10% ar însemna un progres enorm

Discutam în weekend cu Cristina pe teme de colectiv, români și detectoare de fum și concluzia și motivele pe care le expuneam e că nu, România nu s-a schimbat deloc în ultimii ani. Nu am învățat nimic din greșeli și, deși declarativ vrem să ne fie mai bine, nu vrem să facem nimic pentru asta.

Cristina spune că, daca fiecare dintre noi facem cu 10% pentru noi și pentru ceilalți, societatea ar cunoaște un progres enorm. 10% mai bine, mai repede, mai conștiincios, mai civilizat, mai curat, mai atent cu cei din jur. PROGRES.

Când ești un singur prost cu detectoare de fum/care dă semnal peste tot/care nu aruncă hârtii pe jos/care salută taximetristii și vecinii, oamenii au tendința să ignore. E doar un prost. Când jumătate fac la fel, balanța se va înclina în favoarea lor, la fel cum se înclină acum în favoarea mizeriei.

Trebuie doar ca oamenii să conștientizeze că 10%, la nivel personal, nu înseamnă așa mult, și aici zace problema pe care nu știe nimeni de unde să o apuc

idei-sfarsitul

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Ma leg strict de textul ala in engleza: toate revolutiile au inceput de la oamenii de jos. Da, poate tu ajungi in timp servil, umil, sclav. Dar copii tai? Dar urmasii lor? Vor vrea o viata mai buna pentru ei. Daca ultimul taran de pe plantatie a fost in stare sa se ridice impotriva puterii, sigur si tu esti capabil de asa ceva. Si daca nu esti tu, atunci vecinul, sau un prieten, sau urmasii tai. Ala e un fatalist, care pare ca vrea sa renunte la viata, la o existenta independenta si se complace in stare aia.. „Nu avem ce face, si aia e!”

    00
    • gresit toate revolutiile, da abosolut toate au inceput de la oamenii fix sub aia de la putere.

      Aia constienti de conditia lor si nemultumiti (nobilimea, gildele, burghezia, birocratii). Oamenii de jos, si nemultumirea lor mereu a fost masa de manevra.

      00
    • Corect alxzen.

      Exemplu recent, Zarax: dacă securiștii recrutați de CIA, DGSE, și KGB nu-l șantaju pe Ceaușescu și operau păpușile și masa de manevră, noi tot în comunism am fi rămas.

      00
    • … supraevaluezi specia umana. Uita-te in jurul tau si vezi cat de mult pot indura oamenii si inca mai vor.

      00
    • Sincer, ar cam trebui ore mai multe de muncă, salarii mai mici, să îmbraci aceleaşi haine mai mult de 2-3 ori, să simţi foamea, frigul, să mergi pe jos etc. Atunci poate oamenii ar fi capabili să aprecieze ceea ce deja au. Mi se pare foarte ironic să văd hipsteraşi middle class din Europa, SUA sau Canada care jelesc cât de oprimaţi sunt, că nu-şi permit un minim trai decent (decent la nivelul pe care l-au văzut ei în filme), că trăiesc în state totalitare care le distrug visele, că sunt „esploataţi” de multinaţionale nemiloase, că nu au destul timp pentru ei, familie şi dezvoltarea lor personală şi tot aşa.

      Aproape ar putea să le plângă de milă sclavii chinez din fabricile Foxconn, cei filipinezi de la confecţii, indienii folosiţi la de toate, africanii cu războiul civil la uşă, mexicanii care se trezesc cu vreun cap tăiat la uşă (asta dacă nu e chiar al lor), şi tot aşa, cam la vreo 90% din populaţia planetei, care nu mai au timp să scheaune pe internet şi la life coach despre ce viaţă cumplită au.

      Altfel, cu ce te face mai deştept să saluţi oamenii cu care n-ai nicio treabă? Înţeleg taximetriştii, dar vecinii cu care nu am nicio treabă de ce? Pentru simplul motiv că împărţim acelaşi imobil?

      00
  2. Dupa ce am citit asta, iar ma doare in piept, are cineva o aspirina ?

    00
  3. Eu în ultimul timp mă întreb dacă Giani din Las Fierbinți este o reflexie a ”băieților din cartier” sau a început să devină o inspirație.
    Oare avem nevoie de „modele” promovate agresiv, eventual sponsorizat și impus prin Ministerul Culturii? Până la urma e vorba de viitorul societății Românești.

    00
  4. In weekend am auzit la radio o stire cu un apartament care a ars. Si discutam in familie ca oamenii nu invata deloc. Si ne-a venit ideea de a face sondaj intre prietenii nostri sa vedem cati dintre ei au macar stingator. Rezultatul: <20% (vorbim aici de oameni exclusiv cu studii superioare, care lucreaza pe cont propriu sau angajati in locuri bune, venituri medii, poate chiar mari raportat la restul tarii). Am fost foarte surprins, ma asteptam la minim 50%. Am avut reactii de genul: nu, nici nu mi-am pus problema sau … acum ca ai zis, si eu ma intreb de ce nu am si imi iau cu prima ocazie. Partea pozitiva a sondajului a fost ca 3 dintre ei au zis ca-si iau. Din punctul meu de vedere kit-ul minim este 1 stingator, senzor de fum si patura antifoc (neaparat in zona aragazului).

    00
    • intreabă-i peste 3 luni. nu o să își ia nimeni. eu am pățit asta cu detectorul de fum. din gură și-au luat toți, faptic nici unul.

    • Detectorul de fum nu e obligatoriu daca ai centrala de apartament? Cu tot cu valva de inchidere gaze.

      00
    • cine te controlează?

    • Teoretic revizia la centrala si aragaz/gaze o data la 2 ani.

      00
    • și ce se intâmplă dacă nu o faci? no joke, nu am auzit pe nimeni căruia să ii fie tăiat gazul că n-a făcut-o.

    • @Baliverne – ala e detector de gaz, nu de fum. Da, e obligatoriu, si controleaza electrovana care inchide gazul in caz de scurgeri.

      …dar nimeni nu te controleaza. Eu inainte sa schimb centrala si sa fac revizia instalatiei de gaz aveam un detector care statea scos din priza pentru ca era defect si imi inchidea mereu gazul degeaba. Revizia am facut doar pentru ca am vrut eu, in rest nu venea nimeni sa-mi bata la usa. Ba chiar cand am primit avizul ca ar trebui sa fac revizia m-am dus la sediu la Gaz Sud (deh, Pantelimon) si seful de zona a dat din umeri. Nici macar nu stia ca s-au trimis avizarile alea…

      00
    • Amu’ ma dau si eu mare … la recomandarea unui comentator de aici, mi-am cumparat detectori de fum si un extinctor.

      In bucatarie l’am pus deasupra la aragaz, asa mai la o parte… prajeste nevasta nishte burgeri… PIU PIU PIU … amu’ ce sa fac ?

      00
    • gândește-te să ai ceva fum și să nu îți piuie ăla…

    • am patit-o eu cu detectorul de gaz. am cumparat centrala noua ,model cu condensatie si gigel care a venit sa omologheze nu a vrut sa isi faca treaba pt ca nu aveam detector de gaze la usa.

      00
    • zi și firma furnizoare și an/lună.

    • @brosky: hota mai puternica/detector de fum mai destept

      00
    • AST Brasov se numeste firma, e undeva in Racadau la un parter de bloc. In vara lui 2016 am pus centrala noua. Nu mai stiu datele de contact ale persoanei care a venit sa imi faca omologare/verificare,stiu doar ca nu a vrut sa mi le dea pana nu am pus si detecotrul de gaz.

      00
    • Si ultimul comentariu .Vad acum ca defapt nu sunt obligatorii. asta e .

      00
    • majoritatea incendilor nu au ca si cauza centrala termica. instalatia electrica invechita e de vina. cablurile si sigurantele sunt subdimensionate pentru consumatorii din ziua de azi. cele mai multe sigurante sunt suntate (adica reparate cu sarma) .

      00
    • plus improvizațiile la instalația de gaz. ai mai dat un șut in țeavă, ai mai împins-o cu aragazul, s-a făcut o mică acumulare, ai fumat lângă, ai belit pula.

    • Pus detector de fum,detector de gaz metan pentru centrala,detector de monoxid de carbon,extinctor.Toate sub trei sute de lei.Nu cred ca e o avere 300 ron,plus ca dormi mai linistit.Parerea mea. :)

      00
    • pff. de 300 lei câte pachete de țigări iei?!!?!

  5. @zoso: da, voi avea si follow-up.

    00
  6. @Baliverne: cred ca daca ai centrala e obligatoriu detectorul de gaz. Si cred ca e verificat la inspectia din doi in doi ani. Pentru cine o face.

    00
    • Eu sunt client Engie si daca nu faci inspectia la doi ani,iar ala care face inspectia nu trimite hartia catre Engie,ca a facut lucrarea,in maxim o luna vin aia de la gaze si iti salta contorul de gaze si iti pune dop,pana faci revizia la centrala.Caz concret cu vecinul de langa mine,care mai bine da 200 de lei pe tigari si bautura,decat pe inspectia centralei.

      00
  7. Cum ai scris și în text, prefer sa fac toate cele. Să salut când intru într-un magazin sau când ies, să mulțumesc mai des, să stau cu o hârtie sau ambalaj în mână până găsesc un coș de gunoi etc. Dar mă uit în jur și observ oameni care fac opusul. Asta nu va schimba felul meu de a mă comporta, dar mă pune pe gânduri. Sunt atât de mulți oameni care nu își asumă responsabilitatea pentru o lume mai bună, mai curată. Ei vor ca lucrurile să se schimbe în bine, dar să nu înceapă cu ei.
    Ne trebuie cel puțin 30-40 de ani ca să dispară toate generațiile oarecum învechite (nu din punct de vedere al timpului) și poate atunci avem o șansă ca și țară.
    Marea diferență o vezi când te duci într-o țară mai civilizată… Păcat că nu se poate și la noi.

    00
    • Generatiile invechite sunt cam de nota 7,stai sa-i vezi pe astia care vin din urma,18-19-max 20 de ani,astia sunt de cel mult nota 3!!!Munti de coji de seminte pe langa bancile vandalizate din parculet,PET-uri de bere si de cola aruncate prin iarba,pachete de tigari pe toate aleile,cu toate ca la cel mult un metru de banci exista cate un cos de gunoi.Acesta este in general folosit pe post de sac de box,nicidecum pentru gunoi.Unde mai pui ca urangutanii cand se strang cate 8-10 insi,urla de zici ca le taie careva beregatile.Atunci cand le atragi atentia in legatura cu gunoiul si cu urlatul,fac crize,injura si urla si mai tare,de zici ca au aflat ca le-ai luat mamicile in plua.

      00
  8. – Anul ăsta am strâns bani și am cumpărat ghiozdane și le-am echipat pentru 15 copii.
    – Am prieteni care sunt în Teach for Romania și postează pe facebook mesajele frumoase pe care le primesc de la copii.
    – PSD a scazut în sondaje de la 40% în 2016 la 30%
    – Lumea pe la sat începe să recicleze
    – Se construiește MagicHome
    – Tot din donații se vrea construirea unui Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică
    – Sunt multe ONG-uri ce se axeaza pe educatia copiilor: Cartea Daliei , teach for Romania …

    E prea mult negativism peste tot având în vedere că se întâmplă și multe lucruri bune

    00
    • E de rău dacă nu știm diferența dintre educație și învățământ… pe aceste ONG-uri, cu toată stima, cine i-a votat?

      00
    • @Fane Facerea de bine nu se voteaza!

      00
    • Ce vedem noi pe afara s a construit in zeci, sute de ani si inca progreseaza ca mentalitate. Noi vrem de azi pe maine. E greu.

      00
    • Aww, chiar că e prea mult negativism. Hai mai bine să ne bucurăm că lumea de la ţară reciclează, avem ONG-uri (era şi timpul să vină aşa ceva în România, până acum nu am mai avut), se construieşte MagicHome şi există mesaje frumoase pe facebook. De ce să ne batem capul că datoria publică a explodat iar bugetul e pe butuci, la Cotroceni e un incapabil iar la Victoria sluga unui hoţ, că opoziţia variază de la alţi hoţi la naivi, la Washington e un psihopat senil iar la Moscova o pramatie. Ce ne pasă nouă de viitoarea criză economică sau de cea demografică, de polarizarea tot mai mare a societăţii şi de alte chestii din astea negativiste?

      Mai bine să ne bucurăm de un răsărit de soare. Să fiţi iubiţi şi optimişti! #celebratinglife #feelingblessed #happy #bepositive

      00
    • Zarax deci nu ne place democrația când vine vorba de niște unii nealeși… ok…

      00
    • @GP

      Dacă fiecare din noi ar face ceva mai bine (că parcă despre asta era vorba în postare, nu despre guvern) am ajunge să trăim mai bine și să fim mai fericiți.
      Faptul că oamenii se implică arată că oamenii nu mai stau indiferenți, nu mai sunt așa egoiști, și nu mai așteaptă după conducători ca să facă ceva bine ci încearcă să facă asta pe cont propriu.

      Educația contează mult pentru că ăsta e principalul motiv pentru care avem conducătorii pe care îi avem. De-asta contează ONG-urile ălea.

      Polarizarea societății? Tocmai despre asta vorbesc, mi se pare că la noi se mișcă invers lucrurile, spre depolarizare. Polarizarea se întâmplă când îți bagi pula și zici ”eu am oricum salariu mare, mă descurc, dă-i naiba pe-ăștia cu politica lor, nu mai merg la nici un vot, de ce să mă stresez”. E, eu cred că românii au învățat ceva din alegerile trecute și o să vină la vot din ce în ce mai mulți.

      Putem să ne batem capul cu datoria publică și cu guvernul și cu Putin și cu Trump, nu am zis că nu. Dar cum putem noi să avem cel mai bun impact legat de asta? Poate tu oi fi vreun senator și ai putere mai mare, dar eu ce pot să fac e:
      1. să încerc să ajut niște copii să învețe
      2. să vorbesc mai mult cu cei apropiați șă să nu îi las să fie influențați și manipulați
      3. să dau un exemplu bun celorlalți (reciclând, ajutând pe alții fără să cer nimic în schimb, făcând lucruri bune ce necesită un efor minim, dar au un impact mare dacă ar fi făcute de toți)
      4. Să nu îmi fie rușine și să povestesc despre greșelile pe care le-am făcut eu și ce am învățat din ele, pentru a-i face pe alții să le evite

      00
    • Ce discurs frumos și pozitiv despre implicare, civism, maturitate, asumare, autenticitate și alte keywords, sigur o să aducă multe like-uri.

      „Dacă toți am, atunci s-ar” nu e o soluție, e tipicul îndemn heirupist „să facem CEVA”. Iar faptul că unii fac „ceva” nu îi face mai puțin egoiști. Sunt destui care se duc cu selfie-stick-ul la proteste sau la „Let’s do it, Romania”, să știe lumea cât sunt de implicați și de civici, iar a doua zi aruncă din nou gunoaie pe stradă, ori de indivizi care se ceartă între ei care e mai voluntar. Am auzit că astea aduc multe puncte sociale.

      Educația contează, însă nu e un panaceu de tipul autostrăzilor sau anticorupției. Unele dintre cele mai bune universități din lume sunt în SUA, asta nu le împiedică să fie tot mai ticsite de antifași. În UK liderul opoziției e Jeremy Corbyn, iar în Franța sunt foarte populari Le Pen și Melenchon (culmea, ăsta din urmă chiar în rândul studenților). Dacă despre SUA se pot spune multe, nu cred că cineva poate acuza sistemul de educație din UK sau Franța. Repet, vorbim de cele trei țări cu cele mai bune universități din lume.

      Nu, polarizarea nu înseamnă indiferență, ci exact implicarea pe principiul „EU am dreptate, cine nu e cu mine e împotriva mea”. Extremele gen alt-right, Antifa, chiar și la noi (re)apar ușor-ușor: naționaliștii, masturbatorii la Zelea Codreanu, nostalgicii după comunism, chiar și o parte dintre hipsterașii #rezist. Așteaptă o mică criză economică să le dea ceva combustibil. Și nu, nu vom veni mai mulți la vot dacă nu avem cu cine. Într-adevăr, am învățat ceva din alegerile trecute, când l-am votat pe Johannis. Mersi, nu am de gând să votez „oricine” în afară de PSD.

      00
    • Nu e îndemn heirupist “să facem CEVA”. Vorbesc de lucruri minore care nu necesita mult efort (dar poate te scot din zona de confort) care, făcute de câți mai mulți oameni ar face lumea mai bună. Să dai jos capacul de la sticla de plastic înainte să o arunci necesită cel mai mic efort pe care mi-l pot imagina și totuși mulți zic: ”după ce că reciclez mai vrei să mai dau și dopul jos?”. Dar .. încet încet, parcă nu mai sunt așa mulți ăia.

      00
  9. Ori devin eu mai cinic si mai batran pe zi ce trece,ori societatea se duce in jos cu 10% anual,nu in sus. Tot aud de progres ,dar cateodata ma gandesc ca ar fi bine sa stagnam macar,sa nu ne mai ducem in jos. In Romania simt ca nu mai vrea nimeni sa faca nimic ok ,copiem suedejii in ceea ce fac,ce gandesc. Banul e blazonul romanului , masina sa fie smechera, sa moara vecinii si cam atat. Nu mai vad romani pasionati de diferite domenii ci toti gramada pe ce se poate face bani atunci. Nu mai exista cluburi pentru diferite activitati culturale,exista discutii la „o cafea” despre cum sa ne facem toti cafeneaua proprie sau cine stie ce rahatel de afacere. In fine,am mai multe idei si le-am facut pasta de mici. Nu ne ducem nicaieri 10% in sus, ca nu exista in sus.

    00
    • Nu mai vad romani pasionati de diferite domenii…

      ba ii vezi, dar sunt acoperiți de rahat, înjosiți de prieteni și tot așa.
      sau mai fac ceva amuzant: se duc și plătească sa fie lăudați, ca să spargă gheața, și apoi vin la mine și cer să scrii de ce chestii mișto fac pe gratis.

      și nu, nu devii cinic, te scârbesc oamenii de la care aveai pretenții.

    • Cafenea nu mi-as face, dar as deschide si maine un restaurant unde sa se serveasca doar friptura si whisky.

      00
    • @Robert3 Ia încearcă să ai un hobby şi să spui că nu eşti interesat să-l monetizezi, să vezi cât de repede vei fi acuzat că vrei toată viaţa să fii sclavul altora şi că nu ai curajul să-ţi iei viaţa în mâini. E plină lumea de Stevi Jobşi şi Billi Gateşi care mâine urmează să dea marea lovitură şi să inventeze gaura de la gogoaşă.

      Nu, nu eşti cinic, îi tratezi cu dispreţul pe care-l merită.

      00
  10. NOU
    #46

    Eu imi doresc sa ma refugiez pe o insula si sa se duca dracului toata lumea.

    Nu meritam locul pe care locuim.

    00
  11. Cred ca premiza „Trebuie doar ca oamenii să conștientizeze” este gresita. Nu poti astepta asta deoarece nu o sa se intample. Trebuie constransi.

    00
  12. Cu ce i-ar fi salvat pe cei din Colectiv prezența unor detectoare de fum?
    Să nu uităm că în primele zeci de secunde mulți se amuzau pe seama incidentului care ulterior s-a transformat într-o mare tragedie.
    Aa! Niște detectoare de fum i-ar fi împiedicat să fumeze la concert.
    Primul care a clamat răspicat la microfon despre necesitatea detectoarelor de fum a fost șpagatistul național după incendiul de la Maternitatea Giulești. Nu zic că nu sunt bune, dar să recunoaștem că cel puțin jumătate dintre conaționali le-ar critica – fumătorii. Dacă s-ar vrea introducerea obligatorie prin lege prin lege, acum ar fi momentul, până nu prinde grevista foamei un nou mandat de parlamentar.

    00
    • Cu ce i-ar fi salvat pe cei din Colectiv prezența unor detectoare de fum?
      Să nu uităm că în primele zeci de secunde mulți se amuzau pe seama incidentului care ulterior s-a transformat într-o mare tragedie.

      i-ar fi salvat că ăia care erau la ieșire ieșeau repede și nu se mai crea îmbulzeala aia în care ăia de lângă foc împingeau să fugă pe ăia de la ieșire, care nu știau de ce.
      și te ajută pe tine, acasă, să nu arzi ca un șobolan, dacă vecinul dă foc casei.

  13. NOU
    #53

    Peștele de la cap se împute și de la coadă se curăță.

    00
  14. E așa mișto blogu lu Dani Novac că îmi dă temă de mobil pe desktop la posturi :)))
    https://imgur.com/a/aITL44K

    00
    • e genul ăla de programator prea prost ca să înțeleagă că întâi repari casa ta, apoi pe a altora. e pe GITHUB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  15. Eu nu sunt de acord cu textul anonimului. Ca ore se munceste mai putin ca in trecut, mult mai putin. Vacante sunt mai multe si in general in tarile civilizate oamenii au mult mai mult timp liber. Haine sunt gramada, pe toti cade dulapul si avem haine ce nu le purtam niciodata fata de bunicii ce aveau 2-3 randuri de haine. Speranta de viata a crescut mult. Deocamdata toate sunt cam pe bune si crestere, nu se vede prapastia. Riscul mare eu cred ca ar putea fi schimbarile climatice si canibalizarea planetei, asta ar putea face un „backfire” nasol in urmatoarele sute de ani.

    00
  16. Teoria geamurilor sparte.

    00
  17. Detectoare de fum, detectoare de gaz. Două lucruri care pot salva vieți. Nu prea se înghesuie lumea pentru ele.

    Merge și așa, nu? :(

    00
    • păi ce, mbos, nu imi dau eu seama dacă miroase a gaz sau a fum? ce, sunt prost să nu-mi dau seama?
      .every romanian ever.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile