Imobiliare: porceala construcției casei

Câțiva dintre voi m-au întrebat de câteva ori de ce insist atât de mult timp să caut o casă și nu îmi construiesc pur și simplu una. Motivele ar fi câteva, și le înșir aici în ordine, apoi îl dezbat pe cel mai important: nu am nervi pentru construit o casă, nu am destui bani pentru asta*, nu vreau să stau la 10-20km de oraș.

Dintre toate, partea cea mai groaznică e aia cu întinsul mult peste plapumă, de aceea spun că nu am destui bani. Ah, dacă tot ne facem casă, hai să facem și două dormitoare de oaspeți, o uscătorie, un dressing, 4 băi, beci, pod, o debara mare, un garaj pentru două mașini si încălzit și naiba mai știe ce. Și știu că așa se va întâmpla pentru că am văzut asta la oameni care păreau normali și care porniseră la drum cu un scop simplu: dormitor pentru noi, dormitor pentru ăla micu, dormitor mic de oaspeți, baie sus, baie jos, birou mic pentru tine, living, bucătărie, debara și gata. Și au ajuns la 200mp parter, 200mp etaj.

Sincer, nu am nervi și nici bani pentru așa ceva.

Al doilea submotiv: nu vreau să îmi finisez casa cu rahaturi. Cine a renovat sau construit recent știe, pliantele alea de la Hornbach sau Dedeman sunt înșelătoare ca naiba. Te duci acolo cu gândul să iei gresia de 19 lei, că arată bine în poze și e la ofertă și ajungi la fața locului și realizezi că nu ai pune-o nici în beci, atât de oribilă este, și ce e decent începe de la 30 lei, iar una mișto e 50-60 lei metrul. Brusc, s-au triplat costurile. Și la fel se întâmplă la orice. Ușile de 200 lei sunt vai mama lor, prizele de 3 lei la fel, termopanele ieftine sunt ieftine. Mă uitam la un vecin, și-a luat o ușă de intrare de 400 lei în vară, a plouat pe ea și acum e scorojită toată.

Nu vreau asta. Nu vreau să îmi pun parchet lucios, nu vreau să îmi pun cele mai ieftine uși și cele mai ieftine termopane cu ideea că mai strâng niște bani și le înlocuiesc, pentru că asta înseamnă că renunț la libertate și tihnă pentru o casă.

Când pot sta bine mersi în chirie încă niște ani.

casa-10

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

84 comentarii

  1. Poti sa iti construiesti o casa mica si cocheta cu finisaje de calitate. La casele vechi se va strica mereu-mereu ceva, plus layout-ul e deja definit (si de multe ori face rispia de spatiu). La noi in Oradea poti cumpara terenuri foarte aproape de oras (poti sa te deplasezi cu bicicleta la lucru, seara taxiu-ul te duce acasa cu 25 lei). Eu una aleg o casuta cu un teren urias fata de orice compromis in oras. Dar zic sa faci cum e bine pentru tine :)

    00
    • 25 lei x 20 de zile lucratoare/luna = 500 lei/ luna x 12 luni = 6 000 lei/an x 30 de ani = 180 000 lei (~ 41 000 euro)
      nu te sperie un pic cand te gandesti?

      00
    • Vorbesti despre casa in apropiere de Oradea dar nu ai masina? Si cum te deplasezi iarna cu bicicleta la lucru? Pe centura, pe zapada, printre TIR-uri?

      00
    • Cate biciclete ai???

      Daca iei una dimineata si seara vii cu taxiul… am luat caietul si inca fac adunari si scaderi. Nu iese.

      00
    • sefu pai in bucuresti cam te duci 75% din oras cu 25 de lei….

      00
    • Nu are bicicleta. De 2 ani strange bani sa-si ia una.

      00
    • la o casa noua se strica muult mai multe chestii decat la o casa veche (sa fie una in stare buna, locuibila/locuita si nu o ruina parasita).

      00
  2. problema in romania e ca pana si chestiile ieftine costa mult si sunt chiar proaste

    dar cu casa sa stii ca se poate

    dar de ce crezi ca dureaza 1-2 ani proiectarea in germania sau alte tari cu apa calda? si la noi dureaza in medie 1 luna – e clar ca nimeni nu se gandeste in detaliu …sau la buget

    00
    • Uite ca eu chiar nu inteleg de ce dureaza 2 ani de zile un amarat de proiect de casa. Sa inteleg ca daca vreau sa construiesc un bloc turn de 30 de etaje proiectul o sa dureze minim 20 de ani?
      Ce are de facut/calculat un profesionist ca sa dureze mai mult de 1-2 luni un proiect de casa?

      00
    • Chiar, de ce dureaza un proiect de casa 2 ani in Germania?

      00
    • :) se proiecteaza toate detaliile

      fix alea care transforma intr-o porceala totul
      si pe care in romania le face dorel pe santier – cu rezultatele pe care le vezi la ‘vilele” portocalii din pipera
      plus se adapteaza si se calculeaza bugetul : daca ii spui ca vrei o casa de 25000 de euro – ti se face o casa de 25000 plus minus 1000 de euro
      ti se spune ce si unde sa iei, si cand sunt disponibile
      astfel poti planifica toata constructia cu variatii de 2-3 zile
      stabilind si urmarind de la inceput bugetul se exclude intinsul peste plapuma

      si da, proiectarea/constructia unui spital poate dura 15-20 de ani
      la blocuri e mai simplu

      00
    • un proiect de casa nu dureaza chiar 2 ani, dar acu depinde si de casa. la germani procedurile sunt mai indelungate si controlul autoritatilor este mai mare pe constructie, apar des modificari solicitate de primarie si asta ia timp.
      la noi dureaza 1 luna pt ca clientul nu vrea sa plateasca mai mult. nu e vorba numai de calcule, este vorba de efortul si timpul pe care un proiectant trebuie sa il depuna pt a scoate o casa deplin functionala si frumoasa. clientii in ro investesc mai mult timp in alegerea unei masini pe care o tin 5 ani decat in proiectarea unei casa in care vor sta 50 de ani.

      00
  3. Am luat eu gresie de 60 lei mp, cand au venit pachetele, o calitate de 5-6 lei mp…m-a luat capul! Asa si cu parchetul, si cu faianta. Toate de la Dedeman, toate pret mediu pe mp….

    00
  4. …Stai in chirie dar pune si ceva banuti in cont. Adauga si „libertatea” de a schimba locatia si ai facut o afacere buna. Ideea e ca la un moment dat sa ai totusi hogeacul tau… ca e casa de vacanta sau de altceva ;)

    00
  5. Pana una alta toti voi astia care o dati in sus si-n jos cu chiria mai buna decat proprietata tot orbul gainilor il aveti, de 10 ani incoace rata e mai mica decat chiria. Si inca continua sa fie. Pai ce facem prietene?

    00
    • „rata e mai mica decat chiria”
      Spune-le asta și celor cu credit în CHF…

      00
    • Nu prea ai dreptate. O locuinta luata acum 5-6 ani are o rata mai mare decat este chiria acum. Sau vezi cazul ratelor in franci elvetieni.

      De asemenea, daca iti scade venitul din diverse motive, daca stai in chirie poti sa te muti fie in ceva mai mic, fie in ceva mai departe. Daca ai credit pe 30 de ani nu prea ai unde sa fugi.

      00
    • saracu, mai are inca 20 de ani de achitat.

      00
    • n-o fi CHF-ul moneda nationala in Romania, sa-si faca toti credite in franci

      00
    • Si cand iti schimbi locul de munca sau iti dai seama ca ti-ar prinde bine un living mai mare ce faci? Pui mana pe ciocan?

      00
    • Vinzi și te muți, că n-o fi atât de greu… :)

      00
    • „de 10 ani incoace rata e mai mica decat chiria”

      Nu, zau. Explica-mi si mie cum rata la banca pentru un apartament cu 3 camere, din Bucuresti, cumparat in 2008, e mai mica decat chiria la acelasi apartament, astazi, in 2015. Ca sa te mai si ajut, un apartament vechi in Bucuresti, de 3 camere, se vindea in 2008 in marja 105.000-120.000 de euro. So, mai era o idee asa misto sa cumperi ceva in 2008, ca „de zece ani rata e mai mica decat chiria”?

      E important sa ai casa ta, dar trebuie sa mai si cugeti inainte sa te arunci inainte, ca risti sa cazi in gol.

      O regula babeasca: casa pe care ti-o permiti e casa de valoarea egala cu 3 venituri nete de familie pe 3 ani. Si asta in perioade „linistite” economic si imbiliar.

      Si regula doi: pentru cei mai multi dintre noi, cumpararea unei case e „afacerea” vietii. Nu ai voie sa te grabesti cand faci asta. Never-ever.

      00
  6. am asistat oarecum la un scenariu de genu…cuplu de tineri casatoriti s-au pus pe construit…si de la un buget de 35 k au ajuns la gaura de 65 k…plus ca nu e gata casa decat la parter…

    00
    • ba, ejti nebun? ai vazut cu ochii tai, gen?

      00
    • cuplul de tineri casatoriti sunt din zona Sintesti sau Buzescu?

      00
    • Ai asistat și la alte lucruri pe care le făceau oamenii aia?

      00
    • Cumnata-miu s-a apucat si e perfect adevarat ce zice Zoso.
      casa mica 1 nivel 3 camere 2 bai – 100mp, bani avuti 50k cash, terenul luat inainte.
      Acuma este 275mp, 140 parter si etaj finisat, garaj nefinisat, tot e este peste garaj nefinisat, curtea nefinisata, bagti intre timp 85k
      Mai trebuie sa muceasca vreo 2 ani sao termine, probabil inca vreo 25k.
      Nu le plang de mila, just saying

      00
  7. Eu as spune bullshit!
    In momentul in care iti proiectezi casa singurul lucru care conteaza e numarul copiilor si cam atit. Pentru ca orice om cu mintea intreaga va aloca o camera pentru fiecare copil. Daca vrei sa faci 11, atunci ai o problema. Daca te rezumi la unu sau doi, atunci esti ok.
    Prima regula in proiectarea unei case e ca acea casa trebuie sa se comformeze nevoilor tale. Musafirii ocazionali nu trebuie sa aiba comfortul de la ei de acasa. Punct! Pot sta la fel de bine pe o canapea sau saltea gonflabila in living. Nu cu ei traiesti zilnic in casa.

    Vorbim de proiectare. Atit. Nu de locatie.
    Parter: living, bucatarie, camara pe nord, baie, hol, camera tehnica si eventual un birou.
    Etaj/mansarda: camera ta, camera copil, dressing, baie, eventual pod.
    Astea le am eu pe o amprenta de 90 mp. Cu suprafata totala de 145 mp. (parter+etaj). Si crede-ma ca e asta e o casa micuta, nu monstru de 200 mp/palier.
    Astea au fost nevoile familiei mele. Desi biroul de jos a fost sugestia parintilor. Si nu-mi pare rau. Chiar il folosesc. Si ala poate fi camera de oaspeti.
    Garaj incalzit si alea alea? Hai ca te stiu cu mintea intreaga. Asta se poate face si dupa si nici nu trebuie sa fie un garaj inchis. Poate fi si altceva.
    Finisaje? Ei bine, aici da. Daca vrei o gresie de calitate in care strici doua burghiuri ca sa montezi un opritor de usa, 60-70 lei mp. Parchet ok, la fel.
    Termopane bune costa si ele muuult.
    Instalatii decente la fel.
    Utilitatile au si ele costul lor in functie de zona.
    Dar costa toate astea. Costa indeajuns de mult si, sincer, te inteleg pentru ca eu am trecut prin astea.

    Acum te intreb: daca cumperi o casa gata construita, crezi ca nu o sa o renovezi cap-coada?
    Crezi cumva ca o sa cazi in capcana aia ca uite ce misto e sa ai garaj incalzit si neaparat vreau si eu? Eu nu cred.
    Am cautat casa gata facuta ani de zile. Pina cind am hotarit ca e mai bine sa ne facem noi si iesim la acelasi pret cu una gata facuta in cel mai rau caz. Dar macar iese asa cum vrem noi.

    00
    • Renovarea, amenajarea si mobilarea unui apartament de 3 camere de bloc, pornind de la beton, poate sa coste 20k eur, daca nu mai mult; la o casa daca vorbim de interventii la structura sau de vreo extindere lucrurile pot sa scape foarte usor de sub control. Nu poti cumpara o casa sau un apartament existent fara sa bugetezi si un astfel de cost, zic eu.

      00
    • Poate sa coste si 80k daca iti suflii peretii cu aur, dar in medie 20k e enorm, poate doar daca ai apartamentul luat la rosu.

      00
    • „Pentru ca orice om cu mintea intreaga”
      este dovedit statistic că rumânu are cel mult juma’ de minte

      00
  8. Despre prize e cam asa: tot ce e sub 10 lei (minimum!) e mizerie.
    Macar la masina de spalat si unde bagi fierul de calcat ia-ti o priza buna!!!!
    Ai asa multe prize in casa incat sa nu cumperi ceva de calitate?
    NU ceramica – marele mit e distrus. :) Ceramica e numai pentru prizele de calitate indoielnica spre proasta, sa nu ia foc. Prizele ok sunt facute incat contactele cu stecherul sa fie cat mai aproape de perfect, si deci nu vor atimge temperaturi incat sa se topeasca plasticul (adica peste 100 de grade! :) ).
    So, nu va jucati cu prizele. NUME (Schneider, Legrand – mai cunoscute la noi), SCUMPE.
    Bine?

    sursa: 80% din familia mea sunt electricieni, energeticieni, electronisti.
    P.S.: un sfert de familie sunt preoti, asa ca, pentru aia de cumpara prize ieftine va fac niste reduceri. Folositi codul °Cristi° cand anuntati decesul :p

    00
    • Deci 5% sunt si preoti si electricieni

      00
    • Astia care dati cu minus nu uitati: „Cristi”! Sa mai faca si var-miu un ban. ;)
      Ai priza de rahat la aerul conditionat, care aer consuma 2kW? „Cristi”!! :)

      00
    • După calcule, mie-mi dă că în familia ta ai un 5% care sunt şi preoţi şi electricieni. Choices have been made :)

      00
    • Necunoscute sunt caile domnului, fie si prin electricitate. :)
      M-am jucat cu procentele, dar chiar am in familie oameni de ambele specializari.

      00
    • Acum serios, vedeti ca sunt prize bune la preturi decente.
      El-Bi sunt turcesti. Am luat una si cand sa strang surubul, s-a crapat ceramica aia.
      Apoi mai sunt unele care nu au nume, costa 3 lei. PE BUNE!? Pui des prize in casa?
      Pentru aerul conditionat si masina de spalat am cumparat Schneider. Eu am dat 10 lei acum vreo 4 ani, vad ca s-au scumpit, sunt cam 17 lei.
      Priza ambalata „la punga”, nici macar nu era vreo chestie.
      Am cumparat cele mai ieftine prize a unei marci bune.
      ––
      Apropos, stiti prize din alea de bagi aspiratorul in ele (alt „energofag”) si cand sa scoti stecherul – fir gros, sanatos, iese cu juma de priza. Credeti ca nu e bine montata, nu? NU. E metalul moale si prost. Cand vrei sa o fixezi, se indoaie urechile alea de o tin in perete. Priza de bazar, facuta din tabla de conserva.
      Prizele scumpe – daca desfaceti vreuna – veti vedea ca au niste arcultele, niste cleme – ceva care sa nu le faca sa se largeasca ca o p…pizra cand bagi de mai multe ori stecherul in ele. In plus, metalul, compozitia metalului e putin diferita, e mai elastic.
      De la 5 lei la 17 lei… cate prize aveti in casa? Chiar merita riscul?

      00
    • bai, tot o freci cu prizele.
      tu pe alea schneider te-ai uitat cu atentie? ca eu tin minte ca ma uitam la praktiker si erau facute in turcia.
      eu in general am fugit de tot ce insemna turcia. de obicei alea facute in Romania erau destul de bine facute.

      00
    • Scuza-ma, vasile, comentariul meu initial e strict despre prize.
      Despre ce rahat voiai sa comentez, daca am scris la inceput: PRIZE. :)
      Tu pune-ti ce vrei in casa, nu vine nimeni sa faca inspectie.
      „Merge s-asa”, cu prize mai ieftine ca berea la doza de la supermarket. Perfect.

      Auzi, cica de ce comentez despre prize.
      Cacat, avem lista cu despre ce putem comenta? :)

      00
    • Am inteles. Deci ai probleme cu atentia si cititul. Eok si-asa. Pune in continuare prize schneider nemtesti din turcia si sa mentionezi codul ‘cristi’ la inmormantare

      00
    • Am venit aici sa vad numai daca a aprobat zoso comentariul meu ce contine cuvinte obscene. Apropo, zoso, de ce am fost interzis cu adresa cristi.radio@ … WTF? Sunt tot eu! Cu ce ti-am gresit? :p
      –––-
      M, cate lucruri bune facute in China ai acasa? Crede-ma, mult mai multe decat crezi tu. :)
      Turcia a fost, si poate mai e, o China a Europei.
      Cum Apple se fabrica in China, asa si Schneider se fabrica in Turcia. Nu e naspa, pana la urma, in sumar ar fi niste table de indoit si niste plastice de montat.
      CTC-ul, asta e important. Nu Doc si Deliric, ci echipele de oameni care stau la banda de lucru si iau prin sondaj cate o piesa sa vada daca respecta anumite standarde.
      Schenider… am luat si eu un nume din marea masa firme bune care fac prize. Mai sunt zeci de nume, poate, eu am dat doua dintre cele mai cunoscute, n-am spus sa ia luma fix marca aia.
      Dar am spus de mai multe ori sa nu-si cumpere lumea piese care costa cat o bere la doza. Asta e, de fapt, sensul argumentatiei.
      Pentru ca sunt din ramura de electricieni/electronisti a familiei (mai am trei frati care asta fac, doi lucreaza chiar la Enel), am pus mana pe, si am lucrat cu zeci, poate sute de „chestii electrice”, marci diferite. Nu mananc caca, stiu despre ce vorbesc.
      De exemplu, acum cativa ani am cumparat cablu ieftin, de cupru cica, care cablu nu se cositorea. WTF? Pe dinauntru era din aluminiu, cuprul era doar suflat. Aluminiu costa aproape nimic, cupru costa de rupe – stiti si voi. Asta asa, un foarte mic exemplu.
      Cand iei prize sau alte chestii prin care circula curenti mortali pentru oameni, ca om serios ar trebui sa nu faci rabat la calitate.
      Si daca va faceti casa, sau aveti casa voastra – ca aici e subiectul articolului – vedeti ca puteti cere electricianului sa va faca un circuit de protectie (se numeste prtectie diferentiala), ca atunci cand copilul baga cuiul in priza (ca mine, acum 30 de ani) sa nu moara. Eu nu am murit, dar nici mult nu cred ca mai aveam. „Caile domnului….” ;)

      Asta e tot. Turcia, China, Romania, Franta… si francezii pot face rahaturi, crede-ma. Conteaza numele firmei, calitatea si CTC-ul. :)
      Poate si turcii de la El-Bi fac prize bune, dar gama de se aduce pe la noi e caca. Am testat eu, cu marfa cumparata de la magazin special de „electrice” nu de pe tarabele din Crangasi. Si apoi am cautat in alte magazine (ca de ce sa mint, imi plac reducerile) si toata marfa de la baietii astia, in Bucuresti era aceeasi. O singura gama.
      –––––––––
      Va dau si un articol de pe un site serios al, cum altfel, al unui producator de prize si alte echipamente electrice:

      În locuinţă se pot produce cu uşurinţă accidente care conduc la electrocutare:
      * un copil nesupravegheat care introduce un obiect metalic în priză,
      * un adult care atinge din greşeală conductorul dezizolat la schimbarea unui corp de iluminat sau a prizelor,
      * folosirea unei maşini de spălat cu împământarea defectuoasă,
      * folosirea unui fier de călcat cu cordonul de alimentare îmbătrânit din cauza căldurii.
      Se poate evita apariţia acestor accidente prin utilizarea unor aparate numite dispozitive de protectie diferenţială. Acestea detectează curenţii de valori foarte mici care nu trec prin conductoare numiţi curenţi diferenţiali reziduali (de exemplu curentul care trece prin corpul omului în cazul electrocutării) şi întrerup automat alimentarea cu energie într-o astfel de situaţie.
      Pragul de curent periculos pentru organismul uman este de 30 mA. De aceea, dispozitivele de protecţie diferenţială pentru instalaţiile electrice casnice sunt reglate la această valoare a curentului diferenţial rezidual şi vor scoate de sub tensiune instalaţia electrică când se atinge aceast prag.
      Protecţia fiecarui circuit cu un întreruptor automat combinat cu protecţie diferenţială de curent rezidual. » Vezi produsul
      Fiecare circuit este independent – un defect la maşina de spălat nu va întrerupe alimentarea unui calculator alimentat dintr-un alt circuit de prize.
      Protecţia tuturor circuitelor electrice cu un singur aparat, numit intreruptor automat de curent diferenţial rezidual. » Vezi produsul
      Cea mai economică soluţie, o protecţie globală.

      00
    • e prima oară când il văd. nu l-am șters.

  9. Diferenta dintre chirie si constructie este mare. La chirie nu gasesti niciodata exact cum vrei iar la constructie nu-ti iese niciodata cum vrei. :)

    Eu sunt cu casa in constructie de ani buni. Si sunt doua posibilitati.
    1. nu te implici si lucrezi cu o firma. bagi bani pana este gata si nu te gandesti daca x e ok sau nu.
    2. te implici si in momentul ala trebuie trebuie sa te interesezi de absolut tot. Si aici incepe dansul. Incepand de la partea de proiectare unde daca ai curaj sa te interesezi o sa vezi ca desi legile din Ro spun o chestie referior la izolatie, proiectantul a subdimensionat mult. Si te uiti si te intrebi de ce fierul prevazut pentru casa ta cu un singur etaj este exact ca la un sediu de firma cu 4 etaje. Si continuam pana in punctul in care absolut orice se executa in casa aia trebuie controlat de catre tine si sa incepi sa ai cunostinte de instalatii, electrice.

    Deci daca poti sa nu te implici si sa te duci la santier din cand in cand, poti sa te apuci. Daca nu poti sa stai fara sa te implici, faci proiectul 1 an pana la nivel de amenajari complete pe care le si cumperi si le depozitezi. Cred ca este evident ca trebuie sa ai banii inainte.

    00
    • @Alexandru bullshit.
      Ai doua posibilitati asa, nu ca tine:

      1. Contractezi o firma care iti face casa asa cum ai vrut tu plus diriginte de santier care sa supravegheze totul.
      2. O faci tu (adica angajezi echipa) si pui dirigintele sa santier sa-ti aprobe fiecare etapa.

      Daca te intrebi de ce e atit de mult fier, mai ia la intrebari proiectantul. Si in general intreaba-l pe dirigintele de santier ca de aia l-ai angajat. Si intreaba oameni care stiu cu ce se maninca. Nu e bine nici sa nu pui indeajuns fier nici sa exagerezi. Daca exagerezi obtii o casa extrem de teapana si la cutremur iti pica in cap cu tot fierul ala de neam prost bagat acolo. Din cauza de rigiditate prea mare.

      Aaaa, nu ai diriginte de santier si proiectantul e un nene de care nu mai dai acum, asta e o alta problema.

      Un proiect nu dureaza un an. Sa fie clar. Daca stii ce vrei, intr-o luna le poti avea pe toate. Dar eu sint mai special si am gasit oamenii potriviti si a fost gata repede. Si e ok. Pentru ca am contribuit la tot fara sa am cunostinte de constructii decit de baza.

      Si ca o paranteza, legile din Romania spun absolut zero despre izolatie si cit ar trebui sa fie ea. Arata-mi legea unde se stabileste asa ceva. Legile in constructii de la noi iti indica nivelul minim de siguranta pentru ca acea casa pe care o faci sa nu-ti pice la primul vint. Daca tu imi arati ca trebuie polistiren cu densitate de 90 si grosime de 10 scris in lege sau regulament, il maninc.

      Si inca ceva, daca tu construiesti la casa de citiva ani, mai bine nu te apucai. Mai bine stringeai banii si te apucai cind stiai ca o termini macar la stadiul de rosu. Dar e parerea mea si sint convins ca si tu ai avut nebunia ta perfect justificata la momentul deciziei. Am avut si eu nebuniile mele si nu mi-e frica sa recunosc ca am si gresit de multe ori. E ok. Asa e prima data. Asta sa nu o iei personal.

      00
    • fieru ala care ar ajunge la un bloc de 4 etaje ii dat de P100/2006, care nu te mai lasa sa faci casa cum vrea pendula ta, ci trebuie respectate standardele din eurocod, pentru ambele zone de ductilitate (M sau H). si din pacate acolo nu se face diferentiere in functie de regimul de inaltime.

      00
    • jules, nu mai debita tampenii cu titlu de adevar absolut. Legile in Romania sunt clare in ce priveste izolatia la constructii. Ca tu nu ai habar de ele nu inseamna ca nu exista.
      Mai citeste.

      00
  10. As vrea sa vad cum arata o gresie de calitate buna de 60 lei /mp.

    00
  11. Observ vesnica polemica intre a plati o rata la banca vs a plati chirie.
    Sunt 2 lucruri diferite care nu au nici-o treaba una cu alta. Depinde de fiecare ce-si doreste de la viata. Rata ca si chiria sunt 2 costuri pe care si le asuma fiecare dupa cum doreste sa-si organizeze viata, n-are nici-o importanta daca la un moment dat una e mai mare sau nu.
    Dintre argumentele de mai sus, unul singur il inteleg – n-ai nervii necesari sa-ti construiesti o casa. Nici eu n-am avut ( si nici timp). Drept pentru care mi-am luat-o facuta gata. Alegerea mea asumata.

    00
  12. prima casa e mai greu de construit :)

    00
  13. tbh, tu ramai cu impresia (probabil gresita) ca toata viata o sa vrei sa stai la oras. mai ales ca stai la casa si iti place, nu in apartament.
    eu as incepe (bine eu am terminat cu partea asta sunt la ultimii pasi, finisaje) sa caut un teren care sa imi convina. si nu parcele de 500m2, sau la 100 de m de brasov. sunt zone frumusele la maxim 15-20 minute de mers cu masina. daca nu il nimeresti intr-o mlastina, terenul ala nu o sa isi piarda valoarea in timp. apoi poate dupa 10 ani o sa te gandesti ce misto ar fi sa te muti undeva departe de oras, si daca esti chibzuit cum pari este posibil sa iti faci o casuta in 1-2 ani de zile.

    00
    • la 50+ si eu voi vrea să scap de oraș. casă mică, pentru mine și baba mea, grădină cu roșii atomice, pe care le culegi seara și ziua sunt la loc, lupi care dau lapte și un unicorn pentru călărit.

    • ma nu stiu ce sa zic. Suna bine, dar am auzit o gramada de horror stories de oameni care au vandut in oras si si-au luat la tara. Nu s-au putut adapta. Una e sa mergi weekend-urile alta e sa traiesti la tara.

      00
    • la 50+ e greu sa te adaptezi la tara daca toata viata ai stat la oras….

      00
    • tati, îți alegi un sat cu apă curentă și gaz și îți iei sau faci o casă cu încălzire și baie în interior.

  14. noi am facut altfel, am luat o casa mai micuta si cu banii pe care i-am dat pe chirie am facut tot felul de imbunatatiri. Dupa ce am platit chirie 10 animi-a ajuns. Asa in uramtorii 10 ani o sa avem o casa cum vrem noi si va fi anoastra :)

    00
  15. NOU
    #58

    Cred ca ar fi bine sa-ti cumperi o casa pentru ca chiriile vor exploda cand vor veni rusii peste noi, toti regatenii cu bani vor fugi in Brasov.

    00
  16. Avand in vedere cat de detaliat se discuta despre calitatea prizelor ma gandesc ca e fix vorba de astia care si-au facut casa pe terenuri de 3-400 de m si acuma stau fara asfalt in fata portii in conditii de ev mediu – pentru ca e de porc sa stai la bloc…aham. Casa !Casa ! Ca sa ce ? sa stai la o curte cat terasa mea de la dormitor si sa nu iti mai permiti decat concedii la Bazna pana la pensie? Hai sa vorbim si despre asta

    00
  17. Au inceput multi sa faca case mici pe un singur nivel si cochete. De obicei e a doua casa, prima isi fac o huiduma inutila… :D Nu trebuie sa cazi in pacatul unei case mari, poti face o casa mica, nu te stresa.

    00
    • Vreau sa cumpar o casa de 100mp, maxim 3 dormitoare. Nu gasesc neam ceva sa aiba sens in felul in care e construita. Ori are sufragerie mare de intorci masina si dormitoarele super mici ori un dormitor mare si inca unul sau doua super mici.
      Balcoane mici de trebuie sa stai lipit de perete sau balcoane foarte mari care nu au sens prin marimea lor, ca doar nu fac gratarul pe terasa, no!

      00
  18. Pacat ca nu merg atasate poze, va aratam un cartier chipurile la mine in oras, vile dinalea cat jumatate de bloc, cu gazon nebunii, dar surpriza, un noroi pe drum si o apa, ca se aprindea intruna esp-ul la o masina 4wd

    00
  19. Ca blogăr, îți dau băncile credit?

    00
  20. Dar au reusit sa-si faca casa decenta oameni cu mult sub conditia ta, gen muncitori necalificati, soferi sau paznici. Tu esti ceva mai mult decat atat. Nu inteleg care este problema.

    00
  21. never ever casa. vreau sa fiu mosneag de oras, de apartament, sa incurc tinerii prin autobuze si sa deschid dimineata geamul inspirand aerul curat din centrul civic

    00
  22. In ro e simtul proprietii mai dezvoltat dar nici chiriasi nu sunt protejati ca si afara. Pe termen lung contructia unei case e o investitie buna, trebuie doar sa fii atent la dimensiuni si la cheltuielile cu intretinerea si utiltatile. Crize imobiliare vor fi tot la 10 ani cum au de multi ani tarile de prin vest.
    Pentru a maximiza valoarea unei case trebuie sa o construiesti intr-o zona care inca e jos ca valoare dar asa sanse ca in 5-10 ani sa se curete si sa devina scumpa.

    00
  23. Te multumesti, deci, cu gresia si cu usile ieftine ale altora doar ca sunt deja montate pe o casa construita ca pe vremuri?

    00
  24. Pentru unul care n-a construit o casa, ai o idee perfecta a ceea ce e in practica.

    00
  25. Ai o logica ciudata, deci nu ai destui bani ca sa iti construiesti una ( care de cele mai multe ori e mai ieftina ca una gata cumparata) si astepti sa scada piata sau sa economisesti mai multi bani cat sa iti permiti una la vanzare? Asteptati ambele parti, chiar tu ai zis in niste articole ca nu intelegi de ce asteapta ani de zile vanzatorul daca nu se vinde.

    00
  26. Ai dreptate more or less. Partea care mi-a dat mie blue screen a fost aia în care nu am mai vrut să locuiesc într-o casă cu: parchet lucios, uşi de 200 de lei, faianţă ieftină, prize cu care rămâi în mână, termopane proaste, electrocasnice ieftine, mobila cea mai ieftină de pe piaţă sau să dau 500E pe lună (Bucureşti). Bineînţeles, după ce-ţi iei casa ta, estimezi că bagi 5000E să o faci să-ţi placă şi de fapt bagi 20.000, dar este fix preţul ca să nu stai într-o casă cu parchet lucios, uşi, faianţă, electrocasnice, mobilă şi prize ieftine.

    E corect că dacă se strică poţi să schimbi casa, dar tot printre chinezării vei sta şi la un moment dat te saturi şi de povestea asta.

    00
    • E cu dus și întors.

      1. poți să îți faci calcule cu scorurile aproximative pentru ce ai nevoie. și să mai pui un 15-25%.
      2. poți să stai cu casa goală până când ai bani să îți cumperi ce vrei tu. am stat ~2 ani cu birou, scaun de birou, aragaz, chiuvetă și saltele. cumpărându-mi pe rând mobilă de bucătărie, mobilă de sufragerie. am suferit un pic, dar mi-a trecut.
      3. poți să îți iei cele mai ieftine piese, ca să ai ceva mobilă și apoi să strângi bani ca in 3-5 ani să îți iei ce vrei tu.

    • Desigur, asta fac şi eu, stau într-o casă aproape goală până le rezolv pe toate. Dar astea se întâmplă doar pentru că mi-am cumpărat casă. La tine acolo părea cumpărat sau construit versus chirie. Ori la chirie stai între chinezării mai noi sau mai vechi.

      Construitul este întradevăr foarte înşelător pentru cine nu-şi ştie dimensiunea plapumei şi toleranţa la situaţii nevoase.

      Eu am ales o soluţie de mijloc, am găsit un apartament în fază de proiect pe care l-am contractat şi m-am implicat în amenajarea lui, astfel încât a fost foarte customizat versus apartamentele / casele deja construite, dar nici n-am putut să-mi mai fac 2 etaje peste ce era în plan.

      00
  27. si chiria nu te costa?
    mai bine faci un credit si platesti ptr casa ta, nu ptr a altuia, din care poate pleci peste 2-3 ani.

    00
  28. Si eu tot asa gandeam, pana cand erau sa ma arunce in aer vecinii de dedesubt….pana cand proprietarul a inceput sa faca figuri. Si din pcatae nici o alta chirie ok nu gasesc. Ideea e sa gasesti chiria potrivita. Eu stau cam de 6 ani si mi s-a cam acrit…..dar in acest timp am avut vreme sa caut case si sa imi dau seama ce NU trebuie sa cumpar. asta e o mare lectie…cat am dat in chirie plateam un credit la 2 camere….echivalentul ratei. si apoi il inchiriam in timp ce imi faceam casa :)))

    00
  29. Casa in construcție , la roșu , de pe strada din apropiere de unde stai tu pare ok

    00
  30. Iti fac eu un proiect de calitate, la un pret ok. Fara garaj si alte minuni de care nu ai nevoie. Orientat dupa soare sa economisesti bani la caldura, cu luminozitate cat trebuie. Eventual un design interior, si exterior daca iti raman bani :). 0754543408 – Bogdan. De exemplu, jos la parter o bucatarie + cămară, o baie si o scara, iar sus 1 camera si un balcon la Est sa iti bei cafeluta dimineata in izmene la soare.

    00
  31. E mai frumos sa ai casa construita de tine. Dar sunt multi factori de luat in calcul.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)