Cum reciclezi uşor

A recicla nu e numai o opţiune, e stare de spirit. Vă veţi simţi mai bine după ce veţi împărţi gunoiul pe căprării, pentru că eu unul sunt sătul de zecile de mii de ambalaje inutile din care desfac mâncarea şi băutura.

Sortare

Sortarea se face uşor: ce e plastic într-o sticlă de plastic cu gură mare, ce e hârtie într-o cutie și restul (resturi menajere, sticle, ambalaje jumate hârtie/jumate plastic în găleata de gunoi.

Compactare

În poza de mai sus aveţi un model de compactare: tot ce e de plastic e îndesat în sticla de plastic: ambalaje, pungi, ţiple de la ţigări şi alte asemenea. În felul ăsta spaţiul ocupat e foarte mic.

Hârtiile se pliază şi se pun unele peste altele, ca maculatura în tinereţe.

Rezultat

Veţi vedea că ajungeţi să duceţi găleata o dată pe săptămână şi nu de 3-4 ori, ca până acum.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. cu ce folos?in romania nu exista sortarea deseurilor.

    01
  2. @ Theo-qi – în România există sortarea deșeurilor. Ia sortează-le tu pe ale tale să vedem dacă îți va spune cineva că nu trebuia să procedezi așa.

    00
  3. Asa e! Eu le sortez si gogu care vine sa ridice gunoiul le pune la gramada ca sa le duca pe toate la acelasi munte. Eu nu le mai zic demult gropi de gunoi.:|

    01
  4. Pe perioada cat am stat in Milano, m-am educat mai mult in ce priveste deseurile. Macaronarii au patru ghene separate, sticla si tabla, hartie, plastic si o alta pentru galeata din bucatarie. Sistemul asta ar trebui implementat si pe la noi. Legat de sticlele de plastic, o metoda folosita de mine: o calci in picioare pana se face afis apoi o pui la galeata, ocupa evident mult mai putin.

    00
  5. Ok – eu reciclez; dar vine cretinul de taran din bloc si isi duce gunoiul (nu reciclabile ci mizerie) in galeata (deci nu in sac de gunoi) si arunca totul la nimereala. Se fute toata reciclarea.

    Eu duc gunoiul in fiecare zi, nu las sacul sa fie plin.
    Flacoanele se pot compacta/strivi, salvezi si mai mult spatiu.

    Altfel, in Timisoara reciclarea se face la gramada: in aceeasi pubela pui plastic, hartie si aluminiu. destul de gresit consider eu, presupune multa munca manuala pentru sortarea pe linie.

    01
  6. NOU
    #6

    Eu fac ceva asemanator, problema e la ghena de gunoi cu tampitii de boschetari care imprastie pe jos gunoiul si se face mizerie acolo de nu poti sa calci in incinta aia sa arunci cum trebuie. Dar da, ideea cu bidonul de 5 litri e superba :)

    00
  7. Eu duc gunoiul in fiecare zi pentru ca GATESC! Gunoiul organic nu trebuie lasat de pe o zi pe alta, mai ales resturile de ceapa si carne. Cat despre reciclarea plasticului si a hartiilor (pliante promotionale mai mult) sunt foarte sceptica, aci in Romanica. Si nu am inteles: trebuie sa le duc eu la centrul de reciclare sau pur si simplu se ocupa de ele gogul de la masina de gunoi?

    00
  8. Eu duc munca de convingere cu ai mei sa procedeze asa….

    Pentru cei care se intreaba „ce rost are”, Vali a cam raspuns. Te ajuta sa iti organizezi mai bine ce ai de aruncat si ocupa mai putin spatiu. Poate odata si-odata se va face si reciclare cum trebuie in tara, dar pana atunci, nimeni nu te impiedica sa iti faci un obicei bun si sa ii inveti pe cei din jur.

    00
  9. De vreo luna in Cluj s-a inceput cu sortarea selectiva pentru hartie si plastic in tot orasul..deocamdata doar astea..spre surprinderea mea oamenii au inceput sa le si foloseasca din primele zile..spre nesurprinderea mea, evident ca nu a venit nimeni sa goleasca tomberonul pentru plastic umplut primul..

    00
  10. Eu am o gramada de deseuri electronice – componente de pc, plus o gramada de table, carcase dezafectate, unitati optice defecte, etc. Nimeni nu e interesat sa le recicleze; am vrut sa le dau, au inceput cu tot felul de idei care mai de care mai crete, asa ca pana la urma, le fac morman si le-oi duce eu cu masina odata la o groapa de gunoi

    00
  11. E greu sa reciclezi in Romania. Am dat telefoane la mai multe firme de reciclat sticla de ciob, am peste 1000KG si pe nimeni nu intereseaza sa o ia pe gratis de la mine. Vor minim 22000KG ca sa se deranjeze.

    00
  12. nici nu se impute galeata aia dupa o saptamana

    00
  13. AAAAA, am uitat de chistoacele de tigari de la cei 3 fumatori cu care stau! E oribil mirosul! Prietenii stiu de ce!

    00
  14. daca as duce gunoiul o data pe saptamana mi`as transforma casa intr`un focar de infectie.
    asa cum a zis Studenta, daca gatesti si arunci la gunoi bucati de grasime, piele, oase plus coji de cartofi, ceapa, etc gunoiul trebuie aruncat des.
    nu ma chinui sa impart gunoiul pe caprarii, ca tot la gramada ajunge.

    01
  15. in Timisoara si impreurimi,sunt zone in care au inceput sa bage tomberoane pentru colectarea selectiva a deseurilor. Problema e ca oamenii habar nu au la ce folosesc ele. Gunoiul il arunca oricum la un loc, ca doar no sa tina in casa 4 galeti ca sa colecteze selectiv… si apoi ce te faci cand cel pentru resturi menajere este deja plin… arunci in cel mai gol… ce mai conteaza ca e pentru hartie sau sticla

    00
  16. Interesanta partea cu compactarea. O aplic si eu pentru ca plasticul si hartia o colectez separat, insa se amesteca imediat la platforma. In Iasi cei de la Salubris stau foarte bine in rapoarte, ba chiar au si pus recipiente pentru hartie si plastic. Cand iau gunoiul le amesteca pentru ca zic ei ca sunt contaminate, adica stimabili locuitori nu sunt in stare sa arunce gunoiul unde trebuie. Cati ani ne mai trebuie sa evoluam? Sau cu cati suntem in urma comparativ cu Italia de exemplu? Sau poate pedepsele nu sunt suficient de aspre…

    00
  17. NOU
    #17

    cum adica zoso pui plasticul intr-o sticla, poate explici mai bine ca zau nu inteleg, vrei sa zici ca indesi intr-un pet ambalajele de plastic de la diferite alimente?

    01
    • @leahu pribeagu (care recicleaza): da, le pun intr-o sticlă de plastic de 5 litri, ca are gura mai largă.

  18. @Claudiu poti sa le scoti in fata blocului cand se anunta campania „Marea debarasare”, si daca nu vin suedejii cu caruta inaintea celor de la salubritate, vor fii reciclate

    10
  19. @Amza: le pui separat,le duci la containerele speciale..dar ghici ce:masina de gunoi cand le ia…le amesteca la loc. Treaba asta se intampla in braila si Bucuresti…de alte orase nu stiu,dar sunt sigur ca e la fel peste tot. :)

    01
  20. NOU
    #21

    in Cluj am vzut cea mai faina faza, era dimineata cand vin baietii sa adune gunoaiele, celebrele pubele verzi, galbene si albastre erau pline de hartie, plastic si sticla. Vine Dorel cu masinaria si le baga toate unul peste altul si le compacteaza => reciclarea e chiar doar o stare de spirit

    00
  21. @Albert: daca scot 30 de carcase in fata casei, vor sari de cur in sus astia cu debarasarea lor; pe mine ma interesa sa le predau unor centre de reciclare, care chiar sa recicleze componentele electronice si sa-mi dea si certificat de predare a rebuturilor

    00
  22. @Theo-qi: Ai dreptate, aşa este. Peste tot maşinile adună la un loc butoaiele „aranjate” pe categorii. Deci sortarea este practic inutilă, dar tot ce a zis Vali e bine. Compactarea este super.

    00
  23. Tipic romanesc: ne uitam la vecinu

    00
  24. Cum spunea o tipa mai sus. TREBUIE sa duci galeata ca altfel pute. Nu o duci din cauza ca e mai mult gunoi amestecat.

    Bine, resturile de la Mec nu se pun ca alea oricum nu se strica cu anii :)

    00
  25. Din cate am auzit, la Arad exista un sortiment de sortare. Aceeasi masina vine sa culeaga (in zile diferite) gunoiul deja sortat. Nu mai stiu unde am auzit…

    00
  26. NOU
    #27

    Cand donezi produsele care mai pot fi folosite, treaba cu reciclarea devine si mai usoara.
    @Cludiu, arunca un ochi si pe https://www.lucrurigratis.ro/ , o sa gasesti oameni care o sa iti multumeasca pentru componentele de PC.

    00
  27. La noi la tara in Hărman trebuie să predăm gunoiul selectiv, suntem in faza I. Plasticul (ambalaje, peturi etc) se preda intr-un sac separat care este preluat in alta zi a saptamanii fata de cea in care se ia gunoiul in mod obisnuit.

  28. @Cristi Mosora: tot ce arunc sunt defecte; nu mai pot fi folosite, iar reparatia nu e o optiune financiara; si ma intereseaza foarte mult certificatul de predare pentru reciclare

    00
  29. Am reciclat si eu o perioada dar apoi m-am oprit. Am inteles ca e o lupta cu morile de vant. Atata timp cat nu exista o lege pentru obligativitatea reciclarii, taxa pe PET la magazin, pe sticle etc. va fi foarte greu. Oamenii arunca mizeria pe strada direct din masina si nu e nimeni sa-i opreasca. Pacat, mare pacat ca avem o tara frumoasa.

    00
  30. Apropo de reciclare, mi-a placut ce scria pe masinile de gunoi din Londra:

    00
  31. Amza, tie cred ca iti arunca mamica gunoiul de esti asa de priceput. Sau tu stai la bloc cu 3 ghene diferite pentru selectare? Ah sau poate ai in cartier tomberoane d-alea mari si arunci 3 saci de gunoi. Sigur…

    00
  32. Foarte buna ideea cu compactarea plasticului si indesarea lui in sticla de plastic. De retinut! :)
    Pentru cei care nu au rabdarea de a compacta plasticul, o sugestie ar fi sa aruncati sticlele de plastic desfacute (scos dopul) ca sa fie mai usor de presat.

    00
  33. NOU
    #34

    Sunt din domeniu si urasc din toata inima mitul asta ca se pun toate gramada.
    Exista statii de sortare, unde se duc toate materialele colectate in pubelele de reciclare. Acolo sunt re-sortate.
    Important pentru reciclatori e sa aiba separat gunoiul umed de hartie, plastic sau metal.
    Deci stati chill, chiar daca vedeti ca se preia gramada (desi foarte putini reciclatori fac asa, cel putin in Bucuresti). Tot la statia de sortare ajunge.

    Iar pentru cei care se plang de miros: ne-am obisnuit prost cu o singura galeata si o singura ghena. In mod normal ar fi trebuit minim-minim doua: pentru gunoiul umed si uscat.
    Colectati gunoiul umed (organic) in saci de plastic, iar pe cel uscat in ladite, pe caprarii si la reciclare.
    Dupa ce se mai construieste infrastructura, si gunoiul umed va fi valorificat (generare gaz metan).

    Fun fact: romanii produc 394 kg/an/locuitor, din care la groapa de gunoi ajung 390. Olandezii produc ~600, din care la groapa de gunoi ajung 4.

    10
  34. la mine in oras reciclarea e obligatorie. daca te prind gunoierii ca ai pus reciclabile in sacul de gunoi – da, sunt atat de nebuni incat au taiat saci si au inspectat continutul – la prima abatere iei amenda, de la a doua incolo nu-ti mai ridica gunoiul si te descurci cum poti.

    reciclabilele se pun in bin-uri albastre, si initial fiecare casa a primit 2 bin-uri gratis. e cam $7 un bin nou daca vrei sa-l cumperi de la centrul de reciclare, iar daca le aduci un bin spart, ars, calcat de masina, etc – iti dau automat un bin nou pe gratis. pentru simandicosi, exista saci de plastic transparent sa-si puna reciclabilele in ele, ca sa nu zboare din bin cand e vijelie.

    gunoiul organic -pt compost- este momentan optional sa-l pui separat, dar ca sa incurajeze lumea, au dat cate o galetusa si un tomberon de plastic verde la toata lumea.

    pana mai acum cativa ani iti luau gratis toata aparatura electronica, daca o lasai pe trotuar; acum trebuie sa te duci sa o predai la un centru de colectare si platesti un „disposal fee” de cativa dolari. toate electronicele noi au un $20 disposal fee inclus in pret.

    intr-adevar, odata sortat, gunoiul ala care se aduna munti e mult mai putin – acum arunc un sac la 2-3 saptamani, fata de un sac saptamanal.

    00
  35. @Mai aurache, tu in ce oras domiciliezi ? Unul de prin State, banuiesc…?

    00
  36. In apropiere de mine sa instalat acum ceva timp 3 tomberoane unul pentru sticla, unul pentru plastic si altul pentru restu, oamenii s-au conformat dar cand a venit masina de gunoi a ridicat tomberoanele si le-a pus una peste alta in acelasi loc. Merita chinuiala daca nu fac si firmele de salubritate colectare separata?

    00
  37. @cezar: n-are o importanta foarte mare ca orasul meu nu este in romania.
    toate chestiile descrise de mine s-ar putea extrem de simplu implementa si in orasele romanesti, la nivel de municipalitate. nimc din chestiile astea nu sunt high-tech, ci de niste reguli simple si clare care ar trebui si ar putea fi respectate.

    10
  38. NOU
    #39

    @zoso: e o idee, trb apreciata, doar ca mi se pare cam rudimentara:D ce faci daca ai mai multe gen 12 peturi goale ramase de la apa plata? ca nu prea incap in sticla de 5 litri de apa , glumesc oricum bravo ptr articol ideea in sine de educatie in domeniu conteaza, caci sint sigur, mai devreme sau mai tirziu si in romania se va ajunge la reciclat in adevaratul sens al cuvantului. Eu stau in nordul Londrei in South Tottenham (o zona ff jegoasa la propriu din londra) si totusi primaria Haringey de care apartinem da premii ptr cel mai harnic in reciclare, acum vreo doi ani un englez batrin care cica a reciclat absolut tot gunoiul intr-un an a cistigat £3000. :)

    00
  39. Unde am stat prima oară în gazdă am fost învăţat de proprietar (că era departe ghena) să fac aşa în bidoane de 2 l…şi am tot îndesat şi eu..

    un mic exemplu făcut chiar azi

    https://www.flickr.com/photos/62624427@N07/5704272587/

    01
  40. Cel putin plasticul se recicleaza. La toate conatinerele am vazut sacul acela imens adus de suedeji in care aduna plastic

    00
  41. Nu stiu de ce nu se gandeste nimeni ca acum 4, chiar 5 ani nu vorbea nici dracu de reciclare. Nu vorbesc de media, desi nici pe acolo nu prea era. Vorbesc intre noi, in viata de zi cu zi. Si acum … sunt campanii, sunt discutii… Terminati cu negativismul asta de 2 bani si colectati si voi separat gunoiul, ca 1+1=2 samd. Nu o sa inceapa toata Romania sa recicleze brusc simultan, dar cred ca daca fiecare zice nu fac, ca nu merita, e in categoria ghertoilor care arunca la picnic cutia de bere pe pajiste. Hai sa va vedem: care e ghertoi? :-))
    Klumea postul, util, pe-aia cu plasticul intr-o sticla n-o stiam!

    00
  42. Cred ca secretul … desi nu-i cine stie ce secret, e la mintea cocosului … colectarii si selectarii si compactarii si a ce vreti voi este sa inceapa sa se formeze o masa critica de oameni care ciar fac asta, o masa care sa creasca pana in momentul in care se creeaza presiune sociala si lumea incepe sa faca asta. Cam asa este traseul cand vorbim de-o schimbare. Si normal ca ni se pare ca luptam cu morile de vant, ca doar schimbarile reale se petrec pe termen lung, dar daca renuntam, cum zicea cineva intr-un comentariu mai sus … ce rezolvam? In plus, nu colectam pentru ca ne vad altii, colectam pentru ca asa e bine. :-)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile