3 cu imobiliare

Mă uitam la ce schemă mișto e Avantgarden: au făcut X blocuri, le-au vândut, după care au mai turnat unele lângă. Le-au vândut și pe alea, au mai stat un pic, au mai turnat altele lângă. Acum sunt la a treia fază și ăia care cumpără în ultimele blocuri, cu gândul la priveliște și alte glume din astea cred că lor nu li se va întâmpla. Adorabili.

 

 

O fază din Two and a Half Men peste care am trecut prea ușor. Frumoasă casa, scumpă, dar și impozitul e pe măsură.

 

 

Încă un documentar despre casele de 1 leu. Am o curiozitate legată de asta: cum poate primăria să vândă casele astea pe 1 leu? Le deține ea? Le-a confiscat de la proprietarii care le-au abandonat? Știe cineva procedura?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Despre casele de 1 euro din Italia am citit undeva în ultima lună că nu e chiar așa sfârâială. Adică trebuie să bagi câteva zeci de mii euro în renovări. Nu le poți face cu oricine. Ai termen 2 sau 3 ani să renovezi, dacă nu, iei amendă.

    00
    • nu pot să cred! adică mint și nu costă de fapt 1 dolar?!?!?!
      e udă apa?!

    • Și mai e ceva. Renovezi, faci toți gigea, dar în jurul tau sunt numai ruine și pârloagă.
      Apoi te uiți la oportunități de biznis și de angajare. Privești lung și cugeți, că nu e chiar așa rău în apartamentul închiriat din Torino, oraș industrial și cu oportunități de carieră.
      Și uite așa s-a dus pe pula un proiect frumos de case la 1 ieuro. Ai dreaq ce rai pot fi unii.

      00
    • De apă nu știu, dai și tu link când afli?

      Erau intervievați niște oameni care se plângeau de chestiile scrise de mine. Și contraexemplu era una căreia îi plăcuse același sat din Italia, undeva în munți, dar nu îi conveniseră condițiile. Așa că a dat câteva mii de euro pe o casă în stare acceptabilă, a mai băgat ceva în renovări, dar acum stă liniștită. Nu îi suflă primăria în ceafă cu condiții și amenzi.

      00
    • @IonutM aia care au bani sa renoveze case istorice prin Italia nu isi cauta de munca a doua zi. Multi sunt pensionari, mai ales de prin Anglia, care se duc in zone cu cost scazut al vietii, vreme buna si comunitate solida de expati pentru socializare. Unii deschid mici afaceri gen bed&breakfast, sau poate doar le trebuie un proiect sa aiba ceva de facut la batranete.

      00
    • Eugene, nici covrigu nu mai e 1 leu!

      00
    • toate informatiile despre casele de 1 Euro pot fi cumparate cu doar 2 Euro :))))) https://1eurohouses.com/

      00
    • Nu te minte nimeni, casele alea chiar sunt 1 euro. De renovat, oricum trebuie să le renovezi, indiferent de prețul de achiziție. Avantajul este că nu mai cheltui nimic pentru a fi proprietar.

      Dacă eu vrea să mă mut acum la Cucuieții din Deal, trebuie să găsesc o proprietate care îmi place, să negociez cu un proprietar care crede că îmi vinde un castel, să plătesc un preț oricum exagerat, apoi să bag o grămadă de bani pentru a renova.

      La cum văd e lucrurile, e foarte avantajos să iei cu 1 leu. Ok, nu sunt oportunități de angajare, dar nu cred că salariații sunt target-ul, ci poate pensionarii sau cei care au un ban pus deoparte și vor o casă de vacanță. În plus, din ce în ce mai mulți oameni pot munci de oriunde. Poți scrie pe blog și dintr-un sat uitat de lume din Italia.

      00
    • Casele sunt „nationalizate” – i.e. daca nh mai platesti taxele pe proprietate nu-stiu-cati ani, statul are dreptul sa ti le ia. Nu mi-e clara procedura, dar stiu ca si in ro e la fel.

      Da, casa, in sine, costa 1 leu. La suma asta vei plati taxe de notar, impozit, whatever. Dar la pachet vine conditia ca sa le renovezi. Si sincer, mi se pare ok. Sunt zone relativ ok in Italia in care te-ai putea muta la pensie. Ca sa cumperi un apartament cu 2 camere, ai diverse cheltuieli – suma de vanzare, taxe la notar, impozite si oricum – renovare. Plus – daca renovarea e majora, nu o poti face imediat (cca 3 luni buffer ca sa isi dea si vecinii cu parerea).

      Ca afacere, nu mi se pare asa de rea. Ai 60 de ani, cateva sute de mii de eur in contul de pensii. Majoritatea pensionarilor de aici viseaza sa se mute in Spania. Isi cumpara o casa acolo, stau atata timp cat isi pot mesteca singuri mancarea si/sau tin minte sertarul cu linguri, dupa care isi vand casa/apartamentul si vin la azil in tara de origine.

      Daca ar asigura ceva facilitati in zona pentru targetul asta, eu cred ca ar functiona, mai ales ca multi vad asta ca o investitie. Nu stiu daca m-as baga sa renovez o casa remote, dar nu-mi displace ideea asta.

      00
  2. probabil au ajuns in proprietatea primariei deoarece fostul proprietar a murit si nu avea mostenitori.

    00
  3. Referitor la casele de un euro
    1. Casele sunt in paragina, abandonate. Ai un contract prin care te obligi sa le renovezi, de multe ori costul e foarte mare (cum ai renova o casa istorica la Brasov)
    2. Cele mai multe sunt in Sud, trebuie sa arvunesti meseriasi locali la pretul cerut de ei. De multe ori fiecare are zina lui si nu isi incalca teritoriul adica nu aduci pe cine vrei si cand vrei, ci cand au ei timp
    3. Aia care aproba ca ai facut lucrarea bine sunt tot de la fata locului, daca nu ai facut treaba buna o sa ai numai probleme
    4. Per total dac nu ai fantezia de a locui intr-un palazzo de cateva sute de ani, mai bine iti iei pamant si construiesti de la zero.

    00
    • Pai de ce nu ai face o treaba buna la casa ta? Nu inteleg.

      Iti faci casa pentru ca „lasa ba, ca merge si-asa”.

      Da, casele astea nu sunt pentru maica-mea sau maica-ta, dai un euro si esti patron pe viata. Trebuie sa investesti, dar costul casei < costul casei + costul terenului.

      Saraci si cu pretentii.

      00
    • Dupa mine problema este la cat te ajunge treaba asta buna. Ideea era sa iei o casa de un euro, dupa care:
      Instalatia de canalizare trebuie refacuta toata? Desigur
      Instalatia electrica la fel.
      Acoperisul este bun cat de cat sau s-a infiltrat apa si eventual compromis structura de rezistenta daca descoperi probleme la astea, cheltuiala creste exponential
      Materiale, fatada, acoperis,s-ar putea sa iti impuna anumite chestii care se foloseau acum 100 de ani ca sa respecti specificul zonei. Alea costa daca sunt o mana de mestesugari care le fac.
      Ai mari sanse sa ajunga o gaura neagra unde sa tot arunci bani, si la sfarsit ai o casa in centrul vechi cu spatiu limitat si tot felul de darapanaturi in jur cum s-a zis mai sus
      Nu mai bine iti faci o casa moderna de la zero?

      00
    • Pai am luat in considerare casa de la 0.

      Cost casa de la 0 + daramare casa veche < Cost casa de la 0 + teren

      Fatada trebuie sa fie stilul clasic, dar in interior nu-ti poate impune cum sa arate.

      00
    • @Auras, nu ai voie sa darami casa existenta, trebuie sa o restaurezi. Si la final ramai cu o casa in stil vechi, cu impartirea camerelor asa cum se obisnuia acum 100 de ani. Oricat ai vrea, tot nu va fi la fel de eficienta termic si de confortabila precum o casa noua. Sa mai aducem in discutie si faptul ca in general este vorba de o zona moarta din punct de vedere economic?

      Multi primari incearca sa resusciteze cate o localitate, dar majoritatea acestor proiecte sunt falimentare.

      00
    • @AngreiG ”Oricat ai vrea, tot nu va fi la fel de eficienta termic si de confortabila precum o casa noua.”

      Iarna e cam frig, dar casa bunicului făcută din paiantă și chirpici e mult mai răcoroasă vara decât orice casă modernă în care am intrat vreodată.

      00
    • @ubercool, deci iarna este cam frig, da? Acum gandeste-te cat ar costa sa incalzesti o astfel de casa cu 3 camere + baie si bucatarie. In general in zona rurala temperatura este mai scazuta cu cateva grade decat in mijlocul orasului unde esti inconjurat de beton.
      Apoi cum sunt aranjate camerele? Cumva in stil vagon?

      00
    • @AndreiG – da, e drept ca in casele vechi impartirea camerelor nu e chiar cea mai kosher – dar atata vreme cat indeplinesti cerintele locale, nu vad de ce nu poti reimaprti camerele? Da, arhitect, planuri locale, blah, blah, dar se poate.

      Vad ca toti plecati pe ideea ca sunt cladiri istorice. Nu, sunt doar case vechi si in afara de mentinut aspectul original ca sa nu strice fengshui-ul satului, nu cred ca mai trebuie respectate si alte conditii.

      Insa, da, daca si-au dat seama ca Iulius Cezar a facut una mica in casa aia si e declarata monument (si presupunand ca mafia locala si primaria nu vor sa treaca asta cu vederea contra unei shpagi modice), atunci ai pus-o: la exterior trebuie sa fie exact acelasi material ca cel original … :-) insa judecand dupa criteriul „sate pustii”, ma indoiesc ca mai tine cineva coada ridicata pe acolo.

      00
    • Restaurezi exteriorul, inlocuiesti acoperisul, darami peretii interiori si ii reconstruiesti, faci subzidire pentru ca probabil fundatia nu este cea mai rezistenta, inlocuiesti parchetul, construiesti o baie, montezi o centrala termica si ajungi sa te coste aproape la fel de mult ca o casa noua.
      Se justifica o astfel de investitie doar daca acea cladire are o panorama foarte frumoasa. Daca iti doresti sa te muti in zona rurala si ai o sursa de venituri care nu implica deplasarea la birou (sau in oras) atunci poti fi tentat de proiecte astea. Dar nu este pentru toata lumea si in niciun caz nu este ceva foarte ieftin.

      00
    • Mă scuzați, fără nicio legătură cu casele la 1 euro, dar mie personal casele tip vagon (realmente vagon, treci din una în alta pe lung) mi se par cel mai ușor de adus la ceva rezonabil (decomandat).

      Le trântești un hol în față, în partea cu geamurile, o parte din geamuri le faci uși și gata. Casa bunicului meu matern a fost așa și așa au procedat ai mei (simplist vorbind). A ieșit boboc.

      Casa bunicilor paterni, e tot oarecum vagon, în sensul că se trece dintr-o încăpere în alta, dar e cumva în melc, încolăcită în jurul ei înșiși. Vrem să renovăm într-un viitor incert. Ne-am prăjit inaginațiile să ajungem la ceva locuibil, fără a construi prea mult în plus. Moțul de pe prăjitură- o parte din casă e mai jos ca nivel față de restul.

      00
    • @AB, daca le trantesti un hol in partea cu geamurile nu ramai fara geamuri la camere? Aer curat, lumina naturala, astea de unde mai vin?

      00
  4. Probabil daca sunt abandonate mai mult de 4-6 ani le ia primaria si aia e. Mai ales daca nu s-au platit nici impozite pe ele.
    Dar e de aflat cum se poate face.

    00
  5. Antecomentatorii sunt corcotasi si ciufuti, adica cine n-ar vrea sa cumpere o casa cu un euro sa stea in Sicilia la 50 km de orice dispensar decent, 100 km de o scoala normala si 200 de un loc de munca mediu platit? Trebuie sa fie o incantare sa locuiesti cu vecini mafioti gainari zaharisiti si sa respecti cutumele lor de 400 de ani.

    00
    • Bravo, doar cine a interactionat cu sicilienii stie ce vorbeste, e ca si cum ai locui intr-un cartier de ciori. 99% dintre ei, se vad niste niste corleoni, daca ai vreo conversatie cu vreunul doar chestii de genul o sa auzi, ce facea el, cum era prieten cu nu stiu ce mafia boss, cum avea milioane de euro, combinatii, dupa care iti cere o tigare. Asa ca strangeti acel euro pentru o casa, super oferta! Nimic in viata nu e gratis!

      00
  6. nici italienii nu le cumpara pe alea de 1euro; le cumpara pe alea de la vecini, to vechi, nu cu 1euro, dar le renoveaza cum vor ei si cu cine vor ei; casele de 1euro sunt parasite de minim 10ani, iar unele primaria incearca sa dea de proprietari, dar nu au cum…

    00
  7. Citesc eu gresit la Avantgarden, sau un apartament de 2 camere la ultimul etaj e 93k euro + TVA, fără loc de parcare?

    damn, son

    00
    • Costa ceva sa ai vecini escorte, ceva vanzatori de diverse prafuri, si seara entertainment, cearta pe locurile de parcare; bonus, esti aproape de eliana mall, poti interactiona cu mexicanii, deci ce vezi pe netflix la narcos poti trai in varianta bartolomeu.

      00
    • Da, atat e. Si te sfatuiesc sa te grabesti cu avansul, mai sunt destui care asteapta, domnu’, se dau repede astea, zona buna, luxx, potential investitie.

      00
    • O fi penthouse de 2 camere :)

      00
    • Radem, glumim dar adevarul este ca totul se vinde, preturile cresc etc. In orice bloc nou cat de cat ok, totul se vinde inainte de finalizarea constructiei.

      00
    • @becaly: Fuț și te droghezi fără să-ți pierzi carnetul și să te dea la ziar ca pe tăntălaul de bromania.

      00
    • @Saragea, depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile:

      – sunt vandute deoarece Romania e o piata destul de atipica, cei ce fac afaceri in domeniu incet, incet, au reusit sa convina cumparatorii ca asa e nomal, ei sa ia avansuri, sa construiasca pe banii clientului; clientul, de asemenea, se grabeste, da avansul, chiar daca bunul nu e total construit
      -efervescenta se petrece in careva orase, maxim 15, din Romania, orase unde se mai gaseste de munca, si in care lumea migreaza , asta si pentru ca orasele mici/mediul rural nu ofera oportunitati de munca, cariera, educatie si sanatate
      -in statistici, procentul de populatie care traieste in mediul rural este inca ridicat, versus cei din mediul urban, si este normal sa avem o cerere mare pentru mediul urban (nu uita, in mediul rural nu ai munca, nu ai canalizare), in 10-15 ani insa eu cred ca lucrurile se vor linisti, populatia va scadea semnificativ (emigratie si spor natural) si in orase, iar multe constructii, ce azi par frumoase, se vor degrada semnificativ (calitatea constructiilor, lipsa intretinerii si reparatiilor), si se vor transforma in adevarate ghetouri si favele

      00
  8. În România nimic nu îți garantează confortul de la momentul cumpărării unei locuințe. Treceam zilele trecute prin Pipera (satul, nu cartierul) și lângă ultimul rand de case din câmp (unde îmi imaginez că oamenii au cumpărat pentru liniște și priveliște) se construiește o linie de blocuri. Degeaba există niște reguli pentru a construi, de la ele se dau mereu derogări pentru că…corupție.

    Locuiesc la ultimul etaj (ăla de care se ferește toată lumea) și sunt mai puțin impactată de construcțiile dezordonate din jur pentru că în continuare pot privi răsăritul și apusul în liniște. Însă tot ce se construiește în zonă depășește normele legale.

    00
  9. Spaniolii au și ei faza asta cu ,,reîmpădurirea satelor,,. Ori cumperi satul cu totul (85.000 de euro am găsit pe) ori te muți gratis și îți dau ei sau de muncă, birtul din sat să-l administrezi, să îngrijești moși și babe, ajutor de la stat să faci ceva agroturistic.
    Era într-o emisiune cu un sat din ăsta, unde a tras primăria fibră optică de la 40 km că să fie frumos și să poate IT-iștii să wfh de la marginea pajiștei. Era plin pe acolo de ingineri din ăștia cuantici, veniți de prin orașele aglomerate, la relaxare și miros de balegă din aia adevărată, de origine controlată. Birtul din sat îl aveau niște rumăni verzi din Șoldova.

    00
    • Doua intrebari legate de piata imobiliara din Spania:
      1. Cam cat ar fi taxele de proprietate?
      2. Este adevarat ca prin regiuni din astea nasoale: Marbella, Malaga apartamentele sunt ca preturi oarecum asemanatoare cu ce gasesti prin Romania?
      Mutumesc.

      00
    • Din ce am văzut pe site-urile de profil, Malaga e asemănător cu București la prețuri. Granada e mai ieftin.

      00
    • o mica precizare…in spania daca nu ai paza/alarma la locuinta si vin niste okupy si intra in ea…nu i mai poti da afara…daca au si copil mic…nici cu judecatorul nu i mai dai afara…

      00
    • @Asdad2005.
      1.Între 8 și 11.5 % din prețul proprietății, depinde de comunitatea în care cumperi.( Am și link mai detaliat, dacă acceptă Don Petcu).
      Îți las un exemplu luat aleatoriu de pe un site de profil. Apartament zonă satelit a orașului Málaga.
      Apartament 3 camere 69 mp
      Prețul proprietății:120.000 €
      Preț per m²:1.739 € / m²
      Taxe comunitare 55 € / lună

      Cheltuieli de cumpărare
      Notar: 867 €
      Înscriere: 408 €
      Taxe de administrare: 300 €
      Impozit (impozitul pe achiziție, nu cel anual): 8.400 €
      Cheltuieli de evaluare 400 €

      2. Este foarte adevărat, dar e recomandabil să te ajute cineva care cunoaște zona. Din poze totul e frumos, dar cănd ajungi la fața locului să nu ai surprize.

      00
    • @geo, a fost pe vremuri, acuma e un fel de legendă urbană. I-a scos de la mine din bloc poliția cu doi copii mici în 10 minute. Și asta anul trecut, în plină pandemie.

      00
  10. Daca ai bani si nu ai ce face tot nu prea merita decat … la o nisa mica. :) Sunt si in Grecia la fel case, si in Spania, si in Portugalia. Mai nou si in Japonia. Daca iti place singuratatea iti tragi o casa de 2 camere intr-o localitate pescareasca la mare. Sa ai venituri pasive/lucru de acasa, poti pierde un 3 luni /an intr-o chestie dintr-asta innotand in mare, pescuind, snorkeling, dormind mult, mers cu barca, etc. Poate m-as vedea asa…odata. :)

    00
  11. Primaria intermediaza/simplifica/promoveaza vanzarea.
    Proprietarii isi dau acordul scris pentru asta.

    Este win/win pentru toate partile implicate: proprietarii altfel nu vindeau/nu mai sunt nevoiti sa plateasca taxe pentru o alta proprietate, primaria revitalizeaza locul, marea majoritate isi cumpara case de vacanta ieftine/mai ieftine.

    In functie de cum iti gasesti echipe (sau de cat de bine te pricepi) poti iesi destul de ieftin cu o casa de vacanta/un birou de WFH in alta tara. In niciun contract/regulament nu am vazut sa ceara sa lucrezi doar cu ei/ai lor.
    Da, am fost tentat de oferta.

    Costurile minime ar fi: 1 Euro casa, 2000 Euro actele notariale, 5000 Euro garantia ca vei termina renovarea in 3 ani, plus aprox 300 Euro taxe pe an.
    Normal, depind de oras costurile. O casa de 1 Euro costa de la 7301 Euro in sus.
    In functie de oras, ai beneficii dupa renovare – reduceri de taxe pana la 50% din valoarea renovarii etc.

    Plus costurile de transport pana acolo/cazare cel putin pe perioada vizitarii caselor si semnarii actelor.

    Cam cum traiesc cei care au luat case:
    https://edition.cnn.com/travel/article/italy-one-euro-home-buyers/index.html

    00
  12. Ca veni vorba de tepe imobiliare uite una din liga campionilor
    https://m.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/prospectul-one-united-properties-vanzarile-reale-companiei-cifra-20159406
    Dar l-au prostit si pe cel mai bogat roman…
    Intrebarea e de ce ai investi in asa ceva mai ales in conditiile in care fondatorii si-au pastrat partea leului (peste 50%)?
    Pe de alta parte sunt curios daca primarul nicusor dan va avea outele sa nu semneze receptia pentru proiectul one floreasca (mircea eliade) pe motivul de bun simt ca hala ford (parte a puz) este tot in paragina.
    PS. Printr-unul din fondurile de investitii la care cotizez am devenit actionar la one united!…

    00
    • REIT-urile sunt la moda după căderea din martie 2020 și afară, deci merg și ei pe tendințe.

      00
    • Chiar ma mir ca nu scrie nimeni deapre teapa One United sau teapa cu cartierul lui Udrea de la Cluj sau mai sunt unii cu teapa cu apartamente de lux (imi scapa acum numele lor). Succes baeti. Luati cu paine sa nu vi se aplece :)

      00
  13. E „misto” la americani cum creste property taxu’ de la an la an in unele zone. Nu-ti mai permiti sa stai aici? Poate e timpul sa te muti sau sa dormi in Lesbaru Outback alaturi de ceilalti profesori universitari.

    Pe de alta parte la noi platesti pe un loc de parcare ~60 ron pe an toata viata in Bucuresti si iti tii parcat pe el cazanul in care ai muraturi si hainele de iarna.

    00
    • și nu clipește nimeni că nu e corect.

    • @ev21, locul de parcare s-a facut 600 de lei intre timp si Nicusor Dan a declarat ca va mai creste tariful, deci in traducere libera mananci rahat.
      Si da, la asta trebuie sa visam ca popor. La taxe pe proprietate atat de mari incat jumatate din populatie este nevoita sa doarma in cort pe marginea drumului.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.