaza pensiile. Brici, ii votezi p-astia, astia le dubleaza, in scurt timp inflatia a mancat tot ce au marit aia. Lumea incepe sa cam migreze spre alte tari. Nasol. Vin altii care iti spun ca treaba merge prost pentru ca tara nu mai are industrie si promit ca mai dubleaza o data pensiile si aduc si industria in tara. Industria nu revine, dar inflatia e mai agresiva ca niciodata. La fel si rata de jafuri si crime. Evident chestia asta nu s-a intamplat niciodata (Venezuela, Koreea de Nord, o groaza de tari din Africa, o gramda de tari din America centrala si de sud, Siria etc)

      Bonus: Te plangi ca ti-ar trebui mai multi bani si niste politicieni iti spun ca din cauza regulilor UE nu se poate vinde produsul tau mai scump. Asa ca votezi iesirea din UE, ca sa fii din nou stapan pe viata ta. Bine, bravo, le-ai tras-o fraierilor. Apoi afli ca produsul tau nu se mai comercializeaza in UE si prin urmare vanzarile au scazut cu X%(X>50). Fie dai faliment fie d-abea te mai descurci. Cazul asta este ipotetic si nu li s-a intamplat unora asta (cum ar fi pescarii din nordul Angliei)

      00
  10. Este cu dus intors toata povestea. Totusi, daca reusesc sa le plateasca, inseamna ca si le -au permis. Cand nu ti le permiti, nu le iei si gata. Faptul ca te intanzi mai mult decat te tine plapuma este norma peste tot, nu numai la romani. Pana la urma cred ca este o chestie psihologica, uite, imi permit ceva peste conditia mea. Oamenii nu sunt prosti, poti fi sigur ca isi stiu nivelul si posibilitatile.

    00
    • de multe ori, românul consideră că prețul plătit înseamnă că și-au permis produsul. adică dacă au 100 lei în buzunar și cumpără o gumă de 100 lei, și-au permis-o, ignorând complet că două zile rod la ea și mor de foame.

  11. mie cel mai mult imi plac oamenii care se duc la piata (Auchan) si pe langa un kil de cartofi si ulei mai pun in cos si un desktop.in rate.

    00
  12. Despre cafea de la automat: știți ca e cea mai scumpă cafea, da? Adică, kg de cafea vândut prin automat, in forma de cafea la pahar de plastic, e cel mai scump. Pentru ca se folosește foarte puțina cafea!
    Am cumpărat un termos de la decathlon (8 euro), un espressor clasic italian (5 euro), iar in maximum o lună „amortizez investiția”, având in fiecare zi o cafea PE BUNE, ce conține cafea cat trebuie.
    In plus, sunt și „eco”, folosind mai puțin plastic.

    00
    • Ce espressor clasic ai cumparat cu 5 euro?

      00
    • Eu sunt in Italia. Am gasit espresoare si cu 3 euro. Vad ca in Romania, pe la magazine tip emag, sunt mai scumpe. Dar sa stiti ca am cumparat pentru mama mea, dintr-o „metalo-casnice” din tara, cu 20-25 de lei.
      Totusi, daca aveti de gand sa va faceti obicei din faza cu espresorul si termosul, va recomand un espresor de firma (Bialetti, Pedrini). Nu sunt mai bune in mod special, dar aspectul general e mai placut, nu aveti senzatia de ieftin. Nu-l veti amortiza intr-o luna, dar in doua luni e amortizat. El tinand o viata. Dar periodic apar reduceri la ele, ajungand la pret ca la mama lor in Italia. :)
      Espresor „3 cesti” + termos de 400ml (QUECHUA, 32,90 lei). O investitie buna, va ofera sanse mari de a bea o cafea adevarata.
      (In Italia au inceput sa schimbe automatele de cafea: incep sa aiba usi transparente, se vede cafeaua boabe, vezi cand o macina… dar tot 3 boabe pe paharul de cafea. :) )

      00
    • @Mucea , a vrut sa zica ca da 5 euro vecinului ca sa-i foloseasca expresorul :)

      00
    • Bialetti am si eu si nu e espressor. Cafeaua e mai buna decat aia la ibric sau filtru, dar nu e la fel de buna ca un espresso. Din cate stiu eu, Bialetti nu face espressoare.

      00
    • Stai, ca poate nu m-am exprimat bine cu „espressor”; in italiana ii spune „macchinetta”.
      Clip pe net despre ce vorbesc: https://www.youtube.com/watch?v=-8-ZyyQy3hU
      Unul de firma, in Romania, am vazut pe la 70 de lei. Promotie la Emag. De firma. 70 de lei costa si aici un Bialetti.
      Unul banal, din aluminiu, „fara scris pe el”, e mai ieftin:

      00
    • Eu mi-am luat termos si un ibric. Beau cafeaua cu mult lapte, in termos imi intra 2 portii (cca 150 ml/portia) de combinatie. Un pachet de cafea ma tine mai mult de o luna. N-am calculat in cat timp se amortizeaza.

      00
    • @Cristi: si mie imi place cafeaua facuta la ala

      00
    • Apropo de oferte la espresoare: 10 euro unul Bialetti, saptamana asta in Carefour.
      http://imgur.com/a/F53vR

      00
  13. Din pacate sunt destui semeni d-ai nostri care nu inteleg conceptul de maine…
    Azi am si sparg tot, nu stiu ce e maine, o pica ceva si atunci.
    Ce, sa foloseasca banca banii mei?

    Si da, ai mare dreptate cand nu stim sa ne evaluam nevoile. Televizorul cel mai mare, calculatorul cel mai tare, telefonul cel mai scump, masina cea mai puternica… Si asta nu e tot, la anul le schimbam ca nu mai e cel mai mare, mai tare, mai scump sau mai puternica… Nu conteaza ca un sfert din ce castigam dam pe dobanzi… Traim momentul ce naiba? Sa strang pentru la batranete? Daca murim maine?

    00
  14. Ce e și mai mișto e faptul că oamenii care gândesc așa sunt etichetați ca zgârciobi de prieteni, familie, așa gândea și bunicul ca tine, îmi explica cu atenție și răbdare, dar tata râdea de el și spunea că e doar zgârcit, chit că el rămânea mereu fără bani iar bunul niciodată.

    00
  15. Pentru punctul 10: Săracii care își cumpără un ceas/parfum scump; li s-a ivit ocazia, au fost în concediu cu alți prieteni, au văzut la ofertă și au decis să își cumpere ca să vadă ceilalți ce șmecheri sunt ei, lucruri de care în mod normal se puteau lipsi. Apoi se plâng că facturile sunt mari, combustibilul scump, detergent luăm la următorul salariu că deja am cheltuit toți banii pe iaurt și salam.
    Wait, what? Ai fumat la 7 ani? De la 7 la 8 ani e un an, nu doi, but still …

    00
  16. Perfect de acord cu motivele prezentate, dar din punctul meu de vedere cauzele sunt :

    1. Nu exista educatie financiara deloc in Romania. Dar si in tarile care exista – vezi punctul 2
    2. Societatea de consum & marketingul agresiv : te fac sa-ti doresti lucruri de care nu ai nevoie reala.

    Exemplul meu – imi plac masinile, salivez la un E-klasse, dar fac 5000km pe an. Masina mea de 3000E e suficienta. Cu anumite concesii pot renunta de tot la masina.

    00
    • frate, ce „educatie financiara” iti trebuie daca tu ramai luna de luna fara bani si trebuie sa te imprumuti?! sau ramai fara mancare dupa 10 zile de la leafa si iei pe caiet de la buticul din colt?!
      Cati ani iti ia sa intelegi ca trebuie sa schimbi ceva, sa manaci altceva, sa cumperi alte proudse, sa cauti oferte la haleala, la toale, etc…

      00
  17. Ce e un senviș? Sau Tcibo?

    00
  18. Tatal care castigase un milion de euro ce face acum? Sa ghicesc, e parlamentar?

    00
  19. Aia cu husa la telefon o tot zic de ceva vreme, si mi se spune ca „nu dai bani pe un telefon scump si misto ca sa il ascunzi in husa”. Doar ca rareori telefonul scump si misto arata misto dupa 2 luni, fara husa. ca nah, chei, geanta, buzunare, mai cade. Si dupa aia plangi ca ai spiderapp la iPhone si un ecran nou e 300 de euro.

    • pai la suma aia enorma nu ar trebui sa ai nevoie de husa, gen telefonu sa fie indestructibil. Dar pentru că pizdele vor design, toți am primit design, design care trebuie băgat în husa.

      trăiască j5 2016 cat o mai trăi

      00
  20. am o potcoava. imi mai trebie trei si calu

    00
    • Un suedej si fiul sau gasesc o potcoava.
      Tatal incepe sa fabuleze:
      -Ne mai trebuie 3 si calul. Dac-o fi iapa , face si-un manz.
      Puradelul se baga si el in seama: teteo , eu am sa calaresc manzul !
      suedejul, dandu-i o laba dupa ceafa : da-te jos, ca-i rupi şalele !

      00
  21. Obiceiurile de cumparare ale romanilor inca se mai bazeaza pe logica ante ’89. Daca le place un produs, il cumpara indiferent daca au nevoie de el sau nu, pentru ca nu se stie (cred ei) cand mai gasesc. Asta explica partial punctual 10.
    Produsele scumpe, pe care nu si le permit (punctele 1 si 3 + masini mai scumpe decat isi permit si au nevoie), le cumpara din 2 motive: primul e ca sa impresioneze vecinii si cunostintele, al doilea e ca isi imagineaza – complet gresit – ca banii pe care ii dai in plus pe un produs scump se duc toti in calitate (adica un produs de 3 ori mai scump decat altul e cumva si de 3 ori mai rezistent, fiabil etc.)

    00
  22. 11. Nu citesc zoso.

    00
  23. „Tcibo sau Julius Meinl și îți faci o cafea bestială acasă” am ras :D

    00
  24. „S-au dus sa se plimbe, și-au luat o pâine și un pic de salam. ”
    Pai stai man, ca fix aia imi trebuie, sa imi iau si ale chestii inutile le langa sa nu zica lumea ca sunt sarac!?
    Cumparaturile generale le faci cand nu e aglomerat.

    00
    • bos, alea le poți lua de la magazinul de lângă casă. nu trebuie să te sui in mașină, să așytepți să se încălzească, să te inghesui cu toată lumea la intrarea în mall, să consumi benzină și la dus și la intors de două ori mai mult decât ai dat pe ce ai cumpărat.

    • Poate era in mall cu alta treaba si a trecut la final prin auchan sa isi ia rapid ceva de mancare.

      00
  25. Tot ce ai mentionat in articol sunt probleme foarte usoare financiare.
    Problemele mari sunt in creierul romanului.

    Romanii sunt:
    – ortodocsi traditionalisti (vezi cum sunt tratate sarbatorile religioase)
    – rasisti (vezi suedejii neintegrati de 50 de ani si raspunsul romanilor „E vina suedejilor”)
    – xenofobi (vezi relatii cu ungurii, vezi relatia cu musulmanii)
    – prosti (vezi sistemul de educatie care e la pamant)

    In afara de prostie, romanii nu exceleaza la aceste non-calitati. Nu sunt extrem de rasisti, ci doar rasisti. Nu sunt extrem de xenofobi (cel putin nu in 2017, dar in 1986?), dar sunt xenofobi.
    La prostie excelam, dar aici sunt interese ale PSD sa-si mentina votantii prosti.

    Experiment:
    Mentioneaza urmatoarele lucruri pe blog, toate adevarate, demonstrabile, si apoi observa cum o intreaga tara se va aduna impotriva ta:
    – trebuie adusi mai multi straini in tara, mai multi refugiati si mai multi musulmani pentru ca avem nevoie de taxe la buget si ducem lipsa de diversitate acuta
    – drepturile LGBT trebuiesc protejate
    – o parteneriat/casatorie poate fi intre orice doua persoane care se iubesc, indiferent de sex
    – sa fii LGBT e la fel de frumos ca atunci cand iubesti sexul opus
    – religiile sunt pur povesti regresive
    – drogurile trebuiesc legalizate

    00
    • – trebuie adusi mai multi straini in tara, mai multi refugiati si mai multi musulmani pentru ca avem nevoie de taxe la buget si ducem lipsa de diversitate acuta

      Uite zic io, ca vad ca restu nu iti zic: esti prost. Deci, tu iti aduci taxe la buget cu refugiati. Aia care nu iti stiu limba, deci mai greu cu munca din prima, si fugiti de acasa si cu o religie care e putin problematica

      – xenofobi (vezi relatii cu ungurii, vezi relatia cu musulmanii)
      romanii sunt xenofobi si intre ei, dar, as vrea sa stiu cam ce probleme ai observat tu in relatia cu musulmanii romani. deci nu aia straini, ci astia din tara. Iar, „problemele cu ungurii” sunt atat de benigne ca nu pot fi trecute nici macar la glume

      drepturile LGBT sunt sigur ca au treaba cu articolul asta.

      00
  26. bai daca si permit eu nu vad nimic rau in asta.
    Decat s ajungi cu avere la 60 de ani mai bine traieste cat poti la 20-30.
    Ma uit la mine, cand aveam 20 de ani imi doream mult de tot niste lucruri care m ar fi facut fericit la vremea aia, da nu mi le permiteam.
    Acum am 30, mi le permit dar nu le iau ca nu mai sunt interesat de ele. Daca le as fi luat atunci insa as fi fost foarte fericit.
    Poti sa pui pret pe asa ceva?

    00
    • Da, lasa ca la 60 de ani e mai bine sarac decat cu avere, o sa mananci pozele de prin excursiile de la 20-30 si-o sa-ti iei medicamente din banii sparti la tinerete. Dar hei, poate o sa-ti arunce si tie careva o marire de 50 de lei la pensie si te-ai scos.

      00
    • Bulina, dar daca n ajungi pan acolo si Doamne Fereste se ntampla ceva si dai coltu mult mai devreme?

      Inainte sa inchizi ochii ce crezi ca vezi prin fata lor, extrasul de cont cu economiile pentru pensie sau amintirile placute, femei misto, vacante, masini, haine sau ma rog, ce apreciaza fiecare.

      Eu aveam o cunostinta care a murit recent la 39 de ani, avea multi bani si planul era sa se retraga complet din orice activitate la 45 de ani si sa si traiasca viata.

      Mereu ma ntreb daca s a gandit la asta n ultimele clipe si dac ar fi procedat altfel dac ar fi stiut.

      Pune ti o intrebare serioasa si tu, daca ti ar zice cineva ca peste un an de zile o sa mori brusc, ai mai economisi sau ai sparge toti banii pe care ii ai sa ti faci placerile.

      Ca eu unul nu doar c as sparge tot da as mai lua si cateva credite repede

      00
    • Nimeni nu zice sa economisesti doar pt a economisi, sau sa nu-ti cumperi chestii pt ca doar iti fac placere.
      E vorba de a cumpara chestii pe datorie, nu ti le permiti, chestii de care nu ai nevoie si/sau pe care nu le folosesti la capacitatea lor reala sau uneori nici macar nu-ti fac placere.
      Cum e exemplul cu televizoarele din articol: oamenii aveau 3 (trei) televizoare performante. Sa zicem totusi ca in fiecare incapere unde era un tv locuia altcineva (cate un membru al familiei sau alta situatie), dar in momentul ala functionau toate 3, desi locatarii prezenti in casa aveau complet alta treaba. In multe case exista obiceiul asta, al tv-ului pornit non-stop, de aici expresia „vorbeste singur ca televizorul”.

      00
    • @ovi: si eu aveam o cunostinta care cheltuia toti banii si astepta cu sufletul la gura salariul urmator. N-avea niciun ban pus deoparte si, cand s-a imbolnavit (pe la 50 si un pic de ani) n-a avut bani de doctori, operatii si alte de-astea. FSM sa il ierte.

      00
  27. vorba cuiva: „ma voi considera multumit, cand voi putea comanda bautura preferata in orice local, fara sa ma uit la meniu” :))

    00
  28. Asta-mi aduce aminte când mi-am cumpărat prima mașină nouă, am luat una de #săraci, 9000 euro toată. Un amic de-al meu, care câștiga cam la fel ca mine, și-a luat mașină de domn mediu, un Ford Mondeo la vreo 35.000. A stat cu ea prin parcări că n-avea de motorină, a stat cu ea prin garaje că n-avea bani de amendă sau de rate la timp, tot eu eram luat la mișto cu „mașina aia mai merge”? Acum are 45 de ani, stă cu mă-sa, mașna i-a luat-o banca și zice de mine că-s zgârcit.

  29. Foarte util articolul. La noi predomina opulenta, nevoia de arata ca ai, credite luate usor fara o previziune la ce s ar putea intampla in viitor. Trebuie sa fim cumpatati, a nu se confunda cu zgarcit, fii zgarcit pe banii tai, nu te intinde mai mult decat iti este plapuma :)

    00
  30. „de la primari la pușcăriași”
    deci ai instalat caculator la Basescu acasa (care din ele?)

    00
  31. astia de care e vorba mai sus sunt parfum, am eu un …cunoscut sa zicem, acum vreo 2 sapt i-am dat 5 poli sa ia lapte praf la copil iar ieri se lauda cu ifon 6 „nou -nout” de pe olx ca „a gasit oferta buna” asta dupa ce s-a plans ca nu mai are pampersi la copil, m-am facut ca nu inteleg aluzia si l-am ucis in gand in 3 moduri diferite, imi pare rau de dragutul ala de copil dar nu am nici o garantie cu tacsu’ , daca as fi sigur ca banii ajung la copil poate ca nu i-as mai cere inapoi …asta merita un experiment, sa-i iau direct produsul sa i-l dau in mana, cred ca face o meclaaaa

    00
    • Eu sunt curioasa cati/cine mai stie cat inseamna 1 pol. :)
      Poti sa-i faci fenta cu produsul, dar verifica totusi ce marca si numar. :)

      00
  32. la treaba cu bormasini de 4 lei sunt partial de acord cu tine, adica daca o iei si nu o folosesti e stupid.
    eu mi-am luat o bormasina de 4 lei pt ca odata pe luna mai am de dat 2-3 gauri(in caramida) pe ici colo, insa bormasina ce am luat-o isi face bine treaba si o am de un an si ceva deja. puteam alege o makita/dewalt/etc, dar dadeam de 6-15-20 ori mai mult pe ea si tot la fel de des as fi folosit-o.

    desigur una (semi)profesionala m-ar fi tinut 10 ani, sa zicem. asta de 4 lei deja si-a scos banii si de crapa in viitorul apropiat pot lua alta tot cu 4 lei.

    daca ar fi fost vorba sa o folosesc zilnic, bineinteles ca as fi optat pt ceva profi.

    00
    • Corect, asta e o alta hiba a romanului, tinteste catre produsele „profesionale” (mai scumpe) fara sa se gandeasca la ce si cat de des o sa foloseasca produsul respectiv.

      00
  33. „Cu 25 lei iei un Pachet de Tcibo sau Julius Meinl și îți faci o cafea bestială acasă” – stiu foarte multi oameni (inclusiv eu) care ar considera ca notiunea ta de „cafea bestiala” este dubioasa.

    00
  34. apropo de cluburi, cei care se considera vedete si teoretic ar avea cu ce, exact aia intreaba primii de guestlist, stii cine sunt io, bar gratis, „sunt prieten cu nustucine lasama sa intru”

    respect pt bouncerul de la expirat care i-a dat 50 de lei unui cocalar semiitalian din asta numai sa plece, l-a facut de bacanie in fata clubului

    00
  35. Dintotdeauna, asa au fost romanii.

    Citesc o carte scrisa de o englezoaica ce a irosit vreo 2 ani in Bucuresti, incepand de prin 1939. Printre altele, remarca obsesia pentru a epata a romanilor din clasa de mijloc.

    Explicatia ei era ca inca ii mai bantuie trecutul de tarani saraci si relativ primitivi, mutati la oras, dintr-o societate eminamente agrara.

    Cred ca avea doar partial dreptate.

    00
    • @hellfire sunt altii mai ceva ca noi e destul sa aruncam un ochi la armeni, rusi.

      00
    • Cred ca nici in pendula nu ma doare de alte natii mai jos ca noi. In definitiv, multi dintre negrii din Africa, daca nu ar avea sida, ar fi mai valorosi sub forma de organe transplantabile decat ca indivizi…

      00
  36. eu stiu o familie de 3, mama-tata si copil, care castiga doua salarii minime pe luna dar el imi explica cum in fiecare weekend sparge 150-200 lei in mall : „pai mergem si noi la o caterinca, un film, lu’ fimiu nu pot sa nu-I iau si lui un happy meal” wtf ?!?!
    apropos de cele scrie mai sus (nu ma laud, dar doar vreau sa dau masura prostiei alora) imi permit in orice luna sa-mi iau cu banii jos ultimul model de iphone fara sa-mi sug apoi de sub unghii si tot nu sparg atat mereu in weekend in mall !

    00
    • Nu toti care castiga salariul minim pe economie se rezuma exclusiv la aceea sursa de venit… pe vremea cand castigam salariul minim pe economie, mai faceam ciubuc echivalentul a alte 2 salarii minime… si la fel ca tine pretenarii mei se mirau de extragavagantele mele din weekend…

      00
  37. Sunt de acord, in mare, cu cateva exceptii. Unele decizii nu sunt decizii pe bune, sa fii sarac e o treaba foarte scumpa uneori. Cunosc prea multi oameni, si am fost si eu prin experienta asta prin facultate, care nu-si permit sa fie frugali. Unii isi cumpara pantofi de carton pentru ca efectiv nu au bani de nimic mai bun in momentul ala. Complet de acord ca oamenii fac decizii cretine, dar cand esti atat de lefter ca 30 de lei pe un pachet de cafea pare mult, ti-e greu sa te mai apuci de calculi. https://www.economist.com/united-states/2015/09/03/its-expensive-to-be-poor

    Articolul vorbeste de americani, al caror sistem e chiar mai cretin decat al nostru, dar exista similaritati.

    00
  38. Am in jurul meu oameni care sparg toti banii castigati, pana la ultimul leu, pe chestii semi-inutile: tzoale de firma (wtf, dupa juma de an oricum nu mai arata ca noi), telefoane fitza ca sa stea cu ele pe fb si whatsapp, clubareala de fitza etc. Nici macar 10% din ei nu au bani pusi deoparte pentru urgente medicale (sa zicem macar 1000 euro), sau pentru cheltuieli urgente (reparatia masinii, chestii de inlocuit prin casa). Modul in care alegi sa cheltui banii spune multe despre tine: iti iei tzoale scumpe dar mananci cele mai ieftine mezeluri; iti iei masina noua din gama premium dar nu faci casco si o tii in parcare minim 5 zile din 7 ca nu ai bani de benzina… Educatia financiara o primesti si acasa, ideal ar fi sa se faca in scoli, in facultati, indiferent de specializare. Daca nu te duce capul pana la 30-35 de ani sa ai ceva pus deoparte pentru zile negre, daca nu iti optimizezi cheltuielile si o tii pe a ta ca „sa nu treaca viata pe langa tine in timp ce faci economii”, mai gandeste-te. Vad zilnic la munca oameni care nu au bani sa isi rezolve probleme de sanatate mai mici sau mai mari, lucru care le scade uneori foarte mult calitatea vietii, (neplatite de casa de asigurari), dar care, luati la bani marunti, recunosc ca fumeaza cel putin un pachet pe zi si beau cel putin un pet de bere… atata putem, foarte putini sunt cei care isi fac singuri sau primesc o educatie financiara rezonabila…

    00
  39. ea avea ceva bani ca primea de la parinti. da cand l-a cunoscut pe el, ei bine el nu prea avea bani si era calculat. acum dupa cativa ani si noroc din ala porcesc, el se descurca foarte bine si sa vezi acum omul ce isi ia numa toale de firma si adesea tine sa ne si arate asta, ei i-a facut cado ceas de vreo 30 de mil, pe care ea oricum n-a dat trei lei. canapea de 30 j de milioane desi oricum nu stau pe acasa, TV de cinci m da la care oricum nu se uita. toate astea ca sa ce? la unii e vb clar de snobism si prostie ca nu se gandesc sa investeasca banii aia in ceva, acum ca tot ii au si ii tine carca sa munceasca, iar la altii de inconstienta si din nou, prostie.

    00
  40. Gizăs, cât adevar! :)

    00
  41. Discutam azi cu nevasta despre cumpărăturile online de la carrefour. Costă 20 de lei transportul indiferent câte cumpărături ai, nu pierzi timp și nu le urci pe scări. Să fac 10km cu masina costă 5 lei, deci pentru 15 lei parerea mea este că merită maxim.
    Numai pentru timpul pierdut și merită da păi acum in timp de iarnă când e cum e afară

    00
  42. Exista si extreme.

    Am un prieten care nu da banii pe nimic. Impreuna cu sotia castiga decent, deci nu salariul minim. Au in jur de 45 de ani. Nu au copii si locuiesc in apartament propriu (mostenit de la parinti).
    Nu ies niciodata la restaurant, nu merg in vacante, nu se bucura de nimic. Nu merg la filme, nu ies in oras, mananca doar ce gatesc acasa. Sunt permanent frustrati ca totul e scump si ei nu-si permit nimic. Dar, fumeaza de sting; tipa a fost recent diagnosticata de cancer pulmonar si acum isi cheltuie banii economisiti pe tratamente. Decat asa mai bine traiesti clipa.

    00
    • Extrema este ca nu s-au ingrijit de propria sanatate, nu faptul ca nu si-au cheltuit banii. Crezi tu ca daca traiau clipa fumand si neingrijindu-se ajungeau sa bata suta de ani?

      00
    • Trebuie gasita o cale de mijloc. Exista haine frumoase si de calitate fara sa coste sute de euro, poti lua masa in oras fara sa lasi un salariu minim pe economie pt un cuplu, vacante misto care nu costa mii de euro.
      Da, nici extrema asta nu-i ok.

      00
  43. Ceea ce este si mai trist este faptul ca si unii dintre romanii plecati demult din Romania, si care au, sau au avut, slujbe decente platite cu bani frumosi, nu au invatat nimic de la conlocuitorii din tarile de adoptie.

    Cel mai recent exemplu: nu mi se pare deloc rezonabil ca cineva care a facut pentru cativa ani buni in jur de un sfert de milion de dolari pe an, muncind cinstit – de ex consultant – sa ajunga 10-15 ani mai tarziu sa traiasca de pe o zi pe alta, sa nu aiba o suma minima de urgenta, dar sa aiba in schimb o bogata experienta in procese pierdute, faliment personal, divorturi, pensii alimentare, etc.

    Pe mine de mic copil m-a terorizat ideea de fi capabil sa faci ceva in viata si la final a sfarsi in mizerie – citeam despre Mozart ori Eminescu si ma cutremuram. Una e sa citesti si cu totul alta e sa vezi asa ceva langa tine…

    00
    • @hellfire nu e boala romaneasca uitate la actorii de la Hollywood ca ajung si ei pe strada. Din pacate poti ajunge sus dar si la vale mergi inca mai usor, si cand mergi la vale e ca pe partie nu mai ai cum sa te opresti pe la mijloc.
      250K/an e vreo 12k cash in mana dupa taxe prin state, platesti la casa mortgage vreo 5k ( casa de 1 milion), masina 1-2 inca 1K , cheltuieli casa, masa, asigurari , etc 2k, mai ai 4k de pus deoparte si de vacante, restaurante …. etc.
      Sa poti trai in casa respectiva ai nevoie de 8K/luna , sau 100k /an , pensia alimentara iti ia un 40% din venit din 12k mai ramai cu 7k , esti deja pe negativ la casa si masina, depinde cand ai cumparat casa, poate valora 1 milioan si acum valoreaza doar 700k deci esti pe negativ si acolo.

      00
    • Hai ca nu actorii sunt modelul de intelepciune si cumpatare… La ei este mai degraba easy come easy go.

      Cand muncesti si 16 ore pe zi, cand ai raspundere enorma, cand ai fost si pe la scoala in pic mai des ca restul… Nu te plateste nimeni > $100/hr doar fiindca ai ochii frumosi. In situatia aia e absurd sa nu gandesti dincolo de lungul nasului. Cum naiba sa nu gandesti pe termen lung? Cum sa nu angajezi un avocat si un contabil care sa se uite peste contracte, in loc de ideea ca lasa ca merge si asa? Sunt exemple gramada…

      250K pe firma e mult mai mult de 12K aftertax, mai ales in State. Nu lucreaza nimeni in consultanta pe salariu fix. Exact din motive de evitarea taxarii exagerate.

      00
  44. Dar nu v-ati gandit asa si la voi, la placerea personala! Toti o dati pe aia ca romanii isi iau haine scumpe, masini scumpe ca sa impresioneze vecinii! Eu unul am o masina premium, chiar daca nu fac zeci de mii de km pe an, dar tine strict de placere, intr-un Logan nu as avea zambetul pe buze cand as conduce. Am tricouri de peste 100 euro, la fel tine de faptul ca ma simt eu bine in el. Nu epatez cu nimic, nu am credite, rate, am un venit peste medie totusi. Si cand eram sarac si mai mic, preferam sa am trei jachete de calitate si care sa imi placa, decat 10 din dragonul rosu.

    00
    • Dar ti le permiti, nu? Iti permiti masina aia cu tot ce implica ea, benzina, casco, cauciucuri specifice fiecarui sezon, reparatii, intretinere, etc? Iti permiti haine alea fara sa ramai dator la intretinere/gaze sau sa mananci restul lunii ceai cu paine?
      Presupun ca da.
      Articolul este despre oamenii aia care-si iau o masina scumpa si nu-si permit restul cheltuielilor, care-si iau haine scumpe si apoi mananca paine goala, care-si iau telefoane scumpicele si se imprumuta pt laptele/pampersul copilului, cum zicea cineva mai sus.

      00
    • Asa e. Intre logan si premium nu exista nici o alta masina
      Tricou de 100e…wtf?

      00
  45. "Mizeria aia de local cu senvișuri, de e la americani, am uitat cum îi zice, de au senvișurile gust de cauciuc cu salată." – Te referi la Subway?

    Revenind la articol, articolul e bun. Am sa explic referitor la aceasta problema, ce am vazut eu la cunoscuti, din perspectiva mea si sa aduc cateva completari care le vad atat la oameni saraci cat si la oameni cu conditie cat de cat putin mai buna dar tot cu un risc mare de a avea probleme:

    1. Lumea nu gandeste cu x pasi inainte, nu analizeaza, nu ia in considerare riscuri, nu pune in balanta, nu intelege ca trebuie sa-si asume anumite lucruri. Sunt oameni care nu au cu ce sa-si plateasca lumina, internetul, apa. Chestii de baza: lumina, internet, apa (nu discutam de cluburi sau alte chestii), utilitati fara care nu poti sa faci bani daca nici pe astea nu ti le permiti. Pe scurt, multi cunoscuti sau multe rude daca ii intreb "ce se intampla daca maine are cineva o problema medicala in familie si ai nevoie de tratament de 1000 de euro pe luna? ce faci?". Nu au bani deoparte, nu au backup, nu se gandesc la riscuri (ca maine da peste mine ceva, cine continua? pierd maine jobul, din ce traieste familia mea urmatoarele 3 luni?) nu se gandesc la ideea ca sa aiba extra activitate care sa aduca un mic extra venit. Pe scurt nu vad mai departe de 2 pasi inainte, "traiesc clipa" dar nu in sensul ala "You only leave once"
    2. Sunt in cacat de mai mult timp dar nu fac ceva, orice, sa iasa din el
    3. Nu se gandesc "trebuie sa fac rost de mai multi bani decat pot cheltui, cateodata nu pot strange de cheltuieli oricat, mai apare ceva nepravazut, scopul e cum fac rost de mai multi bani, legal,  cu ceea ce stiu"
    4. Nu se gandesc la obiective pe termen mediu/lung, poate din cauza ca se moare de foame si nu ai timp sa te gandesti la obiectiv pe termen mediu daca tu azi nu ai ce manca.
    5. Lumea nu face corect un raport calitate pret. Se merge 5 km pe jos sa cumpere rosii cu 50 Bani mai ieftin, din care jumatate sunt stricate. Daca intrebi, o sa ti se spuna ca nu isi permit sa cumpere rosia cu 5 lei ci doar cu 4 lei, insa la cos arunca jumatate din ele
    6. Nu se perfectioneaza, cred ca daca au un job la consignatia in colt asta le confera o siguranta pana la finalul vietii. Nu iau in calcul ca in orice job din lume poti fi inlocuit chiar maine.
    7. Nu incearca sa se adapteze situatiei. Daca sa fii lopatar nu mai merge ca e prea multa concurenta, lumea asteapta sa se mai elimine din concurenta in loc sa incerce sa vada ce ar merge acum si eventual sa incerce o mutare acolo. Iesitul din zona de confort e dificil. E si greu cand ai cateva guri care iti plang de foame si ai nevoie de bani acum.
    8. Nu lasa de la ei. Nu inteleg ca e nevoie de sacrificii ca sa poti trai mai bine tu si familia ta. Prin sacrificii nu ma refer alea de la Antena 3 de bagat basculatente de cacat, ci de flexibilitate si renuntat la o mica chestie pe termen foarte scurt pentru un obiectiv pe termen mediu si lung. De oferit calitate. Exemplu, sa renunti sa pleci acum in vacanta pentru urmatoarele 3 saptamani si sa o faci peste 2 luni, pentru ca acum ai ocazia sa prinzi un contract care sa iti tina stomacul plin pentru urmatorii 5 ani.
    9. Oamenilor le place sa se planga, nu neaparat ca au nevoie de ajutor, ci ca au nevoie sa se planga. Mergi la parcagii aia din Bucuresti de vor bani sa nu-ti zgarie masina si intreaba-i de ce fac asta, o sa-ti zica ca trebuie sa-si hraneasca familia. Zi-le ca le dai 100 de roni sa-ti dezapezeasca curtea, ai sa fii surprins sa vezi cati sunt bolnavi si nu pot munci. Zi-le ca-i ajuti ca te bagi cu ei, ia-l cu tine sa faca ceva pe santier pe un contract obtinut de tine unde sa-i dai si lui 30-40%. Ai sa fii surprins ce repede te va refuza
    10. Nu sunt problem solveri (scuzati romgleza) si nu au backup plans. Nu se concentreaza pe partea practica, cum rezolv problema? Ai o problema, te plangi, in loc sa faci brainstorming sa vezi ce solutii sunt si care e mai buna din punct de vedere timp/resurse/cost/risc. Care e planul A? Dar planul B, planul C in cazul in care A pica?
    11. Nu fac economii deloc, nu inteleg ca oricat de mic ti-e salariu, important e ca disciplina sa pui ceva deoparte. Multi traiesc pe caiet, pe imprumut de la alte rude.
    12. Prea mult TV, facebook si politica. Aici colegii sigur ma vor lua la pendula. Nu ma refer la faptul ca sa nu iesi la protest, ceea ce e indicat sa iesi altfel chiar nu e nici o sansa. Nu ma refer sa nu stii ce gunoaie fac astia. Insa ma refer la faptul ca tu sa astepti ca protestul sa-ti rezolve problema ta si in paralel sa nu ai nici o alta varianta de backup. Exemplu: sa zicem ca protestam ca spitalele sunt de cacat, ca nu au fonduri sa-ti faci analizele si te amana si astepti de 6 luni, dar nu incercam sa gasim ca backup o solutie de a face rost de o asigurare medicala privata pentru familie, o varianta sa am niste bani deoparte (2-3 mii de euro) ca nasterea sa fie la privat. Sau ca salariul e prea mic si ne-a taiat salariul cu 15% dar nu incercam sa gasim o solutie poate ne mutam de la stat la privat pe un salariu cu 30% mai mare. Pe scurt, iesim, protestam, speram ca jegurile de la conducere sa cedeze, dar care e planul B daca nu merge precum speram?
    13. lumea face calcule cu banii pe care nu-i are. Da-mi bani acum ca ma imprumut de la x si ti-i returnez ca ala cred ca o sa-mi dea. Sau ca fac rost de bonus/marire de la munca luna asta, si sigur ajung pe zero cu datoriile. Dar nimeni nu vede ca lucrurile s-ar putea sa nu mearga cum ai planificat
    14. Credite pentru orice cacat. iphone, haine, televizor. Nu ma refer la credite pentru casa, sau mai rau la un credit pentru operatie care e musai sa-l faci. Ma refer sa faci credit sa-ti iei orice rahat care nu e investitie. Intreb pe tata, zice "Bai Cristi, chiar si cei mai mari afaceristi fac credite", insa tata nu intelege ca acel credit luat de afacerist e pentru o investitie, pentru a-si dezvolta afacerea, pentru a-si creste cifra de afaceri/profitul, pentru ca stie ca acel credit va fi platit rapid. Nu e acelasi lucru cu a-ti lua credit ca sa-ti cumperi dulap nou in casa.
    15. Cred ca scula pe care o au ii limiteaza sa faca acel job. Nu vor sa se descurce cu ce au, gen un laptop obosit daca faci doar browsing si word, sau sa mergi si cu metroul daca nu-ti permiti sa-ti iei masina.
    16. Nu vad efortul din spate: vin cu lozinca "Ala a avut noroc, e norocos ca a inceput atunci" insa ei nu stiu ca ala s-a sacrificat 15 ani sa ajunga in punctul respectiv
    17. Nu vad oportunitatea din mormanul cu cacat. Au o strada plina cu cacat si se plang ca e plin de cacat si n-au pe unde sa treaca, in loc sa zica "ok, dar daca fac o firma de colectare a cacatului si cer o suma de 2 ROni pe zi pe cap de locuitor sa adun cacatul de pe strada si iau si bani?"
    18. Sunt buni la gasit probleme la solutiile propuse. Vin cu o problema, le oferi 10 solutii, vin cu 10 probleme la fiecare solutie gasita de tine. Nu zice unul "Hai sa incercam sa vedem ce se intampla"
    19. Asteapta solutia miraculoasa sa ofere rezultat in ziua urmatoare. Nu inteleg ca o solutie sa mearga poate dura luni/ani pana sa se vada primele rezultate. M-am lasat de fumat, maine gata sunt zen. Ia sa ma duc azi la sala ca maine cred ca sunt FiT deja.
    20. Renunta la primul esec, in loc sa insiste cu mici variatie: "OK varianta asta nu a mers, de ce nu a mers? pot schimba o mica chestie, sa aduc o mica variatie? e toata varianta proasta? am facut eu ceva gresit?" Nu inteleg conceptul sa insiste cat timp cred ca exista o sansa sa se rezolve si e profitabil.
    21. Nu ies in fata sa zica "ok, eu ma bag, imi asum eu riscul sa incerc treaba asta. Exista riscul mare sa se futa treaba si toate borcanele sa pice in capul meu, insa exista o mica sansa sa si iasa." Nimeni nu vrea sa se bage, ma bag eu pentru acea sansa. "Exista posibilitatea sa ma dea afara daca nu iese, insa daca iese ii pun pe toti sa faca trenuletul in curul gol sau dansul pinguinului" Nimeni nu vrea sa-si asume un lucru, lumea vrea sa joace safe si sa fie altul eroul care se baga in cacat.
    22. Lumea are dusmani, daca nu are, isi face
    23. Eu te injur pe tine, tu ma injuri pe mine, si cam atat. Nu ne gandim, "ok, ala stie bloghing, eu stiu sa crosetez, bah hai sa facem o chestie impreuna, un blog de crosetat" sau "ok, hai sa facem o pauza in a ne injura, hai sa-i futem pe bulangii astia de sus intai, dupa care, dupa ce rezolvam problema asta mai mare, ne intoarcem la treburile noastre si continuam sa ne injuram". Nu, eu zic ca tu mananci rahat cu politica, tu zici ca eu crosetez numai cacaturi.
    24. Nu prioritizam. Investim resurse, nervi si energie in cacaturi minore si neprofitablile si pe langa noi trec oportunitatile mai mari si nu mai putem fizic sa ne bagam si in ele
    00
    • – Sunt in cacat de mai mult timp dar nu fac ceva, orice, sa iasa din el

      fatalismul mioritic. eu îl văd pe stradă, sunt extrem de mulți care nu repară acoperișul când doar picură, așteaptă să aibă lac in casă ca să se miște.

      – Nu se gandesc la obiective pe termen mediu/lung, poate din cauza ca se moare de foame si nu ai timp sa te gandesti la obiectiv pe termen mediu daca tu azi nu ai ce manca.

      asta pentru că nu i-a învățat nimeni să gândească așa și, de multe, ori, the universe provides. adică au riscat, apropo de ce zici mai jos, și au cumpărat guma cu 100 lei, au stat un pic nemâncați o zi, daar a doua zi a găsit ceva de furat, o combinație, o ceva, care să le asigure traiul.

      – Oamenilor le place sa se planga, nu neaparat ca au nevoie de ajutor, ci ca au nevoie sa se planga.

      eu văd asta la fiecare reuniune de familie. și am incercat să ajut.
      ce nevoi ai costică, văr de-al doilea? păi, mi s-a rupt toporul! perfect, aduce jean de la oraș un topor nou de 100 lei, ți-l aduce gratis. ah, nu, merci, dă-te dracu.
      ce problemă ai, vecină cu soț plecat la muncă în străinătate? păi, aș vrea să fac curat in curte, că s-au adunat lemne și troace. bun, vin sâmbătă pe la 10, eu și cu dvs, le sortăm, plasticele și hârtia le ducem la tomberon, lemnele le tăiem pentru foc, restul le ducem la un tomberon din ăla mare. ah, nu, lăsați, ziceam și eu așa…

      – Nu sunt problem solveri (scuzati romgleza)

      pentru unii, majoritatea problemelor se rezumă la „ce bem azi”.

      – Prea mult TV, facebook si politica.

      dap. nu stau eu pe net cât stau ei pe feisbuc. să fie la curent cu ce mai spune „cavalerul vlad țepeș jedy” și „maricica bombonica dulke”, că asta e important în viață.

      – Nu vad efortul din spate: vin cu lozinca “Ala a avut noroc, e norocos ca a inceput atunci” insa ei nu stiu ca ala s-a sacrificat 15 ani sa ajunga in punctul respectiv

      știu. când le spun că trebuie să muncească doi ani la blog să construiască o audiență, se uită la mine ca la avioane.

    • (Emoticon care bate din palme). Zoso, asta merita un articol seprat, e pacat sa se piarda prin comentarii. Chapeau!

      00
    • m-am oprit la „completari care le vad”

      00
    • Am citit 2-3 chestii si mi-am dat seama ca am o completare. Fara putin noroc si ceva inspiratie nu scapi de saracie, nu este nimic ce iti poate garanta succesul.
      Si dupa o perioada treci de punctul in care te mai poti redresa fara ajutor miraculos. Plus ca tranzitia de la saracie la bogatie nu e una usoara.
      Am venit in anglia cu mai putini bani decat aveti voi prin portofel, abia acum spre al treilea an simt ca nu mai am o atitudine de sarac. La inceput imi zburau banii parca le dadeam foc, acum as putea trai acceptabil cu minimul pe economie de aici.

      00
    • Alin, eu te-aș încadra la 18, 23 și 24.

      Dacă ar veni unul mâine cu un contract de 1 milion de euro la tine unde scrie prima frază „contractu-l care î-l semnezi îți dă 1 milion dă dolari” l-ai semna cu 2 mâini. Sau nu. Ba da

      00
    • Un comentariu mai bun ca asta mai rar! Cu totii avem cate un gica contra negativist si tipul ala de om pe care nu-l scoti dintr-ale lui…orice ar fi!

      00
    • mi’a plăcut mult cometariul ăsta!
      deoarece e scris cu patimă. cu patimă dintr’aia sănătoasă, bio, fără e’uri.
      nu cu patima care e sinonimă cu obida.
      pentru că prea multe răbufneli pătimașe care, de fapt, erau obidă am văzut!

      p.s. și mi’a mai plăcut că era structurat. am o părere că la noi argumentația se pierde în neant datorită faptului că nu e structurată. e așa, ca o vânare de vânt.

      00
    • Credite pentru orice cacat. iphone, haine, televizor. Nu ma refer la credite pentru casa, sau mai rau la un credit pentru operatie care e musai sa-l faci. Ma refer sa faci credit sa-ti iei orice rahat care nu e investitie. Intreb pe tata, zice „Bai Cristi, chiar si cei mai mari afaceristi fac credite”, insa tata nu intelege ca acel credit luat de afacerist e pentru o investitie, pentru a-si dezvolta afacerea, pentru a-si creste cifra de afaceri/profitul, pentru ca stie ca acel credit va fi platit rapid. Nu e acelasi lucru cu a-ti lua credit ca sa-ti cumperi dulap nou in casa.

      Nu te contrazic dar te citez cu „timp/resurse/cost/risc” și ” obiective pe termen mediu/lung”, te-ai gândit că i-ar fi luat lu’ tac-tu o perioadă de 3 ani până să ajungă la suma de a cumpăra un dulap nou cu banii jos, din economii, cu salariul/pensia pe care o are? Lu’ tac-ti îi trebuie dulap acum, nu peste 3 ani. Vali a dat exemplul cu frigiderul dar nimeni (în afară de haine sau alte mizilicuri ieftine, ce pot fi ușor înlocuite) nu vrea second-hand-uri, „unde [și-]a băgat altu’ nasul”, de unde te aștepți să folosești pe cel puțin 7 ani (hai, la computere mai găsești clienți pentru rablele altora dar cam atât).

      În rest… din postarea ta, câteva sunt clișee cu nas pudrat sau contradictorii pe la colțuri, dar îndeajuns de OK când tragem linie.

      00
    • Dacă e nevoie de tratament de 1000 euro pe lună, am belit-o, cu toate economiile mele. E mai ieftin pentru toată lumea să mă sinucid.

      00
    • Nu mai pierde timpul, zic…

    • Nimanui nu ii trebuie dulap ACUM

      00
    • Dublu triplu like.

      00
  46. O mica observaţie la punctul 1:
    You only live once.

    to leave-left-left înseamnă a pleca, a părăsi, a lăsa.
    Sensul utilizat de autor cred că are în vedere enunţul din engleză respectiv care se poate asimila cu „Nu apuci să trăieşti decât odată”. Probabil cea mai bună corespondenţă cu „al nostru” „memento-mori” conjuncţionat însă şi cu unele definiri din panta-rei.

    00
  47. Romanii saraci se indatoreaza cumparand rahaturi de care nu au nevoie, ca sa fie in ton cu moda sau ca sa fie „apreciati” de oameni care nu dau doi bani pe ei. Si sunt mereu datori. Si vor sa fie mereu in pas cu moda, asa ca se indatoreaza si mai tare. Si sunt mereu nefericiti.

    00
  48. Lumea nu vrea să se simtă săracă, Vali. Nu e cine știe ce realizație, da, și mai adaugă snobismul, presiunea socială & „așa se merge/face” sau „toți tâmpiții…”. Efectele comunismului: lipsa lucrurilor și simțul cronic/realizarea când vezi că ai ff puține.

    Și așa, din exemplul tău cu Auchan, toți se vaită că nu le ajunge, bă da’ toți au mașină. Mă scârbește și amuză.

    00
    • dacă am doar 200 lei in buzunar nu mă duc să iau o sticlă de moet și mai văd eu ce o fi. gândesc cum să mănânc din banii ăia 1 săptămână, până la salariu.

  49. Ar mai fi si efectul Diderot ( https://en.wikipedia.org/wiki/Diderot_effect ).
    Pe scurt e ceva de genul : iti cumperi un produs scump/deosebit/de inalta calitate , observi ce nu se incadreaza deloc in viata ta, restul lucrurilor pe care le ai par sterse, vechi, urate… de apuci sa le inlocuiesti sa fie din nou echilibru in viata.

    00
  50. Foarte adevărat! Ai făcut descrierea clasicului român!

    00
  51. Romanii raman de obicei saraci si datorita faptului ca nu prea fac mare lucru sa evite asta. De cele mai multe ori cauta vinovati si nu solutii pentru a scapa de saracie.

    00
  52. Este mai usor sa te plangi decat sa gasesti solutii.
    Este mai usor sa iti gasesti amici care au ac problema si isi plang de mila impreuna.

    Pentru unii damage ul e atat de mare incat nu ai nicio iesire. Daca ti ai futut zilele si nu ai bagat o scoala cat de cat, la 40 de ani n ai ce sa ii mai faci.

    Lumea nu are repere. Multi sunt inundati de stiri goale, mizerii, care in alte tari sunt din fasha eliminate de 90% din popendulatie. In Ro, sunt „swallowed” ca e foame mare dupa mizerie.

    Trebuie sa mai treaca 20-30 ani. Timpul le rezolva pe toate.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile